Sony Ericsson Aspen

De Sony Ericsson Aspen is de eerste zakelijke toevoeging aan het GreenHeart-assortiment van Sony Ericsson en probeert daarmee ook het zakelijke deel van de telecommarkt wat groener te maken. In deze review zullen we uitzoeken of de Aspen het proberen waard is en of het toestel niet te veel groene compromissen sluit.

Sony Ericsson Aspen hoofdfoto

 

Vorig jaar kondigde Sony Ericsson een nieuwe lijn aan met de naam GreenHeart, die afgetrapt werd met de C901 GreenHeart en Naite. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is de lijn flink uitgebreid, met onder andere de Hazel die we kort geleden onder de loep namen. Ook de Aspen, die net als de andere toestellen in de lijn zijn naam ontleend aan een boom, is pas gelanceerd binnen de GreenHeart-lijn. Deze bekleed de hoogste rang binnen de GreenHeart-lijn op het moment en probeert vooral de zakelijke gebruiker aan te spreken, waarmee het toestel de strijd aangaat met de E Serie van Nokia en de goedkopere BlackBerry’s.

De meest directe concurrent is de Samsung B7330 Omnia Pro samen met de Omnia Pro 4, hoewel die laatste nog een slagje duurder is dan de Aspen. Beide toestellen draaien op Windows Phone en hebben min of meer dezelfde specs, alleen dan wat minder groen. Andere geduchte concurrenten zijn er in de vorm van de BlackBerry Curve 8520 en de Nokia E72 die inmiddels zo goedkoop is geworden dat hij bijna in de prijscategorie van de Aspen valt.

Kortom, de Aspen zal het niet makkelijk krijgen op de markt, maar wellicht dat zijn groene hart menig consument over weet te halen. Of de rest van het toestel ook de moeite waard is, dat onderzoeken we in deze review.

Sony Ericsson Aspen handson

 

Sony Ericsson Aspen handson

 

Sony Ericsson Aspen handson

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Aspen
Besturingssysteem Windows Phone 6.5.3
Ontwerp
Afmetingen 117x60x12,5 mm
Gewicht 130 gram
Form-factor Qwerty-candybar
Kleuren Wit; zwart
Scherm
Diagonaal 2,4″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja, resistief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 100MB
Processor 600MHz Qualcomm MSM7227
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Windows Marketplace
Exchange Ja

Unboxing

De doos van de Sony Ericsson Aspen is, in tegenstelling tot bij andere GreenHeart-telefoons, niet erg klein. Hiermee wordt de CO2 besparing wat beperkt, maar het voordeel voor jou als gebruiker is wel dat er meer accessoires in het doosje zitten. In tegenstelling tot veel GreenHeart-toestellen heeft de Aspen wel een datakabel meegeleverd gekregen, in combinatie met een stopcontactadapter. Verder zit er een matige GreenHeart-headset in de doos en zijn er een klein aantal boekjes met wat belangrijke info aanwezig. De echte handleiding zit op het toestel zelf.

Sony Ericsson Aspen unboxing

 

Design

Design blijft natuurlijk een nogal subjectief punt, maar wat ons betreft is de Aspen niet moeders mooiste. De formfactor van de telefoon is sowieso niet de meest elegante, maar Sony Ericsson heeft het redelijk bond gemaakt door het toestel groot en vierkant te maken, wat niet erg positieve invloed heeft op de looks van het toestel. Het toestel is helemaal van plastic gemaakt, maar daar heb je weinig last van aangezien de bouwkwaliteit gewoon prima is. Daarnaast is de Aspen zoals alle recente Sony Ericsson-telefoons ontworpen naar de ‘human curvature’ wat inhoudt dat hij wat afgerond is naar je handpalm en lekkerder in de hand moet liggen. Dat is bij de Aspen ook het geval, hoewel het verschil niet zo sterk is als bij sommige toestellen.

De Aspen is in twee kleuren beschikbaar, namelijk wit en zwart. Bij de zwarte versie, die als volledige naam ‘Iconic black’ heeft gekregen, is de achterkant grijskleurig met een zwarte onderkant. De witte versie, voluit ‘White silver’ heeft juist een grijze onderkant en lijst rond het scherm en is verder helemaal wit.

Sony Ericsson Aspen voorkant

 

Sony Ericsson Aspen achterkant

 

Sony Ericsson Aspen detail

 

Sony Ericsson Aspen detail

 

Sony Ericsson Aspen detail

 

Sony Ericsson begint langzaam van haar FastPort af te stappen en neemt bij steeds meer toestellen een 3,5mm jack en een MicroUSB-poort in gebruik. Dit geld ook voor de Aspen, die de muziekingang bovenop heeft zitten en de MicroUSB aan de zijkant. Beiden zijn helaas niet afgedekt met een klepje, maar gelukkig zijn het niet de meest kwetsbare communicatiepoorten. De ingang voor de MicroSD zit ook aan de zijkant, maar wel onder de batterijklep. De batterij zelf hoef je overigens niet te verwijderen om een nieuw kaartje in het toestel te plaatsen. In de rechter bovenhoek zit de stylus van het toestel, en de speaker en de camera vinden we uiteraard aan de achterkant.

Sony Ericsson Aspen rechterkant

 

Sony Ericsson Aspen linkerkant

 

Sony Ericsson Aspen onderkant

 

Sony Ericsson Aspen bovenkant

 

Scherm

Het display van de Sony Erisson Aspen is niet echt een aanrader. In het directe zonlicht wordt hij zo goed als onleesbaar en ook de inkijkhoek kan wat van de leesbaarheid verpesten. Daarnaast is de QVGA-resolutie eigenlijk net wat te laag en de afzonderlijke pixels zijn dan ook makkelijk te herkennen. De helderheid is wel ok, maar de kleuren zijn niet erg mooi en ook kleurovergangen worden niet mooi weergegeven. De weergave van foto’s en video’s is dan ook niet erg mooi, en dat is erg jammer.

De touch-laag die bij de Aspen gebruikt wordt is wel goed, want hoewel het een resistief laagje is, is hij prima gevoelig. Voordeel is dat je een stylus kunt gebruiken, die ook echt nodig is als je de touch-functies van het toestel wilt gebruiken omdat het relatief kleine schermpje niet alles erg groot weergeeft.

Toetsen

In tegenstelling tot bij de meeste Windows Mobile Professional-telefoons, zoals een Windows Phone met touchscreen vroeger zo mooi heette, is er bij de Aspen geen on-screen toetsenbordje aanwezig. Dat is bij het toestel ook niet nodig, omdat er een volledig qwerty-toetsenbordje op het toestel zit. Dit toetsenbord heeft niet echt grote knopjes, maar het is toch wel fijn in gebruik. Er zit een kleine ruimte tussen alle knopjes en ze zijn mooi gebold zodat typen, zeker voor mensen met kleine vingers, prettig gaat. Één nadeeltje is wel dat de spatiebalk een beetje stroef is, maar daar valt zeker mee te leven.

Andere knopjes zijn natuurlijk ook aanwezig op de Aspen, bijvoorbeeld in de vorm van de navigatietoets onder het scherm. Deze is redelijk groot en prima te gebruiken. Naast de navigatietoets zitten twee snelkoppelingen en de bel- en ophangtoets en ook deze werken lekker. Verder zijn er nog de grote power-knop bovenop en de eigenlijk net wat te kleine volumetoets aan de zijkant. Wat helaas ontbreekt is een cameraknop.

Sony Ericsson Aspen toetsenbord

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij Sony Ericsson BST-41
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Aspen batterij

 

De Sony Ericsson werkt met de Windows Phone 6.5 die flink aangepast is door Sony Ericsson. Speerpunt is vooral de zogenaamde ‘diaweergave’ waar je snelle toegang tot je agenda, facebook, berichten en media krijgt. Ook de bekende panel-interface is aanwezig en ook deze is in de diaweergave opgenomen. Verder is ook SPB ingeschakeld voor twee panelen. In dit hoofdstuk komt alles langs.

Standby

Door de panel-interface heeft de Sony Ericsson Aspen eigenlijk niet een makkelijk aan te wijzen standby-scherm. Dit hangt namelijk helemaal af van het panel dat je selecteert, waarbij je een keuze hebt uit zeven stuks. Daarnaast kun je nog het één en ander downloaden. De zeven standaard panelen zijn: Facebook, MS Today, Skype, Sony Ericsson, SPB Mobile Shell Lifestyle, SPB Mobile Shell Professional en Support. Een leuke features is dat je bepaalde panelen voor bepaalde tijdstippen kunt instellen, zodat je bijvoorbeeld thuis het SPB Mobile Shell Lifestyle-paneel als standby-scherm hebt en op je werk de Professional-versie van het SPB-paneel. Standaard is uiteraard het Sony Ericsson-paneel, dat je op de screenshot rechtsonder kunt zien. Hier vind je drie snelkoppelingen, een klok en de mogelijkheid om je wekker aan te passen, niet veel bijzonders dus. Interessanter is het SPB Mobile Shell Professional-paneel, waar je het een en ander in kunt stellen en waar ook bijvoorbeeld een agenda te zien is.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Menu

Screenshot Sony Ericsson Aspen

Uitgerust met het standaard Windows Phone 6.5-menu, heeft de Sony Ericsson Aspen een redelijk handig menu. Dit is de bekende lijst met alle programma’s erin, weergegeven als grote pictogrammen. Scrollen door de lijst werkt lekker en je kunt hierbij kiezen tussen scrollen via het touchscreen of gewoon met de navigatietoets het gewenste item selecteren. Items kun je indelen door ze simpelweg even ingedrukt te houden en te verplaatsen naar de plek waar je ze wilt hebben. Mocht je dingen in mappen willen plaatsen, dan kan dat via de bestandsbeheerder door naar de map C:WindowsStart MenuPrograms te gaan en vervolgens een map te kiezen of aan te maken en items hier te knippen en plakken. Items verwijderen of nieuwe items toevoegen kan ook op die manier.

Multi-tasking

Natuurlijk heeft de Aspen multi-tasking aan boord, zoals we dat gewend zijn van Windows Phones. De multi-tasking-functie is erg uitgebreid en er zijn zelfs twee taakbeheerders aanwezig, ééntje die je kunt bereiken via het menu en één die bij de ingebouwde SPB-software hoort. Hier kun je uiteraard programma’s met één druk op de knop sluiten en het toestel begint niet snel te laggen tijdens het multi-tasken.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Prestaties

De op 600MHz geklokte Qualcomm MSM7227-chipset levert in combinatie met Windows Phone 6.5 nog weleens frustrerende situaties en trage telefoons op, maar dat valt bij de Aspen redelijk mee. Na een tijdje met de X2, die nagenoeg dezelfde processor heeft, gespeeld te hebben hadden we niet zo’n vertrouwen in de Aspen, maar Sony Ericsson heeft het toestel goed te weten optimaliseren. Hij is niet ontzettend snel, maar zeker niet te traag. Ook vastlopers zijn niet veel aanwezig en we zijn dan ook redelijk te spreken over de prestaties van de Aspen.

De Aspen is alles behalve een multimediatelefoon, maar er zijn toch enige mediafeatures aanwezig op de Aspen. Zo is er de 3,2-megapixelcamera, is er TrackID aanwezig en kun je uiteraard muziek en video’s afspelen op de Aspen.

Camera

De camerainterface van de Aspen is erg beperkt. Er is allereerst geen cameratoets aanwezig en de foto’s worden dan ook in portretmodus gemaakt en er zijn erg weinig instellingen aanwezig. Je kunt een nachtmodus aanzetten, geo-tagging is aanwezig en er is een zelfontspanner, maar daar houdt het zo’n beetje mee op. Wel kun je de helderheid aanpassen en zoomen, maar dat is niet meer dan normaal.

De kwaliteit van de foto’s is ook niet zo best. Foto’s zijn vaak niet erg scherp en er zijn erg weinig details aanwezig. Ook komen de foto’s schilderachtig over en zijn foto’s binnenshuis erg snel bewogen. De kleuren zijn wel redelijk levendig, maar er is veel paars in de foto’s aanwezig. Ook contrasten worden met een flinke gloed omgeven.

Video’s worden opgenomen in VGA-resolutie en zien er relatief niet zo slecht uit als de foto’s, maar het is zeker geen resultaat waar Sony Ericsson trots op mag zijn. Fimpjes zijn blokkerig en weinig detailrijk.

Camerasample Sony Ericsson Aspen

 

Camerasample Sony Ericsson Aspen

 

Camerasample Sony Ericsson Aspen

 

Muziek

Zoals bij elke Windows Phone is op de Aspen Windows Media Player nog aanwezig, maar gelukkig heeft Sony Ericsson zelf een beter alternatief toegevoegd op het toestel. Deze speler is onderdeel van de diaweergave en kun je vinden onder het kopje media, waar ook je foto’s, video’s, spelletjes en radio ondergebracht zijn. De muziekspeler steekt prima in elkaar en is grafisch redelijk mooi. Dat geld ook voor de FM radio, maar die heeft helaas wel een redelijk slechte ontvangst. Bij de muziekspeler missen we de equalizer een beetje, maar dat is voor een dergelijk toestel niet zo erg.

De muziekkwaliteit is door de speakers aardig te noemen. Erg hard is het toestel niet, maar de bas is redelijk aanwezig en muziek klinkt ook op topvolume nog mooi. Door de speaker is er niets bijzonders en klinkt je muziek gewoon gemiddeld.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Galerij

Screenshot Sony Ericsson Aspen

Ook de galerij van de Aspen zit onder media bij de diaweergave, en zit hetzelfde in elkaar als de muziekspeler. Natuurlijk is er ook een Windows-galerij aanwezig, maar de Sony Ericsson-galerij is een veel betere keuze. De galerij is niet heel uitgebreid, maar wel heel makkelijk. Zo kun je met de knopjes die als je de foto aantikt in beeld verschijnen een diavoorstelling direct bedienen en kun je met één druk op de knop inzoomen. Ook door de foto’s bladeren gaat erg makkelijk en we zijn dan ook dik tevreden over de galerij van de Aspen.

Video playback

Ondanks dat er niet echt mee geadverteerd wordt kan de Aspen zowel DivX- als Xvid-filmpjes afspelen. Dit gaat ook via de diaweergave, alleen gaat niet erg vlekkeloos. Bij filmpjes waar de bitrate een beetje te hoog is gaat het toestel, ongeacht de resolutie van het filmpje, haperen tijdens het afspelen. Dit is bij alle formaten die de Aspen kan afspelen het geval, waar naast DivX en Xvid ook mp4 en wmv onder valt. Van die laatste vormen ook HD-video’s in principe geen probleem, behalve dan dat haperingen daarbij nog meer optreden. Natuurlijk kun je de manier waarop een video op het scherm gepast wordt veranderen, maar verder zijn er weinig instellingen aanwezig.

Screenshot Sony Ericsson Aspen 

Als je makkelijk veel applicaties wilt downloaden dan is de Aspen met Windows Phone misschien niet zo’n goede keuze, maar als je bereid bent om wat verder te kijken dan je neus lang is op het internet dan kan je ontzettend veel nuttige apps voor het toestel vinden. Daarnaast is er al het één en ander voorgeïnstalleerd en kun je via de Marketplace toch wel het één en ander vinden. In dit hoofdstuk komt alles langs, inclusief de bel-, mail- en internetmogelijkheden.

Marketplace

Als applicatiewinkel heeft de Aspen de Marketplace van Microsoft, de standaard app-store voor Windows Phones. Als je vaker Windows Phone-reviews van ons gelezen hebt weet je misschien wel dat we in het verleden niet zo tevreden waren over deze winkel en dat is nu nog steeds het geval. Hoewel de interface goed in elkaar zit, is het aanbod echt drie keer niks. Het aantal applicaties is erg beperkt, en als je niet meer wilt uitgeven dan bij een soorgelijke applicatie buiten de marketplace dan wordt de keuze helemaal erg beperkt. De meeste applicaties worden namelijk erg duur verkocht, en zelfs voor iets simpels als een Twitter-app moet je betalen in de Marketplace.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Applicaties

Screenshot Sony Ericsson Aspen

De Aspen is standaard uitgerust met een flink aantal applicaties. Zo is er bijvoorbeeld de Skype-app, is Facebook op het toestel aanwezig, weliswaar via een paneel. Natuurlijk zijn Google services als YouTube en Google Maps direct op het toestel aanwezig. Ook van Microsoft is er heel wat software terug te vinden, waaronder bijvoorbeeld Messenger, MSN Weer, MSN Geldzaken en Microsoft Office. Ook het nieuws kun je met je Aspen direct bijhouden via Express News en is je telefoon altijd veilig met F-Secure. Ook aan navigatie is gedacht met het programma Goviko, dat niet de meest hippe interface heeft, maar wel veel features, zoals bijvoorbeeld het opzoeken van films en evenementen in de buurt. De GPS fix is goed en snel genoeg.

Natuurlijk zijn er ook een aantal organizer-functies op het toestel aanwezig, zoals bijvoorbeeld notities, een uitgebreide agenda en een rekenmachine. Exchange-synchronisatie is aanwezig en laat niets te wensen over, zoals we dat mogen verwachten bij Windows Phone 6.5.

We vinden ook een drietal spelletjes op de telefoon, namelijk het bekende Patience, waarbij je kaarten moet vrijspelen door ze in de goede volgorde op- en af te stapelen. Ook een spel genaamd Expiriment 13 is aanwezig, waarbij je een professor bent die bij een mislukt expiriment in een andere wereld terecht is gekomen. Hier moet je bollen verzamelen om een poort naar het volgende level te openen door te lopen en het level steeds om te draaien. Daarnaast is er EcoMate, dat we wat uitgebreider zullen bespreken vanwege de GreenHeart-branding van het toestel.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

EcoMate

EcoMate is een soort quiz die je wat milieu-bewuster probeert te maken. Door middel van quizvragen over thema’s als besparing kun je punten verzamelen, waarmee je ‘huisdier’ steeds stralender wordt als uit de vragen blijkt dat je milieubewust bent. De applicatie is niet erg interessant en zal ook niet veel gebruikt worden, maar wellicht zet het mensen aan het nadenken en in dat geval is het doel van milieubewust maken in ieder geval deels bereikt.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Telefoon

Natuurlijk kun je gewoon bellen met de Sony Ericsson Aspen. Je kunt gewoon een nummer intoetsen en natuurlijk is er de bekende uitgebreide, maar niet zo mooie, contactenapplicatie aanwezig. De bel-applicatie zelf heeft wel een mooie facelift gekregen, waar je ook je contacten kunt vinden, maar voor bewerken wordt je toch weer doorgestuurd naar de Windows-app. Ook hier is Exchange goed geïntegreerd en het is ook geen probleem om mensen vanuit je contacten te mailen, mits er natuurlijk een mailadres beschikbaar is. Tijdens het bellen ziet de interface er ook netjes uit en zoals we dat gewend zijn van Windows Phone kun je tijdens het bellen gewoon het toestel volledig gebruiken. De belkwaliteit is gewoon goed en het trilalarm is ook flink, maar ringtones hadden iets harder gemogen.

De berichtenapplicatie omvat zowel sms’jes als al je mailaccounts. Als je in een inbox bent kun je door de navigatietoets naar links of rechts te gebruiken een andere inbox openen, waardoor je meteen bij je alle mailtjes kunt. Dat werkt prima en ook sms’en en mailen zelf gaat lekker dankzij het toetsenbordje. Sms’jes worden in chat-weergave weergegeven waardoor je een mooi overzicht op je conversatie hebt. Natuurlijk ondersteund het toestel ook push-email, en naast Exchange kun je ook met pop3 en imap overweg.

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Screenshot Sony Ericsson Aspen

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Aspen

In tegenstelling tot de meeste Windows Phones, heeft de Sony Ericsson Aspen als standaardbrowser Microsoft’s eigen Pocket Internet Explorer. Dit is wel een nieuwe versie die bij Windows Phone OS 6.5 hoort, waardoor hij aardig kan meekomen met de rest van de mobiele browsers. Flash-lite ondersteuning is aanwezig en zodoende kun je onder andere filmpjes kijken op de mobiele site van YouTube en simpele Flash-elementen van websites laden. De snelheid van het browsen is niet zo top. Pagina’s laden gaat matig en over de pagina’s navigeren is ook vrij traag. Een flinke irritatie is dat de afsluit-knop onder het zoombalkje is verdwenen, waardoor het erg lastig wordt de browser normaal af te sluiten. Daarnaast worden niet alle pagina’s goed weergegeven en de browser is dan ook geen aanrader. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk Opera Mobile te installeren op het toestel, aangezien die het flink wat beter doet.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters