Sony Ericsson C905

Sony Ericsson kondigde met haar C905 op 17 juni 2008 de eerste telefoon met ingebouwde 8.1 megapixel camera aan.

Hiermee is het aantal megapixels in een mobiele telefoon weer een stapje vooruit gegaan, nadat vorig jaar de grens van 5 megapixel werd doorbroken. Omdat we de volledige geschiedenis van de camera telefoon onlangs al eens besproken hebben, zullen we hier nu niet verder op in gaan.

Het idee was dat Sony Ericsson met haar C905 de cameratelefoon markt weer helemaal in handen zou krijgen. De producent heeft dan ook alles ingezet op foto’s maken met dit toestel. Een nadeel hiervan is dat het toestel bijna veranderd is in een camera met belfunctie, in plaats van een camera telefoon. Of deze strategie het goed gaat doen, zullen we natuurlijk nog even moeten afwachten, maar het toestel ziet er op het eerste gezicht veelbelovend uit. Om een goede indruk te geven van waar dit toestel tegenaan zal lopen als hij eenmaal op de markt is verschenen, zijn hieronder de grootste concurrenten van het toestel te vinden.

SE C905

 

De eerste en waarschijnlijk grootste concurrent van de Sony Ericsson C905 is de Samsung i8510 INNOV8. Dit toestel is, hoewel de Sony Ericsson C905 eerder aangekondigd was, het eerste 8 megapixel toestel dat op de markt is verschenen en deelt de form-factor met de C905. Het grote voordeel van de Samsung i8510 INNOV8 is dat het een smartphone is die draait op Symbian S60 3rd edition en daarmee veel meer uitbreidingsmogelijkheden heeft dan de Sony Ericsson C905. De C905 heeft als voordeel dat het gebruiksgemak een stuk groter is en de camera erg makkelijk in gebruik is, maar hierover later meer. De prijs van beide toestellen liggen ongeveer gelijk, waardoor we denken dat de Sony Ericsson C905 het nog wel eens moeilijk kan krijgen tegenover de uitgebreidere Samsung i8510 INNOV8

Samsung i8510 INNOV8

 

Naast de INNOV8 heeft Samsung nog een toestel om het op te nemen tegen de Sony Ericsson C905: de Samsung M8800 Pixon. Hoewel dit toestel Wifi moet missen en de 8 megapixel camera van mindere kwaliteit is, heeft het toestel een groot touchscreen en de Touchwiz interface als voordelen. Een soortgelijk toestel aan de Samsung M8800 Pixon is de LG KC910 Renoir, welke ook een groot touchscreen heeft en een interface die erg lijkt op Samsung’s Touchwiz interface. Deze toestellen zijn met een prijs van ongeveer 450 tot 500 euro beide goedkoper dan de C905. Dit toestel zal het dan ook nog moeilijk krijgen met deze twee toestellen als concurrent.

Samsung M8800 Pixon

 

LG KC910 Renoir

 

Tot slot is er nog de LG KC780, welke waarschijnlijk een stuk goedkoper zal worden dan alle bovengenoemde toestellen inclusief de Sony Ericsson C905. Dit toestel is dan ook een stuk minder uitgebreid en we beschouwen het dan ook niet als een echte rivaal van de Sony Ericsson C905. Er is nu al genoeg concurrentie voor de Sony Ericsson C905 en dit toestel zal het dan ook niet makkelijk krijgen.

LG KC780 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type C905
Telefoon model Slider
Besturingssysteem Java
Scherm 2.4″
TFT, 240×320 pixels
262.144 Kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Memory Stick Micro (M2)
Intern geheugen 160MB
Kleur
Kleuren Wit
Zwart
Goud
Roze
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 136 gram
Lengte 104 millimeter
Breedte 49 millimeter
Hoogte / Diepte 18-19.5 millimeter
Energie
Accu BST-38 930 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA, 3.6 Mbps
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
(A-)GPS
USB 2.0
Multimedia
Camera 8MP
Video 320×240 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met RDS
Audio MP3/AAC
Videospeler MPEG4

Uitpakken

De Sony Ericsson C905 komt in een zwarte doos, waar erg snel vingerafdrukken op komen. De doos is bijna helemaal zwart en een foto van het toestel is ver te zoeken. Wat er wel op staat is een aantal zilveren cirkels, die waarschijnlijk de lens van het toestel moeten voorstellen. Er omheen is dan ook de tekst “8.1 megapixel” te vinden. Verder is de doos helemaal zwart met op de zijkanten wat informatie, maar niet veel. Als we de doos open maken, zien we nog meer cirkeltjes, maar nu op twee verschillende helften. Deze twee helften zijn papieren flappen die makkelijk weg te klappen zijn. Onder de rechter flap is het toestel verborgen, liggend op een soort piepschuimen bedje. Onder de linker flap is een doosje met alle accessoires te vinden, onder het toestel een doosje met de handleidingen en software CD. Sony Ericsson levert aardig veel accessoires mee, hoewel we de 2GB geheugenkaart die meegeleverd is wel een beetje klein vinden voor een toestel van 550 euro. Naast deze geheugenkaart heeft Sony Ericsson ook nog een mini geheugenkaart lezer, een stereo headset, een USB kabel, een lader en een koordje meegeleverd. Helaas is de headset van niet al te goede kwaliteit en is er ook geen 3.5mm plug adapter meegeleverd.

Het design: Groot maar mooi

Wat meteen opvalt als je de Sony Ericsson C905 ziet is dat het toestel voor deze tijd erg groot is, zeker voor een java telefoon. Het formaat van 104 x 49 x 20 millimeter is dan ook niet niks. Hoewel het toestel zo groot is ligt het toch goed in de hand en ziet het toestel er prima uit. Het enige probleem met het formaat is waarschijnlijk dat het toestel slecht in sommige zakken past. Ook het gewicht van het toestel is niet gering, hoewel dit gezien het formaat ook wel mag en het toestel een robuust gevoel geeft.
De Sony Ericsson C905 zal in ieder geval in drie kleuren op de markt komen, waar Sony Ericsson kennende nog wel eens een aantal kleuren bij zouden kunnen komen. De kleuren waar het toestel in ieder geval in komt zijn zwart, wit en goud. Vooral de gouden versie ziet er erg stijlvol uit, maar is natuurlijk vooral op vrouwen gericht.

De voorkant van het toestel is, in dichtgeschoven positie, al redelijk vol. Ten eerste is er natuurlijk het scherm, dat met een diameter van 2.4 inch het toestel redelijk domineert. Boven het scherm is een balkje te vinden met links en rechts een camera sneltoets en in het midden de licht sensor en de luidspreker die gebruikt wordt om gesprekken mee te voeren. Wat ons direct opviel is dat er geen video bel camera aanwezig is, hoewel het toestel wel UMTS ondersteund en in staat is om te video bellen. Onder het scherm is eerste een overdreven brede balk te vinden met de tekst “Cyber-shot” er op, ruimte die volgens ons beter voor het scherm gebruikt had kunnen worden. Onder deze balk is de navigatie toets, welke met in de camera functie blauw oplichtende icoontjes aangeeft welke functie de gekozen richting heeft in de camera functie, geplaatst. Aan weerszijden van deze navigatie toets zitten drie functie toetsen, waarvan de bovenste selectietoetsen zijn, de middelste de bel- en ophang toetsen zijn en de onderste twee zijn twee toetsen met een vaste functie. Voor de linker is dat een snelkoppeling naar het activiteiten menu en de rechter toets is de wis toets.

Sony Ericsson C905

 

Als we het toestel openschuiven komt het numerieke toetsenbord tevoorschijn. Deze is van zwart, mat plastic gemaakt met zilverkleurige lijntjes tussen de toetsen rijen.

Sony Ericsson C905

 

De achterkant van de Sony Ericsson C905 is op het eerste gezicht erg leeg. Behalve de zwarte batterijklep, die trouwens van erg fijn plastic gemaakt is, is er een tweedelige zilverkleurige band te vinden, waarvan het bovenste deel voorzien is van de tekst “Cyber-Shot”. Links onderin, op de batterij cover, is tot slot nog de tekst “Sony Ericsson” met daarnaast het logo van het merk te vinden. Na het toestel opengeschoven te hebben komt er nog een zilverkleurig deel tevoorschijn met bovenaan een rechthoekige ophoging. Helaas heeft dit deel heel veel last van vette vingerafdrukken, iets waar de rest van het toestel trouwens heel weinig last van heeft.

Sony Ericsson C905

 

Wat ons meteen al opgevallen was, was dat we nergens een camera lens gevonden hebben op de achterkant. Een beetje vreemd voor een Cyber-Shot telefoon met een 8.1 megapixel camera natuurlijk. Wat we echter nog over het hoofd gezien hadden, was dat het bovenste deel van de zilverkleurige band op de achterkant naar beneden geschoven kan worden. Hierbij zakt het onderste deel iets naar onder en maakt zo plaats voor het bovenste deel, wat een erg mooie oplossing is van Sony Ericsson. Zo is er geen uitstekend camera klepje, maar is de lens toch goed beschermd. Onder het klepje is het erg druk met natuurlijk op de eerste plaats de lens van de 8.1 megapixel camera. Verder is er nog een zelfportret spiegeltje en een klein rood lampje waarvan we de functie nog niet ontdekt hebben te vinden. Wat echter misschien nog wel het opvallendste is, is dat er zowel een LED flitser als een xenon flitser rond de lens te vinden zijn. De LED flitser wordt als autofocus lampje en als eventueel film licht gebruikt. Tot slot is er naast de xenon flits nog een rood lampje te vinden, wat tijdens het maken van een video aan staat.

Sony Ericsson C905

 

De bovenkant van het toestel is helemaal leeg, behalve de naad waar het bovenste en het onderste deel van het toestel bij elkaar komen dan. De bovenkant is net als de rest van het toestel van zwart, mat plastic dat er prettig aanvoelt en helemaal rond, zodat het niet veel meer is dan een overgang tussen de voor- en achterkant van het toestel.

Sony Ericsson C905

 

De onderkant is net als de bovenkant helemaal rond en van mat zwart plastic. Er zijn echter in tegenstelling tot de bovenkant, wel twee belangrijke onderdelen te vinden. De eerste en belangrijkste is de speaker, die aan de rechter kant zit. Helemaal links zit een uitstekend ringetje waar het meegeleverde koortje of een ander telefoon sierraad of iets dergelijks aangehangen kan worden.

Sony Ericsson C905

 

De rechterkant van het toestel is erg mooi ontworpen. Er zijn vier toetsen op te vinden die omringt zijn door een zilverkleurige ring, waarvan we wel hopen dat hij niet te snel verf zal loslaten. De eerste toets in deze ring is de camera toets. Deze ronde toets is groot genoeg en erg prettig in gebruik. Vervolgens zijn in het midden van de rechter zijkant twee toetsen te vinden om tussen de verschillende camera modi te schakelen. De eerste wisselt tussen de video en foto modus, de tweede roept de afbeeldingen galerij op. Helemaal aan de bovenkant van het toestel is tot slot de volume toets te vinden. Zoals meestal op een mobiele telefoon is deze volume toets ook te gebruiken om te zoomen met de camera.

Sony Ericsson C905

 

We zijn aangekomen bij de laatste kant van het toestel, de linker kant. Hier zijn geen toetsen op te vinden, maar wel is er de fast port van Sony Ericsson te vinden, die helaas nog steeds niet afgedekt is met een klepje. Het geheugenkaart slot dat naast de fast port te vinden is, is gelukkig wel afgedekt met een klepje, maar het is erg lastig om de geheugenkaart er uit te peuteren. De linkerkant is net als de rechterkant omgeven met een zilverkleurige rand.

Sony Ericsson C905

 

De bouwkwaliteit van de Sony Ericsson C905 is niet heel goed, maar zeker niet slecht. Dit in tegenstelling tot wat sommige andere sites zeggen. Waarschijnlijk is dit verschil in mening er omdat wij een productie model hebben en sommige andere sites een prototype in handen hebben gehad. De slider heeft aan de bovenkant een beetje speling en de lenscover voelt niet heel erg stevig aan, maar dit is beide niet zo erg dat het een groot probleem zal opleveren. Verder kraakt het toestel een heel klein beetje als de bovenkant hard ingedrukt wordt, maar ook dit zal geen probleem vormen.

Heldere bediening

Na de Sony Ericsson C905 grondig bekeken te hebben, is het natuurlijk niet onhandig om te weten hoe het toestel te bedienen is en of dit allemaal wel goed werkt. We beginnen met het scherm. Met een grootte van 2,4 inch is het scherm lekker groot, wat voor veel functies van het toestel erg prettig is. Hoewel het scherm niet zo groot is als dat van bijvoorbeeld de Samsung i8510 INNOV8, is de grootte wat ons betreft ruim voldoende. Het scherm is niet zo goed als dat van sommige andere Sony Ericsson toestellen, wat vooral met de kleurdiepte te maken heeft. De helderheid van het scherm is namelijk prima. Verder is het scherm erg scherp en zijn de meeste details goed te zien. Al met al zijn we dus ontzettend te spreken over het scherm van de Sony Ericsson C905.

Het toetsenbord van de Sony Ericsson C905 voelt een beetje stijf aan, maar is prima te gebruiken. De navigatietoets en de functietoetsen zijn wel erg prettig in gebruik, maar het numerieke toetsenbord voelt een beetje stijf aan. Wat we wel erg fijn vinden aan het numerieke toetsenbord is dat het grote toetsen heeft die makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. De toetsen op dit toestel die het prettigste in gebruik zijn, zijn echter de sneltoetsen op de zijkant. Deze geven een goede druk feedback en zijn ook lekker soepel, in tegenstelling tot het gewone toetsenbord. Ons enige kleine kritiekpuntje is dat de toetsen die gebruikt worden om tussen de camera modi te schakelen een beetje klein zijn, maar dit levert meestal geen problemen op.

Sony Ericsson C905

 

Geweldige interface

Één van de sterkste punten van Sony Ericsson is toch altijd wel de interface van haar toestellen geweest. We hebben dan ook hoge verwachtingen voor de interface van de Sony Ericsson C905. Het stand-by scherm is erg simpel gehouden met onderaan een klok die zowel de tijd als de datum weergeeft. Deze klok is via het instellingen menu zowel groot als klein in te stellen. Verder is er boven in het stand-by scherm de statusbalk te vinden en staat er boven de twee selectietoetsen welke functie ze in het stand-by scherm hebben. Wat we wel jammer vonden is dat deze functies niet te veranderen zijn. Het midden van de navigatietoets leid ons, zoals altijd, naar het hoofdmenu van het toestel. Het menu is erg mooi en heeft een aantal verschillende lay-outs. Zo kunnen alle icoontjes gewoon in een raster weergegeven worden, maar het is ook mogelijk om telkens één icoontje op het scherm te hebben of de icoontjes in een rondje te laten draaien. Tot slot is er bij sommige thema%u2019s nog de mogelijkheid om een “flash menu” weer te geven. Deze menu’s zijn voorzien van aangepaste icoontjes en leuke animaties. Wat wel erg jammer is, is dat er buiten de standaard flash menu’s geen andere toegevoegd kunnen worden.

Home page 
Menu Menu 
Menu Menu 

Naast het hoofdmenu, zijn er natuurlijk ook nog submenu’s, welke allemaal als een simpele lijst met kleine pictogrammen weergegeven zijn. Sommige submenu’s werken met tabbladen, iets dat erg fijn werkt. Naast de “normale” submenu’s is er ook nog het media menu. In dit menu zijn alle multimedia bestanden op het toestel samengebracht, van afbeeldingen tot spelletjes en van muziek tot rss feeds. Dit media menu ziet er uit zoals het menu van de Playstation portable en heeft een aantal leuke animaties. In het midden van het geselecteerde item is een blauwe streep te vinden, met een blauwe gloed aan de rechter kant. Hiervandaan worden ook blauwe bolletjes “uitgespuwd”, die vervolgens weer terug “vallen” naar de beginplaats. Het geheel doet een beetje denken aan een vulkaanuitbarsting en ziet er erg leuk uit. Als we een submenu binnen gaan, komt het icoontje waar we vandaan komen helemaal links te staan, waardoor we precies kunnen zien waar we vandaan komen. Tot slot is het mogelijk om het menu automatisch mee te laten draaien met de stand van het toestel, dankzij de ingebouwde accellerometer.

Menu Submenu 
Menu 

Camera telefoon, of toch andersom?

De Sony Ericsson C905 is het eerste toestel van de fabrikant met een 8 megapixel camera. Hiermee wordt de grens tussen een cameratelefoon en een camera met bel functie dan ook erg klein. Al snel na de lancering van de Sony Ericsson C905 klonk er dan ook kritiek dat het toestel meer een digitale camera met bel functie was, dan een mobiele telefoon met goede camera functie. Wat ons betreft is die kritiek niet helemaal terecht, omdat het toestel niet op andere onderdelen inlevert ten opzichte van andere telefoons. Om te zien of de camera het ook echt kon opnemen tegen een normale digitale compact camera, namen wij de Sony Ericsson C905 en de Samsung i8 mee naar buiten, om te zien welke van de twee nou eigenlijk betere foto’s maakt. De Samsung i8 is een digitale compact camera, die ook wel van een beetje multimedia houdt. De camera heeft net als de Sony Ericsson C905 een 8.1 megapixel camera. Het grootste verschil tussen de camera’s van beide apparaten is dat de Samsung i8 optische zoom heeft en de Sony Ericsson C905 niet. Hier zullen wij dan ook verder niet op in gaan. Ook de lens van de Samsung i8 is een stuk groter en beter, maar daar wordt de vergelijking niet minder interessant op. Zeker niet als we bedenken dat de Samsung i8 voor een digitale camera nog een vrij kleine lens heeft.

C905 en digitale camera

 

De foto’s van beide toestellen zien er erg mooi uit, hoewel ons wel meteen opvalt dat de kleuren van de Sony Ericsson C905 een stuk feller en kouder zijn tegenover de wat zachtere, warmere kleuren van de Samsung i8. Iets anders dat ook meteen opvalt, is dat de Samsung i8 bij foto’s buiten een zodanig lange sluitertijd kiest, dat bijna alle buiten foto’s die wij met de Samsung i8 gemaakt hebben lichtelijk bewogen zijn. Helaas was het niet mogelijk om deze test met een statief te doen, daar er geen statief voor de Sony Ericsson C905 bestaat. Dat is alvast één pluspunt voor de Sony Ericsson C905 dus. De contrasten in de foto’s zijn bij de Sony Ericsson C905 een stuk abrupter dan bij de Samsung i8, wat meestal zorgt voor een betere foto. Waar de Samsung i8 weer een puntje terugwint op de Sony Ericsson C905, zijn de details in de foto. Deze zijn bij de Sony Ericsson C905 grotendeels verdwenen, waarschijnlijk door een agressieve camera software. Dit zorgt er, in combinatie met de wat onnatuurlijkere kleuren van de Sony Ericsson voor dat foto’s van de C905 er soms wat onnatuurlijk uit komen te zien. Bij tegenlicht foto’s was de Sony Ericsson C905 aardig in staat om de foto’s, behalve de plaats waar de zon is dan, goed belicht te houden. Hier wint het toestel het zeker van de Samsung i8, waarbij foto’s met tegenlicht in de automatische stand vrijwel altijd overbelicht waren. Kijken we naar foto’s die binnenshuis gemaakt zijn, dan valt meteen op dat de Samsung i8 hier veel betere foto’s maakt. Beide toestellen lieten de flits in bijna alle gevallen binnenshuis afgaan. De Samsung i8 kon hier echter veel beter mee omgaan dan de Sony Ericsson C905 en maakt beter belichte, scherpere foto’s met minder ruis. Ook de kleuren waren binnenshuis veel levendiger bij de Samsung i8 dan bij de Sony Ericsson C905. Tot slot is de flitser van de Samsung i8 net wat feller, waardoor foto’s die in het donker gemaakt zijn beter uit de bus komen dan bij de Sony Ericsson C905. Hieronder zijn verschillende foto’s te vinden die met beide camera’s gemaakt zijn.

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Camera test

 

Zoals in de camera samples hierboven te zien is, zijn de foto’s van de C905 erg mooi. Hoewel de foto’s het op de meeste punten niet winnen van de Samsung i8, weet het toestel toch vooral buiten een aantal punten te scoren. Hieruit kunnen we wel concluderen dat de Sony Ericsson C905 het wel zal winnen van een wat simpelere digitale camera en dus het gat tussen de mobiele telefoon een de digitale camera grotendeels gedicht heeft.

Foto kwaliteit is erg belangrijk als het gaat om de camera functie van een mobiele telefoon, maar het is niet het enige onderdeel van de camera functie. Een ander heel belangrijk onderdeel is de interface en algehele gebruikers ervaring. We moeten zeggen dat deze erg goed is bij de Sony Ericsson C905. Allereerst is de camera functie ontzettend makkelijk te openen en dit gaat ook lekker snel. Het enige dat gedaan moet worden is de lenscover naar beneden trekken, waardoor de lens bloot komt te liggen. Als dit gebeurt is, zal de camera van de C905 meteen opstarten en zijn we nog maar één druk op de knop verwijderd van een foto. Andere manieren om de camera op te starten zijn via het menu naar de camera functie gaan of op de camera toets drukken, maar ook dan zal de lenscover naar beneden getrokken moeten worden voordat er een foto gemaakt kan worden. Als we eenmaal in de camera modus van het toestel beland zijn, is het enige dat we nog moeten doen om een foto te maken de camera toets indrukken. Natuurlijk is het ook mogelijk om voor het maken van een foto een aantal instellingen te doen, wat trouwens erg makkelijk gaat. Er zijn zes sneltoetsen gemaakt voor de camera, die allemaal blauw verlicht zijn als de camera functie open staat. De vier richtingen van de navigatietoets worden gebruikt om de helderheid aan te passen, het toestel op een andere manier te laten focussen, de zelfontspanner aan of uit te zetten en de flitser aan of uit te zetten. Daarnaast zijn er boven het beeldscherm nog twee toetsen geplaatst, waarmee de opname modus of de scène aangepast kan worden. Als we op een sneltoets drukken, zien we een balkje bestaande uit vierkante blokjes in het scherm verschijnen. Deze vierkante blokjes staan voor alle mogelijke opties, en het is mogelijk tussen de blokjes te bladeren met de navigatietoets of de sneltoets waarmee het balkje opgeroepen is. Hoewel er veel in te stellen is via deze sneltoetsen, is er ook nog een menu om alle andere instellingen aan te passen. Dit menu ziet er erg mooi uit en is gelijk aan het menu in alle nieuwe Cyber-Shot toestellen van Sony Ericsson en nog een aantal toestellen die niet binnen de Cyber-Shot lijn vallen. In dit menu zijn naast de dingen die ook via snelkoppelingen aan te passen zijn nog zaken als resolutie, witbalans, lichtmeting en effecten te vinden. Ook is er nog een submenu waar wat algemenere instellingen te doen zijn. Hier zijn bijvoorbeeld de afbeeldingkwaliteit, autofocus verlichting, beeldstabilisatie en geotagging in te stellen. Wat we jammer vinden is dat de ISO waarde nergens in te stellen is, deze wordt altijd automatisch gekozen, hoewel het toestel dit meestal wel goed doet. De menu’s zien er erg mooi uit en werken prettig, wat een groot pluspunt is voor dit toestel.

Cyber-Shot 
Foto scherm 
Foto menu 
Foto menu 
foto menu 
Sony Ericsson C905 

Naast de normale modi die we in bijna alle cameratelefoons vinden, heeft Sony Ericsson ook nog een aantal speciale camera modi toegevoegd. Namelijk “BestPic” en “Slim contrast”. De BestPic modus maakt een reeks van zeven foto’s, waar vervolgens de beste foto of foto’s uit te kiezen zijn. De functie werkt goed, maar is vaak zinloos omdat het voor stille onderwerpen natuurlijk niet nodig is en objecten die bewegen komen snel bewogen op de foto te staan. Slim contrast vinden wij een nuttigere optie. Deze optie is weliswaar alleen maar een softwarematige bewerking na het maken van een foto, in sommige gevallen zorgt de optie wel voor beter resultaat. De functie maakt namelijk het contrast in een foto kleiner, waardoor niet de ene helft onderbelicht is en de andere helft over belicht of goed. Om een goede indruk van deze functie te krijgen hebben wij dezelfde foto één keer met en één keer zonder slim contrast gemaakt. Hier onder is het resultaat te zien.

Camera test

 

Camera test

 

De Sony Ericsson C905 kan naast foto’s ook video’s maken. Naast de camera toets, zit een knopje waarmee tussen foto en video modus geschakeld kan worden, iets dat erg goed werkt. De interface van de video camera is gelijk aan die van de stille camera en dus erg prettig. De kwaliteit van de video’s is echter niet goed te noemen. De video’s worden opgenomen in mp4 formaat met een resolutie van 240×320 pixels en een framerate van 30fps. Vooral die resolutie van 240×320 moet hoger in een high-end telefoon, wat ons betreft. De filmpjes zien er goed uit, ware het niet dat ze ontzettend korrelig zijn bij elke beweging die op film vastgelegd is. Om een idee te geven van hoe de video kwaliteit is, staat hieronder een klein filmpje opgenomen met de Sony Ericsson C905.

Galerij, simpel maar mooi

Een camera zou zinloos zijn zonder mogelijkheid om de foto’s die er mee gemaakt zijn te kunnen bekijken. Er is dan ook een galerij functie ingebouwd in de Sony Ericsson C905. Deze is op erg veel manieren op te roepen, wat natuurlijk het gebruiksgemak alleen maar vergroot. De eerste optie is om via het media menu naar foto of video te gaan, waarmee het mogelijk is om alle foto’s of video’s op het toestel te bekijken. Een andere mogelijkheid is om in het stand-by scherm of in de camera modus op de speciale galerij-toets te drukken. Deze zit samen met de foto/video toets tussen de camera toets en de volume toetsen, aan de rechter kant van de telefoon. Met een druk op deze toets komen we meteen bij de laatste foto of video die gemaakt is terecht. Een andere manier om hier te komen, is om vanuit het stand-by scherm op de linker sneltoets boven het scherm te drukken. De echte galerij wordt echter geopend door op de rechter sneltoets boven het scherm te drukken. Hiermee komt een grote lijst met foto’s en filmpjes die gemaakt zijn tevoorschijn, gesorteerd op datum. Als we een foto aanklikken wordt hij groot op het scherm weergegeven. Ook hier is de auto-rotate functie ingeschakeld, waardoor de afbeelding automatisch in landschapsmodus draait als we het toestel kantelen. Inzoomen gebeurt met de volume toetsen en gaat erg snel. Als er op een afbeelding ingezoomd is, kan de ingezoomde versie ook opgeslagen worden. Al met al werkt de galerij erg snel en ziet hij er gelikt uit.

Galerij 
Galerij 

Cyber-shot met Walkman interface

u we alle camera functies hebben besproken, is het tijd voor de mediaspeler. Deze is, hoewel de telefoon in de Cyber-Shot lijn geplaatst is, precies hetzelfde als de Walkman speler van Sony Ericsson. Het enige verschil is dat alle oranje onderdelen blauw zijn geworden. Daarnaast zijn er enkele functies zoals “Shake Controll” en “SenseMe” uit gehaald. Trouwe lezers van All About Phones zullen wel weten dat wij de Walkman interface erg mooi vinden en dus ook erg tevreden zijn met de muziekspeler van de Sony Ericsson C905. De speler zit helemaal geïntegreerd in het media menu en loopt naadloos over. Door het onderdeel muziek aan te klikken in dit menu, zal het toestel naar de muziek speler gaan. Hier zijn vele filters, zoals artiesten, albums, afspeellijsten en alle tracks te zien. Als we een nummer aanklikken, komen we in het bekende afspeel scherm van de Walkman speler versie 3. Het toestel heeft verschillende opties, waaronder stereo-widening en een equalizer. Hoewel het niet erg veel instellingen zijn, is het wat ons betreft voldoende voor een cameratelefoon. Wat verder erg leuk is, is dat ook de muziekspeler auto-rotate ondersteund.

Muziek menu Muziek speler 
Muziekspeler submenu 

De muziekkwaliteit van het toestel door de oortelefoon is oké. Erg prettig is dat het toestel de MegaBass equalizer heeft, die vooral elektronische muziek een stuk beter laat klinken. Wat we wel jammer vinden, is dat er geen goede oortjes meegeleverd zijn en er ook geen 3.5mm plugje te vinden is op het toestel of op de meegeleverde headset. De speaker die op het toestel zit is erg goed. Het geluid is erg hard en heeft veel diepte, zeker als de stereo-widening aan staat. Het geluid door de speaker is niet schel en heeft genoeg bass.

Extra’s goed vertegenwoordigd

We hebben de key-feature van de Sony Ericsson C905, de camera nu gehad. Naast de camera en andere multimedia functies, heeft de Sony Ericsson C905 echter nog veel meer in petto. Omdat de Sony Ericsson C905 een Java telefoon is, ligt de focus niet zo op applicaties. Toch zijn er aardig wat applicaties op het toestel voorgeïnstalleerd, wat erg prettig is. Ook applicaties downloaden is een optie, maar omdat het een java telefoon is zijn er niet heel veel interessante applicaties. De voorgeïnstalleerde applicaties zijn: AccuWeather.com lite, ilocal-Mobile, Photo mate, Slideshow Wallpaper, Wayfinder 7, World Clock 3D en Google Maps. AccuWeahter.com is een weerapplicatie, waarmee het mogelijk is om voorspellingen en het huidige weer te zien. Ilocal-Mobile is een erg leuke applicatie die het mogelijk maakt om allerlei faciliteiten in de buurt te vinden. De applicatie zal via de ingebouwde GPS ontvanger kijken waar de telefoon zich bevind en zoekt daar in de buurt naar de opgegeven faciliteit. Zo is het altijd makkelijk om een restaurant, winkelcentrum of hotel in de buurt te vinden. De volgende applicatie, Photo Mate, geeft handige tips om betere foto’s te maken. Slideshow Wallpaper is een kleine diashow van alle afbeeldingen in het toestel, die ook als stand-by scherm is in te stellen. World Clock 3D is de bekende 3D wereldklok van Sony Ericsson, in de vorm van een 3D wereldbol. Wayfinder 7 maakt het, in combinatie met de ingebouwde GPS module, mogelijk om te navigeren met de Sony Ericsson C905. De GPS ontvanger is vrij goed, en maakt over het algemeen binnen een paar minuten een GPS fix. Ook in Google Maps wordt deze GPS ontvanger gebruikt. Geotagging is ook een optie, maar omdat een GPS fix te traag gaat, gebeurt dat meestal via het minder nauwkeurige Cell-ID.

Bestpic Globe 

Naast een flink aantal applicaties, heeft het toestel ook nog een drietal games voorgeïnstalleerd. Ten eerste staat het bekende spel “Need for speed ProStreet” op de telefoon. Dit racespel is grafisch goed te noemen en wordt bestuurd met behulp van de accellerometer. Dit geeft een leuke ervaring, zoals we die kennen van de Nintendo Wii. Verder is er nog het spel “Kasparov Chess” geïnstalleerd op de Sony Ericsson C905. Dit is, zoals de naam al suggereert, een schaakspel. Hoewel de game best vermakelijk is, spelen wij toch liever een “echt” potje schaak. Het derde en laatste spel dat op de Sony Ericsson C905 staat, is “Tennis Multiplayer”, een tennisgame.

Chess Tennis 
Need for speed 

Buiten al het Java geweld, heeft het toestel ook nog een aantal applicaties die “ingebakken” zitten in de software van het toestel. Hieronder vallen bijvoorbeeld de applicaties VideoDJ, PhotoDJ en MusicDJ, waarmee filmpjes, foto’s en muziek gemaakt en bewerkt kan worden. Daarnaast is er een afstandsbediening applicatie te vinden waarmee computer programma’s als Windows Media Player en Powerpoint te bedienen zijn. Dit gaat via bluetooth en werkt over het algemeen goed. Ook zijn er nog een aantal standaard programma’s te vinden, waaronder een wekker applicatie, een kalender, een takenlijst, een timer, een stopwatch en nog een aantal handige kleine applicaties. Deze werken allemaal goed, maar zijn verder niet echt speciaal. Een programma dat een beetje specialer is, is de codememo. Dit programma bewaart al onze geheimen, beveiligd met een code. Hoewel het programma niet heel erg zinnig is, is het wel een grappig stukje software dat soms van pas kan komen. Wat we erg missen, is een applicatie om office documenten te bekijken. Het enige dat het toestel aankan zijn .txt bestanden, welke hij in de webbrowser opent.

Codememo Codememo 

Blijf verbonden

De Sony Ericsson C905 is helemaal gefocust op camera, maar bovenal is het natuurlijk een telefoon. Het toestel is door zijn grote toetsen en flinke lettertype uitermate geschikt om te bellen en sms’en, ook voor wat oudere mensen. De bel kwaliteit is wel in orde, zoals bij de meeste toestellen. Ook qua ontvangst zit je in de meeste gevallen wel goed bij dit toestel. Het is niet een van de sterkste toestellen qua ontvangst, maar hij voldoet zeker. Een gesprek beginnen kan op verschillende manieren. De eerste manier is om gewoon een nummer in te toetsen en op de bel-toets te drukken, zoals bij elke mobiele telefoon. Verder is er nog de mogelijkheid om in het telefoonboek of de gesprekkengeschiedenis een nummer op te zoeken, welke vervolgens direct gebeld kan worden. Ook is er nog de “Smart search” methode. Het komt er op neer dat een contact snel bereikt kan worden door de eerste paar letters van zijn of haar naam in te voeren in het stand-by scherm. Er komt dan een lijst met mogelijkheden, waar snel een nummer geselecteerd kan worden. Tot slot is er nog een voice-dial functie, waarmee het mogelijk is om via een spraakopdracht iemand te bellen. Die spraakopdracht moet wel eerst aan het nummer gekoppeld worden via het telefoonboek. Om iemand te kunnen bellen via een spraakopdracht, moet eerst het knopje op de headset ingedrukt gehouden worden, of het “toverwoord” gezegd worden. Dit toverwoord is makkelijk in te stellen en aan te passen.

Bellen Contact bellen 

Naast bellen, is het natuurlijk mogelijk om te sms’en met de Sony Ericsson C905. De sms applicatie is nog meer verbeterd ten opzichte van de vorige Sony Ericsson toestellen. Er is namelijk een media balkje weergegeven onder het tekst invoer vak. Hiermee is het mogelijk om snel media aan een sms toe te voegen en hiermee het bericht om te toveren in een mms, hoewel het toestel hier nauwelijks nog verschil tussen maakt. Alle soorten berichten worden namelijk in één applicatie opgeslagen. Wat ook erg fijn is, is dat er een verkenner voor berichten is, zoals die er ook is voor bestanden. Hiermee zijn alle berichten makkelijk te beheren. Berichten typen werkt, zoals de hele sms applicatie, erg goed. Dit mede dankzij de prima T9 functie, die alle mogelijkheden in één lijstje zit dat als pop-up boven de tekst verschijnt. Naast sms en mms berichten, kan de bericht applicatie ook nog e-mailtjes en spraakberichten versturen.

Sms Spraakbericht 
MMS 

Een moderne telefoon zou geen moderne telefoon zijn als er niet mee op internet gesurft kan worden. Net als elke andere telefoon, heeft dus ook de Sony Ericsson C905 een browser en een goede internetverbinding. Het toestel is met UMTS en HSDPA ondersteuning lekker snel als het om browsen, streamen en mailen gaat. Daarnaast heeft het toestel Wi-fi ondersteuning, waardoor nóg snellere thuisnetwerken ondersteund worden. Deze zijn tevens gratis, in tegenstelling tot dataverbindingen over GPRS, UMTS of HSDPA. De ingebouwde browser is goed, maar toch raden wij aan om Opera Mini te gebruiken. Deze browser is sneller, gratis en heeft meer mogelijkheden. Een groot voordeel aan de ingebouwde browser is wel dat hij het beeldscherm automatisch draait afhankelijk van de stand van het toestel.

Browser 
Browser 

Naast GSM, GPRS, UMTS, HSDPA, Wifi en GPS, heeft de Sony Ericsson C905 ook nog de mogelijkheid om via Bluetooth met andere apparaten te verbinden. Hiermee wordt het oversturen van je net gemaakte foto’s erg makkelijk en bovendien gratis.

Uithoudingsvermogen

Nadat we alle functies van de Sony Ericsson C905 hebben besproken, is er nog één cruciaal onderdeel over: het uithoudingsvermogen. Een telefoon valt of staat met de tijd dat hij blijft lopen op één batterijlading en dit is dan ook erg belangrijk. De batterij van de Sony Ericsson C905 houdt het niet echt lang vol. Als we het uithoudingsvermogen vergelijken met andere toestellen die zo veel functies hebben, hebben we niets te klagen. Het toestel hield het ongeveer 2 dagen uit, met ongeveer gemiddeld gebruik. Ongeveer één uur muziek per dag, tien minuten spelletjes spelen, twintig foto’s maken en af en toe wat andere activiteiten. De batterij is dus niet geweldig, maar relatief gezien houdt het toestel het best lang uit.

Sony Ericsson C905

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters