Samsung M8910 Pixon 12

Samsung heeft nog net voor Sony Ericsson zijn eerste 12-megapixeltelefoon op de markt gebracht. De Samsung M8910 Pixon 12 is de opvolger van de Samsung M8800 die eveneens te boek stond als de megapixel-knaller van Samsung. Dat toestel had echter een 8-megapixelsensor terwijl de nieuwste telg uit de Samsung-familie over niet minder dan 12-megapixels beschikt. All About Phones zoekt uit wat de kracht de nieuwe Pixon 12 is.

De Samsung M8800 Pixon was geen groot verkoopsucces maar het toestel liep niet onaardig. De M8800 was het eerste toestel in de vernieuwde Pixon-lijn van Samsung en het toestel behelst een 8-megapixelsensor dat uitstekend werk leverde. Desondanks bleef het grote succes uit voor de nieuwe cameralijn van Samsung en de producent probeert het deze keer met meer megapixels haar lijn nieuw leven in te blazen. Dat gezegd te hebben moeten we erbij vermelden dat de M8800 zeker geen slecht toestel was. Het toestel was snel, de camera was scherp en zuiver en foto’s maken ging opvallend snel. De M8800 liep op het toen nieuwe TouchWiz UI van Samsung en inmiddels mag de opvolger van het toestel genieten van TouchWiz 2.0.

De nieuwe Pixon is niet zo veel veranderd tegenover zijn voorganger. Echter heeft Samsung welgeteld vier onderdelen aangepast van de opvolger en die belichten we even kort. Allereerst heeft Samsung het scherm aangepast en dat is zeker een goede stap geweest van de producent. Waar in de voorganger een 240 x 400 pixels, 3.2-inch touchscreen in zat dat gewoon een normale LCD was, is er nu in de nieuwe Pixon een AMOLED-scherm verwezen dat maar liefst 16 miljoen kleuren heeft en een resolutie van 480 x 800 pixels. Het grote voordeel van AMOLED is dat het helderder is en nog steeds goed leesbaar is in lichte omgevingen, zelfs als de zon erop staat. Daarnaast laat een AMOLED-scherm ook kleuren beter overkomen en dat is te zien. Het tweede aspect dat Samsung heeft aangepakt is de processor. Zo heeft de nieuwe M8910 een 667 MHz-processor terwijl de voorganger het moest doen over een 500 MHz-processor. Samen met de nieuwe TouchWiz 2.0-interface, wat gelijk het derde nieuwe punt is, is de nieuwe Pixon sneller in elk menu en vooral het maken van een foto is wederom bijzonder snel. Een druk op de knop en scherpstellen en afdrukken is in de tussentijd gedaan.

Het vierde punt is uiteraard de camera. Opvallend was dat Sony Ericsson begin dit jaar tijdens het Mobile World Congres de toenmalige Idou wist aan te kondigen die tegenwoordig onder de naam Satio door het leven gaat. De Satio was het eerste 12-megapixeltoestel in de wereld en de verwachting was dat Sony Ericsson er dan ook met de eer vandoor zou gaan van het introduceren van de eerste 12-megapixeltelefoon. Niets bleek minder waar en Samsung wist als een duveltje uit een doosje halverwege dit jaar de Pixon 12 aan te kondigen en niet veel later ook op de markt te zetten. Hiermee ging alsnog Samsung met de eer er vandoor en dat is dan ook gelijk de kracht van Samsung; kort na een aankondiging gelijk een toestel op de markt kunnen zetten en altijd up to date blijven met je techniek.

De camera die in de nieuwe Pixon verweven zit is er eentje met een 12-megapixelsensor dat een resolutie heeft van 4000×3000 pixels. De lens van de camera is een 28mm-lens die prima geschikt is voor normale situaties zoals mensen fotograferen. Het toestel heeft een automatische autofocus en daarnaast is er een Xenon-flits aanwezig voor goede opnames in het donker. De video-camera kan op een resolutie van 720×480 pixels schieten op 30fps. Al met al indrukwekkende specificaties die zeker het onderzoeken waard zijn. In deze review van de Samsung M8910 Pixon 12 kijkt All About Phones dan ook naar de nieuwe kwaliteiten van dit toestel en neemt de camera van het toestel onder de loep en zet die recht tegenover zijn grote concurrent.

Samsung M8910 Pixon 12 vs Sony Ericsson Satio

 

Samsung M8910 Pixon12 vs. Sony Ericsson Satio

 

Samsung M8910 Pixon12 vs. Sony Ericsson Satio

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type M8910 Pixon12
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Samsung standaard OS met TouchWiz 2.0 UI
Schermafmeting 3,1″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor Samsung S3C6410 667MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 150MB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 420 minuten
Standby-tijd 320 uur
Accu 1000mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro USB
Multimedia
Camera 12 MP, 4000×3000 pixels, wide 28mm lens, autofocus, xenon flash, Power LED flash
Videocamera D1, 720×480 pixels @30fps
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s TouchWiz UI

Inhoud doos Samsung M8910 Pixon 12

De Pixon 12 wordt geleverd in een nette doos zoals bijna elk toestel van Samsung geleverd wordt. In de doos vinden we naast de oplaer een erg goede headset die prettig zit en goed geluid heeft. De headset is in-ear en daar moet je van houden maar daardoor is de bas wel veel beter en hoge en lage tonen komen daardoor ook beter uit. Verder zit er in de doos nog een pennetje om het scherm te bedienen en uiteraard een oplader en een datakabel. Jammer genoeg mist er een hoesje bij dit toestel echter levert Samsung dat alleen bij selecte modellen en daar valt de M8910 jammer genoeg niet onder.

Het filmpje dat hier stond bestaat helaas niet meer, onze excuses!

De Pixon 12 is een toestel met weinig toeters en bellen. Het uiterlijk is dan ook niet zo veel aangepast als we kijken naar zijn voorganger en hier en daar zijn een paar kleine wijzigingen doorgevoerd door Samsung. Het toestel oogt dan ook strak als we naar de voorkant kijken.

Aan de voorkant vinden we uiteraard het grote AMOLED-scherm dat de kleuren erg goed weergeeft. Het scherm oogt levendig en vooral tijdens het fotograferen komen de kleuren goed uit de verf zetten. Links bovenin vinden we de UMTS-camera die netjes weggewerkt zit in de body. Daarnaast hebben we de speaker en daaronder uiteraard het touchscreen. Wat goed is om te weten is dat het AMOLED-scherm prima te lezen is in het licht en dat de invoer van het scherm moeiteloos wordt waargenomen door de Pixon 12. Verder vinden we nog onder het scherm welgeteld drie knoppen. Twee daarvan dienen voor het opnemen en ophangen van de telefoon en de middelste knop kan gebruikt worden om iets te bevestigen in een menu.

Al met al is de voorkant dus strak en functioneel te noemen. Weinig toeters en bellen en alles werkt zoals het hoort. Het touchscreen werkt erg goed en de kleuren spatten bijna van het scherm af. Daarnaast reageert de telefoon ook erg snel op input en alle knoppen zijn dermate groot dat je zelfs met erg grote vingers nog prima uit de voeten kunt op de Pixon.

Samsung M8910 Pixon 12

 

Samsung M8910 Pixon 12

 

Samsung M8910 Pixon 12

 

Aan de linkerkant van het toestel vinden we twee zaken. Allereerst zit er een de bovenkant een Micro-SD slot zodat je het geheugenkaartje kunt vervangen. Dat is handig aangezien je zo ook het kaartje kunt vervangen als het toestel aan is. Deze functionaliteit heet hot-swap en stelt de gebruiker in staat om gegevens moeiteloos over te pompen zonder steeds het toestel aan en uit te zetten. Daarnaast vinden we ook nog een vergrendel-knop waarmee je uiteraard het toestel op slot kunt doen of even kunt klaarzetten voor gebruik. Overigens kun je het toestel ook even activeren door een beltoets in te drukken en met je vinger lang op een icoontje op het scherm te drukken. Ook heeft de Pixon 12 smart unlock waarmee je het toestel ontgrendeld door een letter te schrijven over het toetsenbord die weer gelinkt is aan een applicatie of een contactpersoon.

Aan de andere kant van het toestel vinden we de de volumeknop die tevens als zoom-knop dient. Daarnaast vinden we ook de camera-knop echter is deze jammer genoeg niet zo in te stellen dat als het toestel in stand-by staat dat de knop uit te schakelen is. Hierdoor kan de camera wel eens in je zak per ongeluk aan staat en dat is uiteraard niet de bedoeling. Wat opvalt is dat de knoppen vormgegeven zijn als die van een camera en dat doet je dan ook gelijk aan een echte camera-telefoon denken.

Samsung M8910 Pixon 12

 

Samsung M8910 Pixon 12

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden we de mini-usb aansluiting die inmiddels Samsung ook op haar nieuwe telefoons heeft geïmplementeerd. De aansluiting dient tevens voor de headset die erg prettig zit aangezien het hier een in-ear headset betreft. Het geluid daarvan is ook prima te noemen en met name de lage tonen en de bassen komen er goed uit zetten. Aan de onderkant van het toestel vinden we overigens weinig en dat is dus niet de moeite waard om te bespreken. Wel valt weer op dat de afwerking van het toestel met zijn zilveren rand netjes te noemen is en het geeft het toestel weer een strakke uitstraling.

Samsung M8910 Pixon 12

 

De achterkant van de Pixon 12 is uiteraard waar de magie plaatsvindt. Van beneden naar boven zien we eer een bult die er een beetje raar uit ziet. Echter als je naar een normale handcamera kijkt dan heeft die ook een dergelijke kromming erop zitten zodat je het toestel stabieler en beter in je handen houd in landscape-modus. Hier is dus over nagedacht en ook de Pixon 12 beschikt over deze handige houvast.

Iets meer naar boven komen we aan bij de camera die licht opsteekt uit de body. Dit is overigens niet hinderlijk te noemen waardoor je er geen last van hebt. De camera zelf is erg goed beschermd aangezien de lens achter een glaasje zit en ook is daar achter weer een cover die open en dicht gaat aan de hand van de status van de camera, aan of uit dus. Naast de camera is de Xenon-flits te zien die in het donker prima licht verschaft en dat is wel zo prettig. Hierdoor zijn de opname’s in het donker ook goed te noemen en je merkt ook het verschil tussen een LED en een Xenon-flits. Boven de camera vinden we nog een sensor die het licht meet tijdens het nemen van een foto. Veel DSLR’s hebben deze functionaliteit ook en hiermee weet het toestel welke sluitertijd bij de omgeving hoort wat weer resulteert in een betere foto. Al met al een prima body waarmee we vast uit de voeten kunnen.

Samsung M8910 Pixon 12

 

Samsung M8910 Pixon 12

 

Samsung M8910 Pixon 12

 

Scherm

Samsung Pixon 12 scherm

Als we het 3,1 inch scherm van de M8910 Pixon 12 vergelijken met dat van de M8800 Pixon dan vallen er meteen een paar dingen op. Het scherm beschikt over een resolutie van 800×480 pixels, dit is het dubbele van de M8800 die een resolutie heeft van 400×240 pixels. Dit is duidelijk zichtbaar, en de pixels zijn dan ook zo klein geworden dat ze bijna niet meer zichtbaar zijn in het beeldscherm. Ook is het scherm een AMOLED-scherm geworden, waar het vroeger een LCD-scherm was. Dit wil zeggen dat het scherm een stuk helderder is geworden waardoor de kleuren bijna van het scherm afspringen. Zelfs in fel daglicht is het nog geen probleem om het scherm te lezen, wat bij LCD weleens anders kon zijn. Het scherm beschikt tot slot ook nog eens over 16 miljoen kleuren. Dit mogen er misschien extreem veel zijn, en sceptici mogen zeggen dat het verschil met de voorgaande 8 miljoen niet goed meer zichtbaar is. Toch zien de 16 miljoen kleuren er erg goed uit, en lijkt het alsof ze door de AMOLED techniek goed tot hun recht komen. Ook moeten we natuurlijk niet vergeten dat we hier over een camera praten, waardoor een goed scherm nog extra prettig is.

Toetsen

Pixon 12 toetsen

Als we de Pixon12 goed bekijken, zien we dat het toestel maar een zevental toetsen heeft. Dit is niet veel, maar het meeste wordt dan ook via de touch-interfase bediend. De toetsen die er zijn hebben de volgende functies: Op de voorzijde zijn drie toetsen te vinden. De twee meest gebruikelijke toetsen voor het opnemen en ophangen van een gesprek. Verder is er nog een derde toets die gebruikt kan worden om te bevestigen in de menu’s. Op de linkerzijde is een enkele toets te vinden voor het vergrendelen en ontgrendelen van het toestel. Het vergrendelen is een enkele druk op de knop. Voor het ontgrendelen dient men de knop lang ingedrukt te houden. Ook werkt Samsung met de zogenaamde ‘Smart Unlock’-techniek. Dit wil zeggen dat als we de ontgrendeltoets kort indrukken, en dan een letter op het scherm schrijven, dat we dan op de daaraan gekoppelde plek in het menu terecht komen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde applicaties en contactpersonen aan letters te koppelen die dan snel bereikbaar zijn. De toetsen aan de rechter zijde van het toestel zijn hoofdzakelijk voor de camera. Er is hier een sluiterknop te vinden voor het maken van foto’s, filmpjes of geluidsopnames in camerastand en een aan/uit knop om de camera in en uit te schakelen. Ook zit er nog een knop om digitaal in en uit te zoomen tijdens het maken van foto’s en filmpjes. Deze laatste knop vervult zoals vaak ook gelijk de functie van volume knop als het toestel niet in camera-stand staat.

Naast deze echte knoppen, zijn er dus ook nog de virtuele knoppen die op het touchscreen verschijnen. Gelukkig is het touchscreen erg gevoelig, en is het dus geen probleem om de menu’s te bedienen. Zelfs met wat dikkere vingers is het niet erg moeilijk om de goede functies te kiezen. Voor de mensen die toch nog twijfelen of het scherm goed met de hand te bedienen is heeft Samsung ook nog een pennetje bij het toestel geleverd, om zo het scherm te bedienen. Het pennetje is echter niet in het toestel te plaatsen, maar kan wel met een bijgeleverd koortje om de nek gehangen worden.

De Samsung Pixon12 draait net als bijna alle Samsung-touchscreentelefoons de TouchWiz-interface en wel de nieuwste versie. Deze interface ziet er netjes en strak uit, waardoor hij ook prima bij de Pixon12 past.

Stand-by

Éen van de meest kenmerkende dingen van de TouchWiz-interface is toch zeker wel het standby-scherm dat volgezet kan worden met allerlei widgets en dat is ook het geval bij de Pixon12. Het toestel heeft net als de Jét en de Corby drie standby-schermen die je allemaal met andere widgets kunt indelen. Dit gaat heel simpel via de widgetbalk die je met een knopje aan de zijkant van je standby-scherm kunt uitklappen. Daarna kun je meteen beginnen met slepen en de widgets naar eigen wens over het scherm verspreiden, iets wat niet heel precies is maar goed genoeg gaat.

In de drie stand-by schermen van de Pixon12 zijn drie verschillede afbeeldingen in te laden. De Pixon12 werkt niet met panoramische achtergronden zoals we die kennen van bijvoorbeeld de Corby. Er is ook een aantal nieuwe widgets aanwezig, vooral gericht op social-networking. Zo zijn er bijvoorbeeld interactieve Twitter- en Facebook-widgets en ook MySpace is vertegenwoordigd met meer dan alleen een link. Deze widgets zijn allemaal nog wel een beetje beperkt, maar het gaat in ieder geval de goede kant op.

Home1

 

Pixon 12, Home 2

 

Pixon 12 Home 3

 

Screensaver

De screensaver van de Samsung M8910 is op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar als je het toestel wat beter kent kom je erachter dat er een leuke extra functie in de screensaver verborgen zit, die we ook al kenden van onder andere de Samsung Jét. De functie heet Smart Unlock en zorgt ervoor dat je tijdens het unlocken meteen een bepaalde functie kunt activeren. Je kunt aan de letters a tot en met z een functie of contact koppelen en als je dan in de screensaver niet op de unlocktoets drukt maar de desbetreffende letter op het scherm tekent, dan zal het toestel meteen de functie openen. Bij een contact worden niet de gegevens van de contactpersoon getoond, maar wordt je contact direct gebeld. Deze functie is erg handig en kan je heel wat handelingen besparen, een leuke toevoeging dus.

Prestaties

De Pixon12 werkt in de meeste gevallen wel soepel, en meestal zijn de overgangen in de menu’s vloeiend. De telefoon kan niet multi-tasken, dus echte vertragingen van de werksnelheid treden niet zo snel op. Het probleem dat het scrollen niet soepel gaat, zoals we bijvoorbeeld bij de Corby zien, bestaat niet voor de Pixon 12. Alleen het inladen van de widgets tussen de drie stand-by schermen gaat soms wat traag. Het touchscreen reageert verder wel gewoon goed, dus dit heeft echt met de processor of geheugensnelheid te maken.

De Pixon12 is uitgerust met een aantal standaardapplicaties en wat demo’s van spelletjes. Beide zijn niet heel bijzonder, maar hieronder zullen we toch wat van de mogelijkheden bespreken. Dingen die je kunt vinden zijn bijvoorbeeld een notitie-applicatie, een stopwatch, een rekenmachine, een omrekenapplicatie, een timer en een RSS-lezer.

RSS-lezer

Samsung M8910 RSS-reader

De Samsung Pixon 12 heeft als handig extraatje voor iedereen met een internetbundel een RSS-lezer ingebouwd. Hiermee kun je je abonneren op RSS-feeds van websites zodat je eenvoudig het laatste nieuws bij kunt houden. De lezer is verder vrij beperkt gebleven, maar heeft wel alle essentiële functies. Je kunt ervoor kiezen om hem automatisch te laten updaten als je het programma start of hem een dagelijkse update te geven, als je geen databundel hebt is het raadzaam om hem alleen te updaten wanneer dat nodig is en dat is ook mogelijk met de handmatige update-functie. Het programma downloadt de berichten in de feed en laat ook zien hoeveel je daarvan al gelezen hebt. De gelezen berichten komen vervolgens helemaal onderaan de lijst te staan, zodat je de nog niet gelezen berichten kunt terugvinden. Als je een bericht hebt openstaan dan kun je direct naar het origineel gaan online of het adres van het bericht versturen via sms of mail. Al met al is het programma dus niet heel uitgebreid, maar wel handig en voldoende wat ons betreft.

Agenda

Samsung Pixon12 Calendar

Zoals elke zichzelf respecterende telefoon is de M8910 Pixon12 voorzien van een agenda. Deze applicatie is lekker uitgebreid. Je begint met een maandweergave, waarin je alle dagen met een afspraak kunt herkennen aan een blauw driehoekje onderin de datum. Rechtsonderin vind je het weeknummer dat bij de geselecteerde dag hoort. Naast de maandweergave is er ook een weekweergave, een dagweergave en een lijst met alle afspraken beschikbaar. Een afspraak kun je gemakkelijk toevoegen, hierbij zijn de standaard invoervelden beschikbaar. Je kunt je afspraak een titel, beschrijving en alarm geven en je kunt een plaats invoeren. Je kunt ook verjaardagen toevoegen, die niet binnen je afsprakenoverzicht zullen staan maar een eigen overzicht hebben. Als je dat overzicht bekijkt en de verjaardag is bijna dan zal erachter staan hoeveel dagen het nog duurt voor de verjaardag plaatsvindt.

De Pixon12 was bij uitkomen de eerste telefoon op de markt met een 12-megapixelcamera en het toestel moet dan ook de lat leggen voor de volgende toestellen met een dergelijke resolutie. We zullen de camerakwaliteit voldoende aandacht geven in dit hoofdstuk en om dat te bewerkstelligen hebben we het toestel naast de voorlopig enige anders 12 megapixeltelefoon, de Sony Ericsson Satio, gelegd. Naast de camerakwaliteit, komen ook de interface van de camera en de galerij aan bod in dit hoofdstuk.

Foto

Samsung Pixon12 Camera1

De camera-interface van de Pixon12 lijkt erg op die van de andere Samsung toestellen. Het sluiterscherm bestaat, nadat je op het scherm getikt hebt, uit zowel links als rechts vier toetsen. Met de toetsen rechts kun je terug naar het hoofdmenu, de flitsinstellingen veranderen, het witbalans veranderen en naar de weergavemodus voor foto’s. De toetsen links zijn voor de verdere instellingen van de camera. Hier is bijvoorbeeld een knop om de camera op foto of videomodus te zetten, een knop om het mode van de camera in te stellen (bijvoorbeeld enkele opname, doorlopend en panorama), een sceneknop voor bijvoorbeeld landschap, nacht en sportmodus en als laatste een knop met de geavanceerde instellingen. Bij de geavanceerde instellingen komt er een menutje met zeven tabbladen waar onder anderen de resolutie, wit en isowaarden, en focus is in te stellen. Al met al kunnen we zeggen dat alle functies die we mogen van een compactcamera ook op de Pixon12 te vinden zijn.

Samsung Pixon12 Camera2

 

Samsung Pixon12 Camera3

 

Om een idee te geven van de kwaliteit die de Pixon12 neerzet hebben we het toestel naast de enige andere telefoon met een 12-megapixelcamera gezet: de Sony Ericsson Satio. We moeten wel opmerken dat de Sony Ericsson Satio nog een prototype was, terwijl onze Pixon 12 wel een productie-exemplaar is, waardoor onze vergelijking niet helemaal eerlijk is en de Satio naar verwachting nog iets betere resultaten zal neerzetten zodra hij in de winkels komt. Hieronder zijn links de resultaten van de Sony Ericsson Sation weergegeven, en rechts die van de Samsung Pixon 12

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Zoals in de bovenstaande foto’s te zien is, zitten de verschillen tussen de twee toestellen vooral in de kleuren. De Satio heeft iets koudere kleuren, de Pixon 12 ziet er iets warmer uit. Welke van de twee in dat opzicht beter is, is afhankelijk van de foto en van je persoonlijke voorkeur, daar kunnen we dus moeilijk een oordeel over geven. Wat wel opvalt, is dat de Pixon 12 net iets scherpere foto’s produceert dan de Satio, maar we verwachten dat dit verschil een stuk kleiner zal zijn of zelfs verdwenen zal zijn tegen de tijd dat de Satio in de winkels ligt.

Als we de foto’s van de Pixon12 even los bekijken, dan kunnen we eigenlijk alleen maar erg tevreden zijn met de foto’s. De ruis in de foto’s is vaak verwaarloosbaar en door de krachtige xenon-flitser worden foto’s ook in het donker redelijk goed. Wat wel opvalt is dat de kleuren dan soms erg afwijken van de realiteit, maar dat zien we vaker gebeuren bij flitsers. Opvallend is ook dat macro-foto’s over het algemeen erg mooi worden en natuurlijk zijn de foto’s flink uit te vergroten dankzij de resolutie van 12 megapixels.

Video

De interface van de videocamera is, zoals altijd, helemaal gelijk aan die van de fotocamera. Het is erg gemakkelijk om tussen de twee te switchen, dat gebeurt namelijk via één van de knoppen op het scherm. De Pixon12 heeft redelijk wat instellingen voor de videocamera, zo kun je filmen met ledlicht en kun je de witbalans zelf aanpassen. Ook is er een aantal effecten aanwezig en kun je kiezen tussen VGA- en filmpjes die voor mms geoptimaliseerd zijn. Via de sneltoetsen op het sluiterscherm zijn tevens een nachtmodus en aanpassingen in de belichting beschikbaar. Ook is er een slow motion mode beschikbaar bij het filmen.

De kwaliteit van de filmpjes is verbazend goed. Doordat het toestel goed om kan gaan met contrasten, zijn de filmpjes erg scherp en lekker vloeiend. Het toestel geeft met zijn 720×480, ofwel D1 resolutie erg goed en scherp beeld, en dat is iets wat je graag ziet bij een telefoon met zo’n camera

Galerij

Samsung Pixon12 Galerij

De galerij van de Pixon 12 is toegankelijk vanuit het Menu. De galerij is lekker uitgebreid en bevat eigenlijk alle populaire online fotodiensten; Facebook, Flickr, Photobucket, YouTube, Picasa en MySpace. Bij het begin van de galerij kun je een selectie maken van welke foto’s je wilt uploaden. Daarna kies je een van de hiervoor genoemde webdiensten, en bij het inloggen staan de foto’s bijna gelijk online. Naast het online gebruik kan je de galerij natuurlijk ook gewoon gebruiken om foto’s en filmpjes te bekijken of te wissen. Ook diavoorstellingen horen dan natuurlijk bij de mogelijkheden. Verder is er weinig extra’s aan de galerij, maar wij zijn zeer tevreden omdat hij gewoon goed doet wat ie moet doen.

Hoewel de kracht van de Pixon12 in de foto’s zit, heeft het toestel ook wel degelijk wat in huis als het gaat om muziek, video en andere multimedia. Zo heeft de Corby een heuse muziekspeler, is een FM-radio aanwezig en kan het toestel ook liedjes herkennen via een speciaal programma. Video’s kan de M8910 in beperkte mate afspelen, hoewel er niet echt een speciale videospeler op het toestel te vinden is. In dit hoofdstuk zullen we wat dieper ingaan op al deze functies van het toestel.

Muziekspeler

De muziekspeler van de Samsung Pixon12 is bijna identiek aan die van andere Samsung-telefoons, alleen heeft deze een wat ander thema. Het beginscherm bestaat uit een aantal categorieën, zoals bijvoorbeeld artiesten, onlangs toegevoegd, meest afgespeeld en alle nummers. Welke categorieën precies worden weergegeven kun je zelf instellen, waardoor je nooit met te veel mogelijkheden zit. Als je via deze categorieën een nummer gekozen hebt krijg je dat te zien in een afspeelscherm waarin je alles met één klik kunt regelen. Helemaal bovenaan is een album-art te vinden samen met wat informatie over het nummer. Daaronder vind je een balkje waarmee je de equalizer aan kunt passen, de shuffle-modus kunt beheren en de herhaal-modus kunt aanpassen. Nog lager is een balkje met de voortgang te vinden en helemaal onderaan zijn de play/pause-, doorspoel- en terugspoeltoets te vinden.

De speakers van de Pixon12 voldoen goed aan onze verwachtingen. Ze kunnen redelijk hard en hebben een redelijk warm geluid. Daarnaast is de bass lekker en de muziek helder. De headset is zelfs nog een ander verhaal, met de in-ear headphones is er echt een super bass, en ook alle andere tonen klinken erg goed

Samsung Pixon12 Musicplayer1

 

Samsung Pixon12 Musicplayer2

 

FM-Radio

Samsung Pixon12 FM-radio

De Samsung Pixon12 werkt met de gewoonlijke radio-applicatie die we kennen van alle andere TouchWiz-toestellen van Samsung. Centraal in de applicatie staat een balkje waarin je een frequentie kunt zoeken, daarboven is de meegestuurde RDS-informatie weergegeven en helemaal bovenaan staan twee knopjes, één om tussen de headset en de speaker te schakelen en één om de AF-functie in of uit te schakelen. De applicatie kan wel opnemen van de radio, maar direct een liedje herkennen van de radio kan het toestel niet. De kwaliteit van de muziek die uit de radio komt is vergelijkbaar met die van de muziekspeler, en is dus gewoon goed te noemen.

Muziekherkenning

Samsung Pixon12 MusicID

Om de muziekfunctionaliteiten van de Pixon12 helemaal af te maken heeft Samsung een applicatie waarmee je muziek kunt identificeren toegevoegd. Hoewel deze dus niet in de FM-radio werkt, is de applicatie wel beschikbaar voor externe muziek. De applicatie neemt eerst tien seconden geluid op via de microfoon van het toestel, waarna dat fragmentje verstuurd wordt. Vervolgens stuurt de server de gegevens van het nummer terug, mits hij die kan vinden natuurlijk. Dit werkt redelijk goed, maar helaas worden veel onbekendere nummers niet gevonden, terwijl dat natuurlijk is waar je de applicatie meestal voor gebruikt. Toch vinden we het prima dat Samsung deze app heeft toegevoegd op de Pixon12, het is namelijk wel een leuke extra.

Video Playback

De videoplayer van de Pixon12 is redelijk tot goed te noemen. Hij speelt filmpjes af op een resolutie van maximaal 720×480. Dit is ook de resolutie waarop de filmpjes die je met de Pixon12 zelf schiet worden opgenomen. Het afspelen van filmpjes gaat wanneer de filmjes de extensie MP4, 3gp, divx of xvid hebben. Dit geeft dus aardig wat mogelijkheden.

Ook is het leuk om te weten dat op het toestel standaard een youtube widget staat, waardoor je met een internetabonnement natuurlijk beschikt over een oneindigheid aan gratis te bekijken filmpjes. Het afspelen van youtube gaat, als je een 3g zender of wifi in de buurt hebt, ook erg soepel. Dit maakt het erg leuk om ook onderweg is wat te kunnen bekijken.

Samsung Pixon Movieplayer 1

 

Hoewel Samsung bij de Pixon12 natuurlijk vooral de focus heeft gelegd op het maken van foto’s en het gebruik van multimedia, zijn er toch nog de standaardfuncties van de telefoon. Bellen en SMS’sen blijven natuurlijk wel de hoofdfunctie, en het is daarom ook prettig dat een toestel deze functies goed uitvoert. Hieronder een omschrijving van hoe de Pixon12 als telefoon presteert.

Bellen

Een gesprek voeren met de Samsung Pixon12 is geen enkel probleem. Onderaan het standby-scherm zijn toetsen voor het telefoonboek en het toetsenbord aanwezig en via de beltoets kun je je logboek oproepen, waardoor je al je belmogelijkheden met één klik beschikbaar hebt uit standby. Alle belgerelateerde applicaties werken goed en zijn hetzelfde als op toestellen als de Samsung Preston en Samsung Star. Tijdens een gesprek gaat het toestel op de blokkering. Als je de toetsen gedeblokkeerd hebt kun je via een aantal sneltoetsen het toestel op de speaker zetten, het geluid dempen of het gesprek in de wacht zetten. Verder kun je bij je telefoonlijst, notities en berichten tijdens een gesprek, maar teruggaan naar het hoofdmenu is niet mogelijk.

De Pixon12 heeft een prima ontvangst, hij had gemiddeld één à twee streepjes meer ontvangst dan de Samsung Jét, die op zich ook al een goed presteert in de netwerkontvangst. De beltonen van de Pixon12 zijn lekker hard, het trilalarm daarentegen is wat minder te noemen. Alles bij elkaar is het echter genoeg en de kans dat je een oproep mist met je Pixon12 is niet zo groot.

Berichten

Samsung Pixon12 Messagesqwerty

De Samsung Pixon12 heeft de bekende berichtenapplicatie van Samsung, wat betekent dat het toestel prima met sms’jes en mailtjes om kan gaan. De applicatie heeft mailtjes, sms’jes en mms’jes in één, waardoor je alles snel bij de hand hebt. Overzichtelijker wordt het er niet op, maar het is zeker niet zo erg dat het een probleem vormt. Het e-mailpostvak-in is wel apart van het berichtenpostvak-in, maar de concepten, verzonden berichten en het postvak uit zijn bijvoorbeeld weer gecombineerd. Mailen gaat via pop- of imap-accounts en het toestel kan als je dat wilt je mailtjes automatich ophalen. Jammer is wel dat de Pixon12 oude mailtjes niet meeneemt en we hebben geen instelling gevonden om dit te veranderen. Hierdoor zul je alleen je recente mailtjes ontvangen op het toestel.

Bij de Pixon12 kan je er voor kiezen om je sms’jes te typen met het onscreen numerieke toetsenbord. Als je echter liever een qwerty toetsenbord op het scherm wilt, is dit een kwestie van het toestel een kwartslag draaien waardoor dit vanzelf in beeld komt. Een leuk idee om zo van toetsenbord te wisselen, er zijn echter twee nadelen bij het qwerty toetsenbord. Als je namelijk het toestel vlak op tafel legt tijdens het typen, dan wil het weleens automatisch wisselen tussen de toetsenborden, wat natuurlijk vervelend is. Verder beschikt het toestel ook bij het qwerty-toetsenbord over T9 wat erg fijn werkt, als je echter het symbolen toetsenbord hebt gekozen, schakelt de T9 automatisch uit wat jammer is.

Samsung Pixon12 message

 

Samsung Pixon12 messagemenu

 

Browsen

Aangezien de Pixon12 een redelijk scherm heeft en Wi-Fi -en 3G-netwerken ondersteunt is het toestel wel gemaakt om mee te browsen, het heeft dus ook een aardige browser meegekregen. Dit is de zelfde Dolphin-browser bekend van de Jét, en hij werkt ook net zo goed. De browser ondersteunt Flash-lite en de meeste pagina’s laadt hij gewoon zoals dat hoort. De browser heeft autorotatie waardoor je altijd de pagina recht voor je op het scherm hebt staan. Navigeren over pagina’s gaat redelijk, alhoewel er soms wel wat haperingen te bespeuren zijn, als je even snel van links naar rechts wilt. In combinatie met de RSS-lezer en de e-mailapplicatie is de Pixon12 dus gewoon compleet uitgerust, en kan hij mee als internettelefoon van de huidige generatie.

Ondanks de redelijke specificaties van de Pixon12 is het uithoudingsvermogen van de telefoon met de 1000 mAh accu gewoonweg goed te noemen. Ook al gebruik je het toestel de hele dag erg intensief, toch is het ons nog niet gelukt om het toestel binnen een dag gebruiken leeg te krijgen (ook al is dit natuurlijk geen kunst door de hele dag te flitsen). Als we het toestel even een dag of 5 in de hoek gooide was er ook niks aan de hand, zelfs met de 3g verbinding ingeschakeld, was het toestel dan nog niet leeg. Al met al is het uithoudingsvermogen iets waar veel concurrenten jaloers op mogen zijn.

Samsung Pixon 12 accu

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters