Samsung Galaxy Tab S2 9.7: dichter bij de iPad

De Samsung Galaxy Tab S2 is de nieuwe toptablet van Samsung. In deze review bekijken we het 9.7-inch model.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 hoofdfoto 

“De Galaxy Tab S2 lijkt als twee druppels water op een iPad”

Iets meer dan een jaar geleden gooide Samsung het over een andere boeg met de tablets. De high-end S-serie werd aangekondigd, met de Galaxy Tab S 10.5 en de kleinere Galaxy Tab S 8.0 als eerste twee pronkstukken. Nu is de tweede generatie aangekondigd: de Galaxy Tab S2, die ook in twee formaten is uitgebracht: 9,7 inch en 8.0 inch.

De Tab S 10.5 probeerde de harten van consumenten te stelen door een uiterlijk dat erg op dat van de Galaxy S5 leek. De tablet had dezelfde achterkant, dezelfde opvallende kleur, een bijzonder helder, pixel- en kleurrijk scherm en hij was bijzonder dun.

Kijken we nu naar de grootste Galaxy Tab S2, dan zien we een compleet ander apparaat. Als er geen Samsung op had gestaan, hadden we niet gedacht dat deze uit dezelfde fabriek zou zijn gekomen als zijn voorganger. Om het i-woord dat Samsung niet graag hoort, maar eens te gebruiken: het lijkt erop dat Samsung de nodige inspiratie heeft opgedaan bij de iPad voor deze tablet. Qua formaat, schermverhoudingen en zelfs de nieuwe plek van de homeknop is de Tab S2 opvallend dicht naar de tablet van Apple gekropen.

Wat niet is veranderd ten opzichte van zijn voorganger, is de flinke prijs van deze tablet. Waarmee het wel wat onwaarschijnlijk wordt dat dit wél de iPadkiller wordt, die de Galaxy Tab S 10.5 uiteindelijk niet is geworden.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6752cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6759cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6748cr2 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de tablet zien. Deze review is gebaseerd op een prijs van €470.

Specificaties van de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 Wi-Fi
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op Android 5.0 Lollipop
Processor
 • Samsung Exynos 7420
 • octacore-processor op 1.9GHz
 • Grafisch: Mali-T760
Scherm
 • 9.7" Super Amoled scherm
 • Touchscreen
 • Scherm is krasbestendig
 • 1536x2048 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 2.1MP camera voorkant

Unboxing

Juist omdat deze tablet in veel opzichten zo anders is dan de vorige high-end Galaxy Tab S 10.5, blijven we op veel vlakken die vergelijking even maken. Dat begint al met de doos. De Tab S 10.5 zat in een gerecyclede kartonnen doos die volgens het opschrift was bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De doos van de nieuwe Tab S2 is gewoon spierwit en minimalistisch vormgegeven. In de doos vinden we behalve de tablet een usb-kabel in dezelfde kleur als de tablet die wij reviewden: wit.

Design

“Meest opvallende kenmerk is de schermverhouding van 4:3”

We hebben het al even gehad over het design van de Tab S2. Meest opvallende nieuwe kenmerk is de schermverhouding, die zijn weerslag heeft op andere onderdelen, zoals de plaatsing van de homeknop en de frontcamera. Niet langer maakt Samsung gebruik van de 16:9-verhouding, maar van 4:3. Inderdaad, net als de iPad van Apple.

Het betekent dat de homeknop dus ook ergens anders moest, en wel onder de korte kant van het scherm, en niet langer onder de lange kant. Ook de camera is op die manier verplaatst, naar de andere korte zijde.

We lopen om het apparaat heen en beginnen aan de voorkant. De randen van de Tab S 10.5 waren niet echt dun. De randen van de Tab S2 wel. Leg deze tablet bovenop een oude iPad 2, en je ziet dat overal zeker een halve centimeter rondom van is afgeschaafd. Ook in de dikte trouwens. Boven het scherm zit het Samsunglogo, met de frontcamera ernaast.

Onder het scherm zit dus de ellipsvormig vormgegeven homeknop, met daar omheen de twee traditionele touchbuttons voor Android: app-beheer links, en back rechts.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 

Rondom het scherm zit een glimmende metalen rand. Aan de bovenkant zit niets, aan de linkerkant ook niets, rechts begint het wat spannender te worden met de powerknop en de volumeknoppen die in één lange knop zijn vervat. De onderkant bevat de usb-aansluiting, twee speakers en een gaatje voor de oortelefoon. De achterkant laat de camera zien die op dezelfde wijze is verplaatst als de homeknop. Niet langer in het midden van een van de ‘lange’ kanten, maar midden boven. Het glimmende Samsunglogo is niet het enige wat hier glimt. Ook twee indrukbare stalen connectoren voor de los bijgeleverde cover zijn hier te zien. En die glimmen ook.

Vorig jaar waren we blij dat Samsung was afgestapt van zijn eigen usb-connectoren, en dat de Tab S-serie aftrapte met gewone micro usb-aansluitingen. Nu zijn we daar wat minder blij mee, want inmiddels is er natuurlijk usb type-c en die aansluiting had niet misstaan op deze nieuwe aanvoerder van de tabletserie.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 

Vingerafdrukscanner

Net als de vorige Tab S heeft ook de Tab S2 een vingerafdrukscanner in de homeknop. Die werkt anders dan de vorige, waar je je vingertop overheen moest trekken om het scherm te unlocken. Bij de nieuwe vingerafdrukscanner wil de tablet eerst uitgebreid weten hoe je vinger eruitziet. Je moet een flink aantal keren je vinger op de scanner leggen, voordat de afdruk is vastgelegd. Daarna hoef je de vinger alleen nog maar op de knop te leggen, trekken of vegen is niet meer nodig. De scanner werkt bijzonder snel en – bijzonder – ook op z’n kop, dus het maakt niet uit hoe je je vinger erop legt.

Scherm

“De schermresolutie is minder dan die van zijn voorganger”

Super amoled heeft zich al in vele smartphones, en de vorige Tab S 10.5, stevig bewezen. Kleuren knallen van het scherm, zwart is daarentegen echt zwart, kortom: een prachtig scherm. De Tablet S2 9.7 heeft wederom zo’n scherm. En alweer zijn we onder de indruk. Wie probeert een afzonderlijke pixel te zien, moet een flink vergrootglas meebrengen. Het scherm geeft deze tablet een bijzondere aantrekkingskracht. Het is prettig om naar te kijken. Zie je deze tablet werkend naast andere tablets in een winkel, dan zal het verschil duidelijk zijn.

Toch is het wat vreemd om te constateren dat de schermresolutie van de Tab S2 iets minder hoog is dan die van zijn voorganger, de Tab S 10.5. Het scheelt niet veel en het is niet met het blote oog te zien, maar toch. Je zou verwachten dat een nieuwere tablet een hogere resolutie heeft, niet een lagere. Om precies te zijn: de Tab S heeft een resolutie van 2560×1600 pixels, de Tab S2 heeft 2048×1536 pixels. Het is dezelfde resolutie als de iPad Air 2 heeft, maar van Samsung hadden we inmiddels beter verwacht.

Waarom dan toch die lagere resolutie? Waarschijnlijk vanwege de andere schermverhouding van 4:3. Die verhouding geeft aan dat de tablet niet, zoals de vorige, is bedoeld om er films op te bekijken, maar om ermee op het web te surfen.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 

Prestaties

“De Tab S2 laat geen steken vallen, hoewel de processor maar een kleine upgrade heeft ondergaan”

De prestaties van de tablet zijn dik in orde, hoewel ze op het eerste gezicht niet veel verschillen van de prestaties van zijn voorganger die alweer een jaartje ouder is. De tablet wordt aangedreven door een Samsung Exynos 7420-processor, de Tab S 10.5 heeft een Exynos 5420-processor. Veel verschil merken we niet in het dagelijks gebruik, maar de extra kracht van de Exynos 7420-chip uit zich wel bij het openen van zware apps. Bovendien is de kans groot dat het nieuwe chipje ervoor zorgt dat de Tab S2 langer snel en up-to-date zal blijven.

We schreven een jaar geleden dat de Tab 10.5 absoluut geen klachten veroorzaakte met zijn snelheid en prestaties. De tablet was een genot om mee te werken, was in onze review te lezen, en dat geldt evenzeer voor zijn opvolger. Processen worden snel afgewikkeld, zodat de bediening van apps, de wat zwaardere games en de weergave van films allemaal vlekkeloos verlopen. Alle beelden flitsen op de juiste manier over het kristalheldere scherm. Hier laat de Tab S2 geen steken vallen; de 3GB ram zal hier wellicht bij helpen.

“Om de Tab S2 dunner te krijgen, moest er batterijvermogen worden ingeleverd”

De batterij daarentegen doet onze wenkbrauwen omhoog schieten. De Tab S 10.5 heeft een flinke 7900 mAh batterij. Omdat Samsung de tablet nóg dunner wilde maken dan die tablet, die al 6,6 millimeter was van buik tot rug, moest er batterijvermogen worden ingeleverd. Je kunt nu eenmaal geen dikke batterij kwijt in een superdunne tablet. En met 5,6 millimeter dikte – of moeten we hier een nieuw woord uitvinden, dunte? – was er nog maar plek over voor een 5870 mAh-exemplaar.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot

Dan is de volgende vraag: scheelt dat veel in gebruikstijd? Hoewel de nieuwe batterij veel minder stroom levert dan de Tab S 10.5, hebben we hier geen klachten over genoteerd. De tablet houdt het in de standbystand makkelijk een week vol, en bij flink gebruik gaat het batterijvermogen langzaam omlaag. We kunnen makkelijk uren spelen voordat het apparaat weer aan de lader moet. Toch hadden we graag een quick charge-mogelijkheid gezien in dit topmodel van Samsung. Die is helaas niet beschikbaar, wat het leed van een lege batterij wel dichtbij laat komen. En dat vinden we een omissie. Net als het gegeven dat deze tablet evenmin draadloos kan worden opgeladen. Dat soort opties vinden wij bij een supertablet horen, en dat is de categorie waar Samsung met deze S-tabletserie op mikt.

In onze reviewtablet komen we wel een sleuf voor een micro sd-kaart tegen, wat een welkome aanvulling is voor het geheugen. Een sleuf voor een simkaart vinden wij niet in ons reviewexemplaar. Die zit wel in de (fors) duurdere modellen. Met de simloze tablets ben je dus afhankelijk van wifi-netwerken.

“Je kunt in split-screen werken, waarbij het scherm in twee delen wordt gesplitst”

Software

Androidversie 5.0.2 is het besturingssysteem waar de Galaxy Tab S2 op draait, en dat gaat soepel en vlekkeloos. Haperingen, zoals in eerdere versies van Android, komen we niet meer tegen. Android geeft tabletgebruikers inmiddels de beschikking over een rijke keuze aan tablet-apps. Ook is het nog steeds mogelijk om telefoon-apps te installeren, maar die zien er – zeker gezien de afwijkende 4:3 schermverhouding – een beetje mal uit.

De TouchWiz interface van Samsung is over Android heen gedrapeerd, met extra mogelijkheden. Zoals de mogelijkheid om in split-screenmodus te werken, waarbij het scherm in twee delen wordt gesplitst zodat je bijvoorbeeld tegelijk een film kunt kijken en websurfen op de browser. Die is te voorschijn te toveren door op een speciaal split-icoontje te drukken in apps die openstaan. De tablet biedt diverse verbindingsmogelijkheden met andere Samsungapparaten, waaronder de televisies van het bedrijf. De Smart Manager is een ingebouwde app die je laat zien hoe het staat met de belangrijkste functies van de tablet, zoals de batterij, het beschikbare opslaggeheugen, het ram-geheugen dat nog vrij is, en een mogelijkheid om de actieve KNOX-beveiliging van Samsung aan te zetten, die dan de tablet geregeld scant op malware en andere bedreigingen.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 

“Met de leesstand kan rustig een langere tekst gelezen worden”

In het rol-down menu zijn veel instellingen op eenvoudige wijze te bedienen, zoals het aan- en uitzetten van de leesstand, waarbij het scherm zo wordt ingeregeld dat het rustig is bij het lezen van langere teksten. De spaarstand, een privéstand die bestanden, muziek, foto’s en opgenomen video’s afschermt als de tablet door iemand anders wordt gebruikt, en nog wat standaardzaken als wifi en bluetooth-instellingen vinden we hier ook.

Op een van de drie homeschermen waar Samsung de tablet mee levert, is een widget van nieuwsleesprogramma Flipboard geïnstalleerd. Hoewel dit een mooie nieuwslezer is, doet het ons wel verzuchten: wanneer leert Samsung het nou ooit met het ongevraagd meeleveren van dit soort zaken? Liever zien wij dat fabrikanten hun klanten de vrijheid geven om zelf hun apparaat in te delen zoals ze dat goeddunkt.

Waar we gelukkig wel van af zijn, is de magazine-interface die met de Tab S 10.5 werd meegeleverd. De tablet komt uit de doos redelijk ‘clean’ over, zodat het niet al te lastig is om eigen apps en widgets te installeren.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 

Multimedia

“Speakers bieden niet eens een middelmatig geluid”

Wil je muziek luisteren of filmgeluid horen, dan heb je een speaker nodig. Die heeft de Tab S2 uiteraard, en wel aan de onderkant. Twee stereospeakers. Die bieden echter niet eens een middelmatig geluid, zelfs voor een tablet. Sterker nog, we kennen Samsungtelefoons die het op dit gebied beter doen dan deze toptablet. Dit is een misser van Samsung. De tablet is bij uitstek geschikt gemaakt voor multimediaal gebruik, met zijn dunne verschijning, lage gewicht en kristalheldere scherm. Maar wil je er een film op bekijken, dan stelt het geluid je ernstig teleur. Gelukkig zitten er oordopjes bij, die je nodig zult hebben. Tenzij je met meer mensen kijkt, want dan is een losse (bluetooth)speaker onontbeerlijk om iets van het filmgeluid mee te krijgen. Muziek luisteren is evenmin een feest. Het dunne, bij vlagen blikkerige geluid laat de lage tonen geheel weg, en geeft zelfs de mooiste liedjes een bedompt voorkomen. Kortom: voor de speakers moet je deze tablet niet kopen.

Een film of een foto bekijken op het prachtige scherm, met zijn diepe kleuren, is echter een heel ander verhaal. Samsung heeft goed begrepen waar het bij een tablet in dit segment om draait: het scherm. Super amoled is een technologie die Samsung zelf heeft doorontwikkeld, en die goed van pas komt op deze draagbare multimedia-apparaten. Het scherm doet ons oordeel over de multimediale kwaliteit van deze tablet toch naar het positieve kantelen. Zet er een goede speaker naast en geniet van je film. Of muziek.

“Camera’s zijn precies dezelfde als in de vorige Tab S”

De fotocamera’s van de Galaxy Tab S2 zijn precies dezelfde als die in de vorige tablet. De resoluties zijn dezelfde, namelijk 8 megapixel achter en 2 megapixel voor. Een jaar geleden was dat prima, nu is het maar zo-zo. Samsung heeft deze camera’s wel wat meer lichtmogelijkheden gegeven, maar het houdt nog altijd niet over. Wie ervoor kiest om foto’s te maken met deze tablet, kan dat maar beter niet in halfduistere omstandigheden doen. Buiten, bij helder licht, is het een wat ander verhaal, maar nog altijd zijn de camera’s niet heel goed.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 camerasample 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 camerasample 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 camerasample 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 camerasample 

Wel grappig zijn de features die Samsung in de camerasoftware heeft gestopt. Het zijn natuurlijk al langer bekende mogelijkheden, maar we noemen ze toch maar even op: filters toepassen op foto’s en de fotograaf zelf in een klein hoekje laten afbeelden van een foto (waarbij met beide camera’s tegelijk wordt gekiekt). Dat doet weinig af van de vage foto’s vol ruis die je krijgt als je foto’s bij kunstlicht maakt, of de slechte focus als je te dicht bij het onderwerp staat.

De camera is, kortom, eigenlijk alleen geschikt voor wat apps die er gebruik van maken, zoals een documentenscanner bijvoorbeeld. Voor het familiealbum moeten we deze camera’s afraden.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 screenshot 

In de meeste superphones van vandaag komen we de mogelijkheid tegen om in 4K video op te nemen. Dat kan deze toptablet echter niet. Dat is jammer, want het was een mooi extra argument geweest om deze tablet aan te schaffen. De video’s worden gemaakt met een keurige 30 beeldjes per seconde. Ze zijn niet slecht, maar springen er qua kwaliteit ook niet echt uit. Ook hier geldt dat in donkere omstandigheden er weinig te filmen valt, het is de camera al gauw te donker en dat levert enorm veel ruis op in de beelden. Dat zal overigens ook veel te maken hebben met het feit dat Samsung een flitser heeft weggelaten.

Conclusie

“Een goede tablet, die op onderdelen teleurstelt”

De Samsung Galaxy Tab S2 is een zeer goede tablet, maar stelt op onderdelen toch teleur. De camera’s en de processor hebben slechts een hele kleine upgrade ondergaan, en de kwaliteit van de batterij is juist achteruit gegaan. Het superdunne design en het toch nog altijd kristalheldere super amoledscherm maken veel goed. Maar om hier nou 470 euro voor neer te tellen, gaat waarschijnlijk veel consumenten te ver, zeker gezien het feit dat je voor bijna dezelfde prijs al de goedkoopste iPad Air 2 kunt krijgen, hoewel die een minder groot, en niet uitbreidbaar opslaggeheugen heeft dan de Galaxy Tab S2.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 design 

De grootste concurrent van elke Androidtablet is de iPad van Apple. Dat geldt zeker voor deze Samsung Galaxy Tab S2, die daar aardig op lijkt, en ook nog in hetzelfde prijssegment roert. Op Androidgebied is een grote concurrent de vorige Tab S van Samsung, met een iets groter 10.5-inch schermformaat. Die is nog altijd verkrijgbaar, is iets goedkoper, maar in sommige opzichten zelfs beter dan zijn opvolger. Wie aan een upgrade van zijn tablet toe is, zal wellicht bij de Galaxy Tab S2 uitkomen, en zal daar geen slechte tablet aan hebben. Maar vooral omdat deze tablet qua specificaties zo weinig afwijkt van zijn voorganger, komen we ditmaal niet verder dan een ‘goede’ beoordeling.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig scherm
 • Superdun ontwerp
 • Prima hardware
Minpunten
 • Kleine upgrade t.o.v. zijn voorganger
 • Camera's middelmatig
 • Speakers slecht
 • Prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters