Sony Ericsson C510

De Sony Ericsson C510 moet het onderste segment van Sony Ericsson’s Cyber-Shot-lijn gaan bedienen, waardoor het toestel in de onderste regionen van het mid-range segment wordt geplaatst. Het toestel heeft met een 3,2-megapixelcamera dan ook niet echt de uitrusting om als volledige cameratelefoon aangezien te worden, maar vanwege de vele extra’s bij de camera heeft Sony Ericsson hem toch in haar Cyber-Shot lijn geplaatst. In deze review zullen we bekijken of het toestel het wel waard is om in deze lijn terecht te komen en of het toestel ook op andere gebieden goed presteert.

Sony Ericsson C510 als camera

 

Het verhaal van de C510 begon al in september 2008, toen de codenaam Kate als eerste naar boven kwam. Echter ging het hier om een ander toestel dat onder de naam van de C510 uitlekte. Dit model, later bekend als Filippa, zou volgens de geruchten een 5-megapixelcamera met xenon flitser, umts ondersteuning en nog veel meer mooie mid-range functies hebben. In oktober kwamen we het toestel weer tegen, nog steeds onder de naam Kate. Toen waren er echter al wel wat twijfels over het feit of dit Kate zou zijn of niet. Deze vraag werd beantwoord op 18 oktober, toen er product-sheets van zowel Kate als Filippa uitlekten. Toen kwamen we erachter dat het eerder gelekte toestel Filippa was en dat Kate een ander toestel moest worden, dat wat minder bedeeld was qua specificaties met onder andere een 3,2-megapixelcamera. Even later, begin december, lekten er weer foto’s uit van Kate en Filippa, die toen samen met geruchten over een nieuw toestel met de codenaam Francis aan het licht kwamen. Pas in de eerste dagen van 2009, vijf dagen voor de officiële aankondiging van de C510, werd de echte naam bekend. Op de CES beurs in Las Vegas was het dan eindelijk zo ver, Sony Ericsson kondigde de C510 aan samen met de W508 die we later nog zullen reviewen als alles volgens plan verloopt. Het toestel moest de meest toegankelijke Cyber-Shot telefoon worden, die de high-end camerafuncties naar de minder vermogende consument moet brengen in combinatie met een prima 3,2-megapixelsensor.

Drie generaties mid-range Cyber-Shot phones

 

Zoals hierboven al even aangehaald moet de C510 dienen als absolute onderkant van de Cyber-Shot-lijn, die toch uitgerust is met high-end camerafuncties zoals glimlach-herkenning en geo-tagging. Dit is dan ook wat het toestel apart zet van de snapshot-lijn, die voor de prepaid-toestellen die wel gericht zijn op camera maar eigenlijk geen cameratelefoon genoemd kunnen worden bedoeld is. De C510 is dan ook als cameratelefoon voor de conservatieve, wat minder vermogende consument bedoeld en valt met deze positionering ongeveer samen met de C901, Filippa, die niet naar Nederland zal komen. Dit is ook af te lezen aan de klassieke vormgeving van de toestellen en natuurlijk de candybar-vorm die steeds minder aftrek vindt bij de jonge consument. Hiermee vormen deze twee toestellen dan ook de opvolgers van de Sony Ericsson K550i en de Sony Ericsson K770i, welke de vorige mid-range Cyber-Shot-toestellen waren die beiden in ongeveer dezelfde markt vielen, zij het met een iets andere achterliggende gedachte. Hier ging het meer om het brengen van een relatief hoog aantal megapixels aan de consument, terwijl dat bij de C510 niet meer het geval is. De C510 is blijven steken op 3,2-megapixels, wat voor deze tijd niet meer dan normaal is. Dit toestel richt zich dan ook meer op de high-end instellingen en extra functies voor cameratelefoons, die je normaal alleen in de duurdere 5- en 8-megapixeltoestellen vindt. Deze positionering maakt dan ook dat het toestel niet echt directe competitie heeft, hoewel het toestel tot op zekere hoogte een beetje samenvalt met de Nokia 6303 Classic. Dit toestel zal lager geprijsd zijn en is niet direct op de camerafuncties gericht, maar valt qua specificaties ongeveer samen met de C510. Daarnaast is ook de 6303 Classic gericht op de wat conservatievere consument met een kleine beurs.

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type C510
Telefoon model Candybar
Scherm afmeting 2,2″
Scherm type TFT
Scherm resolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 262.144 kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Memory Stick Micro (M2)
Intern geheugen 100MB
Kleur
Kleuren Zwart; zilver; wit/rood
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Stand-by tijd 400 uur
Accu 930 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0 met A2DP
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Video opname 240×320 pixels @30fps
Radio FM radio met RDS
Audio Mp3, aac, aac+, aac++, wma, wav
Videospeler 3gp, mp4
Extra’s Glimlach-herkenning, TrackID, motion gaming

Het doosje van de C510 is niets bijzonders, hij is redelijk klein en ziet er redelijk sober uit. Er staan een aantal foto’s van het toestel op samen met wat belangrijke functies van het toestel. Het doosje is een typisch Sony Ericsson mid-range doosje, met een bovenkant die eraf klapt en vervolgens een kartonnen plateautje met het toestel erop onthuld. Onder dit plateautje is een bakje met accessoires te vinden, die een dubbele bodem heeft waar de boekjes en de cd in verstopt zitten. Er zijn erg weinig accessoires met de C510 meegeleverd, er zit alleen een datakabel, een lader en een redelijk slechte headset (HPM-60) in het doosje, van een geheugenkaart of een leuke extra is geen spoor. Dat eerste is erg jammer, omdat juist het soort gebruikers dat voor de C510 kiest vaak niet zelf al een geheugenkaartje heeft en het toestel maar 100MB geheugen heeft wat wel erg weinig is. Ook het geld om nog een kaartje te kopen ontbreekt vaak bij deze gebruikers, erg jammer dus. We vinden dan ook dat het pakket van de C510 een beetje mager is, maar er is iets voor te zeggen als je kijkt naar de prijs van het toestel.

Het design van de Sony Ericsson C510 is, zoals in de inleiding al te lezen was, redelijk conservatief en klassiek te noemen. Er komen wat elementen van de C902 in het toestel terug, zoals de verschillende strepen op de zijkant, maar over het algemeen heeft de C510 een design dat aan de conservatieve kant is. Desalniettemin is het toestel redelijk stijlvol en ook de lenscover aan de achterkant is een mooi element. Deze is helemaal plat als hij dichtgeschoven is en schuift over de batterijklep heen als hij opengeschoven wordt, op eenzelfde manier als we die kennen van de Sony Ericsson C905. Dit voorkomt dat er een grote bobbel om de cameralens heeft zonder dat daarbij de lenscover verloren gaat.

Over het algemeen voelt de C510 lekker aan, hij is niet te zwaar en niet te groot. Wel hebben we steeds het gevoel dat de C510 eigenlijk wat te lang is, maar dit is niet echt storend. Het toestel is met zijn 1,3 centimeter ook lekker dun en dat wordt door de bovengenoemde lenscover ook niet verpest door een dikke bobbel rond de lens. De materialen waar de C510 van gemaakt zijn voelen een beetje goedkoop aan, maar het is dan ook een goedkoop toestel. De batterijklep zit als het toestel de fabriek verlaat erg vast, maar we kunnen ons voorstellen dat die na verloop van tijd te los kan gaan zitten wat een potentieel minpuntje is voor de C510.

De voorkant van de C510 herbergt natuurlijk het toetsenbord, dat het toestel op de een of andere manier zijn klassieke look meegeeft. Boven het toetsenbord zit het scherm dat met 2,2 inch redelijk groot is, omgeven door een glimmend gebied waar erg makkelijk vingerafdrukken op komen. In dit gebiedje zitten ook nog de tweede camera waarmee je kan video-bellen en de speaker waarmee gesprekken gevoerd kunnen worden. Dit geheel is omgeven door een zilveren rand met wat glittertjes erin verwerkt, waarin helemaal onderaan de microfoon te vinden is.

Sony Ericsson C510 voorkant

 

Sony Ericsson C510 voorkant detail

 

Sony Ericsson C510 voorkant detail

 

De achterkant van de Sony Ericsson C510 bestaat uit twee delen, namelijk de batterijklep en de lenscover. De batterijklep is van hetzelfde zilveren plastic met glittertjes erin als de rand om het scherm en toetsenbord heen gemaakt, de lenscover is gemaakt van een dun laagje metaal. Omdat dit geborsteld is ziet het er erg mooi uit en natuurlijk voelt het een stuk beter dan het plastic dat in de rest van het toestel gebruikt is. Als de lenscover dichtgeschoven is dan bevinden zich op de achterkant alleen een aantal gleufjes voor de speaker, samen met het Sony Ericsson logo dat een beetje uitsteekt waardoor het onmogelijk is om het toestel helemaal stevig neer te leggen op een vlakke ondergrond. Het zal altijd een beetje blijven wiebelen. Als je de lenscover openschuift, iets dat makkelijker gezegd dan gedaan is omdat je helemaal op het randje moet drukken anders blokkeert hij, komt er een klein randje tevoorschijn met daarin de cameralens en een dual-led flitsertje. Dit randje is gemaakt van spiegelend, geribbeld plastic dat niet er stevig is en erg veel last heeft van vingerafdrukken, maar er wel leuk uitziet en het toestel nog een klein beetje een moderne look meegeeft.

Sony Ericsson C510 achterkant lenscover dicht

 

Sony Ericsson C510 achterkant lencover open

 

Sony Ericsson C510 achterkant detail batterijklep

 

Sony Ericsson C510 achterkant detail

 

Sony Ericsson C510 achterkant detail

 

Sony Ericsson C510 achterkant detail

 

De onder- en bovenkant van de Sony Ericsson C510 zij niet echt spannend, sterker nog, er is helemaal niets op te vinden. Ze hebben eenzelfde design als de Sony Ericsson C902, met twee grijze lijntjes door de zilveren ondergrond. Het ziet er leuk uit, maar zoals gezegd is er verder niets op deze zijden te vinden.

Sony Ericsson C510 onderkant

 

Sony Ericsson C510 bovenkant

 

De bijde zijkanten van de C510 hebben hetzelfde design als de boven- en onderkant, met twee grijze streepjes door het zilveren vlak heen. Hier zijn echter wel een aantal interessante elementen te vinden. Rechts vinden we, zoals bij bijna elke telefoon, een cameratoets en een volumetoets, welke beide uitgevoerd zijn in glimmend zilver plastic. De toetsjes zijn beide goed te bedienen, maar de volumetoets zit een beetje los waardoor hij bij het gebruik een beetje heen en weer schuift. De linkerkant van het toestel is uitgerust met de fast-port, die nog steeds niet afgedekt is met een klepje, waardoor enerzijds het design van de telefoon een beetje verstoord wordt en anderzijds de poort makkelijk vol komt met vuil. Onderaan de linkerkant zit de geheugenkaart-ingang, die wel erg netjes afgedekt is. Het klepje van de poort past precies in één van de grijze strepen en daardoor gaat het geheugenkaartslot helemaal op in het design.

Sony Ericsson C510 rechterkant

 

Sony Ericsson C510 rechterkant detail

 

Sony Ericsson C510 rechterkant detail

 

Sony Ericsson C510 linkerkant

 

Sony Ericsson C510 linkerkant detail

 

Sony Ericsson C510 linkerkant detail

 

Scherm

De Sony Ericsson C510 heeft niet veel bijzonders te bieden wat betreft het scherm, het is een redelijk standaard TFT-display met een resolutie van 320×240 pixels en een doorsnede van 2,2 inch. Wel is het scherm erg mooi te noemen, zoals we gewend zijn van Sony Ericsson. Het scherm is erg helder en de kleuren zien er ontzettend mooi uit, ook onder direct zonlicht. Hoewel het scherm in de laaste situatie niet heel goed zichtbaar is, is het zeker beter dan het huidige gemiddelde op de markt. Zeker voor een mid-range toestel als deze vinden we het scherm erg geslaagd.

Toetsenbord

Het numerieke toetsenbord van de C510 is lekker handzaam, de toetsen zijn groot genoeg en er zit een duidelijke afscheiding tussen. De toetsjes geven genoeg feedback bij het indrukken en nadat je even aan het toetsenbordje gewent bent is een sms’je dan ook zo getyped. Het navigatietoetsenbord van de C510 is iets minder prettig, maar er valt zeker goed mee te werken. De twee selectietoetsen, de wistoets en de toets die het activiteitenmenu oproept zijn in een soort kommetje geplaatst, waardoor je soms op het randje drukt wat niet erg prettig aanvoelt. De navigatietoets en de bel- en ophangtoets zijn verder wel prima te gebruiken. Speciaal om nog een beetje meer nadruk te leggen op het Cyber-Shot merk van de C510 heeft Sony Ericsson in de rechter rij met numerieke toetsen snelkoppelingen toegevoegd die oplichten in de cameramodus. Deze zijn erg handig, maar daarover meer in het hoofdstuk over de camera van het toestel. Op de rechterkant van de C510 zitten een cameratoets en de twee volumetoetsen, welke prettig in gebruik zijn. De volumetoetsen zijn een beetje aan de kleine kant, maar ze zijn nog goed te gebruiken.

Sony Ericsson C510 toetsenbord

 

Sony Ericsson C510 toetsenbord sneltoetsen

 

De interface is traditioneel een van de sterkste punten van Sony Ericsson en ook voor de C510 is dat zeker waar. Het toestel draait op Sony Ericsson’s standaard interface, ook wel bekend als A2 of A200. Deze interface maakt gebruik van simpele menustructuren en is overzichtelijk gerangschikt. Bovendien ziet het geheel er mooi uit en zijn er een aantal flashmenu’s beschikbaar die het hoofdmenu van de telefoon een beetje opleuken met andere icoontjes en animaties. Helaas is het niet mogelijk om op een makkelijke manier meer van deze menu’s te installeren. Je kunt wel je telefoon aanpassen met verschillende thema’s, iets dat helaas van de markt lijkt te verdwijnen. Als andere leuke toevoeging heeft de C510 flash stand-by schermen die reageren op beweging in sommige thema’s, iets dat er erg leuk uitziet. Er zijn redelijk wat instellingen beschikbaar in de C510, maar dat is verder niets speciaals.

Screenshot Sony Ericsson C510 stand-by

 

Screenshot Sony Ericsson C510 menu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 menu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 menu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 flashmenu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 flashmenu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 flashmenu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 flashmenu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 flashmenu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 media-menu

Voor al je multimedia heeft de C510 een media-menu, dat erg stijlvol is en ook handig werkt. Al je media zijn hier terug te vinden onder verschillende categorieën, namelijk Foto, Muziek, Video, Games en Webfeeds. Hierin zitten onder andere ook de muziekspeler en de galerij van het toestel verwerkt en ook zit er een RSS-lezer verwerkt in het mediamenu. Het menu heeft een autorotate-functie die lekker werkt alleen een klein beetje vertraging heeft. Afhankelijk van je thema heeft het menu een witte of een zwarte achtergrond.

Screenshot Sony Ericsson C510 activiteiten menu

De C510 ondersteund ook een beperkte vorm van multi-tasking. Het toestel heeft een speciaal menuutje, het ‘activiteiten menu’. Hier staan een aantal snelkoppelingen en favorieten in, maar de belangrijkste twee functies van het menu zijn dat het multi-tasking mogelijk maakt en dat het menu dingen als afspraken, nieuwe sms’jes en gemiste gesprekken weergeeft. Het toestel kan een aantal java-applicaties naast elkaar draaien en ook dingen als muziek luisteren en sms’en gaan samen. Tussen de verschillende java-applicaties kan gewisseld worden via het activiteiten menu, dat trouwens via een speciale toets opgeroepen kan worden. Deze toets zit onder de linker selectietoets.

Screenshot Sony Ericsson C510 activiteiten menu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 activiteiten menu

 

Screenshot Sony Ericsson C510 activiteiten menu

 

De interface van de Sony Ericsson C510 werkt over het algemeen snel genoeg, hoewel het toestel in een aantal situaties een beetje langzaam aanvoelt. Zo duurt het bijvoorbeeld even om een flashmenu te laden en ook het media-menu heeft even tijd nodig om helemaal goed geladen te zijn. Verder lopen niet alle java-applicaties heel soepel, maar ook dit is wat ons betreft zeker voldoende.

De Sony Ericsson C510 is een Cyber-Shot telefoon en het toestel heeft dan ook een naam hoog te houden op het gebied van de camera. Ondanks dat de C510 een mid-range telefoon is heeft hij erg veel snufjes bij zijn camera, zoals glimlach-herkenning, gezichtsherkenning en geo-tagging. Daarnaast is de resolutie niet echt slecht met 3,2 megapixel en zijn dingen als autofocus, een flitser en een speciale lenscover aan boord. De camera-afdeling van het toestel klinkt dan ook veelbelovend en dat zullen we hier onderzoeken.

Foto

Sony Ericsson C510 screenshot camera zoekerscherm

De Sony Ericsson C510 heeft dezelfde camerainterface als alle recente Sony Ericsson feature-phones die we gereviewd hebben, maar met wat meer instellingen dan bij de meeste telefoons. We vinden nog steeds dat deze interface ontzettend makkelijk in gebruik is en de actieve lenscover en cameratoets helpen hier alleen maar in bij. Het toestel is één van de meest gebruiksvriendelijke cameratelefoons op de markt op het moment wat ons betreft. Je kunt de camera direct opstarten door de lenscover naar beneden te schuiven, waarna je direct in het zoekerscherm komt. Een foto maken is zo gedaan daarna, het enige dat je hoeft te doen is op de cameratoets drukken. Het cameramenu is weergegeven als een balk onderaan het scherm met doorzichtige pop-ups erboven. Dit ziet er strak uit en werkt prima. Het toestel heeft instellingen voor allerlei zaken, zoals Scenes, verschillende focus-modi waaronder gezichtsdetectie, de lichtmeetmodus en de witbalans. Iets dat we nog steeds missen is een instelling voor de iso-waarde van het toestel. Dit kan uitsluitend automatisch gebeuren. Een andere rariteit die het toestel heeft, is dat hij alleen in vga-resolutie digitaal kan zoomen, iets dat bij een dergelijke cameratelefoon echt niet kan wat ons betreft. Het toestel heeft voor de opnamemodus, de scenes, de focus en de flitser aparte sneltoetsen die oplichten als je in de cameramodus komt. Dit zijn de 3-, 6-, 9- en #-toets, waarop een speciaal icoontje is weergegeven. Bij het indrukken van zo’n toets krijg je een popup te zien met daarop de verschillende mogelijkheden waar je doorheen kan navigeren met de navigatietoets of door opnieuw op de sneltoets te drukken. Ook dit werkt prettig.

Screenshot Sony Ericsson C510 camera instellingen

 

Screenshot Sony Ericsson C510 camera instellingen

 

De kwaliteit van de foto’s die je met de Sony Ericsson C510 schiet is redelijk goed te noemen. Foto’s hebben lekker levendige kleuren en zijn over het algemeen redelijk scherp, vooral close-ups worden goed scherp met het toestel. Iets dat wat minder is, is dat de foto’s matig presteren op het gebied van ruis. Er is meer ruis in de foto’s aanwezig dan we zouden willen, hoewel het nog net acceptabel is. Een ander puntje van kritiek dat we hebben is dat sommige overgangen er onnatuurlijk uitzien. Foto’s zijn niet zo snel bewogen, wat te danken is aan de relatief lage resolutie die de C510 heeft. Dit heeft natuurlijk wel het nadeel dat de foto’s niet heel groot te bekijken zijn, maar voor een printje van 10×15 of om op de computer of tv te laten zien zijn de foto’s ruim groot genoeg. Hieronder kun je een aantal foto’s vinden die we met de C510 gemaakt hebben.

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Camerasample Sony Ericsson C510

 

Een leuke nieuwe functie die de C510 heeft is de zogenaamde Smile Shutter. Deze functie kenden we al van andere producenten, die het doorgaans gewoon glimlach-herkenning noemen, maar voor Sony Ericsson is het helemaal nieuw. De functie is erop gericht dat je altijd lachende mensen op je foto krijgt. Het werkt heel simpel, het toestel zoekt eerst naar gezichten in de foto, als hij die gevonden heeft druk je op de cameratoets en dan wacht het toestel totdat het gezicht begint te glimlachen, waarna het toestel een foto zal nemen. De functie werkt niet altijd even snel en accuraat, maar vaak weet het toestel je glimlach wel te vangen en de functie is gewoon een leuke gadget. Hieronder staat een filmpje waarop de functie getoond wordt.

Video

Met de C510 kan je naast fotograferen ook snel een videotje schieten. Sony Ericsson staat echter bekend om zijn slechte video-opname in telefoons en dit geldt dan ook voor de C510. Het toestel schiet filmpjes in QVGA resolutie met een framerate van 30 fps, wat voor een cameratelefoon toch wel wat weinig is. Dit is ook duidelijk te zien aan de filmpjes. De kleuren en het geluid zijn prima, maar het beeld is echt niet conform de huidige markt-trends. Hieronder staat een voorbeeldfilmpje, waar je zelf kunt bekijken hoe de video’s er uit zien. De interface is hetzelfde als die van de fotocamera, wat betekend dat we daar wel heel tevreden mee zijn.

Sony Ericsson C510 screenshot videocamera

 

Galerij

Sony Ericsson C510 screenshot galerij

Geen camera is compleet zonder galerij en ook de C510 heeft een leuke galerij ingebouwd. Je kunt er via de camera bij door met de navigatietoets tussen de verschillende camermodi te wisselen en de galerij kan ook via het mediamenu bereikt worden. Via de camera kom je meteen bij je foto’s, die je met één druk op de knop in een mooie diashow inclusief effecten en achtergrondmuziekje kan weergeven. Verder heeft de galerij een ingebouwde ‘PhotoFix’ functie, die je foto’s net wat beter kan maken qua belichting en kleuren. Via de ingebouwde foto-editor van de C510, genaamd PhotoDJ, kun je handmatig de belichting, helderheid en de kleuren van de foto aanpassen en ook het toevoegen van een effectje of illustratie behoort tot de mogelijkheden. Natuurlijk heeft de galerij ook auto-rotate en kun je een ge-geo-tagde foto in Google Maps bekijken. Als je via het mediamenu naar de galerij gaat, kun je er voor kiezen om direct naar je laatste foto te gaan, waarna je op het punt uitkomt waar je via de camera terechtkomt, maar je kunt ook eerst door je foto’s bladeren. Je foto’s zijn hier per maand gerangschikt, waardoor je ook oudere foto’s snel kunt vinden.

Sony Ericsson C510 screenshot diashow

 

Sony Ericsson C510 screenshot foto op kaart

 

Sony Ericsson C510 screenshot fotos per maand

 

Ondanks dat de Sony Ericsson C510 een Cyber-Shot telefoon is, heeft het toestel een prima muziekspeler. Niet alle Walkman-snufjes van Sony Ericsson zijn aanwezig, maar het toestel is wel gezegend met de laatste versie van de Walkman-speler van de fabrikant. Ook een FM radio is aanwezig op de C510 en de MegaBass-equalizer moet verzekeren dat ook hardcore-fans het geluid van de C510 goed vinden klinken.

Muziekspeler

Je gaat de muziekspeler van de C510, net als de galerij, via het media-menu binnen. De hele interface is aangepast op het media-menu en deze twee gaan dan ook vlekkeloos in elkaar over. Als je het muziek-item in het menu selecteerd krijg je meteen een lijst met verschillende categorieën voorgeschoteld, waar geen speciale dingen onder vallen. Hier kun je door je muziekbibliotheek bladeren en aangezien elk icoontje dat je aanklikt in de kantlijn komt te staan zul je nooit de weg kwijtraken. Het afspeelscherm bestaat uit informatie over het nummer, een album-art en wat info over geselecteerde instellingen. Het toestel lijkt de album-arts niet zo goed op te pakken, we verwachten dat deze uitsluitend via Sony Ericsson’s media-manager toegevoegd kunnen worden. Dit programma wordt meegeleverd, maar is redelijk langzaam. De muziekspeler heeft niet veel instellingen, maar standaard dingen zoals een equalizer, een shuffle modus en stereo-widening zijn wel aanwezig. We zijn over het algemeen dik tevreden met de muziekspeler van de C510, iets dat we van Sony Ericsson gewend zijn.

Sony Ericsson C510 screenshot muziekspeler

 

Sony Ericsson C510 screenshot muziekspeler

 

Sony Ericsson C510 screenshot muziekspeler

 

De muziekkwaliteit die de C510 weet neer te zetten over de speakers is prima. De boxjes zijn redelijk hard en het geluid is relatief helder. Ook is er een redelijke bas aanwezig, zeker als je de MegaBass-equalizer selecteerd. Ook over de headset is er veel bas aanwezig dankzij de MegaBass, wat voor muzieksoorten als Dance, Trance, Hardcore en andere electronische genres erg prettig is. Ook zonder de MegaBass klinkt de muziek helder en goed en we kunnen de C510 dan ook een goede beoordeling geven op het gebied van muziekkwaliteit.

FM radio

De FM radio die in de Sony Ericsson C510 verwerkt is, is nog steeds dezelfde als die die drie jaar geleden in Sony Ericsson telefoons te vinden was en het is dan ook niets bijzonders. De ontvangst is gewoon gemiddeld en het geluid is ongeveer hetzelfde als dat wat uit de muziekspeler komt, afhankelijk van de ontvangst natuurlijk. Iets dat drie jaar geleden nog niet in de radio van de C510 te vinden was is de TrackID functie, maar ook die gaat al even mee en hoeft ook geen verdere uitleg aangezien hij precies hetzelfde is gebleven als toen hij begin 2007 voor het eerste geïmplementeerd werd.

De Sony Ericsson C510 heeft natuurlijk allerlei handige applicaties zoals de kalender, rekenmachine, wekker, MusicDJ, stopwatch en zelfs een codememo-applicatie staat op de C510 geïnstalleerd. Verder zijn er een aantal applicaties die helemaal aansluiten bij het Cyber-Shot merkje dat de C510 draagt, zoals Photo Mate, dat je voorziet van een aantal handige tips voor het fotograferen. Ook heeft het toestel een foto bewerkings programma dat we al hebben besproken onder het hoofdstuk camera en er is een programma om video’s te maken uit verschillende foto’s. Verder heeft de C510 nog een aantal andere java-applicaties, waaronder een wereldklok en een YouTube applicatie. Hieronder zullen we enkele interessante applicaties bespreken. Over andere applicaties kun je veel terugvinden in andere Sony Ericsson-reviews van All About Phones of deze zijn zo standaard dat het geen zin heeft om ze te bespreken.

Kalender

Zoals elke telefoon heeft de Sony Ericsson C510 een agenda-functie ingebouwd. Deze is niet erg bijzonder, maar lekker handzaam en overzichtelijk met verschillende kleurtjes. Elke dag waarop een afspraak staat is dik gedrukt in het maandoverzicht, de huidige dag is zwart omlijnt en alle weekend-dagen hebben een aparte kleur. Bij afspraken kan je wat standaard dingen zoals een omschrijving, categorie, onderwerp en een reminder instellen. Het toestel heeft zowel maand-, week- en dag-weergaves, die er allen prima uitzien. Iets dat we missen is een synchronisatie mogelijkheid, maar dat is gebruikelijk voor feature-phones als de C510.

Sony Ericsson C510 screenshot agenda

 

Sony Ericsson C510 screenshot agenda

 

Sony Ericsson C510 screenshot afspraak maken

 

Rekenmachine

De rekenmachine in de C510 heeft een makeover gekregen ten opzichte van zijn voorgangers. Het programma ziet er nu wat anders uit en is daarmee iets makkelijker in gebruik. De plus en de min hebben nu een grote eigen toets gekregen, met daar tussenin een rij met andere toetsjes. Erg uitgebreid is de rekenmachine niet, maar simpele sommetjes kunnen ermee gemaakt worden. Het beste is echter nog dat er een converter is toegevoegd aan de rekenmachine, die de meest gebruikelijke zaken zoals temperatuur, lengte, massa en oppervlakte kan omrekenen.

Sony Ericsson C510 screenshot rekenmachine

 

Sony Ericsson C510 screenshot converter

 

YouTube

Sony Ericsson C510 screenshot youtube

De C510 heeft ook een YouTube-applicatie. Hiermee kan je alle basis handelingen op YouTube doen. De applicatie is via de java-applicatie beschikbaar, maar leuk is ook dat Sony Ericsson een link in het media-menu onder video’s gestopt heeft. De applicatie ziet er stijlvol uit en werkt erg makkelijk en snel als je even snel een filmpje wilt bekijken. Aangezien mobiele verbindingen nog steeds niet heel snel zijn heeft een filmpje even nodig om te laden, maar daarna spelen korte filmpjes vlekkeloos af. Lange filmpjes blijven soms hangen en hebben ook nog weleens de gewoonte om zonder geluid afgespeelt te worden, wat erg irritant kan zijn. Om hele films op YouTube te kijken is het programma dan ook wat minder geschikt. Je kunt basaal je account beheren met de applicatie, wat een leuke toevoeging is.

Games

De C510 heeft een drietal games geïnstalleerd gekregen, namelijk Bubble Town, NitroStreet Racing en Sudoku. De eerste is een spelletje waar je door balletjes te schieten combinaties van minstens drie moet maken. Het spel is in het begin erg makkelijk maar wordt dankzij slapende stenen die je twee keer moet raken en allerlei specials later erg uitdagend en we vinden het dan ook een leuk spelletje. Het tweede spel is een racegame dat redelijk goed in elkaar zit. vergelijkbaar met Need For Speed Pro Street, een game dat we van verschillende Sony Ericsson’s kennen. Het heeft zoals elk modern race-spel besturing via de accellerometer. Hiermee kan je niet alleen sturen, ook remmen en nitro gebruiken kan met de accellerometer. Je kunt verschillende nieuwe auto’s en races vrijspelen, waardoor het game niet te snel verveelt. Het laatste spelletje, Sudoku, is voor iedereen een bekend fenomeen. Het game ziet er leuk uit en is makkelijk in gebruik. Een leuk extra element is dat je prijzen kan winnen en die kunt bekijken in een café. Via dit café kun je ook online tegen elkaar spelen en je kan eigen café’s opzetten. Het is dan ook zeker een aanrader voor fans van de Sudoku games.

Sony Ericsson C510 screenshot bubble town

 

Sony Ericsson C510 screenshot nitrostreet racing

 

Sony Ericsson C510 screenshot sudoku

 

Zoals met elke telefoon, kan je ook met de C510 bellen. Daarnaast kun je smsen en zitten er wat internet-mogelijkheden in de C510 ingebouwd, hoeweld die door het relatief kleine scherm lastig tot hun recht kunnen komen. Het toestel is echter wel uitgerust met HSDPA-verbindingen en surfen zou dan ook lekker snel moeten gaan. Via bluetooth kan je informatie overzenden naar je PC of andere telefoons en je kunt een bluetooth-headset aansluiten. Ook je computer op afstand bedienen behoort tot de mogelijkheden.

Bellen

De Sony Ericsson C510 kent een aantal manieren om een gesprek te beginnen. Er is allereerst de contactenlijst, waarin je contacten met alle mogelijke informatie op kan slaan. Adresgegevens, verjaardagen, websites en email-adressen behoren allemaal tot de mogelijkheid en voor elk contact kan je een eigen foto en ringtone toevoegen. Je kunt ook een spraakopdracht voor een contact inspreken, waarbij je die persoon kan bellen door even de toets op de headset ingedrukt te houden en vervolgens de spraakopdracht te zeggen. De contacten-applicatie is nog steeds dezelfde die we al jaren in Sony Ericsson telefoons tegenkomen en hij voldoet gewoon goed. Erg hip is de applicatie echter niet en dit mag Sony Ericsson wat ons betreft in het tijdperk van flitsende interfaces en hippe applicaties weleens veranderen. Je kunt ook gewoon een nummer intoetsen en ten slotte heeft het toestel nog een logboek. Bij het intoetsen van een nummer is nog een smart-dial-mogelijheid aanwezig, waarbij het toestel een lijst met contacten weergeeft die een nummer hebben dat met dezelfde cijfers begint of die een naam hebben die met dezelfde letters begint.

Sony Ericsson C510 screenshot contacten

 

Sony Ericsson C510 screenshot smart dial

 

Sony Ericsson C510 screenshot logboek

 

Het bellen zelf gaat gewoon prima, het bereik is, hoewel we dit alleen in de Randstad, waar het bereik sowieso goed is, getest hebben, gewoon goed. Ook de geluidskwaliteit tijdens het bellen is oké. Natuurlijk heeft het toestel een handsfree functie, welke met één druk op de knop bereikbaar is.

Sony Ericsson C510 screenshot gesprek voeren

 

Berichten

Natuurlijk is ook smsen mogelijk met de C510 en in de sms-applicatie is wel een belangrijke verandering doorgevoerd. Vanaf de C510 zullen alle telefoons van Sony Ericsson smsjes zowel in de gewone stijl als in de chat-stijl kunnen versturen. De gewone stijl is hetzelfde als bij elke andere Sony Ericsson-telefoon. De chat-stijl ziet er mooi uit en is een stuk stijlvoller dan in bijvoorbeeld Windows Mobile-toestellen, die de functie ook ondersteunen. Je smsjes worden met tekstballonnetjes boven elkaar weergegeven, met graphics die zo van de iPhone zouden kunnen zijn. Je kunt direct onder het gespreksvenster doortypen, net zoals dat bij msn gebruikelijk is. Dit werkt lekker en ziet er mooi uit, het is dan ook een hele verbetering voor Sony Ericsson.

Sony Ericsson C510 screenshot berichten

 

Sony Ericsson C510 screenshot berichten normaal

 

Sony Ericsson C510 screenshot berichten chat-stijl

 

Browser

Sony Ericsson C510 screenshot browser

De C510 heeft ook een browser, die prima presteert. Het surfen gaat lekker snel en de browser geeft goed hele pagina’s weer. Dankzij de autorotate functie maakt het niet meer uit hoe je je telefoon houdt, zowel horizontaal als verticaal heb je goed beeld. De afbeeldingen worden erg slecht van kwaliteit, maar dat bevordert natuurlijk alleen maar je browse-snelheid. De browser heeft ook een auto-fit mogelijkheid, maar die maakt de lay-out van de pagina heel chaotisch. Desalniettemin is hij wel handig als je veel tekst wilt lezen, omdat je dan alleen naar beneden hoeft te scrollen en niet ook nog naar de zijkant.

Het uithoudingsvermogen van de C510 is redelijk goed, het toestel houdt het zo’n drie dagen vol met gemiddeld gebruik. Dat wil zeggen een paar foto’s schieten, een paar games spelen en wat bellen. Ook als je het toestel echt veel gebruikt zou hij het minimaal twee dagen vol moeten houden, het toestel is dan ook niet heel uitgebreid en dingen als Wi-Fi en GPS zijn niet aanwezig. De C510 heeft Sony Ericsson’s standaard BST-38 batterij als energiebron. Deze kan 930mAh aan stroom aan en heeft zo’n 3,3 Wattuur in zich als hij volledig geladen is.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters