Samsung Gear S3 review: ronduit goed

De Samsung Gear S3 is het nieuwe paradepaardje van Samsung in de smartwatch-markt. Met uitgebreide functionaliteit én een mooi ontwerp moet hij de wereld overtuigen dat een smartwatch zinvol is. In deze Samsung Gear S3 review bespreken we de nieuwe smartwatch van Samsung uitgebreid.

De smartwatch-markt zit een beetje in het slop. De introductie van de Apple Watch bracht niet het gehoopte resultaat met zich mee en consumenten vinden de slimme horloges duur en nutteloos. Smartwatchmaker van het eerste uur Pebble is zelfs recent ter ziele gegaan; Motorola liet onlangs nog weten voorlopig geen smartwatches meer te gaan maken. Er zou niet genoeg interesse in de apparaatjes getoond worden vanuit de markt. Samsung lijkt daar anders over te denken en kondigde tijdens de IFA nog met veel bombarie zijn derde Gear S-horloge aan. De Gear S3 borduurt voort op de Gear S2 van vorig jaar en is zeker geen revolutionaire vooruitgang. Maar Samsung heeft wel weer het een en ander verbeterd en hoopt met de Gear S3 nieuwe nuttige gebruiksscenario’s voor een smartwatch te ontsluiten.

Samsung hoopt met de Gear S3 nieuwe nuttige gebruiksscenario’s voor een smartwatch te ontsluiten

De Gear S3 bestaat in twee versies: de Frontier en de Classic. Die zijn technisch identiek aan elkaar, maar verschillen qua ontwerp. De Classic – het door ons geteste exemplaar – ziet er wat eleganter uit terwijl de Frontier een stoerdere look heeft. Van de Frontier bestaat ook een 4G-versie met ondersteuning voor stand-alone netwerkverbindingen, maar die is niet in Nederland verkrijgbaar en zal dat voor zover bekend ook niet worden.

 

Samsung Gear S3 Classic designEen van de belangrijkste aspecten van een smartwatch is volgens Samsung het ontwerp. Daarom heeft het bedrijf samengewerkt met horlogeontwerper Yvan Arpa voor de nieuwe Gear S3-serie. Nou moet ik zeggen dat ik het ontwerp van de Gear S3 geen gigantische vooruitgang vindt tegenover de Gear S2, maar het apparaat ziet er zeker goed uit. Ik ben het daarbij zeker met Samsung eens dat dat een van de belangrijkste aspecten aan een smartwatch is.

Dat de Gear S3 rond is vind ik sowieso een goede zaak; dat is bijna een must voor een horloge vind ik. Het bedieningswieltje rond het scherm zorgt voor een beetje een ‘techy’ uiterlijk. Daar moet je van houden, maar ik vind het zeker niet storend. Wel enigszins storend vind ik dat de Gear S3 nogal fors is, maar daar kom je denk ik niet onderuit bij zo’n uitgebreid apparaat. Er moet nou eenmaal nogal wat technologie ingestopt worden.

Het apparaat ziet er zeker goed uit

Om in te spelen op de persoonlijke smaak van gebruikers heeft Samsung zoals gezegd een Classic- en een Frontier-versie van de Gear S3 beschikbaar. Die eerste heeft nog een speciale versie in Nederland die Samsung in samenwerking met BALR. ontworpen heeft. Die speciale versie heeft een ander bandje en speciale BALR. wijzerplaten. In alle versies kun je via een standaard 22mm-aansluiting het horlogebandje van het apparaat vervangen, zodat je dat aspect helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Aan durability is ook gedacht: de Gear S3 is waterdicht en heeft krasvast Gorilla Glass SR+ glas.

Aan de voorkant springt natuurlijk het ronde scherm van de Gear S3 in het oog. Dat is een 1,3 inch groot amoledscherm met een resolutie van 360×360 pixels. Dat is voldoende scherp, geeft mooie kleuren weer en is lekker helder. Top dus. Standaard is de always on-functie uitgeschakeld en om het horloge te activeren moet je soms iets heftiger met je pols bewegen dan ik zou willen. Als je zit te werken en subtiel je pols richting je gezicht draait blijft het scherm nog wel eens uit staan en dat is een beetje irritant. Er is een always on-functie beschikbaar die dat oplost, maar dat kost natuurlijk wel iets meer batterij.

Samsung Gear S3 hands-on
De interface van de Gear S3 is helemaal aangepast op de ronde bediening

De Gear S3 draait op Samsung’s eigen Tizen-besturingssysteem en wijkt daarmee af van andere smartwatches. De interface zelf vind ik niet heel intuïtief; het is in het begin even zoeken waar alles zit. Maar als je eenmaal de weg weet valt er prima mee te werken. Wat ik erg handig vind, is de draaiende ring rond het scherm. Die vormt samen met de twee knoppen aan de rechterkant de primaire bediening van het horloge. Natuurlijk heeft het horloge ook een touchscreen, maar dat gebruik je relatief weinig. Wel zo handig, want priegelen op zo’n klein schermpje is niet echt een feest. Apple probeert iets vergelijkbaars met zijn ‘digital crown’, maar de uitwerking van Samsung vind ik vele malen beter. Daarin loopt de Koreaanse fabrikant echt voor op smartwatchgebied. Het enige nadeel vind ik dat er geen bevestig-knop is, zodat je nadat je naar het goede item genavigeerd bent alsnog naar het scherm moet reiken.

De draaiende ring rond het touchscreen vormt de primaire bediening van het horloge

Qua snelheid is de Gear S3 voor normale handelingen ruim voldoende. Er zit een tweekernige Exynos 7270-chipset geklokt op 1GHz in gekoppeld aan 768MB werkgeheugen. Dingen als naar een nieuwe pagina wisselen in het hoofdmenu gaan net niet vloeiend, maar dat stoort wat mij betreft niet. Als je spelletjes als Fruit Ninja gaat spelen op het apparaat merk je wel dat er wat kracht tekort komt, maar je kunt je afvragen in hoeverre dat relevant is. Ik denk dat er maar weinig mensen echt willen gamen op hun horloge.

De Gear S3 heeft een speaker en een microfoontje, wat onder andere betekent dat je hem kunt gebruiken om te bellen. Dan fungeert hij gewoon als bluetooth ‘headset’ voor je telefoon, hoewel de geluidskwaliteit niet bijzonder goed is. Het betekent ook dat je hem met spraak kunt besturen via Samsung’s eigen S Voice-app, alleen helaas kan dat nog niet in het Nederlands. Ook tekst invoeren met spraakherkenning is in principe mogelijk, maar vooralsnog ook niet in het Nederlands. Voor tekstinvoer moet je het dus doen met een klein T9-toetsenbordje en dat is knap waardeloos.

Verbinding met je telefoon gaat met de Samsung Gear-app, die voorlopig voor alleen Android beschikbaar is. Een iOS-versie van de app wordt op dit moment ontwikkeld; je zult de Gear S3 binnenkort dus ook met de iPhone kunnen gebruiken.

Nu.nl, Buienradar, NOS, Thuisbezorgd, Here en KLM zijn van de partij

Het app-aanbod van Tizen is okay, maar niet perfect. Je merkt wel dat het een relatief klein besturingssysteem is. Simpele apps als een rekenmachine, spraakrecorder en notitie-app zijn aanwezig en je kunt hier en daar wat uitgebreidere apps vinden. Nu.nl, Buienradar en NOS hebben bijvoorbeeld een Gear-app en ook Thuisbezorgd, Here navigatie en KLM zijn van de partij.

Nieuwe gebruiksscenario’s

Met apps als die laatste is Samsung duidelijk op zoek naar nieuwe gebruiksscenario’s. Het grootste probleem van de smartwatch-industrie is op het moment dat er niet echt een killer-feature is die een dergelijk apparaat voor een breed publiek interessant maakt. Samsung lijkt zich daar goed van bewust te zijn en heeft ongetwijfeld flink gelobbyd om in samenwerking met de genoemde partijen daar iets aan te doen. Thuisbezorgd heeft het ‘meal of fortune’ ontwikkeld, waarmee je een verrassingsmaaltijd in een bepaalde prijsklasse kunt bestellen. Met Here kun je navigatie-aanwijzingen om je pols krijgen en KLM geeft vluchtinformatie en je boardingpass weer op het horloge. Ik heb tijdens mijn testperiode geen KLM-vlucht gemaakt dus dat heb ik niet kunnen uitproberen, maar dat lijkt me nog wel handig. Voor de andere genoemde apps zie ik wat minder praktisch nut, maar vooruit.

Ook met ingebouwde features is Samsung hard op zoek naar nieuwe gebruiksscenario’s. Dan kun je denken aan een uitgebreide gps- en hoogtemeterfunctie voor (buiten)sporters en een ingebouwde SOS-knop voor wanneer je in nood bent. Of mobiel betalen via de ingebouwde NFC-chip. Dat zag er tijdens de demonstratie die ik tijdens de aankondiging van de Gear S3 kreeg goed uit en lijkt me een van de handigste functies van een smartwatch tot nu toe, alleen voorlopig is het nog niet in Nederland beschikbaar. De hoogtemeter zie ik als fanatiek bergbeklimmer ook wel zitten, maar ik besef me dat die doelgroep erg beperkt is. Bovendien ben ik bang dat de batterij van de Gear S3 daar te beperkt voor is. Wat mij betreft zit dé killer feature er dus nog niet tussen. Maar er zijn wel een aantal toevoegingen die zeker van pas kunnen komen en dat is al mooi meegenomen.

Zoals iedere smartwatch heeft deze Gear S3 ook de nodige fitness-mogelijkheden. Samsung heeft daar zijn eigen app voor: S Health. Daarmee kun je een flink aantal sporten bijhouden via de Gear S3 en nog veel meer via je smartphone. Dat werkt misschien niet altijd even goed, maar voor de dingen die ik geprobeerd heb is het zeker niet verkeerd. Voor het bijhouden van je trainingen en beweging maakt het horloge gebruik van zijn bewegingssensor en GPS. Leuk is dat je op de 4GB opslagruimte van de Gear S3 ook muziek kunt zetten en vervolgens via een bluetooth headset die muziek kunt afspelen tijdens je training. Zo kun je dus zonder telefoon op pad. Naast cardio-achtige trainingen kun je ook krachttraining bijhouden met het horloge; zo kan hij je bijvoorbeeld helpen met het uitvoeren van setjes sit-ups of squats.

De Gear S3 probeert je te stimuleren wat meer te bewegen

Ook als je niet zo sportief bent probeert de Gear S3 je te stimuleren wat meer te bewegen. Als je een uur stil zit begint het horloge bijvoorbeeld te trillen en met de automatische stappenteller krijg je inzicht in hoeveel je loopt op een dag. Ook andere vormen van beweging probeert het horloge automatisch vast te leggen en je daarbij aan te moedigen, alleen dat gaat niet altijd goed. Zo krijg ik tijdens het afwassen steevast de melding dat ik lekker aan het fietsen ben, terwijl ik op de fiets juist vaak met een ‘gemixte training’ bezig ben volgens het horloge. Vreemd.

Natuurlijk zit er ook een hartslagmeter achterop de Gear S3. Hoewel ik geen andere hartslagmeter heb om de opgegeven waarden te verifiëren, lijkt de gemeten hartslag in ieder geval consistent te zijn. Het enige dat onhandig is, is dat de meting vaak mislukt als je aan het bewegen bent. Tijdens het sporten je hartslag bijhouden is er dus niet echt bij, en dan is het grootste nut van een hartslagmeter wat mij betreft wel weg. De Gear S3 neemt je hartslag gedurende de dag automatisch op, waardoor je die achteraf kunt opzoeken. Wat daar het nut van is ontgaat me, maar leuk is het wel.

Samsung beweert dat de batterij van de Gear S3 vier dagen meegaat. Helaas weet de 380mAh-accu van het horloge dat niet helemaal waar te maken. Toch doet de Gear S3 het voor een smartwatch relatief goed op batterijgebied. Twee dagen kom ik er sowieso altijd mee door; over het algemeen lukt drie ook wel. Maar dan moet hij echt aan de lader. Die lader is trouwens handig: het is een draadloze dock waar je het horloge eenvoudig op kunt leggen.

Aan het einde van deze Samsung Gear S3 review kan ik zeker niet concluderen dat het de perfecte smartwatch is. Maar het is wat mij betreft wel het apparaat dat daar het dichtste bij in de buurt komt op het moment. De Gear S3 is uitgebreid, mooi en aanpasbaar. De bediening is slim en hij heeft een relatief goede batterijduur, dat is ook welkom. Ik mis nog steeds een killer feature die het hebben van een smartwatch echt nuttig maakt. Maar als je het leuk vind om een gadget om je pols te hebben, veel waarde hecht aan notificaties van je smartphone om je pols of je wel kunt vinden in een van de toegevoegde features van de Gear S3 dan is het horloge zeker het overwegen waard.

Overall gezien de beste smartwatch van dit moment

Met zijn prijs van €399 is de Gear S3 zeker geen goedkoop hebbedingetje. Als het je puur om de basisfuncties van een smartwatch – zoals notificaties – gaat dan kun je wel een betere deal krijgen. De Huawei Watch, Asus Zenwatch 3 of Motorola Moto 360 2 bijvoorbeeld. Of Samsung’s eigen Gear S2, die onlangs met een update een aantal features van de Gear S3 heeft gekregen. En mocht je meer beschikbare software voor je horloge willen dan is de Apple Watch een goede optie, hoewel die keuze vooral gebaseerd zal zijn op het besturingssysteem van je telefoon. De Apple Watch werkt niet op Android; de Gear S3 voorlopig niet op iOS. Overall gezien vind ik deze Gear S3 de beste smartwatch van het moment, dus het is te hopen dat die iOS-ondersteuning voor het horloge snel komt.

 

Onze review score
Pluspunten
  • Slimme bediening
  • Mooi ontwerp
  • Goed scherm
  • Batterij scoort bovengemiddeld
  • Uitgebreide functionaliteit
Minpunten
  • Killer feature mist nog altijd
  • Relatief groot en dik
  • Sommige functies werken gebrekkig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters