Samsung Galaxy Y

De Galaxy Y, ook wel Galaxy Young, is de goedkoopste smartphone van Samsung tot nu toe. En ondanks de lage prijs heeft het toestel nog de nodige features aan boord, wat het een erg leuk toestel maakt. In deze review vertellen we er meer over.

Samsung Galaxy Y

 

Samsung stond met de Galaxy Spica aan de wieg van de goedkope Androidtelefoons, en sinds dien zijn de low-end-toestellen alleen maar goedkoper geworden. Via de Galaxy Europa en de Galaxy Mini werden de goedkope droids van Samsung steeds goedkoper, en nu is een nieuwe mijlpaal bereikt met de Galaxy Y: de telefoon is voor €100 verkrijgbaar in een prepaidpakketje. En dat is veel waar voor je geld: de verschillen met de Galaxy Mini zijn minimaal. Het scherm is wat kleiner en de camera is wat slechter, maar daar tegenover staat een mooier design en een snellere processor.

De naamgeving van de Galaxy Y laat qua positionering weinig aan de fantasie over. Het toestel heet Galaxy Young, en zal dus ook wel op de jeugd gericht zijn. Precies die jeugd die graag veel apps wil kunnen gebruiken, verder niet zo hoge eisen heeft en niet teveel geld neer wil tellen voor een telefoon. En daar lijkt de Galaxy Y prima aan te voldoen.

De concurrentie komt vooral van wat oudere modellen die inmiddels in prijs gezakt zijn en daarom kunnen concurreren met de Galaxy Y. Die hebben misschien iets hogere specs, maar omdat de ontwikkelingen zo snel zijn gegaan op dit gebied zijn die specs eigenlijk nagenoeg gelijk. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X8, Samsung Galaxy Europa, Samsung Galaxy Mini, LG Optimus Me, ZTE Blade en Alcatel One Touch 990.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy Y
Bestutringssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 104x58x11,5 mm
Gewicht 98 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zilver
Scherm
Diagonaal 3″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Standbytijd 850 uur
Beltijd 1020 min
GSM Ja
GPRS Ja
3G Ja
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi Ja
Bluetooth Bluetooth 3.0
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Het design van de Samsung Galaxy Y is eigenlijk best wel mooi en doet niet vermoeden dat het toestel maar €100 kost. Dat doet het formaat overigens wat meer. Qua scherm en toetsenbordje is het low-end-karakter van het toestel duidelijk merkbaar. Het scherm heeft een lage resolutie en is dan ook niet zo mooi. Het toetsenbord is vrij klein, waardoor het niet zo prettig typt. Dit gebrek wordt overigens grotendeels goedgemaakt door Swype.

Design

Het design van de Galaxy Y heeft verdacht veel weg van dat van de Samsung Galaxy Ace. Het toestel is wat kleiner en lijkt nog net wat strakker te zijn dan zijn oudere broer, maar de verschillen zijn zowel aan de voorkant als aan de achterkant minimaal. Ook de bouwkwaliteit van de Galaxy Y heeft veel weg van die van de Ace, en dat is een goed teken aangezien de Ace twee keer zo duur is. Het toestel is dan wel van plastic, het voelt wel redelijk solide aan en ligt dankzij het compacte formaat en de afgeronde hoeken ook goed in de hand.

Samsung Galaxy Y front

 

Samsung Galaxy Y back

 

Samsung Galaxy Y

 

Samsung Galaxy Y

 

Samsung Galaxy Y

 

Er is maar één kleur van de Galaxy Y beschikbaar. Die versie heeft een zwarte voorkant met een chromen bezel er omheen en een zilveren batterijklep die een beetje naar de zijkanten doorloopt. Een kleur die vooral voor de vrouwen erg geschikt is dus, maar ook bij een man misstaat de telefoon niet.

Samsung Galaxy Y back

 

Samsung Galaxy Y bottom

 

Samsung Galaxy Y

 

Samsung Galaxy Y

 

Samsung Galaxy Y

 

Scherm

Het scherm van de Galaxy Y is er duidelijk eentje van een goedkope telefoon. De diameter van 3” is opzich prima, alleen de QVGA-resolutie is niet ideaal. Ten eerste kun je er niet alle apps op draaien, ten tweede is het niet zo handig met browsen en ten slotte is het aantal pixels per inch zo laag dat je de afzonderlijke pixels goed kunt zien. De kleuren zij verder niet spannend, maar ook niet slecht. Een lichtpuntje is de helderheid, die is redelijk hoog.

Toetsen

Screenshot Samsung Galaxy Y

Het scherm van de Galaxy Y is niet erg groot en daarmee is ook het toetsenbord aan de kleine kant. En dat merk je goed tijdens het typen: het is gewoon allemaal een beetje een gepriegel. Met toetsen en de punt en komma op het ene bordje, en de rest van de leestekens op een ander toetsenbordje zit het toetsenbord in principe niet verkeerd in elkaar, maar door de kleine knoppen en niet perfecte precisie van het scherm mis je gewoon geregeld een knop.

Redder in nood hier is Swype. De telefoon komt standaard met de tekstinvoermethode uit de fabriek en doordat je bij Swype niet helemaal precies elke knop hoeft te raken, gaat typen daarmee wel vlekkeloos. Het enige nadeel is dat het typen van een wachtwoord, rare gebruikersnaam of ander onbekend woord met Swype niet zo makkelijk is. En voor de dienst geldt nog altijd dat je er aan moet kunnen wennen. Als dat niet zo is dan is deze oplossing natuurlijk niet zinvol voor jou.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Galaxy Y draait op Android 2.3 met Samsung’s TouchWiz-interface er overheen en doet daarmee dus eigenlijk niet onder voor de duurdere midrange-toestellen. Dat betekent ook dat je een flink aantal apps kunt installeren op de Galaxy Y, hoewel hij niet elke applicatie even snel draait.

Interface

Screenshot Samsung Galaxy Y

De homescreens van de Galaxy Y zijn volledig te personaliseren en je kunt er ook een flink aantal van gebruiken: 7 in totaal. Op de schermen kun je snelkoppelingen, widgets en mappen kwijt. De widgets die aanwezig zijn zijn niet heel spannend helaas. Samsung heeft wel iets toegevoegd, zoals een paginagrote mailwidget. Iets vrij essentieels als een kalenderwidget ontbreekt helaas.

Het menu van de telefoon is zoals we dat van Samsung kennen opgedeeld in meerdere pagina’s en je kunt er naar de zijkant doorheen scrollen. Elke pagina bestaat uit twaalf items en die zijn helemaal zelf in te delen. Standaard is er een redelijk random volgorde, waarbij alle apps die je download achteraan komen.

Multitasken kan middels een taakbeheerder die Samsung in Android heeft gebouwd waar je alle open programma’s kunt zien en managen. Daarnaast is het het snelmenu van Android, waar de 6 laatstgebruikte programma’s staan. Eventuele meldingen komen binnen via de notificatiebalk, die je kunt uittrekken voor meer info.

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Prestaties

De Samsung Galaxy Y mag dan wel een 832MHz-processor hebben, hij is niet bijster snel. In het standaardgebruik merk je daar weinig van, maar met sommige apps heeft het toestel het zichtbaar moeilijk. Te beginnen bij de Android Market bijvoorbeeld, die ontzettend traag is op de Galaxy Y. Hetzelfde geldt voor apps als de Reisplanner Xtra van NS of Angry Birds. Maar het toestel is wel stabiel en vanwege de prijs zullen we wat mindere prestaties in apps het toestel vergeven.

Muziek

Screenshot Samsung Galaxy Y

De muziekmogelijkheden van de Galaxy Y zijn niets bijzonders. Het toestel heeft Samsung’s standaard muziekspeler en er is ook een FM-radio aanwezig. De interface daarvan is prima en de speler bevat voldoende opties, zoals een equalizer en een party-shufflemodus. Voor de radio is, vanzelfsprekend, wel een headset nodig om te luisteren omdat die als antenne dient.

De kwaliteit van het geluid dat uit de Galaxy Y komt is best goed, mits je een goed paar oortjes erbij koopt. Want hoewel we de retailverpakking niet in handen hebben gehad, kunnen we wel raden dat wat Samsung daarin meelevert weinig soeps is. De speaker van het toestel is weinig bijzonders. Dat wil zeggen dat het niet erg goed klinkt, maar dat je wel gewoon even wat muziek kunt laten horen of via het toestel een achtergrondmuziekje op kunt zetten.

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Foto

Screenshot Samsung Galaxy Y

De camera van de Galaxy Y is een typisch gevalletje van een camera die erin zit om het hebben van een camera. Met andere woorden: het toestel heeft een camera, maar die is eigenlijk vrij waardeloos. De 2-megapixelfoto’s die je ermee maakt zijn redelijk lelijk met weinig details en inspiratieloze kleuren. Autofocus ontbreekt en dat doet de close-up-foto’s van het toestel geen goed.

De interface is wel redelijk goed, met een aantal snelkoppelingen rond het sluiterscherm en een extra menu voor overige instellingen. Een cameraknop is helaas niet aanwezig, maar zeker gezien het gebrek aan autofocus is dat niet echt een probleem. De sluiterknop op het scherm werkt immers ook gewoon.

De galerij van de telefoon is de standaard Android-galerij, die an sich niet speciaal is, maar voor een telefoon van dit kaliber toch niet slecht. Je kunt via de galerij makkelijk foto’s via sociale netwerken delen en mocht je een Picasa-account hebben dan komen je foto’s daarvan ook standaard in je galerij terecht.

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Camerasample Samsung Galaxy Y

 

Camerasample Samsung Galaxy Y

 

Camerasample Samsung Galaxy Y

 

Video

Je kunt op de Galaxy Y video’s afspelen in mp4-formaat, met een resolutie tot VGA. In een loos momentje even een filmpje kijken of iets aan je vrienden laten zien kan dus met het toestel, maar een goede videospeler zul je er niet aan hebben. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

De video’s die het toestel schiet zijn in QVGA-formaat en zijn dus vrij klein en niet heel detailrijk. Maar verder zijn ze eigenlijk wel aardig. Bewegingen worden goed opgepakt en het is wel gewoon duidelijk wat er in beeld is, zelfs in minder lichte omstandigheden. Dan heb je overigens wel veel last van ruis.

Applicaties

Screenshot Samsung Galaxy Y

Voor appilcaties kun je terecht in de Android Market op de Galaxy Y. Die is an sich prima, maar heeft één probleem. Dat is dat hij nogal traag is. Het is een nieuwe versie van de winkel, die er wel goed uitziet, maar duidelijk niet bedoeld is om op goedkope telefoons te draaien. Het aanbod is zoals we dat al vaker geconstateerd hebben wel erg goed en de winkel bevat vooral veel gratis applicaties, wat voor de jeugd waar het toestel op gericht is extra prettig is. Die doelgroep heeft wel direct een probleem met betaalde apps: die kun je alleen downloaden via een creditcard en die zullen veel jongeren niet hebben.

De telefoon heeft natuurlijk ook de nodige applicaties voorgeïnstalleerd staan, waaronder alle bekende Google apps zoals Google Talk, Google Maps, Google Maps Navigation en Nieuws en Weer. Daar heeft Samsung nog een bestandsbeheerder en Quick Office aan toegevoegd en al met al kun je dus goed uit te voeten.

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Telefoon

Screenshot Samsung Galaxy Y

De Galaxy Y heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Natuurlijk is er ook een knop naar alle contacten aanwezig en in de applicatie waar je dan terecht komt kun je tevens Twitter en Facebook checken, iets dat voor het overzicht beter losgekoppeld had kunnen worden. Zelfs retweet en reageren werkt via de contactenapplicatie. Bellen gaat verder prima op het toestel, inclusief de ontvangst en de gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie van de Y is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Mailen gaat ook prima, zeker als je dat met Gmail doet. Die service heeft namelijk een eigen applicatie die door Google gebouwd is en dus nagenoeg perfect werkt. De gewone mailapplicatie is ook goed, alleen biedt net wat minder opties en net wat minder naadloze integratie met je webmail. Exchange wordt gewoon ondersteund, net als de meeste andere mailservices.

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Screenshot Samsung Galaxy Y

 

Browser

Screenshot Samsung Galaxy Y

Browsen op zo’n klein scherm betekent inleveren. En dat betekent ook meteen dat browsen met deze telefoon niet de beste internetervaring die te krijgen is op een smartphone. Maar het gaat op zich wel goed, al moet je voortdurend heen en weer en op en neer scrollen om een site in beeld te krijgen. Gelukkig kun je zoomen via multitouch, dus dat maakt het wel een stukje prettiger allemaal, net als de functie waarmee de breedte van een tekstkolom aangepast wordt aan je beeldformaat.

De ondersteuning van websites is wel aardig. Flash is helaas niet beschikbaar, maar dat is misschien ook wel een beetje veel gevraagd voor een toestel in dit segment. HTML5 kan de telefoon mee overweg, hoewel het wel erg traag gaat. Al met al is de browse-ervaring voor een telefoon van €100 dus eigenlijk heel goed.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters