Samsung M7600 BeatDJ

De Samsung M7600 BeatDJ pakt het muzieksegment op waar Sony Ericsson dat achtergelaten heeft. Sony Ericsson pioneerde dit segment en nu iedereen op hetzelfde niveau is gekomen gaat Samsung verder. De nieuwste muziektelefoon heeft namelijk niet alleen prima audiokwaliteit, maar heeft de mogelijkheid om zelf je muziek te mixen met zich meegekregen. Hiermee is het toestel dé oplossing voor alle muziekliefhebbers die meer willen dan alleen luisteren volgens Samsung. Wij zullen uitzoeken of de BeatDJ echt meer biedt.

Samsung BeatDJ beat applicatie

 

De eerste informatie over de Samsung M7600 BeatDJ stamt uit februari dit jaar, net voor het Mobile World Congress. Op 9 februari kwamen de eerste foto’s en specificaties van het toestel online. Op het Mobile World Congress hingen reclameposters met het toestel erop, al voordat de officiële lancering van start ging. Hiermee werd dan ook meteen duidelijk dat Samsung groot zou gaan inzetten op de BeatDJ dit jaar. De officiële lancering van de BeatDJ volgde een dag later, op 16 februari in Barcelona. Hier werd duidelijk dat de BeatDJ Samsung’s nieuwe muziek-vlaggenschip voor 2009 moest gaan worden en dat Samsung meer gaat inzetten op muziektelefoons. Het toestel had niet alleen een goede muziekspeler, maar ook een DJ-applicatie waarmee de gebruiker zelf zijn muziek kan mixen. Daarnaast moest de ICEpower-technologie van Bang & Olufsen iedereen ervan verzekeren dat de BeatDJ perfecte audiokwaliteit zal bieden.

Samsung BeatDJ beat applicatie

 

Zoals hierboven al gezegd slaat de Samsung M7600 BeatDJ een hele nieuwe weg in als het gaat om muziektelefoons. Nadat Sony Ericsson lang marktleider is geweest in dit segment, probeert Samsung het stokje nu over te nemen door meer dan alleen een goede muziekspeler aan zijn telefoons toe te voegen. Dat zorgt er ook meteen voor dat de M7600 niet echt directe concurrentie heeft, omdat het toestel echt uitsluitend op muziek gericht is en verder niet zulke bijzondere specificaties heeft. Daarnaast is het design zo apart dat het toestel zich ook nog eens op het gebied van design naast alle concurrentie plaatst. Het enige toestel dat enigszins in de buurt komt van de BeatDJ is de Nokia 5800 XpressMusic, die net als de BeatDJ een muziektelefoon met prima speakers en een touchscreen is, tegen een prijs die ongeveer hetzelfde is als die van de BeatDJ. Dit toestel heeft echter ondersteuning voor Wi-Fi en is daarnaast een smartphone, terwijl de BeatDJ een zogenaamde feature-phone is. Daarom lijkt de 5800 voor de gemiddelde Nederlander ook een veel betere keuze dan de BeatDJ en valt hij toch weer in een heel ander segment. Al met al lijkt het er op dat de BeatDJ in z’n eentje een heel klein segment van de markt bevolkt en het vooral moet hebben van mensen die niet te veel van hun telefoon eisen maar wel een hip toestel willen met touchscreen en ontzettend veel muziekfuncties.

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type M7600 BeatDJ
Telefoon model Tablet
Scherm afmeting 2.8″
Scherm type AMOLED touchscreen
Scherm resolutie WQVGA, 240×400 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 50MB
Kleur
Kleuren Zilver/zwart
Energie
Accu 960 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Nee
GPS aGPS
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Video opname VGA @15fps
Radio FM radio met RDS
Audio Mp3, aac, aac+, aac++, wma, wav
Videospeler 3gp, mp4, Xvid, DivX
Extra’s DJ applicatie, Bang & Olufsen geluid

De Samsung BeatDJ komt in een heel plat doosje, dat er verder niet zo interessant uit ziet. In de doos zitten alle standaard accessoires, plus een bon van Radio 538 waarmee je gratis de CD Hitzone 49 en een aantal clips kan downloaden. Onder de accessoires van het toestel bevinden zich een usb-kabel, een lader, een 2GB MicroSD kaartje en een prima in-ear headset. Deze headset bestaat uit een kabeltje met een afstandsbediening eraan en de headset zelf, dus je kunt je eigen headset direct in de telefoon pluggen of via de afstandsbediening, waardoor je je muziekspeler op afstand kan bedienen. Het pakket van de BeatDJ is niet erg uitgebreid dus, maar dankzij de goede headset is het goed genoeg voor een telefoon in dit segment.

De Samsung BeatDJ heeft een design dat je óf heel geweldig vind óf helemaal verschrikkelijk vind. Het toestel heeft een beetje de vorm van een stadion, met aan beide kanten een half rondje en daar tussenin een lang recht stuk. Wij vinden het toestel erg mooi, maar we kunnen ons voorstellen dat het design zeker niet voor iedereen weggelegd is. Wat echter wel een feit is, is dat de bouwkwaliteit van het toestel staat als een huis. De M7600 voelt ontzettend stevig aan, kraakt helemaal niet en is opgebouwd uit prima materialen. Het toestel is helaas wel een beetje lang, waardoor hij niet altijd even makkelijk te bedienen is. Vooral de terugtoets is moeilijk te bereiken omdat hij helemaal onderaan het toestel zit, zo’n twee centimeter onder het scherm. Dat is dan ook wel het enige, verder zijn er helemaal geen problemen met de bouw van de BeatDJ en ook het gewicht is prima.

Als je naar de voorkant van de BeatDJ kijkt lijkt het net alsof je vanuit een helikopter of vliegtuig op een voetbalstadion kijkt. De buitenste rand is, zoals hierboven gezegd, gevormd als een stadion en in het midden zit het scherm als een rechthoekig voetbalveld. Boven en onder het scherm zitten twee halve cirkels, waar in een voetbalstadion tribunes zitten. Deze cirkels zijn redelijk gevuld, de onderste cirkel heeft drie toetsen in zich, de bel- en ophangtoets en de terugtoets, met daarboven een aanraakgevoelig cirkeltje die samen met het scherm als een soort scroll-wieltje dient. In het bovenste cirkeltje zitten een aantal sensors samen met de bel-speaker en een kleine camera die het mogelijk maakt om te videobellen. Op de rand naast het scherm staat aan de ene kant “Samsung” en aan de andere kant “Audio by Bang & Olufsen ICEpower”.

Samsung BeatDJ voorkant

 

Samsung BeatDJ voorkant detail

 

Samsung BeatDJ voorkant detail

 

Samsung BeatDJ voorkant detail

 

De achterkant van de BeatDJ is wat minder interessant, hij heeft dezelfde stadion-vorm maar het enige noemenswaardige object is de camera, die samen met een spiegeltje en de flitser die in een driehoekje bij elkaar geplaatst zijn. Verder staan er nog wat teksten op de achterkant, namelijk “Samsung” en “3.2 MP Autofocus” en is de achterkant gedecoreerd met een patroon dat gevormd is met allemaal rechthoekjes. De batterijklep omvat de hele achterkant en is redelijk lastig los te maken en terug te plaatsen, maar zit wel goed vast.

Samsung M7600 BeatDJ achterkant

 

Samsung M7600 BeatDJ camera

 

Samsung M7600 BeatDJ achterkant detail

 

Zoals bij bijna elke telefoon die een beetje een redelijke camera heeft, heeft de BeatDJ een cameratoets aan de rechterkant, ongeveer ter hoogte van de onderkant van het scherm. Het enige andere object dat zich aan de rechterkant van de BeatDJ bevind is het geheugenkaartslot, dat MicroSD kaartjes tot en grootte van 32GB slikt. Op de linkerkant van de M7600 vinden we wat meer elementen, namelijk de poort waar de lader en usb-kabel in verdwijnen, een speciaal schuiftoetsje, de volumetoets en een ringetje waar je koordjes van eventuele keycords en telefoonsierraden aan vast kan maken. Het schuifje dat zich aan de linkerkant van het toestel bevindt is bedoeld om het toestel te vergrendelen maar dient ook als snelkoppeling voor de muziekspeler van de BeatDJ. Dit is een erg aparte combinatie en het werkt ook niet altijd even lekker omdat het toestel meteen de muziekspeler opstart als je iets te ver doorschuift bij het ontgrendelen.

Samsung M7600 BeatDJ rechterkant

 

Samsung M7600 BeatDJ linkerkant

 

Samsung M7600 BeatDJ zijkant detail

 

Samsung M7600 BeatDJ zijkant detail

 

Samsung M7600 BeatDJ zijkant detail

 

De onder- en bovenkant van het toestel zijn beiden helemaal rond gevormd en hebben ook precies hetzelfde design als het gaat om de elementen die Samsung erin heeft verwerkt. In het midden zit een vierkant ding, bovenop het klepje waarachter de 3.5mm headset poort verborgen zit, onderop een inham waarmee je de batterijklep kan losmaken. Om deze elementen heen zitten allemaal ribbeltjes. Achter een aantal van deze ribbeltjes zitten de speakers van het toestel verborgen, een aantal zijn bedoeld om het design wat symetrischer te maken.

Samsung M7600 BeatDJ onderkant

 

Samsung M7600 BeatDJ bovenkant

 

Scherm

Het scherm van de Samsung BeatDJ is, zoals we dat steeds meer zien in telefoons, een amoled-exemplaar. Het WQVGA touchscreen heeft een doorsnede van 2,8 inch en is daarmee redelijk klein voor een full-touch telefoon. Het scherm presteert echter wel prima, het is ontzettend helder en heeft een goed contrast. Daarnaast worden alle kleuren mooi en levendig weergegeven. Een groot nadeel is wel dat het scherm slecht zichtbaar is onder direct zonlicht, vanwege een spiegelende laag die er overheen ligt. Het scherm is lekker gevoelig, dankzij de capacitieve touch-techniek die gebruikt wordt. Een nadeel blijft wel dat er geen stylus gebruikt kan worden, iets dat vooral in sommige widgets erg vervelend kan zijn. Al met al zijn we echter tevreden over het scherm en zeker over de touch-capaciteiten van het scherm.

Toetsen

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ tobo

Aangezien de Samsung M7600 BeatDJ een full-touch telefoon is, heeft het toestel niet echt een echt toetsenbord. Er zitten echter een aantal toetsen op en natuurlijk is er ook een on-screen toetsenbordje dat we hier even zullen bespreken. De enige normale toetsen die de BeatDJ heeft, zitten in een ronde vorm helemaal onderaan het toestel. De bel- en ophangtoets zitten het hoogste en zijn nog redelijk goed bereikbaar met de duim van de hand waarmee je je telefoon altijd vast hebt, maar de terugtoets zit nog eens een halve centimeter lager en is daarom wat moeilijker bereikbaar. De toetsjes zijn echter wel prettig om in te drukken en groot genoeg. In het kommetje dat door de toetsjes gevormd worden zit een half rondje, dat tot het scherm komt en touch-sensitive is. Dit rondje wordt in de betreffende modi afgemaakt op het scherm en is dan als scrollwieltje te gebruiken, net zoals het clickwheel van Apple’s iPod. De zijkant van het toestel herbergt ook nog een aantal toetsen, die stuk voor stuk prima in gebruik zijn. De enige toets waar we een beetje problemen mee hebben is het schuifje waarmee je je toestel kan vergrendelen en de muziekspeler kan openen, het vergrendelen gaat heel stijf met het schuifje, terwijl de muziekspeler openen heel makkelijk gaat. Zo kan het nog weleens gebeuren dat je tijdens het ontgrendelen te ver doorschuift en zo ook de muziekspeler opent.

De Samsung BeatDJ heeft ook een virtueel toetsenbord, dat maar één vorm kan aannemen. Het toestel heeft alleen een gewoon numeriek on-screen toetsenbord en mist dus een qwerty-toetsenbordje, waardoor het typen in sommige gevallen veel minder makkelijk zal gaan. Het typen met het numerieke toetsenbordje gaat echter wel makkelijk en voor iedereen die niet veel grote berichten maakt zal het voldoende zijn. Wil je echter veel mailen en lange sms’jes schrijven, dan kan je beter nog even verder zoeken voor je volgende telefoon.

De Samsung BeatDJ draait, net als de UltraTOUCH die we onlangs aan een review onderworpen, op Samsung’s TouchWiz interface. Deze interface kenmerkt zich vooral door de widgets die je op het stand-by scherm kan plaatsen en het is verder een speelse en kleurrijke interface, zoals we van Samsung gewend zijn. Er zijn ten opzichte van de UltraTOUCH geen veranderingen in de interface, alleen de muziekspeler heeft een make-over gekregen, waarover je meer kan lezen in het volgende hoofdstuk. De interface werkt wel goed, maar is eigenlijk een beetje te langzaam naar onze mening. Hierdoor kan het gebeuren dat je iets een aantal keer indrukt omdat je denkt dat je aanraking niet goed geregistreerd is. In zo’n geval gebeurt het vaak dat het toestel meer handelingen verricht dan je wilt en je dus weer terug moet, wat redelijk irritant kan zijn.

Stand-by

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ stand-by

Het stand-by scherm van de BeatDJ bestaat uit een wallpaper, met onderaan een doorzichtig balkje met snelkoppelingen. Hier kun je direct naar het menu, de telefoonlijst en de bel-applicatie. Verder is er een pijltje te zien in de linker onderhoek. Als je op dit pijltje drukt krijg je een balkje te zien waarin verschillende pictogrammetjes staan. Als je deze pictogrammen over het scherm sleept en los laat klappen ze uit tot een widget die je vrij over het scherm kan bewegen waardoor je een stand-by scherm hebt dat je helemaal zelf kan inrichten. Er zijn tientallen widgets beschikbaar en dit aantal kan je zelfs uitbreiden via de speciale widget-widget waarmee je widgets kan downloaden. Een aantal andere voorbeelden van widgets zijn bijvoorbeeld de DJ-widget, de muziek-widget, de klok-widget en een YouTube-widget. Sommige widgets, zoals de YouTube-widget en de DJ-widget zijn slechts snelkoppelingen, andere zijn mini programmatjes waarmee je bijvoorbeeld je muziekspeler kan besturen.

Als je in het stand-by scherm met je vinger naar rechts schuift op een lege plaats krijg je een speciaal contacten-scherm, waar je foto’s met daarin verwerkt tags met contacten toe kan voegen, waarna ze als het ware op een stapel komen te liggen. Die stapel foto’s kan je doorbladeren door met je vingers eroverheen te schuiven en vervolgens kan je een contact direct bellen als je hem gevonden hebt op een foto.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ stand-by

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ stand-by

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ stand-by contact

 

Menu

Het menu van de BeatDJ bestaat nog altijd uit een raster van 4×3 icoontjes, die stuk voor stuk erg kleurrijk en duidelijk zijn. Omdat er ook nog onder elk icoontje staat waar hij voor is, is de kans dat je iets verkeerd doet uitgesloten. Ook sub-menu’s zijn vervrolijkt met leuke icoontjes, die geplaatst zijn in een verder redelijk saaie maar duidelijke lijst. Scrollen door deze lijsten gaat niet zo geweldig, omdat het toestel ook daarin vaak traag reageert. Verder gebeurt het nog weleens dat je niet helemaal goed met je vinger schuift, waardoor je een item aanklikt, wat natuurlijk ook niet echt de bedoeling is. Een leuke toevoeging is dat je het lettertype van je toestel kan veranderen, waarbij je kan kiezen uit een strak lettertype, een heel speels lettertype en iets dat er tussenin zit. Onze screenshots zijn gemaakt met het tweede lettertype, dus je kan je toestel er nog strakker of nog speelser uit laten zien.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ menu

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ submenu

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ lettertype

 

Dit is waar alles om draait bij de Samsung BeatDJ en we zullen hier dan ook uitzoeken of de BeatDJ zijn naam waardig is. Uitgerust met een nieuwe muziekspeler, een DJ-applicatie en muziekherkenningsmogelijkheden moet de BeatDJ heel wat uit de kast kunnen halen op muziekaal gebied. Natuurlijk is er ook een FM radio met RDS aanwezig en we kunnen dan ook maar weinig bedenken dat dit toestel niet kan op dit vlak.

Muziekspeler

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ muziekbibliotheek

Als je de muziekspeler via het menu binnengaat krijg je eerst een gewone lijst voorgeschoteld, waar je kan kiezen uit verschillende categorieën zoals alle nummers, onlangs afgespeeld, onlangs toegevoegd, afspeellijsten, artiesten en albums. Leuk is dat je de items in die lijst zelf kan kiezen via de instellingen, waardoor je altijd de goede categorie bij de hand hebt. De muziekspeler zelf is helemaal nieuw en werkt veel met ronde vormen. Bovenaan zit een half ronde knop waarmee je naar je playlist gaat, daaronder zit een knop waarmee je het menu oproept en een sneltoets naar de DJ-applicatie. Daaronder is een deel vrijgelaten voor de album-art en wat informatie over het nummer, namelijk de titel met daaronder het album of de artiest. Tussen die twee kan je wisselen door op dat deel van het scherm te tikken. Onder de informatie zitten een Dolby Surround-knop, een shuffle-knop en een herhaal-knop, waarvan de functie voorzich spreekt. Daaronder staat hoe ver je nummer is met afspelen en daaronder zit een rondje met de door- en terugspoel knop en bovenin een knop voor het volume met in het midden een halfronde play/pause knop.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ coverflow

Erg leuk is dat de BeatDJ ook een soort coverflow heeft, als je via het begin naar de categorie albums gaat zul je alle albums, indien mogelijk met albumart, voorgeschoteld krijgen in een halfronde vorm bovenin het scherm. Hier kun je doorheen scrollen met het scrollwieltje dat bestaat uit een half rondje op het scherm en een half rondje eronder. Erg leuk is dat dit ook toegepast wordt om het volume aan te passen. Daarnaast kan het scrollwieltje gebruikt worden om door een afspeellijst te scrollen, maar daar werkt het helaas, net als bij het album-menu, minder goed. Omdat het toestel redelijk langzaam is en je vaak te maken krijgt met lange afspeellijsten kan dit erg frustrerend zijn en daarnaast is het moeilijk om precies op het goede nummer uit te komen. Alles binnen de muziekspeler is paars van kleur en heeft een stijlvol uiterlijk. Ook het menu deelt deze kleuren, maar als je dieper dan het menu zelf komt kom je weer in de gewone TouchWiz-interface terecht, wat er meteen een stuk minder uitziet.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ afspeellijst

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ afspeelscherm

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ muziekmenu

 

De muziekspeler heeft niet erg veel instellingen, maar aangezien dingen als een equalizer, surround geluid en het ordenen van je startscherm wel aanwezig zijn vinden we het wel genoeg. Iets dat we missen is een leuke visualisatie, wat bij en dergelijke muziektelefoon toch wel leuk was geweest. Ook het gemis van bijvoorbeeld shake-controll is enigszins opvallend, omdat vorige, goedkopere, Beat-toestellen van Samsung dat wel hadden.

Iets waar we echter helemaal niets over te klagen hebben, is de muziekkwaliteit die de BeatDJ voortbrengt. De ingebouwde speakers zijn lekker hard en zijn zo geplaatst dat ze bijna altijd vrij zijn en dus de muziek optimaal in de ruimte verplaatst wordt. De speakers hebben genoeg bas, hoewel dit iets beter had gekund, maar ze zijn bovenal hard zonder dat het geluid lelijk gaat klinken. Natuurlijk is het niet zo goed als echte speakers, maar om in je vriendenkring wat muziek te draaien moet de BeatDJ ruim voldoende zijn wat betreft de muziekkwaliteit. Ook door de headset klinkt het toestel lekker, wat beter dan de gemiddelde telefoon. Daar komt nog bij dat er een goede headset is meegeleverd en je dus geen eigen oortjes hoeft te kopen. Mocht je dat toch willen is het ook geen probleem dankzij de 3.5 millimeter ingang van het toestel.

FM Radio

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ FM radio

De BeatDJ zou geen echte muziektelefoon zijn zonder FM radio en die is dan ook in het toestel te vinden. De vormgeving is iets veranderd ten opzichte van de Samsung UltraTOUCH, maar het verschil is niet groot. Alle functies zijn precies hetzelfde gebleven en dat wil zeggen dat je van frequentie kan wisselen met twee toetsen of door een cursor over een balkje te bewegen. Verder zit er een play/stop knop in het afspeelscherm en zit er een knop om het geluid via de speakers af te spelen. Via het menu kan je de muziek herkennen, waarover later meer, automatisch afstemmen en de radio opnemen. Vooral dat laatste vinden we erg handig en leuk en zien we niet zo vaak in telefoons. De kwaliteit van de radio is net als die van de muziekspeler prima, de boxen zijn lekker hard en door de meegeleverde headset klinkt alles top.

BeatDJ-applicatie

Het grootste marketingpunt van de M7600 is de DJ-applicatie, of zoals Samsung het noemt de BeatDJ-applicatie. Samsung belooft ons dat we zelf onze muziek kunnen mixen met de applicatie en zelfs het opnemen van je eigen mix is mogelijk. We zijn dan ook benieuwd wat de applicatie te brengen heeft en of het niet gewoon een leuke, maar zinloze, extra gadget is.

Als je de applicatie binnengaat kan je op dezelfde manier als in de muziekspeler door je playlist bladeren om een nummer te selecteren, hoewel het hier in landschapsmodus moet. In het midden van het scherm, dat overigens compleet in landschapmodus is, staat een rondje met daarin informatie over het liedje en een puntje dat er omheen draait om te laten zien hoe ver je nummer afgespeeld is. Rechts zit een play/pause knop en in de vier hoeken staan vier knoppen waarmee je kan beginnen met mixen. Deze knoppen zijn gekoppeld aan verschillende functies, namelijk scratch, filters, samples en opname.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ DJ-app

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ DJ-app

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ scratch

Met de scratch-toets veranderd het rondje in het midden in een virtuele platenspeler, waar je de plaat kan draaien door met je vinger over het rondje te gaan. Dit geeft het bekende scratch-effect, wat erop neerkomt dat je de muziek even helemaal door de war gooit. Deze techniek is vooral veel gebruikt in hip hop muziek en Samsung zorgt ervoor dat je zelf ook kan voelen wat het is om te scratchen. Erg goed werkt het echter niet en verwacht er geen mooi resultaat van te krijgen, meer dan een beetje spelen met je muziek is het niet. Even leuk, maar je zal de functie niet veel gaan gebruiken waarschijnlijk.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ filter

De tweede toets, de filter-toets, brengt je in een menuutje waar je, op dezelfde manier als het bladeren door een playlist, verschillende filters voor je muziek kunt kiezen. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan een filter die de toonhoogte van je muziek veranderd of een filter die je muziek een echo geeft. In totaal zijn er tien filters: Flanger, Weerkaatsing, Highpass, Lowpass, Bandpass, Tempo wijzigen, Toonhoogte wijzigen, Automatisch pannen, Echo en Looping. Je kunt twee van deze filters naast elkaar laten draaien en sommigen kunnen leuke effecten toevoegen aan je muziek. We vonden vooral het Echo-filter erg leuk en ook de filters om het tempo en de toonhoogte te wijzigen konden we wel waarderen. Deze toevoeging is leuker dan de scratch-functie, maar ook hiervoor geldt dat de meeste mensen er na een weekje wel mee uitgespeeld zijn en het niet echt in staat is je muziek mooier te maken.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ sample

De volgende functie van de DJ-applicatie is de sample-functie. Hiermee kun je verschillende samples door je muziek gooien, waaronder verschillende stemmen, het geluid van een explosie en het geluid van iemand die klapt. Er zijn in totaal 20 samples, die allemaal erg kort en standaard zijn. Deze samples kunnen wat aan je muziek toevoegen als je ze goed timed, maar in de meeste gevallen zal ook deze functie een paar keer geprobeerd worden en vervolgens nooit meer gebruikt. De sample-functie is de laatste echte functie van de BeatDJ-applicatie, hoewel je ook nog kan opnemen.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ DJ opnemen

De laatste functie is, zoals hierboven al genoemd, de opneem-functie. Hiermee kun je eigenlijk niets meer doen dan je muziek opnemen terwijl je aan het mixen bent. Je kunt op elk willekeurig moment beginnen met opnemen en alles wat je in die tijd met je muziek doet zal opgenomen worden. Je kunt ook door- of terugspoelen tijdens het opnemen, door het rode stipje dat om het informatie-rondje in het midden verschijnt te verschuiven. Dit werkt gewoon goed en het is leuk dat je je muziek kan opnemen en aan iedereen laten horen op deze manier. Helaas zijn de bestanden beschermt en kun je er dus buiten je telefoon niet veel mee doen.

Als we alles even bij elkaar bekijken is de BeatDJ-applicatie een grappige toevoeging voor mensen die meer met hun muziek willen. Mensen die echt muziek willen bewerken hebben er echter niets aan, onder andere vanwege het gebrek aan de mogelijkheid om meerdere nummers door elkaar te mixen. Voor de mensen die gewoon wat willen spelen met hun muziek is de applicatie leuk, maar hoogstwaarschijnlijk zullen de meeste gebruikers binnen een aantal dagen of weken op de applicatie uitgekeken zijn, terwijl dit toch het grootste marketingpunt van de BeatDJ is. We hadden de applicatie dan ook wel wat beter uitgewerkt willen zien, in plaats van deze nutteloze toevoeging die de meeste consumenten snel weer zullen vergeten.

Muziekherkenning

Naast een muziekspeler, FM radio en DJ-applicatie heeft de Samsung M7600 BeatDJ ook een applicatie waarmee je muziek kan herkennen. Velen kennen dit waarschijnlijk wel van Sony Ericsson’s TrackID of Shazam voor de iPhone, Android of Symbian, maar Samsung heeft ook een eigen versie en heeft daarbij in de BeatDJ nog wat functionaliteit toegevoegd. Het geheel bestaat uit twee applicaties, Muziek herkennen en Tag herkennen. De eerste is de bekende muziekherkenningsapplicatie, de laatste doet iets dat we nog nooit in een telefoon gezien hebben. Met deze applicatie kan je een track selecteren, waarna de telefoon automatisch alle of een deel van de ID3-tags bij het nummer zoekt. Deze kun je dan direct opslaan en dat maakt de functie ontzettend handig voor tracks die met het toestel opgenomen zijn op de radio. Iets dat we hier nog missen is de ondersteuning voor album-arts, maar het is een mooi begin. De applicatie Muziek herkennen werkt over het algemeen goed, de Tag herkennen applicatie werkt over het algemeen wat minder. Dat wil zeggen dat de applicatie vaak het nummer niet vindt.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ muziek zoeken

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ tag zoeken

 

Natuurlijk heeft de Samsung BeatDJ ook een camera. Elke telefoon heeft dat tegenwoordig en dus moet de BeatDJ, hoewel hij gericht is op muziek, er ook eentje hebben volgens Samsung. Natuurlijk zijn wij het daar mee eens, maar de camera moet niet toegevoegd worden om maar een camera te hebben. Nou lijkt dat niet het geval met een 3,2-megapixelcamera met autofocus en flits, maar bij ons geld eerst zien, dan geloven. Hieronder zullen we uitzoeken of de camera van de BeatDJ in staat is om leuke snapshots te maken.

Foto

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ camera

De M7600 heeft dezelfde camerainterface als vorige Samsung full-touch-toestellen zoals de M8800 Pixon en de S8300 UltraTOUCH. Het zoekerscherm bestaat uit een zoeker met, als je op het scherm tikt, daarnaast aan beide kanten een balk met knopjes. Met deze snelkoppelingen kan je veelgebruikte instellingen, zoals de flitser, helderheid en fotostand direct veranderen. Ook zit er een knop om naar de galerij te gaan en kan je via één van de knopjes het cameramenu binnengaan. Dit menu is verdeeld in twee delen en soms is het even zoeken waar de instelling die je wilt aanpassen zit, maar het werkt redelijk. Je kunt hier van alles instellen, zoals de witbalans, effecten, beeldkwaliteit en resolutie. Verder heeft de camera een scène-modus waarmee je de camera direct de goede instellingen voor verschillende situaties, zoals een zonsondergang, een landschapsfoto of een foto van een sporter kiest. Vreemd genoeg zit deze instelling in een heel andere cameramodus en dat is niet erg handig en overzichtelijk. De camera heeft ook dingen als een panorama-modus en glimlachdetectie om te zorgen dat je er helemaal bij hoort met de camera van de BeatDJ. Iets dat er niet op zit is geotagging. Een ander probleempje dat we met de BeatDJ hebben is dat het erg lang duurt om een foto op te slaan en je niet precies weet op welk moment de foto gemaakt wordt.

De instellingen van de camera zijn dus wel goed vertegenwoordigd en ook de interface is bruikbaar. Het gaat bij een camera echter vooral om de kwaliteit en daar zullen we even kort op in gaan. Over het algemeen is de kwaliteit van de BeatDJ niet echt geweldig te noemen. De kleuren zijn mooi en we zijn blij met de hoeveelheid ruis die in een foto zit die onder wat mindere lichtsomstandigheden genomen is, maar net als bij de LG Arena is er één groot nadeel aan de foto’s. Dat is dat de foto’s door zo agressieve algoritmes is gehaald dat foto’s er bijna geschilderd uit zien en er helemaal geen details meer te vinden zijn op de afbeeldingen. Hierdoor gaat de fotokwaliteit van de BeatDJ ontzettend omlaag en kan je er niet echt goede foto’s meer mee maken. Jammer, want andere aspecten van de camera zijn we over het algemeen positief over.

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Camera sample Samsung M7600 BeatDJ

 

Video

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ video camera

Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om video’s op te nemen op de BeatDJ en hierbij wordt dezelfde interface gebruikt als in de gewone camera. Dat wil dus zeggen dat de interface gemiddeld is en dat hij zeker niet zonder wat onhandigheden is, maar er is goed mee te werken en we mogen een muziektelefoon dit niet verwijten. De filmpjes worden met een VGA resolutie opgenomen met 30 beeldjes per seconde, wat ervoor zorgt dat er prima kwaliteit neergezet wordt door de BeatDJ. De filmpjes haperen niet en zijn lekker groot en scherp. De geluidsopname bij de filmpjes is wat minder, maar wel goed genoeg. Hieronder kun je een voorbeeld zien van een filmpje opgenomen met de BeatDJ.

Galerij

Een camera is natuurlijk niets zonder galerij en de BeatDJ heeft er zelfs twee. Eentje is via de camera binnen te gaan en hier kun je foto’s bewerken, details bekijken, een diashow maken en de foto als achtergrond instellen. Deze heeft een aantal verschillende weergaven, namelijk een gewoon raster, een scherm waar willekeurig je foto’s op verschijnen met een lijst er omheen en een weergave waarbij je één foto in beeld krijgt. De andere galerij is wat meer gericht op het bekijken, deze ga je binnen via het menu en kan geen foto’s bewerken etc. Je kunt wel een diashow maken via deze galerij. Leuk bij deze galerij is dat je foto’s kan sorteren op kleur, datum en bestandsnaam. Verder kan je in deze galerij door je foto’s bladeren door je toestel schuin te houden en ze er zo virtueel doorheen te laten vallen.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ galerij

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ galerij

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ galerij

 

Natuurlijk kan je met de BeatDJ ook video’s bekijken, iets dat voornamelijk gaat via de bestandsbrowser die op het toestel zit. Alleen zelf opgenomen video’s verschijnen in de galerij, die verder precies hetzelfde werkt als hierboven aangegeven. Mooi is dat de BeatDJ veel formaten ondersteunt, waaronder DivX. Het afspelen van deze formaten gaat vlekkeloos, zelfs complete DivX films van 700MB heeft de BeatDJ geen enkele moeite mee. We zijn dan ook zeer tevreden over de video-playback mogelijkheden van de M7600 en het toestel doet hiermee maar nauwelijks onder voor de meeste high-end smartphones.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ

 

Naast de multimedia-gerelateerde applicaties heeft de BeatDJ nog veel meer in huis wat betreft de applicaties. Natuurlijk heeft de BeatDJ een organizer, waaronder bijvoorbeeld de agenda, taken, notities en de wereldklok vallen. Verder vind je onder het kopje extra’s bij de BeatDJ onder andere een RSS-lezer, een timer, een stopwatch en een bluetooth-applicatie. Games zijn alleen als demo’s aanwezig, met uitzondering van een heel simpele dobbel-applicatie. Ook Google is vertegenwoordigd met de Google Maps applicatie, die tegenwoordig op elke telefoon voorgeïnstalleerd is. Deze werkt met GPS, maar ook dat is niet erg revolutionair meer. Tot slot heeft de M7600 nog een Alarm, zoals we dat gewend zijn van elke telefoon. Het merendeel van deze applicaties is redelijk standaard en zullen we dus niet bespreken. Hieronder zullen alleen een aantal leuke applicaties bespreken.

Taken

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ taken

Één van de onderdelen van de organizer van de Samsung M7600 BeatDJ is de taak-applicatie. Hiermee kun je een soort to-do lijstje bijhouden, bestaande uit verschillende items die je kan toevoegen. Bij deze items kan je een korte titel toevoegen en daarnaast een wat uitgebreidere beschrijving, mocht dat nodig zijn. Eventueel kan je ook een alarm koppelen aan de taak, die op een ingestelde tijd af zal gaan. Als je een taak eenmaal doorlopen hebt, kun je hem afvinken in het lijstje, zodat je weet dat je je daar niet meer druk om hoeft te maken. Handig is ook dat de applicatie werkt met verschillende prioriteiten, zodat je eventueel een lijstje kan samenstellen aan de hand van hoe belangrijk een taak is. Deze applicatie is erg bekend, maar we hebben hem eigenlijk nog nooit echt besproken en we zijn er redelijk tevreden over, hoewel de meerwaarde ten opzichte van de kalender niet zo groot is.

Alarm

Zoals elke telefoon heeft de BeatDJ ook een alarm-applicatie en hoewel deze niet heel bijzonder is, vonden we vooral de manier waarop de applicatie aangepast is aan de ronde vormen van de M7600 erg leuk. De instellingen die je bij een alarm kan maken zijn niet zo bijzonder, je kan wat details met betrekking tot het sluimeren instellen, natuurlijk de tijd, een herhaal-patroon, een alarmtoon en het volume. Verder kan je voor alle wekkers tegelijk instellen of het toestel automatisch ingeschakeld moet worden voor een wekker of niet. Het leuke van de applicatie is echter dat als er een wekker af gaat, je die kan bedienen door een schuifje een half- of kwart-rondje te schuiven. Met de klok mee draaien staat voor de klok uitschakelen en als je het schuifje tegen de klok in draait zal je alarm, mits dat ingesteld is, sluimeren. Dit is allemaal niet zo speciaal, maar wel een leuke toevoeging op de ronde vormen die overal in de BeatDJ gebruikt worden.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ alarm

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ alarm

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ alarm

 

Games

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ dobbelen

De Samsung BeatDJ bevat, zoals vele Samsung telefoons, enkel een aantal demo games. Deze games kan je een aantal minuten spelen en daarna moet je ze kopen om verder te kunnen spelen. Deze games zijn Brick Breaker, Mini Golf Vegas, Monopoly Here and Now en World Series of Poker. Het enige echte “spel” op de BeatDJ is Rollende Dobbelstenen. Als je dit opent krijg je een schermpje met twee dobbelstenen daarop, die je kan gooien door met het toestel te schudden. Je kunt dit leuk gebruiken bij gezelschapsspellen zoals Mens erger je niet, maar verder is het erg zinloos en ook niet echt een spel te noemen.

Na het horen van termen als “muziek”, “DJ”, “camera”, “DivX” en “GPS” zou je bijna vergeten wat het eigenlijke doel van de BeatDJ is. Dit ligt namelijk, zoals bij elke telefoon, nog steeds op bellen. Omdat de bel-mogelijkheden vrijwel in elke telefoon hetzelfde zijn of erg op elkaar lijken komt dat nooit echt uit de verf in onze reviews, maar het betekent niet dat we dat onderdeel dan maar gewoon overslaan. Hieronder lees je alles over de bel- en sms-mogelijkheden van de BeatDJ en ook de browser komt aan bod.

Bellen

Bellen gaat prima met de M7600, je kunt een gesprek beginnen via een aantal manieren, zoals we dat van elke telefoon gewend zijn. Naar het toetsenbord en de telefoonlijst kan je direct vanuit je stand-by scherm en ook is er het speciale stand-by scherm waar contacten in geplaatst kunnen worden, dat we al even besproken hebben in het hoofdstuk interface. Het telefoonboek werkt gewoon naar behoren, je kunt alle gebruikelijk info bij je contactpersonen toevoegen en een contact zoeken en bellen gaat makkelijk. De BeatDJ heeft ook een logboek waar informatie over je gesprekken bewaard wordt en ook uit dat logboek kan je direct iemand bellen. Ook de kwaliteit van het bellen en de ontvangst van het toestel zijn gewoon conform de huidige standaarden op de markt. Handig is de nabijheidssensor die je oor aan de telefoon registreert en zo weet wanneer het scherm uit moet gaan zodat je niet tijdens het bellen allemaal knoppen indrukt met je wang.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ bellen

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ bellen

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ bellen

 

Een leuke optie, die we al eerder in bijvoorbeeld de S8300 UltraTOUCH zagen, is de Fake Call optie. Hiermee kun je een inkomend gesprek simuleren door de volume omlaag-toets even ingedrukt te houden in het stand-by scherm. Je kunt dat gesprek opnemen en eventueel een bandje inspreken wat dan afgespeeld zal worden. Deze functie is toe te passen in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer er een vervelend persoon een gesprek met je aangaat of als iemand ongewild met je begint te flirten in de kroeg. We zijn dan ook van mening dat Fake Call een leuke functie is, hoewel velen er niet echt iets aan zullen hebben.

Berichten

Berichten versturen gaat met de BeatDJ gewoon oké. Erg jammer is dat het toestel een touchscreen heeft zonder on-screen qwerty-toetsenbordje, waardoor het typen van berichten niet altijd even makkelijk gaat. De berichten-applicatie is niet zo bijzonder, de applicatie combineert e-mail-, sms- en mms-berichten, waardoor je alles in één keer bij de hand hebt. Een mms maak je door tijdens het schrijven van een sms’je op de knop “media toevoegen” te drukken en voor e-mails is er een apart schermpje. De BeatDJ ondersteund pop3- en imap-accounts, die je helemaal handmatig moet toevoegen. Het toestel ondersteund standaard berichten, wat betekend dat je een template kan maken en ook concepten en sos-berichten worden ondersteund.

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ berichten

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ berichten

 

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ berichten

 

Browser

Screenshot Samsung M7600 BeatDJ browser

Net als elke telefoon die niet tot de absolute bodem van de gsm-markt behoort, heeft de M7600 een browser. De browser is niet heel gebruiksvriendelijk, ondanks het touchscreen. Omdat het toestel een capacitief touchscreen heeft, zijn links soms wat lastig aan te klikken, hoewel dat deels opgelost wordt door het feit dat je een link twee keer aan moet tikken, waardoor je niet snel op de verkeerde pagina terecht komt. Zoomen gaat ook niet echt vlekkeloos en soms wordt de inhoud van de pagina vreemd vervormt. De snelheid is daarentegen wel weer redelijk, dankzij de ondersteuning voor hsdpa-verbindingen die de BeatDJ biedt. Wi-Fi missen we, maar dit kunnen we begrijpen gezien het feit dat de Samsung BeatDJ een muziektelefoon is die niet heel veel kost. Al met al vinden we de browser echter niet zo geweldig werken en had dit beter gemogen.

De batterij in de Samsung BeatDJ is er eentje met een capaciteit van 960mAh, iets onder het gemiddelde voor touchscreen-telefoons dus. Volgens Samsung kan er 3,55 wattuur in, met een voltage van 3,7V. Het is een lithium-ion batterij en het type is dus gewoon conform de marktstandaarden. Aangezien de M7600 een amoled-display heeft dat niet heel groot is, verwacht je dus ook dat hij het redelijk lang volhoudt op één lading. Helaas was onze testperiode, zoals altijd, een beetje kort om een goed oordeel over de batterij te vellen, vaak veranderd dat na een aantal weken nog een beetje en ons oordeel is dan ook niet helemaal accuraat. De BeatDJ ging een gemiddelde periode mee, met niet al te hoog gebruik. We moesten de telefoon ongeveer om de drie dagen opladen en in die tijd gebruikten we het toestel gemiddeld, dus voor de meeste gebruikers moet deze tijd te halen zijn. Mocht je echter een echte multimedia-freak zijn en ook nog zo nu en dan browsen, dan zal je BeatDJ het niet veel langer dan één à twee dagen volhouden. We zijn redelijk tevreden met dit resultaat en voor de meeste gebruikers zal het ook genoeg zijn verwachten wij.

Samsung BeatDJ M7600 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters