Sims 3 voor J2me en N-Gage

De Sims 3, het nieuwste deel uit de topserie van Will Wright, verschijnt net als deel 2 op het mobiele platform. Een moeilijke opdracht voor de mannen van Maxis, de wereld van de Sims is groot en complex. Is het hen gelukt de Sims ‘samen te vatten’?

Sims 3 1

Het principe van de Sims kennen we ondertussen al wel. Jij speelt de baas over een Sim en kan deze naar eigen wijze laten leven. Wil je hem uithongeren? Geen probleem! Wil je je Sim omdopen tot ‘player’? Evenmin een probleem!

Natuurlijk was het oorspronkelijke idee achter de Sims niet om in de rol van ‘duivel’ te stappen, je behoort goed voor je ‘mini mensje’ te zorgen. Moeilijker als het op het eerste gezicht misschien lijkt, je Sim is niet bepaald zindelijk, zelf zal hij zich nooit terugtrekken op het toilet (stel je nou voor dat je op de WC zit terwijl een inbreker heel je huis leeghaalt, dan kun je je behoefte beter op de vloer achterlaten).

Dit oude bekende komt nu terug in de zoveelste sequel, want de Sims hebben de laatste jaren heel wat meegemaakt… Ze zijn op vakantie geweest, hebben zich klem gezopen in een studentenhuis, hebben schipbreuk geleden, moesten een hotel runnen en kregen een huisdier voor hun voeten gegooid. Helaas beleven ze deze avonturen voor niks, want in de Sims 3 moeten ze weer van voor af aan beginnen, zonder uitbreidingspakketten, een vakantietje zit er dus nog niet in.

Maar hoe steekt Sims 3 mobile in elkaar en zal Maxis ons verrassen met dit spel? All About Phones zoekt het uit.

Als je je karakter samengesteld hebt, uit de beperkte kledingsstukken en haarstijlen, kun je aan de slag. Je begint in een mooi huisje, in een op het eerste gezicht saai stadje. Rust verdwijnt gelijk, als je Sim al bijna direct onder de douche moet (mocht je bewust voor een poppetje van het andere geslacht gekozen hebben, naakt krijg je ze helaas niet te zien), van douchen krijgt je Sim honger, gelukkig kun je voor 10 simoleons een maaltijdje kopen uit de koelkast (voor dat je een koelkast uit Amerika laat overkomen, er zit geen afhaalchinees in).
Als je eindelijk klaar bent met het verzorgen van je Sim, kan het echte werk beginnen…

Eerst zal je een baan moeten vinden. Sims zijn niet bepaald vrijgevig en je ‘Job’ betaald dan ook voor geen meter. Dan maar afstand doen van je meubels, een vrijgezel heeft toch niks aan vier stoelen en één bank. Als je wat geld bij elkaar hebt, kun je een vishengel kopen, de vissen die je vangt kun je vervolgens weer verkopen… Mooi zakcentje.

Met het geld dat je verkregen hebt, kun je je huis gaan inrichten. Een mooie luxe bank of een flatscreen? De keuze is aan jou! Een simpel belletje naar de ‘meubelsim’ volstaat. Als je een meubel naar je keuze hebt gekocht, kun je hem op één tot drie plekken in je huis wegzetten. Vergelijk het met een meubelwinkel die bij jou een bank komt afleveren en deze vast spijkert aan de vloer, veel eigen inrichtingsmogelijkheden heb je niet.

sims 31

 

Sims32

 

sims33

 

Zo snel als je trouwt, zul je ook weer scheiden. Een echtgenote hebben is namelijk lastig, ze levert geen bal op… Alles wat je partner doet is het slopen van de door jou zuurverdiende apparaten (die overigens wel heel snel kapot gaan). Een voorbeeld: je partner staat ongeduldig naar een ‘rokende’ TV te staren, een teken dat jij naar de hobbyshop moet rennen voor een reparatiekit (is het om de minuut repareren van je eigen TV een hobby?), nu nog alleen die veel te simpele reparatie minigame spelen die door je haast toch nog moeilijk wordt, vervolgens terug naar de hobbyshop om een schoonmaakkit te scoren (schoonmaken is blijkbaar ook een hobby), terug naar huis om de douche schoon te maken (weer door een behoorlijk irritante minigame te spelen), even op de bank zitten om vervolgens de computer te gaan maken. Als je veel geld hebt kun je natuurlijk ook gewoon een nieuwe douche of TV kopen, maar die kans is vrij klein.

Gelukkig werken de controllers vrij goed, de touchscreen besturing is misschien een beetje omslachtig… Je beweegt met pijltjes een muis over het scherm, en klikt het ding waar je muis opstaat aan om hem te selecteren, het had handiger gekund (gewoon een normale touchscreen besturing), maar dat zit er blijkbaar helaas niet in.

Sims status

 

Luie sim

 

Stadje Sim

 

Het beeld is oké. De Iphone versie is grafisch stukken beter, maar als we kijken naar de beperkte mogelijkheden van het java platform, dan respecteren we het de graphics (voor
N-gage ligt dit net wat anders). De grafische beperkingen doen namelijk geen afbraak aan de gameplay, ze komen goed tot hun recht.

Voor het geluid geld hetzelfde. Matig, maar een muziekje op zijn tijd is leuk en de vrolijke deuntjes doen absoluut geen afbraak aan de gameplay.

Op het gebied van beeld en geluid valt er dus weinig te zeggen.

Simfight

 

Sim higher rank

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters