Samsung S8500 Wave

De Samsung Wave is de eerste Bada-telefoon van Samsung en het is meteen ook hét vlaggenschip voor dit jaar. Met een gigantische campagne als steun moet de Wave een ware hit worden. Wij zoeken uit of de telefoon het marketingbudget waard is.

Samsung S8500 Wave hoofdfoto

 

De naam Samsung S8500 dook voor het eerst op op 2 februari, toen bekend werd dat deze telefoon uitgerust zal worden met bluetooth 3.0. Drie dagen later werd bekend dat Samsung een Unpacked-evenement ging organiseren voor de Wave en kwam de eerste foto van het scherm naar buiten, waarop we een voorproefje van het nieuwe Super-amoled-scherm konden zien. Toen de eerste journalisten in Barcelona aankwamen was de kogel officieel door de kerk aangezien er overal gigantische advertenties voor de Wave hingen, die niet verborgen bleven tot de aankondiging van het toestel. Net voor deze aankondiding kwamen ook nog een aantal echte foto’s van het toestel uit en op de zondag voor het Mobile World Congress werd het toestel officieel bekend gemaakt. Onze eerste ervaringen met de Wave waren positief en nu het toestel net in de winkels beland is, is het hoogste tijd om te onderzoeken of we ook na een langere testperiode nog tevreden zijn over de Wave.

Bada is het nieuwe besturingssysteem van Samsung dat de producent maar al te graag wil promoten en aangezien de Wave het eerste toestel met dit systeem is, is het een erg belangrijk product voor Samsung. Samsung heeft dan ook al laten weten dat het een marketingbudget met een recordhoogte heeft uitgetrokken voor de Wave en ook de prijs is erg aantrekkelijk te noemen, wat volgens de producent zelf samen voor een omzet van 10 miljoen toestellen dit jaar moet zorgen. De campagne gaat ook gepaard met een developer-contest die het platform en daarmee de Wave alsvast een mooi portfolio aan applicaties moet geven. De Wave zal door het jaar aan de top van de Bada-hiërarchie blijven staan, met aan haar zijde de Galaxy S als heeser over de Android-tak van Samsung’s portfolio. Het toestel is min of meer de opvolger van de Jét en zal volgend jaar net als de Jét nu als goedkope do-it-all-telefoon op de markt gezet worden.

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Samsung S8500 Wave TeleVisie 2010

 

Het aantal high-end-touchscreentelefoons blijft maar groeien en dat maakt het ook de Wave niet makkelijker op de markt. Hoewel het toestel een aantal troeven heeft op haar spec-sheet zoals een Super-amoled-scherm en een zacht prijskaartje, zijn er genoeg concurrenten te vinden voor de Wave. Nokia, LG, Sony Ericsson, HTC, Acer en zelfs Samsung zelf zijn allemaal in de race om het leven van de Wave zuur te maken met een groot aantal toestellen die qua prijs en features grotendeels in het straatje van de Wave wandelen.

De belangrijkste concurrenten komen op dit moment toch wel van HTC en Sony Ericsson, in de vorm van de Desire, Nexus One en Xperia X10, die allen qua features aan de Wave gewaagd zijn, maar op Android draaien en iets duurder zijn. Ook de Galaxy S van Samsung zelf past prima in dat rijtje, maar die zal nog iets langer op zich laten wachten.

Naast de directe concurrentie die hierboven genoemd zijn, is er nog een wildgroei aan toestellen die niet direct de Wave beconcurreren, maar zeker de nodige overeenkomsten hebben en menig consument aan het twijfelen kunnen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de LG GD880 Mini die vooral zijn multimediale karakter met de Wave deelt. Daar komt binnenkort nog de Nokia N8-00 bij die het moete hebben van zijn high-end karakter en ook toestellen als de HTC Legend, Sony Ericsson Vivaz, Nokia X6, HTC HD2, Acer neoTouch, Acer Liquid, Sony Ericsson Satio en Samsung Omnia II die allemaal wel iets weg hebben van de Wave en vaak door hun leeftijd ook tot een aantrekkelijk prijspunt gekomen zijn.

Samsung Wave MWC 2010

 

Samsung Wave MWC 2010

 

Samsung Wave MWC 2010

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S8500 Wave
Besturingssysteem Bada
Ontwerp
Afmetingen 118x56x10,9 mm
Gewicht 118 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Grijs
Scherm
Diagonaal 3,3″
Type Super-amoled
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Samsung-Intrinsity Hummingbird
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 400MB
Energie
Gesprekstijd 510 minuten
Standby-tijd 450 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @25fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, wmv, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Nee
Navigatie Samsung LBS (Route 66)
Internetservices
Applicatiewinkel Samsung Apps
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

Samsung S8500 Wave unboxing

Een trend die we de afgelopen tijd zien is die van langwerpige, strak ontworpen doosjes. Samsung doet hier helemaal in mee, dat deed het bedrijf al met de Monte en de Wave zit eveneens in een dergelijk gevormd doosje. Nadat je de bovenkant eraf geschoven hebt zie je het toestel meteen liggen in een bakje waar alle boekjes in verwerkt zitten. Hieronder zit een bak met alle accessoires, in het geval van de Wave een lader, USB-kabel en headset. Dit is voor een telefoon van dit kaliber misschien een beetje matig, maar gezien de prijs is het wel begrijpelijk omdat Samsung toch ergens op moest besparen. Het toestel is al uitgerust met een 2GB geheugenkaartje, waarvoor ook een SD-adapter wordt bijgeleverd. Al met al kunnen we zowel over het doosje als over de inhoud redelijk tevreden zijn.

De Samsung S8500 Wave is gezien zijn schermformaat aan de grote kant. Het toestel heeft een 3,3″-scherm maar is qua formaat bijna gewaagd aan toestellen als de HTC Desire en Nexus One, die een scherm met een doorsnede van 3,7 inch hebben. Dat is echter niet zo’n groot probleem en de Wave ligt nog steeds redelijk lekker in de hand. Hij is net niet te dun om lekker vast te houden en ook het formaat is nog wel ok, iets dat in de broekzak overigens niet altijd zal gelden. Waar de Wave zeker wel punten scoort, is op het materiaal. Een groot deel van de body is van één stuk aluminium gemaakt en dat pakt goed uit en geeft het toestel een premium gevoel mee. Deze ‘seamless onebody’ zoals Samsung het noemt is trouwens niet zo heel seamless, want de batterijklep zit erin en op de voorkant loopt hij maar een klein stukje door. Dat deed HTC met haar Legend beter, maar desalniettemin voelt het wel gewoon heel goed aan. Het design wordt er ook zeker wat strakker door en over het algemeen ziet de Wave er gewoon heel erg goed en strak uit.

Voorlopig komt de Wave alleen in de kleur ‘Ebony Grey’ uit, wat een combinatie van grijs en zwart is. Samsung kennende zullen daar in de loop van de tijd wel extra kleuren bij komen. Toestellen als de Jét en de Omnia II zouden aanvankelijk ook maar één kleur hebben en dat assortiment is inmiddels flink omhoog gegaan. Het grootste deel van de body van de Wave is van grijs aluminium, met uitzondering van het deel rond het scherm en de boven- en onderkant, die zijn allen zwart.

De voorkant van de Wave is wat complexer dan die van de gemiddelde touchscreentelefoon. Boven begint de voorkant met een klein laagje zwart plastic, daarna komt een streepje van de aluminium body van het toestel. Daaronder begint het scherm, waarbij een aantal elementen zoals de speaker en de secundaire camera verwerkt zijn. Onder het scherm zit een rij toetsen, die van plastic gemaakt zijn maar er uitzien alsof ze van aluminium zijn. Helemaal onderaan wordt de voorkant van de S8500 Wave weer afgesloten met een glanzend zwart deel. Opvallend is dat het scherm wat lager ligt dan de rest van de body, wat waarschijnlijk bedoeld is als bescherming. Het scherm krast inderdaad niet snel, maar of dat nou echt daarmee te maken heeft valt nog te bezien.

Samsung S8500 Wave voorkant

 

Samsung S8500 Wave voorkant detail

 

Samsung S8500 Wave voorkant detail

 

In de achterkant van de Wave komt twee keer een kenmerkende ruit terug, één keer in de camera en één keer in de flits. Dezelfde ruit is overigens ook te vinden in de menutoets, die zich uiteraard aan de voorkant van het toestel bevindt. Verder valt op dat ook aan de achterkant zowel boven als onder een streepje zwart plastic te vinden is en dat de batterijklep dwars door de ‘seamless onebody’ heen gaat, hoewel hij van hetzelfde materiaal gemaakt is. Onder deze batterijklep bevindt zich naast de batterij en de sim-houder ook het geheugenkaartslot, welke onder de batterij zit. Hiermee kun je dus niet even snel een geheugenkaart verwisselen, wat natuurlijk jammer is.

Samsung S8500 Wave achterkant

 

Samsung S8500 Wave achterkant detail

 

Samsung S8500 Wave achterkant detail

 

Aan de zijkanten van de Wave is de solide behuizing van de Wave wel heel goed te zien. Waar de meeste telefoons randjes hebben aan de zijkanten, zijn deze bij de Wave helemaal uit één stuk wat het design weer een stukje strakker maakt en ook voor wat extra duurzaamheid zorgt. Rechts vinden we de lock-toets en de cameratoets en aan de linkerkant is de volumetoets te vinden bij de Wave. Buiten die drie knopjes zijn de zijkanten allemaal heel clean gehouden.

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Samsung S8500 Wave zijkant

 

De onderkant van de Wave is helemaal van zwart plastic en bevat slechts een gaatje voor de microfoon. De bovenkant is ook helemaal van zwart plastic, alleen deze is wat voller zoals we van Samsung gewend zijn. Je vindt hier de MicroUSB-poort, de 3,5mm jackingang en de primaire speaker van de telefoon.

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Samsung S8500 Wave zijkant

 

Scherm

Samsung heeft een flinke hype gemaakt van het Super-amoled-scherm dat in de Wave te vinden is. Het scherm zou nóg helderder en mooier van kleur zijn dan de huidige amoled-schermen en daarnaast beter zichtbaar in het zonlicht. Dat laatste is waar, maar dat betekent nog niet dat het scherm de Wave ook echt goed zichtbaar is in de directe zon. Hoewel het scherm het beter doet dan zijn amoled-broertjes, is het nog steeds aardig lastig om dingen goed te zien als de zon schijnt. De rest van het scherm is echter inderdaad top. De helderheid is erg goed, de contrasten zijn mooi. Het valt echter wel op dat het scherm van de Wave in vergelijking met het gewone amoled-scherm van bijvoorbeeld de Jét niet heel veel beter is. De Jét toont zelfs iets meer detail, maar dat zou kunnen komen doordat dat toestel een kleiner scherm heeft met evenveel pixels.

De gevoeligheid van het scherm is absoluut top. De kleinste aanraking wordt geregistreerd en ook de software pakt het goed op, en dat is iets waar het vroeger bij Samsung nog weleens mis ging. Dit maakt samen dat werken met de Wave gewoon erg prettig is en ook de multi-touch-functie van de Wave is geen enkel probleem om mee te werken.

Toetsen

Screenshot Samsung S8500 Wave

Zoals elke touchscreentelefoon heeft de Samsung Wave een on-screen toetsenbord en in dit geval zelfs een heel erg prettige. Hoewel het scherm van de telefoon met 3,3″ niet zo heel groot is typt het toestel zeker zo lekker als de meeste telefoons die een 3,7 of zelfs 4 inch-scherm hebben. Je kunt kiezen tussen een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord of handschriftherkenning. Het toestel staat standaard ingesteld op het qwerty-toetsenbord en dat werkt ook verreweg het beste. Je hoeft de toetsen maar heel licht aan te raken om te typen en de tekstvoorspelling werkt erg goed, zodat je ontzettend snel kunt typen op de Wave ondanks de niet zo heel grote knopjes. Zowel in portret- als in landschapsmodus werkt dit goed. Leestekens zetten gaat door de spatiebalk twee keer in te drukken. Dan komt er standaard een punt en kun je vervolgens kiezen uit een aantal andere leestekens. Extra tekens gaan via een ander schermpje, wat natuurlijk iets omslachtiger is. Over het algemeen is het on-screen toetsenbord van de Samsung S8500 Wave echter zeker één van de beste die we tot nu toe gezien hebben.

De fysieke knopjes die de Wave heeft werken allemaal goed. Ze zijn stuk voor stuk lekker soepel en drukken goed in. Twee knopjes zijn niet helemaal optimaal, namelijk de menutoets en de locktoets. De menutoets is vanwege zijn ruitvorm een beetje hoekig aan de bovenkant waardoor hij niet erg lekker aanvoelt aan je vinger. De locktoets is niet zo groot en zit op een redelijk onhandige plaats. Hoewel dit natuurlijk went kan het zeker aan het begin een beetje vervelend zijn. Verder zijn we echter dik tevreden met de fysieke knopjes van de Wave.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave draait op een gloednieuw besturingssysteem, maar dat wil nog niet zeggen dat deze S8500 ook een gloednieuwe interface heeft. Hoewel er zeker het één en ander veranderd is, is de interface van de Wave in essentie nog gewoon de TouchWiz-interface die het bedrijf al jaren gebruikt. In dit hoofdstuk zullen we de interface gewoon nog een keertje doornemen en alle voor- en nadelen bespreken.

Standby

Het standby-scherm van de Samsung Wave bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets erop. In dit geval zijn er maximaal tien schermen die je makkelijk kunt ordenen door het toestel op z’n kant te draaien als je de widgets aan het instellen bent. Widgets instellen kan zoals we dat gewend zijn door ze van de widgetbalk op het scherm te verslepen of terug, wat nu een stuk beter gaat dan bij veel oudere Samsung-telefoons. Nieuwe widgets kun je nu downloaden via Samsung’s applicatiewinkel, maar of dat een beetje van de grond gaat komen moeten we nog maar zien. Voorlopig zijn er maar een aantal extra widgets beschikbaar, maar het zou goed kunnen dat dat aantal snel groeit. Standaard staan er ook niet zo gek veel widgets op de telefoon, maar er zitten wel een aantal erg nuttige widgets tussen. Naast wat snelkoppelingen naar populaire sites zijn er bijvoorbeeld widgets voor je Facebook- en Twitter-updates en email. Ook is er de zogenaamde ‘Daily briefing’-widget waar wat belangrijke info zoals het weer en je agenda voorbij komt. Opvallend is dat er geen muziek- en radiowidgets meer zijn, maar dat zal er wel mee te maken hebben dat dat nu in de statusbalk te vinden is.

Hoewel de meeste zaken wel terugkomen in de widgets en dit ook allemaal goed werkt, hebben we een beetje gemixte gevoelens over de standby-schermen van de Samsung Wave. Iets dat we namelijk missen en wat wel in concurrerende toestellen naar voren komt, is het plaatsen van andere nuttige links op je standby-scherm. Een link naar een browserfavoriet of applicatie is er, tenzij je er zelf een widget voor maakt met behulp van de SDK, niet bij. Ook losse contacten op het standby-scherm plaatsen is onmogelijk, hoewel er wel een widget is die je favorieten weergeeft.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Menu

Het menu van de Samsung Wave lijkt heel erg op de menu’s die we kennen van Samsung, maar heeft één extra functie die erg leuk is. Het menu is namelijk in staat zichzelf te sorteren op meestgebruikte programma’s. Hierdoor heb je alles wat je het meeste nodig hebt direct bij de hand, zonder dat je zelf hoeft na te denken over een indeling. Zelf indelen kan uiteraard ook, maar het voor je laten doen is natuurlijk nog veel makkelijker. Verder is het menu gewoon een raster van 3×4 van meerder pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Applicaties die van Samsung Apps komen worden als apart menu-item weergegeven en java-applicaties komen in de map ‘games en meer’ terecht. Menu’s onder applicaties vallen in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht, want behalve dat er geen fysieke toets is die ze oproept zijn ze precies hetzelfde als de applicatiemenu’s in Android. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe het geheel werkt en in het geval van de Samsung Wave is dat prima. Het menu werkt gewoon en zit goed in elkaar, en de extra feature is leuk.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Statusmenu

Screenshot Samsung S8500 Wave

Net als de meeste moderne systemen en zelfs enkele feature-phones heeft de Samsung Wave een mooi uitklapbaar statusmenuutje. Hier kom je door op de statusbalk bovenin het scherm te tikken, waarna je in eerste instantie alleen drie knoppen voorgeschoteld krijgt. Deze zijn om de Wi-Fi- en bluetoothverbindingen te beheren en om de stille stand aan of uit te zetten. Als je muziek aan het afspelen bent of radio aan het luisteren bent wordt het menuutje uitgebreid met een bedieningspaneeltje voor deze applicaties en ook meldingen van bijvoorbeeld nieuwe berichten komen in dit menu terecht. Het menu is vanuit de meeste plaatsen in de interface beschikbaar en is zeker handig te noemen.

Multi-tasking

Screenshot Samsung S8500 Wave

Ondanks eerdere geruchten heeft Bada gewoon multi-tasking, op een manier die lijkt op die van de laaste TouchWiz-toestellen van Samsung. Als je de ruitvormige toets onder het scherm even ingedrukt houdt kom je bij de taakbeheerder waar je alle open programma’s kunt bezichtigen en natuurlijk kunt wisselen. Ook applicaties afsluiten is hier mogelijk en er is een knop om alles in één keer te beëindigen beschikbaar, maar daar zit wel een grote maar aan. De widgets van het standby-scherm draaien namelijk als een apart programma en als je alles in één keer beëindigd wordt ook dit programma gesloten, wat betekent dat al je widgets verdwenen zijn. Deze kun je op geen enkele manier meer terugroepen, behalve door ze opnieuw in te delen. Als je het toestel opnieuw opstart dan zijn alle programma’s gesloten maar blijven de widgets wel behouden, dus dat lijkt een veel betere optie dan die knop indrukken, wat de knop een beetje overbodig maakt. Een programma minimaliseren gaat trouwens via de menuknop, afsluiten doe je door de ophangtoets in te drukken. Hoewel we uitgebreidere multi-task-opties hebben gezien, werkt dit gewoon goed en simpel dus zijn we er prima tevreden mee.

Prestaties

De Samsung Wave is uitgerust met één van de beste chipsets op de markt op het moment, namelijk de Hummingbird-processor die Samsung samen met Intrinsity gemaakt heeft. Deze is vooralsnog alleen in de Wave en de Galaxy S te vinden, maar zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort ook in andere toestellen belanden. De iPad en de iPhone 4 hebben overigens een A4-chip van Apple, die nagenoeg gelijk is en ook samen met Intrinsity vervaardigd is. De CPU van de Hummingbird-chip draait met een snelheid van 1GHz en deze laat de Samsung Wave prima z’n werk doen. Het toestel werkt lekker snel en over het algemeen is navigeren door de interface een genot. Één puntje van verbetering is de hoeveelheid apps die tegelijk kunnen draaien, dat is niet heel veel. Dat heeft Samsung echter netjes opgelost, als er te weinig werkgeheugen beschikbaar is wordt gevraagd of je programma’s wilt afsluiten. Als je ja klikt kom je in de taakbeheerder waar je wat programma’s de nek om kunt draaien, waarbij het toestel aangeeft wanneer je genoeg programma’s gestopt hebt. Zware programma’s beginnen te haperen als de telefoon een achtergrondtaak, zoals het ophalen van je mail, begint, maar dat is niet heel hinderlijk. Vastlopers komen nauwelijks voor in de Wave, maar zo nu en dan blijft het toestel toch even hangen, vooral als er zware apps draaien.

Natuurlijk heeft de Samsung Wave de nodige multimedia-features. Het toestel is zelfs de eerste telefoon die DivX HD-geceritficeerd is, wat dus betekend dat je met de Wave standaard 720p DivX- en Xvid-video’s kan afspelen. In dit hoofdstuk onderzoeken we of die functionaliteit ook echt goed werkt en natuurlijk komen ook de muzikale kwaliteiten van de S8500 aan bod.

Muziekspeler

Screenshot Samsung S8500 Wave

De interface van de muziekspeler van de Wave is totaal vernieuwd, maar niet echt beter geworden. Het duurt wat langer voordat je het door hebt en behalve dat het er net iets beter uitziet maakt het eigenlijk weinig uit met de oude TouchWiz-speler. De speler werkt nu met tabbladen bovenaan en een landschapsmodus waarin je ook door je hele bibliotheek kan bladeren met behulp van verschillende filters. Er zijn wel een aantal leuke animaties voor het afspeelscherm gekomen, zoals bijvoorbeeld een equalizer-balkje dat als een doorzichtige laag over je albumart ligt en steeds van kleur veranderd. Qua features valt eigenlijk maar één ding op en dat is dat de muziekherkenningsfunctie van de Wave nu zit geïntegreerd in de muziekspeler. Deze werkt nog steeds gewoon lekker en simpel en slaat al je resultaten netjes op. Een nieuwe functie in de muziekspeler is er eentje waarmee je op internet verwante nummers kunt vinden, die je vervolgens kunt kopen via Jamba, waar de meeste gebruikers waarschijnlijk niet zo op zitten te wachten. De functie is echter wel aardig als muziekontdekkingsfunctie, waarbij je de nummers achteraf via een andere weg kunt downloaden.

De speaker die Samsung in haar Wave heeft geplaatst is enigszins schel te noemen en klinkt dus niet erg goed. Veel slechter dan de gemiddelde speaker in een telefoon is het echter ook zeker niet. Door de oortjes klinkt de Samsung Wave wel goed en met behulp van zowel een equalizer als een geluidseffect-optie kun je het geluid redelijk goed fine-tunen afhankelijk van je smaak.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

FM radio

Screenshot Samsung S8500 Wave

Natuurlijk heeft de Samsung Wave ook een FM radio, die er min of meer hetzelfde uitziet als die van de recente feature-phones van Samsung. Dat betekent dat je bovenin het standaardscherm een balkje ziet waar je de frequentie kunt aflezen en instellen met daaronder een aantal knoppen voor de bediening. Nog wat lager zitten zes knoppen voor je favoriete zenders en helemaal onder en boven zitten nog wat knoppen voor extra functies. Deze functies zijn redelijk uitgebreid. Natuurlijk is er een alternative frequention-functie aanwezig via RDS en als leuk extraatje kun je met de Wave radio opnemen. Ook afspelen via de speaker behoort tot de mogelijkheden, alleen moet de headset van het toestel dan wel nog steeds ingeplugd zijn. De ontvangst van de Wave is gewoon oké en de muziekkwaliteit komt min of meer overeen met die van de muziekspeler, behalve dat er geen equalizer aanwezig is.

Videospeler

De videospeler van de Wave is te vinden onder een apart pictogram in het menu en bestaat uit een overzicht met beschikbare filmpjes, die je uiteraard vervolgens af kunt spelen. De videospeler heeft een handige extra feature, namelijk door je video’s zoeken met behulp van miniaturen, waarmee je ongeveer kunt zien op welk punt je inschakelt. Vergelijkbaar met scènes op een DVD dus. De Wave is zoals in de inleiding van dit hoofdstuk gezegd voorzien van de mogelijkheid om HD DivX- en Xvid-filmpjes af te spelen en dat ziet er ontzettend mooi uit op de Wave en gaat zonder enige hapering. Ook wmv en mp4 speelt de Wave tot 720p-formaat af, wat in principe prima gaat. De ondersteuning voor de bij wmv-clips redelijk gebruikelijke wma3-audio-codec ontbreekt echter waardoor het geluid van wmv-filmpjes niet altijd goed afgespeeld wordt. Los van dat zit de videospeler echter prima in elkaar en is de Wave vanwege zijn geweldige scherm en goede ondersteuning één van de beste video-telefoons ooit te noemen.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave is één van de weinige toestellen met HD-videorecording capaciteiten op de markt vooralsnog, hoewel daar snel verandering in zal komen. Dat maakt deze gepimpte video-opnamefunctie van het toestel echter niet minder interessant en naast de camera zullen we dan ook zeker even aandacht besteden aan de filmpjes die de Wave schiet. Ook de galerij komt zoals altijd in dit hoofdstuk aan bod.

Foto

Als Samsung ergens consistent mee is dan is het wel de camerainterface van haar telefoons en dat geldt ook voor de Wave. Het toestel heeft de camerainterface die we al kennen sinds de eerste touchscreentelefoon van Samsung die we onder de loep namen: de S8300 UltraTOUCH. De basis van de interface is een sluiterscherm met aan beide kanten een rij sneltoetsen, die in dit geval bedoeld zijn om te switchen tussen de video- en fotomodus, voor de verschillende opnamestanden, voor de scènes, om naar de uitgebreide instellingen te gaan, voor de flitser, voor de autofocus, voor de helderheid en om naar de galerij te gaan. Bij het instellingenmenu heb je vervolgens twee tabbladen, ééntje voor de instellingen die aan de foto’s gerelateerd zijn en één voor de wat algemere instellingen. Qua instellingen en cameraopties is de Wave goed uitgerust. Naast de standaard instellingen voor witbalans, iso, resolutie, helderheid, focus, beeldkwaliteit enzovoorts, kun je bij de Wave ook het contrast van de foto’s instellen, de kleurintesiteit veranderen en er is touchfocus aanwezig. Daarnaast is er bijvoorbeeld knipperdetectie, gezichtsherkenning, geo-tagging, glimlachdetectie, beauty-shot, een panoramamodus en een zogenaamde ‘antiek-modus’ waarmee de foto’s eruit zien alsof ze een tijdreis van honderd jaar hebben gemaakt. Hiermee is de Wave zeker één van de meest uitgebreide cameratelefoons te noemen, maar met een resolutie van ‘maar’ 5 megapixels is het maar de vraag of dit tot zijn recht komt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Op één van onze eerste artikelen over de Wave kwam als commentaar dat een camera met een resolutie van 5 megapixels toch wel een beetje slecht is voor een hedendaagse high-end-telefoon. Natuurlijk is daar het één en ander voor te zeggen, maar laten we niet vergeten dat het bij digitale camera’s, en dus ook die van telefoons, vooral gaat over andere zaken dan megapixels. Dingen als de kwaliteit van de sensor, de kwaliteit van de lens, het aantal megapixels en de achterliggende software zorgen samen voor de kwaliteit van de foto en dat gaat bij de Wave eigenlijk erg goed. Zowel binnen als buiten hebben de foto’s lekker veel details, relatief weinig ruis en mooie kleuren. Er is één ding waar de Wave wat minder goed in is en dat is het maken van tegenlichtfoto’s, aangezien het toestel al snel de mist in gaat als er wat lichtere en wat donkerdere plekken in dezelfde foto voorkomen. Dit is bij elke camera aanwezig, maar bij de Wave wel wat extremer, maar een groot probleem is het niet. Een kleine bug die aanwezig is is echter wel vervelend: vooral binnenshuis heeft de Wave nog weleens de neiging om een paarse vlek in het midden van de foto te hebben. Dit hebben we bij meer cameratelefoons gezien en de Wave is dus ook aangetast door dit euvel, waar we de oorzaak overigens niet van weten.

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Camerasample Samsung S8500 Wave

 

Video

De Samsung Wave maakt 720p HD-filmpjes met een framerate van 25fps of D1-filmpjes met een framerate van 30fps. Beide soorten filmpjes zien er goed uit, waarbij de HD-video’s een kleine voorsprong hebben, maar door de lagere framerate maakt het niet heel veel uit. Video’s worden opgenomen met dezelfde UI als die van de camera en dat gaat allemaal prima. De Wave is ook in staat om slowmotion-filmpjes op te nemen, hoewel de resolutie daarbij niet hoger wordt dan QVGA. Deze filmpjes zien er zoals je kunt verwachten niet zo heel goed uit, maar het geeft wel een leuk effect en we zijn dan ook blij dat Samsung de functie toegevoegd heeft.

Galerij

De galerij van de Wave is onder het kopje ‘mediabrowser’ in het menu te vinden. Je komt de galerij binnen op een pagina waar je een rasteroverizicht van al je filmpjes en foto’s tegenkomt, waarbij je wel op verschillende filters kunt sorteren, maar geen content echt weg kunt filteren. Na aantikken wordt een foto fullscreen weergegeven met vier knoppen erboven. Hiermee kun je een diashow weergeven, informatie over de foto bekijken, de foto als favoriet markeren of gezichten zoeken in de foto. Onder zitten knoppen voor wissen en terug gaan en via het menu kun je de foto bewerken, printen via USB of bluetooth, uploaden naar onder andere Flickr, Facebook en Picasa, verzenden via mail, mms, bleutooth of DLNA of instellen als achtergrond of contactfoto. Tot slot is er een mogelijkheid om je afbeelding op te nemen in filmpje, waar je overgangen, effecten, muziek etc. aan kan toevoegen. Al met al hebben we dus niets te klagen over de galerij van de Wave.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

De Samsung Wave is de eerste Bada-smartphone en daarom is het aantal applicaties voor de telefoon nog niet bepaald groot. Samsung heeft echter wel het één en ander voorgeïnstalleerd en met enkele tientallen applicaties in de applicatiewinkel voor het toestel heb je alvast iets te downloaden. In dit hoofdstuk zullen we zowel deze winkel als de voorgeïnstalleerde applicaties verder onderzoeken.

Samsung Apps

Apple heeft het, Microsoft heeft het, Google heeft het, RIM heeft het, Palm heeft het, Nokia heeft het en Sony Ericsson heeft het, maar bij Samsung ontbrak het nog: een applicatiewinkel. Ongeveer een jaar geleden kondigde Samsung al aan een multi-platform oplossing uit te gaan brengen en dat is inmiddels in sommige landen gebeurt, maar in Nederland is de Wave momenteel de enige ondersteunde telefoon van Samsung Apps. Het aanbod is voorlopig nog niet om over naar huis te schrijven met een stuk of 170 applicaties, waar voor een gemiddelde gebruiker hooguit tien echt nuttige programma’s tussen zitten. De prijzen van Samsung Apps zijn ongeveer gelijk aan die van de Android Market en de App Store, misschien iets hoger, maar in ieder geval niet te hoog zoals dat bij de Marketplace van Windows Phone het geval is. Leuk is dat naast programma’s ook widgets voor je standbyschermen aangeboden worden in de winkel.

De applicatie zelf zit prima in elkaar en kan net als bij Apple zowel via de PC als via je telefoon gebruikt worden. Met een computerprogramma genaamd Samsung Kies kun je applicaties via je PC downloaden en vervolgens overbrengen naar je telefoon, waarbij we wel moeten zeggen dat het instellen van de applicatie en de juiste drivers nog wel het nodige om het lijf heeft. De app op de telefoon werkt met drie tabbladen, ééntje voor aanbevolen apps, ééntje voor top applicaties en één waar je per categorie kunt bladeren. Bij aanbevolen is een verdeling in populair en nieuw en bij top zijn er de subgroepen gratis en betaald, net zoals we dat van Apple en Google kennen. Het applicatiescherm bevat een beschrijving, screenshots, wat informatie over de prijs, rating en uitgever en knoppen naar opmerkingen van klanten en een schermpje waar vergelijkbare applicaties staan.

Natuurlijk heeft Samsung Apps een scherm met je eigen downloads en je kunt ook een account aanmaken voor de winkel, waarmee je onder andere kunt betalen. Dit betalen gaat momenteel alleen via een creditcard, dus als je geen creditcard hebt dan heb je pech en kan je geen betaalde applicaties downloaden.

Met Samsung Apps is er momenteel een goede basis voor een applicatiewinkel voor Bada en later ook Windows Phone, Android en Symbian-toestellen van Samsung, maar de winkel gaat op het moment nog onderuit op het aanbod. Met 170 applicaties kun je niet concurreren met de tienduizenden of zelfs honderdduizenden apps van Android en de iPhone en dat is niet alleen een nadeel voor de winkel zelf, maar voor heel Bada.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Agenda

Screenshot Samsung S8500 Wave

Vanzelfsprekend heeft de Samsung Wave ook een agendafunctie aan boord. Deze lijkt erg op degene die we kennen van oudere Samsung-telefoons. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten en als je op die dag klikt meteen kunt zien wat die afspraak is. Een tweede tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt opzich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden, maar er is één grote maar. Synchronisatie via Exchange werkt namelijk niet of nauwelijks en daarmee is de Wave als smartphone voor zakelijke gebruikers veelal waardeloos.

Navigatie

Net als een aantal oudere toestellen van Samsung heeft de Wave navigatie via Samsung LBS, een navigatieprogramma van Samsung in samenwerking met Route66. Het venijn hier is dat je wel een licentie nodig hebt, die maar voor een maand voorgeïnstalleerd is. Daarna zul je moeten betalen voor je navigatie, wat concurrenten Google en Nokia beter doen. Het programma zit verder wel goed in elkaar en heeft offline kaarten, waarbij Samsung het dus weer wint van Google met haar Google Maps Navigation. Samsung LBS heeft een aantal geavanceerde features zoals weerinformatie, fileinformatie en 3D kaarten. De GPS-ontvanger werk gewoon, maar weet niet zo snel en zo goed een lock te krijgen als verschillende Android-smartphones.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Twitter

Natuurlijk heeft de Wave een Twitter-applicatie, die we hier even kort zullen bespreken. Het beginscherm van de applicatie bestaat uit de tweets van je vrienden met bovenaan een balkje waar je een nieuwe tweet kunt invoeren en nog hoger knoppen voor je reply’s en directe berichten. Irritant is dat er maar 24 tweets per pagina weergegeven worden, waarna je weer zult moeten laden wat even duurt. Zo gaat het lezen van je tweets dus niet erg snel, hoewel we het erger gezien hebben. Reageren, retweeten, als favoriet markeren en een dm sturen gaat via één tussenstap, namelijk de tweet selecteren, waarna hij in een apart schermpje met wat extra opties weergegeven zal worden. Als je op de avatar van één van je contactpersonen klikt komt er een pagina over hem tevoorschijn, met zijn tweets, volgers en de mensen die hij volgt. Ook info over de persoon is op te roepen en het is zelfs mogelijk om nieuwe personen te vinden via de applicatie, waarmee hij erg compleet is. De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie had echter wat beter gemogen.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Games

Samsung heeft maar liefst drie games op haar Wave voorgeïnstalleerd, namelijk Asphalt 5, Edge en Parachute Panic. Dit zijn alledrie leuke games, waarbij Asphalt het meeste opvalt vanwege zijn hoogstaande grafische geaardheid. Het racespel ziet er prachtig uit en loopt in de meeste gevallen lekker. Daarnaast bestaat het uit een groot aantal levels zijn er veel verschillende auto’s en zijn er redelijk wat mogelijkheden om je auto’s te pimpen. Edge is een spel waarbij je met een blokje een parcours moet doorlopen en hoewel het niet heel moeilijk is is het wel een leuk creatief spelletje. Bij Parachute Panic is het de bedoeling om zoveel mogelijk parachutisten te redden door ze met behulp van wind op een boot te laten belanden nadat je de hun parachute uitgeklapt hebt. Er zijn overigens ook nog een aantal demo’s aanwezig zoals we van Samsung gewend zijn, maar daar zullen we verder niet op in gaan aangezien er los van die demo’s al een goed game-aanbod op de Wave staat op het moment dat je hem uit de doos haalt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Natuurlijk blijft de Wave in essentie een telefoon en op die functie kan het nog altijd misgaan. Gelukkig is dat niet gebeurt bij de Wave, maar zoals elke telefoon heeft ook deze optie bij de Wave zijn betere en minder goede kanten. In dit hoofdstuk komt het allemaal langs, samen met email en de browser.

Bellen

De Wave kan uiteraard gewoon een gesprek beginnen via een toetsenbordje, die je via een grote knop op het standby-scherm of in het menu kunt bereiken. Smart-dialing is helaas niet aanwezig op naambasis, maar nummers worden wel afgemaakt. Er zit tevens een knopje boven het toetsenbord om naar je contacten te gaan. Leuk is dat je bij een contactpersoon een IM-id kan koppelen, zodat je makkelijker kunt chatten. Verder werken de contacten wel goed, maar er is net als bij de agenda het probleem dat Exchange synchronisatie de nodige problemen oplevert, wat voor een telefoon van ruim 300 euro gewoon niet moet kunnen. De Wave heeft uiteraard ook een utigebreid logboek, waar zowel oproepen als berichten, mailtjes en chatgesprekken terecht komen.

Tijdens een gesprek kun je gewoon alles doen, waarna je gesprek naar de statusbalk doorgeschakeld zal worden. In het gesprekscherm zelf zijn knoppen voor de speaker, een toetsenbordje en een snelkoppeling naar je contacten. Ook doorschakelen naar een video-oproep of headset kan via het belscherm en gesprekken gaan gewoon goed. De ontvangst is prima, ringtones zijn luid genoeg en het trilalarm kan er meer door.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Berichten

Zoals we dat mogen verwachten van een hedendaagse smartphone is de Wave uitgerust met chat-stijl sms’en. Handig is dat boven een conversatie een knop zit waarmee je meteen alle contactopties van je contact kunt bekijken, dus ook mail, bellen, instant messaging enzovoort. Dit is overigens ook mooi geïntegreerd met social hub, dat eigenlijk een verzameling is van al je accounts, waarmee je doorgestuurd wordt naar de betreffende applicaties. Niet heel spannend, maar wel een handig overzicht. Verder is de berichtenapplicatie redelijk standaard en werkt alles gewoon goed.

Mailen op de Wave gaat betrekkelijk minder goed, aangezien lang niet alle accounts goed opgepakt worden en ook hier weer het Exchange-probleem boven komt drijven. Ook problemen met imap en pop3 worden door verschillende gebruikers genoemd, hoewel wij hier zelf geen last van hebben. Wel positief is dat de Wave ook voor imap en pop push-mail ondersteunt, waardoor je je mailtjes direct binnen hebt als je dat wilt. Om batterij te sparen kun je ook de push-mail op gezette tijden aanzetten en verder geen mail ontvangen of het via een ontvangstschema doen. Als het instellen van je account gelukt is dan werkt het mailen allemaal prima, maar het is dus maar de vraag of je zo ver komt.

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Screenshot Samsung S8500 Wave

 

Browser

Screenshot Samsung S8500 Wave

De Samsung Wave heeft samen met zijn nieuwe besturingssysteem uiteraard ook een nieuwe browser, die het goed weet te doen. Het gaat om versie 2 van Samsung’s Dolfin-browser die gebaseerd is op het webkit-platform. De browser heeft even nodig om een pagina te laden, maar als dat eenmaal gebeurd is dan gaat navigatie over de pagina vliegensvlug en kun je zonder enig probleem in- en uitzoomen zoals we dat gewend zijn bij een multi-touch-toestel. Ook het zoomniveau zo aanpassen dat de tekst op de pagina goed te lezen is is mogelijk door even op de tekst te dubbelklikken. De browser is uitgerust met flash-ondersteuning alleen kan niet alle formaten aan, met als gevolg dat vooral sommige filmpjes, zoals die op AAP, het niet doen in de browser. De Acid 3-test wordt met een indrukwekkende sore van 98 van de 100 punten afgelegd en hiermee is de browser één van de best scorende browsers op de test. Handig is ook de optie om de helderheid met één druk op de knop aan te passen, zodat je tijdens het browsen in het donker niet zo snel last van je ogen krijgt. Natuurlijk is ook browsen met tabbladen mogelijk en kun je wat instellingen doen via het menu, waaronder bijvoorbeeld het verbergen van reclameboodschappen op websites. Ondanks het ontbreken van volledige ondersteuning voor flash zijn we zeker erg tevreden over de browser, die zowel gebruiksvriendelijk als compleet is.

De batterij van de Samsung Wave zou het gezien het energiezuinge Super amoled-scherm goed moeten doen, maar dat is maar deels het geval. Vergeleken met concurrerende smartphones presteert de Wave zeker niet slecht, maar heel goed kunnen we het uithoudingsvermogen van het toestel ook niet noemen. Met intensief gebruik kom je de dag met een kleine marge door en als je het toestel gewoon normaal gebruikt moeten de twee dagen makkelijk te halen zijn, waarmee de Wave gewoon gemiddeld scoort.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5 ~4
Batterij A8
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung Wave batterij

 

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Mark -

  Hoi,
  Denk even na, jou telefoon heeft bada als os, dan kan daar nooit een Android market op komen, want dat hoort bij een ander os..
  En whatsapp is er niet voor bada, dus je zult nooit met die telefoon kunnen whatsapp..
  Sorry..

 2. veronique -

  wanner komt er een android markt voor de spellen te donwloaden want op de samsung app staat geen whatssapp enzo ik zou die er graag op willen hebben zodat ik ook met mun vriendinnen kan whats appen enz

 3. Anke -

  Ik wil mijn agenda synchroniseren en heb alles ingesteld zoals het zou moeten. Wanneer ik dan synchroniseren zeg blijkt dat dit gebeurt maar nadien staan er geen gegevens in mijn agenda. Ik heb namelijk geen outlook op mijn pc en zou dus deze van windows live willen gebruiken.
  Iemand een idee?

 4. stokstaartje -

  kan iemand mij vertellen waar ik het internet uit kan zetten of blokkeren.
  ik zit namelijk via wifi (gratis) en toch krijg ik een torenhoge rekening voor internet gebruik.
  ik heb pakketgegevens al uitgezet en de 3g ook al.
  ik blijf links boven het teken 3g in beeld houden.

  1. Dominick -

   Het teken 3G wil alleen maar zeggen dat je 3G bereik hebt, niet dat je het gebruikt. Als je pakketgegevens uit hebt gezet zou er opzich niets meer moeten gebeuren. Je zou wel je APN (of toegangspunt, ik weet niet hoe dat bij de Wave heet) aan kunnen passen, dan kan hij niet meer op internet.

 5. gast -

  Eindelijk heb ik bada 1.2 erop staan. wat mij opvalt is dat email kleurtjes heeft gekregen, kan je dat ook veranderen? En als ik mail verwijder dan komt dat niet in prullenbak, kan ik het ergens instellen dat het er wel in komt?

 6. slash -

  mijn telefoon blijft aangeven dat ie aan de usb-kabel hangt ook al is ie niet aangesloten.ik krijg ook vaak de melding dat de verbinding verbroken is,dan weer hersteld,dan weer verbroken.dit kost zoveel energie dat ik de telefoon n keer of 3 per dag moet opladen.toen straks was ik klaar met de update van kies en kon er daarna weer opnieuw aan beginnen.heb iedere keer nog gehad,dat als ik daar mee klaar was ik geen melding meer kreeg voor dezelfde update.heb de code voor te resetten ook al gebruikt,werkt ook niet.iemand tips?anders gaat ie de prullenbak in.:(:(

 7. joren -

  ik heb al een half jaar de wave nu het is een fantastisch toestel met een super goed scherm en een goed fototoestel ben er heel tevreden over alleen een min puntje vind het scherm aan de redenlijke kleine kant had beter nog gewacht op de wave2 maar voor de rest een echte aanrader vooral spellekes spelen op de wave is fantastich nog een nadaal is de samsung app is bij mij redenlijk traag met laden tegenover mij ipod touch die is veel sneller in de app store

 8. Gijs -

  Weet er iemand of het mogelijk om whatsapp op deze telefoon te krijgen?
  Ik vindt het een prima mobiel alleen jammer dat IM niet altijd even goed werkt en dat het me tot noch toe niet is gelukt whatsapp er op te zetten.

 9. Hendrikst -

  Dag Michael,
  Uit wat ik van je lees, begrijp ik dat jij een van de weinigen bent die de S8500 tamelijk snapt. Ik kom er redelijk uit (soms een heel gevecht, maar stel ik veel eisen) maar sinds een tijdje zegt de sync van Exchange: "Onbekende fout. Probeer het opnieuw." Verder is de sync van de agenda (Google) soms dagen onbetrouwbaar. Naast Exchange )die Google Imap voor me binnenhaalt, heb ik ook Google als losse acccount en wat ander e-mailaccounts lopen, die doen eigenlijk niet moeilijk; ik kan niet van Exchange af omdat dat de enige is die mijn Google-agenda kan sync-en. Doe ik iets fout?
  Firmware: XXJL2/XENJL1 = laatste volgens KIES

  Ander vraagje: mijn GPS lijkt niet te werken. Is er eigenlijk een app(of iets anders) waarmee je een diagnose kunt maken?

  Oh je zou me zo helpen als je iets meer weet op a punt cuypers at home punt nl

 10. HANS -

  Gast ,Hans 4 juli 2011 -21:10
  Ik heb ook de Samsung Wave 8500 en mijn conclusie is een fijn toestel met een waardeloze accu ,zonder app en internet te gebruiken binnen twee dagen leeg en dan bel ik pracktisch ook niet !!
  Het wordt tijd dat er een betere accu ontwikkeld wordt want deze telefoon hangt alleen maar aan het stopcontact ,,, jammer,jammer!

  1. Robin -

   Ik zou zeker updaten. 1.0 is echt niet stabiel en snel.
   Ook werken veel apps niet goed met 1.0 meer.
   Bepaalde ingebouwde functies werk ook beter na updates.
   Ook op accu gebruik en snelheid.

 11. sandra -

  ik heb sinds december een wave.
  mijn toestel valt om de haver klap uit en start dan opnieuw op. zijn er meer mensen met dit zelfde probleem???

 12. Brit -

  Goedenavond,

  Ik heb sinds 4 maanden een Samsung Wave, En was er erg blij mee. Totdat Sinds 2 weken mijn batterij erg snel op was. Ik naar de winkel, Ja mevrouw dat is normaal. U gebruikt twitter, hotmail en u moet elke dag u telefoon op laden.

  Ik keek wat mijn kosten waren en zag tot mijn schrik dat ik 70 euro buiten mijn gebruik was. 3500 mb
  Bleek dat ik vooral met de avond en nacht veel verbruikte. Terwijl ik dan op wifi thuis zit
  Ik ben een leek en gebruik alleen af en toe twiter, hotmail en kijk wel is naar nos.nl.

  Kan iemand mij helpen en zeggen wat ik verkeer doe.
  Ik heb het internet laten blokkeren door mijn providor

 13. hulp -

  Weet iemand wat het tekentje (zoals een sim-kaart) bovenaan rechts wil zeggen?

  Dit stond er bij al die tijd al sinds ik de wave heb. Heb hem echter eens laten vallen en de batterij was eruit gevallen. Nu is dat tekentje weg, toch kan ik nog alles wat ik voordien kon…

  Wat wou dit dan precies zeggen?

  Alvast bedankt

 14. Dana -

  Hi Allen,

  Sinds juni vorig jaar ben ik in bezit van de Samsung Wave en ik ben er erg tevreden over. Nu ben ik echter benieuewd of het mogelijk is om bij een contact ook een sneltoets toe te wijzen (bijv 2 voor thuis, 3 voor echtgenoot, 4 voor minnaar 😛 etc).
  Als iemand het weet, hoor ik het graag! BVD

 15. Dana -

  Hi Allen,

  Sinds juni vorig jaar ben ik in bezit van de Samsung Wave en ik ben er erg tevreden over. Nu ben ik echter benieuewd of het mogelijk is om bij een contact ook een sneltoets toe te wijzen (bijv 2 voor thuis, 3 voor echtgenoot, 4 voor minnaar 😛 etc).
  Als iemand het weet, hoor ik het graag! BVD

 16. Claudia -

  Beste allemaal! Samsung was voor mij een fijn toestel, omdat ik de U600 erg prettig vond besloot ik de Wave vorig jaar Augustus erbij te nemen. Helaas waren er algauw probleempjes, het venster van de sms suggestie woordenboek. Later na een update was het toestel in de war en kreeg hem niet meer opgestart. Ik heb het weg moeten brengen voor reparatie bij Dixons. Het toestel kwam van de failliete bedrijf; T for telecom. Dixons heeft de reparaties voor hun rekening genomen. Nu voor de tweede keer werkt het toestel niet optimaal, en weer weg gebracht. Helaas heb ik na 3 weken nu de mededeling gekregen dat het toestel nu definitief buiten de gagantie valt omdat er lichte vochtschade is geconstanteerd. Het toestel kan niet tegen in een bewaartasje zitten, op tafel liggen of andere voorzorgs maatregelen om zuinig met dat ding om te gaan!! Dus niet in je kontzak van je broek, niet mee gaan zwemmen en al helemaal niet onder je oksels houden ivm zweet! Dure telefoon kan erg weinig hebben, is geen aanrader!!

 17. Erwin -

  Hoi,

  Nu heb ik een gt-s8500, en kon in het begin gewoon via WIFI naar internet, maar sinds enkele dagen doet hij dit niet meer, en geeft fout in netwerk.
  Ook de codes voor firmwarecheck (#1234#) krijg ik dezelde melding.
  Heb ik een instelling verkeerd staan ineens ofzo???

 18. lierberg -

  Gast Lierberg, 11 maart 2011 – 18:49
  reageerIk heb sinds vandaag na een gesprek op de speaker geen beltoon meer! Hoe kan ik hem weer terug krijgen? Wel heb ik de beltoon op de earplugs!

  Het is nog erger als dat ik dacht:X, ik heb nergens meer geluid!!!!:S

 19. Lierberg -

  Ik heb sinds vandaag na een gesprek op de speaker geen beltoon meer! Hoe kan ik hem weer terug krijgen? Wel heb ik de beltoon op de earplugs!

 20. maria -

  Sinds 2 dgn. in bezit van wave.
  Ben w"slijk aan de instellingen gekomen waarna ik niet meer kan bellen nog kan internetten.
  Links boven in menu staat een doorzichtig rood stopteken kan dit ook niet verwijderen
  Resetten helpt ook niet.
  Kan dit ook niet in de handleiding vinden.
  Wie kan mij helpen?

  1. Time -

   maria ik wil je vriendelijk vragen WTF heb je gedaan met je toestel. :S:S dat heb ik nog nooit gehad en kan dat ook niet vinden in de instellingen… heb je hem al wel aangesloten op KIES( programma van samsung!) en de nieuwe software update is ook uit!!!!!!!!! SWIPE sucks maaar is er wel!! lang op het werld bolletje drukken:P:Y:Y

 21. probleemke -

  Ok, is me gelukt…

  Enorm bedankt Josien!

  Heb 500 berichten moeten openen en vervolgens verwijderen… hier was ik toch even zoet mee…

  jammer dat je ze niet gewoon kan selecteren zonder openen:( vind ik toch wel een foutje van samsung… in ieder geval , nu verwijder ik ze per direct 🙂

  soit, bedankt:)

  groetjes

 22. probleemke -

  Dus als ik die afleveringsrapporten gewoon in die conversatievorm zie, en ik open deze niet in het scherm met witte achtergrond (waar je dus slechts dat ene bericht ziet) komen deze nog terug?

  Dus concludeer ik dat ik steeds op dat bericht moet 'klikken' en dan pas wissen? en niet gewoon op wissen in de conversatievorm 'klikken' en dan meerdere aanvinken?

  alvast bedankt

  groetjes

 23. probleempke -

  Ik heb net hetzelfde probleem als Shana.

  Wanneer ik mijn gsm opnieuw opstart, bijvoorbeeld nadat hij uitgevallen was door een lege batterij, krijg ik opnieuw mijn afleveirngsrapporten in mijn inbox :s terwijl ik deze al allemaal gewist had:s

  Is er iemand die hier raad mee weet, en weet hoe ik dit kan verhelpen?

  Alvast enorm bedankt

 24. Andre -

  Goedenavond,
  weer er iemand een oplossing voor mijn mail probleem met de Wave. Ik wil mijn emails van huis (ziggo) binnen kunnen halen met mijn Wave en via mijn Wave ook de mails kunnen beantwoorden. Wie weet wat voor instellingen ik moet zetten in mijn Wave?
  heb het toestel net 2 dagen geleden aangeschaft.

  mijn dank is groot.
  André:)

 25. shana -

  hey ,
  ik heb al een tijdje een probleem met men samsung wav e..
  als ik berichten open krijg ik de melding :
  onvoldoende geheugen , verwijder een aantal sms berichten om nieuwe berichten te kunnen ontvangen…

  heb ALLES gewist, berichten, muziek, foto's , echt alles en al gereset waardoor ik dan ook al men nummers ben verloren..
  als ik bij geheugen ga kijken staat er dus werkelijk niets meer op het toestel en toch blijft hij deze melding geven, ik kan dan maar 1 sms'je ontvangen en dat moet ik meteen weer wissen of ik krijg niets meer binnen…
  als ik men toestel uitschakel en inschakel krijg ik na 10 minuten AL men afleveringsraporten die ik ooit gehad heb , telkens 989 berichten dus ..
  telkens wis ik ze terug en is het toestel weer leeg maar vanwaar haalt hij dan telkens weer die afleveringsraporten ?:S
  kan iemand soms helpen ? 🙂

 26. vraag -

  Ik heb per ongeluk een nummer geblokkeerd tijdens het smsen, en nu kan ik geen smsen meer ontvangen van die persoon. Weet iemand hoe ik dit moet deblokkeren?

  alvast enorm bedankt

 27. Wave Beheerder -

  Ik heb een vraag over de wave; het zit zo: Als ik bijvoorbeeld op internet probeer te gan, of om een sms verder te lezen, krijg ik te zien: ''Geheugen vol. Sluit een paar toepassingen.'' Dat doe ik dan. Ik probeer dan ook op internet te gaan of m'n sms verder te lezen, geeft hij weer het zelfde aan! Jullie bergrijpen mijn frustratie hopelijk al een beetje…:S Ik hoop dat iemand hier een antwoord op weet! Ik heb mijn Wave ook niet superlang, dus ik baal hier wel een beetje van:(

  Alvast heel erg bedankt!

 28. bleuken -

  Iemand een idee of gemiddeld 50 smsjes per dag veel van de batterij vragen? Aangezien ik hierboven dingen zie zoals 1 uur muziek luister e.d. maar komt dit dan overeen met 50 smsen of is de muziek minder belastend?

  Alvast bedankt

  1. Dominick -

   Sms'jes zijn niet erg belastend. De meeste energie gaat op aan het display, zware applicaties als games of de videospeler en verbindingen (WiFi, GSM, Bluetooth, GPS etc). GSM staat toch al aan, dus dan maakt een sms'je ontvangen of versturen weinig meer uit.

 29. Rosita -

  Hoi hoi,

  Ik heb een vraag.
  Ik heb een poolse vriend, nu wil ik naar hem smssen in het pools, maar ik kan geen poolse letters invoeren.
  En ze staan er ook niet bij.
  Zie ik ze over het hoofd of kan ik deze misschien downloaden?
  Wie kan mij helpen?

  Groetjes Rosita

 30. meijere -

  Ik heb naast mijn POPxs4all.nl mail een gmail account toegevoegd.
  Ik ontving eerst de mail zonder problemen maar na de toevoeging niets meer. Bij mail accounts/instellingen wordt nu om een wachtwoord gevraagd, maar het emailaccount wachtwoord wordt onjuist bevonden.
  Ik heb nu xs4all verwijderd maar gmail krijf ik dus niet aan de gang.Wat voor type wachtwoord moet ik gebruiken???

 31. Marijke -

  Hallo,
  ik heb sinds een aantal weken de Samsung Wave 5330 in bezit. Prima telefoon, alleen vanaf het begin al loopt mijn "samsung apps"-widget vast, zowel in het beginscherm als hoofdmenu. Het blijft staan op "installeren" en kan er niet op klikken. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd (accu verwijderd, resetten) maar niks helpt.
  wie weet wat ik moet doen?

 32. Rani -

  Halo allemaal

  ik heb een groot probleem ik kan niet inloggen op instant messenger van IM , want ik krijg steeds fout melding : service niet gereed. probeer het later. Ik heb een harde reset en frimware update gedaan en nu wil is mijn acccount weg en wil een nieuwe aanmaken en dat lukt ook niet dan komt er dit: service niet beschikbaar. :S

  maar de rest doet het gewoon de internet wifi , hotmail gewoon alles doet het behalve msn messenger van IM ik vind dit echt heel vreemd heb alles geprobeerd maar het lukt niet..:S

  kan iemand mij AUB helpen ?

  veel groetjes,

  Rani

 33. gast -

  kan iemand mij vertellen hoe je kunt instellen hoe vaak je de mail wilt ontvangen? ik krijg nu eens in de paar minuten mail. Ik heb de gebruiksaanwijzing gelezen maar kom er niet uit.

 34. nicoleee -

  Hoi allemaal,

  Ik heb mijn IM en mijn mail al in kunnen stellen, maar nu wil ik ook de widget "feeds & updates" instellen. Hij zegt alleen "Tik hier voor aanmelden bij Mijn accounts". Daar staat dan mijn mail adres al, maar ik kom er niet uit hoe ik die moet toevoegen! Kan iemand mij helpen??

  Grtjes

  1. Marielle -

   Hoi Nicole,

   Je hebt in de widget, rechts onderin een soort wieltje staan. Als je daar op drukt, krijg je een scherm met Service aan/uit. Daar kun je je mail, facebook oid aan/uit zetten. Ik hoop dat je dit bedoelt?

   Gr.
   Mariëlle

 35. Marielle -

  Hopelijk is er iemand die mij kan helpen. Ben sinds kort de gelukkige eigenaar van een Wave. Erg tevreden, maar een paar dingetjes werken niet prettig:
  – ik zou graag willen dat, zodra iemand mij een mail stuurt, dit direct te zien is. Nu synchroniseert hij wel regelmatig, maar hoe kan ik instellen dat ik emails meteen ziet?
  – hetzelfde geldt voor twitter. Ik kan alleen via de knop Refresh de laatste tweets binnen krijgen. Dat moet toch ook automatisch kunnen?

  Help!!!

 36. Inge -

  Dat mijn toestel niet herkend werd lag aan mijn drivers. Update is gelukt en hopelijk is het sms-probleem nu opgelost.
  Misschien heeft iemand wat aan deze info 😉

 37. Inge -

  Hallo allemaal,
  Ik heb een vervelend probleem met de Wave, ik krijg halve smsjes binnen of helemaal geen. Bij toestel uit&aan zetten kwam er een sms binnen van 3 weken geleden. Provider heeft de lijn doorgemeten en daar is nix mis mee maar nu wil ik een update doen en wordt mijn toestel niet herkend door mijn pc..
  Heeft iemand wijze raad voor mij? :X Alvast bedankt en groetjes Inge

 38. dieter -

  Graag gedaan Lodewijk, nu heb ik een vraag voor de belgen onder ons. Ik zag zojuist op KIES in de appstore dat je gratis een waardebon krijgt van 5euro voor nieuwe leden als je je aanmeld met een samsung account. Dus heb ik maar een nieuw account aangemaakt met een ander e-mail adrres en ik kreeg inderdaad een waardebon van 5 euro. Maar toen ik het wou spenderen kon ik dus de waardebon selecteren om mee te kopen maar toen het wou downloaden vroeg het weer naar de creditcardgegevens (heb ik niet ingesteld) en kon de download niet doorgaan. Ik weet niet of iemand hiermee ervaring heeft? maar de actie geld nog tot 30 november en is alleen in Belgie, pls help me!
  groetjes dieter

 39. Dennis -

  Ik heb dit probleem ook, maar kan ook nergens een antwoord vinden. Heb de firmware al naar de laatste versie geupdate, maar helaas geen resultaat..

  Wie oh wie heeft de magische kennis om dit probleem op te lossen?

  1. dieter -

   hey ik had dit probleem ook typ gwn in google kies 10074_45 en dan downloaden en dat is een oudere kies die niet vastloopt en waar je wel een firmware upgrade kan uitvoeren

   1. Dennis -

    Ik doelde eigenlijk op het IM probleem. Heeft dit er ook mee te maken?

    Als ik dat op google in tik krijg ik alleen maar van die waardeloze "rapid" download site's waar je alleen maar wordt doorgestuurd en uiteindelijk mag gaan dokken.. -_-

   2. dieter -

    Met het IM probleem heb ik juist hetzelfde, ook nx dan problemen maar ik heb nu nimbuzz erop gezet via een site en dat is een java-app die veel beter gaat waar er msn, facebook, skype enz. opzit om te chatten. Je moet gewoon iets beters zoeken op google ik vond het ook niet direct maar niet alle site's zijn even waardeloos…

 40. Taxithijs -

  Ik heb de wave nu een paar weken, maar heb ontdekt dat als je hem aanzet en er m niet op de schermbeveiliging zet dat ie zich dan zelf uitzet en opnieuw opstart. Ik heb het ook al een paar keer gehad tijdens het maken van een sms of als ik gewoon in het menu zit of op internet dat ie vastloopt en opnieuw opstart. Kan dit een beveiliging zijn of zal ik m toch maar ter reparatie aanbieden

 41. Chantal -

  Ik heb de samsung wave, maar las ik nu innlog bij live messenger zegt het steeds: Ongeldige aanmeling!! Hoe kan dit? WOrdt dat nog eens verholpen??:S

 42. Dieter -

  cool! en hoe valt swype aan? anders geen of niet veel veranderingen? ik las dat de browser veel vloeiender werkt en dat de ram issues gedeeltelijk zijn weggewerkt (waar ik de laatste tijd ook veel last van heb)

 43. michaelpb -

  Bada 1.2 is nog niet officieel. Ik heb 'm draaien en inderdaad; er staat Swype op 🙂 Verder niet veel veranderingen. Er is ook een update-functie toegevoegd zodat je de toestelsoftware kan updaten via internet/wifi, zonder KIES. Lijkt te werken, geeft keurig netjes na controle aan dat er nog geen update is 😉

   1. dieter -

    het is inmiddels gelukt toch bedankt maar ik dacht dat de laatse upgrade 1.2 met swype enz maar nu zag ik dat ik 1.0.2 heb de laatste volgens kies maar welke versie heb jij?

   2. Josien -

    Ik heb dezelfde versie erop als jij S8500ENJH2 .
    De update met Bada versie 1.2 (S8500XXJID) is nog niet verkrijgbaar via Kies.

 44. dieter -

  hey,
  waar heb je die oudere versie gevonden want ik vind alleen nog maar op de site van samsung de nieuwere versie?
  help me pls, groetjes Dieter

 45. dieter -

  hey
  er is een nieuwe versie van KIES beschikbaar en heb deze dan ook gedownload er is nu ook een firmware upgrade maar als ik wil upgrade krijg ik een foutmelding van MCS Thunder dat de upgrade moet worden afgesloten door problemen
  wie kan mij helpen???

   1. dieter -

    hey bedankt voor je snelle reactie!
    ik heb ook de nieuwste dan meer weer verwijderd van KIES en dan weer de oude gezet maar nog steeds een error, nu weer de nieuwe installeren, ik heb al op vele gelezen over hetzelfde probleem, kies begint stilaan op mijn zenuwen te werken, ik vond het een perfecte foon tot nu dan maar jach
    groetjes dieter

   2. dieter -

    hey, het is me dan toch gelukt om te upgraden via de oudere versie maar ik las overal dat bada 1.2 de upgrade was met swype en andere aanpassingen, maar tot mijn verbazing is het gewoon weer 1.02? heb jij ook diezelfde firmware?
    groetjes dieter

   3. dieter -

    ik heb dus de oudere versie er terug opgezet rn zag dat er een upgrade was voor de firmware en dat heb ik gedaan en het lukte zeer goed mar ik hoorde dat de laatse 1.2 was en ik heb nu 1.0.2?

 46. woordenboek -

  Ik heb sinds deze wk mijn Samsung Wave, gaaf toestel! Nou wil ik een sms typen en krijg ik woorden uit het woordenboek.. Kan deze uitschakelen? Soms is het nogal irritant dat ie woorden plaatst die ik niet wil schrijven…

 47. dieter -

  hey ik heb een vraag het is al een paar dagen dat mijn wave zegt onvoldoende geheugen, netwerkwidgets worden gesloten ik word hier echt zo van kan iemand mij helpen, ik heb de laatste firmware groetjes dieter

 48. wave -

  Weet iemand hoe je een foto kan maken met de front camera van de wave? voor geheim bellen toets hekje31hekje . voor hekje bedoel ik die hekje teken onderaan de nummers.

  1. JBBB -

   Ga naar instellingen, dan toepassingen, dan oproep kiezen, dan alle oproepen.
   Nu zie je bovenaan de keuze "mijn nummer tonen" , hier kun je kiezen voor verbergen.

  1. JBBB -

   Ga naar instellingen, dan toepassingen, dan oproep kiezen, dan alle oproepen.
   Nu zie je bovenaan de keuze "mijn nummer tonen" , hier kun je kiezen voor verbergen.

 49. SamFirmware -

  Ik raad het momenteel af om je Wave teupgraden via KIES.

  Ik heb namens SamFirmware.com Samsung al een mail gestuurd met dit probleem.
  Kies ergeet namelijk de .FOTA bestand.
  Hierdoor BOOT de telefoon niet volledig.

  Indien je al telaat bent kan je maar 2 dingen doen.
  1. Naar de winkel gaan.
  2. Updaten via een andere manier. http://www.Samfirmware.com

  PS. Dit geldt ook voor de Galaxy S hier zijn ook problemen mee!

  1. Josien -

   Dank jullie wel voor de antwoorden.

   Dan laat ik deze update maar voor wat hij is en wacht ik op de volgende,hopelijk gaat die wel goed.

   Is wel treurig dat Samsung dit niet op orde heeft en je telefoon het zomaar niet meer doet en je terug moet naar de winkel en de telefoon een tijd moet missen !!!:(

   1. henry -

    ik heb er een video clip op staan en die speelt hij niet af maar is wel divx dus daarom sbap ik het niet als ik er op druk staat er u apperaat heeft geen toestemming om video met divx beveiliging af te spelen

    gr

 50. Carla -

  Lieve mensen,

  Wie kan mij helpen? Ik wilde de nieuwe firmware installeren, deze gaf een foutmelding en sindsdien doet mijn mobiel niets meer. Hij geeft een scherm met een telefoontje een driehoekig bord met een ! en een computer. Kan er helemaal niets meer mee beginnen.

  1. michaelpb -

   Aan je PC hangen en herstellen via Kies. Anders op Tweakers kijken. Daar zijn er meer met hetzelfde probleem. Of; naar een Samsung Service point toe. (of ga naar de winkel waar je 'm hebt gekocht)

 51. Josien -

  Is er een code of zo die je in kan typen op je telefoon om te zien welke firmware dat ik nu heb?

  Is het verstandig om die nieuwe firmware erop te zetten ? Ik lees dat er nogal wat problemen mee zijn.

  Komt er trouwens elke maand nieuwe firmware uit (anders wacht ik gewoon op de volgende versie!)

  1. wave -

   ik heb al de nieuwe update geinstalleerd kleine veranderingen verder niks bijzonders, maar na de update gaat me batterij heel snel leeg en ja ongeveer om de maand verschijnt er een nieuwe update.

   1. wave -

    Ok heb ik gedaan maar wat is de nut ervan de versie van me telefoon verschijnt alleen maar de sw versie en csc.

 52. Hilliette -

  Ik heb de samsung wave nu 2 dagen .. lol.
  Ik kan er wel goed mee werken, goede telefoon.

  Is het niemand opgevallen dat je maar 70 tekens in een sms hebt? Ik vind dit echt belachelijk weinig. Als ik een sms verstuur, zit ik er direct op 3.

 53. Jerry -

  Hallo,

  Ik heb mijn wave nu 2 maanden en afgezien van het soms mindere ontvangst in een gebouw heb ik verder geen klachten over deze telefoon. Misschien omdat ik hiervoor een nokia N-96 had die eerst 5 minuten moest nadenken voordat ie door had dat ik wilde bellen. Ik probeer alleen Shazam op de wave te krijgen, maar blijkbaar doe ik iets niet goed, want ik krijg het niet voor elkaar. Iemand een idee?
  Thnx

   1. michaelpb -

    Shazam kun je niet downloaden voor de Wave. Muziekherkenning zit STANDAARD in de media-speler. Zie handleiding.

 54. wave -

  ik heb ook een wave met een tmobile abo, k heb ook een slechte verbinding af en toe ontvang ik een sms 2minuten later, k heb niet overal internet maar met bellen zijn er geen problemen, het ligt niet aan je wave maar aan je provider.

  1. John -

   Nou, vorige maand maakte ik nog gebruik van een nokia N95 met ook vodafone als provider, maar waar ik ook was ik had altijd de volle bereik dus alle streepjes.
   Nu heb binnen dus 1 of 2 en buiten 'n streepje erbij. Dus ik denk dat het wel degelijk aan de wave ligt en dat ie gewoon slechte ontvangst heeft.
   Maar goed ben ook geen expert dus ik ben benieuwd of er nog meer mensen hetzelfde hebben.

 55. John -

  Ik heb nu sinds een maandje een samsung Wave, geweldig toestel met al zn snufjes, vooral het social Hub vind ik geweldig. Alleen datgene waarvoor ie eigenlijk bedoelt is ….het bellen dus doet ie heel slecht. Het bereik is slecht 2 tot 3 streepjes, soms helemaal niks en als ik gebeld wordt of zelf iemand bel heb ik hele slechte ontvangst….hakkelig geluid (lees; woorden die weg vallen) en kan dr soms weinig van maken wat er aan de andere kant gezegd wordt….zelf wordt ik wel goed verstaan. 'n enkele keer gaat het wel goed maar dit heeft niks te kakien met het bereik want heel soms (buiten) heb ik voldoende streepjes maar heb ik hetzelfde probleem.
  Heeft iemand dezelfde klachten? Weet bijna zeker dat het aan het toestel ligt….heb nooit problemen gehad met vodafone. Gr. John

 56. melis -

  hallo, ik heb sinds gisteren een probleem: ik ben de icoontjes van phone en tel.lijst kwijt, ze zijn gewoon van mijn scherm verdwenen, ik kan dus nu niet een nummer intoetsen en ook mijn tel.lijst is weg.
  Ik ben al bij the phone house geweest en heb mijn toestel gereset maar dat werkt allemaal niet, weet iemand ier een oplossing voor: er staat niks over in de handleiding, wel over het toevoegen van, maar niet over het terughalen van!
  gr melissa:S

 57. siwolt -

  Hallo,

  Na upgrade via "KIES" blijft tst. rebooten.
  Is er dmv een toets combi oid een reset mogelijk ?
  Zijn er nog meer gebruikers met deze ervaring?

  Hopelijk heeft iemand een oplossing.

  Groet,

  Siwolt:S

 58. JBBB -

  Na het updaten van de firmware van mijn samsung wave via KIES is deze totaal onbruibaar geworden. De firmwareupdate is overigens zonder problemen verlopen, geen foutmeldingen oid.

  De telefoon geeft nu een wit scherm met rode letters:

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  FOTA engine is not intalled

  Plz install below FOTA Eng.
  (FOTA_ENGINE_VER_INFO_2.8)
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Het lukt niet meer om verbinding via KIES te maken met de telefoon ook niet in de download mode.

 59. Jasper -

  Hey,

  Ik twijfel heel erg tussen een samsung galaxy S of een samsung wave… Zou iemand mij kunnen helpen ?:S Natuurlijk is het grootste verschil het besturingssysteem maar dit is dan vooral met google etc.

  Graag tips:P

  1. thomas -

   als ik jou was zou ik de Galaxy s nemen. k heb de wave alsinds ie net uit kwam, en heb er ook deels spijt van. het is opzich een prima phone, maar cker weten geen smartphone. het is gewoon een featurephone met goede specs zou ik zeggen. de galaxy s is echt zo veel beter, en geloof mij maar k eb ze een maand geleden goed met elkaar vergeleken;)

 60. Stephanie -

  Dag allemaal,

  Ik heb een probleempje.. verassend he? 😉 Het scherm van mijn samsung wave is gebroken en weer gefixt. Maar voor de reparatie ging die ongeveer een dag of twee mee en nu had ik m gister opgeladen plus minus 00.00uur en vanochtend om 09.00uur knipperde de batterij alweer!! Dit was toch wel erg bijzonder want in mijn slaap doe ik toch niet zoveel met mijn telefoon.

  Ik denk dat ie bij reparatie weer naar de standaard instelling is terug gezet ofzo.. Hebben jullie enig idee wat ik uit moet zetten om m langer mee te laten gaan? Wel heb ik push aanstaan, maar dat had ik voor de reparatie ook.. wifi uitgezet, geen idee of dat helpt…? Please let me know anders moet ie weer weg en ik kan nite zonder 😛

  Groetjes, Stephanie

 61. dieter -

  hey Nathan bij ik is het bereik ook inderdaad minder vroeger had ikvmet mijn vorige gsm maximum bereikt nu is dat 2-3 streepjes dus niet veel maar ik heb er nog geen last van gehad want mijn smsn komen onmiddelijk aan. dat van de firmware upgrade gewoon blijven proberen en een paar keer weer loskoppellen of gewoon wachten op de volgende firmware upgrade
  groetjes dieter

 62. Nathan -

  Beste allemaal!

  Ik heb sinds een klein weekje de samsung wave aangekocht. Hij bevalt mij zeer goed! Het gebruik van de telefoon is makkelijk en fijntjes. Alleen vraag ik me af, of ik de enige ben met het slechte bereik, zo ja wat kan ik daaraan doen? Ben er al meterug geweest en met een andere sim precies het zelfde verhaal.
  Dus help aub!!

  Daarbij komt nog dat ik net samsung kies heb gedownload. En wou dus een firmware update doen, maar dit ondersteunde mijn telefoon niet?

  Help AUB!

  m.v.g.

  Nathan J

 63. wave -

  Ik heb de laatste versie maar op me wave staat er bij samsung apps 2 updates beschikbaar en als ik met kies ben verbonden staat er dat ik de laatste versie heb.

 64. Femke -

  Hoi iedereen,

  Ik heb ook een Wave. Mooi toestel. Erg blij mee. Ben hier al erg veel goede tips tegengekomen.

  Heb een paar blonde vraagjes.

  Heb Palringo geinstalleerd, na het downloaden kwam er een melding dat het in Games en meer stond. Ik zweer het, heb 100 keer gekeken, maar niks. Ook niet in de andere bestanden. Ik moet nu dus steeds palringo opnieuw downloaden. Weet iemand waar ik de bestanden kan vinden? Of doe ik iets fout? (ik haal het van palringo.mobi)

  Kan ik Palringo ook op de achtergrond laten draaien? Want als ik kies voor 'minimaliseren' ben ik het kwijt en zie ik enkel het Java-teken rechtsboven in beeld. Als ik daarop druk, gebeurt er niks.

  Ik lees op het net dat de IM applicatie hetzelfde als Palringo is. Ik heb maar drie functies bij IM: Messsenger, Yahoo en Google Talk. Maar ik gebruik het dus voor de 'surrogaat-ping' en kan dus via IM niet berichten wisselen met degene in mijn contacten die net als ik ook via Palringo zijn ingelogd.

  Hulp is heel erg welkom!

  Groetjes Femke

 65. MiAmRA -

  Die optie zal in de toekomst pas gaan werken.
  Overigens zijn er bij sommige mensen grote problemen met het update naar 1.0.2, zo zijn er ook toestellen die 'gebricked' zijn. De 1.0.2 update is momenteel ook niet meer te downloaden via Kies ik denk er binnenkort een betere versie zal worden uitgebracht van 1.0.2

  1. dieter -

   nee is er al een nieuwe van gisterenavond nl 1.0.2 geen grote aanpassingen te zien alleen symbool van wifi zie je nu het bereik en ook bij instellingen software update maar dan moet je eerst via mijn accounts eentje vlug maken dan bij instellingen software update dan controleren op update en dan minutenlang wachten op verbinding maken met server om dan uiteindelijk het volgende te lezen: aanmelden bij uw Samsung account om software te dowloaden,, maar ik heb wel degelijk zon account gemaakt via mijn accounts
   iemand al ervaring mee of het werkt?
   groetjes dieter

 66. marga -

  Iemand stuurt mij vanaf zijn samsung wave een mail. Als ik die mail wil beantwoorden komt zijn oorspronkelijke bericht niet in mijn antwoord, terwijl dat bij andere berichten wel zo is (ligt niet aan mijn webmail).
  Komt iemand dit bekend voor?????

   1. marga -

    Je bedoelt mijn webmail? Met andere berichten heb ik geen probleem, alleen met mail vanaf samsung wave

   2. michaelpb -

    Nee, ga naar je accountinstellingen. Daar kun je aangeven wat er gedownload moet worden bij checken van mail. Alleen onderwerp of onderwerp plus wat tekst of het gehele bericht. In een bericht zelf kun je trouwens via je menu "bericht downloaden" kiezen. Dit is gedaan om te voorkomen dat mensen met een beperkte abbo tonnen aan data binnenhalen. Kortom, je kunt zelf kiezen.

  1. djieemm -

   Niet moeilijk. Linksboven de lijst apps staat een "bloemetje". Aanklikken en de verwijderbare apps krijgen een rood minnetje. Aanklikken en verwijderen. Staat natuurlijk ook in de gebruiksaanwijzing.

 67. sanka -

  Michael mischien weet jij waar het kopje symbool voor staat boven in het scherm,ik heb hem pas maar kan het nergens terug vinden.

  ik heb het waarschijnlijk ergens geactiveerd maar weet niet wat betekend.

  mvg

  piet

 68. maxx -

  er is nog iets,

  als ik mijn telefoon aansluit op de computer met Samsung kies,
  herkent het progamma mij telefoon niet hij blijft maar zoeken maar kan de telefoon niet vinden,
  iemand daarvoor een oplossing ik hoor het graag

 69. maxx -

  misschien een beetje een rare vraag, naja heb eigenlijk 2

  1: als ik op samsung apps druk gaat wel open en dan zie je dat hij aan het laden is maar er gebeurt verder helemaal niks ?

  2: ik heb de applicatie buienradar gedownload en als ik die open zeggen ze : er is een probleem met laden van de afbeeldinge(verder is het niet leesbaar)

  ik hoop snel andwoord te krijgen

  groetjes.

 70. mandy -

  ik heb ook even een vraagje, heb sinds gister
  de wave..tot nu toe werkt alles maar als ik zelf
  een achtergrondafbeelding selecteer komtie kei
  klein op t scherm te staan…ik kan maar niet vinden hoe of waar k dit verander…weet iemand toevallig wat ik hieraan kan doen??

  groetjes

  1. Mats -

   Een achtergrondafbeelding kan je groter maken door met twee vingers op het scherm in te zoomen op de afbeelding(je vingers uit elkaar bewegen)

   Je kan dan ook evt een gedeelte van een foto als achtergrond kiezen door te slepen.

 71. dieter -

  als je nu 3G hebt uitstaan (ik weet niet of je dit kan uitzetten) kan je dan toch nog onverwachte kosten hebben zoals van widgets, e-mails etc?
  groetjes Dieter

  1. Mats -

   Ja, als je bij instellingen,connectiviteit het groene bolletje achter pakketgegevens gebruiken uitzet maakt hij echter geen verbinding meer. Als je deze optie zoals standaard aan laat staan gebruikt hij je abonnement om toch verbinding te maken. Er staat ook een teller naast,mocht je willen weten hoe erg de schade nu al is;)

 72. Thomas -

  heb je de geheugenkaart er wel op de goede manier inzitten?? zo wel, dan zou ik even naar de winkel gaan waar je hem vandaan hebt. want ik heb geen problemen met mijn geheugenkaart;)

 73. Mark -

  Hoi,

  Ik heb de wave nu net een paar dagen en hij bevalt zeer goed, maar mijn probleem is dat hij geen geheugenkaart ziet, niet de 2gb kaart die bij geleverd was maar ook geen enkele andere kaart..
  weet iemand waar dit aan kan liggen? heb nog geen firmware update ofzo gedaan..

  Gr Mark.

 74. Dennis -

  Hallo Anne,

  Ik heb precies hetzelfde probleem, je bent dus niet de enigste.
  Ik krijg het bericht 'ongeldige aanmelding' als ik me via IM met windows live probeer aan te melden.
  Bij de e-mail account van hotmail lukt het aanmelden en synchroniseren wel gewoon.

  "Ik heb een harde reset gedaan, maar dit heeft niet geholpen, dus doe geen moeite.
  Vanavond probeer ik het volgende:
  Gast Tom64, 15 augustus 2010 – 11:29
  reageer
  Download en installeer eerst active sync (win XP)
  of WMDC voor windows 7.
  Installeer KIES (downloadbaar website samsung.nl)
  Voer firmware update uit (versie S8500XXJF8)
  Bij mij werkt messenger als een speer..

  groet,
  Tom "

  Ik laat even weten hoe het uitpakt…

  Dennis

 75. Anne -

  Hallo,
  Kan alsjeblieft iemand mij helpen?

  Ik heb een probleem met mijn wave.

  Ik heb door enige problemen mijn account van
  Instant messenger (im) verwijderd..

  Heb inmiddels een nieuwe aangemaakt en bij social hub kan ik ook gewoon zonder problemen mijn mail bekijken.
  Alleen nu het probleem, ik kan niet meer inloggen bij instant messenger?

  WHO CAN HELP ME PLEASE?

  Groetjes Anne!

 76. vosken -

  ik heb een klein probleem bij het instellen van de tijd. als ik automatisch aanpaasen aanvink dan loopt de tijd een uur achter, wat natuurlijk te maken heeft met het zomeruur en in de handleiding staat dat er een menu dst moet zijn waar dit kan aangepast worden,
  maar ik vind het nergens,

 77. wave -

  ik heb de wave al bijna 2 maanden en heb de handleiding nul keer hoeve lezen, alles is logisch en heb geen enkel probleen op een kleine na en dat is als ik een app download via me telefoon staat er soms onvoldoende geheugen en dat gebeurd maar zelden een op de zes keer.

 78. Suzanne -

  Fijn, al die vragen en antwoorden hierboven! Dat helpt erg!
  Nu mijn vraag: hoe overtuig ik de MP3 speler in het toestel er van dat ik de nummers wil afluisteren in de volgorde waarop ze op de CD zijn gezet? Op dit moment lukt het afspelen alleen maar in de alfabetische volgorde. Erg onhandig bij doorlopende muziek en concertregistraties!

  Via bestanden kan het wel, maar dan moet je per nummer op 'start' drukken, wat het luisterplezier niet bevorderd.

   1. Suzanne -

    En je dacht dat ik dat zelf nog niet geprobeerd had? Zelfs uit en aanzetten helpt niet 😛
    Van de (engelstalige) handleiding word je ook niet veel wijzer (pag 67) daar staat niets over het instellen van de standaard afspeelvolgorde. Het instellingen menu beperkt zich tot een aantal dingen die ik vooralsnog niet zo boeiend vind (o.a. geluidseffect en visualisatie).

   2. michaelpb -

    🙂
    Bovenin gewoon op album klikken, album kiezen en de eerste afspelen. Bij mij werkt dat prima.

    Willekeurige afspeelvolgorde uitzetten en klaar (bij afspelen 1e track 1 keer in scherm tikken en symbool van willekeurige volgorde aantikken). Maar: Dat hangt wel af hoe je mp3's zijn 'getagt'. Als je MP3's namelijk helemaal geen info hebben over artiest, album, volgnummer op het album, etc. dan heeft het geen zin.

 79. Dieter -

  hey
  ik heb een vraag als je nu op een 3G netwerk zit en je krijgt een mail binnen moet je dan ook betalen (ik heb geen abonnement gewoon met opladen) dus voor het dataverkeer zeker of niet?
  groetjes Dieter

  1. michaelpb -

   WiFi is gewoon draadloos netwerk. Als iemand een draadloos netwerk heeft en jij mag daar gebruik van maken dan heb je netwerkverbinding. Of dat nou in Rusland is, Amerika, Azië of hier, dat doet er niet toe.

 80. Marcel -

  De soft-reset (via Toets voor aan/
  uit/beëindigen) heeft niet geholpen.
  Ook het resetten van de geluidsprofielen bij instellingen heeft niets opgeleverd.

   1. Marcel -

    Normaal aangevinkt
    Daarin voor bericht en e-mail:
    berichtsignaal melodie
    toon ontime.wav
    geluid op 5

    Nieuwe firmware S8500XXJF8 via Kies geinstalleerd heeft geen effect

   2. michaelpb -

    En je telefoon staat niet op 'stil'? Maakt je telefoon wel het geluid bij instellen van volume van de toon bij geluidsprofiel?

   3. Marcel -

    Nee telefoon staat op normaal, als ik hem op stil zet dan gaat geluidsprofiel ook meteen op stil.
    Tijdens instellen werkt het geluidje prima.

   4. michaelpb -

    Dan weet ik het ook niet. Enige dat je kunt proberen is een hard reset. Reset code: *2767*3855#

    Al je data gaat dan verloren dus maak eerst goede backups!! Hard reset zet je telefoon in fabrieksinstellingen, gebaseerd op je huidige firmware. Als dat ook niets oplost zou ik naar de leverancier gaan.

   5. Marcel -

    Bedankt voor het meedenken!
    Bizar is nog dat sms wel geluid geeft en email niet.
    Zitten allebei namelijk op hetzelfde geluidsprofiel.

 81. JBBB -

  Mijn samsung wave, voorzien van de allerlaatste firmware (19 Augustus 2010) start soms automatisch opnieuw op.
  Als je dan bijvoorbeeld je mail wilt checken dan zie je opeens dat de telefoon wacht op de invoer van de PIN code die op SIM kaar zit.
  Je bent dan dus niet telefonisch te bereiken en dat is erg vervelend.
  Weet iemand een oplossing hiervoor?

  1. michaelpb -

   In het verleden ook een paar keer gehad, maar al weken niet meer. Heb een custom-firmware erop staan, maar reset mijn toestel uit voorzorg eens in de 3 dagen. Ophangtoets even 10 sec. ingedrukt houden, binnen 1 minuut ben je weer klaar. Het lijkt dat hij dan veel meer geheugen vrij kan maken en heb ik nergens last van.

   Sinds de laatste keer dat het is gebeurd gewoon zo laten en kijken hoe lang het duurt voordat het weer gebeurt. Als dat na een aantal dagen is zou het wel eens een geheugen-issue kunnen zijn.

   Zal vast wel worden opgelost in komende firmwares. Ik heb de klacht vaker gehoord.

 82. Marcel -

  Hoi,
  Sinds vandaag krijg ik geen geluidsmelding meer zodra de emails gesynchroniseerd zijn en binnenkomen. Via instellingen – geluidsprofielen – bericht en email heb ik toch een melodie, een wav en een geluidssterkte van 5 ingesteld staan.
  Iemand dit probleem misschien ook gehad en welke oplossing is er dan voorhanden?
  Bedankt alvast!

  1. michaelpb -

   Toevallig op die momenten bezig met je telefoon? Zodra je namelijk het scherm beroert staakt ie meteen het geluid omdat het toestel er vanuit gaat dat je dan je berichtje toch wel ziet. Probeer maar eens handmatig te checken en verder gewoon wachten totdat de mail-levering echt helemaal klaar is. Daarna komt de geluidsmelding. Als je precies tijdens het afronden je scherm aanraakt (bijv. bij typen of surfen) hoor je niets.

   1. Marcel -

    De phone was in vergrendelstand, maar helaas werkt het wachten niet. De emails zijn inmiddels al wel binnengekomen maar zonder geluidsmelding.
    Ik kwam gisteren terug uit Duitsland, waarbij ik in Nederland alle dataverbindingen weer had geactiveerd. De ca. 40 emails kwamen binnen met het geluidje. Maar dat was dan ook meteen de laatste keer geweest.

   2. michaelpb -

    Al een soft-reset gedaan? Ophangtoets ingedrukt houden voor een seconde of tien. Lost bij mij ook memory errors op.

 83. Fenna -

  Hallo,

  ik heb sinds een tijdje ook deze geweldige telefoon.
  Alleen, wanneer ik mijn 'oortjes' indoe en handsfree wil bellen óf muziek wil luisteren, dan doet alleen het linkeroortje het. Ook als ik andere setjes erin doe (ik heb nu drie verschillende geprobeerd). Ik heb echt de handleiding al helemaal doorgespit, maar ik kan niet vinden of er nou een instelling verkeerd staat (volgens mij niet) of dat de aansluiting gewoon niet goed is. Als ik de oortjes 'halverwege' in de aansluiting doe hoor ik wel wat door rechts maar kwalitatief slecht.
  Weet iemand of dit een productiefout is of gewoon een verkeerde instelling?
  Bedankt!

   1. Fenna -

    Oké dan, was ook al de bedoeling maar ik wilde toch even zeker weten dat ik niet het domme blondje aan het uithangen was 😉 zou wel iets voor mij zijn namelijk om de telefoon terug te brengen terwijl het met 1 knopje op te lossen is! Bedankt!

  1. michaelpb -

   Je moet harder duwen. Serieus. Ik heb al meerdere mensen met dezelfde klacht geholpen. Hard duwen tot je KLIK hoort (en vooral KLIK voelt!!). Dan zit ie pas goed.

 84. Robert -

  Bij een goede, logische phone zou je de handleiding nooit nodig hebben. Net als bij mijn Vivaz Pro 't geval is. Nou dit is wel een goede stabiele SMARTphone. Diiiik tevreden, kinderlijk eenvoudig, logisch, alle nodige applicaties werken prima, e-mail, Facebook app., Youtube, Office, etc… HD-video is ook wel HD. Alles snel geleerd zonder handleiding. En, update kan zonder pc-software, puur via telefoon, extra gemak.

 85. Anja -

  Ik heb de samsung Wave
  en ik wil graag berichtjes intikken
  met een numeriek toetsenbord.
  Het staat standaard op qwerty 🙁
  Hoe kan ik dit veranderen.
  ??

  BEDANKT alvast !!

 86. Stefan -

  Ik zie dat er al een tijdje niet is gereageerd in dit topic, toch zou ik het ontzettend fijn vinden als iemand deze 2 vragen zou kunnen beantwoorden voor mij!

  – Hoe zet ik T9 uit? Ik heb overal gezocht maar kon het nergens vinden

  – Soms krijg ik een halve sms binnen, dan staat er onderaan waar de sms ophoud [Gesproken bericht]

  – Youtube geeft af en toe een bepaalde schok, dit heeft te maken met dat het wat minder snel buffert, maar als ik ergens anders ben (brabant, camping) dan doet mijn youtube het helemaal niet, hij wilt niet bufferen en de connectie is laag, valt daar iets aan te veranderen qua instellingen?

  Heel erg bedankt alvast!

  1. michaelpb -

   T9 uitzetten: Pagina 29 en 30 van je handleiding. Wereldbolletje bij toetsenbord ingedrukt houden. LEZEN!

   SMS moet je eerst echt openen. De boomstructuur heeft beperkte ruimte. Zie HANDLEIDING.

   Dat je geen bereik hebt op een camping ligt aan het feit dat je geen bereik hebt op de camping.

   NEXT!

  1. michaelpb -

   In je broekzak zeker? Dan ga je erop zitten en houd je de ophang-toets ingedrukt. Je telefoon reset dan. Het kan ook een fout zijn in de software. Sowieso verstandig om je toestel software/ firmware te updaten via Samsung KIES. Het gebeurt mij trouwens bij sommige servers. Lijkt een certificaat error. Als dit een ongeldig certificaat is reset mijn toestel spontaan. Heb het maar met 1 web/ mailserver. Kortom: een aantal opties om na te kijken 🙂

   1. Robin -

    Nee, niet in mijn broekzak… heb de telefoon vandaag nieuw gekregen en hij is nou al minstens 10 keer zomaar uitgevallen, echt heel erg vervelend… Samsung KIES ga ik proberen nu. Alleen zie ik dat ik dat via USB op mijn telefoon moet zetten en het USB-kabeltje werkte ook niet:S Hij kan het stuurprogramma niet vinden ofzow…

   2. michaelpb -

    Alle anti-virus rommel uitzetten. Eerst je telefoon proberen aan te sluiten door 'massaopslag' te kiezen ipv Samsung Kies. Kijk dan of je via 'deze computer' je telefoon-schijf kan benaderen. Daarna de KIES-variant gebruiken. KIES start dan vanzelf op. Na installatie van KIES overigens eerst je PC herstarten. XP, Vista of Windows 7?

   3. Robin -

    Het helpt allemaal niks… hij blijft uitvallen. Heb de provider gebeld en moet hem nu waarschijnlijk terugsturen en dan kijken ze wat er mee aan de hand is (gaan ze hem of repareren of ik krijg een nieuwe).

 87. harry -

  sorry, zal wel weer een domme vraag zijn maar als ik bel naar een keuzemenu; hoe kan ik 1,2,etc. ingeven. heb schermbeveiliging aan, kan wel naar menu gaan – toetsenbord en 1 intoetsen, maar keuzemenu reageert hier niet op ?

  1. michaelpb -

   Als ik bel en de telefoon van mijn oor haal zie je gewoon een knop "toetsenbord". Werkt prima. Probeer het eens zou ik zeggen. Waarom leest trouwens bijna niemand zijn handleiding? Staat er allemaal in.

 88. Tom64 -

  Download en installeer eerst active sync (win XP)
  of WMDC voor windows 7.
  Installeer KIES (downloadbaar website samsung.nl)
  Voer firmware update uit (versie S8500XXJF8)
  Bij mij werkt messenger als een speer..

  groet,
  Tom

 89. mijntje -

  Gast Nicole, 1 augustus 2010 – 08:00
  reageerNee resetten kan niet, geen optie op de telefoon.
  Ze zeggen dat je de PC Kies moet installeren, en de PC Suite, maar als je dat doet als op de achtekant van de handleiding dan vraagt het systeem om de meegeleverde CD omdat je anders geen installatie programma's hebt….
  Verder in handleiding natuurlijk niks over weg geschreven….om gek van te worden. Denk dat ik maar een nieuwe hotmail aan ga maken !!

  je kan wel harde reset geven…

  *2767*3855# = E2P Full Reset.

  Let op alles gaat verloren.
  Tip haal geheugenkaart en simkaart eruit.

  groetjes… mijntje

 90. mijntje -

  Ik heb de wave nu dik maand, en niets als problemen ben der totaal niet tevreden over,

  Toestel doet dingen die ik niet vraag, geeft meldingen waarvan ik denk ow… is het zo..

  Maar probleem is als ik wil aanmelden met windoslive, dan krijg ik meldingen die niet kunnen,

  hebben er mee mensen problemem met inloggen bij windowslive en het aanmaken van account.

  Heb inmiddels al harde reset gegeven, ( tip verwijder wel je sim kaart, memory card) Anders alles weg.
  Heeft geen nut gehad….

  kan iemand helpen….. ?

  groetjes Mijntje

 91. thomas -

  De R op je scherm staat voor Roaming(blz. 18 van de handleiding)

  Roaming uitschakelen voor dataservices (blz. 106-107 van de handleiding)Zorg ervoor dat het groene balletje op het scherm uit staat. Ik heb het reeds getest in Belgie. De Wave heeft alle mail laten staan totdat we weer op Nederlandse bodem waren

 92. Brasileiro -

  Ik wilde via Kies een ondertitel srt bestand zetten bij een speelfilm die ik op mijn wave heb staan maar elke keer geeft Kies de melding dat deze bestandsindeling niet herkent terwijl overal beweerd wordt dat srt gewoon werkt op een wave???Iemand oplossing?

 93. mattje -

  hallo allemaal ik heb een probleempje op me wave ….. ik heb me ww verandert van me hotmail maar nu had ik dus dat account gewist via de app mijn accounts en nu kan ik niet meer inloggen op im messenger of social hub ding voor me berichten.. weet iemand DE oplossing?
  groetjes matthijs

  1. Anne -

   Hallo Mathijs!
   Ik heb een vraag,
   Ik zie dat jij problemen hebt met instant messenger.
   Ik heb namelijk ook door enige problemen mijn account via mijn accounts verwijderd en kan nu ook niet meer inloggen bij instant messenger, heb jij er al antwoord op hoe het wel werkt en zou je mij verder kunnen helpen?

   Groetjes Anne.

 94. Jeroen -

  hallo.

  is er al een oplossing gevonden van het doen van een update via kies? zo dat het wel werkt zonder de melding dat je het systeemgeheugen op moet ruimen omdat er minimaal 24mb beschikbaar moet zijn terwijl deze gewoon beschikbaar is… heb samsung al een mail gestuurd maar tot op heden geen reactie. ook staan bij mijn samsung app dat er 3updates zijn maar als je er op klikt staan er nergens updates. kan zijn dat het een update is voor een app die al "verwijderd" is…

  groetjes Jeroen

  1. michaelpb -

   Oplossing is alle internetdata deleten. Als dat niet lukt werkt alleen een hard reset (alle data is dan dus weg! Vergeet niet eerst alles te kopiëren!). Daarna kun je gewoon updaten. Updates Samsungapps: klopt. Je krijgt het aantal updates te zien van alles dat je ooit hebt gedownload. Ook al staan die apps niet meer geïnstalleerd. Ik negeer het gewoon. Succes!

 95. ferry -

  hallo ik heb de samsung wave en mijn vraag is of het mogelijk is om te swypen net als bij de galaxy s .is daar een programma voor of iets dergelijks ??

 96. Eeff -

  Wie kan mij vertellen hoe ik de Witgets pagina's kan wissen? :S Ik heb nu 4 pagina;s met allemaal 1 of 2 widgets erop, maar ik wil ze terug hebben in het menu en krijg het NIET! voor elkaar… Ook in het boekje staat er niets over in! Heb hierboven al gelezen wat je moet doen met lege pagina's. Wie kan mij helpen??! 🙂

 97. Linda -

  Hallo allemaal,

  Ik heb de Wave net in mijn bezit. Gisteren Samsung Kies geinstalleerd, nog nooit software gedownload dat zoveel tijd nodig heeft! Mijn wave wordt niet herkend door Kies, op de computer zie ik dat ze de nieuwe hardware gevonden hebben en ook de bijpassende stuurprogramma's.Wave op standby, conv. op samsung Kies nope. kan iemand mij vertellen waar ik fout ben gegaan. Krijg geen reactie bij Samsung support.
  gr Linda

 98. Rob Vlissingen -

  Hallo allemaal,

  Ook ik de Wave net een paar dagen in huis.
  Alles werkt goed, behalve dat ik niet 1 filmpje van Youtube kan downloaden.
  Alles gaat goed, tot ik filmpje binnenhaal.
  Dat staat er op scherm : buffer 0% , maar daarna houdt het gewoon op.
  Na enige tijd wordt zelfs de verbinding met de server verbroken.

  Ik zal best wel iets verkeerd doen, maar wie o wie kan mij zeggen wat?????

  Alvast bedankt.

 99. Kees -

  HA Allemaall,

  Ik heb 2 problemen:
  1. De tijd van een sms bericht dat ik ontvang loopt een uur achter.
  2. Regelmatig schakelt het toestel automatisch uit

  gr.

 100. djieemm -

  Hallo allemaal,

  Vrije dag en een nieuwe Wave (enkele dagen). Zeer tevreden, maar zoals iedereen wel enkele probleempjes, maar dat vind ik maar normaal. Het is ook geen gewoon gsm-etje. Ook ik heb problemen om mijn gprs aan de praat te krijgen. Via WIFI werkt alles goed. Maar ik kom er wel uit. Upgrade via Kies wil maar niet werken. Steeds maar foutmeldingen. De schrik slaat me om het hart dat er iets fout zal lopen! Nu één van de laatste tips is buiten kies om de upgrade te doen. Soft gedownload op pc van op de site samsung-firmware, maar wat nu?

  1. michaelpb -

   De flashguide (ook op die site) stap voor stap volgen en check eerst of je alle juiste files hebt etc. Nogmaals een waarschuwing; als je het niet zeker weet of je het goed doet; doe het dan niet. Je kunt serieus je telefoon voorgoed onklaar maken. Dan doet ie echt helemaal niets meer.

   1. Samsung-Firmwares -

    Bij de S8500 is het redelijk moeilijk om hem totaal te bricken.

    Maargoed ik raad jullie aan om hier te kijken:
    http://samsung-firmware.webs.com/s8500.htm

    De host van de site samsung-firmware.com is gestopt.

    via mijn link vind je meerdere soorten guides.
    Hier zie je ook een online movie guide.

    Indien jullie persoonlijk hulp nodig hebben raad ik weer mijn Premium service aan werkt via MSN en mail.
    Dat kost maar 10euro onbeperkt.
    Dit kan je hier vinden: http://samsung-firmware.webs.com/premium.htm

    Via de premium services blijf je ook gelijk up to date voor nieuwe sofware updates voor de Wave.

    Zelfs de host van AAP is lid voor deze services voor zijn Galaxy S.

    Succes!

 101. MiAmRA -

  @Sophie: Er is een 'Orange' thema, deze is gemaakt door Orange Polen. Je kunt de thema vinden via google.
  Momenteel is het verder niet mogelijk om thema te gaan maken althans dan niet op via een officiele thema creator, maar Samsung heeft aangegeven dat er een thema creator zal worden uitgebracht. Ik denk dat het zelf bij de SDK er bij zal komen.

 102. sophie -

  hallo allemaal, ten eerste wil ik zeggen dat alle tips werkelijk behulpzaam waren!!
  ik heb een heleboel problemen aan de hand van deze forum kunnen oplossen:D
  het enige dat mij stoort aan de wave, is dat er maar 1 thema beschikbaar is….weet iemand dus hoe ik aan verdere thema's kan komen, of ze zelf kan maken zoals bij de oudere samsung phones???

 103. Samsung-Firmwares -

  Nee dat klopt bij mij site ook niet…
  Maar ik heb klachten van zijn site op mijn forum dat niet alles klopt ik heb hem ook gesproken over de laatste XXJG5

  Deze firmware had ik gepost
  Met info van Flash eerst naar XXJF7

  Dit zei hij dus eerst niet.

  Mensen zaten met een kapotte telefoon 😉
  Maargoed ff opletten dus over het algemeen kloppen de fw en guides wel want over het algemeen kopieert hij het van mij haha.

  Voor de zekerheid zou ik wel een na controle doen voortaan 🙂

  1. michaelpb -

   Veel mensen die nog nooit iets met ingewokkelde technische zaken te maken hebben gehad willen toch zelf hun telefoon niet-regulier updaten of hacken via een ingewikkelde procedure. Dat is een veel groter probleem. 'O, dat doe ik wel effe' is denk ik een grotere fout 🙂

 104. michaelpb -

  Heb een firmware update gedaan buiten KIES om en tadaaa!!! Alles werkt nu. POP3, IMAP, Exchange, alles. Geen memory errors en mega-snel. Maak nu eindelijk gebruik van Social Hub en heb die meteen onderdeel gemaakt van het onderste menu (3 iconen). Ideaal. Het gaat om versie XXJF7. Enige dat niet werkt is MSN Messenger omdat de IM-applicatie in deze versie is vervangen door Palringo die alleen AIM en GTalk ondersteunt. Maar MSN gebruik ik mobiel toch niet.

  PS: Een firmware-update buiten KIES om raad ik een ieder af die zoiets nog nooit heeft gedaan. Je kan je telefoon serieus 'bricken' zoals dat heet. Dan werkt ie inderdaad alleen nog als baksteen.

  Voor geïnteresseerden ga naar samsung-firmware dot com. Daar staat alle info. Samsung berichtte mij vandaag dat een officiële nieuwe release van firmware voor de Wave over 4 weken wordt verwacht. Welke versie dit is weet ik niet.

  1. Nicole -

   Nee resetten kan niet, geen optie op de telefoon.
   Ze zeggen dat je de PC Kies moet installeren, en de PC Suite, maar als je dat doet als op de achtekant van de handleiding dan vraagt het systeem om de meegeleverde CD omdat je anders geen installatie programma's hebt….
   Verder in handleiding natuurlijk niks over weg geschreven….om gek van te worden. Denk dat ik maar een nieuwe hotmail aan ga maken !!

 105. Nicole -

  Hoi,

  Ik heb sinds half juni ook de Wave. In eerste instantie prima, alles ging naar behoren. Totdat mn hotmail vreemd ging doen, alleen op de wave. Mails dubbel binnen of geen melding meer en binnen gekomen mails niet zichtbaar op wave (wel op PC)en tevens gaf IM ook niet meer de online vrienden aan. Bij Phone house advies gekregen eraf te gooien, batterij eruit en opnieuw instellen. Zo gezegd zo gedaan, via de app. email en account de hotmail weer aangemeld maar nu staat mn IM ingesteld en werkt prima maar mn hotmail is niet zichtbaar, dus ook de mail niet. Als ik account wil ophalen dan zegt Wave : account bestaat al maar er is niks nergens terug te vinden, e-mail accounts is leeg en ook de medewerkers van PH weten het niet….
  En in IM kan ik de hotmail account nu niet verwijderen (niet mogelijk op de wave, alleen via e-mail / accounts) help hoe krijg ik mijn hotmail mail eruit nu??

  En hebben anderen bij de aankoop een CDtje meegekregen ivm de PC Suite /Kies?

  Hoop dat iemand me kan helpen 🙁

  1. michaelpb -

   Ik heb een mail gehad met een hoop geblaat dat ik een Samsung Hub Premium gebruiker ben en dat ik waarschijnlijk problemen ervaar met hotmail.

   Hier:

   Dear Customer,

   We noticed that you recently had a problem when you tried to use Samsung Social Hub Premium. We apologize for the inconvenience.

   – If there was an error entering your Windows Live Hotmail ID and password, try again now. Remember that the password is case sensitive. Press '*' or 'Shift' to change character cases. Press the blue dot, 'Shift', or the blue function key to input numbers and symbols.
   – If problem persists, please go to your Windows Live Hotmail email website and try logging in with the same Windows Live Hotmail ID and password to validate the account.
   – If you want to set up "other POP" or "other IMAP" account, please go to your email provider's website for required setting values, such as Incoming Mail Server and its Port number, Outgoing SMTP Server and its Port number.
   – If it took too long to make the connection, you don't need to do anything. Your email will be delivered soon.

   If the problem persists, please visit localhost:7080/get/euother3_eu016 for more options. (PS: deze link slaat nergens op, Localhost? Dat is je eigen PC).

   Kind regards,

   The Samsung Social Hub Premium Team

 106. tita4 -

  hallo iedereen,
  ik kan maar niet op internet, telkens vraagt hij om het adres aan te klikken en dan kom ik op de browser en zoekt hij, krijg melding verbinding mislukt.
  Daarna leeg scherm en terug de vraag om ip adres aan te klikken, terug leeg scherm. Bij Samsung vertelden ze me dat ik de beveiliging van mijn pc moet afzetten.
  Maar dat is wel niet de bedoeling, ik vraag mij dan ook af of ik iets aan de beveiliging kan veranderen zodat mijn Wave het wel doet.
  Reeds een week aan het proberen…… een mens wordt er tureluut van:S

 107. mandy -

  hallo iedereen heb ookde wave al een telefoon terug gebracht beeldscherm stoorde toestel nam geen fotos enkon niet in loggen op messenger nu een nieuw toestel maar messenger doet het nog steeds niet steeds ongeldige aanmelding word er gek van wat moet ik doen help mijplease !!!!!!!!

 108. kells -

  Vindt het een fijne telefoon,maar de batterij is echt zo leeg!!,ondanks dat ik alles uitzet ,en vrij weinig speel met de telefoon.
  Verder wordt ie met opladen en gloeiend heet,heb er vannacht gewoon een brandplek aan over gehouden op mijn hand…:(

  Weet iemand hoe je bij berichten ,dat automatische woordherkenning kan uitzetten?Wordt daar echt niet goed van.

  Groetjes kelly

 109. Susan -

  Allereerst iedereen bedankt voor alle tips! Ik heb dit toestel net, zonder problemen, maar ben door al deze berichten al heel wat wijzer geworden! :Y

  Nu mijn vraag, weet iemand hoe ik aan nieuwe thema's kan komen? En waar halen jullie je gratis ebooks binnen? Bij de apps vond ik maar 2 leuke..

 110. Ikke -

  Maike, heb je een harde reset geprobeerd? Met code, zie eerdere post.

  Heeft bij mij wel geholpen al had ik niet dezelfde problemen als jij.

 111. Maike -

  Lees voornamelijk leuke berichten maar ik ben zwaar gefrustreerd door the phone! krijg de firmwar
  upgrade gewoonweg niet voor elkaar. krijg een foutcode. in mijn beeldscherm zit een storing, stond vandaag in de winkel: ja moet u een software update doen!!!!

  Tja als ik nou zou weten hoe dat zou werekn, OFFFFF als dit nou gewoonweg in de handleiding zou staan zou dit leuk zijn. Tot nog toe vind ik het echt een F%$^&$%^%$ck apparaat. Maar misschien is dat omdat de handleiding gewoonweg niet voldoende uitleg geeft. Ook op de website kan ik het niet vinden.

  WIE oooo WIE wilt mijn helpen???
  weet je wat ik bedoel en ken je de oplossing? stuur mij dan ff een mail naar she_is_hot63@hotmail.com. Als k het probleem niet voor donderdag heb opgelost ben ik nog op tijd om dat ding te retourneren.En dan misschien toch maar een IPhone?

  1. Jordy -

   Michael,
   Kunt u mij alsjeblieft helpen met het probleem van te weinig geheugen voor applicatie/programmas?
   Ik word er helemaal gek van,
   Dat andere probleem is al opgelost. 😉

 112. coent -

  Geweldige telefoon die Wave, maar helaas kan ik de applicatie: shazam er niet op krijgen, of kan iemand mij helpen??

  HOE KRIJG IK SHAZAM op de WAVE S8500?? (Shazam, muziekherkenning)

  Gr. Coen

 113. Coen -

  Geweldige telefoon die Wave, maar helaas kan ik de applicatie: shazam er niet op krijgen, of kan iemand mij helpen??

  HOE KRIJG IK SHAZAM op de WAVE S8500?? (Shazam, muziekherkenning)

  Gr. Coen

 114. Jordy -

  Hallo.
  Ik heb de samsung wave sinds een paar dagen,
  Ben er echt tevreden mee,
  Al heb ik wel twee probleempjes. :

  Elke dag, als ik weer opnieuw inlog op mijn messenger account, van hotmail.
  Zegt hij keer op keer ; Opties voor piektijden inschakelen.
  Terwijl hij op dagelijks, van 12 am tot 12pm staat.
  Hierdoor klooi ik een halfuur, doet hij het.
  En daarna komt ie weer met die piektijden.

  Probleem 2 .

  Af en toe als ik een app wil starten zegt hij dat ik programmas moet afsluiten omdat er te weinig geheugen is, terwijl ik verder niks heb openstaan?

  Verder bevalt hij me prima.
  En, dit hele verhaal is getypt op mijn samsung wave.
  En hopelijk helpt iemand me met de problemen hierboven?
  Alvast bedankt.

  Mvgr. Jordy.'

 115. Robas -

  Sinds 24 juni de Wave, mooi toestel. Tot op heden echter niet buiten de WIFI verbinding om gebruik kunnen maken van internet via surf&mail KPN, simpelweg omdat toestel iedere keer aangaf via de WIFI te moeten werken.
  5x telefonisch contact met KPN, 2x met Samsung helpdesk, geen oplossing!!
  Uiteindelijk op deze site gelezen over de harde reset, deze toch maar uitgevoerd via de code en….. alles werkt nu prima!!!
  Wat een kloterige helpdesks dat ze dat zelf gewoon niet noemen!

 116. stijn -

  sinds gisteren kan ik niet meer instant messaging doen met mijn live account….

  ik kan wel gewoon in mn live mailbox maar zodra ik IM wil gebruiken en me aanmeld geeft ie aan ongeldige aanmelding. Er was gisteren middag wel een storing waardoor ik er ineens niet meer op kon, maar nu lukt het nog altijd niet

  by the way zijn er meer mensen die niet @homeadres op hun wave kunnen aanmaken?

 117. Yvonne -

  Heey, ik heb de samsung wave nu al een tijdje en hij werk echt heel goed! =)
  alleen nu kan ik hem niet update??
  hij heeft aan dat ik minimaal 24 mb vrije ruimte moet maken, terwijl die helemaal lees is?:S
  wat moet ik nu doen??

  groetjes Yvon

 118. Youri -

  Ik heb net een samsung wave ! :Y
  Maar,
  Met hyves enzo.
  Bij krabbelen, weet ik niet hoe ik op enter kan drukken?
  Ik bedoel,
  Hoe moet ik naar het volgende tekstbalkje.

  1. michaelpb -

   Misschien op de knop "volgende" drukken links onderin je toetsenbord? Of "gereed" en daarna op je scherm op een knop drukken? Man man man. Lees je handleiding.

   1. Youri -

    Jaa,
    Zo ver was ik ook wel.
    Maar ik bedoel,
    Als je hier op enter drukt.
    Dan ga je zegmaar naar de volgende regel.
    Dat bedoel ik,
    En dan op de wave. 😉

   2. michaelpb -

    Dit is echt mijn laatste reactie op dit soort simpele vragen die ECHT in je handleiding staan. RTFM, oftewel: Read The F*cking Manual.

    Klik op het nummertoetsje – ?12 Daar heb je de nummertjes en symbolen.

    Rechts onderin staat je enter. Dat is een pijl in een hoek van 90 graden.

   3. carien -

    hallo michael
    die vraag van mij is niet simpel hoor en staat dus niet in de handleiding
    kan jij me helpen??
    ik kan het boekje van voor naar achter staat er niet in
    dus

 119. carien -

  wie o wie kan mij vertellen of ik contacten een eigen berichttoon kan geven zoals bij de samsung star wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ik ben dolgelukkig met de wave maar zoek me er rotttttttt naar ,alvast bedankt!!!

 120. carien -

  wie o wie kan mij vertellen of ik contacten een eigen berichttoon kan geven zoals bij de samsung star wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ik ben dolgelukkig met de wave maar zoek me er rotttttttt naar ,alvast bedankt!!!

 121. dafke -

  ik las hier over firmware updates, maar toen ik gisteren mijn wave voor het eerst met kies verbond zei hij dat er géén firmware update mogelijk was. hoort dat zo? of doe ik wat verkeerd?
  ik neem aan dat je een out of the box toestel toch zou moeten kunnen updaten?

 122. thomas -

  ik heb de Wave nu ook al een tijdje, en ben ook zeer tevreden over het toestel, op 1 probleem na.
  op de display heb je van die pagina's ofzoiets.( waar je widgets kunt plaatsen) maar nu heb ik dus 6 van die pagina's, omdat m'n zusje het grappig vond om met die widgets te spelen….
  weet iemand misschien hoe ik die pagina's kan verminderen??

  1. yeahlo -

   Telefoon schuin huiden en dan staan er kruisjes bij al "pagina's" ?

   Vriendin heeft hem ook en wat een toffe phone! heel mooi scherm en een snelheid..

 123. lisa -

  Ik heb ook een probleem met mijn hotmail accounts op de wave maar ik weet niet of dit hetzelfde is en of er een oplossing is. Als ik mijn hotmail.com account instel werkt alles goed en ontvang ik alle nieuwe mails, maar enkele minuten later verdwijnenbij synchronisatie een voor een al mijn emails. Vanaf dat moment ontvamg ik ook geen nieuwe emails, maar ik kan nog wel verzenden… Ik heb het account al een paar keer opnieuw ingesteld maar steeds hetzelfde verhaal.. Het rare is dat tegelijkertijd mijn live.nl account wel werkt. Is er iemand met een oplossing??

  1. michaelpb -

   Zijn dat niet gewoon oude mails? Hij synct als het goed is tot 1 week terug. Een dag later ben je dus de oudste kwijt, etc. Als je een dag of wat geen mail ontvangt (lijkt me sterk op een hotmail account, maar toch) wordt je box steeds leger. Heb je al geprobeerd via een andere account iets naar je eigen hotmail-account te sturen? Komt dat aan ja/nee?

   1. Lisa -

    nou ik ontvang dus bij aanmaak nieuwe mail van de afgelopen week maar na een paar minuten verdwijnen ze dus na synchronisatie en houd ik niets over en komt er bij opnieuw syncen geen nieuwe mail gestuurd van verschillende accounts binnen terwijl je die in een browser wel ziet staan.. wel kan ik met dit hotmail account mails versturen vanaf mijn wave en deze komen wel aan. Mijn andere account van hotmail is nieuwer en is dan ook @live.nl werkt wel…

   2. michaelpb -

    Met opnieuw ingesteld bedoel je ook eerst helemaal verwijderd? Probeer anders de account te verwijderen, telefoon opnieuw opstarten, account toevoegen. Wie weet.

   3. lisastorm -

    ja dat bedoelde ik met opnieuw instellen:)
    Maar bedankt voor de moeite. Ik ga een mail naar de klantenservice sturen weet alleen niet welke: samsung, provider of hotmail dus ik mail ze allemaal wel!!

 124. michaelpb -

  Nog een extra gratis tip: Ik was op zoek naar een TV Out kabel voor de Wave. Bestaat nog nergens. Maar ik heb ook nog een Nokia 5800. And guess what? Dat is dezelfde kabel! Zo kun je Need For Speed op je breedbeeld TV spelen, video's kijken, dia-shows geven etc. Dus; gewoon tv-out kabeltje van de Nokia kopen. Kost geen roggel en heb je nog wat ook.

 125. Nathalie -

  @MichaelPB en @ MiAmRA,
  Bedankt!

  K heb nu de Sony Ericsson W995i.
  Maar vind het scherm wat te klein om lekker op internet te kunnen surfen.. Verder ben ik erg tevreden over dit toetsel!

 126. Matthijs -

  Heb het zelfde probleem als Chanthal, ook per ongelijk een contachtpersoon geblokkeerd! en je krijgt ook niet extra opties als je 2sec op selecteert. :S

 127. Chanthal -

  hallo allen! ik heb een vraag. Ik heb per ongeluk een contactpersoon geblokkeerd. :X Als je een bericht leest dan kan je naar het menutje en dan heb je links boven aan 'blokkeren op adres'. (Soms vervelend aan touchscreen hoor). Maar nu kan ik nergens vinden hoe ik de blokkering kan opheffen. En kan ik niets meer van deze persoon ontvangen. Heb de hele gebruiksaanwijzing al doorgespit. Help :S. Alvast bedankt!!

  1. Chanthal -

   Ik heb het gevonden en omdat ik vast niet de eerste en de laatste zal zijn die dit perongeluk ook zal overkomen. Zal ik gelijk uitleggen hoe je weer van de blokkade afkomt..

   Ga naar instellingen > Toepassingen > Berichten > Algemene Instellingen > Berichten Blokkeren > Op adres > En dan het nummer wissen uit de blokkeringslijst.

   :Y

 128. michaelpb -

  Vandaag dit binnen gekregen over het mail-probleem:

  Geachte heer M,

  Wij hebben uw email in goede orde ontvangen.
  Wegens groot succes van de actie, is er een vertraging opgelopen in de verzending van de
  16GB geheugenkaart.

  Wij willen u vragen nog even geduld te hebben voor de levering hiervan. De verwachting is dat de vertraging een week zal duren. U zult de kaart alleen ontvangen indien u alle stappen hiervoor heeft ondernomen.
  U diende hiervoor een kopie van uw bon te versturen met uw bevestiging.

  Onze excuses voor het ongemak.

  Over de update kunnen wij melden, dat deze binnen twee weken verwacht wordt. Hiervan zal een melding gemaakt worden in KIES, zodra u het toestel aansluit.

  De TV-out kabels zijn gebschikbaar gesteld voor uw toestel. Samsung heeft echter geen inzicht op de winkelvoorraaden en de bestellingen die onderweg zijn naar de winkels. Om na te gaan of de winkel ze al heeft, kunt u contact opnemen met de verkopers.
  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 129. MiAmRA -

  @MichaelPB:
  Hij lijkt idd iets sneller en stabieler mbt multi-tasking. Een goede vooruitgang ten opzichte van de vorige firmware.

  @Nathalie: Zoals MichaelPB ook al aan gaf blinkt het toestel echt uit in de multimedia aspecten zoals muziek, video en photo. Ook internet gaat snel en is makkelijk te gebruiken. Email werkt bij ook gewoon goed, ik maak gebruik van 2 imap accounts plus push en alles werkt naar behoren. Echter het gebruik van exchange is minder goed, zoals ik heb begrepen is Samsung wel op de hoogte en zijn bezig om het probleem te fixen. Ik moet daarbij ook aangegeven dat de belkwaliteit ook echt goed is.

  Btw Samsung heeft in de eerste 4 weken 1 milioen toestellen verwacht. Niet slecht 🙂

 130. 4321 -

  MichaelPB,

  kan je mij effe vertellen of het toestel voor een beginneling 'makkelijk' is? zoals ik in een eerdere post al vroeg, kan je data roaming makkelijk afzetten of heb je daar een programmatje (NoData) voor nodig?
  ik zit nogal vaak in het buitenland en maak me daar toch zorgen over. alvast bedankt voor de input.

  1. michaelpb -

   Nee, is allemaal uit te zetten. Roaming is een optie met aan/uit. Geen probleem. Zolang je de automatische synchronisatie maar uitzet en het schema leegmaakt. Standaard staat dit op ma t/m zo van 0:00 t/m 0:00. Bij mij; niet 1 dag aangevinkt. Pushmail staat dan wel aan, maar doet niets totdat je twittert, mail checkt, internet of een agenda-item aanmaakt voor bijv. Google. Kortom; je hebt het dan zelf in de hand.

 131. Nathalie -

  Ik heb even jullie reacties/ reviews gelezen en vraag mij af: raden jullie de telefoon aan, aan iemand die alleen een beetje wil internetten (you tube, msn, website bekijken..) sms'en, bellen..?

  Dus alleen voor prive gebruik..?

  1. michaelpb -

   Van harte zelfs. Het is een zeer gebruiksvriendelijke, zeer snelle telefoon met een ongekend mooi scherm, fantastische camera die ook geweldige HD-video's kan maken. Als je niet per sé een echte smartphone nodig hebt voor zakelijk gebruik; Zeker een dikke aanrader. Ben je echter een zakelijke gebruiker die afhankelijk is van Exchange voor agenda/ mail/ contacten en diverse mail-zaken (IMAP/POP3)? Niet doen.

 132. sue9 -

  Ik heb 'm nu een paar dagen. Het opstellen van een SMS vind ik waardeloos. Niet alle woorden staan in het woordenboek, en dan neemt ie een ander woord over. Mijn naam neemt ie niet over b.v. Heb alles al geprobeerd om het woordenboek los te koppelen, maar dat lukt niet. Zal wel niet gaan.

  1. michaelpb -

   Als je nou gewoon je gebruiksaanwijzing leest dan zie je dat je A: woordvoorspelling kunt UITzetten (druk lang op wereldbolletje met NL en je krijgt een menu) en B: dat je woorden gewoon permanent (zoals je naam) kunt toevoegen. Bij woordsuggestie druk je op het pijltje ernaast en klik op "woord toevoegen". LEES JE HANDLEIDING! Daar maken ze hem voor. Het is een klein boekje dat in de doos zit. 🙂

 133. 1234 -

  ik ben nogal vaak in het buitenland waar ik helemaal géén verbinding met internet nodig heb. kan je data roaming makkelijk uitzetten als je in't buitenland bent?
  ik ben aan't overwegen om een samsung wave (ik heb 'm dus nog niet) aan te schaffen en ben een absolute nul als het op smartphones aankomt, maar ik zou niet graag voor 'verrassingen' komen te staan na een weekje buitenland.

 134. MiAmRA -

  Heb ook hetzelfde gedaan, echter mijn KIES op mijn eigen laptop gaf steeds een Rapi.dll foutmelding aan (dit zorgt er normaliter voor dat de verbinding wordt verbroken in KIES en dat het upgraden kan beginnen). Ik heb het toen op een andere laptop geprobeerd en het werkte.

  Deze firmware was ong. 2 weken al uitgebracht in Italie. Toen werd er ook al gezegd dat deze firmware voor een aantal kleine bug is en het toestel ook sneller is.

  1. michaelpb -

   Nou, dat laatste klopt dus. Sneller en stabieler. Nu nog die mail- en exchange-problemen oplossen. Maar daar til ik inmiddels minder zwaar aan. Soepel multitasken is mij meer waard eigenlijk.

 135. MiAmRA -

  @MichaelPB: Heb je de hardreset uitgevoerd via de code of via een andere manier?
  Ik krijg ook de melding van precies 24mb systeemgeheugen. Ik al een aantal algemen stappen ondernomen, PC en de Wave opnieuw starten ook heb ik KIES opnieuw geinstalleerd.

  1. michaelpb -

   Ik heb het via de code gedaan inderdaad. Geheugenkaart eruit, SIM kaart eruit en resetten maar. Al mijn data staat toch bij Google. Reset was enige dat hielp. Reset via telefoon van gegevens hielp niet.

   Reset code: *2767*3855#

   Alleen wat settings terugzetten is vervelend, maar binnen 15 minuten was ik weer helemaal 'up and running'. Toestel is echt een stuk stabieler en gaat beter met zijn resources om. Heb hem net zitten mishandelen en heb nog geen geheugen-error weten te krijgen. Normaliter was dat zo gepiept.

   Check dit:
   3 widgets waarvan 2 online (1 google, 1 friends update)
   Muziekspeler aan
   Internet browser aan
   Twitter aan
   Need For Speed starten

   Geen probleem! Top!

 136. michaelpb -

  Update duurde lang. Samsung Kies crashte duizend keer, telefoon had geen 24mb vrij volgens Kies (300+ mb is blijkbaar minder dan 24….). Uiteindelijk harde reset gedaan, een kwartier(!) op Kies gewacht tot het functioneerde en de update gedaan. Exchange: nope. Werkt nog steeds niet. 2 verschillende imap accounts (1 microsoft en 1 linux): nope. Werken ook niet. Telefoon lijkt wel sneller maar dat kan ook door de harde reset komen. .
  .
  edit: multitasking gaat nu veeeeeel beter! Geen memory errors! Internet aan, twitter aan en Need for Speed starten: gaat goed! Normaal was 1 app ernaast al teveel. Veelbelovend!

 137. Cmonkey -

  Als mijn wave een beetje strak in m'n broekzak zit wordt de powerbutton (rechtsonder) ongewild vaak meer dan achttot tien seconden ingedrukt.
  Waar door het toestel telkens gereboot wordt. (staat in de handleiding beschreven voor als de wave mocht vastlopen).
  Dit gebeurt buiten de schermblokkering om!!
  haal ik de telefoon uit m'n zak, is die dus uitgezet en op gestart en vraagt dus weer om desim pin code!
  Ik ben dus voor een onbekende periode niet bereikbaar geweest!!!:(
  Is hier een software matige oplossing voor????:S

  1. michaelpb -

   Dat heb ik ook al een paar keer gehad, maar niet met mijn toestel in mijn zak. Ding lag gewoon op tafel, ik ga naar wc, kom terug en er staat "voer pincode in". Volgens mij heeft het wederom te maken met een memory-issue. De Wave krijgt vaak ook door alles inclusief widgets te sluiten niet alle recources vrij die hij nodig heeft. Pas na een reboot lukt dit wel. Zal me niets verbazen dat die reboot bij een ernstig tekort aan geheugen automatisch plaatsvindt. Ook weer een issue voor een firmwareupdate. Waar blijven de oplossingen?

 138. Babs -

  Ja ik had de site van Palringo wel gezien maar als je dat aanklikt..dan kun je em dus schijnbaar niet downloaden met een Bada-besturingssysteem…tenminste..hij staat niet in het lijstje..is er een andere app die je dan kunt downen die samenwerkt met de IPHONE? (BADA = voor mij Abracadabra?? :Y)

  1. michaelpb -

   Je moet kiezen voor "overige toestellen". Nogmaals: de Wave ondersteunt gewoon alle Java applicaties. De java versie van palringo moet je dus hebben. Het ziet er alleen niet uit en het werkt heel vervelend. Twitter met direct message is makkelijker.

 139. mickey -

  ik heb het geprobeerd, maar volgens mij blijft de telefoon bij een email sync af en toe gewoon hangen. geeft in eerste instantie dan helemaal geen dataverbruik aan ( meestal na een sync ongeveer 24 sec). als ik later dan nog eens bij dataverbruik kijk staat er spontaan een paar uur bij zonder dat ik ook maar iets met het toestel gedaan heb! alle automatisch sync opties staan uit!

  1. michaelpb -

   Geen idee. Maar als jij bijv. een syn contact of agenda item maakt pusht hij data onmiddelijk naar een server. Dat kun je niet eens uitzetten. Ik gebruik de hele email applicatie niet omdat gmail helemaal is aangepast voor mobiel. In de url herkent hij zelfs Bada. Werkt perfect. Ik zie bij mij nu ook weer push aanstaan. Doet ie namelijk ook voor Twitter. Maar in rust zie ik bij mij echt geen dataverkeer hoor. Gebruik je misschien de friends widget op je homescreen met automatische updates? Die gebruikt hetzelfde push protocol.
   .
   @laatste:
   Er is geen ping applicatie beschikbaar. Je kunt wel palringo als java app gebruiken maar ia ongelofelijk lelijk. De wave heeft namelijk een enorme resolutie. Die appa worden als het ware uit elkaar getrokken om te passen op je scherm. Nog lelijker dan 8bit Nintendo uit de jaren tachtig. 🙂

   1. mickey -

    bedankt voor je tips en reactie. ik gebruik het hele social hub verhaal niet. helemaal niks. het enige wat actief is is mail en die staat op handmatig. Tuurlijk ik heb een eindeloos online pakket, maar begrijp gewoon niet waar al dat data verkeer van is als alles uit staat! Ook als ik bij connectiviteit en dan "gegevensteller pakket" kijk dan staat daar dat er 84,6 mb binnen gehaald is, nah… ik snap er niks meer van.

 140. Danny -

  ik heb de wave ook al ene maand, het is een leuk speeltje; maar mn youtube werkt niet….
  voor de rest een uitstekend apparaat:Y

  1. michaelpb -

   Dat is raar. Ga eens met je browser naar m.youtube.com en probeer een willekeurig filmpje. Werkt prima bij mij. Werkt het via 3G niet of wifi of beide?

 141. mickey -

  ik lees hierboven over de push mail en handmatig mail met interval van bijv 30min of een paar uur… klinkt logisch en leuk, maar… als ik push uit heb staan en handmatig elk uur checken inschakel dan gaat vanzelf dat groene bolletje bij push weer aan (merkte ik later) en staat er dus na een aantal uur ook weer een aantal uur bij het dataverbruik!!! weinig zin in dit geintje, maar hoe krijg ik dit uit??

  1. michaelpb -

   als je op het woord pushmail drukt kun je een schema kiezen. Piektijden. Welke dag wel, welke niet. Je kunt daar alle dagen afvinken in 1 klik. Schema is dan uit. Pushmail groene bolletje gaat bij iedere syncactie aan, maar als het schema uit staat gebeurt er niks. Ook geen dataverbruik. Bij mij gaat pushmail na een syncactie later automatisch weer uit trouwens.

 142. gast -

  ik heb t al gevonden!! als ik int buitenland ben dan komt er in het beginscherm een rood vierkantje te staan met een R erin. betekend dit dat ik op internet zit en hoe kan ik dit uitzetten ? wnt ga nmlk binnenkort op vakantie en geen zin in hoge rekeningen! alvast bedankt!

  1. Gismo -

   Die R betekent dat je niet op je voorkeursnetwerk zit (Dit is meestal in het buitenland, omdat je dan niet op je eigen netwerk zit).:)

 143. gast -

  hallo! ik heb een vraagje. ik heb per ongeluk een contactpersoon geblokkeerd terwyl ik sms wou versturen. 'blokkeren op dit adres' geloof ik. nu kan ik niks meer vn haar ontvangen. heb overal gezocht maar kan nergens vinden hoe ik de blokkering kan annuleren. weet iemand vn jullie hier misschien meer over? alvast super bedankt!!

 144. Aukje -

  Telefoon uit en aan zetten heeft geholpen. Hoe eenvoudig kan het soms zijn. Toch bedankt voor de tip! Geen enkele url deed het trouwens 😉

 145. MichaelPB -

  Zet je telefoon uit en weer aan. Probeer je trouwens steeds dezelfde site of ook andere url's? Probeer in ieder geval meerdere. Google, nu.nl moeten het vrijwel altijd doen. Heb je dezelfde problemen over wifi ja of nee? Bel Hi op voor de internetinstellingen. Via sms lukt niet met iedere telefoon. Wap en tcp internet verschillen ook (bij tmobile althans).

 146. Aukje -

  Beide al geprobeerd. De instellingen staan nog niet op de site van Hi, waardoor ik ze niet handmatig kan instellen. Toevallig deed m'n internet het vanmidag wel een paar uur lang, nu geeft ie weer 'interne serverfout' aan..

  1. Ralf -

   Ga naar instellingen, connectiviteit, en dan staat er onder netwerk een optie Packetgegevens gebruiken. Het rondje achter deze optie moet groen zijn. anders geen verbinding.
   Hoop dat het helpt.

   1. patzwo -

    als ik in buitenland ben, kan ik door pakketgegevens uit te zetten en roaming uit te zetten geen gedoe krijgen met hoge rekening? dus dan vang ik nergens internet meer?

 147. Aukje -

  Ik heb een vraagje. Ik heb sinds kort een samsung wave met natuurlijk internet daarbij. Nu heb ik waarschijnlijk per ongeluk iets aan de instellingen veranderd waardoor mobiel internet het niet meer doet. Ik heb al nieuwe instellingen aangevraagd (1300 JA), maar ook als ik deze installeer blijft hij het niet doen…
  Ik heb 't gevoel dat ik alles al geprobeerd heb.
  Iemand een oplossing?

  Groetjes Aukje

  1. michaelpb -

   1: Lees je gebruiksaanwijzing
   2: Ga naar de site van je provider. Daar moeten alle instellingen staan. Voer deze handmatig in conform de gebruiksaanwijzing. Succes.

 148. Linda -

  Hoi!

  Sinds vanochtend heb ik een groot probleem :S mijn telefoon is per ongeluk op de grond gevallen, rechtsboven zit een kleine beschadiging. Gelukkig deed hij het nog gewoon.

  Maar nu reageert het scherm niet meer. Als ik hem uit en weer aanzet, verschijnt er een blauw scherm met: f/w updating, please do not turn off power. Daarna gaat ie gewoon naar het sim wachtwoord, maar ik kan niks typen.

  Wie helpt mij! Kies geeft niet aan dat ik opnieuw firmware moet downloaden.

  Alvast bedankt.

  1. Dominick -

   Grote kans dat het stekkertje van je touchscreen intern los zit. Je kunt hem zelf openschroeven, maar je kunt beter even naar een reparatiewinkeltje gaan.

 149. Aukje -

  Hallo!
  Wat veel reacties over de Samsung Wave! Ik heb 'm nu sinds twee dagen en tot nu toe bevalt hij prima!! Mooi toestel! Idd wel jammer dat er geen smilies op zitten, dat lag dus niet aan mij (dat ik ze niet kon vinden)…

  Ik heb een vraagje. Ik heb een e-mailaccount aangemaakt zodat ik overal snel m'n mail kan checken. Betekent dit dat ik ALTIJD op internet ben, ook als ik er op dat moment niks mee doe? Lijkt me wel belangrijk om te weten, aangezien ik straks een aantal weken in het buitenland ben! Kan een duur grapje worden dan!

  Hopelijk weten jullie meer?
  Groetjes Aukje

  1. MiAmRA -

   Indien je push aan heb staan dan gebruik je inderdaad internet omdat de emails naar je telefoon worden gepusht.
   Via Mijn account kun je nagaan of je push aan heb staan.
   Je kunt ook push uit zetten en dan kun je met Interval aangegeven om de hoeveel tijd je telefoon gaat kijken naar de server voor nieuwe emails of je kunt Interval ook gewoon uitzetten.

   1. Aukje -

    Bedankt voor de snelle reactie.
    Ik heb de push nu uitgezet, en nu kijkt ie om de 6uur of er nieuwe mail binnen is. Als ik dit interval ook op 'uit' zet, is hij dan nog wel op internet? Het blauwe symbooltje met '3G' staat dan nl nog steeds op het beginscherm. Dat is toch het symbool voor internet? In het boekje staat UMTS-netwerkverbinding…. Ik weet niet precies wat dat inhoudt, maar neem aan dat dat internet is? Dat zou betekenen dat internet nog steeds actief is…

    Toch?

   2. michaelpb -

    Nee dat blauwe icoontje geeft alleen aan dat 3g beschikbaar is. Bij activiteit wordt het rood en zie je een knipperend pijltje om aan te geven dat er data wordt verstuurd/ ontvangen. Ik adviseer ook om in het buitenland alles handmatig te checken. Ken verhalen van mensen met telefoonrekeiningen van honderden en soms duizenden euro's. Dat wil je echt niet. De meeste providers geven tegenwoordig een maximum op aan data verkeer in het buitenland (25 of 50 euro) en sturen een sms als je de limiet dreigt te overschreiden. Je kunt dan met een antwoord-sms akkoord geven om je limiet te overschrijden. Nogmaals: pas op. Ken een verhaal van een kerel waarbij zijn zoon de telefoon van pa als 3g modem aan de laptop had gehangen. Knul ging op zijn gemak complete films te downloaden in de caravan. Resultaat: een rekening van meer dan 10.000 euro. En ja: die moest hij echt gewoon betalen…

 150. Dineke -

  Ik ben doof en wil de Samsung Wave heel graag. Maar heeft deze ook een functie dmv bijvoorbeeld een led knipperend lampje welke aangeeft dat ik een sms oproep gehad heb?
  Of bestaat er nog zo n hulpmiddeltje (balletje of poppetje) welke je aan je gsm kunt hangen en deze dmv lichtjes waarschuwt dat er een sms is??

  1. michaelpb -

   @ Dineke:
   Helaas. De Wave heedt geen ledjes die kunnen knipperen of knopjes die oplichten bij een sms. Uiteraard zie je het wel in beeld, maar als de telefoon standby staat zie je er niets aan. Je moet dan echt op een knop drukken en op je scherm kijken. Het trilsignaal is overigens wel erg goed. Als je het toestel bij je houdt zul je niet gauw een bericht missen.

   Aanvulling;
   Die dingen die je aan je gsm kunt hangen hebben bij mij nooit gewerkt. Die knipperen ook als je GSM onderweg verbinding maakt met een andere zendmast of als een GSM in de buurt een signaal verstuurt/ontvangt. Na 10 keer knipperen terwijl er niets aan de hand was heb ik het kreng weggegooid. 🙂

 151. michaelpb -

  @ rest:
  Ik verwacht van een smartphone een…. euh…. smartphone! En dit is geen smartphone. Forwarden naar gmail doe ik ook. Allemaal werkbaar. Maar het is een WORKAROUND voor een optie die volgens Samsung gewoon werkt. Stel: Je koopt een auto. Met elektrische ramen, airco, abs en cruisecontrol. Je krijgt bij aflevering een auto met slingerramen, een goede ventilator maar geen airco, zonder abs en de cruiscontrol blijkt maar af en toe te werken. Dan ga je toch ook niet zeggen; Ja, maar mijn ramen kunnen toch open?

  Kom op!

  Hier nog een voorbeeld;

  "bada is a service oriented platform" Samsung op 23 april. Ik krijg geen antwoord op mail, behalve dat ze het hebben ontvangen en aan de telefoon zegt men ongeveer; 'Ja, dus? Je ramen gaan toch open? Zeik dan niet' En waar zijn mijn gratis automatten? Die komen eraan meneer! Die zijn een maand geleden besteld tijdens de actie en die gaan we ergens een keer afleveren misschien.

  Jajajaa. Een goede start van een nieuw product dat zoveel pretenties heeft. NOT

  (verder is het natuurlijk een geile gadget, dat wel, maar Samsung kan en mag hier echt niet op deze manier mee wegkomen. Zijn ze nou helemaal besodemieterd!)

 152. wave -

  ik ben ook erg tevreden met mijn wave, ik heb geen spijt en geen enkele minpunt gevonden, ik weet niet hoe jij je mobl gebruikt of wat je ermee doet maar ik ben in ieder geval zeer tevreden.

 153. JBBR -

  Ik ben juist erg tevreden met mijn Wave, afgezien van de mail problemen. Deze zijn opgelost door mijn netmail postbus te forwarden naar gmail. Werkt perfekt.
  Nog geen memory error meegemaakt maar ik speel dan ook weinig spelletjes.
  Verder heeft het toestel een goede batterij dat heb ik wel eens anders meegemaakt, na een volle dag gebruik heb ik nog over. (mail, internet ed).
  Fijn toestel!

 154. michaelpb -

  Ik heb trouwens wel steeds vaker out of memory problemen. Het lijkt erop dat het toestel op de achtergrond veel meer resources vasthoudt dan je kunt vrijmaken via de taakmanager. Regelmatig willen wat uitgebreidere spellen bijvoorbeeld niet starten. Sluit alle taken: zelfde melding. Ook na enige tijd. Pas na een reboot werkt het weer even tot de boel weer volloopt. Als het vol zit kun je zelfs geen internetpaginas meer inzoomen als je alleen twitter hebt draaien of 1 netwerkwidget zoals de friends-widget.

  Samsung blaast hoog van de toren met dit apparaat maar echt de enige dingen die goed zijn zijn snelheid, camera en scherm. De rest heeft veel kinderziektes, werkt slecht of niet of met errors. Ik houd mijn hart vast wat Samsung gaat doen. Tot nu toe zijn ze ongelofelijk arrogant en onverschillig. Kort gezegd: Samsung komt bij mij over alsof het ze echt geen zak interesseert. Als ze maar toestellen verkopen.

  Iemand al zijn sd card binnen nav de actie trouwens? Nee hè!? Zie ik ook niet meer gebeuren.

  Wellicht dat AllAboutPhones druk kan uitoefenen. Ik word gewoon genegeerd.

  Voor meer fouten zie deze draad.
  Mail werkt bij velen niet.
  Exchange niet.
  Navigatie is niet gratis
  SD card uit actie wordt niet geleverd.
  Heel veel out of memory errors
  Resources kunnen niet adequaat worden vrijgemaakt.
  Multitasking is hierdoor nauwelijks mogelijk.
  Browser met twitter-app is vaak al teveel tegelijk.
  Syncen met agenda's en contacten is trouwens ook FAKE:
  Items worden OF op telefoon gezet OF op google/yahoo/exchange etc
  De items worden ERBIJ gezet, NIET samengevoegd. Dat heet niet syncen maar
  weergeven van data van een server. Meer niet.

  De Wave is na 2 weken intensief gebruik dan ook ABSOLUUT GEEN SMARTPHONE te noemen. Het is een zeer uitgebreide featurephone. En zo zouden ze hem ook moeten verkopen, de leugenaars .

  Als iemand mij om advies zou vragen en een echte smartphone zoekt: koop alsjeblieft geen Samsung Wave! Je krijgt spijt als haren op je hoofd.

  Ik ben gelukkig kaal en kan e.e.a. via een omweg doen, maar ik baal GIGANTISCH van mijn contractsverlenging. Het was het NIET WAARD. Denk dat ik 'm op marktplaats ga zetten.

  1. alain -

   ik zou er zo vlug mogelijk terug mee naar de winkel gaan want wat je daar allemaal beschrijft is verre van normaal.
   de mijne werkt in ieder geval perfect 🙂

   1. samsung rave -

    Telefoon net een dag, maar bij mij werkt alles zoals hoort volgens mij. 🙂
    Voor mij is het in ieder geval wel een smartphone, want ik kan nl mijn prive en zakelijke mail gewoon lezen en alles is wordt weergegeven in realtime.

    Hoorde ook mensen over een 16 GB memorycard? Niks gezien dat ik die ook krijg of is dit voor de early adopters van de wave?

    Zou graag willen weten of ik iets over het hoofd ziet en ook een Xtra GB card kan krijgen? Blijf tenslotte een hollander he:Y

   2. samsung rave -

    De wave nu 2 dgn, maar indd..heb nu ook af en toe out of memory gehad. Zag wel dat het interne geheugen al vol begint te lopen. Kun je de apps niet laten draaien op je geheugenkaart?
    Of betekent het dat ik nu gewoon geen nieuwe apps erbij op kan zetten voordat ik enkele gewist heb?

    Trouwens mijn exange mail werkt wel.:Y

 155. MRAmsterdamNL -

  Via Bluetooth misschien? :Y

  Ik weet t klinkt eenvoudig, maar probeer t eens… Werkt net zoals bij elke andere Samsung of mobiele telefoon.

  Gewoon contact aan in de auto, op Bluetooth apparaten zoeken en dan de code invullen als je hem wilt toevoegen… Code is 1234 of 0000.

  Succes

  MR

 156. Serdar -

  ik heb een vraagje,

  ik heb de wave ook al sinds 9 juni, en in de specs staat dat hij flash ondersteunt. maar….ik kan dus geen flashvideo's bekijken, en ook loopt youtube na 5 seconden vast:S

  1. Dominick -

   Je hebt flash en flash… De Wave ondersteund als ik het goed heb flash lite, en niet alle flimpjes kunnen in dat formaat afgespeeld worden. Youtube werkt hier wel gewoon…

 157. wave -

  ff terug over de navigatie Wetravel is een gratis navigatiesoftware en 100% legaal, ik ga het binnenkort proberen alleen weet ik nog niet of je een internetverbinding nodig hebt.

  1. Dominick -

   Heb je niet nodig in princiepe, maar kaarten downloaden kan een probleem zijn en mijn ervaringen zijn niet zo heel goed met het programma. Maar het is inderdaad een goede noodoplossing.

 158. knec -

  Nog een min punt denk ik.
  bij muziekspeler ben ik geen 'stop' knop tegen gekomen. bestaat die ook al niet? ik weet niet hoe ik een nummer moet stoppen zonder muziekspeler helemaal af te sluiten of via afspeellijst naar een nummer moet gaan.

  idee?

   1. Dominick -

    Idd. De laatste keer dat ik een stopknop ben tegengekomen bij een muziekspeler is ook heeul lang geleden 😛

 159. Eggy -

  Nog even over de navigatie, weet iemand of dit apparaat ook compatible is met bijvoorbeeld TOMTOM? Ik wil graag internetloos kunnen navigeren 😉

  1. Dominick -

   Als het goed is kun je met Samsung Navigator ook kaarten downloaden, toch?

   TomTom, iGo, Navigon of iets dergelijks is er in ieder geval (nog) niet.

   1. MiAmRA -

    Klopt!
    Er zijn wel een aantal bedrijven die bezig zijn om hun navigatiesoftware uit te brengen voor bada oa Ndrive en Sygic. NDrive heeft al voor een aantal landen een app uitgebracht en die is ook al te downloaden maar helaas nog niet voor Nederland. Sygic heeft al aangegeven dat zij bezig zijn met het testen van de applicatie dus binnenkort zal er meer bekend worden gemaakt.

   2. MiAmRA -

    Ik heb zelf nog geen gebruik gemaakt van Route 66, maar ik heb begrepen dat de eerste maand gratis en daarna kan de gebruiker een licensie kopen voor een bedrag rond 60 euro.

   3. wave -

    ohw dan ga ik het een maand proberen en later komen er wel gratis online/offline navigaties 😛

   4. Dominick -

    TomTom, Sygic etc. zijn ook niet gratis hè 😉 en de kans dat er een gratis offline programma komt is heel klein de komende paar jaar. Natuurlijk kun je het een en ander bij elkaar hacken, maar dan ben je bij ons aan het verkeerde adres 😉

 160. michaelpb -

  O, Nog 1 ding. HEUL belangrijk. Als je de spatiebalk ingedrukt houdt zet je automatisch een PUNT in een bericht. Je kan dan ook kiezen uit @ ? ! – _

  Ik typ nu 2x zo snel

   1. michaelpb -

    Handig hè? Zag het in een youtube filmpje voorbij komen. Meteen geprobeerd en verdomd het werkt 🙂

   1. michaelpb -

    AmazeGPS is een java-app. Die werkt volgens mij. Krijg het in ieder geval geinstalleerd. Alleen gaan de kaarten via het web. Heb goede ervaringen met dit pakket. Zal kijken of het werkt. Ben zo terug 🙂

    Edit: Is niet meer gratis turn-by-turn. 🙁

 161. charles -

  vervelend een opdate gedaan dat gaf hij aan firmwares maar er was niets te opdate nu helemaal vasgelopen krijg hem niet aan ben wel zo ver dat ik de dounloud scherm heb blauwerand met rode letters wat moet ik doen vind erg heel erg ….. kan niks meer wie helpt

  1. michaelpb -

   pDan heb je echt iets verkeerds gedaan. Voor zover ik tenminste helemaal begrijp wat je probeert te schrijven. Je batterij moet minstens 45% over hebben. Je mag niets anders draaien op je pc tijdens de update. Ook moet je van je telefoon afblijven. Je moet de kabel pas losmaken als de update is voltooid en het programma aangeeft dat je de telefoon kan ontkoppelen. Kortom: volg nauwgezet de instructies en vooral alle waarschuwingen in het rood(!). Probeer het opnieuw. Lukt dat niet, dan zul je terug moeten naar de winkel om je toestel te laten herstellen.

 162. knec -

  En wat jammer van dit toestel is dat je niet een standaardmap kunt opgeven als je bijv. op camera klikt dan zie je namelijk alle foto's die op het toestel (tel+geh.kaart) aanwezig zijn.

  zo geldt het ook voor videobestanden en mediabestanden.

  ik zou willen dat er standaard naar een map wordt verwezen en vervolgens zelf andere mappen selecteren.
  om privacy redenen

  is die er of komt dit in updates?

   1. knec -

    Daar gaat het niet om . ik heb ook foto's die niet voor iedereen bestemd is.

    maar is die mogelijkheid er wel of niet?

   2. knec -

    Wel erg jammer,

    zo'n compleet toestel, maar hierover is dus niet goed over nagedacht door samsung. oudere toestellen kennen dit wel dat is toch raar.

    ook smilies kent dit toestel niet en stop knop bij muziek kent dit toestel ook al niet.

    hoop dat er door samsung voor dit soort dingen een update komt

    bedant voor de reacties.

   1. Dominick -

    Hmm, ik ga vanavond nog ff zoeken. Kan me niet voorstellen dat ik zo scheel ben:P

   2. Dominick -

    Jullie hebben helemaal gelijk. Lekker blond 🙁 Nouja, gelukkig veranderd de werking er niet door 😛

 163. MiAmRA -

  De update (XXJF1) lijkt me meer een kleine update met wat kleinere bugfixes en kleine verbeteringen die voor de gebruiker niet merkbaar zijn.
  Samsung is bezig met XXJF2 en XEJF2 die men via een onofficiele omweg kan testen.
  Het mag duidelijk zijn dat Samsung bezig is met de updates.

  @MichaelPB: Ik zag een post van je staan op Tweakers, dat er meerdere firmware updates zijn, dat klopt gedeeltelijk. De update (XXJF1) die vandaag/gisteren is verspreid via KIES is een update die Samsung aan het testen was (en wederom via een omweg kon worden getest). Daarnaast zijn de Aziatische Waves uitgerust met andere firmwares, al weet ik niet of dit compleet andere firmwares zijn of alleen dat er Aziatische talen ondersteuning is, al ga ik van het laatste uit.

 164. michaelpb -

  Helaas. Te vroeg gejuicht. Wel een update, maar mijn 2 Exchange/POP/IMAP servers (zakelijk en privé ) doen het nog steeds niet. Jammer. Wel verrassend dat ze zo snel zijn. Dat schept verwachtingen!

 165. michaelpb -

  @V-Power:
  Join the club! Er zijn heel veel mensen met dezelfde problemen. Ik heb nu alles gerouteerd naar GMail en dan is het prima, maar het is wel erg jammer. Update Samsung! Update!!

 166. v-power -

  Ik vind het scherm echt prachtig en reageert erg goed.
  Alleen werkt email niet i.c.m. met mijn eigen server (dovecot 1.2.6), zowel pop als imap. Toestel blijft zeuren over ongeldig login.

 167. MiAmRA -

  Ik maak zelf verder geen gebruik van exchange maar kan me goed voorstellen dat het frusterend is dat het niet werkt. Ik maak zelf gebruik van imap en pop3 email en dat werkt uitstekend. Echter vind ik dat de consument rekening moet houden voor welke markt bada is bedoelt en dat is de onderkant van de smartphone markt omdat daar voor Samsung de grootste kansen liggen om de echte stap naar de smartphone markt te maken. Samsung brengt al een tijd smartphones uit maar de echte grote stap blijft uit ondanks de successen met oa de Omnia lijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat voor de markt waar bada is bedoelt weet men vaak niet wat exchange is. Echter vind ik wel als Samsung het wel gebruikt dat men het goed moet laten werken, anders kan men de functie net zo goed weg laten en richten op andere functies.

  Over de support van Samsung kan ik niets zeggen omdat ik er geen ervaring mee heb maar gezien de meerdere klachten is het iets waar ik blij mee mag zijn dat ik er geen ervaring mee heb.
  Samsung heeft in het verleden en in het heden wel updates uitgegeven voor toestellen die draaien op RTOS met daar bovenop Touchwizz zoals bijvoorbeeld F480 en de Jet. Maar bij de smartphones is het idd matig. Vooral bij de i8910 HD wat hardwarematig een fantastisch toestel maar door de software wordt er niet helemaal gebruik van gemaakt.

  1. Dominick -

   Voor een grote groep gebruikers is het inderdaad een geweldig toestel en in dat opzij vind ij dat spanstok het erg goed gedaan heeft, maar zoals ik in de conclusie van de review al aangeef is het voor de echte smartphone gebruiker (zakelijk, veel tweaken, veel apps) gewoon nog niet in orde vooral door de exchange problemen (voor veel zakelijke gebruikers echt een must omdat de zakelijke agenda en mail via exchange gaan) en het kleine aantal applicaties en daarom dus niet echt een volwaardige smartphone in mijn optiek. Daarom vind ik zeker de slogan "the smarter phone"0misplaatst

 168. michaelpb -

  Duidelijk vwb het geheugen-verhaal. Die had ik mis. Ik vind het toch bijna een smartphone omdat er niets is aan te passen en de functionaliteit van mail/exchange echt zwaar onder de maat is. Ik heb hier nog 2 Symbian (5530, 5800) en 2 WinMo toestellen (Samsung Blackjack en Omnia) en die ondersteunen alle protocollen zonder problemen en zijn ook nog eens helemaal te 'customizen'.

  Samsung heeft met de Wave gewoon een geweldig toestel gemaakt, maar ik hoop dat ze eindelijk meer user-gericht gaan werken/ denken/ ontwikkelen. Zeker op het gebied van support en updates want tot nu toe is dat van Samsung echt ongelofelijk slecht geweest. Maar omdat Bada nieuw is heb ik goede hoop dat ze het nu beter gaan ondersteunen.

  Ben echt net zo blij met mijn foon als jij hoor 🙂

 169. MiAmRA -

  Ik heb het toestel ook al een tijdje in bezit en ik moet zeggen dat het werkelijk een fantastisch toestel is, zeker als je gaat kijken naar prijs en prestatie's. Daarnaast maakt het toestel gebruik van een aantal nieuwe technieken wat ook erg plezierig is tijdens het gebruik.
  Trouwens bada is (nog) geen besturingssysteem, het is soort laag over het RTOS (Real Time Operating system) maar bada is zoals Samsung aangeeft een mobiel smartphone platform. In de toekomst en dat is afhankelijk van hoe bada het gaat doen dan zal bada op linux kunnen worden gebouwd.
  Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de interface, het is namelijk zeer makelijk te gebruiken en met mooie overvloeingen geeft het een 'sleek' gevoel.
  Ondanks dat ik positief ben zijn er natuurlijk ook mindere dingen, zo geeft het toestel soms een melding van 'te weinig geheugen' en je wordt dan gedwongen om apps te sluiten terwijl 512mb toch voldoende moet zijn overigens is dit na een reboot (zeer snel trouwens) ook weer verholpen. Daarnaast vind ik dat de browser nog beter kan worden ondanks dat de browser razendsnel is vind ik dat het scrollen niet altijd even soepel gaat dit komt namelijk voor op paginas met veel plaatjes.

  Overigens ondersteunt de videoplayer ook automatisch ondertiteling. Wanneer je een srt of smi bestand op het toestel zet en dezelfde naam geeft als het videobestand dan krijg je bij het afspelen van de video de mogelijkheid om de ondertiteling aan te zetten.
  In mijn optiek is het zeker een Tsunami, op basis van prijs kwaliteit verhouding scoort dit toestel imo een 10 ondanks dat er duurdere toestellen zijn.

  @MichaelPB:
  Ben het niet helemaal met je eens over dat het bijna een smartphone is, ik vind het namelijk wel een smartphone, het platform ondersteunt namelijk alle elementen nog meer van een smartphone. Alleen de werking van exchange werkt niet altijd even goed.
  Verder ben ik met je eens over de updates, Samsung heeft veel geld geinvesteerd in bada en zij weten ook dat software steeds belangrijker is geworden.

  Bij aankondiging van de Wave werd er gesproken over een 2gb en 8gb ingebouwd dus er kan eventueel nog een 8gb versie komen. De 2GB versie is ingebouwd plus een 2gb sd kaart, 1 gb van het ingebouwd geheugen is namelijk gereserveerd voor bada apps en de resterende 1gb voor overige dingen.

 170. michaelpb -

  Helemaal vergeten te melden: ik neem nooit meer een apart fototoestel of camera mee. De kwaliteit van de Wave is ruim voldoende voor alle kiekjes en vooral video. HD filmen en terugkijken. Fantastische kwaliteit. Ook op een groot scherm van pc of tv. Echt geweldig.

  1. geweldig -

   hoi michaelPB, ben het helemaal met je eens over de foto's ze zijn super scherp.
   maar nu wil ik ze op mijn laptop overzetten.
   maar hoe doe ik dit, heb wel een usb kabeltje bij de telefoon gehad, maar ik begrijp er niets van
   misschien dat je het ff uit wilt leggen

   alvast bedankt:)

 171. michaelpb -

  Fantastische review! Ik kan alles onderschrijven wat er staat geschreven. 🙂 Behalve over het toetsenbord eigenlijk. Dat is gewoon een kwestie van wennen en dan weet je niet beter om punten en komma's te zetten. Ik heb het toestel sinds 10 juni en ervaar dezelfde problemen met Exchange en mail. Ik heb dit opgelost door alles te importeren in gmail en mijn mail daar naartoe te routeren.

  Service van Samsung is werkelijk abominabel te noemen. Na uitleg aan de telefoon wat het probleem is met het toestel kreeg ik het letterlijke antwoord "Ja en? Wat moet ik daarmee?" Serieus! .. Nou misschien dat ik driehonderd euro uitgeef aan een toestel dat enkele functionaliteiten ontbeert die wel zouden moeten werken volgens de geadverteerde specificaties? Tmobile deed dit beter en stelde voor het toestel om te ruilen maar inmiddels ben ik erachter dat sommige mail/ exchange servers wel compatible zijn en anderen niet. Ik hoop nu gewoon op een update, maar ik houd mijn hart vast vwb Samsung.

  Aan de andere kant is er zoveel geld in Bada gepompt dat ik mij niet kan voorstellen dat Samung dit jaar niet met een update komt. Enfin, we zullen het afwachten.

  Verder ben ik ontzettend blij met de telefoon. Persoonlijk vind ik het ontwerp prachtig, ligt het toestel goed in de hand en is hij ongelofelijk snel. Na de eerste paar dagen spelen werd de batterij wat beter en red ik het nu een hele dag waarbij ik het toestel werkelijk "mishandel". Lig namelijk veel plat met een hernia en gebruik het ding de godganse dag voor alles. Audio, mail, bellen, sms, film, radio, internet en camera (ja, duffe kattenfilmpjes :))

  Mensen die een supersnel toestel zoeken met waanzinnig mooi en goed touchscreen kan ik de telefoon van harte aanbevelen. Zij die echt een echte allround SMARTphone zoeken die ontegenzeggelijk alles zonder morren doet op het gebied van Exchange, Imap en POP3 moeten wachten tot de eerste firmware update of dit toestel overslaan en verder kijken. Ben je meer iemand van Hotmail, Gmail of andere diensten, dan zijn er totaal geen problemen.

  De reactie hierboven snap ik trouwens niet. Voor de prijs van een iPhone koop je drie tot vier(!) Samsung Waves. Die vergelijking met de iPhone kun je ook helemaal niet maken. De Wave is meer een hele goede opvolger van de Jet en een featurephone die bijna een echte smartphone is. Mij bevalt hij op de kleine onvolkomenheden tot op heden prima. Mijn snelste en vriendelijkste toestel tot nu toe. En dat waren alleen afgelopen twee jaar al vijf toestellen 😀

  Overigens is deze hele riedel in no time geschreven op de Wave….

  1. Danijel -

   Mooie reactie, bedankt hiervoor 🙂

   Overigens, als iemand wil weten hoe je screenshots met de Wave neemt: volume down, lock en menu tegelijk indrukken en dan maakt hij een screen van het scherm 🙂

   1. michaelpb -

    Volgens mij alleen maar menu button en lock button. Dat is bij mij althans voldoende. 😉

   2. Dominick -

    Had je dat niet ff eerder kunnen zeggen? 😛 Dat volume down heeft nogal wat frustraties opgeleverd aangezien het volume verander balkje ook steeds op de screenshot kwam 😛

 172. Wouter -

  Super uitgebreide review! Dank hiervoor! Maar wat ik er dus voor mezelf uit op maak is dat dit niet het toestel voor mij is. Ik ga gewoon voor de nieuwe [url=http://www.iphone4-info.nl/]iPhone 4[/url]. Ik heb al een pre-order geplaats en rij volgende week even naar Parijs om mijn nieuwe telefoon op te halen 🙂

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters