Samsung Galaxy Tab

De tablet-oorlog breekt uit en Samsung speelt handig in op deze trend door als eerste belangrijke producent een Android-tablet te introduceren op de wereldmarkt. Het apparaat is inmiddels breed beschikbaar en gaat de directe concurrentie aan met de Apple iPad. Wat zijn de voordelen en nadelen van de Galaxy Tab tegenover de iPad? All About Phones zoekt het uit.

Samsung Galaxy Tab

 

Tablets zijn hot. Trendsetter Apple wist met de introductie van de Apple iPad als eerste producent een tablet in de markt te zetten waar niet alleen veel vraag naar was, maar die tevens de ondergang zou inluiden van notebooks en netbooks. Volgens analisten is de tabletmarkt minstens zo groot als die van telefoons of computers en is het aantal potentiële gebruikers gigantisch.

Dat Apple als eerste instapte in deze nieuwe markt was niet alleen slim maar ook nog eens erg lucratief, zo blijkt achteraf. Apple wist in twee maanden tijd twee miljoen stuks van haar tablet weg te zetten waardoor concurrenten het Spaans benauwd kregen. Sinds de introductie van de iPad lijken alle grote spelers in de mobiele markt en die van computers over elkaar heen te vallen met aankondigingen dat ze de intentie hebben om een tablet te gaan produceren.

Echter, zes maanden na de introductie van de iPad is er nog geen enkele producent die daadwerkelijk een model op de markt heeft, althans tot nu. Samsung kondigde haar Galaxy Tab aan tijdens de IFA in september.

De Galaxy Tab is een directe concurrent van de iPad maar wordt door velen ook gezien als een alternatief, die een net wat andere markt bedient dan alleen de tabletmarkt. Allereerst is het schermformaat van deze tablet terug gebracht tot 7-inch terwijl het scherm van diens grootste concurrent 10.1-inch meet. Volgens Samsung is dit een bewuste keuze aangezien mensen graag portabliteit wensen. Een diameter van 7-inch achten zij hiervoor het maximum.

Samsung geeft overigens aan dat er ook grotere versies van de Galaxy Tab zullen verschijnen, maar vindt nu simpelweg de tijd nog niet rijp.

De Galaxy Tab is niet alleen een tablet maar ook een telefoon, wat de iPad niet is. De tablet van Samsung kan niet alleen een simkaart slikken om er zo overal mee te kunnen internetten, maar het menu heeft ook een telefoonapplicatie waarmee gebeld kan worden via de speaker of een headset. Daarnaast beschikt de Galaxy Tab over twee camera’s waardoor zaken als video-conferencecall’s mogelijk zijn op het toestel, iets dat wederom de concurrent moet ontberen.

Een ander groot pluspunt volgens veel consumenten en media is dat de Galaxy Tab voorzien is van Android. Dankzij Android kunnen er vele applicaties op de tablet geïnstalleerd worden en daarnaast staat het OS bekend als een ‘open’ systeem zodat zaken als het opzetten van een Wi-Fi-hotspot standaard een mogelijkheid is van het OS. Veel consumenten geven de brui aan de geslotenheid van iOS en voor deze mensen is Android dan ook een meer dan prima alternatief.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Al met al lijkt de Galaxy Tab voldoende in huis te hebben om de concurrentie aan te gaan met de Apple iPad, maar schijn kan ook bedriegen. Zo zijn er voor de introductie van deze tablet ook de nodige kritische punten gerezen van niet alleen consumenten maar ook, tot groot ongenoegen van Samsung, van de zoekgigant Google zelf. Volgens Google is namelijk Android 2.2, de Android-versie waarmee de Galaxy Tab in eerste instantie geleverd zal gaan worden, helemaal nog niet geschikt voor tablets. Volgens Google zou dit pas met een volgende grote update gaan komen die tevens ondersteuning bied voor tablets als het gaat om interfaces en programma’s. Samsung weet echter de boot af te houden door letterlijk 30 minuten na de aankondiging van haar tablet gelijk al te bevestigen dat de Galaxy Tab Android 3.0, of 2.3, zal gaan krijgen die eventuele problemen die Google ziet moet oplossen voor haar tablet.

Maar desondanks is Samsung toch de eerste grote producent die wereldwijd een tablet introduceert met het Android OS in de markt en dat nog voor de kerstdagen die altijd erg lucratief zijn voor producenten. Samsung lijkt hiermee bijtijds het Android-segment naar zich toe te trekken ondanks dat er kapers op de kust zijn. Producenten als LG hebben ook plannen om met een tablet te komen maar hebben een dergelijke introductie over de kerstdagen heen getild wat Samsung voldoende mogelijkheid moet bieden om genoeg tablets te slijten en consumenten aan zich te binden. Andere grote producenten zoals Asus, Acer en Toshiba lijken ook al plannen te hebben maar de kans lijkt klein dat ze hun waar voor de kerst in de markt hebben liggen. De vraag is dan ook of de Galaxy Tab voldoende bied om nu al een Android-tablet te kopen of om toch nog even te wachten op het eerste kwartaal van 2011 waarin veel concurrenten de markt zullen betreden. Uiteraard kijken we ook naar de pluspunten en de minpunten vergeleken met de Apple iPad.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type P1000 Galaxy Tab
Besturingssysteem Android 2.2 Froyo
Ontwerp
Afmetingen 190.1 x 120.5 x 12 mm
Gewicht 380 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Wit
Scherm
Diagonaal 7″
Type TFT
Resolutie 600 x 1024 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Hummingbird icm PowerVR SGX540 graphics
RAM 512MB
Geheugenkaart micro-SDHC tot 32GB
Intern geheugen 16GB/32GB
Energie
Gesprekstijd 370 minuten
Standby-tijd 390 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort USB 2.0, proprietary
Multimedia
Camera 3.2MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Samsung MMM-widget
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja
Blogger Nee

Samsung Galaxy tab unpacking

Onze Samsung Galaxy Tab kwam in een simpele witte doos met daarin een usb-kabel en een lader. Ook zat er een in-ear headset aangevuld met het nodige papierwerk in deze kleine verpakking. Op de buitenkant van de verpakking is groot de naam van het toestel afbeeld en een foto van het toestel zelf. Op de achterkant vinden we de belangrijkste specificaties van het toestel. De oplader is ook de usb-kabel, aangezien deze uit het laadgedeelte getrokken kan worden.

Samsung zal ook met een uitgebreide accessoires-lijn gaan komen in november: een extern toetsenbord, de nodige hoesjes en cases en ook een desktopstand. De producent zal geen van deze accessoires mee gaan leveren maar er zal wel een speciaal carpack gaan komen met een houder voor in de auto en een auto-oplader.

De Samsung Galaxy Tab is een nieuwe lijn voor Samsung en dat is goed terug te zien in het design van de tablet. Je kunt de tablet niet echt vergelijken met een smartphone uit de collectie van Samsung aangezien er geen enkele echt op lijkt. De gebruikte materialen van de Tab komen het meest overeen met de Galaxy S en zij delen ook hetzelfde besturingssysteem, met wat aanpassingen voor de Tab.

De Galaxy Tab is helemaal opgebouwd uit plastic. De Galaxy S ook, en dit was een beetje problematisch omdat het achterkantje van het toestel redelijk gevoelig was voor scheuren als je vaak het klepje er onzorgvuldig afhaalde. Bij de tablet van Samsung hoef je hiervoor niet echt bang te zijn. Alles zit solide in elkaar en het geheel voelt redelijk robuust aan. De achterkant van het apparaat heeft een lichte bolling in het plastic waardoor hij een stuk prettig in je handen ligt. Ook is het plastic prettig omdat het blijft ‘plakken’ aan je handen en het apparaat hierdoor een stuk makkelijker is vast te houden met één hand.

De Apple iPad heeft een aluminium-behuizing en hierop heb je amper grip met je handpalm, waardoor je hem wel met twee handen dient vast te pakken. Al met al voelt de behuizing van de Tab dus erg plastic aan, maar dat is in dit geval geen nadeel en het geheel geeft ons een solide indruk, en we denken dat het apparaat zeker tegen een stootje kan. Ook over krassen hoef je je niet echt zorgen te maken, maar het plastic kan natuurlijk slecht tegen vallen op steen.

De Galaxy Tab komt in één kleur naar de markt, die we voor het gemak maar even wit noemen. De achterkant is in zijn geheel wit en de voorkant en zijkant is zwart. De kans dat er in de toekomst nog andere kleuren van de Galaxy Tab beschikbaar worden is klein, maar je weet maar nooit.

De voorkant van de Tab is volledig bedekt met de glasplaat die over het scherm ligt en heeft, naast dat scherm, een klein aantal andere elementen gehuisvest. Boven zit het Samsung-logo en daarnaast een tweetal sensoren en een camera om mee te videobellen. Onder het scherm vinden we de vier bekende Android-knoppen die touchsensitive zijn en oplichten tijdens het gebruik ervan.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy tab

 

De achterkant is zoals gezegd geheel van plastic en in het wit uitgedost. Boven zitten net als bij normale smartphones de camera en flits, maar dan in een ronde vorm met een net zilveren randje om de lens. Aan de achterkant is verder niets van waarde te vinden aangezien de batterij van de tablet niet vervangen kan worden en standaard ingebouwd is. Wel vind je nog groot de naam van het toestel en het merk met een paar verplichte disclaimers aan de onderkant.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

De zijkanten zijn redelijk clean en bevatten in totaal twee knopjes. Rechts is er de volumetoets, die natuurlijk eigenlijk uit twee knopjes bestaat. Onder de volumetoets is ook nog de power-knop aanwezig echter missen we wel een cameraknop die nog wel handig geweest zou zijn. Aan de rechterkant vinden we ook nog de micro-SDHC-slot en de simslot voor de simkaart. Aan de linkerkant vinden we een heel klein ingangetje die de microfoon moet voorstellen voor de tablet.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Ook de boven- en onderkant zijn heel minimalistisch ontworpen. Bovenop zitten de 3,5mm ingang die tevens afgewerkt is met een zilver randje. Onder zitten twee microfoons die voor Dolby Digital-geluid moeten zorgen. In het midden van deze twee microfoons vinden we de oplader/usb-aansluiting. Samsung heeft voor een eigen aansluiting gekozen die erg veel lijkt op die van Apple maar de twee passen niet aan elkaar qua kabels. Samsung is voor haar tablet afgestapt van de micro-USB standaard aangezien de batterij van de Galaxy Tab dermate groot is dat het opladen via micro-USB te lang zou duren. Daarom heeft de Tab 240volt nodig die het apparaat sneller opladen met als gevolgd dat je hem niet via een laptop kunt opladen. Je krijgt dan een mooi tekentje te zien door de batterij-indicator die aangeeft dat hij niet aan het laden is. Een logische stap maar wel zonde van de extra mogelijkheden qua laden die hiermee gesneuveld zijn.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Scherm

De Samsung Galaxy S wordt flink geprezen om zijn Super amoled-scherm, die we al kennen uit de Wave en sinds kort ook tegenkomen in de Omnia7. Jammer genoeg heeft de producent in al zijn wijsheid besloten om dit scherm niet in de Galaxy Tab te stoppen, maar het apparaat te voorzien van een TFT-scherm zoals de iPad ook heeft. Reden hiervoor zou zijn dat Samsung niet genoeg van dergelijke schermen kan produceren en dat de producent nog geen 7-inch schermen van die kwaliteit kan maken.

Wat gelijk opvalt is dat dit TFT-scherm nagenoeg gelijkwaardig is aan dat van de iPad, maar een stukje beter tegen vingerafdrukken bestand is dan de grote concurrent. Wel heeft de Galaxy Tab een wat aparte resolutie die 600 x 1024 pixels meet en dat is even wennen. Een pagina van een boek past er net niet op, en websites dienen veelal ingezoomd te worden. Een ander punt waar het scherm niet zo heel goed mee presteert, is bij de zichtbaarheid in de zon. Dan komen de vingerafdrukken wel weer op de voorgrond en weerkaatst het scherm de zon, wat nogal hinderlijk is.

De gevoeligheid van het scherm is prima. De Galaxy Tab heeft een goed capacitief touchscreen. Het scherm doet niet onder voor zijn grote concurrent, maar kan zich niet meten met een Super amoled-scherm.

Samsung Galaxy Tab

 

Toetsen

De fysieke toetsen op de Samsung Galaxy Tab zijn niet erg talrijk, met maar vier touch-knoppen onder het scherm en twee op de zijkanten. Onder het scherm zitten vier touch-knoppen waarmee je naar het homescreen van de telefoon kunt, een terugknopen de extra-menu knop. We vinden dergelijke knopjes niet zo lekker werken, want je raakt ze snel per ongeluk aan. Verder zijn ze best goed te gebruiken.

Prettig is ook dat ze oplichten tijdens gebruik. Maar als je een video aan het kijken bent, blijven ze ook aanstaan, en dat leidt af. Op de rechterzijkant zit de power-knop die lekker groot is en voldoende uitsteekt. De volume-toetsen steken nog iets verder uit en dat is prettig en ze zijn beide goed te bedienen.

Tekstinvoer gaat op twee verschillende manieren op de Galaxy Tab. Ten eerste kun je via een gewoon virtueel qwerty-toetsenbordje berichtjes tikken en daarnaast is Swype beschikbaar. Het standaard toetsenbordje is verder niet zo spannend, maar werkt wel erg lekker. Je kunt er, zeker in landschapsmodus, snel op typen en er zijn lekker veel extra tekens beschikbaar. Ook tekstvoorspeliing behoort tot de mogelijkheden en er is zelfs een heel scala aan smiley-codes beschikbaar onder de extra tekens. Deze roepen overigens geen echte smiley’s op op het toestel, maar van de meeste is de betekenis wel duidelijk. Er is overigens ook een virtueel numeriek toetsenbord aanwezig op de Galaxy Tab, maar die heeft eigenlijk weinig voordelen ten opzichte van de qwerty-variant.

Interessanter is Swype. De Galaxy Tab is de eerste tablet in Nedeland met deze nieuwe tekstinvoermethode, die de afgelopen tijd geregeld in het nieuws is geweest op All About Phones. Samsung had het al op haar Galaxy S-smartphones en sinds kort ook op de Wave. Het idee is dat je niet meer elke letter afzonderlijk aanraakt, maar in één beweging een spoor langs alle letters van het woord dat je wilt typen trekt over het toetsenbord. Het vereist flink wat gewenning, maar als je het een beetje onder de knie hebt dan kun je er wel erg snel mee typen. Er zijn legio instellingen beschikbaar. Je kunt kiezen of het toetsenbordje precies of snel moet zijn, en hoe vaak het woordkeuzescherm tevoorschijn moet komen. Als je bereid bent een beetje oefening te investeren in het swypen, dan kun je zeker sneller typen via het nieuwe toetsenbordje.

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

De interface van de Samsung Galaxy Tab komt grotendeels overeen met die van de Galaxy S en eigenlijk is het niet direct zichtbaar dat je met Android te maken hebt. De essentie van de TouchWiz-interface is al jaren hetzelfde en is ook in de Galaxy Tab onveranderd gebleven, maar zoals je van ons gewend bent zullen we alles in dit hoofdstuk nog even doornemen en ook de vele toevoegingen bespreken die Samsung in deze tablet heeft verwerkt.

Standby

Het standby-scherm van de Samsung Galaxy Tab bestaat nog altijd uit een aantal homeschermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal negen schermen, die je kunt verwijderen of toevoegen via het standby-menu. De Galaxy S heeft er overigens maar 7 en hier is dus al de eerste verbetering merkbaar, die grotendeels te danken is aan Android 2.2.

De schermen vullen met widgets gaat in dit geval niet met een widgetbalk, maar zoals we dat van Android gewend zijn met een apart menuutje. Een groot voordeel ten opzichte van de TouchWiz-toestellen die niet op Android draaien, is dat je bij de Galaxy Tab wel gewoon contacten, bladwijzers of zelfs boeken op je standby-scherm kunt zetten en dus niet alleen maar widgets.

Standaard staan er ook niet zo gek veel widgets op de telefoon, maar die kun je makkelijk via de Android Market downloaden. Naast de standaard Android-widgets is er bijvoorbeeld een widget die een klok combineert met het weer, of een dagboek-widget. Ook is er de zogenaamde ‘Daily briefing’-widget waar wat belangrijke info zoals het weer en je agenda voorbij komt. Het hele standby-gebeuren werkt stabiel, zoals je mag verwachten van Android, waarmee de Galaxy Tab zeker een stapje voor heeft op andere TouchWiz-apparaten van Samsung, maar toch in essentie hetzelfde is.

Samsung zal overigens nog met een eigen widget komen die MMM heet, en muziek, e-books en video’s zal toevoegen aan deze tablet.

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Menu

Qua menu is de Galaxy Tab bijna hetzelfde als de Galaxy S en erg vergelijkbaar met de iPhone en andere Samsung-toestellen. Het menu is een raster van 4×5 iconen van meerdere pagina’s, afhankelijk van de hoeveelheid applicaties. Alle applicaties die je binnenhaalt, komen achteraan het menu terecht. Dit kun je zelf indelen en applicaties verwijderen gaat simnpel, door in het menu op het minnetje boven de app te drukken.

Het menu verschilt een beetje van de Galaxy S aangezien de standaard shortcuts zoals bellen, contacten, berichten en home ontbreken op de tablet. Daarvoor in de plaats is onderop enkel een start-knop te zien die naar het home-screen leidt. Al met al is het menu prima en met de uitgebreide standby-schermen is navigeren op dit toestel geen enkel probleem.

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Applicatiemenu

Samsung Galaxy Tab screen

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de Galaxy Tab een pop-up menu aanwezig die programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein wit menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn, verschilt per applicatie. Maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er saai uitziet maar wel functioneel is.

Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en aan het aantal standby-schermen kunt sleutelen.

Multi-tasking

Multi-tasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android en Samsung heeft zelfs een eigen taakbeheerder toegevoegd. Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een toevoeging van Samsung is dat je ook je muziek via dit menu kunt bedienen en er zijn ook toetsen om je verbindingen te beheren.

Ook nieuw in Android 2.2 en op de Galaxy Tab is dat er een rotatie-knop is toegevoegd die ervoor zorgt dat het scherm niet roteert als je de tablet bijvoorbeeld horizontaal houdt. Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waarin je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt, kunt vinden. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, dat uit vier tabbladen bestaat. Het eerste tabblad geeft de actieve applicaties aan, die je vanaf daar ook meteen kunt beëindigen. Het tweede tabblad laat zien welke applicaties je geïnstalleerd hebt en geeft je de mogelijkheid ze te verwijderen. Tabblad nummer drie laat zien hoeveel RAM er op het moment gebruikt wordt en hoe vol de verschillende opslagmedia zitten. Het laatste tabblad heet ‘Help’ en bevat een aantal tips over hoe je de batterij langer kunt laten meegaan.

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Prestaties

De Galaxy Tab is uitgerust met een 1GHz Hummingbird-processor. De Galaxy S draait hier prima op. Ook de iPhone 4 werkt er prima mee en we gingen er dan ook eigenlijk vanuit dat de Galaxy Tab hier ruim genoeg aan zou hebben. Dit is helaas maar deels waar. Het is vooral goed te merken als je in het menu van het toestel zit en naar een bepaalde applicatie zoekt. Het toestel gaat traag en schokkerig door haar menu heen en ook extra opties opvragen gaat niet vloeiend. De browser komt zelfs wat schokkerig over terwijl een andere browser zoals Dolphin HD nergens moeite mee heeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een klein bugje ergens in de eigen interface van Samsung, aangezien het openen van een tamelijk zware applicatie als Angry Birds en Dolphin HD wel prima en snel gaat. Applicaties openen vloeiend, en zijn dat ook in het gebruik. Dus: een bugje in de interface, denken wij. Er bestaat overigens zeker een kans dat dit opgelost wordt als het toestel eenmaal een nieuwe OS-update krijgt.
We onderwierpen het toestel ook aan een kleine benchmark genaamd Quadrant. De Galaxy Tab kwam uit op 1080 punten wat een redelijke prestatie is vergeleken met Android-smartphones.

Met muziek heeft de Galaxy Tab S geen moeite en ook een videocamera is aanwezig op de tablet. Interessanter zijn echter de video-playbackmogelijkheden. Op al die aspecten van de Samsung P1000 zullen we in dit hoofdstuk in gaan.

Muziekspeler

De interface van de muziekspeler is jammer genoeg niet zo gelikt als die op de Android-smartphones. Wel komen de verschillende functionaliteiten overeen. De mooie skin die op de Galaxy S zit, vinden we niet terug op de tablet van Samsung. Handig zijn wel de zoekfunctie en de slimme afspeellijsten, waarmee je je muziek snel kunt opzoeken. In de categorie eyecandy is er een leuke visualisatie aanwezig die over de albumart heen valt en in diezelfde categorie is er een zogenaamde ‘discweergave’ wat vergelijkbaar is met Coverflow maar niet zo lekker werkt als de genoemde feature van Apple.

Het werkt allemaal niet slecht, beter dan bij een groot aantal telefoons. Het afspeelscherm is voorzien van een aantal snelkoppelingen om bijvoorbeeld je muziek te shuffelen en daarnaast kun je nog iets doen via het menu én nog eens een keer via de instellingen, wat best wat centraler had gemogen.

Op de kwaliteit van de muziek valt weinig aan te merken. Door de oordopjes klinkt het toestel erg lekker en met de vele effecten en equalizers kun je het geluid helemaal naar wens tunen. De speaker van het toestel is prima en dankzij Dolby Digital 5.1 komt het levendig over voor een tablet/smartphone.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Samsung Galaxy Tab screen

 

Video

De videospeler van de Tab is te vinden onder een apart pictogram in het menu en bestaat uit een overzicht met beschikbare filmpjes, die je vervolgens af kunt spelen. De video-ondersteuning van de Galaxy Tab is erg goed, het toestel kan vele formaten in HD afspelen. DivX en Xvid gaan probleemloos en ook avi, wmv en mp4 filmpjes worden vlekkeloos in 720p-resolutie afgespeeld. Zelfs .flv bestanden gaan vaak zonder probleem. Los hiervan zit de videospeler prima in elkaar en de Galaxy Tab is vanwege zijn schermgrootte en goede ondersteuning één van de betere tablets op dit vlak.

Wat ook een erg goede toevoeging is aan deze tablet is DLNA. Via de AllShare-applicatie van Samsung kun je moeiteloos content van bijvoorbeeld een computer streamen naar de tablet. Films op avi-formaat slikt de tablet prima, die worden moeiteloos afgespeeld via een Wi-Fi netwerk. Ook foto’s en muziek worden moeiteloos doorgesluisd naar de tablet.

Samsung Galaxy Tab screen

 

Op cameragebied kun je geen wonderen verwachten van een tablet als de Galaxy Tab en die verricht het apparaat dan ook niet. Samsung is zo dapper geweest om er wel eentje in te stoppen, hoewel zijn grote concurrent dat niet heeft gedaan. Zelfs een tweede camera om mee te videobellen zit in deze tablet verwerkt. Deze zullen we in dit hoofdstuk wat uitgebreider bespreken.

Foto

De interface van de Galaxy Tab is de oude vertrouwde Samsung-interface in een nieuw jasje. De balkjes aan de randen van het scherm zijn net even wat hipper vormgegeven en op te roepen met een tik op een pijltje dat aan de zijkant van het sluiterscherm te vinden is. Er wordt ook goed gebruik gemaakt van touch-focus, wat helaas wel de enige manier is om te focussen. Er is namelijk geen sluiterknop aanwezig, maar alleen een virtueel knopje op het scherm. Dat is jammer. Er zijn veel instellingen mogelijk: geotagging, knipperdetectie, gezichtsdetectie, handmatige iso-instellingen en nog een aantal effecten. Daar zijn we tevreden over. Ofschoon de Galaxy Tab alles behalve een cameratablet is, kunnen we die andere puntjes ook door de vingers zien. Je mag er al blij mee zijn dat er überhaupt een camera is. Dat is een pluspunt voor de Galaxy Tab.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

De kwaliteit van de 3.2-megapixelfoto’s die de Galaxy Tab neerzet is matig, maar het gaat hier vooral om de functionaliteit en het is fijn dat de mogelijkheid bestaat om foto’s te nemen. Foto’s zijn, mits je niet vergeet goed te focussen, best scherp maar missen toch veel details. Ook is er sprake van aardig wat ruis op het beeld en zijn ook de foto’s snel bewogen door de niet zo gevoelige lens. De kleuren komen wat flets over en ook de contrasten, vooral in het donker, komen veelal niet echt overeen. De camera is dan ook niet erg interessant te noemen, maar we geven wel de nodige pluspunten dat Samsung een dergelijke camera die ook video’s kan opnemen heeft aangebracht.

Samsung Galaxy Tab camera sample

 

Samsung Galaxy Tab camera sample

 

Samsung Galaxy Tab camera sample

 

Samsung Galaxy Tab camera sample

 

Video

Met één druk op de virtuele knop kom je van de gewone camera in de videocamera, waarmee je filmpjes in HD kunt opnemen. De 720p-video’s hebben een framerate van 30fps en zien er redelijk goed uit. Het geluid is niet zo heel goed, maar wel voldoende wat ons betreft. Hieronder kun je een filmpje zien dat we met de Galaxy Tab hebben opgenomen. Aan de voorkant zit ook een camera waarmee een video-confrence gehouden kan worden. Dat is vooral prettig voor de zakelijke gebruikers. Wederom een leuke pluspunt voor deze tablet.

Galerij

De Samsung Galaxy Tab heeft een erg mooie galerij met een sociaal tintje. Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van minaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief de foto’s die op Picasa staan.

De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet afleidt. Als je het toestel draait, draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of chronologisch in mappen wilt zetten. Met een simpele druk op de knop kun je een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa. Daarnaast kun je op lokale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen. Daarmee is de galerij van de Galaxy Tab mooi, doeltreffend en redelijk uitgebreid. We zijn er erg tevreden over.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Met zijn Android 2.2 en binnenkort Android 2.3 of 3.0 en flinke hardware voor een tablet mag de Galaxy Tab zich nu al tot de top van de tabletmarkt rekenen en dat brengt op software-gebied het één en ander aan verwachtingen met zich mee. Of die ook waargemaakt worden is echter maar de vraag. Dat zullen we in dit hoofdstuk proberen te verhelderen.

Android Market

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden/kopen overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm staat een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat, kun je kiezen tussen een lijst met de populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat – als de ontwikkelaar ervoor kiest – alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden en dat is jammer. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren, maar je dient wel voor elke applicatie aan te geven of het automatisch of handmatig moet.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met meer dan 100.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels (nog) ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds exponentieel en is er nu al genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Wat wel opvalt is dat nog niet alle applicaties met een groot tablet-scherm overweg kunnen. Ontwikkelaars die hun applicatie niet doormiddel van vector-plaatjes hebben opgebouwd, lopen tegen het probleem aan dat op de Galaxy tab de applicaties in het klein weergegeven worden. Zelf zijn we weinig van dergelijke applicaties tegen gekomen maar dit is wel iets om rekening mee te houden bij het gebruik van deze tablet.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Apps

Als tweede applicatiewinkel heeft de Samsung Galaxy Tab de Samsung Apps-winkel. In tegenstelling tot bij de Wave is dit geen fancy winkel waar je in verschillende categorieën kan zoeken via een mooie interface. Het is gewoon een simpele lijst van een paar applicaties. Deze hebben overigens wel genoeg info op hun eigen pagina, maar voor die paar applicaties maakt dat eigenlijk weinig uit. Het idee achter deze winkel is dat Samsung op deze manier een makkelijkere manier heeft om extra functionaliteit toe te voegen aan de tablet. Zo zal de e-boekenwinkel van Bol.com via deze Apps-winkel beschikbaar worden gesteld voor de Galaxy Tab. Ook andere en uitsluitend gratis applicaties zullen volgens Samsung in de toekomst volgen voor haar tablet.

Samsung apps

 

Samsung apps

 

Agenda

Samsung Galaxy Tab

Samsung wil haar tablet niet alleen bij consumenten gaan wegzetten maar ook vooral bij bedrijven. Vanzelfsprekend heeft de Tab dan ook een agendafunctie aan boord. Deze lijkt een beetje op degene die we kennen van oudere Samsung-telefoons maar met een paar flinke verbeteringen voor het grotere scherm. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten en als je op die dag klikt zie je meteen de afspraken. Een tweede tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt goed en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden. Het design van de agenda is lekker onderhanden genomen voor deze tablet en dat is wel zo prettig. Er is goed rekening gehouden met de beschikbare ruimte en wordt dus ook veel en vooral overzichtelijk informatie weergegeven van alle afspraken.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda prima, ook al mist er wel een kleine functionaliteit. De Tab voegt namelijk niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. Met meerdere accounts dezelfde afspraken delen is echter niet mogelijk tenzij je ze twee keer invoert en ook moet je eerst een agenda selecteren waarmee je wilt synchroniseren als je dat wilt. Normaal komt een afspraak namelijk in de lokale agenda terecht, die helemaal niet gesynchroniseerd wordt.

Synchronisatie met Exchange gaat de tablet wel prima af en dat is fijn. Alle wordt netjes gesynct inclusief de notes en overige informatie. Wel lijkt de tablet af en toe dubbele items te registreren van de zelfde afspraak. Dan komen er plots twee afspraken die exact het zelfde zijn onder elkaar te staan. In andere programma’s zoals Outlook gebeurt dit echter niet wat erop duidt dat het een lokaal probleem van de Tab is.

EBooks en Bol.com

De stand-alone eBook reader is overgewaaid naar enkele tablet-devices, en ook naar de Galaxy Tab. Die heeft er eentje in de vorm van een eigen eBook-applicatie. Het concept komt overeen met dat van iBooks van Apple. Eerst krijg je een boekenkast met al je beschikbare boeken daarin, standaard met The Marvelous Land of Oz. Nieuwe boeken toevoegen kan via de applicatie zelf, dit kan gemakkelijk door ze op de SD van de tablet te zetten en ze vervolgens te importeren. Het is mogelijk om handmatig boeken in ePub-formaat toe te voegen, hoewel die voorlopig geen DRM-beveiliging mogen hebben en dus gekraakt of gratis moeten zijn. Ook kun je een PDF toevoegen aan de boekenkast. Bij het lezen zelf heb je aardig wat opties, zoals het toevoegen van bladwijzers, scrollen naar een bepaalde pagina of het opzoeken van onbekende woorden in een online woordenboek. Ook kun je de tekstgrootte, het lettertype, de tekstkleur en de achtergrondkleur aanpassen om het lezen te veraangenamen. Wel duurt het opstarten en laden van een boek relatief lang bij de applicatie. De applicatie zit verder wel goed in elkaar.

Een grote troef voor de Galaxy Tab is dat Samsung een overeenkomst heeft gesloten met de website Bol.com. Halverwege november zal de producent met een applicatie gaan komen waarmee het alle online-boeken van Bol.com ontsluit voor de Galaxy Tab. Boeken kunnen middels de applicatie voor de Galaxy Tab dan gelijk aangekocht kunnen worden via de webwinkel van Bol.com en vervolgens gedownload en gelezen worden. Dit klinkt ideaal. Vooral op dit punt heeft Samsung een stapje voor op haar concurrent Apple aangezien Apple zulke lokale deals nog niet heeft. Daarnaast is Bol.com de grootste distributeur van eBoeken waarmee duizenden boeken op de tablet gemakkelijk gezet kunnen worden. De applicatie zal gratis via de Samsung Apps-winkel verkrijgbaar zijn op de Galaxy Tab.

De algemene leeservaring van de Galaxy Tab is gelijk aan die van de iPad. Het scherm is groot genoeg om alles te kunnen lezen en je kunt het lettertype vergroten. Daarnaast houdt de Galaxy Tab een stuk prettiger vast met één hand en dat leest ook prettiger. Het scherm vermoeit de ogen niet meer dan de concurrenten, maar in het zonlicht blijft het lastig om een boek te lezen. Al met al is de kwaliteit goed te noemen en de algemene leeservaring prima.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Kies

Samsung Kies is het nieuwe PC Suite-programma van Samsung en op het eerste gezicht ziet het er prachtig uit. Onder aan het scherm is een balk waaruit je verschillende subapplicaties kunt opstarten. Net een soort Windows bureaublad dus, maar dan wat mooier. Helaas houden onze positieve ervaringen met de software daar ook wel een beetje op, want over het algemeen werkt het gewoon slecht. Je mag al van geluk spreken als je de telefoon succesvol werkend aangesloten krijgt en als dat al gelukt is, werkt de helft van de applicaties niet. Daarmee houdt het nut van Kies snel op en kun je alles beter over the air doen en via de massaopslag-modus. Samsung gaat Kies vooral gebruiken om updates te verspreiden voor haar tablet aangezien het OS van Samsung zo is opgebouwd dat OTA-updates niet mogelijk zijn tot in de core.

Samsung heeft zelf altoegegeven dat haar software niet best is. De producent belooft in het begin van 2011 beterschap en een nieuwe versie die makkelijker en beter moet verbinden. Ook zullen Apple-eigenaren dan kunnen syncen, volgens de producent.

Screenshot Samsung Kies

 

De Galaxy Tab is de eerste tablet die op de markt komt waarmee ook echt gebeld kan worden. Bellen kan via de speakers of een headset. In dit hoofdstuk nemen we deze functionaliteit onder de loep, en beantwoorden we de vraag of het wel echt nodig is.

Bellen

De tablet van Samsung heeft ook een bel-applicatie mee gekregen die tevens kan video-bellen. Bellen op een tablet werkt niet erg handig en Samsung heeft er dan ook voor gezorgd dat dit alleen via een headset of de speaker kan. Mensen willen natuurlijk niet met zo’n groot apparaat aan hun oor gezien worden. De Galaxy Tab heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. ook een knop naar alle contacten en Samsung heeft nog een handigheidje ingebouwd: onder favorieten staat een lijst met contacten die je het meeste belt, zodat je die ook makkelijk kunt vinden. De contactapplicatie beidt integratie met Facebook en Twitter, waarmee je onder andere bij de contactinformatie statusupdates en foto’s kunt bekijken. Ook zit er een tabblad bij de contactinfo met alle berichten en telefoontjes die je naar de persoon in kwestie gestuurd hebt in het verleden. Verder kun je veel informatie toevoegen en is de contactenapplicatie met veel services te synchroniseren.

De kwaliteit van gesprekken is prima en ook de ringtones van de Galaxy Tab zijn goed. Het bereik van de sim is prima. Zelf hebben we dit met KPN getest en we zijn nauwelijks problemen tegen komen. Ook met internetten en bellen hebben we altijd bereik en verbinding kunnen krijgen.

De speaker is van prima kwaliteit en hard genoeg. De headset die Samsung meelevert zit niet erg lekker, maar je kunt er wel gemakkelijk mee bellen. Uiteraard is een Bluetooth-headset zonder draadje aan te raden, als je er vaak mee denkt te gaan bellen. Zo hoef je niet telkens handelingen op de tablet zelf te doen. Ons bekroop wel het gevoel dat deze functionaliteit overbodig was, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook suf om wel een simkaartlezer in te bouwen voor het internet en om vervolgens de bel-applicatie eruit te gaan slopen.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Berichten

Zoals we dat mogen verwachten van een hedendaagse smartphone, en nu ook tablets, is de Tab uitgerust met chat-stijl sms’en. Handig is dat boven een conversatie een knop zit waarmee je meteen alle contactopties van je contact kunt bekijken, dus ook mail, bellen, instant messaging enzovoort. Hier kun je zelfs direct naar de persoon toe navigeren via Google Maps en Google Navigatie. Dankzij Swype gaat het typen van berichtjes ook erg snel waardoor je met de tablet probleemloos kunt sms’en.

Het opzetten van een mailaccount op de Galaxy Tab is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Natuurlijk is exchange ook mogelijk, hoewel je daar dus even moet oppassen voor de in het vorige hoofdstuk genoemde agenda-bug. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is. Er lijkt wel een bug met de Exchange-mail te zijn aangezien de mail-client er vaak uit klapt zodra je een e-mail wilt lezen.

Samsung heeft daarnaast ook de interface voor de mail-applicatie sterk aangepast voor haar tablet. Vooral in portrait-mode is dit erg overzichtelijk en doet het een beetje denken aan de iPad-mail. Je krijgt dan twee schermen waarin links de mails staan en rechts de inhoud van de e-mail die je aan het lezen bent. Dit is erg overzichtelijk en prettig om mee te werken en dan ook goed uitgedacht door de producent.

Samsung Galaxy Tab

 

Samsung Galaxy Tab

 

Browser

Samsung Galaxy Tab browser

De browser van de Galaxy Tab is zoals we dat gewend zijn van Android-toestellen erg goed. De meeste flash-onderdelen geen probleem voor de Galaxy Tab, en dakzij de Froyo-software van de tablet wordt Flash 10.1 ook volledig ondersteund. Flash maakt de browser wel een stuk trager wat vooral op UMTS-netwerken goed te merken is. Ook het scrollen lijkt toch niet helemaal lekker te gaan met Flash-content op een website. Klaarblijkelijk is Flash toch niet zo geschikt voor mobiele apparaten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina gaat probleemloos. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen een zoomen gaat via een dubbele tik op het scherm of via het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt net als bij de meeste Android-telefoons prima. De browser is niet de snelste die we gezien hebben, maar het werkt allemaal wel gewoon prima en er zijn heel wat instellingen beschikbaar.

Het uithoudingsvermogen van de Galaxy Tab is erg goed, ondanks het grote scherm. Dit komt vooral door de grote batterij die Samsung de tablet heeft mee gegeven. Zo bestaat de helft van het toestel bijna uit de batterij wat ervoor moet zorgen dat hij lekker lang mee gaat. Nadeel hiervan wel is dat opladen relatief lang duurt en dat het apparaat wat zwaarder is geworden. Samsung heeft de laadtijd nog enigszins weten te verkorten door een nieuwe laadplug te gebruiken die doet denken aan die van de iPad. Hieronder zie je alles iets overzichtelijker in tabelvorm.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij G10
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung Galaxy Tab batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters