Samsung Omnia 7

De Samsung Omnia 7 is de eerste Windows Phone 7-telefoon van de producent en ook het eerste WP7-toestel dat wij reviewen. In dit artikel nemen we het toestel, maar toch ook vooral het platform, onder de loep.

Samsung Omnia 7 hoofdfoto

 

Als je een telecomjaar al met één ontwikkeling kan samenvatten dan is 2010 toch wel het jaar van Windows Phone 7. We hebben Android dit jaar groot zien worden, Symbian ging grotendeels onderuit, Samsung kwam met Bada, de tablet deed zijn intrede en zo was er nog een aantal interessante ontwikkelingen, maar Windows Phone 7 steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit. Al sinds de aankondiging op het Mobile World Congress dit jaar kan het platform op de interesse van menig telecomfanaat rekenen en hoewel we op de grote schermen in Barcelona geen echt goede indruk konden krijgen, zag het er toen al veelbelovend uit. Inmiddels zijn de eerste toestellen, waaronder de Samsung Omnia 7 die we vandaag bekijken, aangekondigd en hebben we een beter idee van het platform kunnen krijgen. Op het eerste gezicht waren we erg positief over het platform. Of dat nog zo blijft, lees je in deze review.

De Omnia 7 van Samsung, voluit Samsung i8700 Omnia 7, lekte eind september al uit en werd op 11 oktober officieel aangekondigd samen met een aantal andere Windows Phones. Je zou het toestel als opvolger van de Omnia II kunnen zien, maar het is toch vooral het begin van een nieuwe lijn van Windows Phone 7-toestellen. Het toestel is, hoewel hij de minimum-specificaties voor Windows Phone 7 heeft, in het high-end-segment geplaatst en de lijn zal voorlopig vooral horizontaal uitgebreid worden; de eerste mid-range Windows Phone 7-toestellen zullen vanwege de hoge eisen van Microsoft nog wel even op zich laten wachten.

Overigens is de Omnia 7 voorlopig zeker niet voor de mainstream-markt bedoeld en het toestel heeft dan ook alleen de Engelse taal en nog geen volledige functionaliteit. Dat zal pas in de eerste helft van 2011 komen en als die update er is, zal de Omnia 7 ongetwijfeld al in prijs gezakt zijn. Dan zal Samsung zich met dit toestel ook op de mainstream-consument gaan richten. Voorlopig is het toestel alleen nog bedoeld voor mensen die echt niet kunnen wachten om een Windows Phone 7-apparaat in hun handen te krijgen.

Samsung Omnia 7

 

Samsung Omnia 7

 

De concurrentie voor de Omnia 7 komt in de eerste plaats vooral van LG en HTC, die met de Optimus 7 en de 7 Trophy de enige twee andere Windows Phone 7-apparaten voor de Nederlandse markt in hun portfolio hebben. Ook de Samsung Wave lijkt ondanks zijn veel lagere prijs een geduchte concurrent voor de Omnia 7 te gaan worden, want hoewel de interface een wereld van verschil is, is Windows Phone 7 functioneel op het moment het beste te vergelijken met Bada.

Microsoft is echter ook niet bang om de concurrentie met Google aan te gaan en zo zal de Omnia 7 het ook zeker gaan opnemen tegen de Galaxy S, Nexus One, HTC Desire en Xperia X10. Al deze toestellen zijn functioneel ongeveer gelijk aan de Omnia 7, kosten minder en draaien op het Android-platform dat zich al lang en breed bewezen heeft. Daar kun je de HTC Desire HD en de Desire Z binnenkort aan toevoegen, want die rollen nu zo’n beetje de winkels binnen en zullen tegen de tijd dat de Omnia 7 in de schappen te vinden is, ook volop verkrijgbaar zijn. Daarnaast heeft Apple nog haar iPhone 4 die ook zeker de Omnia 7 onder schot gaat nemen en het is dan ook zeker dat dit toestel het absoluut niet makkelijk gaat krijgen op de markt. In deze review kijken we of het toestel enige kans heeft tegen deze stevige concurrentie.

Samsung Omnia 7

 

Samsung Omnia 7

 

Samsung Omnia 7

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type i8700 Omnia 7
Besturingssysteem Windows Phone 7
Ontwerp
Afmetingen 122x64x11 mm
Gewicht 138 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4″
Type Super amoled
Resolutie 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon QSD8250
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 8GB/16GB
Energie
Gesprekstijd 370 minuten
Standby-tijd 390 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Bing Maps
Navigatie Geen
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Marketplace
Muziekwinkel Windows Marketplace
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Nee
Blogger Nee

Aangezien de Samsung Omnia 7 nog niet in de winkels ligt hebben wij een test-toestel gekregen, wat betekent dat er geen verkoopdoos omheen zat zoals de klanten die zullen krijgen. Onze Omnia 7 kwam in een simpel wit doosje met daarin een usb-kabel en een lader, maar het uiteindelijke pakket zal wat uitgebreider zijn. Wat daar precies in zal zitten weten we nog niet, maar we gokken op een usb-kabel, een lader en een in-ear headset, aangevuld met het nodige papierwerk.

Samsung Omnia 7 unboxing

 

De Samsung Omnia 7 is losjes gebaseerd op de Samsung Wave qua design en is net als de eerste Bada-smartphone van de Koreaanse mobieltjesmaker grotendeels vervaardigd uit aluminium. De telefoon is weliswaar aan de voorkant helemaal vierkant, de zijkanten zijn wel enigszins afgerond en het toestel ligt lekker in de hand. Het voelt solide aan door het gebruikte aluminium.

Gevaar voor krassen is er bijna niet, want het aluminium op de achterkant raakt niet snel bekrast en de voorkant is bedekt met gehard glas. Voor vette vingerafdrukken is deze voorkant overigens wel gevoelig. Het toestel is aan de grote kant met zijn 4″-scherm en het is om die reden niet heel lekker te gebruiken met één hand. De telefoon is echter wel dun en in de huidige markt is het niet meer dan normaal dat een smartphone zo groot is, dus we hebben verder weinig te klagen over het design. We zijn vooral erg tevreden over de bouwkwaliteit. Daar is niets mis mee.

De Omnia 7 komt in één kleur naar de markt, die we voor het gemak maar even zwart noemen. De achterkant is een beetje antraciet-achtig en de voorkant is zwart, met boven en onder een beetje donkergrijs. De kans dat er in de toekomst nog andere kleuren van de Omnia 7 beschikbaar worden is klein, maar je weet maar nooit.

De voorkant van de Omnia 7 is volledig bedekt met de glasplaat die over het scherm ligt en heeft, naast dat scherm, een klein aantal andere elementen gehuisvest. Boven zit de secundaire speaker met daaronder het Samsung-logo en daarnaast een tweetal sensoren.

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

De achterkant is bijna geheel van aluminium en heeft alleen onder en boven een klein streepje plastic. Boven zitten net als bij de Wave de camera en flits, maar dan in ronde vorm. Daarnaast zit de primaire speaker van het toestel en iets lager begint de batterijklep, die bijna tot onder doorloopt. Daaronder zit nog een knopje om die klep los te koppelen en daarmee zijn alle belangrijke elementen op de achterkant wel zo’n beetje benoemd.

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

De zijkanten zijn redelijk clean en bevatten in totaal drie knopjes. Links is er de volumetoets, die natuurlijk eigenlijk uit twee knopjes bestaat. Links zijn er echt twee knopjes, namelijk de power-knop en de cameratoets.

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Ook de boven- en onderkant zijn heel minimalistisch ontworpen. Bovenop zitten de 3,5mm ingang en de MicroUSB-poort, waarvan de laatste is afgedekt met een net klepje. Onder zit de microfoon, die omgeven is door een langwerpige afgeronde gleuf waarvan we geen idee hebben waar die goed voor is.

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Samsung Omnia 7 design

 

Scherm

Het scherm van de Omnia 7 is dezelfde die we ook in de Galaxy S van dezelfde fabrikant vinden, namelijk een 4″ Super amoled-scherm dat door Samsung zelf wordt geproduceerd. Bij de Galaxy S waren we daar al erg tevreden over. Het scherm geeft kleuren erg mooi weer en is ook bijzonder helder. Als de zon er op schijnt is het scherm niet slecht te zien, maar het is ook niet zo goed als Samsung wil doen geloven.

Er is één irritatie bij dit scherm: de pixels zijn wat aan de grote kant en lichte kleuren vallen daarom zichtbaar uiteen in de verschillende basiskleuren van de pixels, namelijk rood, groen en blauw. Voor de meeste gebruikers zal dit niet zo heel storend zijn. Deze ergernis daargelaten behoort het scherm van de Omnia 7 tot de beste schermen op de markt.

Ook de aanraakgevoeligheid van het scherm is zeer goed in de Omnia 7. De kleinste aanraking wordt door het scherm geregistreerd en soms hadden we zelfs het idee dat onze vingers het scherm nog niet eens aangeraakt hadden toen er al iets gebeurde.

Toetsen

Het onscreen toetsenbord van Windows Phone 7, en dus ook van de Omnia 7, is redelijk goed. De toetsen zijn niet heel groot, maar vanwege de grote gevoeligheid kun je er redelijk goed op typen. Het is ’t beste te vergelijken met het toetsenbord van de iPhone en het biedt net als het toetsenbordje van Apple’s smartphone geavanceerde spellingcontrole.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat die spellingcontrole voorlopig alleen in het Engels beschikbaar is, wat tot ongeveer april 2011 zal duren. Daar kun je dus geen gebruik van maken, maar gelukkig is de spellingcontrole ook uit te schakelen zodat je er geen problemen mee krijgt als je Nederlandse tekst probeert te typen. Het toetsenbord is helaas niet in alle applicaties in zijn landscape-variant te krijgen. Zo kun je in de browser alleen in portret-modus typen. Dat is een gemiste kans.

De fysieke knopjes op de Omnia 7 zijn niet echt talrijk, maar de knoppen die er wel zijn werken goed. Onder het scherm vinden we één echte fysieke knop, namelijk de home-knop, en twee touch-knopjes. Die twee zijn trouwens wat minder prettig, aangezien het nog weleens voorkomt dat je één van de twee aanraakt terwijl dat niet de bedoeling is.

Vooral vanwege het gebrek aan multi-tasking mogelijkheden is dat erg vervelend aangezien je een programma dan opnieuw moet starten, laden en soms opnieuw moet beginnen in je game als je per ongeluk de zoek- of terug-knop aanraakt. Verder zitten er nog wat knoppen op de zijkant, voor de camera, de aan-uitknop en de volumeknop die allen goed werken.

De Samsung Omnia 7 is één van de eerste Windows Phone 7-toestellen en ook meteen één van de weinige touchscreentelefoons van Samsung zonder de TouchWiz UI. Microsoft heeft namelijk geen aanpassingen aan haar UI toegelaten en daar heeft Samsung zich dan ook niet aan bezondigd. Wel heeft Samsung het programma Daily Briefing toegevoegd. Daar komen we later op terug. In dit hoofdstuk nemen we de Metro UI van het toestel onder de loep.

Standby

Het standby-scherm van Windows Phone 7 is duidelijk ontworpen naar de kreet “meer is minder” en ziet er ontzettend strak uit. Het bestaat uit een aantal tegels die je zelf kunt indelen en die in veel gevallen interactief zijn. Je kunt de kleur van de tegels zelf kiezen en met uitzondering van een aantal speciale tegels zullen ze ook allemaal van kleur veranderen, terwijl het pictogram altijd wit blijft.

De tegels tonen bijvoorbeeld het aantal berichten of gemiste oproepen dat je hebt, of laten je aankomende afspraken zien. Er zijn overigens ook tegels die niet veranderen en de tegels kunnen zowel vierkant als rechthoekig zijn. Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “pin to start” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen.

Een leuk detail is trouwens de zwarte achtergrond van het standby-scherm. Microsoft vertelde het zelf al eens: de zwarte achtergrond is bedoeld om energie te besparen. Dat heeft er mee te maken dat bij een amoled-scherm de pixels gewoon uit staan als ze zwart moeten weergeven, terwij alle drie de subpixels aan staan bij een witte kleur. Het is wel mogelijk om de achtergrondkleur naar wit te veranderen, wat dan overigens door de hele interface gebeurt, maar het toestel zal je dan wel waarschuwen dat het scherm geoptimaliseerd is voor zwarte achtergronden en dat een witte achtergrond meer stroom verbruikt.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Menu

Screenshot Samsung Omnia 7

Door met je vinger naar links te schuiven vanaf het standby-scherm kun je het menu van de Omnia 7 tevoorschijn toveren. Dat is een lange lijst met alle programma’s, wat niet erg overzichtelijk is. Net als het even rommelige menu van Android zijn we dus niet heel blij met het menu van Windows Phone 7. Maar een echt probleem is dat niet, omdat je een item dat je vaak gebruikt ook gewoon op het standby-scherm kunt toevoegen.

Daarnaast is het menu op deze manier wel ontzettend clean en past het beter in de rest van de interface van het toestel. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste kun je als opdringerig ervaren en is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties. Wat ons betreft is het dan ook zeker een goede ontwikkeling.

Applicatiemenu

Net als andere systemen heeft Windows Phone 7 een menu binnen applicaties, hoewel dat een stuk minder vaak boven water komt dan bij bijvoorbeeld Android of Symbian. De aanwezigheid van het menu is te herkennen aan drie puntjes, die je simpelweg naar boven moet schuiven of aan moet klikken om het menu te openen. Het menu is, geheel passend bij de interface, in een simpele strakke lijst uitgevoerd. Overigens gebeurt het ook weleens dat het menu simpelweg een toelichting geeft bij de knoppen die al in beeld staan. Het nut daarvan ontgaat ons aangezien de pictogrammen al genoeg zeggen.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Multi-tasking

Echt multi-tasken kan Windows Phone 7 niet, maar we willen er toch even wat meer over melden. WP7 onthoudt wel gegevens van sommige applicaties die zijn afgesloten, voor een snellere start de volgende keer. Zo blijven bijvoorbeeld al je tabbladen in de browser gewoon open staan. Applicaties die grotendeels los van het besturingssysteem staan moeten echter wel steeds opnieuw opstarten en laden, dus dat is wel jammer.

Een flinke irritatie daarbij is dat een applicatie als het ware afgesloten wordt als het toestel op de slaapstand springt en als je bijvoorbeeld met Shazam een nummer probeert te taggen en het even duurt omdat je bijvoorbeeld geen 3G ontvangst hebt en je op dat moment niet oplet, springt het toestel tijdens het taggen op de slaapstand en ben je dus je tag weer kwijt. Bij chatten en dergelijke kan dat erg lastig zijn. Of de informatie bij chat-gesprekken wel door blijft komen als er een ander programma open staat, kunnen we pas zien als er een fatsoenlijke chat-app uitgebracht wordt voor het besturingssysteem.

Prestaties

De Samsung Omnia 7 draait, in tegenstelling tot eerdere toestellen van Samsung met een 1GHz-processor, op een Snapdragon-processor van Qualcomm. Het gaat om de inmiddels wat verouderde QSD8250, die overigens in alle Windows Phone 7-toestellen van de eerste generatie te vinden is. Benchmarks met de Android-toestellen hebben uitgewezen dat de Hummingbird-processor die Samsung normaal gebruikt wat meer kracht heeft, maar ook deze Snapdragon is geen watje. De interface van de telefoon werkt in één woord razendsnel, zelfs met de eindeloze animaties die het systeem rijk is.

Ga je echter wat dieper in applicaties, dan worden de laadtijden toch wat langer en komt het ook weleens voor dat je op een knopje drukt en pas na een of twee seconden een reactie krijgt. Niet dramatisch, maar wel jammer. Overigens heeft onze Omnia 7 nog niet de finale software, dus dat kan nog veranderen. Stabiel is de Omnia 7 overigens zeker, we hebben geen enkele echte crash meegemaakt in onze testperiode en dat is iets dat zeker niet door elk toestel nagedaan wordt.

Alle muziek en film gerelateerde zaken komen in Windows Phone 7 samen in de toepasselijk genaamde “Music + Videos”-hub. Deze hub, die in contact staat met Zune, huisvest je muziek, video’s, podcasts, radio en bevat een link naar het muziek-onderdeel van de marketplace. In dit hoofdstuk gaan we er wat verder op in.

Muziekspeler

De muziekspeler is eigenlijk een onderdeel van de Zune-hub, maar kan toch grotendeels apart draaien. Los van de recent gebruikte en de nieuwe items die in de hub te vinden zijn, kom je bij alle muziek-functionaliteiten door op het kopje muziek te klikken. Daarmee kom je in een karakteristiek Windows Phone 7-schermpje met vijf tabbladen, namelijk nummers, playlists, genres, albums en artiesten.

Het nadeel is dat echt alles via de computer moet en zelfs een playlist aanmaken moet je met de Zune-software op je pc doen. Verder zit de muziekspeler wel ingenieus in elkaar en kun je bijvoorbeeld als je door je artiesten aan het bladeren bent en er eentje aanklikt, meteen ook muziek uit de marketplace halen van die artiest.

Het afspeelscherm is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Als je op de album-art, die niet te missen is, drukt dan krijg je de shuffle- en herhaaltoetsen te zien en kun je je track als favoriet markeren. Onder de album-art staat de titel van het nummer, met daaronder meteen de nummers die zullen volgen in je playlist. Als je daar op klikt krijg je de hele playlist te zien en een tik op de naam van de artiest, die boven de album-art staat, krijg je de pagina die bij die artiest hoort.

Uiteraard zijn er ook nog de bedieningstoetsen helemaal onderaan het scherm, maar daar houdt het mee op en extra instellingen zijn er ook niet. Één extraatje dat Samsung wel ingebouwd heeft, is wat meer informatie over de artiest. Op de artiest-pagina kun je van bekende artiesten een biografie lezen en als het toestel op internet een mooi plaatje van een artiest waarvan een nummer afgespeeld wordt kan vinden, kan het zomaar zijn dat je afspeelscherm, het startscherm van de muziek-hub en de bijbehorende standby-tegel die foto als achtergrond krijgen. De speler is dus erg mooi, maar zoals met wel meer mooie muziekspelers het geval is, is hij ook erg beperkt.

De muziekkwaliteit van de Omnia 7 is zowel door de speakers als door de headset heel aardig. Muziek is helder en er is genoeg bas aanwezig.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

FM radio

Screenshot Samsung Omnia 7

Natuurlijk heeft de Samsung Omnia 7 ook een FM radio aan boord, die ook in de Zune-hub verwerkt zit. Net als de muziekspeler, is de radio erg strak en minimalistisch vormgegeven en qua features erg beperkt. Het scherm bestaat uit een balkje in het midden waarop de frequentie weergegeven wordt en waarmee je deze ook kunt veranderen, simpelweg door het balkje verder te slepen. Boven zit een knop waarmee je een zender tot favoriet kunt bombarderen, of niet meer favoriet kunt maken en beneden zit een knop waarmee je een lijst van al je favorieten kunt oproepen. De radio heeft overigens geen RDS en je ziet dan ook niet de naam van de zender die aan het spelen is in beeld. De ontvangst en kwaliteit van de radio zijn wel prima en samen met de minimalistische interface weegt dat zeker op tegen het feit dat er weinig functies aanwezig zijn wat ons betreft.

Video playback

Natuurlijk kan de Samsung Omnia 7 video’s afspelen, maar welke video’s precies is ons niet duidelijk. Dat is echter ook niet echt een issue meer. Video’s moeten namelijk via Zune op het toestel gezet worden, en mochten ze niet afgespeeld kunnen worden dan worden ze automatisch door Zune geconverteerd zonder dat je daar ook maar iets over te zeggen hebt. Het ergste dat dus kan gebeuren is dat de overdracht wat langer duurt. De filmpjes die, al dan niet geconverteerd door Zune, op het toestel terecht komen zien er wel goed uit mits het bronbestand van goede kwaliteit is. De speler zelf zit net zo als de muziekspeler in elkaar en is dus simpel, discreet vormgegeven en zonder al te veel functies.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Foto’s maken is zeker niet de core-business van de Samsung Omnia 7, maar het toestel is wel uitgerust met een 5-megapixelcamera met 720p video-opname. Dat lijkt overigens een vereiste van Microsoft te zijn, want alle Windows Phone 7-toestellen hebben minimaal die resolutie. Hoe dan ook, in dit hoofdstuk geven we antwoord op de vraag of de camera ook echt goed presteert en of de 5 megapixels niet gewoon een mooi getal zijn.

Fotocamera

De camerainterface van de Omnia 7 zit goed in elkaar. Het basisscherm bestaat uit een sluiter en een aantal knoppen ernaast, maar zoals dat in Windows Phone 7 overal lijkt te zijn, zit er ook een stukje van een ander scherm in het scherm. Dit is een soort versimpelde galerij, die je tevoorschijn kunt toveren door met je vinger naar rechts te schuiven. Alle toetsen zitten dan ook links en laten je de instellingen openen, de cameramodus veranderen of zoomen. Bij de instellingen zitten nog een aantal directe instellingen zoals de fotokwaliteit, de resolutie, de anti-shaking en de flits. Ook wat geavanceerdere instellingen zoals het aanpassen van de kleurverzadiging of het contrast van de foto is hier aanwezig. In een apart menu, dat via de instellingen van de telefoon te benaderen is, kun je nog wat niet-foto-gerelateerde dingen instellen zoals geo-tagging. Ook kun je instellen dat je toestel foto’s automatisch gaat uploaden naar je skydrive.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

De foto’s van de Omnia 7 zijn helaas niet echt indrukwekkend te noemen. Hoewel de kleuren goed zijn en de foto’s er op klein formaat mooi uitzien, merk je als je ze wat groter maakt dat er weinig details aanwezig zijn. Daarnaast wil het toestel de foto’s in het donker erg licht maken zodat je veel ruis hebt in je foto’s en ze ook nog eens snel bewogen zijn. Wat wel goed is de omgang met hoge contrasten en als je buiten een foto maakt dan is de lucht tot op een zekere hoogte goed zichtbaar terwijl de grond er ook goed uitziet. Slecht zijn de foto’s die uit de Omnia 7 komen dus niet, maar echt goed kunnen we ze ook niet noemen.

Camerasample Samsung Omnia 7 testopstelling

 

Camerasample Samsung Omnia 7

 

Camerasample Samsung Omnia 7

 

Videocamera

De Samsung Omnia 7 neemt video’s op in 720p HD-resolutie, maar heeft als standaardresolutie VGA en daar zal het toestel ook steeds naar terugkeren als je de videocamera opnieuw opstart. Ook in VGA-resolutie zien filmpjes er echter vrij goed uit en de HD-filmpjes die het toestel maakt zijn alleen wat groter. De video’s behoren niet tot de besten; ze zitten een beetje rond het gemiddelde van telefoons die in 720p kunnen opnemen.

Galerij

Foto’s hebben een eigen hub in Windows Phone 7 en daar vind je zowel je lokaal op het toestel opgeslagen foto’s als die van je Facebook-vrienden. Daar zijn verschillende tabbladen voor en ook is er een tabblad voor recent bekeken foto’s. De achtergrond van de hub, en ook de tegel voor het standby-scherm, is overigens ook één van je afbeeldingen, die soms wisselt. Als je een afbeelding geopend hebt kun je hem natuurlijk van dichterbij bekijken door de bekende ‘pinch’-beweging te maken. Ook kun je via het menu je foto meteen delen op Facebook of via mms, mail of SkyDrive. Daar komt in het geval van de Omnia 7 ook Samsung’s Photo Sharing bij, waarmee je de foto weer op een veelvoud van netwerken zoals Flickr, Picasa en Myspace kwijt kunt. Overigens kun je ook direct uit de afbeelding-hub op Facebook-foto’s reageren. Verder zijn er weinig mogelijkheden en je kunt bijvoorbeeld niet snel een diavoorstelling starten.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Ook voor Windows Phone 7 geldt dat het gros van de applicaties via de Marketplace zal komen, maar dat er ook zeker een aantal apps op de toestellen, in dit geval de Omnia 7, voorgeïnstalleerd zullen staan. Daarnaast is gaming nogal groot op het toestel met Xbox Live en daar zullen we dus ook even langs lopen in dit hoofdstuk.

Marketplace

De Marketplace is officieel nog niet in Nederland beschikbaar en dat zal in ieder geval het komende half jaar zo blijven. Voor gratis applicaties is dat heel makkelijk te omzeilen: je moet gewoon een Live-account maken die als woonplaats Engeland, Amerika of één van de andere landen heeft die wel toegang hebben tot de marketplace heeft. Als je ook betaalde applicaties wilt kunnen downloaden en je Nederlandse creditcard koppelen, dan is het iets ingewikkelder. Hoe dat moet kun je hier lezen.

De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er een stuk beter uit. Er is wel één punt van irritatie, namelijk dat de achtergrond een afbeelding van een bepaalde uitgelichte applicatie is. Misschien een slimme manier om reclame te maken, maar het kan afhankelijk van de applicatie en hoe druk die afbeelding is redelijk storend zijn. De betreffende applicatie krijgt overigens ook nog een heel eigen tabblad toegewezen, als aanvulling op het tabblad met aanbevolen apps die ook al aanwezig is. Een beetje overkill dus wat ons betreft. Je kunt uit de Marketplace niet alleen applicaties halen, maar ook muziek. Overigens hebben alle categorieën, in de Omnia 7 Samsung zone, applicaties, games en muziek, een soort sub-hub die wel gewoon een zwarte achtergrond heeft, maar nog steeds met twee tabs voor aanbevolen applicaties werkt. Daarnaast zijn er tabbladen voor categorieën, populaire items en nieuwe items. Bij de games, die overigens ook beschikbaar zijn in de applicaties sub-hub, is ook een speciaal Xbox Live-tabblad, en ontbreekt het tabblad voor aanbevolen games. De applicatie-pagina bevat alle benodigde info en op de download-pagina kun je nog zien welke diensten de applicatie allemaal gebruikt. Helaas moet je grote applicaties via Wi-Fi of via je computer downloaden zoals we dat kennen van Apple, en hoewel dat misschien fijn is voor providers, is het niet echt handig als je onderweg bijvoorbeeld een leuke game wilt downloaden om op dat moment te kunnen spelen. We kunnen hoe dan ook wel concluderen dat de Marketplace redelijk goed in elkaar zit.

In tegenstelling tot de Marketplace in Windows Phone 6.x, is de Marketplace van Windows Phone 7 wel een fatsoenlijke winkel te noemen. Het assortiment is nog lang niet zo groot als dat van de Android Market en de App Store, maar mits Windows Phone 7 de hype die er nu nog omheen hangt vast weet te houden zijn we er zeker van dat dat wel goed gaat komen. Veel belangrijke applicaties en games kun je gewoon vinden. De prijzen zijn helaas wel wat hoger dan bij Android en iOS, maar niet meer zo belachelijk hoog als eerst het geval was bij Windows Phone. Het is nu te doen en wellicht volgen er meer stappen in de goede richting als het platform wat meer aanhangers weet te vergaren.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Agenda

Screenshot Samsung Omnia 7

De agenda van de Omnia 7 maakt net als de rest van het toestel gebruik van veel zwart en wit en slechts enkele kleurtjes. Die zijn in dit geval voor je verschillende agenda’s. Erg irritant daarbij is dat je je Live-agenda opgedrongen krijgt. Je kunt hem in de weergave wel uitzetten, maar een nieuw item komt toch standaard in die agenda terecht en via de instellingen van het toestel zelf kun je ook niet zorgen dat de telefoon je Live-agenda niet synchroniseert. Erg irritant als je bijvoorbeeld je Exchange- of Google-agenda als primaire agenda gebruikt omdat je dan bij elk nieuw item de agenda moet veranderen. Ook het maandoverzicht is een beetje rommelig omdat je alle afspraken uitgeschreven te zien krijgt, maar wel zo klein dat je het niet kunt lezen. Dat had beter met een stip gekund op een dag dat er een afspraak is. Verder kun je wel genoeg bij een afspraak invoeren en is er weinig mis met de agenda.

Bing Maps

In plaats van Google Maps, is Windows Phone 7 uitgerust met Microsoft’s eigen Bing Maps. Helaas is deze software een stuk beperkter en werken veel dingen een stuk minder. Zo ontbreekt bijvoorbeeld Streetview, kun je het digitale kompas niet gebruiken, vindt de ‘hier in de buurt’-functie maar weinig resultaten, zijn zoektermen als ‘Albert Heijn’ of ‘BelCompany’ niet erg kansrijk en is spraakgestuurde navigatie niet aanwezig. Een voordeel is dat de kaarten wat sneller geladen worden dan bij Google Maps en dat dat er ook een stuk beter uitziet. De GPS-ontvanger van de Omnia 7 werkt wel snel en goed, maar daar maken vooral third party-applicaties goed gebruik van.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Daily Briefing

Bekend van de Wave en de Galaxy S is ook Daily Briefing op de Omnia 7 aanwezig. Deze software is weliswaar onder de naam ‘Now’ in het toestel opgenomen, de naam ‘Daily Briefing’ is duidelijk aanwezig in de bijbehorende standby-tegel. De applicatie is eigenlijk een toegevoegde hub die huidige informatie weergeeft. Zo is het weer, verzorgd door Accu Wether, aanwezig en kun je verschillende aandelen houden via Yahoo Finance. De nieuws-tabblad wordt door Reuters verzorgd en stelt je in staat om een categorie die jij belangrijk vindt makkelijk bij te houden. Achter de aandelen- en weer-tabbladen zitten ook nog wat uitgebreidere schermen waar je meer informatie kunt zien en uiteindelijk zal de applicatie je doorsturen naar een browser-scherm waar bijvoorbeeld de nieuws-artikelen in geopend zullen worden of een weerkaartje weergegeven wordt. Prima software dus, maar of het ook echt iets toevoegt voor het gros van de gebruikers vragen we ons af.

Xbox Live

Microsoft zet flink in op gaming met Windows Phone 7 en wil het daarmee direct gaan opnemen tegen de iPhone. Hiervoor heeft Microsoft Windows Phone 7 uitgerust met een Xbox Live-hub, waar al je games samenkomen. Er zijn zowel Xbox Live-games en ‘standaard’ games, die geen verdere online-mogelijkheden hebben. Beide categorieën kun je los van elkaar vinden in de hub en beiden zijn te downloaden in de Marketplace. Het voordeel van de Xbox Live-games is dat ze verplicht zijn een demo-versie te hebben zodat je ze eerst kunt uitproberen voordat je ze koopt. Vaak is dat dan een versie waar je maar een bepaald aantal punten kunt halen, die je maar voor een bepaalde tijd kunt spelen of waar maar een bepaald aantal levels aanwezig zijn. Deze hebben ook geen online-features. Helaas staan er geen games voorgeïnstalleerd en voorlopig is er maar één spelletje gratis, namelijk Flowers, wat ook meteen het minste spel is dat zich onder de Xbox Live-games begeeft.

De meeste standaard spelletjes zijn wat simpeler, terwijl er tussen de Xbox Live-games wel echt goede games zitten. Daarbij kun je denken aan Bejeweled, Tetris en dat soort games die visueel wat gepimpt zijn, of populaire mobiele titels als Flight Control, maar ook spellen als Sims 3, Star Wars en binnenkort waarschijnlijk nog veel meer populaire titels van grote studio’s zijn aanwezig. Dit assortiment groeit op het moment nog sterk en waarschijnlijk kunnen we ook titels al Need for Speed, Asphalt, Spore, Sim City en dergelijke games voor Windows Phone 7 verwachten. Natuurlijk blijven het ports voor telefoons, maar veel games zien er voor een telefoon erg goed uit en bieden goede gameplay.

De online-component omvat onder andere archivements, waarbij je bepaalde taken moet uitvoeren om zo’n prestatie binnen te halen. Ook leaderbords zijn aanwezig waar je het indirect tegen je Xbox Live-vrienden kunt opnemen en je kunt je vrienden ook uitnodigen om samen te spelen. Koppeling met de Xbox 360 is ook mogelijk, maar dan moet je uiteraard wel een game hebben die voor beide platforms beschikbaar is. Via een gratis extra app genaamd Xbox Live Extras kun je je profiel aanpassen, je vrienden beheren, je avatar veranderen en eigenlijk alles regelen wat je ook via je Xbox of op xbox.com kunt doen.’

Al met al ziet Xbox Live er veelbelovend uit. Helaas geldt, net als bij de Marketplace, ook voor Xbox Live dat het nog niet officieel in Nederland beschikbaar is. Je moet dus een Live-account in Engeland of Amerika registreren om gratis games en trials te kunnen spelen en om je Omnia 7 helemaal in een game handheld te veranderen moet je de workaround die je bij het stukje over de Marketplace kunt vinden toepassen.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Zune

Als je wat dan ook met je Windows Phone 7-toestel wilt doen via je computer dan moet dat via Zune. Dat is natuurlijk vervelend omdat je verplicht wordt om de software te installeren op je computer en niet even snel een bestand kunt toevoegen via de massaopslag. Daarnaast is Zune erg toegespitst op multimedia en heb je dus geen uitgebreide organiser-functies voor je telefoon op je computer. Applicaties downloaden kan overigens wel via Zune en de software ziet er mooi uit en zit over het algemeen goed in elkaar. We zijn dan ook op zich niet ontevreden over de software, maar wel over het feit dat hij je opgedrongen wordt door Microsoft.

Zune screenshot Samsung Omnia 7

 

Natuurlijk kan Windows Phone 7 ook waar een telefoon voor gemaakt is: bellen en sms’en. Hoe dat gaat, dat lees je in dit hoofdstuk, waar we ook de werking van de browser zullen behandelen.

Bellen

Screenshot Samsung Omnia 7

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smart-dialing aanwezig op de Omnia 7, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten. Wat wel beschikbaar is, is voice dialing en dat werkt nog redelijk goed ook. Als je vanuit standby de Windows-knop even ingedrukt houdt kun je “call …..” zeggen en dat wordt meestal wel goed herkent. De contact-applicatie zelf is overigens ook interessant, wat Facebook en Live Spaces zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel en dat werkt allemaal erg prettig.

Tijdens het bellen is het jammer dat je geen ophang-toets hebt, dus altijd even op het scherm moet zoeken om op te hangen. Verder is er niets mis met de bel-interface en kun je alles doen tijdens het bellen, dus verder hebben we ook weinig te klagen. Ringtones zijn niet heel hard, maar wel hoorbaar en de ontvangst van de Omnia 7 is prima.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Sms

De sms-applicatie van de Omnia 7 ligt precies in de lijn der verwachting. De applicatie is simpel vormgegeven, simpel in gebruik en heeft niet erg veel mogelijkheden. Vreemd genoeg kun je wel mms’en, maar kun je alleen maar foto’s bijvoegen bij je mms. Kleine filmfragmenten en muziek zijn niet te versturen, wat overigens ook voor mail of bluetooth geldt. Natuurlijk werkt de applicatie met een chat-layout, die uiteraard met tekstballonnetjes in de kleur van je standby-panelen werkt. Behalve een afleverbevestiging kun je helemaal niets instellen en je berichten ordenen hoort ook niet tot de mogelijkheden.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Email

Mailen kan met verschillende accounts, waaronder natuurlijk je Live-account. Maar ook Gmail, Mail for Exchange, Yahoo! Mail en pop3 en imap zijn ondersteund. Elke account heeft een eigen applicatie en iets als een gezamenlijke inbox is dan ook niet aanwezig. De applicaties werken wel allemaal hetzelfde en gewoon goed, met verschillende filters onder verschillende tabbladen en ook de mogelijkheid om makkelijk mappen te wisselen. Uiteraard kun je push-mail gebruiken waar dat mogelijk is en kun je anders gewoon een controle-interval instellen wat prima werkt. Behalve het gemis van een gezamenlijke mail- of zelfs berichten-inbox is er dus niets mis met de mail-functie van de Omnia 7.

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Screenshot Samsung Omnia 7

 

Browser

Screenshot Samsung Omnia 7

De browser in Windows Phone 7 heet nog steeds Internet Explorer, maar heeft gelukkig niets meer weg van de oude Pocket Internet Explorer en werkt voor de verandering wel goed. Pagina’s worden weliswaar niet heel snel geladen, de rest gaat wel enorm snel en vloeiend. Scrollen over een pagina is ook tijdens het laden geen probleem en zoomen gaat via de bekende pinch-beweging. Natuurlijk kun je met meerdere tabbladen browsen en er zijn onderaan het scherm sneltoetsen aanwezig om een pagina tot favoriet te bombarderen. Ook kun je een webpagina als paneel aan je standby-scherm toevoegen en op die manier krijg je uiteraard snelle toegang tot die pagina. Wel jammer is dat de browser alleen zijn beschikking heeft tot Silverlight, en geen Flash, iets dat Android inmiddels wel heeft.

De batterij van de Samsung Omnia 7 is met zijn 1500mAh een flinke jongen en ook het Super amoled-scherm zou moeten helpen de telefoon lang draaiende te houden, maar heel lang houdt de Omnia 7 het toch niet vol. Met één batterijlading kun je met intensief gebruik vaak net de dag doorkomen, waarmee het toestel wel wat onder het gemiddelde van de hedendaagse smartphone terecht komt. Daarnaast duurt het opladen van de batterij vrij lang, wat uiteraard niet zo prettig is als je bijna weg moet en de batterij nog even bij wilt laden.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij A8
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung Omnia 7 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters