Samsung Galaxy Txt

De Samsung Galaxy TXT is Samsung’s eerste poging om in het low-end-segment een smartphone in de bekende BlackBerry-formfactor uit te brengen. Na het grote succes van de Ch@t 335 en de Nokia C3-00 lijkt de markt daar klaar voor te zijn, en zo ook Samsung.

Samsung Galaxy TXT 

De BlackBerry-formfactor is alles behalve nieuw. De BlackBerry bestaat al tijden en was ook heel lang heer en meester in de zakelijke markt. Daarnaast waren er ook andere producenten die het geprobeerd hebben, waarvan de Nokia E71 en zijn opvolgers eigenlijk de enige succesvolle producten waren. Ook de Sony Ericsson P1i mocht er wezen, maar die zat toch net wat anders in elkaar. Pogingen van andere produceten om een smartphone in deze vorm uit te brengen, zoals de Samsung i780, HTC Snap, Samsung Omnia Pro en Sony Ericsson Aspen waren stuk voor stuk niet bepaald succesvol.

Tegelijkertijd werd dezelfde formfactor in het low-end-segment geïntroduceerd via toestellen als de Samsung Corby Txt en LG GW300. Dat was geen daverend succes, maar vooral de GW300 liep wel aardig. En ook de iets later geïntroduceerde Alcatel One Touch 800 deed het niet slecht bij het prepaidpubliek. Het echte succes kwam echter pas met de Nokia C3-00 en de Samsung Chat 335, beide bestsellers van formaat die ook nu nog veelvuldig over de toonbank vliegen.

Inmiddels kruipen die twee segmenten steeds verder naar elkaar toe, waarvan de HTC ChaCha al een redelijk succesvol voorbeeld is. Ook LG probeert het met de Optimus Pro en ondertussen is de BlackBerry, wat natuurlijk ook een smartphone is, één van de bestverkochte prepaidtelefoons in ons land. Samsung doet dan ook hard zijn best om verder te werken aan deze formfactor en kwam daarom pas met de Galaxy M Pro en de Galaxy Y Pro. Die laatste heeft wat ons betreft de meeste kans van slagen en brengt ook definitief Android naar het segment van de Nokia C3 en Samsung Chat 335. Die zullen we dan ook, onder zijn nieuwe naam Galaxy Txt, bespreken in deze review.

Zoals gezegd komt de concurrentie vooral uit de hoek van HTC en RIM, in de vorm van de ChaCha en de Curve 8520. Maar ook de tevens eerder genoemde Nokia C3-00 en Samsung Chat 335 zijn belangrijke concurrenten van de Galaxy Txt.

Samsung Galaxy txt preview 
Samsung Galaxy txt preview 
Samsung Galaxy txt preview 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy Txt
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 111x64x11,5mm
Gewicht 109 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zwart
Scherm
Type TFT
Diagonaal 2,6″
Resolutie QVGA, 320×240 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 160MB
Processor 832MHz processor
Accu 1200mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
Frontcamera Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n, WiFi Hotspot
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

Helaas hebben wij ons toestel niet in een retaildoos gekregen, en hebben we dus ook geen doos om uit te pakken. In onze doos zat een lader en een USB-kabel en ontbrak een paar oortjes. Research bij Smartphonestunts levert op dat die inderdaad niet meegeleverd worden met het toestel, maar hoe betrouwbaar dat is weten we niet.

Design

Het design van de Samsung Galaxy Txt heeft een hoog BlackBerry-gehalte. Dat komt natuurlijk door de form-factor, maar wordt zeker ook versterkt door het feit dat er, precies zoals bij de gemiddelde BlackBerry, vier knoppen met in het midden een trackpad onder het scherm zitten. Het design is overigens wel vrij standaard en het toestel voelt niet erg premium aan.

Neemt niet weg dat de Galaxy Txt gewoon goed genoeg in elkaar zit. Het toestel is niet te groot, niet te dik en niet te zwaar en er zijn ook geen noemenswaardige problemen met de bouwkwaliteit. De telefoon is in één kleur verkrijgbaar, namelijk met een zwarte voorkant en een donkergrijze achterkant.

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

De ingang voor de MicroSD-kaart in de Galaxy Txt zit aan de zijkant, maar er is geen uitsparing in de batterijklep zodat je er niet standaard bij kunt. Maar je kunt hem in ieder geval wel vervangen zonder de batterij uit je toestel te halen. Met de simkaart kan dat niet, die zit onder de batterij verstopt. De MicroUSB-poort zit onderaan, de audio-uitgang aan de bovenkant, de powerknop rechts en de volumeknop links.

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Samsung Galaxy TXT

 

Scherm

Het scherm van de Galaxy Txt is typisch een scherm van een goedkope telefoon. Hij voldoet prima, maar daar houdt het meteen op. Samsung heeft er weinig aandacht aan besteed wat allereerst natuurlijk door de lage resolutie, die met bepaalde applicaties nog weleens een probleem zou kunnen vormen, naar voren komt. Ook de inkijkhoek van het scherm is niet al te best en de kleuren zijn gewoon matig. De helderheid is eveneens matig, maar wel zo dat je het scherm in het slappe herfstzonnetje in ieder geval kunt blijven lezen.

Jammer is wel dat de Galaxy Txt geen multitouch ondersteunt. Simpel met twee vingers inzoomen is dus bijvoorbeeld niet mogelijk bij het toestel.

Toetsenbord

Samsung Galaxy TXT toetsenbord

Een erg belangrijk punt van de Galaxy Txt is natuurlijk het toetsenbord van het toestel. Dat is een volledig qwerty-toetsenbord met een aantal extra knopjes als snelkoppeling. Als navigatietoetsen maakt de telefoon gebruik van de vier standaard Android-knoppen in combinatie met een trackpad, dat wat ons betreft vrij overbodig is vanwege het touchscreen.

Het toetsenbord is hardwarematig redelijk fijn. Jammer is dat de komma boven het vraagteken zit, dus dat je daarvoor eerst alt moet indrukken. Daarnaast hadden de knopjes iets verder van elkaar mogen liggen, hoewel dat gezien het formaat van de telefoon lastig is. Het grootste probleem van het toetsenbord is dat het soms je aanslag niet registreert, waarschijnlijk omdat het wat te snel gaat voor het toestel. Dat neemt niet weg dat het heel fijn is om zo’n toetsenbordje te hebben, maar het doet toch wel een beetje af aan het gebruiksgenot.

Mocht je daar heel blij van worden, dan is er ook gewoon een on screen toetsenbord aanwezig. Die staat standaard uit, maar kun je via de instellingen aanzetten. Maar gezien het kleine schermpje van de telefoon en het feit dat er gewoon een fysiek toetsenbord aanwezig is, is dat natuurlijk nergens voor nodig.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Samsung EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Natuurlijk heeft de Galaxy Txt de TouchWiz-interface van Samsung, maar dan wel een versie die een beetje aangepast is voor het horizontale scherm. Dat werkt allemaal prima en heeft gewoon alle mogelijkheden die je van een midrange-telefoon mag verwachten. Uiteraard zijn de prestaties niet top, maar wel gewoon goed genoeg.

Homescreen

Het grootste verschil van het homescreen van de Galaxy Txt ten opzichte van de standaard homescreens van Android, is dat er een balkje met vier knoppen aan de zijkant zit in plaats van de drie knoppen die we normaliter onderaan kunnen vinden. Verder zijn er gewoon een x-aantal homescreens, met een maximum van zeven.

Op de schermen kun je natuurlijk snelkoppelingen, widgets en mappen kwijt. De widgets die aanwezig zijn zijn niet heel spannend helaas. Samsung heeft wel iets toegevoegd, zoals een paginagrote mailwidget. Iets vrij essentieels als een kalenderwidget ontbreekt helaas.

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Menu

Het menu van de Galaxy Txt is zoals we dat van Samsung kennen opgedeeld in meerdere pagina’s en je kunt er naar de zijkant doorheen scrollen. Elke pagina bestaat uit twaalf items en die zijn helemaal zelf in te delen. Standaard is er een redelijk random volgorde, waarbij alle apps die je download achteraan komen.

Een mooie functie is dat je apps vanuit je menu meten kunt verwijderen of delen. Delen is een aparte knop voor aanwezig in het menu, om een app te verwijderen moet je op indelen drukken en vervolgens komt er boven de verwijderbare applicaties een min te staan.

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Multitasking

Screenshot Samsung Galaxy Txt

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android en Samsung heeft zelfs een eigen taakbeheerder toegevoegd. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een toevoeging van Samsung is dat je ook je muziek via dit menu kunt bedienen en er zijn ook toetsen om je verbindingen te beheren.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, dat uit vier tabbladen bestaat. Het eerste tabblad geeft de actieve applicaties aan, die je vanaf daar ook meteen kunt beëindigen. Het tweede tabblad laat zien welke applicaties je geïnstalleerd hebt en geeft je de mogelijkheid ze te verwijderen. Tabblad nummer drie laat je zien hoeveel RAM er op het moment gebruikt wordt en hoe vol de verschillende opslagmedia zitten. Het laatste tabblad heet ‘Help’ en bevat een aantal tips over hoe je de batterij langer kunt laten meegaan.

Prestaties

Aan de prestaties van de Galaxy Txt is wel duidelijk te merken dat je niet met een high-endtelefoon te maken hebt, maar echt slecht zijn ze niet. Basistaken gaan gewoon vlot en pas als je wat geavanceerdere dingen op het toestel gaat doen dan komt er soms een hapering tevoorschijn, wat allemaal weinig problemen veroorzaakt.

Vreemd genoeg is het ons niet gelukt om de Quadrant-benchmark op het toestel te draaien. De categorie CPU wordt helemaal overgeslagen en vervolgens geeft de telefoon een foutmelding bij het weergeven van de resultaten.

De eerste paar dagen hebben we wat problemen met de stabiliteit van de telefoon gehad, maar die lijken inmiddels verdwenen te zijn. We gaan er dan ook vanuit dat deze problemen aan ons toestel lagen en dat die niet structureel bij de Galaxy Txt aanwezig zijn. Het ging om flinke vastlopers die zomaar optraden. Daarbij bleef het scherm gewoon zwart als we de telefoon uit standby probeerden te halen en moest de batterij eruit om dit te verhelpen. Het zou dus kunnen dat daardoor ook gesprekken gemist worden mocht dat probleem bij meerdere exemplaren aanwezig zijn, maar er is zoals gezegd weinig reden om dat te denken.

De Samsung Galaxy Txt is niet echt gericht op multimedia en doet het dan ook niet zo erg goed in dit opzicht. De camera is slecht, het scherm is te klein om fatsoenlijk een film op te kijken en meer dan de standaard multimediafuncties hoef je niet te verwachten. Welke dat zijn lees je hier.

Foto

Screenshot Samsung Galaxy Txt

De camerainterface van de Galaxy Txt is precies hetzelfde als die van alle andere Samsung’s met touchscreen die de afgelopen jaren uit zijn gekomen en werkt daarmee gewoon goed. Er zijn een aantal sneltoetsen en voor alle andere instellingen kun je terecht in het instellingen-menu, dat op zijn beurt weer is ingedeeld in een deel voor algemene instellingen en eentje voor instellingen over de foto’s zelf.

De kwaliteit van de foto’s die uit de Galaxy Txt komen rollen is niet om over naar huis te schrijven. De plaatjes zijn vrij detailloos en hebben wat last van gekleurde ruis. Bijkomstige nadelen zijn dat de foto’s al vrij snel bewogen worden en dat het toestel niet uitgerust is met autofocus. Close-ups maken kun je dus helemaal vergeten met de Galaxy Txt. De kleuren zijn wel ok, maar hadden wat levendiger gemogen.

De Galaxy Txt heeft de bekende galerij, die bestaat uit een soort muur van miniaturen in het beginscherm. Daar zijn zowel locale albums als albums op Picasa te vinden. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen. Al met al zijn we dik tevreden met deze galerij.

Camerasample Samsung Galaxy Txt

 

Camerasample Samsung Galaxy Txt

 

Camerasample Samsung Galaxy Txt

 

Camerasample Samsung Galaxy Txt testopstelling

 

Camerasample Samsung Galaxy vergelijking

 

Muziek

De muziekspeler van de Galaxy Txt heeft een redelijk standaard interface, die vanwege het kleine scherm wel een beetje vol is. Natuurlijk wordt er een albumart weergegeven en kun je via het afspeelscherm dingen als shuffle en herhalen instellen. Ook is er een partyshufflemodus aanwezig en is er een knopje waarmee je de virtuele surroundsound aan kunt zetten. De bibliotheek is opgedeeld in de categorieën artiesten, albums, nummers en afspeellijsten. Die laatste kun je natuurlijk zelf samenstellen en standaard is er al een lijst met onlangs toegevoegde nummers aanwezig.

De FM-radio probeert een beetje het gevoel van een oude radio terug te halen, met een ‘wieltje’ om je frequentie af te stemmen. Zoeken naar een zender kan ook en natuurlijk kun je een aantal zenders opslaan. Een leuke extra is dat je, bijvoorbeeld als je in bed nog even radio luistert maar bang bent in slaap te vallen, de radio automatisch kunt laten uitschakelen na een bepaalde tijd.

De speaker van de Galaxy Txt is vrij blikkerig en ook niet zo heel hard. Dat is dus niet ideaal als je iets aan mensen wilt laten horen. Zelf muziek luisteren via een headset gaat wel in goede kwaliteit, mits je zelf een goede headset koopt.

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Video

De Galaxy Txt is totaal niet gericht op multimedia en ook nog eens goedkoop, dus erg goede video-ondersteuning is niet aanwezig. Je kunt wel een kort filmpje laten zien als die in mp4-formaat is. Maar resoluties hoger dan VGA pakt hij niet en ook andere codecs zijn over het algemeen lastig. Een goede videospeler zul je dus niet hebben aan het toestel.

YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

De video’s die het toestel schiet zijn in QVGA-formaat en zijn dus vrij klein en niet heel detailrijk. Maar verder zijn ze eigenlijk wel aardig. Bewegingen worden goed opgepakt en het is wel gewoon duidelijk wat er in beeld is zonder dat er soms blokjes in beeld komen.

Iets waar de Galaxy Txt vooral erg goed is is messaging. In de vorm van chatten via WhatsApp, via mail, via Twitter of Facebook, of gewoon via een sms’je. Overigens is WhatsApp niet voorgeïnstalleerd, maar dat kun je zo gratis doen en de hardware van de Galaxy Txt leent zich er uitstekend voor. Ook andere Apps kun je natuurlijk installeren op het toestel en ook gewoon bellen is mogelijk.

Telefoon

De Galaxy Txt heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Natuurlijk is er ook een knop naar alle contacten aanwezig en in de applicatie waar je dan terecht komt kun je tevens Twitter en Facebook checken, iets dat voor het overzicht beter losgekoppeld had kunnen worden. Zelfs retweet en reageren werkt via de contactenapplicatie. Mocht je op zoek zijn naar een specifiek contact, dan kun je in het homescreen gewoon de eerste paar letters van zijn naam invullen. Je komt dan in een universeel zoekschermpje, waar je ook het telefoonnummer van diegene zal tegenkomen.

Op de belkwaliteit van de Galaxy Txt hebben we weinig aan te melden, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. De algehele belfunctie van de Txt is dan ook gewoon goed.

De berichtenapplicatie van de Txt is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Screenshot Samsung Galaxy Txt

 

Email

Screenshot Samsung Galaxy Txt

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail en de agenda. Voor het meeste is wel een voortdurende dataverbinding nodig, want er wordt op de achtergrond continu gesynchroniseerd. Wat wellicht een beetje overbodig is en dataverbruik en batterij kost.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, werkt ook gewoon probleemloos. Die is net als de gmail-app netjes opgedeeld in verschillende categorieën en zo kun je ook gewoon netjes bij al je mappen. Mail kun je om de zoveel minuten laten ophalen, of als je het gebruik van extra bandbreedte en accucapaciteit niet erg vindt kun je natuurlijk ook instellen dat het toestel constant met de server in contact staat voor nieuwe mail.

Browser

Screenshot Samsung Galaxy Txt

Browsen op zo’n klein scherm betekent inleveren. En dat betekent ook meteen dat browsen met deze telefoon niet de beste internetervaring die te krijgen is voor een bedrag onder de €200 gaat opleveren. Maar het gaat op zich wel goed, al moet je voortdurend heen en weer en op en neer scrollen om een site in beeld te krijgen. Je wordt hierbij wel enigszins geholpen door de zoomfunctie van de Txt. Als je een site inzoomt, past de tekst zich automatisch aan zodat naar links en naar rechts scrollen niet meer nodig is. Je kunt bijna zover in- en uitzoomen als je maar wilt. Helaas gaat dat niet via multitouch, want dat heeft de telefoon niet. Je kunt op een mooi zoomniveau komen door dubbel te tikken op het beeld, en verdere aanpassingen kunnen via twee knopjes.

De ondersteuning van websites is wel aardig. Flash is helaas niet beschikbaar, maar dat is misschien ook wel een beetje veel gevraagd voor een toestel in dit segment. HTML5 kan de telefoon mee overweg, hoewel het wel erg traag gaat.

Applicaties

Screenshot Samsung Galaxy Txt

Een van de applicaties die we met toch wel de nodige verbazing aantroffen op de Galaxy Txt, is Think Free Office. Dit officepakket is volledig te gebruiken en dus ook geschikt om Word-, Excel- of Powerpointbestanden te maken en bewerken. En dat is voor een telefoon van dit kaliber toch wel een nette prestatie.

Iets anders dat het vermelden waard is, is de Social Hub. En dat is helaas niet omdat die zo geweldig is. Want eigenlijk is dat niet meer dan een lijstje met links naar je berichten, je mailbox, Twitter en Facebook. Dat is op zich handig, behalve dat Twitter en Facebook linken naar de mobiele websites van die diensten. En dat terwijl er ook gewoon een Twitter- en Facebookapp aanwezig is, die zit namelijk verwerkt in de contactenapplicatie.

Verder zijn er natuurlijk apps als een notitieblokje, Google Maps, Google Maps Navigation, Nieuws en weer, Google Talk, een rekenmachine en een Windows Live Messenger-applicatie aanwezig. Al met al een mooi pakketje aan applicaties dus.

Screenshot Samsung Galaxy Txt

Mocht je meer applicaties willen, iets dat we de gemiddelde smartphonegebruiker niet kwalijk kunnen nemen, dan kun je terecht bij de Android Market of de Samsung Apps-winkel. Die laatste bevat een aantal apps die niet, of tegen betaling, in de Android Market te vinden zijn maar is verder niet zo spannen. Dat is de Android Market wel.

Het assortiment van de Android Market is erg uitgebreid met zo’n 350.000 beschikbare applicaties op het moment. Daar zit helaas nogal wat troep tussen, waardoor het zoeken naar de goede apps een beetje lastig wordt. Desondanks is het een mooi aanbod met heel erg veel apps ertussen die wel nuttig zijn. Daar doet het schermformaat van de Galaxy Txt, die gewoon niet door elke app ondersteund wordt, wel wat aan af, maar het aanbod blijft mooi.

Een nadeel van de Android Market is dat je alleen met een creditcard kunt betalen voorlopig. En die heeft nou eenmaal niet iedereen. Een mogelijke oplossing daarvoor is de prepaid creditcard van 3vcash, waarmee je virtueel creditcardtegoed kunt kopen.

De interface van de Android Market valt weinig op aan te merken. Hij is uitgerust met een groot aantal categorieën, een zoekfunctie en een applicatiescherm met daarin informatie over de app, een aantal screenshots, beoordelingen en gerelateerde applicaties. Dat zit allemaal gewoon goed in elkaar en in combinatie met de PC versie kun je helemaal goed uit de voeten. Die is namelijk nog uitgebreider en loopt naadloos over in je telefoon.

Onze review score
Pluspunten
  • Fysiek toetsenbord aanwezig
  • Doet gewoon goed zijn ding voor een telefoon voor deze prijs
  • Volledige Office-suite voorgeladen
Minpunten
  • Toetsaanslagen worden niet altijd goed geregistreerd
  • Slechte multimediafeatures
  • Geen multitouch

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters