Softmaker Office 2008 voor Windows Mobile

Alle pocket PC bezitters kennen vast de volgende frustratie: je probeert een word-documentje te bekijken of nog erger, een excel-bestand te bewerken. Dan loop je al snel tegen de beperkingen van de mobiele versie van Microsoft Office aan. Pocket Word is een veredelde kladblok, en met Pocket Excel is het lastig meer te doen dan enkele tekens veranderen in formules of getallen die al in de spreadsheet staan. Softmaker probeert het wat uitgebreider aan te pakken met Softmaker Office 2008. Gaat dit lukken of is het ook hier huilen met de pet op?

Softmaker Office 2008 logo groot 

SoftMaker is ooit begonnen met TextMaker 2002 voor de Sharp Zaurus als viewer voor Microsoft Word bestanden. De zaurus had een eigen besturingssysteem gebaseerd op Linux, Qtopia. Dit was in die tijd de meest populaire PDA in de VS.

Met de opkomst van Windows Mobile is SoftMaker ook een Windows Mobile versie gaan maken. Hierbij hebben ze niet alleen een uitgebreider alternatief voor Pocket Word gemaakt, maar ook Pocket Excel kreeg er een concurrent bij. SoftMaker Office 2006 was geboren. Inmiddels is er een opvolger in de vorm van SoftMaker Office 2008, en daarom is de Windows versie van SoftMaker Office 2006 nu gratis beschikbaar.

Softmaker Office 2008 heeft er nog twee programma’s bijgekregen en bestaat uit een tekstverwerker (TextMaker), een spreadsheet programma (PlanMaker), een presentatieprogramma (Presentations) en een programma om VBA scripts mee te maken (BasicMaker). De eerste drie programma’s zullen in de volgende pagina’s verder uitgelicht worden.

Naast deze drie pocket PC programma’s krijg je ook nog een Windows versie van BasicMaker, Planmaker, Presentations en Textmaker, en kan je je uitleven met de vergelijkingseditor. Deze programma’s worden kort besproken.

Softmaker Office compleet 

TextMaker

TextMaker is de tekstverwerker van SoftMaker Office 2008. Laten we die eens vergelijken met Pocket Word

Als we de tekst van de inleiding opslaan als word document en vervolgens openen in pocketword en TextMaker, is het verschil gelijk duidelijk te zien

Pocket Word (links) houdt de Windows Mobile omgeving intact, en je kan alle functies gelijk zien. Je hebt de mogelijkheid om tekst dik of schuin te maken, de uitlijning te veranderen en je inspringing naar links of rechts bij te stellen. Daar houdt het bij op.

TextMaker (rechts) neemt de regie over van Windows Mobile en daarvoor in de plaats komt een knoppenbalk waarin je een menuknop en een paar knoppen voor meer menubalken vindt. Als je alles aan zet zoals in de screenshot, heb je veel meer mogelijkheden om de tekst te wijzigen. De basisfuncties van Word voor Windows zijn beschikbaar en duidelijk herkenbaar.

Onderstaande screenshot is met tekst-terugloop aan, maar dat is met het meest rechtse knopje op de knoppenbalk uit te zetten. Je krijgt dan een pagina-overzicht zoals in Word voor Windows.

Softmaker Office Pocketword

 

Softmaker Office Textmaker

 

Als we op de menu-knop drukken bij beide programma’s en vervolgens een sub-menu kiezen, worden meer verschillen duidelijk. Ook hier is pocketword vrij beperkt; het is makkelijk zoeken naar basisdingen, maar wil je wat meer dan zit je gelijk vast.

TextMaker heeft veel uitgebreidere menu’s, die qua mogelijkheden in de buurt komen van Word 97 voor windows. Hier is de indeling ook op gebaseerd, dus als je met Microsoft Office voor windows kan werken, zijn de meeste opties in TextMaker gemakkelijk te vinden.

SoftMaker Office pocketword 2

 

SoftMaker Office textmaker 2

 

Een tekst weergeven gaat dus nog vrij goed, maar als het document wat ingewikkelder wordt, haakt Pocket Word af.
Een klein document met een samengestelde tabel en een paar plaatjes geeft in Pocket Word (links) een heel ander beeld dan in TextMaker (rechts)

In Pocket Word is de tabel wel te zien, maar op de plaats van de plaatjes prijkt een placeholder. Bij bewerken, opslaan en weer openen op de computer blijken de plaatjes er nog wel te zijn, maar pocketword geeft ze niet weer. Gelukkig gaan ze niet verloren. De hyperlinks in de tekst zijn blauw van kleur, maar er is geen reactie wanneer er op geklikt wordt.

TextMaker doet het iets beter: de plaatjes zijn zichtbaar, en in de tekst is de plaatsing ook goed. Met een plaatje in een tabel heeft TextMaker echter wel moeite. Hij hangt ongeveer in de goede cel, maar grootte en positie kloppen niet helemaal. De linkjes in de tekst worden wel goed omgezet: als er op geklikt wordt, wordt de link geopend in de standaardbrowser. Als je in de tabel klikt komt er een tabel-werkbalk bij met functies die bij een tabel handig zijn.

Een handigheidje van TextMaker bij het werken met dit soort bestanden is het vergrootglas (tweede knop van rechts). Hiermee kan je snel de zoomfactor instellen, zodat je kan kiezen voor overzicht op de pagina of grote letters.

Softmaker office pocketword 3

 

softmaker office textmaker3

 

Als afsluiter van het deel over TextMaker een functie waarvoor beide tekstverwerkers gemaakt zouden moeten zijn: het verwerken, en dus ook typen, van nieuwe tekst.

Hierbij spelen twee zaken een vervelende rol: het kleine scherm van de pda en de ruimte die een virtueel toetsenbord inneemt. Je houdt dus weinig ruimte over om de tekst die je tikt na te kijken. Zeker bij TextMaker met alle balken zichtbaar is het stuk tekst dat je kan zien beperkt. Hierbij kan de zoom-tool wat verlichting bieden, maar makkelijk is anders. Het handigst is dus om een balkje pas tevoorschijn te roepen als je hem nodig hebt, en verder zoveel mogelijk ruimte te houden om getypte tekst te zien.

SoftMaker Office pocketword4

 

SoftMaker Office textmaker4

 

PlanMaker

Naast een alternatief voor Word is er ook een spreadsheet programma, PlanMaker. Deze leggen we naast Pocket Excel.

Ook voor de spreadsheet programma’s beginnen we relatief makkelijk. We hebben de data van een sheet met brandstofverbruik genomen en geopend in zowel pocket excel als PlanMaker.

Beide programma’s hebben hier geen moeite mee. Niet zo raar, want het bevat slechts een vastgezette bovenste rij en wat formules om (gemiddeld) verbruik en kosten uit te rekenen.

Softmaker office - pocketexcel 1

 

Softmaker office - planmaker 1

 

Laten we eens kijken hoe het gaat als er wat meer gevraagd wordt. Hiervoor is een voorbeeld sheet van internet getrokken met verschillende typen grafieken. In deze sheet staan dynamische grafieken, dotplots, in cell graphs, cycle plot, tabelgrafiek en bullet graph getoond en wordt uitgelegd hoe ze gemaakt kunnen worden.

De ene is ingewikkelder dan de andere, maar in deze sheet komen veel verschillende berekeningen voor en worden ook de grafiekkunsten van PlanMaker en Pocket Excel op de proef gesteld.

Wat opvalt is dat beide plaatjes er nogal verschillend uitzien terwijl hetzelfde tabblad en celbereik wordt weergegeven. Beide programma’s staan bovendien ingesteld op een zoomfactor van 75% om iets meer van de grafieken zichtbaar te krijgen. PlanMaker geeft het beeld bijna identiek weer als Excel 2007 op de pc, Pocket Excel heeft er wat meer moeite mee. Een ander opvallend verschil is de manier waarop tabbladen worden weergegeven. Bij Pocket Excel is een uitklapmenu te vinden, PlanMaker laat echte tabs zien met de titels erop. Afhankelijk van je schermresolutie en de lengte van de tabnaam is het een handiger dan het ander. Met beide is in de praktijk goed te werken.

SoftMaker Office pocketexcel 2

 

SoftMaker Office planmaker 2 - grafieken

 

Wanneer we een spreadsheet pakken met een plaatje zien we een nog groter verschil dan bij de word-documenten. Pocket Excel laat helemaal geen plaatjes zien, PlanMaker zet ze netjes in beeld op de plek die je zou verwachten.

SoftMaker Office pocketexcel 4 plaatje

 

SoftMaker Office planmaker4 plaatje

 

Presentations

Een nieuw programma in Softmaker Office 2008 ten opzichte van zijn voorganger is Presentations. Zoals de naam al aangeeft is dit een programma om presentaties mee te bekijken en te maken. We zullen deze dus naast de tegenhanger, Pocket Powerpoint, houden. Hiervoor is een voorbeeld powerpoint template van internet getrokken

Bij pocket powerpoint (links) komen we er al snel achter dat de mogelijkheden beperkt zijn. De presentatie opent in landscape om zo veel mogelijk van het scherm te benutten, en geeft het titelblad weer.

Presentations (rechts) geeft de hele dia weer met de stippellijnen die we kennen van de pc versie van Powerpoint. Als je daar op klikt kan je dat vak aanpassen. Ook zijn de liniaal en verschillende werkbalken beschikbaar om dia’s aan te passen.

SoftMaker Office pocketpowerpoint 1 - titel

 

SoftMaker Office presentations 1 -titel

 

Presentations kent bijna dezelfde functies als Powerpoint; je kan dus gemakkelijk bullets, koppen, teksten en animaties toevoegen. Hiervoor zijn ook verschilllende templates meegeleverd. Het is nogal puzzelen op een klein scherm om een hele presentatie in elkaar te draaien, maar Presentations is zeker handig als je een bestaande presentatie iets moet aanpassen. Bij Pocket Powerpoint blijft het bij het oefenen van je tekst en overgangen.

Algemene functies

Een handigheidje dat bij alle drie de programma’s terugkomt is de manier waarop bestanden geopend worden. Bij Microsoft Office worden alle programma’s weergegeven die met dat programma geopend kunnen worden, waar ze zich ook op het apparaat bevinden (zie screenshot links). Bij SoftMaker Office heb je een open-dialoog zoals je die ook onder windows kent. Je kan daarbij favoriete mappen aangeven, zodat je je documenten gemakkelijk weer kan vinden maar toch niet alle documenten van dat type door elkaar hebt staan.

SoftMaker Office - opendialoog

 

SoftMaker Office - opendialoog softmaker

 

Naast de opendialoog is er ook bij het opslaan een optie die Microsoft Pocket Office niet heeft. Naast de mogelijkheid om op te slaan in SoftMakers eigen bestandsformaten en de Microsoft formaten, kan je je documenten opslaan als pdf.

Verder kan je in de opties weergeven in welke taal je de programma’s wilt hebben, en is het mogelijk om spelling te controleren en woorden af te breken als je die opties hebt gekozen bij het installeren. Als je hebt gekozen voor de cab installers is alleen engels beschikbaar; de rest van de talen zit in de Windows installer.

Installatie

Tijdens het installeren van SoftMaker Office 2008 kan je aangeven welke dingen je allemaal geïnstalleerd wilt hebben.

Naast de besproken pocketpc programma’s krijg je bij het aanschaffen van SoftMaker Office 2008 ook Windows versies van PlanMaker, Presentations, TextMaker, een visual basic editor (BasicMaker) en een vergelijkings-editor (EqnEdt32). Deze laatste is aan te roepen vanuit PlanMaker, Presentations en TextMaker, maar is ook los te gebruiken waarna de formule gekopieerd kan worden naar bijvoorbeeld Word of Excel. Verder kan je kiezen voor spellingscontrole en woordafbreking in een flink aantal talen.

Na de installatie is het mogelijk om een portable versie te maken met het meegeleverde usbstick.exe. Deze kopieert de hele map met de windows versie naar de usb stick van je keuze, en voegt daar templates en fonts aan toe die normaal ergens anders opgeslagen worden. Een totale installatie van BasicMaker, Planmaker, Presentations en TextMaker met Nederlandse en Engelse spelling neemt net over de 60 mb in beslag.

SoftMaker Office - installatieopties

 

Windows versies

De windows versies zijn erg licht en doen denken aan OpenOffice. Als je gewend bent om met OpenOffice of Microsoft Office (vooral 97 en 2000 en XP) te werken, zal het geen enkele moeite kosten om veelgebruikte functies weer te vinden. Alles ziet er niet erg flitsend, maar wel duidelijk en bruikbaar uit. Hieronder zie je een screenshot met de standaard werkbalken van Word 2007, OpenOffice Writer 3.01 en TextMaker om een indruk te krijgen van de indeling.

SoftMaker Office tekstverwerkers windows

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters