Samsung i5700 Galaxy Spica

De Spica is Samsung’s nieuwste Android-toestel voor de Nederlandse markt. Met retailprijs onder de 300 Euro mikt de fabrikant op de low- tot mid-endmarkt. Het toestel draait op Android versie 1.5 en is het broertje van de eerder uitgebrachtte Galaxy. All About Phones bekijkt de Spica en zoekt uit of de smartphone de competitie met zijn voorganger aankan.

Samsung i5700 Galaxy Spica vs. Samsung S8000 Jet

 

Wie de Spica ziet denkt meteen aan een eerder uitgebrachte Android-telefoon van Samsung: de Samsung Galaxy. Het Android-avontuur is de fabrikant ogenschijnlijk goed bevallen en de producent brengt nu zijn tweede smartphone op de markt gebaseerd op Google’s mobiele besturingssysteem. Met zijn lage prijs is de telefoon waarschijnlijk bedoeld voor de low- tot mid-end-markt. De Spica is een stuk goedkoper dan de Galaxy: de Spica werd bij de release voor onder de 300 Euro verkocht, terwijl voor zijn oudere broer meer dan 150 Euro daarbovenop gelegd moet worden. Door de lagere prijs zijn er wel enkele features opgeofferd. Zo heeft de camera minder megapixels, en heeft de telefoon minder gigabytes aan intern geheugen. Er zijn ook positieve veranderingen op te merken. Zo heeft de Spica een snellere processor en meer RAM-geheugen.

Qua formfactor lijkt de Spica ook erg op de Galaxy. De toestellen zien er min of meer gelijk uit, met enkele kleine aanpassingen. De vraag is of de Spica een waardige opvolger is voor de Galaxy, of dat het toestel achterblijft bij zijn oudere broertje. Ook softwarematig zijn de verschillen minimaal. In de basis zijn de Spica en de Galaxy beide Android 1.5. Samsung heeft al aangekondigd dat ze haar telefoons naar Android 2.0 gaat updaten ergens begin dit jaar. De Spica krijgt een aantal applicaties extra bijgeleverd ten opzichte van de Galaxy, maar behoudt min of meer dezelfde interface.

In het marktsegment waarin de Spica zich bevindt, zal er geconcurreerd moeten worden met de Tattoo van HTC, en de Pulse van T-Mobile en Huawei. Deze laatste draait eveneens op Android 1.5, terwijl de Tattoo al voorzien is van Android 1.6.

In deze review bekijkt All About Phones het toestel uitvoerig, en zal er geregeld vergeleken worden met de Galaxy. We bekijken of de Spica de Galaxy kan doen laten vergeten, en of het potten kan breken in het budgetsegment van de Android-markt.

Samsung i5700 Galaxy Spica vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung i5700 Galaxy Spica vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung i5700 Galaxy Spica vs. Samsung S8000 Jet

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type i5700 Galaxy Spica
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android versie 1.5
Schermafmeting 3,2″
Schermtype TFT
Schermresolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 65k
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 800MHz Qualcomm
RAM 128MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 200MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 410 minuten
Standby-tijd 750 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s magnetometer, Layar

De Spica wordt geleverd in een vrij grote doos. Op de doos staat in het groot dat je een lifestyle-card geleverd krijgt bij je Spica. Hiermee kun je korting krijgen op allerlei lifestyle-producten. Samsung raadt je aan om met de ingebouwde Layar-applicatie op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde winkels om je korting te kunnen claimen. Een leuk initiatief van Samsung, al zal het waarschijnlijk niet de twijfelaars echt overhalen om alsnog de Spica aan te schaffen. De lifestyle-hoes is van de doos af te schuiven, waardoor we de “echte” doos te zien krijgen. Deze lijkt behoorlijk op zijn voorganger, die van de Galaxy. We worden begroet met de kreet “performance you deserve”. Op de zijkant staan nog de meest belangrijke features van de telefoon. Verder is het een vrij simpele en eenvoudige doos.

 In de doos zien we uiteraard de telefoon liggen.

 

In de doos zien we uiteraard de telefoon liggen. Daarnaast zien we een langwerpige gebruiksaanwijzing, die door zijn formfactor lastig te lezen is. Door de langwerpige doos waarin de Spica geleverd is zou je verwachten dat een iets meer conventioneel vormgegeven handleiding wel mogelijk was geweest. We vinden ook nog een boekje over de garantie, en een klein boekje waarop je kunt lezen waar je accessoires voor de telefoon kunt halen, en waar je je downloads vandaan kunt halen. Samsung adverteert met de mobiele portal samsungmobile.nl, die de Spica-gebruiker allerlei extra content moet verschaffen.

In de doos zitten verder de Samsung PC Studio op een cd, een stel in-earoordopjes, en een microSD-kaartje. Voor het microSD-kaartje levert Samsung overigens ook een adapter bij, zodat je een SD-kaart hebt van volledige grootte. Dat kan handig zijn voor sommige card-readers. Uiteraard vinden we ook een USB-kabel voor de verbinding met de computer, en een oplader.

Het design is typisch Samsung. Men hoeft niet naar het logo te kijken om er achter te komen dat het een Samsung-telefoon is. De Spica heeft de typische Samsung-kenmerken. Er is wat dat betreft ook weinig spannends aan. Uiteraard lijkt het toestel daarmee ook erg op z’n voorganger, de Galaxy. Wel zijn er enkele verschillen op te merken. De Spica heeft een aantal rode accenten die het toestel net even wat spannender maakt. We moeten echter wel opmerken dat er weinig origineels aan de Spica op te merken is. Wat dat betreft heeft Samsung weinig fantasie. Desondanks ziet het toestel er niet onaardig uit, al blijft dat een persoonlijk iets.

Samsung i5700 Galaxy Spica voorkant

 

Samsung i5700 Galaxy Spica voorkant detail

 

Samsung i5700 Galaxy Spica voorkant detail

 

Op de voorkant vinden we natuurlijk het scherm, en een aantal knoppen. In het midden zit een D-pad waarmee je binnen het Android-besturingssysteem kunt navigeren. Binnenin zit een roodomlijste ‘ok’-knop. Aan de linkerkant vinden we een knop welke dient als snelkoppeling naar het onscreentoetsenbord, een knop om extra opties te laten zien binnen een applicatie, en de toets waarmee het mogelijk is om een telefoongesprek te starten, of je naar de telefooninterface te brengen. Aan de rechterkant vinden we dan de toets om gesprekken mee te beëindigen, een knop om terug naar ‘thuis’ te gaan, en een ‘vorige’-toets. Deze toetsen zijn min of meer standaard voor Android-telefoons en zorgen ervoor dat je de meeste functies van de telefoon ook met hardwarematige toetsen kunt bedienen, mocht je het touchscreen even niet willen gebruiken.

Samsung i5700 Galaxy Spica achterkant

 

Samsung i5700 Galaxy Spica achterkant detail

 

Samsung i5700 Galaxy Spica achterkant detail

 

Aan de zijkanten zitten ook nog een aantal toetsen. Zo vind je er de volumetoetsen zodat je niet per se het scherm aan hoeft te zetten als je tijdens het muziek luisteren even het volume omlaag of omhoog wilt zetten. Ook zit er een knop om het toestel mee te unlocken. Als laatste zit er nog een knop voor de camera, om foto’s mee te nemen. Wat opvalt aan de knoppen is dat ze niet echt binnen de telefoon passen. Ze steken relatief ver uit en zijn niet mooi rond afgewerkt. Kijkend naar het toestel zijn ze ook duidelijk zichtbaar. Hoewel toetsen best zichtbaar mogen zijn, had Samsung dit beter af kunnen werken. De Galaxy heeft dezelfde knoppen aan de zijkant, maar daarbij is het veel beter afgewerkt. Geen grote ramp, maar toch iets wat beter had gekund.

Samsung i5700 Galaxy Spica onderkant

 

Samsung i5700 Galaxy Spica bovenkant

 

Samsung i5700 Galaxy Spica linkerkant

 

Samsung i5700 Galaxy Spica rechterkant

 

De achterkant is relatief stroef. Dit in tegenstelling tot de strakke, glimmende voorkant. Dit is echter geen nadeel, want het zorgt ervoor dat de Spica vrij goed in de hand ligt. Verder is de achterkant vrij strak en eenduidig afgewerkt. We vinden er alleen nog een klepje om het toestel mee te openen, de 3,2MP-camera, welke geen flits heeft, en de tekst ‘Samsung’. Nadeel van het verschil in gebruikte materiaal bij de voor- en achterkant is dat het nu vrij duidelijk te zien is waar de voorkant overgaat in de achterkant. Hierdoor zie je een vrij duidelijke scheidingslijn, wat de toestel niet aan laat voelen als een geheel. Dit is echter slechts een klein esthetisch ongemak.

Samsung i5700 Galaxy Spica bovenkant detail

 

Samsung i5700 Galaxy Spica linkerkant detail

 

Op de Spica zit een vrij standaard scherm voor een Android-telefoon. Net als de meeste concurrenten heeft een grootte van 3,2 inch, en een resolutie van 480×320. De resolutie is gekozen doordat het bijgeleverde besturingssysteem, Android versie 1.5, geen andere resoluties ondersteunt dan 480×320. Dit is echter geen probleem, omdat het 3,2 inch grote scherm zo nog altijd voldoende pixels heeft. Er zijn inmiddels telefoons met een hoge resolutie, maar van een budgettelefoon zoals de Spica mag echter niet meer verwacht worden.

Qua kleuren doet de Spica het redelijk. Ze worden goed weergegeven, maar het spat niet echt van het scherm af. Heel anders is dit bij de voorganger, de Galaxy. Die heeft een Amoled-scherm welke een stuk beter is dan die van de Spica. Desondanks kan met de Spica ook best op een plezierige manier een film gekeken worden. Het scherm is wat dat betreft prima, maar niet het beste. Wederom, dat mag ook niet verwacht worden van een telefoon met een dergelijk prijskaartje. Waarschijnlijk is de schermkwaliteit voor iedereen acceptabel.

Samsung Spica review

 

Op de Spica zitten zowel hardwarematige als softwarematige knoppen. De hardwarematige knoppen werden eerder al besproken, en doen precies wat ze moeten doen. Uiteraard kunnen alle functies ook bediend worden door het touchscreen. Alleen de knop die extra opties oproept binnen een applicatie is vaak onmisbaar. Het Android-besturingssysteem heeft standaard een Qwerty-toetsenbord aan boord. Deze is zowel in portrait- als landscapemodus te bedienen en zal waarschijnlijk voor de meeste mensen de tekstinput verzorgen. Deze werkt prima, en geeft duidelijk aan welke toets ingedrukt wordt doormiddel van het ‘highlighten’ ervan. Wie echter toch niet zo enthousiast wordt van het standaardtoetsenbord kan een andere downloaden uit de Android Market.

Wie bekend is met hoe het Android-besturingssysteem in elkaar zit en functioneert zal weinig moeite hebben met het bedienen van de Spica. Samsung heeft weinig veranderd aan hoe Android er standaard uitziet, en functioneert daardoor gelijk aan een hoop andere Android-telefoons. De fabrikant heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Motorola, HTC en Sony Ericsson, geen eigen grafische schil voor het Android-besturingssysteem. De interface doet ons met drie homescreens dus bekend voorkomen. Wel heeft Samsung de drie homescreens al een beetje voor je ingericht. Standaard staan er een aantal applicaties op het eerste homescreen, en vind je een Facebook-widget. Bovenaan vind je een widget om een Google-search te doen. Het rechter homecreen bezit een analoge klok, en het linker homescreen is leeg. Wie overigens de indeling van Samsung niet bevalt kan uiteraard alle voorgeplaatste widgets en icoontjes verwijderen en de boel opnieuw indelen.

Spica homescreen

 

Spica applicatielijst

 

Vanuit alle homescreens is de lijst met applicaties op te roepen. Dat kan door de knop die zich onderaan het scherm bevindt. Zo heb je altijd snel toegang tot je applicaties. Je laatstgebruikte applicaties, zes in totaal, kun je overigens ook benaderen door de home-knop lang in te drukken.

Over de prestaties kunnen we kort zijn. Die zijn erg goed. Boven verwachting goed zelfs, voor de budgetreeks waar de Spica zich in bevindt. Opvallend genoeg zit er een 800MHz-processor in het toestel, waarbij voor een budgettelefoon toch de standaard 528MHz-processor die voor veel Android-telefoons gebruikt is wordt verwacht. Die extra kloksnelheid is zeer welkom. Het toestel reageert een stuk sneller dan bijvoorbeeld de Galaxy die het met 528MHz moet doen. Bij het navigeren binnen het Android-besturingssysteem reageert het toestel zo snel als mogelijk is, en merken we geen enkele hapering op. Applicaties laden daarbij zeer snel. Alhoewel er wel eens even gewacht moet worden voordat de applicatie is ingeladen, wordt dit nooit irritant. Het opstarten van applicaties ongeveer twee keer zo snel als bij de Galaxy wat erg knap is voor een telefoon die veel goedkoper in de markt gezet wordt. De Spica zal niet de snelste telefoon op aarde zijn, maar de snelheid verraste ons bijzonder.

Naar verluid zit er 128MB RAM op de telefoon, waar de Galaxy het nog met 192MB mocht doen. Alhoewel 128MB RAM erg weinig is, merken we niets van deze verminderde hoeveelheid geheugen. Er gaan geruchten dat Samsung stiekem toch meer geheugen in de Spica heeft gestopt. Tests met het hoeveelheid geheugen zouden uit hebben gewezen dat de Spica zelfs meer RAM-geheugen heeft dan de Galaxy. Of dit klopt valt nog te bezien maar het zou in ieder geval de goede prestaties verklaren, in vergelijking met Samsung’s eerste Android-telefoon.

Spica switchers 

Voor applicaties heb je natuurlijk de Android Market. De applicatiewinkel was een flinke tijd geleden al beschikbaar, en heeft zich in de afgelopen tijd flink ontwikkeld. Omdat de Spica Android versie 1.5 heeft, beschik je niet over de nieuwste interface voor de downloadwinkel. Desondanks functioneert deze prima. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën.

Op moment van schrijven zou de Android Market gevuld zijn met maar liefst 16.000 applicaties, waardoor je dus keuze genoeg hebt om je telefoon naar eigen smaak in te richten qua applicaties. De Android Market was op ons review-toestel trouwens niet in staat om apps te downloaden, maar aangezien we dit nog nooit gehoord hebben, gaan we er vanuit dat er een foutje in ons exemplaar van de Spica zit.

Veel vaakgebruikte software is al te krijgen voor het Android-platform. Zo kun je applicaties krijgen voor Teletekst, Facebook, Hyves, Twitter, 9292OV, Nu.nl, en nog veel meer. Standaard zitten er ook al een aantal applicaties op de telefoon. Samsung levert de applicaties Facebook, Hyves, Teletekst, 9292OV, Layar en Myspace mee. Je kunt dus meteen na aankoop je aanmelden op je favoriete sociale netwerk, om te vertellen dat je de Spica hebt gekocht. Voor degenen die gebruikmaken van Java-applicaties heeft Samsung ook een oplossing. Er is een applicatie voorgeïnstalleerd waar je de welbekende Java-applicaties mee kunt opstarten. Deze applicaties worden vaak gebruikt op telefoons met een ‘dom’ besturingssysteem.

Uiteraard zitten er standaard ook de applicaties op waar elke smartphone over moet beschikken. Standaard kun je de telefoonkiezer, berichtenapplicatie, email, rekenmachine, agenda en alle Google-applicaties gebruiken. De applicaties van Google worden doorgaans bij Android-telefoons bijgeleverd, en bestaan uit YouTube, Gmail, Google Talk en Google Maps. Wie bekend is met het Android-platform zal de meeste applicaties wel kennen. De standaardapplicaties zijn overigens van hoge kwaliteit. Ze doen precies wat ze moeten doen, zien er goed uit, en werken efficiënt. Alhoewel de kwaliteit van de applicaties in de Android Market verschilt, levert Samsung met het Android-besturingssysteem al een zeer complete telefoon af, welke de meeste typische smartphone-functies al goed uit kan voeren.

Spica market

 

Spica layar

 

In de Android Market vind je natuurlijk ook de nodige spelletjes. Er is zelfs een aparte sectie voor in de applicatiewinkel. Je vindt ze daar gesorteerd op type spel. Populaire spelletjes zijn onder andere Bonsai Blast en Bejeweled. Grafisch ziet het er allemaal prima uit. Wat betreft gaming wordt altijd naar de iPhone gekeken, maar op het Android-platform is ook een hoop mogelijk. Dat bewijst een spel zoals Speedforge3D. De Spica heeft echter geen beschikking over OpenGL ES 2.0, wat voor meer grafisch geweld zorgt dan voorheen mogelijk was. Highendtoestellen zoals de Motorola Milestone hebben hier wel de beschikking over.

Ook op de Spica kan best leuk een spelletje gespeeld worden. Verwacht geen die-hardgaming zoals bijvoorbeeld op de PSP mogelijk is, maar simpele spelletjes zijn goed mogelijk, en deze zijn ook zeer vermakelijk. Het is ook mogelijk om emulators te installeren waarmee spelletjes van oude gameconsoles te spelen zijn.

Spica 9292ov

 

Spica maps

 

Met de Spica is uiteraard ook te internetten. Daarvoor heb je de ingebouwde browser. Het is ook mogelijk om een alternatieve browser te downloaden uit de Android Market. De Dolphin-browser is populair, vanwege multitouch. Maar ook de standaard-browser biedt je genoeg functies. Zoals elke smartphone laat de Spica je de website zien zoals hij er op de pc ook uitziet, met de uitzondering dat er geen Flash-ondersteuning aanwezig is. Dit geldt overigens voor elke Android-telefoon.

De standaardbrowser start snel op, wat wel prettig is gezien het feit dat er ook nog een webpagina geladen moet worden via de internet- of Wi-Fi-verbinding. Wanneer de webpagina geladen is, verloopt het browsen vrij soepel. Alhoewel het allemaal af en toe eens lichtelijk hangt bij het scrollen door de webpagina, is het browsen over het algemeen vrij prettig. Wanneer de site nog niet volledig geladen is, en je alvast gaat scrollen is het echter een ander verhaal. Het browsen is dan behoorlijk schokkerig. Het verdient dus de aanbeveling om te wachten totdat de site helemaal ingeladen is, wat wel jammer is voor de browser-ervaring. Toch is het prima surfen op de Spica. Het verloopt soepeler dan bij de Galaxy en stelt je prima in staat om onderweg eens wat op te zoeken op het internet.

Spica browser 

Een Android-telefoon heeft standaard een vrij redelijke ondersteuning voor multimedia. Op de Spica vind je al een muziek-applicatie voorgeïnstalleerd, welke vrij treffend ‘Muziek’ heet. Wanneer je de applicatie opstart zie je vier grote knoppen waarmee je kunt navigeren binnen je muziekbibliotheek. Het is mogelijk om te browsen op basis van artiest, album, individuele titels van nummers, of afspeellijsten die je zelf aangemaakt hebt. Hiermee volgt de muziekapplicatie een vrij simpele manier van muziek beheren. Er wordt namelijk simpelweg gekeken naar de ID3-tags welke je muziekbestanden bezitten. Wanneer je simpelweg je nummers af wilt spelen zonder al teveel poespas, voldoet de muziek-applicatie prima. De interface is helder en overzichtelijk, en alles wordt vloeiend afgespeeld. Wel worden lang niet alle codecs ondersteund. Zo is er geen ondersteuning voor Ogg of FLAC. De meeste mensen zullen echter wel tevreden zijn met mp3-ondersteuning. Wie een wat meer uitgebreid programma wil hebben om muziek mee af te spelen, kan een kijkje nemen in de Android Market. Er zijn inmiddels al een hoop populaire afspeel-applicaties te vinden in de downloadwinkel. Een voorbeeld is het populaire programma Tunewiki. Deze heeft bijvoorbeeld ondersteuning voor internetradio, en je kunt er onder andere je last.fm-account aan koppelen. Qua functionaliteit zit het dus op de Spica, met behulp van het Android-platform, wel goed. Het enige nadeel blijft de magere codecsupport, maar zoals gezegd zullen de meeste mensen toch alleen mp3 gebruiken.

Zoals eigenlijk op de meeste telefoons valt de geluidskwaliteit tegen. Zeker met de bijgeleverde oordopjes is het geluid niet om over naar huis te schrijven. Met goede oordoppen wordt het wel beter, maar kan het alsnog niet tippen aan een willekeurige mp3-speler. De Spica presteert wat dat betreft net zo goed of slecht als zijn voorganger. Alhoewel het in de lijn de verwachting ligt is het toch jammer. Wie goed geluid ambieert kan niet leunen op de Spica, en zal er toch nog een losse mp3-speler bij moeten nemen.

Spica muziek

 

Spica muziek

 

Wat betreft video is het mogelijk om een speler te downloaden uit de Android Market. De meesten zijn gewoon gratis en doen hun werk prima. Standaard wordt er geen echte videospeler meegeleverd, maar is het wel mogelijk om video’s af te spelen vanuit de camcorder-applicatie. Naast de gebruikelijke mp4- en 3gp-containers, is de Galaxy Spica ook in staat om DivX- en Xvid-video’s af te spelen via de galerij. Dit is een redelijk uniek punt voor een Android-telefoon en zeker prijzenswaardig. Doordat het scherm een redelijke resolutie heeft worden de video’s prima scherp weergegeven. De kleuren zijn ook goed te noemen. Ze spatten niet van het scherm af zoals bij de Galaxy, maar om een video te kijken op je telefoon is het meer dan voldoende. Wie een bioscoopervaring wil gaat waarschijnlijk toch niet op zijn telefoon kijken.

Wie geen zin heeft om video’s te converteren voor de Spica, of geen eigen materiaal heeft, kan ook video kijken met de ingebouwde YouTube-applicatie. Hiermee kun je gemakkelijk YouTube-video’s bekijken. De interface laat je zoeken op video’s en toont je standaard de meest populaire filmpjes. Hierdoor is het gemakkelijk om in een verloren kwartiertje even gauw een video’tje te pakken.

Spica youtube

 

Spica video

 

Op een smartphone mag een camera natuurlijk niet missen, en de Spica heeft er dus ook een. Deze heeft 3,2 megapixels, wat minder is dan de 5 megapixels die op de Galaxy zitten. Dit is een van de punten waar Samsung op bespaard heeft om de telefoon een klein prijskaartje mee te kunnen geven. De software op de telefoon verdeelt de functies van de camera onder in een foto- en video-applicatie. Het is echter binnen beide applicaties mogelijk om te switchen naar een andere opneemmodus. Tevens ziet de interface er bij het nemen van foto’s en video’s hetzelfde uit. Een nadeel van het opnemen van video en het schieten van foto’s is dat de applicatie relatief lang erover doet om op te starten. Even snel het toestel uit je zak pakken om een moment vast te leggen is lastig. Zodra je echter eenmaal in de camera-interface bent werkt het allemaal prima. Foto’s worden op een acceptabele snelheid genomen, en ze zien er voor een telefoon ook zeker niet verkeerd uit. Alhoewel de camera minder pixels heeft dan zijn oudere broer zijn de foto’s best acceptabel.

Er zijn weinig dingen om in te stellen. Via het opties-menu kun je de nachtmodus aan en uit zetten, maar er zijn verder weinig dingen te veranderen aan de foto-instellingen. Dit is een van de nadelen van Android 1.5. Wanneer het toestel een upgrade krijgt naar 2.0 wordt dit beter. Voor wie simpelweg op het knopje wil drukken en dan, bij redelijk licht, een foto wil hebben zal het echter wel voldoende zijn.

Foto genomen met Spica

 

Foto genomen met Spica

 

Foto genomen met Spica

 

Bellen is vrij gemakkelijk, en zo hoort het op een telefoon natuurlijk ook te zijn. De telefooninterface is met een simpele druk op een knop op te roepen. Hier is de belknop welke linksonderin is geplaatst, en je direct naar de nummerkiezer brengt. Vanuit daar kun je direct naar je laatstgemaakte telefoongesprekken toe, de contactenlijst weergeven, of je favoriete contactpersonen bekijken. Deze features zijn verdeeld over de verschillende tabjes die de telefooninterface rijk is. Overigens is de belfunctie ook op te roepen vanaf het homescreen. Standaard staat daar de belfunctie als snelkoppeling vermeld. Deze is uiteraard ook weg te halen.

Nummer intoetsen gaat via het touchscreen en gaat zoals iedereen dat gewend is. Daarover valt dus niets bijzonders te melden, maar dat hoeft uiteraard ook niet. De dialer doet wat hij moet doen. De belkwaliteit is verder ook prima, dus als bel-apparaat doet de Spica ook prima dienst.

Spica telefoon

 

Spica contacts

 

Voor een smartphone heeft de Spica best een aardige batterij. Wie zijn telefoon niet al te intensief gebruikt hoeft er niet bang voor te zijn dat de Spica het af laat weten na een halve dag gebruik. Wanneer er af en toe eens een smsje verzonden wordt kan het toestel met gemak drie dagen mee. De meeste mensen zullen bij een dergelijke smartphone echter een wat intensiever verbruik er op na houden. Vooral als de internet-, Bluetooth-, Wi-Fi- of GPS-verbinding gebruikt wordt neemt het batterijverbruik drastisch af. Ook is het aan hebben van het scherm een belangrijke factor. Het is echter niet gemakkelijk om precies te bepalen hoeveel energie het grote scherm gebruikt, aangezien deze functie pas vanaf Android 1.6 ondersteund wordt.

Desondanks kunnen we de batterijduur van de Spica best aardig noemen. Wie een smartphone wil zit bij de Spica qua batterijduur niet verkeerd. Hoe lang de telefoon precies meegaat hangt volledig af van het gebruik, maar iedereen zou er toch een dag mee moeten doen.

Samsung i5700 Galaxy Spica batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters