Samsung i7500 Galaxy

De Samsung i7500 Galaxy is Samsung’s eerste stap in het nog steeds uitdijende melkwegstelsel van Android. Het toestel heeft geen mooie custom interface zoals we die bij HTC hebben gezien, maar draait gewoon op de basis van Android 1.5. Verder heeft de Galaxy specificaties die elke Android-telefoon van dit moment kunnen evenaren en is het wat gewonere design misschien wel de doorslaggevende factor voor sommigen. In deze review zullen we onderzoeken of de prestaties ook goed zijn en of Samsung niet omver wordt geworpen door de steeds verder groeiende ervaring van HTC met het platform.

Samsung i7500 Galaxy vs. Apple iPhone 3GS

 

Samsung’s publiekelijke ruimtereis door het Android-melkwegstelsel begon al vorig jaar december, toen uitlekte dat Samsung met een eigen Android-telefoon zou komen in juni 2009. De geruchten gingen toen dat dit toestel gebaseerd zou zijn op de i900 Omnia. Een ander, later gerucht beweerde dat de Samsung S8000, toen al goed bekend in het geruchtencircuit, de eerste Android-telefoon van de Koreaanse producent zou worden. Beide geruchten werden echter onwaar verklaard toen op 27 april 2009 de Samsung i7500 uitlekte en nog dezelfde dag aangekondigd werd. Een dag later maakte Samsung bekend dat de i7500 mét Android Cupcake erop ook Nederland aan zou doen ergens rond de zomer. De naam Galaxy kreeg de i7500 pas na zijn officiële aankondiging met zich mee, pas toen het Franse Bouygues Telecom het toestel aan zijn portfolio toevoegde kwam de naam Galaxy tevoorschijn. Nog niet zo lang geleden, op 15 augustus, lanceerde Samsung de Galaxy ook eindelijk officieel voor Nederland en werd bekend dat het toestel in Nederland alleen in het wit geleverd zal worden en met een nieuwe versie van Layar voorgeïnstalleerd. Wij zullen het toestel in deze review van onder tot boven doorlopen en uiteindelijk tot een conclusie over het toestel komen. We hebben de i7500 in de zwarte versie gekregen en deze versie zal dus niet officieel in Nederland verkrijgbaar zijn.

Samsung i7500 Galaxy vs. HTC Hero

 

Samsung i7500 Galaxy vs. HTC Hero

 

De tijd dat een Android-telefoon zonder enige concurrentie kon schitteren op de markt is al lang voorbij en de Samsung i7500 Galaxy heeft dan ook heel wat directe en minder directe concurrenten. De directe concurrenten zijn natuurlijk de twee andere Android-telefoons zonder qwerty-toetsenbord, de HTC Hero en HTC Magic. Bij de minder directe concurrenten kunnen we denken aan de multimediamonsters op andere platformen, bijvoorbeeld de iPhone 3GS, LG KM900 Arena en Samsung’s eigen Jét. Vooral die laatste heeft erg veel weg van de i7500, zowel qua specificaties als qua design. Nu gaan we ons eerst verdiepen in het toestel zelf.

Samsung i7500 Galaxy vs. Samsung S8000 Jét

 

Samsung i7500 Galaxy vs. Samsung S8000 Jét

 

Samsung i7500 Galaxy vs. Samsung S8000 Jét

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type i7500 Galaxy
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android versie 1.5
Schermafmeting 3,2″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM 7200A 528 MHz
RAM 192MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Wit
Energie
Gesprekstijd 480 minuten
Standby-tijd 750 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera CIF, 352×288 pixels
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s Android Market, magnetometer, Layar

De doos van de i7500 is ongeveer dezelfde als de verpakking die we kennen van onder andere de Samsung Jét en de Samsung i8910 HD. Het kartonnen omhulsel van de buitenkant van de doos is dit keer bedrukt met allemaal gekleurde pijlen die getekend zijn in een kaartje van de wereld, wat waarschijnlijk staat voor een optimale verbondenheid met de rest van de wereld. De rest van de doos is zoals altijd bedrukt met wat belangrijke specificaties en een plaatje van het toestel. Als je het doosje openmaakt kom je op een kartonnen bedje terecht waar de Galaxy op gepresenteerd ligt, daaronder vind je een bak met alle accessoires erin. In ons pakket zitten geen boekjes en cd’s, maar die zullen er in het uiteindelijke verkooppakket wel bij zitten. In het pakket zitten verder nog een lader, Micro USB-kabel, headset en hoesje. De headset is een redelijk goed in-ear exemplaar, met in het kabeltje een microfoon en knopje waarmee je gesprekken kunt opnemen. Het hoesje is een minimalistisch lederen ding, met daarin een gaatje voor de speaker van je Galaxy zodat je gemakkelijk muziek kunt beluisteren als het toestel in het hoesje zit. We zijn tevreden met deze inhoud, de headset is goed genoeg en het hoesje is een leuke extra.

Samsung i7500 Galaxy unboxing

 

We waren er al bijna van overtuigd dat een Android-telefoon zonder opstaande onderkant niet mogelijk is, maar Samsung bewijst dat dat toch zo is. In tegenstelling tot de drie vorige Android-telefoons, de HTC Dream, HTC Magic en HTC Hero, heeft de Samsung i7500 Galaxy geen opstaand randje aan de onderkant en dat zorgt er meteen voor dat het toestel een heel wat minder speciale uitstraling heeft. Het toestel ziet er een beetje uit als een uitvergrote Samsung-slider uit het tijdperk van de D900, vooral de toetsen onder het scherm doen daar erg aan denken. Verder is het toestel eigenlijk bijna hetzelfde ontworpen als de Samsung Jét en Samsung Omnia II. De Galaxy ligt net wat minder lekker in de hand dan de Jét, hij is een maatje langer en breder. Het toestel lijkt erg stevig in elkaar te zitten, het kraakt nergens en alles sluit netjes op elkaar aan. Wel voelt hij een beetje goedkoop aan vanwege zijn behuizing die helemaal van plastic gemaakt is, dat ook nog eens snel krast en vlekt.

Samsung heeft, tot ongenoegen van sommige gebruikers van All About Phones, ervoor gekozen om het toestel alleen in het wit uit te brengen in Nederland. Er bestaat echter ook een zwarte versie, die wij hebben ontvangen om te reviewen. De gehele behuizing is bij de ene versie in het wit uitgevoerd en bij de andere in het zwart, verder zijn er geen verschillen. We verwachten dat de zwarte versie wel via sommige webshops verkrijgbaar zal zijn, maar dan waarschijnlijk als een Europees toestel.

De Samsung Galaxy heeft een groot touchscreen en dat is dan ook wat de voorkant van het toestel helemaal domineert. Boven het scherm zit nog een speaker die onopvallend in een grote leegte is geplaatst en onder het scherm is het navigatietoetsenbord te vinden, dat opvallend groot is voor een full-touch-telefoon. Het toestel heeft een volledige navigatietoets, die in de plaats van een trackballetje aanwezig is. Daaromheen zitten vijf toetsen, beneden de bel- en ophangtoets, linksboven de menutoets en rechtsboven de terugtoets. Tussen de terugtoets en de ophangtoets zit een klein streepje gefrommeld dat dienst doet als de home-toets. Het grootste deel van de voorkant is bedekt door een glaslaag die over het scherm zit en hier komen helaas snel vingerafdrukken op.

Samsung i7500 Galaxy voorkant

 

Samsung i7500 Galaxy voorkant detail

 

Samsung i7500 Galaxy voorkant detail

 

Samsung i7500 Galaxy voorkant detail

 

De achterkant van de Samsung Galaxy is voor het grootste deel egaal zwart. Verder is hij voorzien van de speaker en de camera van het toestel en ook het logo van Samsung is weer terug te vinden op de achterkant van het toestel. De camera is redelijk klein gehouden en helemaal in de linker bovenhoek te vinden, omlijnd met een chromen randje. In de linker onderhoek zit de speaker, verscholen onder drie gaatjes in de batterijklep. Het Samsung-logo is vlak boven de speaker geplaatst en verder is de achterkant helemaal van egaal glanzend zwart plastic, dat erg veel last heeft van vingerafdrukken.

Samsung i7500 Galaxy achterkant

 

Samsung i7500 Galaxy achterkant detail

 

Samsung i7500 Galaxy achterkant detail

 

Rechts op de Samsung Galaxy zitten twee toetsen, beide een beetje onderaan deze zijde van de telefoon. De eerste toets is bedoeld om het toestel te vergrendelen. Ook ontgrendelen kan met deze toets, maar daarvoor moet je hem lang ingedrukt houden en dat is niet erg prettig. De tweede toets zit helemaal onderaan de rechterkant van de i7500. Deze toets is de cameratoets en is dan ook te gebruiken als bediening voor de camera, iets wat we trouwens nog nooit gezien hebben bij een Android-telefoon.

Samsung i7500 Galaxy rechterkant

 

Samsung i7500 Galaxy linkerkant

 

De linkerkant van de Samsung Galaxy heeft maar één toets te bieden, namelijk de volumetoets. Deze zit helemaal bovenaan en is lekker lang uitgerekt zodat je hem gemakkelijk kunt gebruiken. Op het hoekje met de bovenkant zit daarnaast nog een keycord-ringetje, waar je zaken als keycords of telefoonsieraden aan kunt ophangen.

Samsung i7500 Galaxy zijkant detail

 

Samsung i7500 Galaxy zijkant detail

 

De onderkant van de Samsung i7500 Galaxy is niet zo boeiend, hier zit alleen in het midden een gaatje voor de microfoon. De bovenkant is echter des te interessanter, hier zitten alle communicatiepoorten van de Samsung Galaxy. Ten eerste is er de 3,5mm-headsetingang te vinden, niet afgedekt met een klepje, hoewel dat niet erg storend is. In het midden zit de Micro USB-poort, wel afgedekt onder een mooi klepje.

Samsung i7500 Galaxy onderkant

 

Samsung i7500 Galaxy bovenkant

 

Scherm

Net als bij veel andere Samsung-telefoons, heeft de Samsung Galaxy een amoled-touchscreen. Het HVGA-scherm heeft een doorsnede van 3,2 inch, waardoor het toestel niet te groot wordt, maar het scherm wel groot genoeg is. De prestaties van het scherm zijn geweldig, het is ontzettend helder, het contrast is geweldig en de kleuren zijn mooi warm en levendig. Het is jammer dat de resolutie relatief laag is, waardoor het scherm wat minder scherp is dan veel moderne toestellen, maar de kleuren, helderheid en het contrast maken dit goed. Het scherm is niet heel slecht te zien onder direct zonlicht, maar erg goed afleesbaar is het ook zeker niet.

De Samsung Galaxy heeft een capacitief touchscreen, maar het is niet extreem goed gevoelig. Het scherm reageert zeker snel genoeg, maar niet beter dan bijvoorbeeld het resistieve scherm van de Samsung Jét. Dit is jammer, want doordat het toestel geen multi-touch heeft is er dan geen echt voordeel meer aan het capacitieve scherm terwijl je geen stylus kunt gebruiken, iets wat bij een resistief scherm wel kan. Over het scherm zijn we echter in het algemeen nog steeds erg tevreden, de touch-prestaties zijn goed genoeg en de kleuren, helderheid en het contrast zijn erg goed.

Toetsen

De Samsung Galaxy mist één toets ten opzichte van de HTC Hero en de HTC Magic, het toestel heeft naast de navigatietoets en de toetsen aan de zijkant slechts vijf toetsen. Deze zijn hetzelfde als bij de HTC Dream, dat wil zeggen dat er een menutoets, een terugtoets, een home-toets, een beltoets en een ophangtoets aanwezig zijn in de Galaxy, naast de vijfrichtingsnavigatietoets die in het midden zit. Deze opzet werkt net iets minder lekker dan bij de HTC-toestellen, vooral omdat de home-toets slechts een klein streepje is boven de ophangtoets, daardoor heb je al snel de neiging om op de ophangtoets te drukken om terug te gaan naar het standby-scherm zoals dat bij bijna elk toestel dat niet op Android draait gaat.

De andere fysieke toetsen van de Samsung Galaxy, die op de zijkant van het toestel zitten, zijn grotendeels nieuw voor Android. De volumetoets, die aan de linkerkant zit, is bekend, maar de twee andere toetsen niet. Dit zijn de cameratoets en de vergrendeltoets, die allebei op de rechterkant van het toestel zitten. Deze zijn, in tegenstelling tot de volumetoets, redelijk klein. Toch zijn ze prettig in gebruik, doordat ze erg soepel zijn en iets boven de zijkant van het toestel uit komen. De cameretoets werkt zowel om de camera op te starten als om een foto te maken en dit gaat allemaal eenvoudig. De vergrendeltoets biedt naast de enige manier om het toestel direct te vergrendelen ook de enige manier om het toestel te ontgrendelen en dat brengt wat irritaties met zich mee. Je moet de toets namelijk erg lang indrukken voordat het toestel ontgrendeld wordt en wij lieten vaak de toets al te vroeg los, waarna we weer opnieuw moesten beginnen. We verwachten echter dat dat na even wennen geen probleem meer is, maar dan nog kost het simpelweg onnodig veel tijd.

Doordat de Galaxy geen fysiek toetsenbord heeft waar je tekst mee kunt invoeren, moet dat met een onscreen-toetsenbord gebeuren. Gelukkig is dit toetsenbordje erg prettig en er zijn handige instellingen voor typsuggesties en het automatisch vervangen van spelfouten aanwezig. Ook kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Er is alleen een qwerty-toetsenbordje aanwezig, dus het is niet mogelijk om met een numeriek toetsenbord in combinatie met T9 te typen. Met één hand typen wordt daardoor een beetje lastig, want het landscape-toetsenbord is hiervoor te groot en het toetsenbord in portretmodus heeft net iets te kleine toetsen om met dezelfde hand te bedienen als waarmee je het toestel vasthoudt.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy toetsenbord

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy toetsenbord

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy toetsenbord

 

Als eerste Samsung-telefoon met Google’s besturingssysteem, is de i7500 Galaxy ook de eerste touchscreen-Samsung zonder de TouchWiz-interface sinds tijden. In plaats daarvan heeft het toestel de standaard Android-interface, die we kennen van de HTC Magic. Later zal dit trouwens wel veranderen en zal Samsung ook voor Android zijn TouchWiz-interface gaan gebruiken. Naast de interface zullen we ook de prestaties van het toestel bespreken in dit hoofdstuk.

Standby

De Samsung Galaxy heeft drie standby-schermen, waartussen je kunt wisselen door met je vingers naar links of naar rechts te slepen over het scherm. Je kunt deze schermen helemaal naar eigen wens invullen, zo kun je ervoor kiezen om er snelkoppelingen in te zetten, maar ook widgets en mappen zijn beschikbaar. Een map is eigenlijk gewoon een uitbreiding van je standby-scherm en werkt hetzelfde als een map in Windows. Je kunt deze op je standby-scherm plaatsen en dan kun je er nog meer snelkoppelingen of dergelijke in plaatsen. Er zijn een aantal widgets beschikbaar, namelijk een klok, een kalender, een muziekbalkje, een fotolijstje en een zoekbalkje. Deze zijn allemaal vrij klein en simpel vormgegeven, iets wat Samsung zelf beter kan wat ons betreft. Je kunt items op je standby-scherm verplaatsen door ze even ingedrukt te houden, waarna je ze vrij over het scherm kunt slepen. Onderaan komt een prullenbakje te staan als je een item sleept en als je het daarin sleept verdwijnt het. Een nieuw item toevoegen kan door het scherm even ingedrukt te houden en in het pop-up-menu dat verschijnt het goede item te selecteren.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy stand-by

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy stand-by

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy stand-by

 

Menu

Screenshot Samsung i7500 Galaxy menu

Het menu van de Galaxy kun je tevoorschijn toveren door op het pijltje onderaan het standby-scherm te drukken. Dan schuift er een laag met al je programma’s over het standby-scherm heen, waaruit je vrijwel alles kunt doen. Je kunt door deze lijst scrollen door met je vinger over het scherm te schuiven. Als je in het menu een item ingedrukt houdt, dan komt het meteen als snelkoppeling op je standby-scherm te staan, waardoor je veel makkelijker snelkoppelingen daaraan toe kunt voegen. Het menu kan helaas wel erg onoverzichtelijk worden als je te veel applicaties op je i7500 geïnstalleerd hebt, maar over het algemeen is het wel handig te noemen. Submenu’s bestaan bijna altijd uit gewone lijsten, met soms items die uitschuiven als je erop klikt. Ook door deze lijsten kun je scrollen door met je vinger naar boven of naar beneden te schuiven over het scherm.

Applicatiemenu

Screenshot Samsung i7500 Galaxy

Vaak hebben applicaties een eigen menu, dat niet zo gemakkelijk te vinden is. Dit is dan op te roepen door op de menutoets, de toets linksboven naast de navigatietoets, te drukken. Dan krijg je een redelijk lage pop-up, waarin een aantal knoppen te vinden zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en meteen kunt zoeken met behulp van Google. Dit werkt op zich wel handig, maar je moet er wel even aan wennen.

Multi-tasking

Echt multitasken kan Android nog steeds niet zo goed, er is geen echte taakbeheerder aanwezig en als je programma’s minimaliseert gaan ze niet altijd direct door waar je gebleven was als je ze opnieuw opent. De Galaxy heeft echter wel een menuutje met systeemnotificaties, voor bijvoorbeeld messenger-applicaties, berichten, mailtjes en onverwachte veranderingen in het systeem. In dit menu kun je ook de voortgang zien van downloads terwijl je met andere dingen bezig bent. Met dit menu ben je dus altijd op de hoogte van wat er op de achtergrond gebeurt.

Als handigheidje en wellicht als vervanging van een echte taakbeheerder, heeft de Galaxy wel een menuutje met de zes laatste applicaties die je gebruikt hebt. Dit menu kun je oproepen door de home-toets even ingedrukt te houden. In dit menu kun je niets meer doen dan één van je recent gebruikte applicaties opnieuw openen. Als een applicatie nog draait is er geen mogelijkheid om deze af te sluiten of iets dergelijks. Het is zelfs niet mogelijk om te zien of een applicatie nog draait of niet, het is dus echt puur een lijst met de laatste zes programma’s die je gebruikt hebt. Het komt een beetje in de richting van een taakbeheerder, maar deze optie kan er nog steeds niet voor zorgen dat de multitaskingfuncties van het toestel goed zijn en dat verwachten we gewoon wel van een smartphone.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy multi-tasking

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy multi-tasking

 

Prestaties

De processor en de hoeveelheid RAM-geheugen van de Samsung i7500 Galaxy zijn niet erg up-to-date te noemen. De processor is met 528MHz nog goed acceptabel, maar de 128MB RAM-geheugen die het toestel heeft is toch wel weinig te noemen voor de huidige markt. Gelukkig kan dit, omdat Android een erg licht besturingssysteem is. Het toestel heeft dan ook geen enkele moeite om door alle menu’s heen te vliegen, dit gaat net zo snel als bij de meeste snelle smartphones. Bij het spelen van sommige applicaties wordt het gebrek aan RAM-geheugen echter een probleem, zelfs bij een simpel spelletje als Papi Jump heeft het toestel flink wat haperingen. Dit had dan ook wel wat beter gemogen wat ons betreft. Het toestel is wel heel stabiel en aangezien wij een bèta-firmware draaien kan dit alleen nog maar beter worden.

Dat de Samsung Galaxy een Android-telefoon is betekent sowieso al dat je met het toestel toegang hebt tot alle applicaties van de Android Market en daarbij heeft Android nog een aantal standaardapplicaties. Zo is er bijvoorbeeld een agenda, alarm, rekenmachine, YouTube-applicatie en Google Maps aanwezig. Daarnaast heeft Samsung een drietal applicaties voorgeïnstalleerd: Layar, eBuddy en NOS Teletekst. Deze drie zullen we in dit hoofdstuk bespreken samen met Android Market, voor andere standaardapplicaties kun je terecht in de onze reviews van de HTC Magic en de T-Mobile G1. Twee dingen die we nog steeds heel erg missen binnen Android zijn een bestandsbeheerder en fatsoenlijke Office-mogelijkheden en ook de Samsung Galaxy heeft deze dus niet.

Android Market

Je kunt de Android Market vinden via het menu van de Samsung Galaxy of natuurlijk via een van de standby-schermen als je daar een snelkoppeling geplaatst hebt. Als je de markt opent krijg je een schermpje te zien met bovenaan een aantal uitgelichte programma’s en onder een lijstje met categorieën. Deze categorieën zijn toepassingen en games, later nog onderverdeeld in subcategorieën. Ook is er een knopje voor zoeken en een knop om een lijst met al je downloads op te roepen in het beginscherm van de Android Market te vinden.

Als je eenmaal een interessante applicatie gevonden hebt en deze aanklikt kom je in een schermpje met wat informatie over de applicatie. In dit schermpje staat eerst een tekstje over de applicatie met daaronder een aantal reacties op de applicatie en verder staat er wat over de ontwikkelaar. Helemaal onderaan is een knop te vinden waarmee je een applicatie kunt downloaden en installeren, waarbij je de voortgang zult zien in het notificatiemenu. De Android Market is redelijk algemeen te noemen, maar het is jammer dat er geen screenshots te vinden zijn op de pagina van een applicatie, wat we bij de App Store van Apple wel zien.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy Android Market

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy Android Market

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy Android Market

 

Layar

Als je Layar opstart krijg je een lijst te zien met al je Layers, waar je kunt selecteren welke Layer je wilt gebruiken. Zo is er een Layer voor iens.nl, de bekende restaurantgids exclusief op de Samsung Galaxy. Als je deze selecteert, komen er in de camera allemaal stipjes te staan als je hem ronddraait, waarbij een stipje staat voor een restaurant. Als je een stipje selecteert komt er allemaal informatie over het restaurant te staan en ook waar je het kunt vinden. Zo kun je dus altijd en overal in Nederland de dichtstbijzijnde restaurants vinden. Je kunt er ook voor kiezen om de restaurants gewoon als bolletjes op een kaart te laten zien of in een lijst. Dit werkt hetzelfde met andere Layers, zoals de hieronder getoonde Layar Local Search Layer, een Hyves-Layer, een Funda-Layer en een ANWB-Layer. Dit programma is erg mooi en de exclusieve Layer van iens.nl voegt net weer iets toe.

Samsung Galaxy Layar screenshot

 

Samsung Galaxy Layar screenshot

 

Samsung Galaxy Layar screenshot

 

NOS Teletekst

Screenshot Samsung i7500 Galaxy teletekst

NOS Teletekst is een applicatie waarmee je teletekst direct op je mobiel kunt bekijken. Wellicht is teletekst wat achterhaald, maar voor iedereen die het nog wel gebruikt is de applicatie zeker handiger dan op je TV prutsen met een afstandsbediening. De applicatie zit heel simpel in elkaar, in het midden staat de teletekst-pagina waar je bent, onderaan vier sneltoetsen naar verschillende categorieën. Welke dat zijn hangt af van het scherm waar je je in bevindt. Bovenaan zitten een aantal toetsen voor de bediening, namelijk volgende en vorige pagina, volgende en vorige subpagina, één stap terug in je geschiedenis en vernieuwen. Tot slot is er nog een vakje waar het huidige paginanummer in staat te vinden en waar je ook paginanummers kunt invoeren. De applicatie werkt dus wel heel handig, maar zoals hierboven gezegd is teletekst wel een beetje achterhaald.

eBuddy

eBuddy is een van de bekendste messenger-applicaties en Samsung heeft de applicatie alvast voorgeïnstalleerd zodat je meteen kunt beginnen met chatten. Je moet voordat je kunt beginnen eerst een eBuddy ID aanmaken, dat is even werk, maar het voordeel is wel dat je dan meteen meerdere diensten zoals MSN, AIM, Google Talk en Facebook kunt toevoegen en beheren vanaf één account. De applicatie werkt gewoon lekker, je kunt chatten met mooie tekstballonnetjes en als je de applicatie afsluit blijf je gewoon online en krijg je een notificatie als je een nieuw bericht krijgt. Ook blijft er altijd een eBuddy-icoontje in de notificatiebalk staan wanneer eBuddy actief is, waardoor je gemakkelijk naar de applicatie kunt gaan als die op de achtergrond nog actief is. Dit is zeker een van de beste messenger-programma’s voor telefoons en het is dan ook prettig dat Samsung eBuddy er alvast opgezet heeft.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy eBuddy

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy eBuddy

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy eBuddy

 

De Samsung i7500 Galaxy heeft qua specificaties de beste camera in een Android-toestel tot nu toe, de camera is niet alleen uitgerust met een 5-megapixelsensor, maar heeft ook nog eens een flitser en ook een cameratoets is aanwezig. Helaas zegt dat toch nog niet alles en daarom zullen we in dit hoofdstuk de camera eens grondig onderzoeken. We vergelijken de camera met die van de Samsung Jét en ook de galerij van de Galaxy komt aan bod in dit hoofdstuk.

Foto

Screenshot Samsung i7500 Galaxy camera

Als je de camera start zie je niet zo veel interessants, alleen een zoekertje met twee knopjes erboven. Ook als je op het scherm tikt gebeurt er niet veel meer dan dat, de camerainterface is dan ook erg beperkt en simpel. Met het linker knopje kun je naar je laatste foto’s gaan, het rechter knopje zorgt ervoor dat het toestel gaat focussen en vervolgens een foto maakt. Dat kan trouwens ook met de cameratoets die op de rechterkant van het toestel zit. Mocht je toch net iets meer willen dan deze simpele interface, dan kun je nog op de menutoets drukken waarna er drie toetsen verschijnen. Eentje om naar de videorecorder te gaan, één voor de galerij en één voor de instellingen. De instellingen worden in een gewone standaard lijst gepresenteerd en hier zit eigenlijk niet zo veel tussen. Je kunt instellen of de flitser aan, uit of automatisch moet flitsen, je kunt de kwaliteit van de video’s selecteren, geo-tagging aan- of uitzetten en het standaard opslagmedium veranderen, maar daar blijft het bij. Met betrekking tot de foto’s zelf kun je dus helemaal niets en dat is wel een beetje mager.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy camera

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy camera

 

Om de kwaliteit van de camera te bekijken hebben we hem naast de Samsung Jét gelegd, waarvan je hieronder het resultaat kunt zien. De kwaliteit van de camera van de i7500 is redelijk goed. De foto’s zijn scherp genoeg en hebben genoeg details. De kleuren zijn wat saai, maar daar is mee te leven. Wel vinden we dat de foto’s redelijk snel bewogen zijn en ook met focussen heeft het toestel weleens moeite.

In vergelijking met de Jét valt vooral op dat het contrast van de foto’s een stuk beter is en ook dat ze wat scherper zijn. De kleuren zijn wel minder dan bij de Jét, maar over het algemeen is de camera van de Galaxy toch een stuk beter dan die van de Jét. In de foto’s hieronder is de linkerfoto van de Galaxy en de rechterfoto van de Jét.

Camerasample Samsung Galaxy

 

Camerasample Samsung Galaxy Jét

 

Camerasample Samsung Galaxy

 

Camerasample Samsung Galaxy Jét

 

Camerasample Samsung Galaxy

 

Camerasample Samsung Galaxy Jét

 

Camerasample Samsung Galaxy

 

Camerasample Samsung Galaxy Jét

 

Video

De Samsung Galaxy kan naast foto’s maken ook filmpjes opnemen, het toestel neemt op in een CIF-resolutie, oftewel 352×288 pixels. De interface is dezelfde als die bij de stille camera, je komt zelfs in precies hetzelfde instellingenmenu terecht. Er zijn dan ook niet veel instellingen hier. De kwaliteit van de filmpjes is niet zo denderend, ook de videocamera heeft veel moeite met contrasten en de filmpjes missen detail. Ook is het jammer dat je bij grote contrasten of snelle bewegingen snel blokjes gaat zien. Het geluid is normaal en de kleuren van de filmpjes zijn een beetje flets maar wel in orde. Hieronder is een videosample te downloaden waarmee je zelf kunt beoordelen wat je van de kwaliteit van de filmpjes van de i7500 Galaxy vindt.

Galerij

Screenshot Samsung i7500 Galaxy galerij

De Samsung Galaxy heeft natuurlijk ook een galerij, waarin je je foto’s per map kunt bekijken. Het is ook mogelijk om al je foto’s of video’s te bekijken. Voor foto’s kan de Galaxy een diashow maken met wat standaardeffecten waarbij je verder niets in kunt stellen. Er zijn ook beperkte bewerkingsmogelijkheden: je kunt een foto bijsnijden of draaien. Verder is de weergave voor foto’s niet speciaal, maar de interface is prima te bedienen en werkt enorm soepel. De leukste functie in de galerij is die om een afbeelding direct te delen. Je kunt je foto uploaden naar Google’s foto-service Picasa en ook e-mailen of mms’en is direct uit de galerij mogelijk. Er zijn ook een aantal applicaties, bijvoorbeeld verschillende Twitter-applicaties, die deze lijst uitbreiden waardoor je je afbeelding ook direct kunt Tweeten vanuit de galerij.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy galerij

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy galerij

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy galerij

 

De Samsung i7500 Galaxy heeft naast alle connectiviteit ook wat multimediamogelijkheden. De eerste kwam in het vorige hoofdstuk al naar voren, de camera, grofweg de rest zullen we in dit hoofdstuk behandelen. De muziekspeler en de videospeler komen in dit hoofdstuk naar voren, een FM-radio of muziekherkennig is nog steeds niet aanwezig op Android.

Muziekspeler

Screenshot Samsung i7500 Galaxy muziek

De Samsung Galaxy heeft dezelfde muziekspeler als de HTC Magic en de HTC Dream, dat wil dus zeggen dat hij simpel, doeltreffend en handig in gebruik is. Als je hem opstart krijg je een scherm met vier knoppen: artiesten, albums, nummers en afspeellijsten. Als je een van deze categorieën hebt geselecteerd krijg je een lijst met artiesten, albums, nummers of afspeellijsten. Als je dan een nummer selecteert krijg je een afspeelschermpje met daarin groot een album-art en daarnaast een paar toetsen. Onder deze album-art staat wat informatie over het nummer dat afgespeeld wordt en daaronder staat de bedieningsbalk waarmee je het nummer kunt pauzeren, doorspelen en terugspoelen. Via de menutoets kom je in het menu van de muziekspeler terecht, waar toetsen zijn om het huidige nummer te verwijderen, in te stellen of aan een afspeellijst toe te voegen, om de bibliotheek binnen te gaan en voor de Party Shuffle-modus. Met deze Party Shuffle-modus, iets wat trouwens vertaald wordt als voorkeurslijst, kun je een afspeellijst creëren die zich aanpast aan het soort muziek, vergelijkbaar met SenseMe van Sony Ericsson en Genius van Apple. Dit werkt redelijk goed en is een leuke manier om je muziek te sorteren.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy muziek

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy muziek

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy muziek

 

Door de speakers is de muziek van de Galaxy goed hoorbaar en ook redelijk helder. De bass is voor een telefoon ook redelijk te noemen en de geluidskwaliteit door de speakertjes is dan ook ruim voldoende wat ons betreft. Door de headset klinkt de muziek ook prima, de bass is ondanks het gebrek aan een equalizer goed te noemen en alles klinkt goed helder. De i7500 heeft dan ook overall gezien, zeker voor Android-smartphone, een prima geluidskwaliteit.

Video-playback

Filmpjes worden bij de Samsung i7500 Galaxy afgespeeld via de galerij, of via een speciale video-applicatie. De video-applicatie is eigenlijk niets meer dan een lijstje met je video’s, je komt op hetzelfde afspeelscherm als via je galerij uit en er is geen enkel menu of iets dergelijks. Het bespaart dus gewoon één stap, namelijk bij je galerij op alle video’s drukken. Als je een video afspeelt, dan kom je in een schermpje met drie toetsen: vorige, play/pause en volgende. Daaronder staat een balkje met de voortgang waar je in kunt slepen en verder is er niets te doen, er is geen menu. Het toestel heeft erg slechte ondersteuning voor video’s, zoals we dat ook gezien hebben bij de HTC Magic, HTC Hero en T-Mobile G1. DivX en Xvid worden niet ondersteund en mp4- en 3gp-filmpjes worden niet afgespeeld als de resolutie relatief hoog is of het bestand erg groot.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy video

 

We hebben al een stuk of wat Android-telefoons gezien en bij alle toestellen tot nu toe waren de bel- en sms-mogelijkheden prima en de internetmogelijkheden nog beter. We verwachten dan ook dat de Samsung Galaxy geen uitzondering op deze regel is, maar je weet het nooit helemaal zeker. Daarom zullen we deze mogelijkheden allemaal onderzoeken en bespreken in dit hoofdstuk.

Bellen

Screenshot Samsung i7500 Galaxy bellen

De Samsung Galaxy heeft één telefoonapplicatie waar je alles om te bellen kunt vinden. Er zijn vier tabbladen, waar je contacten, je logboek, favorieten en een toetsenbord kunt vinden. Het toetsenbord is niet zo interessant, je kunt hier een nummer intoetsen en bellen, meer niet. Er is geen smart-dialing of iets dergelijks aanwezig. In het volgende tabblad, logboek, kun je alle recente gesprekken zien. Als je op een gesprek klikt kom je in een schermpje met daarin knoppen om de persoon te bellen, een bericht te sturen en om naar het contact te gaan. De laatste twee tabbladen zijn van de contactenapplicatie, één voor alle contacten en één voor alleen je favoriete contacten. Als je op een contact klikt krijg je al zijn informatie te zien en kun je ook één van zijn nummers bellen of een berichtje sturen. Je kunt alle gebruikelijke informatie aan een contact toevoegen, zoals zijn adres, meerdere nummers, het bedrijf waar hij werkt etc. Een leuke extra optie is dat je oproepen van geselecteerde contacten direct naar de voicemail kunt doorsturen, een soort zwarte lijst dus. De opties tijdens een gesprek zijn niet zo interessant, je kunt een toetsenbordje tevoorschijn toveren en je kunt via de home-toets gewoon in je menu tijdens het bellen. Als je de telefoon aan je oor houdt gaat het scherm uit, zodat je niet per ongeluk iets kunt doen met je oor tijdens een gesprek.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy bellen

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy bellen

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy bellen

 

De ringtones van de Samsung Galaxy zijn luid genoeg en tijdens het bellen is alles ook goed te verstaan. Ook het trilalarm is prima en we hadden hier in de Randstad geen problemen met de netwerkontvangst, hoewel dat niet zo veel zegt over minder verstedelijkte gebieden, maar dat kunnen we helaas slecht testen.

Berichten

De berichtenapplicatie is net als de belapplicatie erg simpel. Het beginscherm is een lijst van je conversaties met boven een knop om een nieuwe conversatie te beginnen, dit kun je overigens ook via de menutoets doen. Je kunt conversaties wissen en ook een knop voor de instellingen vind je hier. Bij die instellingen zitten opties als afleverrapporten, instellingen voor de meldingen, een beheerder voor de berichten op je simkaart en het message-centre. Bij het schrijven van een bericht krijg je een chat-schermpje voorgeschoteld waar je een nummer en een bericht kunt invullen waarbij je in het midden de conversatie ziet. Dit werkt allemaal erg gemakkelijk en ook het typen van een berichtje gaat redelijk eenvoudig op het on-screen toetsenbord.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy berichten

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy berichten

 

E-mailen kan met de Samsung Galaxy op twee manieren, je kunt terecht bij de Gmail-applicatie waar je met je gekoppelde Google-account direct toegang toe hebt en waarmee je meteen kunt beginnen met mailen. Als je een account hebt die losstaat van je gekoppelde Google-account, kun je via de gewone mail-applicatie een imap- of pop3-account koppelen. Dan moet je wel alle servergegevens invullen, maar als je een account eenmaal opgezet hebt werkt het gemakkelijk en kun je ook veel in de applicatie, zo kun je berichten beheren tussen je mappen en meerdere accounts naast elkaar actief hebben.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy email

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy email

 

Browser

De Samsung Galaxy heeft de standaard Android-browser en deze is erg prettig om mee te werken. De pagina’s worden goed geladen en alle content wordt prima weergegeven. Een nadeel is dat de browser nog steeds geen Flash ondersteunt. Flash-filmpjes of andere Flash-onderdelen in websites worden dus niet weergegeven door het toestel. Je kunt via de aparte YouTube-applicatie wel YouTube-filmpjes bekijken, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen of eventueel door met de navigatietoets via links naar de rand van de pagina te gaan. Links kun je natuurlijk ook gewoon met je vinger openen, maar dat vereist soms wat precisie en dat probleem heb je niet met de navigatietoets. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de adresbalk direct in Google kunt zoeken en dus niet handmatig naar Google hoeft te surfen. Zoomen doe je door op de zoomknopjes onder in beeld te drukken, wat natuurlijk minder handig is dan zoomen met multi-touch zoals we dat gewend zijn van de HTC Hero, de LG Arena en de Apple iPhone. Er zijn ontzettend veel instellingen aanwezig voor de browser van de Galaxy, waardoor je de browser helemaal naar je wensen kunt optimaliseren.

Screenshot Samsung i7500 Galaxy browser

 

Screenshot Samsung i7500 Galaxy browser

 

Het amoled-scherm van de Samsung i7500 Galaxy zou voor de nodige stroombesparingen moeten zorgen, maar helaas zien we vaak dat dat toch niet opgaat. Ook bij de Samsung Galaxy is dat het geval, het toestel houdt het vaak niet lager dan een dag vol, zelfs bij niet heel intensief gebruik. Ook is het vervelend dat het toestel soms redelijk onverwachts kan uitvallen doordat de batterij op is. Zo kan het dus gebeuren dat je op reis gaat met schijnbaar nog genoeg batterij, maar dat je telefoon toch opeens leegraakt. Met gemiddeld gebruik komt de Galaxy de dag wel door, maar als je hem erg intensief gebruikt is hij vaak voor het einde van de dag wel leeg. Hierbij moeten we wel vermelden dat ons toestel een pre-release firmware draait en dat het batterijverbruik in de uiteindelijke firmware met ongeveer 75% verbeterd moet zijn. We verwachten dan ook dat het wel goed zal komen met het uithoudingsvermogen van het toestel.

Samsung i7500 Galaxy batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters