Samsung U900 Soul

De Ultra-serie van Samsung is altijd al immens populair geweest. Eerst met de D900, toen met de U600 en nu heeft Samsung een nieuw paradepaardje in haar Ultra-serie: de Samsung U900 Soul, oftewel “Spirit of Ultra”.

Het toestel is dus wel te zien als de opvolger van de Samsung U600, het vorige vlaggenschip in de Ultra-serie. Natuurlijk biedt het toestel weer leuke, nieuwe functies, waaronder de ‘magical touch’-functie zoals Samsung het noemt: een klein touchscreen om het toestel te bedienen.

Omdat het toestel nu al een groot succes is met maar liefst één miljoen verkochte exemplaren in krap twee maanden, bekijken wij het toestel nader voor je. Hiervoor hebben wij een tijdje geleden een reviewexemplaar van Samsung mogen ontvangen, waarvoor grote dank!

Samsung U900 Soul

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type U900
Telefoon model Slider
Besturingssysteem Java
Scherm 2,2″
240 x 320 pixels
16000000 kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type microSD
Intern geheugen 128MB
Kleur
Kleuren Zilver, Paars
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 112 gram
Lengte 105 millimeter
Breedte 49,5 millimeter
Hoogte / Diepte 12,9 millimeter
Energie
Accu Standaard Li-Ion 880 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA 7,2 Mbps
Wi-Fi 802.11b/g
Bluetooth 2.0
USB 2.0
Multimedia
Camera 5 MP
Video 320×240 (QVGA)
Audio mp3, aac, wma
Videospeler mp4, 3gp

Uitpakken

De doos van de Samsung Soul is simpel ontworpen. Hij bestaat uit twee lagen: een papieren omhulsel en de doos zelf. Op de bovenkant staat het toestel, met daarnaast de tekst “Magical Touch”, iets dat veel terugkomt in de doos en op het omhulsel van de doos. De zijkanten van de doos zijn vrijwel leeg gelaten, hoewel de voorkant een aantal pictogrammen herbergt waar de belangrijkste functies van de U900 te zien zijn, waaronder natuurlijk de ‘Magical Touch’, de 5-megapixelcamera en het 2,2-inch TFT-scherm. Als we de doos openen, komt meteen het toestel zelf tevoorschijn, netjes in een kartonnen laag waar wederom de tekst “Magical touch” op te vinden is. Na het verwijderen van die laag komt een kartonnen doosje bloot te liggen, waar de handleiding en de cd’s voor onder andere Samsung PC Suite in zitten. Daaronder liggen alle accessoires die Samsung meelevert: de oplader, de USB-kabel en de oortelefoontjes.
Hieronder is een uitpakfilmpje te zien dat ik van het toestel gemaakt heb.

Het toestel wordt niet erg compleet geleverd en hoewel er ook nog een ‘Samsung Soul Diamond Pack’ is waar wat meer in zit, is dit toch wel een minpunt. Een groot gemis is bijvoorbeeld een geheugenkaart in het pakket en een beschermhoesje had ook wel gemogen bij zo’n fashiontoestel. Daarbij is de meegeleverde hoofdtelefoon niet zoals hij zou moeten bij een toestel met B&O-muziektechnologie. Ook een 3,5-mm-plugadapter ontbreekt hier.

Uiterlijk

De Samsung U900 Soul is een ultra-series-telefoon en dat betekent natuurlijk dat het toestel een klein design moet hebben. Qua dikte is dat goed gelukt, hoewel het toestel wel twee millimeter dikker is dan zijn voorganger. Het toestel is wat aan de lange kant, maar dat is zeker niet hinderlijk en de dikte maakt alles goed. Ook het gewicht is in orde met 112 gram. Het zorgt ervoor dat het toestel niet te zwaar is, maar, in combinatie met het hoogwaardige materiaal, lekker in de hand ligt.

Het toestel is nu in twee kleuren verkrijgbaar: grijs en zilver, maar zal in de loop van het jaar in vele andere kleuren verkrijgbaar worden. Wij hadden de kleur “Soul Gray”, de grijze variant dus, om te reviewen.

Samsung U900 Soul 

De voorkant van het toestel is, als het toestel uitgeschoven wordt, te verdelen in twee delen: Het scherm en de navigatietoetsen en het numerieke toetsenbord. Zodra het toestel ingeschoven is, zal het numerieke toetsenbord verdwijnen.
Het bovenste deel, dat met het scherm en de navigatietoetsen, ziet er apart uit dankzij het vierkante touchpad, dat midden tussen de selectietoetsen is geplaatst. Op dit kleine schermpje verschijnen, zodra het toestel aangezet wordt maximaal vijf kleine toetsen die steeds veranderen. Om het touchpad zit een metalen plaatje met de selectietoetsen boven en de bel- en ophangtoetsen onder. De toetsen zijn heel simpel gehouden en zijn dan ook niet meer dan een aantal witte streepjes. Helemaal onder is een steuntje voor je duim te vinden dat heel handig is als je het toestel met één hand open wilt schuiven.
Boven de navigatietoetsen is natuurlijk het scherm te vinden, dat iets dieper ligt dan de toetsen waardoor het redelijk goed beschermd wordt. Het scherm is samen met de videobelcamera achter een glazen raampje verborgen. Midden boven het scherm is de tekst “Samsung” te vinden met daarboven de speaker. Deze speaker wordt zowel voor bellen als voor het afspelen van muziek gebruikt.

Samsung U900 Soul

 

In opengeschoven stand van het toestel komt het numerieke toetsenbord tevoorschijn. Het toetsenbord zit op eenzelfde metalen plaatje als de navigatietoetsen, maar ziet er wat drukker uit. Het is omlijnd met zwart, gestreept plastic. In deze omlijning is ook de microfoon verborgen, waardoor er een klein gaatje in zit.

Samsung U900 Soul

 

De achterkant van het toestel is nogal simpel gehouden, zeker als het toestel dichtgeschoven is. Als het toestel dichtgeschoven is, zijn twee vlakken te zien: onder een mat, zwart plastic deel. Daarboven heeft het metalen batterijklepje zijn plaatsje in het toestel. Op dit klepje is ook nog de tekst “Samsung” te vinden. Als we het toestel openschuiven, komt er een ander metalen deel tevoorschijn, dit keer glanzend zwart geverfd. Daarboven is het belangrijkste deel van de achterkant te vinden: de camera met alles erop en eraan. Helemaal links is de lens te vinden, die samen met het zelfportretspiegeltje in een zilveren vierkantje zit. In het midden is de tekst “5.0 Mega” te vinden. Helemaal rechts is ten slotte nog het flits-ledje.

Samsung U900 Soul

 

Zowel de bovenkant als de onderkant van het toestel zijn plat van zwart plastic, zonder interessante dingen.

Samsung U900 Soul

 

Samsung U900 Soul

 

Kijken we naar de linkerkant van het toestel, dan zien we daar op het eerste gezicht maar één ding: de volumetoets. Echter is er ook nog een klepje van de lader, headset en usb-kabelingang. Zowel de rechterkant als de linkerkant zien er apart uit met boven een metalen, glanzend grijze rand. Ook onder is nog een metalen randje zichtbaar. Dit keer van de batterijcover. In het midden is een zwarte band, waar alle knoppen op te vinden zijn. De rechterkant is precies hetzelfde vormgegeven als de linkerkant, maar dan is er een cameratoets in plaats van de volumetoets en een klepje voor de geheugenkaartingang in plaats van een klepje voor de kabelingang.

Samsung U900 Soul

 

Samsung U900 Soul

 

Het toestel zit goed in elkaar en voelt over het algemeen stevig aan. Helaas is er een klein beetje speling in de slider te vinden, wat nog wel eens vervelend is als je op het touchpad drukt, omdat het geheel dan soms een beetje naar beneden, tegen de onderste helft aangedrukt wordt.
Het grootste probleem met het design is dat er, als het toestel opengeschoven is, aan de bovenkant een erg groot gat zit, daar waar de camera zit als het toestel dichtgeschoven is. Hierdoor komt er snel vuil in het toestel en kan er bij een regenbui zo water naar binnen lopen.

Samsung U900 Soul

 

Het scherm

De Samsung Soul is uitgerust met twee schermen: het ‘gewone’ scherm en het ‘magical touch’-scherm, waarmee het toestel te bedienen is.
Het gewone scherm is 2,2″ groot en meet 240×320 pixels. Het scherm is goed te lezen en lekker helder. Foto’s zien er prima uit op het scherm. Helaas wordt het scherm door zijn spiegelende bovenlaag slecht leesbaar in direct zonlicht.
Het touchscreen is natuurlijk het interessantste scherm van het toestel. Dit kleine vierkante schermpje heeft plaats voor vijf toetsen: ééntje in het midden en vier daaromheen. Het scherm kan ook andere dingen weergeven, maar dat gebeurt alleen maar bij het opstarten en afsluiten van het toestel. Leuk is dat je voor de toetsen werkelijk alle kleuren van de regenboog kan kiezen, net als voor de animatie rond de virtuele toetsjes. Het touchpad is ook uitgerust met haptic feedback: zodra je op een van de virtuele toetsen drukt, geeft het toestel een kleine trilling af. Iets dat heel erg fijn is, omdat je meteen kan merken dat je goed gedrukt hebt. Daarbij geeft het een natuurlijker gevoel dan wanneer er niets zou gebeuren.

Samsung U900 Soul

 

Samsung U900 Soul

 

Samsung U900 Soul

 

Samsung U900 Soul screenshot interface Samsung U900 Soul screenshot interface 

Het toetsenbord

Behalve het ‘magical touch’-schermpje heeft het toestel natuurlijk ook nog een gewoon toetsenbord. Allereerst zijn er de selectietoetsen en de bel- en ophangtoetsen, die rondom het ‘magical touch’-scherm heen zitten. De toetsen zelf werken prettig, maar in combinatie met het touchscreen kan het nog weleens onhandig zijn, omdat je deze toetsen opeens wel hard moet indrukken.
Het numerieke toetsenbord, dat tevoorschijn komt als je de slider opent, bestaat uit vijf rijen. De eerste is het gewone numerieke toetsenbord met de nummers 0 – 9, * en #. De rijen zijn goed uit elkaar te houden, door een klein, iets opstaand zilverkleurig stripje dat ertussen zit, maar binnen de rijen zijn de verschillen tussen de toetsen een beetje moeilijk te voelen. De bovenste rij van het numerieke toetsenbord is bijzonder met links een speciale videobeltoets, in het midden de wistoets en rechtstoets die naar een menu met alle open applicaties en een aantal veelgebruikte applicaties gaat. Deze rij is een leuk extraatje, hoewel de videobeltoets wel vervangen had mogen worden door iets anders. Bijna niemand gebuikt de videobelfunctie op telefoons immers.
Verder zijn er ook nog de sneltoetsen aan de zijkant: Links de volumetoets en rechts de cameratoets. De volumetoets is een beetje aan de kleine kant, maar dit is geen groot probleem.
Over het algemeen is het toetsenbord goed te gebruiken, op een aantal onhandigheden, zoals de overgang van het touchscreen op de selectietoetsen na.

Batterij

De Samsung U900 Soul word geleverd met een 3,7-volt Li-ion-batterij met een capaciteit van 880 milliampère. Hoewel dit een beetje weinig lijkt, houdt het toestel het lang vol bij normaal gebruik. Met het beluisteren van muziek, bellen, foto’s maken etc. erbij houdt het toestel het ongeveer drie dagen uit. Als je het toestel alleen maar stand-by hebt staan en soms eens een sms’je stuurt of belt, kan het toestel het zelfs vij dagen uithouden op één batterijlading.

De batterij zit achter een batterijklep die erg vast zit en dus lastig te verwijderen is. Dit is erg vervelend als je even snel de batterij of simkaart wilt verwisselen. Gelukkig is de geheugenkaart niet onder dit vervelende klepje geplaatst.

Geheugen

De Samsung Soul is uitgerust met 128MB intern geheugen. Dat wil zeggen dat het toestel voor de meeste gebruikers een beetje te weinig geheugen heeft. Gelukkig is er daarom een MicroSD-geheugenkaartslot in het toestel te vinden, zodat je het geheugen kan uitbreiden. Helaas is er geen geheugenkaart met het toestel meegeleverd. Deze zul je dus zelf moeten kopen, mocht je het nodig vinden.
Het geheugenkaartslot is op een goede positie geplaatst, zodat je niet veel moeite hoeft te doen om de geheugenkaart te verwisselen. Enige minpuntje hier is dat het wel lastig is om de geheugenkaart er goed in te duwen.

Samsung U900 Soul

 

Verbindingsmogelijkheden

Met de Samsung U900 Soul kan je werkelijk supersnel het net op met dank aan de HSDPA-ondersteuning tot 7,2 megabit. Natuurlijk heeft het toestel ook nog bijna alle andere gangbare verbindingsmogelijkheden. Het toestel ondersteunt tri-band GSM, zodat je ook in Amerika gewoon kan blijven bellen. Ook GPRS, EDGE en UMTS wordt door het toestel ondersteund.
Mocht je geen UMTS/HSDPA nodig hebben, dan kan je dit uitzetten om batterijcapaciteit te sparen. Deze functie is natuurlijk zeker handig voor mensen die niet (veel) internetten op hun telefoon
Ook stereo (A2DP) bluetooth is van de partij, zodat je zowel met andere telefoons dingen kan uitwisselen als muziek kunt beluisteren met een draadloze bluetooth-headset. Ook bellen via een bluetooth-carkit is natuurlijk mogelijk.

De enige dingen die het toestel mist zijn de mogelijkheid om via Wi-Fi op internet te gaan en de mogelijkheid om mobile TV te ontvangen via DVB-H. Deze dingen zijn ook niet gebruikelijk in een featuretelefoon, dus het is Samsung zeker niet te verwijten dat ze dit niet in het toestel hebben gestopt.

Interface

De interface van de Samsung U900 Soul is eigenlijk als elke andere Samsung. Er is natuurlijk één groot verschil: de knoppen veranderen mee met de functie van de telefoon die je gebruikt. Dit is natuurlijk erg handig, hoewel het ook wel eens verwarrend kan werken omdat er op dezelfde plaats steeds verschillende knoppen zitten.

Het basisscherm van het toestel is helemaal zelf in te stellen. Bij elk voorgeïnstalleerd thema is een eigen achtergrond te vinden. Deze achtergronden hebben wel gemeen dat ze allemaal een klok bevatten, die groot in het midden van het scherm te zien is. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om je eigen afbeelding als achtergrond in te stellen. Ook is het mogelijk om een diashow van je afbeeldingen als basisscherm te gebruiken. De laatste mogelijkheid is een leuke flash-wallpaper van Samsung, genaamd “living world”. Dit is een erg leuke optie, die in alle moderne Samsung toestellen te vinden is. De wallpaper verandert namelijk met de tijd van de dag mee. ’s Middags is er een molen te zien in een weiland, waar af en toe wat vogels door de lucht vliegen. ’s Nachts valt de nacht in het weiland, verdwijnen de vogels, wordt de molen mooi verlicht en komt er af en toe eens een komeet door de hemel vliegen.

Samsung U900 Soul screenshot interface Samsung U900 Soul screenshot interface 
Samsung U900 Soul screenshot interface 

Als je in het basisscherm bent, zijn er vijf snelkoppelingen te vinden in het ‘Magical touch- scherm. Vier daarvan zijn zelf in te stellen, iets dat erg handig is voor veelgebruikte functies. De vijfde is helaas niet in te stellen en verwijst naar de browser of, in sommige softwareversies, naar het menu. De selectietoetsen hebben ook een snelkoppelingfunctie, maar die is helaas niet aan te passen. De linker verwijst naar het menu en de rechter naar de contactpersonen.

Samsung U900 Soul screenshot interface 

Het menu is normaal opgebouwd uit vier rijen van drie pictogrammen, echter is er ook nog de mogelijkheid om het menu als een lijst weer te geven. De pictogrammen zijn niet aan te passen en de plaats is ook vast. Het menu bevat de volgende onderdelen:

 • Oproepenlijst
 • Telefoonlijst
 • Multimedia
 • Browser
 • Berichten
 • Mijn bestanden
 • Agenda
 • Camera
 • Ontspanning
 • Extra’s
 • Alarm
 • Instellingen

De vorm van het menu is in elk thema gelijk, de achtergrond, effecten en kleur van de pictogrammen echter niet. Het menu ziet er bij elk thema simpel en stijlvol uit.

Samsung U900 Soul screenshot interface Samsung U900 Soul screenshot interface 
Samsung U900 Soul screenshot interface 

De balk bovenin het scherm, die bijna overal zichtbaar blijft, bevat icoontjes voor alle open programma’s en natuurlijk de batterijstatus en ontvangststerkte. Ook de tijd is permanent in de balk te vinden, zodat je in welke functie dan ook van het toestel altijd kan zien hoe laat het is.

Een leuke extra functie is dat je het lettertype van ingetoetste nummers kan aanpassen. Naast een aantal standaardlettertypes, zijn er ook hele leuke lettertypes op speciale achtergronden beschikbaar. Bijvoorbeeld een ganzenveer op een stuk perkament of notitieblaadjes in het zand. Ook elk thema heeft een eigen lettertype gekregen.

Samsung U900 Soul screenshot interface Samsung U900 Soul screenshot interface 

Software

De Samsung U900 Soul wordt qua software aardig kaal geleverd. Er zijn geen spellen op te vinden en ook java-applicaties zijn er niet bij. Helaas is er ook geen mogelijkheid één van deze dingen zelf te installeren via de computer. De enige manier is om dure spellen en applicaties te downloaden via wap. Iets dat voor velen geen optie is.

Gelukkig biedt de Samsung U900 Soul wel een aantal applicaties die ingebakken zijn in de software van het toestel. Naast een aantal standaardapplicaties zoals de stopwatch, timer, rekenmachine, wereldklok etc. zijn er ook wat bijzondere applicaties op het toestel te vinden. Hierbij zijn een afbeelding- en videoeditor, die helaas een beetje simpel is gehouden: Je kunt effecten toevoegen, draaien, externe audio aan je video’s toevoegen en nog een aantal standaarddingen. De browser, die natuurlijk ook op het toestel geïnstalleerd is, is handig in gebruik, maar ook dit programma is erg simpel. Wél handig in de browser is de mogelijkheid om de tekst zo neer te zetten dat de breedte ervan precies overeenkomt met de breedte van het scherm.

Samsung U900 Soul screenshot browser Samsung U900 Soul screenshot browser 

Een andere erg leuke applicatie in het toestel is de mogelijkheid om op je toestel zelf thema’s samen te stellen. Deze applicatie heeft twee modi: eenvoudig en expert. Bij de eenvoudige modus hoef je alleen maar een afbeelding en/of kleur te kiezen, waarvan het toestel zelf een aantal thema’s samenstelt. De modus expert echter, is zeer uitgebreid. Echt alles kan aangepast worden. Van de kleur van het operatorlogo tot de zichtbaarheid van de pictogrammen in het hoofdmenu. Deze functie is natuurlijk erg leuk om wat variatie in je toestel te krijgen.

Samsung U900 Soul screenshot interface Samsung U900 Soul screenshot interface 
Samsung U900 Soul screenshot interface 

Camera

De camera van de Samsung Soul heeft een resolutie van 5 megapixels, met veel moderne mogelijkheden zoals face detection, een (helaas led-) flitser, digitale anti-schokfunctie, autofocus en de mogelijkheid om de ISO waarde aan te passen.
De lens is goed beschermd, doordat de camera naar binnen schuift als het toestel ingeschoven wordt.

De cameratoets op het toestel is helaas niet te gebruiken om de camera te activeren en dient dus uitsluitend als sluitertoets. De enige manier om de camera te activeren is via het menu naar de camerafunctie gaan, of eventueel een sneltoets plaatsen op het ‘magical touch’-display in het hoofdscherm.
In de cameramodus is de cameratoets natuurlijk wel erg van belang. De toets kan half ingedrukt worden om de autofocus zijn werk te laten doen, wanneer dit gebeurd is zal bij het dieper indrukken van de toets de foto genomen worden. Ook de volumetoetsen komen van pas bij de camera: deze functioneren als zoomtoetsen. Ook het ‘magical touch’-display heeft een eigen functie in de cameramodus: er zitten sneltoetsen op om de macromodus, flitser en zelfontspanner aan en uit te zetten en om de helderheid aan te passen.

Samsung U900 Soul screenshot interface 

Er is genoeg in te stellen in de camera van de Samsung Soul, hoewel het niet uitzonderlijk veel is. Het menu zit helaas een beetje vreemd in elkaar, met op verschillende plaatsen instellingen: in het cameramenu, dat te openen is door op de rechter selectietoets te drukken zit een aantal dingen zoals de face detection, de resolutie, de effecten en de witbalans. Dan is er nog een kopje instellingen, ook te vinden in het cameramenu, waar dingen zoals de anti-schok en ISO-waarde in te stellen zijn. Deze indeling is niet erg logisch en werkt ook niet handig. Samsung had hier beter alles in één menu kunnen stoppen.
Ook is er nog een vreemde verdeling te vinden tussen twee verschillende cameramodi: de gewone cameramodus en de scènemodus. Bij de eerste zijn alle instellingen handmatig in te stellen, bij de tweede zijn er profielen te vinden zoals portret, landschap, sport, zonsondergang, tekst etc. Deze twee modi hadden wat mij betreft prima in één modus kunnen zitten.

Samsung U900 Soul screenshot interface 

De secundaire camera is helaas niet zomaar te gebruiken en dient echt alleen voor videobellen. Gebruik als een spiegeltje is eventueel wel mogelijk door op de videobeltoets te drukken zonder een nummer in te toetsen.

Erg leuk zijn de extra functies die Samsung ingebouwd heeft zoals de ‘mozaïek-modus’ en de panoramamodus. De panoramamodus zit tegenwoordig in bijna elke telefoon, maar leuk bij deze Samsung is dat je tot zes foto’s in één panorama kan zetten en dat de foto’s automatisch gemaakt worden. Je hoeft dus niet meer precies op de goede punten een foto te maken. Gewoon een rondje draaien met je telefoon en de panorama is gemaakt. Helaas gaat dit niet altijd goed en dus kloppen de gemaakte panorama’s soms totaal niet.

Samsung U900 Soul camera sample 
Samsung U900 Soul camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

De kwaliteit van de foto’s is gewoonweg geweldig te noemen voor een mobiele telefoon. Ze zijn niet zo goed als bij de beste cameratoestellen op het moment, maar het toestel is ook eigenlijk niet als cameratelefoon bedoeld. De foto’s zijn over het algemeen scherp, de kleuren zijn lekker fris en de details zijn goed te zien. Ik heb dan ook niets aan te merken op de camera van het toestel.

Hieronder staan wat foto’s genomen met de Samsung Soul, en wat vergelijkingsfoto’s met de LG Viewty.(klik voor een vergroting)

Samsung U900 Soul camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

Vergelijkingsfoto’s:

Links: Samsung U900 Soul
Rechts: LG KU990 Viewty

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Samsung U900 Soul camera sample

 

LG Viewty camera sample

 

Zoals te zien in de bovenstaande foto’s, is de Samsung Soul op bijna alle fronten beter dan de LG Viewty. Alleen de close ups doet de LG Viewty beter, maar ook niet veel. Opvallend is dat de Samsung Soul de flitsfoto’s beter neemt dan de LG Viewty, terwijl de laatste een xenonflits heeft, tegenover de led-flits van de Samsung Soul. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de sluitertijd en ISO-waarde. Helaas zijn deze niet te vinden in de bestandsgegevens van de foto’s van de Samsung Soul en is dit dus niet na te kijken.

Video

De video-opname is oké, maar niet veel meer dan dat. Het toestel kan opnemen in twee resoluties: QCIF en QVGA (176×144 en 320×240). De twee mogelijke bestandsformaten zijn mp4 en 3GP. Qua instellingen is er aardig wat mogelijk: Je kunt de flitser aan of uit zetten, er is een zelfontspanner, de witbalans is aan te passen, er zijn effecten toe te passen, de helderheid is aan te passen, het geluid is aan of uit te zetten en de kwaliteit is aan te passen (hoog, normaal en spaarstand). Ook voor de videomodus heeft het toestel het onhandige, tweedelige menu.

Video playback

De videoplayback van het toestel is niet erg bijzonder. Het toestel kan gewoon 3gp- en mp4-filmpjes afspelen, die er prima uitzien op het 2,2-inch scherm.
Het is alleen jammer dat er standaard een balk onderin het scherm zit, passend bij het thema.

Muziek speler

De muziekspeler van de Samsung Soul is prima. Er zitten vele functies in, zoals een equalizer, shufflemodus, mogelijkheid om tracks te beoordelen, tracks sorteren op vele criteria en nog een aantal andere zaken. Erg handig zijn ook de sneltoetsen op het ‘magical touch’-schermpje, die een start-, stop-, volgende-, vorige- en playlisticoontje bevatten. Ook in het basisscherm, blijven deze sneltoetsen zichtbaar, zodat je niet meer je muziekspeler hoeft op te starten om even naar het volgende nummer te gaan.

Samsung U900 Soul screenshot interface 

Het afspeelscherm van de mp3-speler is simpel, maar zeker mooi. De achtergrond van het scherm is altijd gerelateerd aan het thema op je telefoon.
Voor het afspeelscherm zijn drie indelingen mogelijk:

 • Een album art met de titel eronder en een balkje met informatie over de afspeelmodus. Daaronder de balk met gegevens over hoe lang het nummer is en hoe lang het nummer al speelt.
 • Een album art met de titel ernaast en de informatie over de afspeelmodus onder de titel. Daaronder een equalizer en daaronder de balk met gegevens over hoe lang het nummer is en hoe lang het al speelt.
 • Een equalizer met daaronder de titel van het nummer en de balk met informatie over hoe lang het nummer is en hoe lang het nummer al speelt.

Samsung U900 Soul screenshot interface

 

Samsung U900 Soul screenshot interface

 

Samsung U900 Soul screenshot interface

 

Het geluid is af te spelen via de speaker, de meegeleverde headset of via A2DP (stereo bluetooth). Helaas heeft de telefoon geen 3.5-mm plugje en ook geen adapter meegeleverd. Hierdoor is het niet mogelijk om je eigen headset aan te sluiten en zul je het dus moeten doen met de matige headset die meegeleverd wordt.
De geluidskwaliteit van het toestel is goed, mede dankzij de software van B&O. De muziek klinkt heel helder, alleen de bas is een beetje mager. Door de oortelefoon heb ik niet goed kunnen testen, vanwege de matige meegeleverde oortelefoon en het feit dat er geen mogelijkheid is om je eigen headset aan te sluiten.
De telefoon heeft geen aparte speaker voor muziek. Het geluid gaat gewoon door de speaker die ook gebruikt wordt om te bellen. Dit is echter zeker geen probleem. Het geluid klikt goed en de speaker zit ook nog op een handige plaats.

FM radio

De Samsung Soul heeft een FM-radio ingebouwd. Om naar de FM-radio te luisteren moet de headset aangesloten zijn, omdat deze als ontvanger dient. Het is echter wel mogelijk om op de speaker te luisteren, zolang de headset maar aangesloten blijft.
De FM-radio werkt goed, maar helaas moet je hem altijd via het FM-radiomenu aan- en uitzetten. Hij gaat dus niet automatisch aan als de FM-radioapplicatie wordt opgestart. Dit is een beetje vreemd en onhandig, maar geen groot probleem.

Vergelijking Samsung G600

We hebben de Samsung U900 Soul eens goed vergeleken met zijn vorige slide-broeder, de Samsung G600.
Die heeft er het meeste van weg qua specificaties en er zijn toch wel opvallende verschillen te zien, die niet altijd positief uitpakken voor de U900.
De G600 mag dan wel ouder zijn, en niet zo dun als de Soul, maar het is allemaal maar net waar je voor kiest.

De belangrijkste verschillen op een rij:

 • De slider van de U900 is beduidend minder sterk dan die van de G600. De G600 alsmede de P960 (waarover later een uitgebreide review) zijn een stuk beter.
 • Wel is de toetsverlichting van de U900 duidelijk beter dan die van de vorige series. Zowel in de P960 als in dit toestel heeft Samsung een goede toestelverlichting weten in te bouwen.
 • Het toetsenbord van de Samsung Soul is ook minder dan de G600, omdat de toetsen allemaal aan elkaar zitten, slechts gescheiden door een kleine horizontale verhoging.
 • Het is vrij jammer dat de nieuwe serie toestellen erg snel krassen. Op ons reviewexemplaar waren nog geen grote krassen aanwezig, maar na verloop van tijd kwamen deze er wel op. Jammer, Samsung had op een toestel van deze prijsklasse een betere coating moeten aanbrengen.
 • Het batterijklepje verwijderen was een missie op zich, aangezien het erg lastig te openen was.
 • Voor wat betreft de flitser, zien we dat deze op de U900 een stuk feller is dan op de G600. De foto hiervan spreekt voor zich. Deze is gemaakt met een roodfilter ervoor. Dit dimt de flitser zodat de camera het verschil beter zichtbaar kan maken:
  Vergelijking flits Samsung U900 en U600

   

  • Je hebt minder cameraopties tot je beschikking dan bij de G600, op zich jammer omdat je toch zoveel mogelijk wilt instellen!

  • Wel zijn er meer video-opties beschikbaar, de G600 heeft geen instelling om te switchen tussen MP4 en 3GP, de U900 heeft die wel.
  • De speakermodule is links van het speakergat geplaatst, wat eigenlijk een deel van het geluid dempt. Dit is bij de G600 beter geregeld.
  • De button-press-feature in de menu’s is slecht uitgewerkt. Wil je bijvoorbeeld scrollen of het volume harder zetten, dan moet dat met steeds weer het knopje indrukken. Je kunt het knopje niet vasthouden. Jammer, Samsung!
  • De speaker van de U900 is wel een stukje harder dan die van de G600.

  Samsung U900 en U600 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters