Samsung i8910 HD

Samsung zet met haar i8910 HD de eerste telefoon met een HD video-recorder op de markt gezet. Het toestel is daarnaast uitgerust met het grootste AMOLED-scherm in een telefoon ooit en deze Symbian S60 5th edition-smartphone is ook op alle andere vlakken goed uitgerust. All About Phones zoekt in deze review uit of het toestel zijn specificaties eer aan doet en of het toestel het echt in zich heeft om een grote hit te worden op deze smartphone-markt.

Samsung i8910 HD groepsfoto

 

Samsung kwam in 2008 met de Samsung i900 Omnia en dit toestel was één van de weinige telefoons die dat jaar alle aandacht naar zicht toe trok. De Omnia was verder ook het eerste echt populaire Windows Mobile-toestel van Samsung in Nederland en dit succes smaakte dan ook naar meer voor de Koreaanse producent. Toen net voor het Mobile World Congress 2009 de Samsung i8910 “Acme” uitlekte had niemand enig idee dat deze toestellen iets met elkaar te maken zouden hebben. Aan de vooravond van dat zelfde Mobile World Congress kwam het toestel tevoorschijn op een reclameposter en werd bekend dat het toestel OmniaHD zou gaan heten en het zou dan ook de opvolger van de i900 worden. Een dag later was het toestel officieel en dus was de Omnia-lijn geboren. Wat echter opviel is dat het toestel niet op Windows Mobile draaide, maar op Symbian. Dat was dan ook de reden dat het toestel even later onterfd werd en simpelweg i8910 HD zou gaan heten, hoewel tot op de dag van vandaag de naam OmniaHD nog gebruikt wordt voor het toestel door een groot aantal mensen.

Het toestel moet één van de beste Samsung toestellen van dit jaar worden en kan ook werkelijk alles. Hij is onder andere bepakt met een 8-megapixelcamera, HD video-opname, een 3,7 inch amoled-scherm, Symbian S60 5th edition met daar bovenop Samsung’s TouchWiz-interface en 8 of 16 gigabyte intern geheugen. De specificaties liegen er dan ook niet om, maar is deze ex-Omnia echt zo goed? In deze review kan je het lezen, maar laten we eerst even een kijkje nemen tussen de competitie van het toestel.

Samsung i8910 HD vs Nokia N97

 

Samsung i8910 HD vs Nokia N97 achterkant

 

Samsung i8910 HD vs Nokia N97 camera

 

Het gigantische scherm van de i8910 HD zet hem in een eigen markt, maar omdat het een Symbian vlaggenschip is heeft het toestel toch een groot aantal concurrenten. Allereerst is er de Nokia N97, Nokia’s S60 touch-vlaggenschip. Het toestel heeft een Qwerty-toetsenbord maar draait op het zelfde platform, heeft net als de i8910 bijna alles dat je kunt bedenken alleen levert wat in op de camera en het schermformaat. Een nog directere tegenhanger van de i8910 is de Sony Ericsson Satio, afgezien van de camera, de skin over Symbian en de grootte van het scherm bijna identiek aan de i8910. Ook van het Windows Mobile-kamp zijn er twee concurrenten van de i8910 HD aan te wijzen, allereerst de HTC Touch HD, met een scherm van 3,8 inch en een heleboel multimedia-features bovenop Windows Mobile. De laatste concurrent van de i8910 HD is een ex-broertje van het toestel uit de Omnia-lijn van Samsung. De i8000 Omnia II is wel in de Omnia-lijn opgenomen en is de echte erfgenaam van de i900. Dit toestel heeft ook een 3,7 inch scherm en alle functies die je kunt bedenken, alleen hij draait op Windows Mobile en heeft een slechtere camera dan de i8910.

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type i8910 HD
Telefoon model Tablet
Besturingssysteem Symbian OS v9.4, Series 60 v5
Scherm afmeting 3,7″
Scherm type AMOLED
Scherm resolutie QHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex A8 600 MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Type Micro SD
Intern geheugen 8GB/16GB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Stand-by tijd 430 uur
Accu 1500aAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g met DLNA
GPS aGPS
Communicatie poort Micro-USB
Multimedia
Camera 8MP, autofocus
Video camera HD 720p@24fps
Radio FM radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audio uitgang 3,5mm jackplug
Extra’s DivX/Xvid ondersteuning, 3D motion-gaming

Samsung i8910 HD unboxing

De Samsung i8910 HD komt uit de winkels in een standaard Samsung-doosje, die we ook kennen van bijvoorbeeld de Jét. De buitenkant bestaat uit een kartonnen omhulsel, met daarop een aantal foto’s en wat informatie. Hieronder zit een doosje met een grijs blokjespatroon, zoals bekend van de INNOV8. Als we dit doosje openmaken, zien we als eerste de gebruiksaanwijzing van de i8910. In dat zakje zit ook een cd met wat software. Daaronder zit een bak met de accessoires en de telefoon zelf. Naast de telefoon zit er een lader, headset, en Micro-USB-kabel in de doos. Een geheugenkaart is vanwege het grote interne geheugen niet aanwezig. De headset is van prima kwaliteit, hoewel hij niet erg robuust aanvoelt. Dit is dezelfde in-ear headset die we al bij een aantal andere Samsung’s tegengekomen zijn. Al met al zijn we tevreden over de inhoud van de doos.

De Samsung i8910 HD is wat betreft zijn design zelf niet heel bijzonder, maar het formaat is des te bijzonderder. Het toestel heeft een 3,7 inch scherm en hij is dan ook groot. De eerste keer toen we het toestel in de hand hadden was het toch wel even slikken, maar na de i8910 een tijdje gebruikt te hebben viel het allemaal wel mee. Het toestel zit niet lekker in je zak, daar is hij wel echt te groot voor, maar tijdens het gebruik is hij verder redelijk handzaam. Verder is het design redelijk neutraal, het toestel is helemaal zwart en heeft een paar zilveren accenten, waardoor hij er goed uitziet. De bouwkwaliteit is verder aardig, het toestel is gemaakt van plastic en geeft een klein beetje een goedkoop gevoel, maar hij is wel stevig. Wel is de achterkant, die van glanzend zwart plastic gemaakt is, erg gevoelig voor vingerafdrukken en krassen, iets dat we helaas steeds meer zien bij telefoons. Hij is vooralsnog alleen in het zwart verkrijgbaar en we verwachten niet dat er later meer kleuren aangekondigd zullen worden.

De voorkant van de i8910 HD wordt overheerst door het gigantische scherm van het toestel. Om dit scherm zit eerst een glanzend zwarte band, met daaromheen een zilveren rand waarin ook de drie toetsen op de voorkant van het apparaat verwerkt zitten. Aan de bovenkant en de onderkant zit nog een zwart stuk onder deze zilveren band, die boven bevolkt wordt door een aantal sensoren en de secundaire camera, onder is hij helemaal leeg.

Samsung i8910 HD voorkant

 

Samsung i8910 HD voorkant detail

 

Samsung i8910 HD voorkant detail

 

Samsung i8910 HD voorkant detail

 

De achterkant van de i8910 is grotendeels leeg, het enige dat we er vinden is de camera, die boven in het midden gestationeerd is. Naast de lens zit hier een klein led-flitsertje die je foto’s wat extra moet belichten als het donker is. Onder de camera is een grote zwarte leegte te vinden, waar nog het logo van Samsung op staat.

Samsung i8910 HD achterkant

 

Samsung i8910 HD achterkant detail

 

Samsung i8910 HD achterkant detail

 

De linkerkant van de Samsung i8910 bevat een paar elementen. De eerste is de volumetoets, die bovenaan de linkerkant zit en leuk afgewerkt is met twee zilveren streepjes. Ergens wat meer naar beneden zit een klein klepje waar de tekst MicroSD op staat. Daarachter zit dan ook het MicroSD-geheugenkaartslot waarmee je nog meer geheugen in je i8910 HD kan stoppen dan de 8- of 16GB die er standaard in zit. Verder is de linkerkant helemaal zwart, met nog een klein streepje zilver dat nog wat doorgedrongen is van de voorkant.

Samsung i8910 HD linkerkant

 

Rechts zitten nog een aantal elementen, namelijk de communicatiepoort, de cameratoets en de lock-toets. Onderaan zit de cameratoets, waarmee je de camera kan bedienen. Deze zit goed geplaatst, precies op de plaats waar je je vinger houdt als je het toestel horizontaal vasthoudt. Iets boven de cameratoets zit de communicatiepoort, een Micro-USB-poort. Deze is afgedekt met een klepje en je hebt dan ook geen last van stof dat er makkelijk in komt. Nog hoger op de rechterkant van de i8910 zit de lock-toets, waarmee je het scherm kan ver- en ontgrendelen.

Samsung i8910 HD

 

De onderkant en de bovenkant zijn beide helemaal bedekt met kleine gaatjes, die er waarschijnlijk voor moeten zorgen dat deze zijden er een beetje als een speaker uitzien. In het midden zit dan ook een klein streepje waar een echte speaker achter zit, een erg handige plaatsing aangezien je deze plaatsen bijna nooit afgedekt hebt. Op de bovenkant zit naast de speaker nog een klepje waarachter de 3,5mm jack-ingang verborgen zit.

Samsung i8910 HD onderkant

 

Samsung i8910 HD bovenkant

 

Scherm

Het scherm van de Samsung i8910 HD is het grootste amoled-scherm tot nu toe gebruikt in een mobiele telefoon en dat brengt dan ook hoge verwachtingen met zich mee. Het scherm is erg groot en alles is dan ook goed zichtbaar en ook de beeldkwaliteit doet niet onder voor onze verwachtingen. Het beeld is erg helder, heeft mooie kleuren die redelijk warm zijn en ook het contrast is bijna perfect. Het enige dat iets beter had gekund is de resolutie: hoewel het scherm met een resolutie van 360×640 pixels geen erg slechte resolutie heeft, zie je toch hier en daar een pixel omdat het scherm zo ontzettend groot is.

De i8910 is een full-touch telefoon en het toestel heeft dan ook een touchscreen ingebouwd gekregen. De technologie die hiervoor gebruikt is, is de capacitieve technologie en het scherm is dan ook lekker gevoelig. Elke aanraking wordt geregistreerd en omdat de reactietijd ook erg klein is, is het een genot om te gebruiken. De iPhone wordt niet verslagen, maar het werkt wel lekker en goed genoeg voor de meeste consumenten.

Toetsen

Ondanks zijn full-touch-karakter heeft de i8910 HD een aantal fysieke toetsen. De eerste drie zitten onder het scherm en zijn bedoeld voor een aantal primaire handelingen. Met de meest rechtse toets kun je gesprekken ophangen, de middelste toets is om terug te gaan naar het menu zonder af te sluiten en als je hem lang ingedrukt houdt komt de taakbeheerder tevoorschijn, de linker toets is om gesprekken te beginnen, op te nemen of het logboek op te roepen. Al deze toetsen zijn lekker in gebruik en groot genoeg. De zijkanten hebben ook nog een paar toetsen onder hun hoede genomen, namelijk aan de linkerkant de volumetoets, die is relatief groot en ook prima te gebruiken. Rechts zitten de cameratoets en de lock-toets, ook beide prima te gebruiken.

Natuurlijk heeft het toestel ook een on-screen toetsenbord waarmee je alle tekstinvoer kunt verzorgen. Hiervoor zijn een aantal keuzes: handschriftherkenning, numeriek toetsenbord en qwerty-toetsenbord. De hanschriftherkenning is een beetje moeizaam, omdat je geen stylus kan gebruiken en het ook een beetje langzaam gaat. Het numerieke toetsenbord werkt wel heel lekker, de toetsen zijn gigantisch en werken dan ook lekker. Dit geld ook voor het qwerty-toetsenbord, dat trouwens alleen in landschapsmodus bruikbaar is. Er zit een redelijk grote ruimte tussen de toetsen die relatief groot zijn en het is dan ook één van de beste virtuele toetsenborden die we ooit op een telefoon gezien hebben.

Screenshot Samsung i8910 HD handschriftherkenning

 

Screenshot Samsung i8910 HD numeriek toetsenbord

 

Screenshot Samsung i8910 HD qwerty toetsenbord

 

De Samsung i8910 HD is de derde telefoon die gebruik maakt van de touch-versie van S60: versie 5. Dit besturingssysteem zagen we eerder in de Nokia N97 en Nokia 5800 XpressMusic en toen waren we er redelijk tevreden over. Samsung heeft het geheel nog een beetje opgeleukt met haar TouchWiz-interface en in dit hoofdstuk zullen we bespreken hoe deze interface in elkaar zit. Ook zullen we het toestel naast de N97 leggen qua snelheid om te zien of de snellere processor van de i8910 echt uitmaakt voor het dagelijkse gebruik van het toestel.

Stand-by

Screenshot Samsung i8910 HD standby standaard

De Samsung i8910 HD heeft een aantal verschillende stand-by schermen. Allereerst is er gewoon een blanco scherm waar je alleen de achtergrond en een aantal sneltoetsen beneden hebt. Daarnaast heb je het standaard Symbian stand-by scherm, met bovenaan een balkje met vier snelkoppelingen dat je zelf kan instellen, daaronder een balkje van de muziekspeler en daaronder al je opkomende afspraken. Het leukste stand-by scherm is echter de derde, dit is namelijk Samsung’s eigen TouchWiz scherm. Hier kun je drie verschillende schermen vol zetten met allerlei widgets, die je over het hele scherm kan slepen en dus helemaal naar je eigen smaak kan indelen. Er zijn werkelijk overal widgets voor beschikbaar, bijvoorbeeld een kalender, mini-muziekspeler, klok, rekenmachine en een groot aantal snelkoppelingen. Je kunt ook nieuwe widgets downloaden via een speciale widget en de bibliotheek waar je uit kan kiezen wordt met de dag groter. Zo zijn er snelkoppelingen naar de mobiele sites van buienradar en nu.nl en kun je een widget downloaden die kan berekenen hoeveel alcohol er in je bloed zit. Erg handig dus en we mogen aannemen dat er nog veel meer handige widgets komen, zeker als er meer TouchWiz-telefoons, zoals de Samsung Omnia II, op de markt zullen komen. Het is een beetje jammer dat je alleen maar tussen je drie schermen met widgets kan wisselen via de widgetbalk, maar dat vereist slechts één klik meer en is dan ook niet zo’n groot probleem.

Screenshot Samsung i8910 HD standby symbian

 

Screenshot Samsung i8910 HD standby touchwiz

 

Screenshot Samsung i8910 HD standby widgetbalk

 

Menu

De Samsung i8910 draait op Symbian S60 5th edition en heeft dan ook een menu dat heel erg lijkt op dat van de Nokia-toestellen die op dit besturingssysteem draaien. Je kunt hierbij kiezen tussen een raster met 12 icoontjes erin of een lijst met alle twaalf onderdelen onder elkaar. Het enige verschil met het menu van de Nokia’s is eigenlijk dat Samsung die icoontjes heeft aangepast in haar eigen stijl, zoals we die ook kennen van de Samsung Jét en Samsung BeatDJ. Als een programma draait komt er een rondje boven het icoontje in het menu te staan. Je kunt het menu naar eigen wens indelen, waarbij je programma’s zelfs tussen mappen kan verplaatsen. Dit doe je door in het menu naar opties te gaan en dan naar indelen. Dan kun je icoontjes naar eigen wens verplaatsen en als je ze in een map sleept zullen ze voortaan in die map staan. Zo is het dus ook mogelijk om meer dan twaalf items in het menu te krijgen, waarna je kan scrollen om meer items te zien te krijgen.

Screenshot Samsung i8910 HD menu raster

 

Screenshot Samsung i8910 HD menu lijst

 

Screenshot Samsung i8910 HD menu indelen

 

Binnen het menu zijn een aantal mappen, namelijk kantoor, extra’s, instrumenten, Samsung LBS en media. Als je deze opent kom je in een menu dat er hetzelfde uitziet als het hoofdmenu en ook vrij in te delen is. Andere submenu’s, bijvoorbeeld dat met de instellingen, bestaan uit lijsten waarbij elk item geïllustreerd is met een eigen icoontje. Hier kun je door scrollen met het scrollbalkje dat rechts in het scherm weergegeven is, iets dat wat lastig gaat omdat het erg klein is. De andere mogelijkheid is door met je vinger naar beneden te bewegen, dan gaat de lijst verder. Ook dit gaat wat minder dan we gewend zijn van de meeste touchscreentelefoons, maar na een tijdje wen je er wel aan.

Screenshot Samsung i8910 HD menu submap

 

Screenshot Samsung i8910 HD menu instellingen

 

Thema’s

Een optie die steeds meer uitsterft maar in Symbian nog wel te vinden is, is die van het instellen van thema’s. Er zijn online vele thema’s te downloaden voor Symbian S60 5th edition en op het toestel staan er standaard twee voorgeïnstalleerd. Deze twee hebben de naam Universal en Precision gekregen en veranderen de kleurenschema’s van het toestel en de menu-icoontjes. Universal is het standaard thema dat in alle screenshots in deze review te vinden is, Precision is een thema waarin de kleuren rood en zwart steeds terugkomen en de icoontjes van het menu erg eenvoudig zijn.

Screenshot Samsung i8910 HD thema instellen

 

Screenshot Samsung i8910 HD menu universal

 

Screenshot Samsung i8910 HD menu precision

 

Multi-tasking

Screenshot Samsung i8910 HD taakbeheer

Aangezien de i8910 op Symbian draait kan het toestel ook prima multi-tasken. Als je iets aan het doen bent en op de middelste knop onder het scherm drukt gaat het toestel terug naar het menu en blijft de applicatie open staan. Dan komt er een rondje bij het item in het menu, zodat je ziet dat er nog iets open staat. Vervolgens kan je via het menu er weer heengaan, of via de taakbeheerder. Die roep je op door de middelste knop onder het scherm even ingedrukt te houden, dan krijg je een klein lijstje met open applicaties. Samsung beweert dat het toestel dezelfde 3D taakbeheerder als de Samsung Jét heeft, maar die hebben wij nergens kunnen vinden. Je kunt een applicatie ook sluiten uit de taakbeheerder, dat doe je door hem even ingedrukt te houden, waarna er een pop-up komt waarmee je hem kunt openen of afsluiten. Dit werkt allemaal lekker, maar is grafisch niet zo mooi, hoewel dat misschien nog komt met een firmware update aangezien Samsung dit wel beloofd heeft.

Prestaties

De Samsung i8910 presteert erg goed, de interface werkt ontzettend snel en ook voor het opstarten en het openen van programma’s heeft het toestel relatief weinig tijd nodig. Handelingen waarbij het toestel iets moet inladen gaan niet heel snel, maar dat is bij veel smartphones een probleem. Dit mag ook allemaal wel, want het toestel heeft een 600MHz processor en dat is niet niks voor een hedendaagse smartphone. Om te testen of deze processor echt zo veel impact heeft op de snelheid van het toestel, legden we hem naast één van zijn concurrenten, de Nokia N97, die een 434MHz processor heeft. In het filmpje hieronder kun je de resultaten zien, die meteen laten zien dat een snelle processor niet alles zegt. Het toestel is sneller dan de N97 bij het opstarten en sommige acties gaan ook net iets sneller, maar bij het openen van menus en het laden van websites is de Nokia N97 duidelijk sneller ondanks zijn slechtere processor. Onze i8910 had een beetje last van vastlopers, maar dat ligt waarschijnlijk aan de vroege firmware-versie die ons toestel heeft en we gaan er vanuit dat dit opgelost is in de retail-software.

Als eerste mobiele telefoon met HD video-opname heeft de i8910 heel wat te bewijzen. Daarnaast heeft het toestel ook nog een 8-megapixelcamera waarmee je de mooiste foto’s zou moeten kunnen maken en ook dat moeten we nog maar zien. We hebben dan ook heel wat vragen te beantwoorden in dit hoofdstuk, dus lees snel verder.

Foto

De i8910 heeft ongeveer dezelfde camerainterface als vorige Samsung full-touch-toestellen zoals de M8800 Pixon, de S8000 Jét en de S8300 UltraTOUCH. Het zoekerscherm bestaat uit een zoeker met, als je op het scherm tikt, daarnaast aan beide kanten een balk met knopjes. Met deze snelkoppelingen kun je veelgebruikte instellingen, zoals de flitser, helderheid, resolutie en fotostand direct veranderen. Ook zit er een knop om naar de galerij te gaan en kun je via één van de knopjes het cameramenu binnengaan. Dit menu is verdeeld in twee delen en soms is het even zoeken waar de instelling die je wilt aanpassen zit, maar het werkt redelijk makkelijk. Je kunt hier van alles instellen, zoals de witbalans, effecten, beeldkwaliteit en resolutie. Ook is hier de mogelijkheid om aanpassingen aan de scherpte, het contrast en de verzadiging te maken voordat je een foto neemt. Handig voor mensen die niet willen nabewerken, maar over het algemeen kun je dit toch beter achteraf doen. Verder heeft de camera een scène-modus waarmee de camera direct de goede instellingen voor verschillende situaties, zoals een zonsondergang, een landschapsfoto of een foto van tekst kiest. Natuurlijk zijn ook zaken al geotagging, glimlachdetectie en een panoramamodus aanwezig in de camera, deze werken allemaal gewoon naar behoren.

Screenshot Samsung i8910 HD sluiterscherm

 

Screenshot Samsung i8910 HD camera

 

Screenshot Samsung i8910 HD camera

 

De Samsung i8910 HD weet redelijke foto’s te schieten. De kleuren zijn redelijk levendig en foto’s zijn lekker scherp. Ook vervelende paarse randen op overgangen met een hoog contrast zijn niet te vinden in de foto’s van de i8910. Het is echter niet allemaal geweldig bij de i8910 HD, er zijn ook een paar puntjes waar we niet zo tevreden mee zijn. Zo zijn foto’s redelijk snel bewogen, waarschijnlijk door een wat te lange sluitertijd. Dat is erg apart, omdat er ook veel ruis in de foto’s aanwezig is, iets dat vaak wijst op een hoge ISO-waarde. Dit is echter niet het geval bij de i8910, de gekozen ISO-waardes zijn meestal redelijk laag en het is ons dan ook een raadsel waar alle ruis in de foto’s vandaan komt.

Camerasample Samsung i8910 HD

 

Camerasample Samsung i8910 HD

 

Camerasample Samsung i8910 HD

 

Camerasample Samsung i8910 HD

 

Video

Screenshot Samsung i8910 HD videocamera

De Samsung i8910 is ’s werelds eerste telefoon met een camera die HD video’s kan opnemen. Dit gebeurt op een resolutie van 1280×720 pixels, ook wel bekend als 720p HD. Hierbij gebruikt de Samsung een framerate van 24 frames per seconde, wat iets aan de lage kant is. Voor mensen die hier niet tevreden mee zijn heeft Samsung ook een mogelijkheid ingebouwd om VGA video’s op te nemen met een framerate van 30fps, iets dat we bij heel veel telefoons zien tegenwoordig. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om slow-motion en fast-motion filmpjes op te nemen, zelfs op meerdere standen. De videocamera gebruikt dezelfde, redelijk gebruiksvriendelijke interface als de gewone fotocamera en die zullen we dan ook niet nog een keer bespreken.

De HD videos van de i8910 zien er erg goed uit, ze zijn soms niet helemaal goed gefocust, maar ze zijn wel met gemak goed op de TV of je pc weer te geven. Van haperingen en dergelijken is geen sprake en alles ziet er gewoon goed uit. Heel soms komt er een blokje naar boven, maar dit is niet heel storend. Wat wat storender is, is dat de video’s veel ruis vertonen als ze in het donker gemaakt zijn, maar in ruil daarvoor krijg je wel video’s die redelijk licht zijn. Van het feit dat de video’s met maar 24 frames per seconde zijn opgenomen heb je geen last, waardoor de video’s gewoon de beste zijn die we tot nu toe gezien hebben van een mobiele telefoon.

Als we de fast-motion- en slow-motion-functies er even bij pakken, deze zien er niet heel goed uit vanwege de lage resolutie. Het ruisprobleem speelt ook hier op en deze filmpjes zien er dan ook niet veel beter uit dan die bij andere telefoons. Wel leuk is de keuze tussen verschillende standen. Slow-motion-filmpjes kun je op 1/4 of 1/8 keer de normale snelheid maken en fast-motion-filmpjes kunnen op 2, 4 of 8 keer de normale snelheid opgenomen worden, waardoor beide functies redelijk uitgebreid zijn.

Galerij

Een camera is natuurlijk niets zonder galerij en de i8910 heeft er zelfs twee. De eerste galerij heet ook echt galerij. Dit is een apart menu-item genaamd Galerij. Vreemd genoeg zitten hier ook snelkoppelingen naar de mp3 speler bij en een aantal andere zaken. De echte galerij heeft de naam “afbeeldingen en video’s” binnen deze applicatie. Dit is de galerij van Symbian zelf en hij ziet er dan ook niet zo mooi uit. Als je binnenkomt krijg je een overzicht met afbeeldingen te zien, als je dubbelklikt op een afbeelding wordt hij over het volledige scherm weergegeven. Hier zijn een aantal simpele icoontjes, voor verzenden, verwijderen en diashow. Via het knopje opties kom je in een submenu waar je ook nog knoppen hebt om de afbeelding te bewerken, hem te gebruiken, hem te draaien, de naam te wijzigen etc. De andere galerij is die die we kennen van een groot aantal recente Samsung telefoons en wordt de media browser genoemd. Je begint in een scherm waar je drie afbeeldingen of video’s ziet, met daaronder een balk met een aantal toetsen. Hier zit ook een scrollbalkje tussen waarmee je door je media kan scrollen, maar een leukere manier van scrollen is ook aanwezig. Samsung heeft namelijk een functie toegevoegd dat je kan scrollen door de afbeeldingen als het ware door je toestel heen te laten vallen, simpelweg door de telefoon te draaien. Als je hier een foto aanklikt komt hij over het volledige scherm tevoorschijn en is het nog steeds mogelijk om te scrollen door je i8910 te draaien. Via een toets rechtsonder in beeld kun je een menu openen bestaande uit half doorzichtige knoppen die over je foto verschijnen, vanaf daar kun je een diashow starten, je foto’s uploaden, je foto’s bewerken etc.

Screenshot Samsung i8910 HD galerij

 

Screenshot Samsung i8910 HD galerij

 

Screenshot Samsung i8910 HD media browser

 

Screenshot Samsung i8910 HD media browser menu

 

De optie om foto’s te bewerken in de Samsung i8910 is erg leuk, je kunt vanalles doen met je foto, zoals effecten toevoegen, tekstballonetjes over je foto heen plakken of kleine plaatjes in de foto zetten. Ook kun je de foto verkleinen, bijsnijden en draaien en alle basisfuncties zijn dan ook gedekt. Het enige dat we missen is de mogelijkheid om op je foto te tekenen, iets dat bij sommige andere telefoons wel beschikbaar is.

Een andere heel handige toevoeging van Samsung is dat je je foto met één klik kan uploaden naar bekende web-communities. Hieronder vallen fotosites zoals Picasa, Flickr en Photobucket, maar ook bijvoorbeeld social-networking-sites Facebook en My Space. Het werkt heel makkelijk, je stelt één keer een lijst met favoriete sites op en logt daar in, waarna je met één klik een foto kunt uploaden. Je kunt eventueel een album en tags toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk.

Screenshot Samsung i8910 HD afbeelding bewerken

 

Screenshot Samsung i8910 HD afbeelding bewerken

 

Screenshot Samsung i8910 HD communities

 

De Samsung i8910 HD laat op geen enkel vlak iets liggen als het om multimedia gaat, als we de specificaties mogen geloven. Het toestel is bijvoorbeeld voorzien van Dolby Mobile en heeft natuurlijk een FM radio met RDS. Daarnaast is het toestel door zijn gigantische amoled-scherm potentieel de perfecte videospeler, iets dat nog eens versterkt wordt door de DivX- en Xvid-ondersteuning. In dit hoofdstuk komt het allemaal voorbij.

Muziekspeler

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

De muziekspeler van de i8910 is dezelfde als die we kennen van Samsung’s feature-phones, met één nieuwe leuke uitbreiding. Het beginscherm, dat je trouwens zowel via de map media als de galerij binnen kan gaan, bestaat uit een lijst met categorieën die je helpen bij het selecteren van een nummer. Als je een nummer geselecteerd hebt kom je in een afspeelscherm met daarin wat info over het nummer, een aantal sneltoetsen, een balkje waar je kunt zien hoe ver hij al is met afspelen en een drietal toetsen voor de bediening. Daaronder zit nog een blalkje met twee toetsen, één om het opties-menu binnen te gaan en één om terug te gaan naar het selectiescherm voor een nummer. In het opties-menu komen we standaard dingen, zoals shuffle, herhalen en de equalizer, dingen die ook allemaal direct via een sneltoets op het afspeelscherm geregeld kunnen worden. Een nieuwe functie die we in dit menu tegenkomen is de mogelijkheid om een full-screen visualisatie weer te geven. Hier zijn twee mogelijkheden, zoals beneden getoond, die er allebei mooi uit zien. Een andere kleine verassing krijgen we als we het toestel op zijn kant draaien, dan komen we in een soort CoverFlow terecht. Dit was al bekend van de Samsung Jét, alleen is hier net iets anders vormgegeven. Je kunt met je vingers door je albums bladeren, die in een soort schuine rij weergegeven zijn. Als je op een album klikt krijg je alle nummers die zich in dat album bevinden te zien. Hier kun je een nummer selecteren om af te spelen, waarna je hem kan pauzeren met een klein knopje onder mocht je dat willen.

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8910 HD muziekspeler

 

De speakers van de i8910 HD klinken heel lekker, het toestel heeft er aan beide kanten één waardoor je een redelijk stereo-effect krijgt en de speakers zijn lekker hard en kraken niet. Wel zijn ze een beetje schel, maar over het algemeen klinkt het toch wel goed. Ook door de headset klinkt de i8910 niet slecht. Het is niet op het niveau van sommige muziektelefoons, maar het toestel klinkt gewoon goed en heeft ook hier genoeg volume.

FM radio

Screenshot Samsung i8910 HD fm radio

De radio van de i8910 lijkt, net als de muziekspeler, erg op die van Samsung’s feature-phones. Het afspeelscherm bevat onder andere een balkje waar je de frequentie kan aanpassen, alleen missen we een play/pause-toets. De radio uitzetten kan dan ook alleen door hem af te sluiten of de headset uit de telefoon te verwijderen. Een andere functie die we missen is het herkennen van muziek, deze functie is nergens in de i8910 aanwezig en dat vinden we een beetje jammer en hadden we eigenlijk wel verwacht in een hedendaagse smartphone van €550. De audiokwaliteit die de FM radio voortbrengt is net als die van de muziekspeler wel goed en we hebben geen problemen met ontvangst van de radio ondervonden.

Video playback

De Samsung i8910 is door zijn gigantische scherm op zich al een goede videospeler, iets dat Samsung nog eens versterkt heeft door ondersteuning toe te voegen voor DivX, Xvid en losse ondertitelingen. De i8910 heeft een aparte videospeler applicatie, waar je een lijst video’s voorgeschoteld krijgt waarvan je er ééntje moet selecteren. Als je dat gedaan hebt zijn er een aantal mogelijkheden, zoals het aanpassen van de video aan je schermformaat of de originele verhoudingen behouden. Ook kun je ondertiteling in je video’s krijgen, iets dat we niet vaak zien op een telefoon. Dit gaat geheel automatisch, mits je de ondertitels dezelfde naam als de video’s geeft en in dezelfde map plaatst. Een klein minpuntje is dat de i8910 geen video’s groter dan 2GB kan spelen, maar de gemiddelde DivX- of Xvid-film blijft toch makkelijk onder dat limiet.

Screenshot Samsung i8910 HD videospeler

 

De Samsung i8910 HD is natuurlijk ook volgestopt met allerlei applicaties door Samsung. Er is navigatie aanwezig, het toestel heeft een applicatie waarmee je visitekaartjes kan inlezen, er zijn legio organizer-mogelijkheden en er is zelfs een volledige game aanwezig. Daarnaast kun je omdat de i8910 HD een Symbian S60 5th edition telefoon is nog honderden applicaties zelfs installeren en er is dus genoeg keuze. Dit is allemaal wat te veel om te bespreken en we zullen dan ook slechts een aantal interessante applicaties bespreken. Voor reviews over applicaties die je nog kunt downloaden voor Symbian, kun je terecht bij onze software-reviews.

Navigatie

De i8910 HD heeft een volledige navigatie-applicatie voorgeïnstalleerd gekregen, Samsung Navigator. Deze is gebaseerd op Route66 en voor het complete plaatje kunt u dan ook terecht in onze Route66 Mobile 8 review. Dit is niet allemaal hetzelfde als de Samsung Navigator, maar de functies komen grotendeels overeen. Hoewel de applicatie voorgeïnstalleerd is, heb je wel een licentie nodig om te kunnen navigeren, deze is niet meegeleverd met de i8910 HD. Het raadplegen van kaarten is wel gratis en daar kan je dan ook meteen mee beginnen als je de i8910 gekocht hebt. De navigatiesoftware zelf bevat vele functies, zoals POI’s, verkeersinformatie en 3D navigatie. Ook informatie over flitspalen, het weer etc. is beschikbaar mits je daar de juiste licentie voor gekocht hebt. Er zijn ook reisgidsen met informatie over sights in bepaalde plaatsen, maar ook die zijn niet gratis en moet je kopen in de Route66 Store. Een GPS-fix duurt even met de i8910, maar verder is de GPS ontvanger wel goed. Al met al een goede applicatie dus, maar wel jammer dat er een licentie voor nodig is.

Screenshot Samsung i8910 HD navigatie

 

Screenshot Samsung i8910 HD navigatie

 

Screenshot Samsung i8910 HD navigatie

 

QuickOffice

Zoals het bij een echte smartphone hoort, heeft de i8910 HD ook een office applicatie. Dit is QuickOffice en helaas is ook hiervoor een licentie nodig, teminste, om bestanden te maken of te bewerken. Bestanden bekijken kan wel zonder licentie en hiervoor zijn .doc, .ppt en .xls bestanden ondersteund. Office 2007-documenten zijn dus nog niet ondersteund door de applicatie en dat is een beetje jammer omdat dat toch steeds meer een standaard formaat wordt. Ook hadden we eigenlijk gehoopt dat het toestel gewoon direct office documenten zou kunnen bewerken en maken, zonder dat daar eerst een licentie voor gekocht moet worden.

Screenshot Samsung i8910 HD QuickOffice

 

Screenshot Samsung i8910 HD QuickOffice

 

Smart reader

Een erg handige applicatie op de i8910 is het zogenaamde Smart reader. Hiermee kun je teksten en visitekaartjes inscannen, waarbij het toestel het meteen omzet in gewone tekst. Een tekst inscannen gaat heel makkelijk en werkt redelijk. Je zet de applicatie in tekst modus en je maakt een foto van de te scannen tekst, waarna de applicatie je foto gaat analyseren. Even later krijg je de gescande tekst, weliswaar met wat fouten, voorgeschoteld en kun je de tekst kopieren om hem bijvoorbeeld in een mailtje te gebruiken. Visitekaartjes scannen gaat wat minder goed, maar is toch erg handig. Als je een visitekaartje voor de camera houdt, begint het toestel hem automatisch te scannen en zul je na een tijdje de details van de persoon netjes onder elkaar krijgen. Hier zitten bijna altijd fouten in, maar het blijft wel handig. Je kunt de informatie namelijk achteraf bewerken en dan direct als contact opslaan, zodat je het niet meer handmatig hoeft in te voeren. Deze applicatie is dan ook erg handig voor als je een visitekaartje krijgt van iemand, zo hoef je nooit meer je contactpersonen helemaal handmatig in te voeren.

Screenshot Samsung i8910 HD SmartReader

 

Screenshot Samsung i8910 HD SmartReader

 

Screenshot Samsung i8910 HD SmartReader

 

Games

Games zijn vaak niet zo goed vertegenwoordigd bij Samsung, maar de i8910 is redelijk uitgerust op dit gebied. Hoewel het toestel maar één game voorgeïnstalleerd heeft, is het wel een redelijk goede game. Het gaat om Asphalt4, een redelijk bekende racegame. Dit bestuur je met de accellerometer, iets dat erg vloeiend werkt. Je moet zo veel mogelijk races winnen, waarbij je tegenstanders moet uitschakelen door ze aan de kant te beuken en met een beetje pech de politie achter je aan krijgt. Het spel is grafisch redelijk en is leuk om te spelen, mede door de redelijk hoge moeilijkheidsgraad en goede besturing. Een liefhebber van racegames kan zich lang genoeg vermaken met dit spel en het is dan ook een leuke toevoeging.

Screenshot Samsung i8910 HD Asphalt4

 

Screenshot Samsung i8910 HD Asphalt4

 

Screenshot Samsung i8910 HD Asphalt4

 

De Samsung i8910 HD is en blijft een telefoon en hoewel het een beetje ondergesneeuwd wordt door alle multimedia- en smartphonefuncties, vormen bellen en sms’en nog steeds de kern van elke telefoon. Dit moet dus wel goed werken en dat zullen we in dit hoofdstuk even testen. De i8910 ondersteunt alle mogelijke verbindingstypes en dat zal dan ook geen enkel probleem zijn, maar de kwaliteit moet wel goed zijn en een leuk extraatje kan ook nooit kwaad. Hier lees je hoe het zit met de belkwaliteit en alle extraatjes op dit gebied.

Bellen

Screenshot Samsung i8910 HD bellen

Bellen gaat goed met de Samsung i8910, als je gebeld wordt kun je het gesprek accepteren door op de opneem toets te drukken, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook muten door hem op zijn kop op de tafel te leggen. In het menu voor het bellen kun je direct een nummer ingeven of iemand uit je telefoonboek selecteren en die persoon vervolgens bellen. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Vanaf hier kun je ook meteen terugbellen door op een nummer te drukken. Heel veel opties worden er niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Bij contacten kun je alle mogelijke informatie toevoegen en zoals in het vorige hoofdstuk te lezen is kun je ook een visitekaartje direct tot contact inscannen. Tijdens het bellen zijn er vier grote knoppen aanwezig: dempen, stand-by, luidspreker inschakenlen en einde oproep. Bij standby wordt de oproep even in de wacht gezet, bij dempen wordt het geluid uit gezet en de laatste twee spreken wel voorzich. Als je het toestel aan je oor houdt wordt het scherm geblokkeerd dankzij de proximity sensor. Je kunt via het menu het toetsenbord oproepen en terug gaan naar het stand-by scherm zodat je dingen kan opzoeken tijdens het bellen.

De kwaliteit van het bellen is gewoon goed, alles komt goed over en klinkt oké. Één probleem is dat het lastig is om de speaker goed bij je oor te houden door het aparte formaat van het toestel, waardoor de persoon aan de andere kant van de lijn soms slecht klinkt. We verwachten echter dat dit na een tijdje wel went en dus geen probleem meer is.

Screenshot Samsung i8910 HD bellen

 

Screenshot Samsung i8910 HD bellen

 

Screenshot Samsung i8910 HD bellen

 

Berichten

Screenshot Samsung i8910 HD berichten

We hadden het er in het hoofdstuk Scherm en toetsen al even over, de i8910 heeft een heerlijk on-screen toetsenbord. Dit maakt dan ook dat het toestel prima is om berichten mee te versturen, korte smsjes zijn nooit een probleem, maar nu kan je ook op een prettige manier lange emails en sms berichten schrijven. Het instellen van een email account gaat helaas nog steeds door alle gegevens van je push- of exchange-mail in te vullen, dus geen handige tools die alles direct ophalen als je een Gmail-, Yahoo!- of Exchange-account hebt. Het maken, versturen en ontvangen van berichten gaat allemaal erg makkelijk, je vult een nummer in of selecteert een contact, waarna je in het tekstvak daaronder je bericht typt. Als je wilt kun je via één van de drie knoppen onderaan nog bijlagen toevoegen of een extra ontvanger toevoegen, waarna je je bericht verstuurd. Het toestel heeft geen leuke chat-lay-out, maar dit is toch slechts een leuke functie en niets essentieels.

Screenshot Samsung i8910 HD berichten

 

Screenshot Samsung i8910 HD berichten

 

Screenshot Samsung i8910 HD berichten

 

Browser

Als echte Symbian-telefoon heeft de i8910 HD de standaard Symbian-browser, die we ook kennen uit de Nokia N97 en Nokia 5800 XpressMusic. Deze browser is erg prettig te noemen, hij ondersteund heel veel protocollen en ook flash wordt ondersteund door de browser. Hij geeft dan ook bijna elke webpagina precies zo weer als dat hoort en ook op de PC gebeurt. Ook leuk is de mogelijkheid om direct op een RSS-feat te abonneren en daarnaast vinden we de weergave van browse-geschiedenis erg mooi. Deze wordt niet zoals bij de meeste browsers gewoon door lopen met de toetsen volgende en vorige. Als je op terug drukt, kom je in een schermpje waar je al je bezochte pagina’s in een soort carrousel te zien krijgt. Daar kun je ze allemaal doorlopen en één selecteren, iets dat met mooie effecten gebeurt. Erg leuk dus. Via een toets beneden is een menu op te roepen, waaruit je vanalles kan doen zoals de pagina doorzoeken, de pagina verversen en naar je homepage gaan. Ook de mogelijkheid om advertenties te verbergen is soms prettig te noemen.

Het navigeren over pagina’s gaat soms een klein beetje moeizaam, over de pagina schuiven gaat niet heel vloeiend en het is daarom soms moeilijk om het hele tekstvak op je scherm te krijgen zodat je niet zijwaarts hoeft te scrollen tijdens het lezen. Zoomen kan op vele manieren, de optie om met één vinger te zoomen die we kennen uit de Jét is aanwezig. Hierbij moet je even een plaats ingedrukt houden en dan naar boven bewegen om in te zoomen en naar beneden om uit te zoomen. Een andere manier is via de zoom-knop, waarmee je een zoombalkje oproept. Ook door dubbel te klikken op de pagina zoomt hij in tot een niveau waarop de tekst goed te lezen is, waardoor je al met al veel zoom-mogelijkheden hebt en dat werkt soms wat verwarrend.

Screenshot Samsung i8910 HD browser

 

Screenshot Samsung i8910 HD browser

 

Screenshot Samsung i8910 HD browser

 

De batterij van de i8910 HD heeft een capaciteit van maarliefst 1500mAh, iets dat gezien zijn gigantische scherm misschien ook wel nodig is. Dit scherm is wel een amoled-exemplaar, wat wil zeggen dat hij niet heel veel stroom slurpt. Dit is ook goed te merken, want de batterij van de i8910 gaat voor een telefoon van zijn kaliber erg lang mee. Waar de meeste smartphones het na ongeveer een dag flink gebruikt te worden opgeven, kan de i8910 het zeker twee dagen uithouden met redelijk intensief gebruik. Zelfs nadat het toestel de eerste melding dat de batterij bijna leeg was had gegeven kon hij nog een hele dag stand-by staan, iets dat zelfs voor feature-phones uitzonderlijk is. Ook voor mensen die graag films kijken is de i8910 goed, als je de GPS en Wi-Fi verbindingen uit zet, moet het zeker lukken om twee volledige DivX films te kijken op één batterijlading. De indicator van de batterij is niet helemaal accuraat lijkt, omdat hij het met één puntje nog redelijk lang volhoudt, terwijl de telefoon binnen een mum van tijd van 5 naar 2 puntjes gaat.

Samsung i8910 HD batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters