Samsung S7070 Diva

De Samsung S7070 Diva is met recht een eyecatcher te noemen. Als vrouwen het toestel bekijken worden ze meestal meteen blij. Maar hoe zit het met het gebruikersgemak en de functies? Dat gaan we uitzoeken in deze review.

Samsung S7070 Diva hoofdfoto

 

In december 2009 kondigde Samsung de nieuwe ladyphonelijn ‘Diva’ aan. Vrouwentoestellen met een luxe ‘diamant-achtig’ uiterlijk en wat leuke features zoals extra cameraopties. Uiteraard mogen de sociale netwerkverbindingen ook niet ontbreken. Naast de S7070 Diva kondigde Samsung ook de S5150 Diva aan. Deze telefoon heeft hetzelfde luxueuze en vrouwelijke uiterlijk, maar is een clamshell-model zonder touchscreen. Toestellen die meer vergelijkbaar zijn met de S7070 zijn de Samsung Jet qua functies en de Samsung Marvel qua uiterlijk. De S7070 is verder het beste te omschrijven als een standaard mid-range touchscreentelefoon.

Samsung Diva S7070

 

Samsung Diva S7070

 

Rond februari dit jaar werd de Samsung Diva tijdens de Amsterdam Fashion Week officieel gepresenteerd. Deze presentatie verliep uiteraard op een Diva-manier inclusief een modeshow waarbij handmade bags werden uitgedeeld aan een aantal echte diva’s. Zij kregen daarbij ook meteen een Samsung Diva met speciale hanger kado. Deze hanger krijgen consumenten ook gratis bij de aanschaf van de ladyphone. Dit telefoonsieraad, gemaakt van leer, veertjes en kraaltjes kan aan de telefoon gehangen worden. Het sieraad is overigens ongeveer net zo groot als de telefoon zelf, maar kan ook aan een handtas gehangen worden.

Vlak na de officiële aankondiging bij de Amsterdam Fashion Week heeft All About Phones al even de gelegenheid gekregen om de fraai uitgevoerde telefoontjes snel te testen. Dit was op zich een positieve ervaring. Vlak daarna troffen we foto’s aan van de Diva in een gouden jasje. De Diva wordt op deze manier nog meer ‘blingbling’. Deze versie is nog niet verkrijgbaar, maar zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort te koop zijn. Nu de witte Diva al een tijdje daadwerkelijk in de winkels ligt, wordt het wel eens tijd om deze dame eens wat nader te bekijken. Wat kan deze telefoon nu eigenlijk en wat maakt deze ladyphone, buiten het aparte uiterlijk, anders dan bijvoorbeeld de Samsung Jet? Wat is de toegevoegde waarde als je het toestel vergelijkt met andere telefoontjes van Samsung? In deze review gaan we hier verder op in.

Samsung Diva S7070 en S5150

 

Samsung S7070 Diva

 

Samsung S7070 Diva

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S7070 Diva
Besturingssysteem TouchWiz 2.0
Ontwerp
Afmetingen 101×54,6×13,4 milimeter
Gewicht 94 gram
Form-factor Candybar
Kleuren Wit; zwart/goud
Scherm
Diagonaal 2,8″
Type TFT
Resolutie 240×320 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Touchscreen Ja
Multi-touch Nee
Geheugen
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 50MB
Energie
Gesprekstijd 8 uur
Standby-tijd 660 uur
Accu 960mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Nee
HSDPA Nee
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1 met A2DP
Wi-Fi Nee
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 3.2 MP, autofocus
Flitser Nee
Videocamera QVGA 15 fps
Radio FM-radio
Audio MP3, AMR, AAC, AAC+, e-AAC+, WMA
Video H263, H264, MP4
Audiouitgang MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Digitaal compas Nee
Applicatiewinkel Nee
Muziekwinkel Geen
Sociale netwerken Facebook, Twitter, Flickr

De Diva komt in een verpakking die de naam zeker eer aandoet. Een mooi roze doosje waar de luxe achterkant van de telefoon al een beetje wordt onthuld. Daaruit komt de echte verpakking tevoorschijn. Het witte kartonnen omhulsel verklapt al iets over de telefoon en de phonehanger die ook bij het pakketje wordt meegeleverd. Wanneer we dit omhulsel verwijderen komt er een stijlvol witparelmoer doosje tevoorschijn waar alleen de naam van de fabrikant met zilveren letters op te zien is. Als we dit doosje openmaken, ligt de Diva daar al te wachten op een bedje van de al bekende ruitjes. Nadat we de Diva eruit hebben gehaald en het ‘bedje’ optillen, kunnen we de rest van de inhoud bekijken. De volgende dingen zitten nog in de doos: een oplader, een headset voor handsfree bellen en het luisteren naar muziek of de FM radio, een datakabel, de telefoon- of tashanger. Daarnaast zijn de nodige paperassen en een cd aanwezig. Al met al is de doos dus redelijk gevuld. Wel jammer dat er geen geheugenkaartje bij zit aangezien de telefoon weinig intern geheugen heeft.

Samsung S7070 Diva unboxing

 

Als we de Diva in onze handen nemen valt het meteen op dat het toestel licht is en daardoor ook lekker in de hand ligt. De geruite achterkant geeft een soort van anti-slip gevoel, de telefoon zal niet snel uit je handen glijden. Het toestel is niet groot te noemen, het kan daarom gemakkelijk in een broekzak verdwijnen. Wel voelt het toestel over het algemeen een beetje plastic-achtig aan. We krijgen zelfs een beetje het gevoel dat we een speelgoedtelefoon in handen hebben. Waarschijnlijk omdat het toestel zo licht aanvoelt, ook de witte kleur helpt mee aan dit gevoel. De drie knoppen op de voorkant voelen ook een beetje ‘speelgoedachtig’ aan. Ze maken ook een beetje een klikgeluid als je ze gebruikt. De zilveren rand aan de voorkant heft het speelgoed-gevoel weer een beetje op. Deze omlijsting zorgt er toch voor dat de ladyphone een Diva-achtig uiterlijk krijgt, zeker in combinatie met de diamanten knop in het midden.
De achterkant geeft de indruk niet erg gevoelig te zijn voor krassen omdat het van hard plastic is met een soort laklaagje erover heen. Het touchscreen is, zoals bijna alle touchscreens, wel gevoelig voor vingerafdrukken en dergelijke.

Als we de voorkant van het toestel nader bekijken, springt vooral de middelste knop er direct uit. Deze knop, in de vorm van een diamant, geeft de telefoon wat extra ‘blingbling’. Er zitten nog twee andere knoppen op de voorkant van de Diva, een opneemknop en een ophangknop die tevens functioneert als aan/uit knop. De icoontjes zijn afgebeeld in het zilver, verder zijn deze knoppen niet erg bijzonder. Wat wel opvalt is dat deze twee knoppen een andere structuur hebben dan de rest van de telefoon heeft. Ze hebben een soort van geribbelde structuur, terwijl de rest van de telefoon aan de voorkant helemaal glad is. Het is uiteraard een kwestie van smaak, persoonlijk hadden we liever gezien dat het gladde uiterlijk aan de voorkant van de telefoon helemaal was doorgetrokken. Verder staat het logo van Samsung duidelijk op de voorkant boven de knoppen. Het redelijke kleine touchscreen valt wel flink op in de witte achtergrond van de telefoon. Wat ons betreft had het touchscreen best wat groter gemogen, aangezien er aan de zijkant, bovenkant en onderkant nog best wat ruimte over is. Helemaal aan de bovenkant treffen we de speaker aan. De voorkant wordt omlijst door een zilveren rand, dit geeft de telefoon echt een luxe uitstraling. De voorkant is daarmee zeker mooi afgewerkt.

Samsung S7070 Diva voorkant

 

Samsung S7070 Diva voorkant detail

 

Samsung S7070 Diva voorkant detail

 

De achterkant, die geheel dient als batterijklep, is de echte blikvanger van het toestel. De kleur is gebroken wit met een parelmoer glansje, dit geeft het toestel dan ook een luxe uitstraling. De structuur die ons doet denken aan diamanten en geeft de achterkant een heel vrouwelijk tintje. In het midden staat nogmaals de merknaam afgedrukt. Verder is er aan de bovenkant een speaker te vinden en de lens van de camera, die ook weer mooi is afgewerkt met een zilveren omlijsting.

Samsung S7070 Diva achterkant

 

Aan de zijkanten van het toestel zitten redelijk weinig knopjes. Aan de ene kant treffen we twee volumeknopjes aan waarmee ook de noodoproep kan worden ingeschakeld. Daarboven zit de ruimte om een polsbandje of hanger te bevestigen. Helemaal onderaan deze zijkant zit de MicroUSB aansluiting waar de oplader, koptelefoon en datakabel kunnen worden bevestigd. Deze aansluiting is afgesloten met een klepje. Aan de ene kant is dit handig, want zo komt er geen stof of vuil in, aan de andere kant is het ook een beetje lastig te openen. Zeker voor Diva’s met bijvoorbeeld nepnagels. De andere zijkant bevat twee knopjes. Eentje voor het vergrendelen van de telefoon en eentje om de camera te starten. Dit knopje is tegelijkertijd ook de sluiterknop.

Aan de onderkant van het toestel treffen we de microfoon en de opening om de batterijklep te verwijderen. Aan de bovenkant van het toestel zit verder niets.

Samsung S7070 Diva rechterkant

 

Samsung S7070 Diva linkerkant

 

Samsung S7070 Diva onderkant

 

Samsung S7070 Diva bovenkant

 

Scherm

Het scherm van de S7070 Diva is helder en redelijk groot. De kleuren zijn mooi en ook in het zonlicht is het scherm nog leesbaar. Als je naar de gehele voorkant van de telefoon kijkt zou het scherm wel iets groter mogen zijn, maar met de functionaliteiten die het toestel bevat is het geen groot gemis dat het scherm wat kleiner is.

Het touchscreen werkt meestal goed. Het is in ieder geval niet te gevoelig. Soms moet je wel eens twee keer drukken, maar dat is beter dan dat je steeds per ongeluk functies opent zonder dat dit de bedoeling is. Wat handig is aan het touchscreen: je kunt een vibratie instellen waardoor je het voelt als je iets goed hebt aangeklikt. Bij het aanklikken voel je dan een lichte trilling. Vooral bij het surfen op internet is dit handig. Je voelt dan wanneer je een link hebt aangeklikt. Soms is het namelijk niet visueel duidelijk of dit is gelukt.

Toetsen

Screenshot Samsung S7070 Diva

Vele touchscreentoestellen hebben tegenwoordig een virtueel qwerty-toetsenbord. Helaas beschikt de Diva hier niet over, er zit een numeriek toetsenbordje bij waar je wel T9 aan kunt zetten. Dit is jammer en vooral even wennen. Sms’en en tekstjes typen met T9 op een touchscreen gaat in het begin niet zo gemakkelijk. Het lijkt ook of er een lichte vertraging zit tussen het intikken en het verschijnen op het scherm. Maar na enige tijd raak je er wel aan gewend. Ideaal is echter anders. Wat ook erg lastig is, is dat bij het intypen van teksten je snel de knop aan de linker onderkant raakt, waardoor je T9 uitschakelt of inschakelt tijdens het typen.

De fysieke toetsen werken prima. Met de diamantvormige knop kan er altijd een stap terug gedaan worden. Daarnaast zitten er aan de voorkant een belknop en een ophangknop. De ophangknop kan ook gebruikt worden om vanuit een menu terug te gaan naar het homescherm. Aan de linkerzijkant zitten de volume toetsen. Wanneer in het menu de ‘fake-call’ optie is ingeschakeld, kan deze opgeroepen worden door een van de volume toetsen lang ingedrukt te houden. De telefoon gaat dan af en zo kan een Diva zich redden uit een vervelende situatie. Aan de rechterzijkant zit de unlock toets en de toets waarmee de camera geactiveerd wordt. Deze knop werkt tevens als sluiterknop.

De S7070 Diva draait op Samsungs eigen TouchWiz-systeem. In dit hoofdstuk zullen de belangrijkste onderdelen van de interface langskomen en zullen we zoals altijd even ingaan op de prestaties van de telefoon.

Standby

Het speerpunt van TouchWiz blijft nog steeds de vele widgets die op het homescreen geplaatst kunnen worden. Er zijn drie standby-schermen waar de diverse widgets heen gesleept kunnen worden. Aan de linkerkant is de widgetbalk geplaatst, als deze is geopend is het een kwestie van slepen naar de gewenste plek. De widgets kunnen niet heel precies geplaatst worden, maar het scherm kan zo wel geheel naar eigen smaak ingericht worden. Wat een beetje teleurstellend is, is dat de widgets die op de telefoon aanwezig zijn vaak niet erg handig zijn en soms helemaal niet werken. Er is wel een mogelijkheid om meer widgets te downloaden, maar via de functie die op de telefoon zelf zit kom je dan terecht bij widgets van vorig jaar en ouder.

Het toestel heeft ook standaard wat sociale widgets. Zo is er een widget voor Twitter, eentje voor Facebook en eentje voor MySpace. Deze werken niet optimaal. De widgets zijn erg klein en daardoor is het lastig om alle laatste updates van virtuele vrienden te lezen. Vaak ontbreekt er een Hyves widget, de Diva heeft deze wel, maar dat is eigenlijk gewoon een snelkoppeling naar de mobiele website van Hyves.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Menu

Ook het menu van de Diva bestaat uit drie pagina’s. De icoontjes zijn niet naar wens te plaatsen op de verschillende schermen. Elke pagina bestaat uit twaalf onderdelen en onderaan zitten nog drie knoppen. Deze zijn voor het toetsenbord, de telefoonlijst en de widgets. Als het standaard thema aanstaat ziet het menu er niet erg mooi uit, het oogt zelfs wat ouderwets. Wanneer er een ander thema ingesteld wordt, ziet het er wat moderner uit. Het scrollen van de ene menupagina naar de andere gaat redelijk soepel. Soms druk je per ongeluk een item aan terwijl dit niet de bedoeling was, maar als je eenmaal het touchscreen een beetje door hebt gebeurt dit nauwelijks meer.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screensaver

De screensaver van de Diva is niet heel bijzonder, maar als je het toestel wat beter kent kom je erachter dat er een leuke extra functie in verborgen zit. De functie heet ‘Slim Ontgrendelen’. Met het tekenen van een bepaalde letter kan het scherm ontgrendeld worden. Verder kan aan een toepassing ook een letter toegekend worden. Aan de letters a tot en met z kan een functie of contact gekoppeld worden. Als je in de screensaver niet op de unlocktoets aan de zijkant drukt, maar de desbetreffende letter op het scherm tekent, dan opent het toestel direct deze functie. Bij een contact worden niet de gegevens van de contactpersoon getoond, maar wordt je contact direct gebeld. Deze functie is erg handig en kan je heel wat handelingen besparen, mits je er even aan gewend bent.

Prestaties

De Diva heeft niet de meest technische snufjes en is soms zelfs wat aan de trage kant. Sommige handelingen vergen meer tijd dan had gehoeven en aan de gevoeligheid van het scherm moet je ook even wennen. De Diva is een juweeltje om te zien, maar qua prestaties houdt deze ladyphone de rest van de touchscreentelefoons niet echt bij.

De Diva heeft diverse muzikale opties. Er is een mp3-speler aan boord, een functie om muziek te herkennen en een FM radio. In dit hoofdstuk spreken we alle functies door en kijken we hoe multimediaal de Diva is.

Muziekspeler

Wanneer de mp3-speler wordt gestart kun je diverse opties kiezen. Je kunt afspeellijsten maken en zoeken op artiest, album, componisten of genres. Onderaan het scherm kun je de instellingen aanpassen. Traditioneel probleem blijft dat je niet binnen een lijst met muziek kan zoeken of naar een letter kunt springen. Zo kom je dus niet echt makkelijk bij een nummer dat met een “z” begint als je veel muziek hebt. Het afspeelscherm bestaat uit een opvallend grote album-art met een klein balkje voor de naam en basale besturing eronder en uiteraard de drie knoppen helemaal onderin en de statusbalk bovenin. Veel interessante instellingen zijn er verder niet, maar met een equalizer en de standaard shuffle- en herhaal-functies is een goede basis aanwezig. Wanneer de muziekspeler is geactiveerd, verschijnt deze automatisch op het standby-scherm als widget. Deze moet je dus daarna weer handmatig verwijderen. Dit doe je door de widget te slepen naar de widgetbalk aan de linkerkant van het scherm.

De kwaliteit van de muziek is niet zo speciaal. De speakers van het toestel zijn redelijk. Door de oordopjes is de kwaliteit gemiddeld, al met al kan je met de Diva op een redelijk niveau muziek luisteren.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

FM radio

De FM radio is simpel qua layout, maar doet wat hij moet doen. Met de bijgeleverde oordopjes is de geluidskwaliteit wederom redelijk. Centraal in de applicatie staat een balkje waarin je een frequentie kunt zoeken, daarboven is de meegestuurde RDS-informatie weergegeven en helemaal bovenaan staan twee knopjes, één om tussen de headset en de speaker te schakelen en één om de opgeslagen kanalen te bekijken. Wanneer de radio-applicatie wordt opgestart vraagt het toestel of je automatisch de zenders wilt opzoeken. Dit werkt als je stilzit prima. In de trein kan het voorkomen dat de radio toch gaat storen. Onderaan in de applicatie zijn drie knoppen gevestigd. Als je op ‘Meer’ drukt kun je ook een liedje opnemen van de radio. Deze functie zit dus helaas wat verstopt, maar het is wel erg leuk dat hij er überhaupt is. Het geluidsfragment kun je terugvinden via ‘Mijn bestanden’ in het hoofdmenu.

Muziek herkenning

Muziekherkenning is tegenwoordig een functie die bijna standaard wordt meegeleverd in een telefoon. De Diva blijft hiermee niet achter. Met deze applicatie kun je, zoals de naam al zegt, muziek die extern afgespeeld wordt herkennen, bijvoorbeeld in de disco. Dit gebeurt door een kleine sample naar een server te sturen, wat dus betekent dat je er wel een internetverbinding voor nodig hebt. Verder is de dienst wel gratis. Hoewel deze dienst niet in de FM radio werkt, is de applicatie wel beschikbaar voor externe muziek. Als je een nummer herkent, kun je hem via een knop meteen kopen. Dit gebeurt wel via Jamba, helaas zijn veel nummers niet aanwezig in de winkel van Jamba. Het werkt prima met bekende liedjes, helaas worden veel onbekendere nummers niet gevonden, terwijl dat eigenlijk de reden is waarom je de applicatie gebruikt. Het is wel leuk dat de Diva deze applicatie toegevoegd heeft, maar echt fantastisch werkt het niet.

Video Playback

Video’s afspelen is schijnbaar niet echt een belangrijke functie voor de Samsung Diva, dit gebeurt namelijk gewoon via het bestandsbeheer. Er is ook niet erg veel aandacht besteed aan de formaten die afgespeeld kunnen worden. Simpel gezegd komt het er op neer dat je filmpjes kunt afspelen die gemaakt zijn met het toestel of die zijn geconverteerd in redelijk slechte kwaliteit. Al verwacht je van een toestel van deze prijsklasse geen superkwaliteit, iets meer aandacht had er best aan besteed kunnen worden. De speler zelf is beperkt, je kunt het formaat aanpassen terwijl je naar het filmpje kijkt en het filmpje versturen naar internet of een andere telefoon. Veel andere opties zijn er niet. Grafisch ziet de speler er ongeveer hetzelfde uit als de muziekspeler.

De Diva is, zoals bijna alle telefoons tegenwoordig, ook uitgerust met een camera. Hier moet je echter niet erg veel van verwachten. Het gaat om een 3.2-megapixel camera zonder flitser. Er zitten wel een aantal grappige opties bij waarmee je de foto’s een beetje kunt pimpen. De video-opname is ook niet van hoge kwaliteit. In dit hoofdstuk zullen we alles wat uitgebreider langslopen.

Foto

Het zoekerscherm van de camerafunctie bestaat uit een zoeker met aan beide kanten een balk met knopjes. Met deze snelkoppelingen kun je veelgebruikte instellingen, zoals de timer, helderheid en fotostand direct veranderen. Ook zit er een knop om naar de galerij te gaan en kun je via één van de knopjes het instellingenmenu binnengaan. Dit menu is verdeeld in twee delen en soms is het even zoeken waar de instelling die je wilt aanpassen zit, maar het werkt prima. Er zijn niet erg veel instellingen die je kunt aanpassen, maar voor een camera met zulke lage kwaliteit is dat misschien ook niet zo gek. Je kunt onder andere de resolutie en de belichtingsmeter aanpassen en je kunt diverse effecten op foto’s toepassen zoals zwart-wit of sepia. Wat wel leuk is, is dat er diverse opties zijn om je foto’s wat te pimpen. Echt heel erg mooi worden je plaatjes hier niet van, maar het is wel grappig. Zo kun je diverse kaders gebruiken, mozaiek foto’s maken of een panorama foto. Verder beschikt de camera ook over lachdetectie. Dit werkt op zich prima, maar of het nu echt een toevoeging is, is discutabel. De interface is in elk geval duidelijk genoeg.

De kwaliteit van de foto’s is niet erg goed, maar dat is ook niet te verwachten van een dergelijke camera. Overdag in het buitenlicht zijn de foto’s best ok, al zijn de kleuren wat flets te noemen. Maar foto’s in het donker maken is bijna onmogelijk, aangezien er geen flits aanwezig is op het toestel.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Foto genomen met Samsung Diva

 

Video

Met de Diva is het ook mogelijk om filmpjes op te nemen. De filmpjes zijn van zeer lage kwaliteit. Het is dus leuk dat het mogelijk is, maar je kunt er verder niet echt iets mee. De interface van de videocamera is ongeveer gelijk aan die van de fotocamera, behalve dan dat er wat andere instellingen aanwezig zijn.

Zoals al gezegd, de kwaliteit is niet zo best. Je kunt op de telefoon de filmpjes redelijk bekijken, en zelfs dan zijn ze al ‘blokkerig’. Maar als je het filmpje op je computer zet blijft er maar weinig van over. Wederom leuk dat deze functie beschikbaar is, maar echt fantastisch is het niet te noemen.

Gallerij

Je kunt de foto’s van de Diva bekijken via het bestandsbeheer. Verder zit er in de camerafunctie ook een knopje waarmee je naar de galerij gaat. Hier vind je zowel je foto’s als filmpjes en kun je foto’s direct naar de sociale netwerken uploaden. Daarnaast kun je uiteraard een foto als achtergrond instellen of een foto mailen of mms’en. Tot slot kun je snel een diapresentatie maken en de afbeelding een beetje opleuken met wat effecten of plaatjes. Het is erg grappig dat je ook door je foto’s kunt bladeren door het toestel schuin te houden, de afbeeldingen vallen dan als het ware door je scherm. Het is wel even wennen hoe je dat bladeren weer kunt stoppen.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Op de Samsung S7070 Diva staan alleen trialversies van Java spelletjes. Jammer, want na vijf minuten kun je al niet meer verder spelen. Daarnaast is de ladyphone middels java programma’s uit te breiden, hoewel dat natuurlijk wel een stuk omslachtiger is dan bij moderne smartphones waar je de apps direct uit een applicatiewinkel trekt. Hieronder bespreken we enkele van de applicaties die te vinden zijn op de Diva.

Agenda

Uiteraard ontbreekt de agenda niet op de Samsung Diva. Je begint met een maandweergave, waarin je alle dagen met een afspraak kunt herkennen aan een blauw driehoekje onder de datum. Rechts onderin staan de weeknummers en het weekend heeft apart gekleurde dagen, waardoor het allemaal erg overzichtelijk is. Naast deze maandweergave is er ook een weekweergave, een dagweergave en een lijst met alle afspraken beschikbaar. Een afspraak kun je gemakkelijk toevoegen, hierbij zijn de standaard invoervelden beschikbaar. Je kunt je afspraak een titel, beschrijving en alarm geven en je kunt een plaats invoeren. Leuk is ook de mogelijkheid om de dag van de afspraak een feestdag te maken, waarna deze dag roze gemarkeerd in de agenda weergegeven zal worden. Als je een alarm toevoegt, kun je een eigen geluidje per afspraak kiezen. Je kunt ook verjaardagen toevoegen, die niet binnen je afsprakenoverzicht zullen staan maar een eigen overzicht hebben. Als je dat overzicht bekijkt en de verjaardag is bijna dan zal er achter staan hoeveel dagen het nog duurt voor de verjaardag plaatsvindt.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Sociale Widgets

Op de Samsung S7070 Diva zijn diverse widgets te plaatsen op de standby-schermen. Hierbij kun je onder andere een Facebook-, Twitter- en Myspacewidget plaatsen. Je moet voor het gebruiken van deze apps uiteraard wel over een internetverbinding beschikken. Het principe van de widgets is erg leuk, maar echt heel praktisch is het niet. Allereerst is het vrij langzaam en ten tweede zijn de widgets te klein. Als je beschikt over een redelijk sociaal netwerk is het via deze miniwidgets niet goed bij te houden welke vrienden een update hebben geplaatst. Je kunt via de Twitterwidget een update plaatsen, maar zoals al gezegd is het lastig bij te houden wat al je vrienden aan het doen zijn. Via de Facebookwidget kun je naar je inbox gaan, vrienden poken en een update van je status doen. Ook hier geldt: het kost je wat tijd. Als je eenmaal vanaf het standby-scherm in de widget zit, dat lukt als je bijvoorbeeld je inbox bezoekt, heb je wat meer overzicht. Er is ook een Hyveswidget, dat ontbreekt vaak nog op telefoons, alleen is het in dit geval een snelkoppeling naar de mobiele websites van Hyves. Geen mooie widget dus, maar wel praktisch.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Games

Zoals we gewend zijn van Samsung staan er op de Diva ook alleen maar demo’s van spelletjes. In dit geval zijn dat vijf demo’s van California Gold Rush, Date or Ditch, Diamond Twister, Monopoly en Pyramid Bloxx. Eigenlijk allemaal een beetje ‘vrouwen-spelletjes’. Je kunt met deze demo’s, die je echt maar heel kort kunt spelen, een indruk krijgen van het spelletje. Wil je echt spelletjes spelen op je Diva, dan zul je toch het net af moeten speuren of moeten betalen om de demo’s om te zetten in een echt spel. We blijven het jammer vinden dat Samsung geen spelletjes levert bij hun telefoons.

De Samsung Diva blijft een telefoon en het is dan ook belangrijk dat je er goed mee kunt bellen en sms’en. Mailen en internetten wordt ook steeds belangrijker, ook in de wat minder dure toestellen. We bekijken alles wat de Diva te bieden heeft in dit hoofdstuk.

Telefoon

Onderaan het standby-scherm zijn toetsen voor het telefoonboek en het toetsenbord aanwezig. Via de beltoets kun je je logboek oproepen, waardoor je al je belmogelijkheden met één klik beschikbaar hebt vanuit standby. Wanneer je via de bellijst op een contact drukt, kom je bij de gegevens terecht van die contactpersoon. Je kunt vanuit dat scherm direct bellen of sms’en. Tijdens een gesprek wordt het toestel geblokkeerd. Als je de toetsen gedeblokkeerd hebt kun je via een aantal sneltoetsen het toestel op de speaker zetten, het geluid dempen of het gesprek in de wacht zetten. Verder kun je bij je telefoonlijst, notities en berichten tijdens een gesprek, maar teruggaan naar het hoofdmenu is niet mogelijk.

De Diva heeft een goede ontvangst en belkwaliteit. De andere partij is prima te verstaan. Ook de ringtones zijn hard genoeg en het trilalarm is prima. Leuk detail: bij de Diva kun je kiezen uit vijf verschillende trilstanden.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Berichten

De Samsung S7070 Diva heeft de mogelijkheid om smsjes, mmsjes en mailtjes te versturen. Er zijn twee aparte inboxen voor sms/mms en mail. Maar de concepten, verzonden berichten en het postvak uit zijn bijvoorbeeld weer gecombineerd. Mailen gaat via pop- of imap-accounts en het toestel kan als je dat wilt je mailtjes automatisch ophalen. Het instellen van een e-mail account is alleen niet erg gemakkelijk voor een leek. Aangezien de Diva alleen maar een numeriek onscreen-toetsenbordje heeft gaat berichtjes typen niet heel eenvoudig en het is het zeker niet prettig om lange mails te versturen. Omdat het smsen met het toetsenbordje niet simpel gaat en omdat de mailfunctie niet erg prettig is, zijn we hier niet zo over te spreken.

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Screenshot Samsung S7070 Diva

 

Browser

De browser in de Samsung Diva kan de meeste basisfuncties uitvoeren en laadt de meeste pagina’s zoals dat hoort. Uiteraard bevind auto-rotate zich onder de mogelijkheden en ook Samsung’s one-finger-zoom is mogelijk in de browser van de Diva. Dit doe je door je vinger wat langer op het scherm gedrukt te houden. Wanneer je dan naar boven beweegt zoom je in en als je naar onderen beweegt zoom je uit. Tabbladen worden helaas niet ondersteund, maar dat was op zich ook niet te verwachten bij deze basic internet faciliteiten.

Screenshot Samsung S7070 Diva 

De batterij van de S7070 Diva houdt het lang vol. Wanneer je de telefoon dagelijks gebruikt om te bellen, foto’s te maken en in de trein te internetten (denk daarbij aan sessies van 10 minuten tot een half uur per keer) dan is de telefoon na ongeveer een week leeg. Wanneer je dus minder intensief gebruik maakt van internet zou je waarschijnlijk langer dan een week kunnen doen met een batterijlading. De batterij is ook snel weer opgeladen.

Samsung S7070 Diva batterij

 

Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~7
Batterij BN
Capaciteit 960mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

LET OP: Tabel van Samsung Monte, graag nog even invullen voor de Diva.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters