Samsung S8500 Wave

De Samsung Wave is de eerste Bada-telefoon van Samsung en het is meteen ook hét vlaggenschip voor dit jaar. Met een gigantische campagne als steun moet de Wave een ware hit worden. Wij zoeken uit of de telefoon het marketingbudget waard is.

Samsung S8500 Wave hoofdfoto

 

De naam Samsung S8500 dook voor het eerst op op 2 februari, toen bekend werd dat deze telefoon uitgerust zal worden met bluetooth 3.0. Drie dagen later werd bekend dat Samsung een Unpacked-evenement ging organiseren voor de Wave en kwam de eerste foto van het scherm naar buiten, waarop we een voorproefje van het nieuwe Super-amoled-scherm konden zien. Toen de eerste journalisten in Barcelona aankwamen was de kogel officieel door de kerk aangezien er overal gigantische advertenties voor de Wave hingen, die niet verborgen bleven tot de aankondiging van het toestel. Net voor deze aankondiding kwamen ook nog een aantal echte foto’s van het toestel uit en op de zondag voor het Mobile World Congress werd het toestel officieel bekend gemaakt. Onze eerste ervaringen met de Wave waren positief en nu het toestel net in de winkels beland is, is het hoogste tijd om te onderzoeken of we ook na een langere testperiode nog tevreden zijn over de Wave.

Bada is het nieuwe besturingssysteem van Samsung dat de producent maar al te graag wil promoten en aangezien de Wave het eerste toestel met dit systeem is, is het een erg belangrijk product voor Samsung. Samsung heeft dan ook al laten weten dat het een marketingbudget met een recordhoogte heeft uitgetrokken voor de Wave en ook de prijs is erg aantrekkelijk te noemen, wat volgens de producent zelf samen voor een omzet van 10 miljoen toestellen dit jaar moet zorgen. De campagne gaat ook gepaard met een developer-contest die het platform en daarmee de Wave alsvast een mooi portfolio aan applicaties moet geven. De Wave zal door het jaar aan de top van de Bada-hiërarchie blijven staan, met aan haar zijde de Galaxy S als heeser over de Android-tak van Samsung’s portfolio. Het toestel is min of meer de opvolger van de Jét en zal volgend jaar net als de Jét nu als goedkope do-it-all-telefoon op de markt gezet worden.

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Het aantal high-end-touchscreentelefoons blijft maar groeien en dat maakt het ook de Wave niet makkelijker op de markt. Hoewel het toestel een aantal troeven heeft op haar spec-sheet zoals een Super-amoled-scherm en een zacht prijskaartje, zijn er genoeg concurrenten te vinden voor de Wave. Nokia, LG, Sony Ericsson, HTC, Acer en zelfs Samsung zelf zijn allemaal in de race om het leven van de Wave zuur te maken met een groot aantal toestellen die qua prijs en features grotendeels in het straatje van de Wave wandelen.

De belangrijkste concurrenten komen op dit moment toch wel van HTC en Sony Ericsson, in de vorm van de Desire, Nexus One en Xperia X10, die allen qua features aan de Wave gewaagd zijn, maar op Android draaien en iets duurder zijn. Ook de Galaxy S van Samsung zelf past prima in dat rijtje, maar die zal nog iets langer op zich laten wachten.

Naast de directe concurrentie die hierboven genoemd zijn, is er nog een wildgroei aan toestellen die niet direct de Wave beconcurreren, maar zeker de nodige overeenkomsten hebben en menig consument aan het twijfelen kunnen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de LG GD880 Mini die vooral zijn multimediale karakter met de Wave deelt. Daar komt binnenkort nog de Nokia N8-00 bij die het moete hebben van zijn high-end karakter en ook toestellen als de HTC Legend, Sony Ericsson Vivaz, Nokia X6, HTC HD2, Acer neoTouch, Acer Liquid, Sony Ericsson Satio en Samsung Omnia II die allemaal wel iets weg hebben van de Wave en vaak door hun leeftijd ook tot een aantrekkelijk prijspunt gekomen zijn.

Samsung Wave MWC 2010

 

Samsung Wave MWC 2010

 

Samsung Wave MWC 2010

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S8500 Wave
Besturingssysteem Bada
Ontwerp
Afmetingen 118x56x10,9 mm
Gewicht 118 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Grijs
Scherm
Diagonaal 3,3″
Type Super-amoled
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Samsung-Intrinsity Hummingbird
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 400MB
Energie
Gesprekstijd 510 minuten
Standby-tijd 450 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @25fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Nee
Navigatie Samsung LBS (Route 66)
Internetservices
Applicatiewinkel Samsung Apps
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

Samsung S8500 Wave unboxing

Een trend die we de afgelopen tijd zien is die van langwerpige, strak ontworpen doosjes. Samsung doet hier helemaal in mee, dat deed het bedrijf al met de Monte en de Wave zit eveneens in een dergelijk gevormd doosje. Nadat je de bovenkant eraf geschoven hebt zie je het toestel meteen liggen in een bakje waar alle boekjes in verwerkt zitten. Hieronder zit een bak met alle accessoires, in het geval van de Wave een lader, USB-kabel en headset. Dit is voor een telefoon van dit kaliber misschien een beetje matig, maar gezien de prijs is het wel begrijpelijk omdat Samsung toch ergens op moest besparen. Het toestel is al uitgerust met een 2GB geheugenkaartje, waarvoor ook een SD-adapter wordt bijgeleverd. Al met al kunnen we zowel over het doosje als over de inhoud redelijk tevreden zijn.

De Samsung S8500 Wave is gezien zijn schermformaat aan de grote kant. Het toestel heeft een 3,3″-scherm maar is qua formaat bijna gewaagd aan toestellen als de HTC Desire en Nexus One, die een scherm met een doorsnede van 3,7 inch hebben. Dat is echter niet zo’n groot probleem en de Wave ligt nog steeds redelijk lekker in de hand. Hij is net niet te dun om lekker vast te houden en ook het formaat is nog wel ok, iets dat in de broekzak overigens niet altijd zal gelden. Waar de Wave zeker wel punten scoort, is op het materiaal. Een groot deel van de body is van één stuk aluminium gemaakt en dat pakt goed uit en geeft het toestel een premium gevoel mee. Deze ‘seamless onebody’ zoals Samsung het noemt is trouwens niet zo heel seamless, want de batterijklep zit erin en op de voorkant loopt hij maar een klein stukje door. Dat deed HTC met haar Legend beter, maar desalniettemin voelt het wel gewoon heel goed aan. Het design wordt er ook zeker wat strakker door en over het algemeen ziet de Wave er gewoon heel erg goed en strak uit.

Voorlopig komt de Wave alleen in de kleur ‘Ebony Grey’ uit, wat een combinatie van grijs en zwart is. Samsung kennende zullen daar in de loop van de tijd wel extra kleuren bij komen. Toestellen als de Jét en de Omnia II zouden aanvankelijk ook maar één kleur hebben en dat assortiment is inmiddels flink omhoog gegaan. Het grootste deel van de body van de Wave is van grijs aluminium, met uitzondering van het deel rond het scherm en de boven- en onderkant, die zijn allen zwart.

De voorkant van de Wave is wat complexer dan die van de gemiddelde touchscreentelefoon. Boven begint de voorkant met een klein laagje zwart plastic, daarna komt een streepje van de aluminium body van het toestel. Daaronder begint het scherm, waarbij een aantal elementen zoals de speaker en de secundaire camera verwerkt zijn. Onder het scherm zit een rij toetsen, die van plastic gemaakt zijn maar er uitzien alsof ze van aluminium zijn. Helemaal onderaan wordt de voorkant van de S8500 Wave weer afgesloten met een glanzend zwart deel. Opvallend is dat het scherm wat lager ligt dan de rest van de body, wat waarschijnlijk bedoeld is als bescherming. Het scherm krast inderdaad niet snel, maar of dat nou echt daarmee te maken heeft valt nog te bezien.

Samsung S8500 Wave voorkant

 

Samsung S8500 Wave voorkant detail

 

Samsung S8500 Wave voorkant detail

 

In de achterkant van de Wave komt twee keer een kenmerkende ruit terug, één keer in de camera en één keer in de flits. Dezelfde ruit is overigens ook te vinden in de menutoets, die zich uiteraard aan de voorkant van het toestel bevindt. Verder valt op dat ook aan de achterkant zowel boven als onder een streepje zwart plastic te vinden is en dat de batterijklep dwars door de ‘seamless onebody’ heen gaat, hoewel hij van hetzelfde materiaal gemaakt is. Onder deze batterijklep bevindt zich naast de batterij en de sim-houder ook het geheugenkaartslot, welke onder de batterij zit. Hiermee kun je dus niet even snel een geheugenkaart verwisselen, wat natuurlijk jammer is.

Samsung S8500 Wave achterkant

 

Samsung S8500 Wave achterkant detail

 

Samsung S8500 Wave achterkant detail

 

Aan de zijkanten van de Wave is de solide behuizing van de Wave wel heel goed te zien. Waar de meeste telefoons randjes hebben aan de zijkanten, zijn deze bij de Wave helemaal uit één stuk wat het design weer een stukje strakker maakt en ook voor wat extra duurzaamheid zorgt. Rechts vinden we de lock-toets en de cameratoets en aan de linkerkant is de volumetoets te vinden bij de Wave. Buiten die drie knopjes zijn de zijkanten allemaal heel clean gehouden.

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Samsung S8500 Wave zijkant

 

De onderkant van de Wave is helemaal van zwart plastic en bevat slechts een gaatje voor de microfoon. De bovenkant is ook helemaal van zwart plastic, alleen deze is wat voller zoals we van Samsung gewend zijn. Je vindt hier de MicroUSB-poort, de 3,5mm jackingang en de primaire speaker van de telefoon.

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Scherm

Samsung heeft een flinke hype gemaakt van het Super-amoled-scherm dat in de Wave te vinden is. Het scherm zou nóg helderder en mooier van kleur zijn dan de huidige amoled-schermen en daarnaast beter zichtbaar in het zonlicht. Dat laatste is waar, maar dat betekent nog niet dat het scherm de Wave ook echt goed zichtbaar is in de directe zon. Hoewel het scherm het beter doet dan zijn amoled-broertjes, is het nog steeds aardig lastig om dingen goed te zien als de zon schijnt. De rest van het scherm is echter inderdaad top. De helderheid is erg goed, de contrasten zijn mooi. Het valt echter wel op dat het scherm van de Wave in vergelijking met het gewone amoled-scherm van bijvoorbeeld de Jét niet heel veel beter is. De Jét toont zelfs iets meer detail, maar dat zou kunnen komen doordat dat toestel een kleiner scherm heeft met evenveel pixels.

De gevoeligheid van het scherm is absoluut top. De kleinste aanraking wordt geregistreerd en ook de software pakt het goed op, en dat is iets waar het vroeger bij Samsung nog weleens mis ging. Dit maakt samen dat werken met de Wave gewoon erg prettig is en ook de multi-touch-functie van de Wave is geen enkel probleem om mee te werken.

Toetsen

Screenshot Samsung S8500 Wave

Zoals elke touchscreentelefoon heeft de Samsung Wave een on-screen toetsenbord en in dit geval zelfs een heel erg prettige. Hoewel het scherm van de telefoon met 3,3″ niet zo heel groot is typt het toestel zeker zo lekker als de meeste telefoons die een 3,7 of zelfs 4 inch-scherm hebben. Je kunt kiezen tussen een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord of handschriftherkenning. Het toestel staat standaard ingesteld op het qwerty-toetsenbord en dat werkt ook verreweg het beste. Je hoeft de toetsen maar heel licht aan te raken om te typen en de tekstvoorspelling werkt erg goed, zodat je ontzettend snel kunt typen op de Wave ondanks de niet zo heel grote knopjes. Zowel in portret- als in landschapsmodus werkt dit goed. Leestekens zetten gaat door de spatiebalk twee keer in te drukken. Dan komt er standaard een punt en kun je vervolgens kiezen uit een aantal andere leestekens. Extra tekens gaan via een ander schermpje, wat natuurlijk iets omslachtiger is. Over het algemeen is het on-screen toetsenbord van de Samsung S8500 Wave echter zeker één van de beste die we tot nu toe gezien hebben.

De fysieke knopjes die de Wave heeft werken allemaal goed. Ze zijn stuk voor stuk lekker soepel en drukken goed in. Twee knopjes zijn niet helemaal optimaal, namelijk de menutoets en de locktoets. De menutoets is vanwege zijn ruitvorm een beetje hoekig aan de bovenkant waardoor hij niet erg lekker aanvoelt aan je vinger. De locktoets is niet zo groot en zit op een redelijk onhandige plaats. Hoewel dit natuurlijk went kan het zeker aan het begin een beetje vervelend zijn. Verder zijn we echter dik tevreden met de fysieke knopjes van de Wave.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave draait op een gloednieuw besturingssysteem, maar dat wil nog niet zeggen dat deze S8500 ook een gloednieuwe interface heeft. Hoewel er zeker het één en ander veranderd is, is de interface van de Wave in essentie nog gewoon de TouchWiz-interface die het bedrijf al jaren gebruikt. In dit hoofdstuk zullen we de interface gewoon nog een keertje doornemen en alle voor- en nadelen bespreken.

Standby

Het standby-scherm van de Samsung Wave bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets erop. In dit geval zijn er maximaal tien schermen die je makkelijk kunt ordenen door het toestel op z’n kant te draaien als je de widgets aan het instellen bent. Widgets instellen kan zoals we dat gewend zijn door ze van de widgetbalk op het scherm te verslepen of terug, wat nu een stuk beter gaat dan bij veel oudere Samsung-telefoons. Nieuwe widgets kun je nu downloaden via Samsung’s applicatiewinkel, maar of dat een beetje van de grond gaat komen moeten we nog maar zien. Voorlopig zijn er maar een aantal extra widgets beschikbaar, maar het zou goed kunnen dat dat aantal snel groeit. Standaard staan er ook niet zo gek veel widgets op de telefoon, maar er zitten wel een aantal erg nuttige widgets tussen. Naast wat snelkoppelingen naar populaire sites zijn er bijvoorbeeld widgets voor je Facebook- en Twitter-updates en email. Ook is er de zogenaamde ‘Daily briefing’-widget waar wat belangrijke info zoals het weer en je agenda voorbij komt. Opvallend is dat er geen muziek- en radiowidgets meer zijn, maar dat zal er wel mee te maken hebben dat dat nu in de statusbalk te vinden is.

Hoewel de meeste zaken wel terugkomen in de widgets en dit ook allemaal goed werkt, hebben we een beetje gemixte gevoelens over de standby-schermen van de Samsung Wave. Iets dat we namelijk missen en wat wel in concurrerende toestellen naar voren komt, is het plaatsen van andere nuttige links op je standby-scherm. Een link naar een browserfavoriet of applicatie is er, tenzij je er zelf een widget voor maakt met behulp van de SDK, niet bij. Ook losse contacten op het standby-scherm plaatsen is onmogelijk, hoewel er wel een widget is die je favorieten weergeeft.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Menu

Het menu van de Samsung Wave lijkt heel erg op de menu’s die we kennen van Samsung, maar heeft één extra functie die erg leuk is. Het menu is namelijk in staat zichzelf te sorteren op meestgebruikte programma’s. Hierdoor heb je alles wat je het meeste nodig hebt direct bij de hand, zonder dat je zelf hoeft na te denken over een indeling. Zelf indelen kan uiteraard ook, maar het voor je laten doen is natuurlijk nog veel makkelijker. Verder is het menu gewoon een raster van 3×4 van meerder pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Applicaties die van Samsung Apps komen worden als apart menu-item weergegeven en java-applicaties komen in de map ‘games en meer’ terecht. Menu’s onder applicaties vallen in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht, want behalve dat er geen fysieke toets is die ze oproept zijn ze precies hetzelfde als de applicatiemenu’s in Android. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe het geheel werkt en in het geval van de Samsung Wave is dat prima. Het menu werkt gewoon en zit goed in elkaar, en de extra feature is leuk.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Statusmenu

Screenshot Samsung S8500 Wave

Net als de meeste moderne systemen en zelfs enkele feature-phones heeft de Samsung Wave een mooi uitklapbaar statusmenuutje. Hier kom je door op de statusbalk bovenin het scherm te tikken, waarna je in eerste instantie alleen drie knoppen voorgeschoteld krijgt. Deze zijn om de Wi-Fi- en bluetoothverbindingen te beheren en om de stille stand aan of uit te zetten. Als je muziek aan het afspelen bent of radio aan het luisteren bent wordt het menuutje uitgebreid met een bedieningspaneeltje voor deze applicaties en ook meldingen van bijvoorbeeld nieuwe berichten komen in dit menu terecht. Het menu is vanuit de meeste plaatsen in de interface beschikbaar en is zeker handig te noemen.

Multi-tasking

Screenshot Samsung S8500 Wave

Ondanks eerdere geruchten heeft Bada gewoon multi-tasking, op een manier die lijkt op die van de laaste TouchWiz-toestellen van Samsung. Als je de ruitvormige toets onder het scherm even ingedrukt houdt kom je bij de taakbeheerder waar je alle open programma’s kunt bezichtigen en natuurlijk kunt wisselen. Ook applicaties afsluiten is hier mogelijk en er is een knop om alles in één keer te beëindigen beschikbaar, maar daar zit wel een grote maar aan. De widgets van het standby-scherm draaien namelijk als een apart programma en als je alles in één keer beëindigd wordt ook dit programma gesloten, wat betekent dat al je widgets verdwenen zijn. Deze kun je op geen enkele manier meer terugroepen, behalve door ze opnieuw in te delen. Als je het toestel opnieuw opstart dan zijn alle programma’s gesloten maar blijven de widgets wel behouden, dus dat lijkt een veel betere optie dan die knop indrukken, wat de knop een beetje overbodig maakt. Een programma minimaliseren gaat trouwens via de menuknop, afsluiten doe je door de ophangtoets in te drukken. Hoewel we uitgebreidere multi-task-opties hebben gezien, werkt dit gewoon goed en simpel dus zijn we er prima tevreden mee.

Prestaties

De Samsung Wave is uitgerust met één van de beste chipsets op de markt op het moment, namelijk de Hummingbird-processor die Samsung samen met Intrinsity gemaakt heeft. Deze is vooralsnog alleen in de Wave en de Galaxy S te vinden, maar zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook in andere toestellen belanden. De iPad en de iPhone 4 hebben overigens een A4-chip van Apple, die nagenoeg gelijk is en ook samen met Intrinsity vervaardigd is. De CPU van de Hummingbird-chip draait met een snelheid van 1GHz en deze laat de Samsung Wave prima z’n werk doen. Het toestel werkt lekker snel en over het algemeen is navigeren door de interface een genot. Één puntje van verbetering is de hoeveelheid apps die tegelijk kunnen draaien, dat is niet heel veel. Dat heeft Samsung echter netjes opgelost, als er te weinig werkgeheugen beschikbaar is wordt gevraagd of je programma’s wilt afsluiten. Als je ja klikt kom je in de taakbeheerder waar je wat programma’s de nek om kunt draaien, waarbij het toestel aangeeft wanneer je genoeg programma’s gestopt hebt. Zware programma’s beginnen te haperen als de telefoon een achtergrondtaak, zoals het ophalen van je mail, begint, maar dat is niet heel hinderlijk. Vastlopers komen nauwelijks voor in de Wave, maar zo nu en dan blijft het toestel toch even hangen, vooral als er zware apps draaien.

Natuurlijk heeft de Samsung Wave de nodige multimedia-features. Het toestel is zelfs de eerste telefoon die DivX HD-geceritficeerd is, wat dus betekend dat je met de Wave standaard 720p DivX- en Xvid-video’s kan afspelen. In dit hoofdstuk onderzoeken we of die functionaliteit ook echt goed werkt en natuurlijk komen ook de muzikale kwaliteiten van de S8500 aan bod.

Muziekspeler

Screenshot Samsung S8500 Wave

De interface van de muziekspeler van de Wave is totaal vernieuwd, maar niet echt beter geworden. Het duurt wat langer voordat je het door hebt en behalve dat het er net iets beter uitziet maakt het eigenlijk weinig uit met de oude TouchWiz-speler. De speler werkt nu met tabbladen bovenaan en een landschapsmodus waarin je ook door je hele bibliotheek kan bladeren met behulp van verschillende filters. Er zijn wel een aantal leuke animaties voor het afspeelscherm gekomen, zoals bijvoorbeeld een equalizer-balkje dat als een doorzichtige laag over je albumart ligt en steeds van kleur veranderd. Qua features valt eigenlijk maar één ding op en dat is dat de muziekherkenningsfunctie van de Wave nu zit geïntegreerd in de muziekspeler. Deze werkt nog steeds gewoon lekker en simpel en slaat al je resultaten netjes op. Een nieuwe functie in de muziekspeler is er eentje waarmee je op internet verwante nummers kunt vinden, die je vervolgens kunt kopen via Jamba, waar de meeste gebruikers waarschijnlijk niet zo op zitten te wachten. De functie is echter wel aardig als muziekontdekkingsfunctie, waarbij je de nummers achteraf via een andere weg kunt downloaden.

De speaker die Samsung in haar Wave heeft geplaatst is enigszins schel te noemen en klinkt dus niet erg goed. Veel slechter dan de gemiddelde speaker in een telefoon is het echter ook zeker niet. Door de oortjes klinkt de Samsung Wave wel goed en met behulp van zowel een equalizer als een geluidseffect-optie kun je het geluid redelijk goed fine-tunen afhankelijk van je smaak.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

FM radio

Screenshot Samsung S8500 Wave

Natuurlijk heeft de Samsung Wave ook een FM radio, die er min of meer hetzelfde uitziet als die van de recente feature-phones van Samsung. Dat betekent dat je bovenin het standaardscherm een balkje ziet waar je de frequentie kunt aflezen en instellen met daaronder een aantal knoppen voor de bediening. Nog wat lager zitten zes knoppen voor je favoriete zenders en helemaal onder en boven zitten nog wat knoppen voor extra functies. Deze functies zijn redelijk uitgebreid. Natuurlijk is er een alternative frequention-functie aanwezig via RDS en als leuk extraatje kun je met de Wave radio opnemen. Ook afspelen via de speaker behoort tot de mogelijkheden, alleen moet de headset van het toestel dan wel nog steeds ingeplugd zijn. De ontvangst van de Wave is gewoon oké en de muziekkwaliteit komt min of meer overeen met die van de muziekspeler, behalve dat er geen equalizer aanwezig is.

Videospeler

De videospeler van de Wave is te vinden onder een apart pictogram in het menu en bestaat uit een overzicht met beschikbare filmpjes, die je uiteraard vervolgens af kunt spelen. De videospeler heeft een handige extra feature, namelijk door je video’s zoeken met behulp van miniaturen, waarmee je ongeveer kunt zien op welk punt je inschakelt. Vergelijkbaar met scènes op een DVD dus. De Wave is zoals in de inleiding van dit hoofdstuk gezegd voorzien van de mogelijkheid om HD DivX- en Xvid-filmpjes af te spelen en dat ziet er ontzettend mooi uit op de Wave en gaat zonder enige hapering. Ook wmv en mp4 speelt de Wave tot 720p-formaat af, wat in principe prima gaat. De ondersteuning voor de bij wmv-clips redelijk gebruikelijke wma3-audio-codec ontbreekt echter waardoor het geluid van wmv-filmpjes niet altijd goed afgespeeld wordt. Los van dat zit de videospeler echter prima in elkaar en is de Wave vanwege zijn geweldige scherm en goede ondersteuning één van de beste video-telefoons ooit te noemen.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave is één van de weinige toestellen met HD-videorecording capaciteiten op de markt vooralsnog, hoewel daar snel verandering in zal komen. Dat maakt deze gepimpte video-opnamefunctie van het toestel echter niet minder interessant en naast de camera zullen we dan ook zeker even aandacht besteden aan de filmpjes die de Wave schiet. Ook de galerij komt zoals altijd in dit hoofdstuk aan bod.

Foto

Als Samsung ergens consistent mee is dan is het wel de camerainterface van haar telefoons en dat geldt ook voor de Wave. Het toestel heeft de camerainterface die we al kennen sinds de eerste touchscreentelefoon van Samsung die we onder de loep namen: de S8300 UltraTOUCH. De basis van de interface is een sluiterscherm met aan beide kanten een rij sneltoetsen, die in dit geval bedoeld zijn om te switchen tussen de video- en fotomodus, voor de verschillende opnamestanden, voor de scènes, om naar de uitgebreide instellingen te gaan, voor de flitser, voor de autofocus, voor de helderheid en om naar de galerij te gaan. Bij het instellingenmenu heb je vervolgens twee tabbladen, ééntje voor de instellingen die aan de foto’s gerelateerd zijn en één voor de wat algemere instellingen. Qua instellingen en cameraopties is de Wave goed uitgerust. Naast de standaard instellingen voor witbalans, iso, resolutie, helderheid, focus, beeldkwaliteit enzovoorts, kun je bij de Wave ook het contrast van de foto’s instellen, de kleurintesiteit veranderen en er is touchfocus aanwezig. Daarnaast is er bijvoorbeeld knipperdetectie, gezichtsherkenning, geo-tagging, glimlachdetectie, beauty-shot, een panoramamodus en een zogenaamde ‘antiek-modus’ waarmee de foto’s eruit zien alsof ze een tijdreis van honderd jaar hebben gemaakt. Hiermee is de Wave zeker één van de meest uitgebreide cameratelefoons te noemen, maar met een resolutie van ‘maar’ 5 megapixels is het maar de vraag of dit tot zijn recht komt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Op één van onze eerste artikelen over de Wave kwam als commentaar dat een camera met een resolutie van 5 megapixels toch wel een beetje slecht is voor een hedendaagse high-end-telefoon. Natuurlijk is daar het één en ander voor te zeggen, maar laten we niet vergeten dat het bij digitale camera’s, en dus ook die van telefoons, vooral gaat over andere zaken dan megapixels. Dingen als de kwaliteit van de sensor, de kwaliteit van de lens, het aantal megapixels en de achterliggende software zorgen samen voor de kwaliteit van de foto en dat gaat bij de Wave eigenlijk erg goed. Zowel binnen als buiten hebben de foto’s lekker veel details, relatief weinig ruis en mooie kleuren. Er is één ding waar de Wave wat minder goed in is en dat is het maken van tegenlichtfoto’s, aangezien het toestel al snel de mist in gaat als er wat lichtere en wat donkerdere plekken in dezelfde foto voorkomen. Dit is bij elke camera aanwezig, maar bij de Wave wel wat extremer, maar een groot probleem is het niet. Een kleine bug die aanwezig is is echter wel vervelend: vooral binnenshuis heeft de Wave nog weleens de neiging om een paarse vlek in het midden van de foto te hebben. Dit hebben we bij meer cameratelefoons gezien en de Wave is dus ook aangetast door dit euvel, waar we de oorzaak overigens niet van weten.

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Video

De Samsung Wave maakt 720p HD-filmpjes met een framerate van 25fps of D1-filmpjes met een framerate van 30fps. Beide soorten filmpjes zien er goed uit, waarbij de HD-video’s een kleine voorsprong hebben, maar door de lagere framerate maakt het niet heel veel uit. Video’s worden opgenomen met dezelfde UI als die van de camera en dat gaat allemaal prima. De Wave is ook in staat om slowmotion-filmpjes op te nemen, hoewel de resolutie daarbij niet hoger wordt dan QVGA. Deze filmpjes zien er zoals je kunt verwachten niet zo heel goed uit, maar het geeft wel een leuk effect en we zijn dan ook blij dat Samsung de functie toegevoegd heeft.

Galerij

De galerij van de Wave is onder het kopje ‘mediabrowser’ in het menu te vinden. Je komt de galerij binnen op een pagina waar je een rasteroverizicht van al je filmpjes en foto’s tegenkomt, waarbij je wel op verschillende filters kunt sorteren, maar geen content echt weg kunt filteren. Na aantikken wordt een foto fullscreen weergegeven met vier knoppen erboven. Hiermee kun je een diashow weergeven, informatie over de foto bekijken, de foto als favoriet markeren of gezichten zoeken in de foto. Onder zitten knoppen voor wissen en terug gaan en via het menu kun je de foto bewerken, printen via USB of bluetooth, uploaden naar onder andere Flickr, Facebook en Picasa, verzenden via mail, mms, bleutooth of DLNA of instellen als achtergrond of contactfoto. Tot slot is er een mogelijkheid om je afbeelding op te nemen in filmpje, waar je overgangen, effecten, muziek etc. aan kan toevoegen. Al met al hebben we dus niets te klagen over de galerij van de Wave.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave is de eerste Bada-smartphone en daarom is het aantal applicaties voor de telefoon nog niet bepaald groot. Samsung heeft echter wel het één en ander voorgeïnstalleerd en met enkele tientallen applicaties in de applicatiewinkel voor het toestel heb je alvast iets te downloaden. In dit hoofdstuk zullen we zowel deze winkel als de voorgeïnstalleerde applicaties verder onderzoeken.

Samsung Apps

Apple heeft het, Microsoft heeft het, Google heeft het, RIM heeft het, Palm heeft het, Nokia heeft het en Sony Ericsson heeft het, maar bij Samsung ontbrak het nog: een applicatiewinkel. Ongeveer een jaar geleden kondigde Samsung al aan een multi-platform oplossing uit te gaan brengen en dat is inmiddels in sommige landen gebeurt, maar in Nederland is de Wave momenteel de enige ondersteunde telefoon van Samsung Apps. Het aanbod is voorlopig nog niet om over naar huis te schrijven met een stuk of 170 applicaties, waar voor een gemiddelde gebruiker hooguit tien echt nuttige programma’s tussen zitten. De prijzen van Samsung Apps zijn ongeveer gelijk aan die van de Android Market en de App Store, misschien iets hoger, maar in ieder geval niet te hoog zoals dat bij de Marketplace van Windows Phone het geval is. Leuk is dat naast programma’s ook widgets voor je standbyschermen aangeboden worden in de winkel.

De applicatie zelf zit prima in elkaar en kan net als bij Apple zowel via de PC als via je telefoon gebruikt worden. Met een computerprogramma genaamd Samsung Kies kun je applicaties via je PC downloaden en vervolgens overbrengen naar je telefoon, waarbij we wel moeten zeggen dat het instellen van de applicatie en de juiste drivers nog wel het nodige om het lijf heeft. De app op de telefoon werkt met drie tabbladen, ééntje voor aanbevolen apps, ééntje voor top applicaties en één waar je per categorie kunt bladeren. Bij aanbevolen is een verdeling in populair en nieuw en bij top zijn er de subgroepen gratis en betaald, net zoals we dat van Apple en Google kennen. Het applicatiescherm bevat een beschrijving, screenshots, wat informatie over de prijs, rating en uitgever en knoppen naar opmerkingen van klanten en een schermpje waar vergelijkbare applicaties staan.

Natuurlijk heeft Samsung Apps een scherm met je eigen downloads en je kunt ook een account aanmaken voor de winkel, waarmee je onder andere kunt betalen. Dit betalen gaat momenteel alleen via een creditcard, dus als je geen creditcard hebt dan heb je pech en kan je geen betaalde applicaties downloaden.

Met Samsung Apps is er momenteel een goede basis voor een applicatiewinkel voor Bada en later ook Windows Phone, Android en Symbian-toestellen van Samsung, maar de winkel gaat op het moment nog onderuit op het aanbod. Met 170 applicaties kun je niet concurreren met de tienduizenden of zelfs honderdduizenden apps van Android en de iPhone en dat is niet alleen een nadeel voor de winkel zelf, maar voor heel Bada.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Agenda

Screenshot Samsung S8500 Wave

Vanzelfsprekend heeft de Samsung Wave ook een agendafunctie aan boord. Deze lijkt erg op degene die we kennen van oudere Samsung-telefoons. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten en als je op die dag klikt meteen kunt zien wat die afspraak is. Een tweede tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt opzich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden, maar er is één grote maar. Synchronisatie via Exchange werkt namelijk niet of nauwelijks en daarmee is de Wave als smartphone voor zakelijke gebruikers veelal waardeloos.

Navigatie

Net als een aantal oudere toestellen van Samsung heeft de Wave navigatie via Samsung LBS, een navigatieprogramma van Samsung in samenwerking met Route66. Het venijn hier is dat je wel een licentie nodig hebt, die maar voor een maand voorgeïnstalleerd is. Daarna zul je moeten betalen voor je navigatie, wat concurrenten Google en Nokia beter doen. Het programma zit verder wel goed in elkaar en heeft offline kaarten, waarbij Samsung het dus weer wint van Google met haar Google Maps Navigation. Samsung LBS heeft een aantal geavanceerde features zoals weerinformatie, fileinformatie en 3D kaarten. De GPS-ontvanger werk gewoon, maar weet niet zo snel en zo goed een lock te krijgen als verschillende Android-smartphones.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Twitter

Natuurlijk heeft de Wave een Twitter-applicatie, die we hier even kort zullen bespreken. Het beginscherm van de applicatie bestaat uit de tweets van je vrienden met bovenaan een balkje waar je een nieuwe tweet kunt invoeren en nog hoger knoppen voor je reply’s en directe berichten. Irritant is dat er maar 24 tweets per pagina weergegeven worden, waarna je weer zult moeten laden wat even duurt. Zo gaat het lezen van je tweets dus niet erg snel, hoewel we het erger gezien hebben. Reageren, retweeten, als favoriet markeren en een dm sturen gaat via één tussenstap, namelijk de tweet selecteren, waarna hij in een apart schermpje met wat extra opties weergegeven zal worden. Als je op de avatar van één van je contactpersonen klikt komt er een pagina over hem tevoorschijn, met zijn tweets, volgers en de mensen die hij volgt. Ook info over de persoon is op te roepen en het is zelfs mogelijk om nieuwe personen te vinden via de applicatie, waarmee hij erg compleet is. De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie had echter wat beter gemogen.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Games

Samsung heeft maar liefst drie games op haar Wave voorgeïnstalleerd, namelijk Asphalt 5, Edge en Parachute Panic. Dit zijn alledrie leuke games, waarbij Asphalt het meeste opvalt vanwege zijn hoogstaande grafische geaardheid. Het racespel ziet er prachtig uit en loopt in de meeste gevallen lekker. Daarnaast bestaat het uit een groot aantal levels zijn er veel verschillende auto’s en zijn er redelijk wat mogelijkheden om je auto’s te pimpen. Edge is een spel waarbij je met een blokje een parcours moet doorlopen en hoewel het niet heel moeilijk is is het wel een leuk creatief spelletje. Bij Parachute Panic is het de bedoeling om zoveel mogelijk parachutisten te redden door ze met behulp van wind op een boot te laten belanden nadat je de hun parachute uitgeklapt hebt. Er zijn overigens ook nog een aantal demo’s aanwezig zoals we van Samsung gewend zijn, maar daar zullen we verder niet op in gaan aangezien er los van die demo’s al een goed game-aanbod op de Wave staat op het moment dat je hem uit de doos haalt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Natuurlijk blijft de Wave in essentie een telefoon en op die functie kan het nog altijd misgaan. Gelukkig is dat niet gebeurt bij de Wave, maar zoals elke telefoon heeft ook deze optie bij de Wave zijn betere en minder goede kanten. In dit hoofdstuk komt het allemaal langs, samen met email en de browser.

Bellen

De Wave kan uiteraard gewoon een gesprek beginnen via een toetsenbordje, die je via een grote knop op het standby-scherm of in het menu kunt bereiken. Smart-dialing is helaas niet aanwezig op naambasis, maar nummers worden wel afgemaakt. Er zit tevens een knopje boven het toetsenbord om naar je contacten te gaan. Leuk is dat je bij een contactpersoon een IM-id kan koppelen, zodat je makkelijker kunt chatten. Verder werken de contacten wel goed, maar er is net als bij de agenda het probleem dat Exchange synchronisatie de nodige problemen oplevert, wat voor een telefoon van ruim 300 euro gewoon niet moet kunnen. De Wave heeft uiteraard ook een utigebreid logboek, waar zowel oproepen als berichten, mailtjes en chatgesprekken terecht komen.

Tijdens een gesprek kun je gewoon alles doen, waarna je gesprek naar de statusbalk doorgeschakeld zal worden. In het gesprekscherm zelf zijn knoppen voor de speaker, een toetsenbordje en een snelkoppeling naar je contacten. Ook doorschakelen naar een video-oproep of headset kan via het belscherm en gesprekken gaan gewoon goed. De ontvangst is prima, ringtones zijn luid genoeg en het trilalarm kan er meer door.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Berichten

Zoals we dat mogen verwachten van een hedendaagse smartphone is de Wave uitgerust met chat-stijl sms’en. Handig is dat boven een conversatie een knop zit waarmee je meteen alle contactopties van je contact kunt bekijken, dus ook mail, bellen, instant messaging enzovoort. Dit is overigens ook mooi geïntegreerd met social hub, dat eigenlijk een verzameling is van al je accounts, waarmee je doorgestuurd wordt naar de betreffende applicaties. Niet heel spannend, maar wel een handig overzicht. Verder is de berichtenapplicatie redelijk standaard en werkt alles gewoon goed.

Mailen op de Wave gaat betrekkelijk minder goed, aangezien lang niet alle accounts goed opgepakt worden en ook hier weer het Exchange-probleem boven komt drijven. Ook problemen met imap en pop3 worden door verschillende gebruikers genoemd, hoewel wij hier zelf geen last van hebben. Wel positief is dat de Wave ook voor imap en pop push-mail ondersteunt, waardoor je je mailtjes direct binnen hebt als je dat wilt. Om batterij te sparen kun je ook de push-mail op gezette tijden aanzetten en verder geen mail ontvangen of het via een ontvangstschema doen. Als het instellen van je account gelukt is dan werkt het mailen allemaal prima, maar het is dus maar de vraag of je zo ver komt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Browser

Screenshot Samsung S8500 Wave

De Samsung Wave heeft samen met zijn nieuwe besturingssysteem uiteraard ook een nieuwe browser, die het goed weet te doen. Het gaat om versie 2 van Samsung’s Dolfin-browser die gebaseerd is op het webkit-platform. De browser heeft even nodig om een pagina te laden, maar als dat eenmaal gebeurd is dan gaat navigatie over de pagina vliegensvlug en kun je zonder enig probleem in- en uitzoomen zoals we dat gewend zijn bij een multi-touch-toestel. Ook het zoomniveau zo aanpassen dat de tekst op de pagina goed te lezen is is mogelijk door even op de tekst te dubbelklikken. De browser is uitgerust met flash-ondersteuning alleen kan niet alle formaten aan, met als gevolg dat vooral sommige filmpjes, zoals die op AAP, het niet doen in de browser. De Acid 3-test wordt met een indrukwekkende sore van 98 van de 100 punten afgelegd en hiermee is de browser één van de best scorende browsers op de test. Handig is ook de optie om de helderheid met één druk op de knop aan te passen, zodat je tijdens het browsen in het donker niet zo snel last van je ogen krijgt. Natuurlijk is ook browsen met tabbladen mogelijk en kun je wat instellingen doen via het menu, waaronder bijvoorbeeld het verbergen van reclameboodschappen op websites. Ondanks het ontbreken van volledige ondersteuning voor flash zijn we zeker erg tevreden over de browser, die zowel gebruiksvriendelijk als compleet is.

De batterij van de Samsung Wave zou het gezien het energiezuinge Super amoled-scherm goed moeten doen, maar dat is maar deels het geval. Vergeleken met concurrerende smartphones presteert de Wave zeker niet slecht, maar heel goed kunnen we het uithoudingsvermogen van het toestel ook niet noemen. Met intensief gebruik kom je de dag met een kleine marge door en als je het toestel gewoon normaal gebruikt moeten de twee dagen makkelijk te halen zijn, waarmee de Wave gewoon gemiddeld scoort.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5 ~4
Batterij A8
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung Wave batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters