Sony Ericsson F305

Plezier, dat is waar het allemaal om draait in de Sony Ericsson F305. Het toestel is in meerdere opzichten een speciaal toestel voor Sony Ericsson. Niet alleen is het de eerste telefoon die zich echt helemaal op gaming richt, ook luidt deze goedkope slider een nieuwe lijn in voor Sony Ericsson.

Sony Ericsson F305 voorkant

 

Sinds Sony Ericsson haar toestellen begon te segmenteren met de merknamen “Walkman” en “Cyber-Shot” bestaan er al geruchten over een Playstation telefoon. De Playstation telefoon zou een geweldige gaming-ervaring moeten bieden, gelijk aan die van de eerste draagbare Playstation, de PSP. Hoewel Sony Ericsson het bestaan van een Playstation-telefoon altijd ontkend heeft, zet de maker met haar F305 toch de eerste stapjes in deze richting. Samen met het Cyber-Shot vlaggeschip voor 2008 kondigde Sony Ericsson in Juni dit jaar twee nieuwe lijnen aan. Één daarvan was de Snapshot-lijn, een goedkope versie van de Cyber-Shot-lijn. De tweede was een stuk verrassender en zette de eerste stap naar de Playstation-telefoon. De Fun-lijn van Sony Ericsson zag het licht samen met het eerste toestel in deze lijn, de F305. Deze goedkope, op gaming gerichte schuiftelefoon, speelt de hoofdrol in onze review van vandaag.

De manier waarop Sony Ericsson dit toestel op de markt heeft gezet is erg bijzonder te noemen en heeft wat weg van hoe Nintendo haar Wii op de markt presenteerde. De Wii was onder andere bedoeld om gamen voor iedereen toegankelijk te maken, de F305 doet eenzelfde ding met mobiel gamen. Het grootste verkooppunt van zowel de Nintendo Wii als de Sony Ericsson F305 is echter wel het zogenaamde “Motion Gaming”. Motion Gaming houdt in dat games niet alleen bestuurd worden met knopjes en joysticks, maar ook door te bewegen. Zo moeten veel gamegenres, met als hoofdgenres sport en race natuurlijker worden en daarbij ook leuker om te spelen. De Nintendo Wii heeft zich al bewezen en heeft ook daadwerkelijk het Motion Gaming razend populair gemaakt, of de Sony Ericsson F305 in staat is hetzelfde te doen met mobiel gamen moeten we nog even afwachten. De eerste verkoopresultaten zijn helaas niet erg verblijdend. Lees verder om te weten te komen of dit terecht is of niet.

De Sony Ericsson F305 heeft de volgende specificaties om haar game-krachten nog beter te maken.

De specificaties:

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type F305
Telefoon model Slider
Besturingssysteem Java
Scherm 2″
176×220 pixels
262.144 Kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Memorystick Micro (M2)
Intern geheugen 10MB
Kleur
Kleuren Wit, Zwart
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 98 gram
Lengte 96 millimeter
Breedte 47 millimeter
Hoogte / Diepte 15 millimeter
Energie
Accu BST-33 950mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
Bluetooth 2.0
USB 2.0
Multimedia
Camera 2MP
Radio FM-radio met RDS
Audio Mp3, aac
Videospeler mp4, 3gp

Uitpakken

De Sony Ericsson F305 is gericht op plezier en dat is ook meteen aan de doos te zien. Het doosje heeft een speelse, lichtgroene kleur en op de achterkant staat het toestel met een Sims 2-logo op het scherm. Op de voorkant staat nog een keer een foto van het toestel, dit keer met een bowlend Sony Ericsson-poppetje op het scherm. Als we het deksel van de doos afhalen, zien we het toestel liggen op een kartonnen plateau met een aantal cartoonachtige plaatjes. Als we het toestel oppakken en het plateau wegklappen, komen we in een bak met allemaal accessoires terecht. Na deze even doorgespit te hebben, zien we dat de Sony Ericsson F305 best goed bedeeld is als het om accessoires gaat. Het pakket is niet geweldig, maar het toestel is ook zeker niet duur. We vinden deze accessoires in het doosje: lader, hoofdtelefoon, polsbandje, een extra achtercover en wat boekjes en andere paperassen. Hoewel er geruchten waren dat het toestel met een geheugenkaart met daarop 50 games geleverd zou worden, is dit in Nederland in ieder geval niet het geval. We missen dan ook een geheugenkaart in het pakket en ook het gemis van een datakabel vinden we jammer. Al met al zijn we echter toch wel tevreden voor een telefoon van rond de 150 euro los.

Design

De Sony Ericsson F305 is een goedkope telefoon en dat komt ook zeker in het design terug. Hoewel het design zeker niet lelijk is, voelt het materiaal goedkoop aan en zit het toestel niet heel goed in elkaar. Er is een spleet van ongeveer een millimeter te vinden tussen de twee helften van het toestel en het verwisselbare frontje zit niet echt goed vast. Verder ziet het toestel er wel goed uit, maar echt als een speeltje en niet als een dure mobiele telefoon. Het toestel is er in twee varianten, een zwarte en een witte. Wij hadden het witte model om te testen, hoewel de zwarte er wat ons betreft wat beter uitziet.

Sony Ericsson F305 voorkant dicht

 

De voorkant van het toestel word veelal gedomineerd door het scherm met een doorsnede van 2 inch. Boven het scherm zien we naast een klein speakertje waar gesprekken mee gevoerd worden, twee bijzondere toetsen. De ene is gemarkeerd met een rondje, op de andere vinden we een kruisje. Deze knopjes doen ons erg aan de Playstation-controller denken, ze zijn dan ook bedoeld voor gaming. Onder het scherm is de ronde navigatietoets te vinden, vergezeld van een aantal andere toetsen die helpen bij de bediening van het toestel. Onder dit toetsenbordje zit een klein gaatje, waarmee het verwisselbare frontje van het toestel losgemaakt kan worden. Als we het toestel openschuiven, komt er een numeriek toetsenbordje tevoorschijn, dat helemaal vlak is. Hierover later meer.

Sony Ericsson F305 voorkant open

 

We houden het toestel nog even open en draaien het om. We zien dan een achterkant die bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het uitschuifbare deel, waar verschillende lijntjes op getekend staan als decoratie. Het andere deel bestaat uit de batterijklep in het midden, met daaronder en –boven een deel van glanzend plastic, waar allemaal kleine kuiltjes in zitten. Een deel van deze kuiltjes is als decoratie bedoeld, maar onder een aantal kuiltjes zitten de twee speakertjes van het toestel verborgen. Tot slot is er nog de cameralens, die ergens tussen de kuiltjes verborgen zit.

Sony Ericsson F305 achterkant

 

Aan de zijkanten van het toestel zit een zilveren plastic band, die het achterste en het voorste deel van het toestel van elkaar scheidt. De rechterkant van het toestel vult deze balk op met drie toetsjes. De eerste is de cameratoets, die ergens in het midden zit. Daarboven zitten de volume toetsjes.

Sony Ericsson F305

 

De linkerkant is wat leger, hier is alleen de fast-port te vinden. Met deze poort kan het toestel opgeladen worden, en kan het toestel aan andere accessoires aangesloten worden. Helaas is de poort nog steeds niet afgedekt, waardoor het design van het toestel verstoord wordt en de poort snel vol komt met stof en ander vuil.

Sony Ericsson F305

 

De onderkant van het toestel is erg saai en leeg, het enige dat hier is te zien is de zilveren band die rond het hele toestel zit. Verder is nog een stukje van die microfoon te zien, die half op de onderkant en half op de achterkant zit.

Sony Ericsson F305

 

Aan de bovenkant is allereerst een helft van het lusje waar telefoonsieraden, keycords en dergelijke aan te verbinden zijn. Als tweede element aan de bovenkant vinden we een klepje waarachter het Memorystick Micro-geheugenkaartslot verborgen zit, wel netjes afgedekt in tegenstelling tot de fast-port.

Sony Ericsson F305

 

De Sony Ericsson F305 is uitgerust met een 2-inch-scherm dat in staat is om 262.144 kleuren weer te geven. Het scherm heeft een resolutie van 176×220 pixels, waardoor niet alles even scherp weergegeven wordt. Zeker omdat het toestel helemaal op gaming gericht is, is dit jammer, omdat games zo niet echt mooi weergegeven kunnen worden. Wat verder meteen opvalt aan het scherm is dat de inkijkhoek nogal klein is, wat de kwaliteit natuurlijk ook niet ten goede komt. Het scherm is wel mooi helder en de kleuren worden, mits er onder een goede hoek naar het scherm gekeken wordt, mooi weergegeven. Onder direct zonlicht presteert het scherm niet slecht, maar er zijn Sony Ericsson toestellen die het beter doen.

Het reguliere toetsenbord van het toestel is helemaal plat, maar toch erg goed in gebruik. De toetsen zijn lekker groot, geven een goede feedback en zijn makkelijk te onderscheiden, met dank aan de puntjes en richeltjes die tussen de verschillende toetsen geplaatst zijn. Waar we wel een beetje problemen mee hebben is de bovenste rij toetsen, deze zit iets te dicht op de andere helft van het toestel, waardoor de toetsen een beetje lastig bereikbaar zijn. Ook het navigatie toetsenbord is erg prettig, met in het midden de grote navigatietoets. Daaromheen zijn als allemaal losse toetsen de selectietoetsen, beltoetsen, wistoets en gametoets geplaatst. Deze zijn alle groot genoeg en omdat ze helemaal los van elkaar zijn kan het niet gebeuren dat per ongeluk de verkeerde toets of twee toetsen tegelijk ingedrukt worden. Ook deze toetsen geven allemaal een fijne druk feedback. De gametoetsen boven het scherm zijn net als de toetsen in het navigatietoetsenbord los van elkaar, groot genoeg en prettig om in te drukken. De enige toetsen waar we een beetje problemen mee hebben zijn de volumetoetsen. Deze zijn erg klein en een beetje aan de stijve kant, waardoor het indrukken niet altijd even makkelijk gaat. De laatste knop op het toestel, de cameratoets, is weliswaar erg klein, maar verder erg prettig om in te drukken en ontzettend soepel.

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson ging in maart 2007 een samenwerking aan met Sagem voor haar low-end toestellen, de Sony Ericsson F305 is één van de eerste toestellen die hieruit voortgekomen is. Dat wil zeggen dat onder andere de interface voor een deel door Sagem ontworpen is en het toestel door Sagem geproduceerd is. Of het door de invloed van Sagem komt of gewoon doordat het een goedkoop toestel is, is ons niet helemaal duidelijk, maar de interface is een stuk slechter dan die in de meeste Sony Ericsson toestellen. Zo is het niet mogelijk om andere thema’s dan de voorgeïnstalleerde op het toestel te zetten en is het niet mogelijk om tijdens het afspelen van muziek door te spoelen. Verder zijn er een aantal dingen erg onlogisch geordend en is er geen ondersteuning voor flashmenu’s. Om een wat betere indruk te geven van de gehele interface zullen we hieronder de belangrijkste punten bespreken.

Het standby-scherm bestaat, net als bij andere Sony Ericssons, uit een achtergrondafbeelding met rechtsonder de tijd en datum, daaronder een balkje waar de functies van de verschillende selectietoetsen in worden weergegeven en bovenin de operator met daarboven de statusbalk. In tegenstelling tot de wat duurdere toestellen van Sony Ericsson is het niet mogelijk om de klok groot onder in het standby-scherm weer te geven. Een druk op de linker selectietoets brengt ons automatisch in de muziekmap in het bestandsbeheer en een druk op de rechter selectietoets opent het internet. Door een druk op de middelste knop in de navigatietoets komen we in het menu terecht. Dit menu is zoals in alle Sony Ericsson toestellen een 4×3 raster, met de bekende icoontjes. Een verschil is wel dat ‘media’ vervangen is door ‘muziek’ en het bestandsbeheer als apart menu-item weergegeven wordt als vervanging voor TrackID of de wekkers. Het is niet mogelijk om een flashmenu als menu te gebruiken en ook andere menuweergaven behoren niet tot de mogelijkheden.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Submenu’s zijn altijd als een lijst weergegeven, soms uitgebreid met tabbladen. Deze lijst wordt vaak vergezeld van kleine icoontjes die het makkelijker maken de verschillende items te herkennen. Het bekende mediamenu is niet aanwezig in de Sony Ericsson F305 en er zijn dan ook geen uitzonderingen als het gaat om de weergave van submenu’s. De instellingen van het toestel zijn allemaal verborgen achter het menu-item ‘instellingen’, dat op zijn beurt weer uit vijf verschillende tabbladen bestaat. Dit is dus het instellingenmenu dat we kennen uit de wat duurdere Sony Ericsson-toestellen, wat een grote verbetering is ten opzichte van eerdere low-end toestellen van het merk.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

De Sony Ericsson F305 is prima als telefoon te gebruiken, maar in feite draait het in het toestel natuurlijk allemaal om de games. Bij één blik op het toetsenbord is dat al goed te zien, omdat er boven het scherm twee gametoetsen zitten en ook onder het scherm is een toets te vinden die met gamen te maken heeft. Deze toets onder het scherm is bedoeld om meteen in het gamemenu van het toestel te komen. Helaas werkt deze toets alleen vanaf het standby-scherm en niet in alle applicaties en menu’s. Na een druk op deze knop komen we er achter dat er maar liefst twaalf games voorgeïnstalleerd staan op dit toestel, waar van ééntje niet echt een game is maar een pakketje met demo’s. De teleurstelling is nog groter als we erachter komen dat dit alleen maar een lijstje met wat informatie over de games en een downloadlink betreft en het dus geen speelbare demo’s zijn. Er waren geruchten dat er nog een geheugenkaartje met 50 extra te installeren games met de telefoon mee zou komen, maar dit is voor Nederland in ieder geval niet het geval. We zullen het dus moeten doen met de elf voorgeïnstalleerde games. Dit zijn: Black Bass Fishing, Bowling, Jockey, Tropical Madness, Sims 2, Racing Fever GT, QuadraPop, Lumines Block Challenge, JC Does Texas, Jewel Quest 2 en Asteroids. We zullen hieronder alle games kort bespreken.

Het eerste spelletje, Black Bass Fishing, is een spel waarbij je moet vissen met behulp van de ingebouwde bewegingssensor. Dit gaat in de vorm van een soort competitie, waarbij het de bedoeling is dat je verschillende taken zo goed mogelijk moet voltooien. Wat die taak is hangt af van de competitie, bij de eerste competitie is de taak het vangen van zoveel mogelijk zo groot mogelijke vissen in vier minuten. Het vangen van een vis gebeurt door eerst de hengel in het water te gooien door met de telefoon naar voren te zwiepen. Als dit gebeurd is moet er zoveel mogelijk op de middelste navigatietoets gedrukt worden om de vis groter te maken. Als de vis op het punt staat te bijten moet de hengel naar boven getrokken worden door de telefoon naar je toe te zwiepen. Als dit eenmaal gebeurd is moet de vis zo snel mogelijk opgehaald worden door op de middelste navigatietoets te drukken. Hierbij is een balkje zichtbaar dat door te drukken voller wordt en door niets te doen weer leeg loopt. Dit balkje mag niet vol worden, mocht dit toch gebeuren dan is het vangen van de vis mislukt. Wij vonden dit spelletje een beetje saai en helaas werkt het niet erg goed, omdat de bewegingssensor niet echt nauwkeurig is.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het tweede spelletje heet Bowling en is dan ook een bowlgame. Ook dit gaat met de accellerometer oftewel bewegingssensor, op dezelfde manier als dat met de Nintendo Wii moet. Eerst kan de gooiarm en het gewicht van de bal ingesteld worden, daarna begint het spelen meteen. Hierbij worden tien beurten van twee worpen gegooid. Eerst moet de positie en de gooihoek worden bepaald, waarna er gegooid moet worden. Dat gooien gaat door het midden van de navigatietoets ingedrukt te houden en vervolgens een gooibeweging te maken. Het is echter ook mogelijk om alleen de navigatietoets ingedrukt te houden, zonder een gooibeweging te maken. Na een gooibeweging gemaakt te hebben ging de bal bij ons altijd aan de linkerkant in de goot, terwijl de bal zonder gooibeweging recht door het midden ging. Het bowlingspel is dus erg nep en net als het vissen geen succes.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het derde spelletje, dat tevens het laatste spel is dat gebruik maakt van de accellerometer, is Jockey. In dit spel moet met een paard toernooien geraced worden, waarbij gestuurd wordt door de telefoon te draaien. De telefoon om z’n lengteas laten draaien is nodig om te sturen, ‘gas geven’ gaat door de bovenkant van de telefoon naar voren te drukken. Ook dit werkt niet echt goed en wat ons betreft is ook dit spelletje erg slecht uitgewerkt en niet leuk om te spelen. Aangezien dit het laatste spelletje is dat met de bewegingssensor bediend wordt, kan wel gezegd worden dat de F305 de nodige puntjes laat liggen op het gebied van motion-gaming. Jammer, want dit is toch dé functie waar de Sony Ericsson F305 op verkocht wordt.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

De motion-games zijn dus geen succes in de Sony Ericsson F305. Gelukkig zijn er nog 8 gewone games over die misschien wel leuk zijn. De eerste daarvan heet Tropical Madness. Dit spel is een soort platform game, dat erg lijkt op Sonic. Het is de bedoeling om met een soort eekhoorntje zoveel mogelijk sterren te verzamelen. Deze sterren zijn te vinden in een landschap met allerlei hindernissen, zoals vijanden en afgronden. Er zijn erg veel levels, waaronder een aantal bonuslevels waar heel makkelijk een groot aantal sterren te verzamelen zijn. Dit spelletje is wel erg leuk en biedt genoeg inhoud voor de nodige uurtjes speelplezier.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het volgende spel dat op het toestel staat is het ontzettend populaire Sims 2. Je kunt hier je eigen poppetje, ook wel “sim”, creëren en daarmee een leven opbouwen. Zo kun je een huis inrichten en natuurlijk gebruiken, vrienden maken, een baan krijgen en de vaardigheden van je sim verbeteren. Terwijl je dit aan het doen bent moet je uitkijken dat aan alle behoeften van je sim voldaan wordt. Als dit niet lukt wordt de sim depressief en zal hij/zij verschillende dingen niet meer willen doen en uiteindelijk dood gaan. Gebeurt dit dan is het spel afgelopen en moet je opnieuw beginnen. Dit spel is ook leuk, hoewel het erg moeilijk te besturen is en minder diepgang heeft dan de pc-versie.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het volgende spel in het lijstje heet Racing Fever GT en is, hoe verassend, een racespel. Hierin moet je een aantal missies uitvoeren en hiermee nieuwe missies vrijspelen. Onder de missies behoren naast normaal racen ook dingen als het uitvoeren van stunts met de auto, wat het spel wat leuker maakt dan andere race games. Het spel gebruikt vreemd genoeg niet de accellerometer om te sturen, sturen gaat gewoon via de reguliere toetsen. Grafisch is het spel best mooi, maar dit is net iets teveel voor de F305, waardoor het spel vooral in het menu ontzettend traag is. Dit komt niet ten goede aan het speelplezier van het spel, maar al met al is het toch wel één van de leukere racegames voor op de mobiele telefoon.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

De Sony Ericsson F305 is ook voorzien van het spel QuadraPop, een spel dat op bijna elk Sony Ericsson-toestel aanwezig is. Dit keer is het Tetris-achtige spelletje in robotstijl. Voor iedereen die het spelletje nog niet kent, het is een soort Tetris. Het spel draait echter niet om het compleet maken van rijen, maar om het combineren van ten minste vier dezelfde figuurtjes. Een ander verschil is dat er geen gaten kunnen ontstaan in de stapel figuurtjes en de figuurtjes altijd per twee naar beneden komen vallen. Een soort kruising tussen vier-op-een-rij en Tetris is het dus eigenlijk. Het spelletje is erg vermakelijk, zeker als het goed gaat en de snelheid wat opgevoerd wordt.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Naast QuadraPop is er nog een spelletje op de Sony Ericsson F305 aanwezig dat erg op Tetris lijkt. Dit spelletje heet Lumines Block Challenge en werkt ongeveer hetzelfde als QuadraPop. Het spel werkt alleen niet met verschillende figuurtjes, maar met verschillende kleuren vierkantjes. Daarnaast komen de blokjes altijd met vier tegelijk naar beneden en is het de bedoeling een heel vierkant of één van de andere standaardvormen van één kleur te krijgen. Het spel heeft als leuke toevoeging speciale blokjes, zoals blokjes waarmee twee verschillende kleuren ‘aan elkaar gekoppeld’ kunnen worden of blokjes waarmee niet alleen het vierkant maar ook alle aangrenzende blokjes van dezelfde kleur worden verwijderd. Ook zijn er erg veel verschillende modi in het spel, zoals een modus waarbij de speler het tegen de computer moet opnemen, een time attack modus of een ‘arcade modus’ die met missies werkt. Dit vonden wij, mede door het grote aantal modi en de verschillende speciale blokjes, één van de leukste spelletjes die op de Sony Ericsson F305 te vinden is. Het spelletje werkt daarnaast erg verslavend en zeker de ‘vs. Computer modus’ is zeker niet makkelijk.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Naast QuadraPop komen we nog een andere oude bekende tegen op de Sony Ericsson F305, namelijk JC Does Texas. In deze game is het de bedoeling als menselijke kanonskogel zo veel mogelijk dingen in de lucht te raken en hiermee punten te verdienen. Er is zowel een levelmodus als een vrij-spelmodus, hoewel de levelmodus een beetje beperkt is. Er zijn slechts twaalf levels, waarbij in elk level een ander object geraakt moet worden. Net als Racing Fever GT werkt dit spel vooral in de menu’s erg traag en loopt het weleens vast, iets wat andere Sony Ericsson telefoons beter doen met dit spel. Jammer, want dit ruïneert het normaal toch vermakelijke spelletje grotendeels.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Tetris is niet het enige klassieke spel dat in een nieuw jasje op de Sony Ericsson F305 gezet is. Ook Bejeweled is omgetoverd en op de F305 geïnstalleerd. Het spelletje heet Jewel Quest en is iets uitgebreider dan Bejeweled. Het draait er nog steeds om combinaties van ten minste drie dezelfde diamanten te maken door slechts één paar om te wisselen, maar dit keer moeten hiermee vakjes goud gekleurd worden. Een vakje wordt goud gekleurd als er een combinatie van diamanten op verdwijnt. Als er drie goudstukken gecombineerd worden krijgt men een bonus waarmee er één vakje naar keuze goud gekleurd kan worden. Zo is het de bedoeling om het hele “bord” goud te kleuren, als dat gebeurd is, is het level uitgespeeld. Ook dit spelletje is erg verslavend en leuk en het goud kleuren van vakjes voegt een extra dimensie toe aan het originele Bejeweled, dat ook al leuk was.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het laatste spelletje dat we vinden op de Sony Ericsson F305 is de klassieker Asteroids, ook in een enigszins nieuw jasje. Het spel heet nog steeds Asteroids, maar er zijn een aantal nieuwe modi toegevoegd naast de classic modus, waarin er met het bekende pijltje “ruimtepuin” kapot geschoten moet worden. Verder is er nog een themamodus waarin er dingen als draaikolken verschijnen. Tot slot is er de power-upmodus, waar specials rondvliegen waarmee onder andere de wapens van het ruimteschip geüpgraded kunnen worden en een schild geactiveerd kan worden. Als tweede speciale functie werkt deze modus met een levensbalkje, dat opnieuw gevuld kan worden door rode puntjes die ontstaan als er een stuk puin kapot geschoten wordt op te pakken. Voor alle modi zijn verschillende skins beschikbaar, waarmee alles er wat anders uit gaat zien.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Totaal genomen zorgt het gamen in de Sony Ericsson F305 voor gemengde gevoelens bij ons. Aan de ene kant staan er veel spelletjes op geïnstalleerd, is er een toets om meteen bij de games te komen en is er een accellerometer aanwezig die toch wel een extra dimensie in de games kan toevoegen. Aan de andere kant werken de games met accellerometer die er al op staan allemaal niet goed en zijn ze gewoon niet leuk, worden de speciale game toetsen boven het scherm door geen enkel voorgeïnstalleerd game gebruikt en is het toestel behalve de speciale game-snelkoppeling niet anders dan verschillende andere Sony Ericsson-toestellen als het om gamen gaat. Gewoon mobiel gamen is dus goed mogelijk op de Sony Ericsson F305 en het grote assortiment aan voorgeïnstalleerde games voegt iets toe, maar dat is dan ook het enige. Verder is deze telefoon als het om gamen gaat precies hetzelfde als bijvoorbeeld de Sony Ericsson C905 of Sony Ericsson W760i, terwijl deze telefoon er speciaal op gericht is. Ben je dus echt op zoek naar een speciale gamingtelefoon, dan voegt de Sony Ericsson F305 niets toe en is de Apple iPhone 3G een betere optie.

Naast games heeft de Sony Ericsson F305 nog een aantal andere ontspanningsmogelijkheden in huis. Zo is er een FM-radio aanwezig en is er een muziekspeler geïnstalleerd op het toestel. Ook is er een camera te vinden in de Sony Ericsson F305. We zien in het standby-scherm heel uitnodigend het woord “muziek” staan en drukken dan ook maar eens op de toets die hierbij hoort. Tot onze teleurstelling komen we in het bestandsbeheer uit, in de map muziek. Hier staat alleen een aantal ringtones in en door op een geluidje te drukken komen we ook niet in de muziekspeler terecht, maar wordt het deuntje gewoon los afgespeeld. We drukken op “terug” en komen in de hoofdmap van het bestandsbeheer terecht. Hier vinden we alle bestanden van de telefoon terug, van foto’s tot muziek. We willen echter een aantal nummers achter elkaar afspelen en proberen dan ook maar via het hoofdmenu naar de muziekspeler te gaan. De muziek speler is uitgerust met de oude Walkman versie 2-software in een versimpelde versie. Helaas is het niet meer mogelijk om via de terugtoets in de lijst met muziek te komen, maar moet dit via het menu in het afspeelscherm. Wat ook opvalt is dat de muziekspeler slechts een bepaald aantal nummers aankan, onze drie gigabyte aan muziek kan niet volledig gelezen worden door het toestel, hoewel hij verder wel met geheugenkaartjes van 4 gigabyte om kan gaan.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Het geluid klinkt erg goed, met dank aan de stereo speakers die ingebouwd zijn in het toestel. Het geluid kan lekker hard zonder te gaan kraken en heeft een goede bas. Door de koptelefoon klinkt het toestel ook goed, hoewel de meegeleverde headset van erg matige kwaliteit is.

De FM-radio heeft de bekende interface en is ook voorzien van TrackID en RDS. Wat wel opvalt is dat het volume van de radio veel minder hard is dan dat van de gewone muziekspeler. De geluidskwaliteit is echter net als die van de muziekspeler vrij goed.

Sony Ericsson F305 

De camera in de Sony Ericsson F305 kan opgeroepen worden door op de cameratoets aan de zijkant van het toestel te drukken. Hoewel de aanwezigheid van de cameratoets suggereert dat er autofocus aanwezig is in de camera, is niets minder waar. De camera is een simpele 2-megapixelcamera zonder autofocus, flits en andere poespas. Wel is de camera voorzien van de Cyber-Shot-interface, wat betekent dat alle instellingen in een mooi balkje onderaan het zoekerscherm weergegeven worden. De camera heeft niet echt interessante instellingen, alleen wat standaard dingen als de witbalans en kleureffecten kunnen ingesteld worden. Ook heeft de camera een burstmodus.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

De kwaliteit van de foto’s is helaas nogal teleurstellend. Ten eerste heeft de camera erg grote problemen met de witbalans, waardoor foto’s erg blauw worden. Verder zijn de details in foto’s erg slecht zichtbaar en zijn de foto’s dus vrij wazig. Foto’s lijken soms ook meer op schilderijen dan op foto’s, wat natuurlijk niet pleit voor de camera. Tot slot is er nog het probleem dat de camera autofocus mist, maar ook vergeleken met een andere 2-megapixelcamera zonder autofocus en flitser komen de foto’s van de Sony Ericsson F305 erg slecht uit de bus. Om dit te illustreren hebben we het toestel vergeleken met een Sony Ericsson K660i, die ook een 2-megapixelcamera heeft zonder autofocus en zonder flitser. Hieronder is het resultaat te zien. De foto’s links zijn gemaakt met de F305, de foto’s aan de rechterkant komen van de K660i.

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

De multimedia- en gamefuncties van de Sony Ericsson F305 zijn, zoals hierboven beschreven, niet echt een succes. De enige hoofdfunctie van de telefoon die we nog over hebben is het bellen, sms’en en internetten. Of deze functies dan wel goed zijn, is hieronder te lezen.

We beginnen bij het bellen, want de Sony Ericsson F305 is en blijft een telefoon. Een gesprek beginnen kan op drie manieren. De eerste manier is om gewoon het nummer in te toetsen en op de beltoets te drukken. Daarnaast kan via het telefoonboek gebeld worden en tot slot dient de gesprekkenlijst als mogelijkheid om nummers te bellen. Het telefoonboek is precies hetzelfde als bij alle andere recente Sony Ericsson toestellen, wat betekent dat er veel gegevens toegevoegd kunnen worden. Hierbij zijn adres gegevens, meerdere nummers, naam, email adres, website, verjaardag, foto, eigen ringtone etc.

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

Sony Ericsson F305

 

De belkwaliteit van het toestel is prima en de ringtones zijn ook luid genoeg, het belgedeelte van de Sony Ericsson F305 is dus wel in orde.

Kijken we naar de sms’jes, dan zien we dat Sony Ericssons nieuwe sms-applicatie in de Sony Ericsson F305 gestopt is. Dat wil zeggen dat er geen verschil meer gemaakt wordt tussen sms’jes en mms’jes en er onder het typescherm een balk is weergegeven waarmee eenvoudig content aan berichtjes toegevoegd kan worden. Dit werkt erg makkelijk en ziet er ook een stuk leuker uit. Ook het typen van sms-berichtjes gaat prima, met dank aan het fijne toetsenbord. Met het sms-gedeelte is dus ook niets mis.

Sony Ericsson F305 Sony Ericsson F305 

Internetten konden we niet volledig testen omdat ons reviewtoestel een Vodafone-branded model was en dus niet de gewone browser had, maar een Openwave-browser. We verwachten echter dat er op het normale toestel de gewone Netfront-browser geïnstalleerd is, net als op alle andere toestellen. Als dit inderdaad zo is zou dat betekenen dat het browsen prima gaat. Omdat het toestel geen UMTS-ondersteuning heeft gaat browsen niet echt snel, maar om snel een paar dingetjes na te kijken is het voldoende.

De Sony Ericsson F305 is uitgerust met de bekende BST-33 batterij, die we in heel veel Sony Ericsson-toestellen vinden. Deze batterij heeft een capaciteit van 950mAh, wat eigenlijk net iets te weinig is gezien het feit dat de F305 een gamingtelefoon is. Na een paar uur gamen is de batterij toch wel zo goed als leeg, wat niet erg prettig is voor mensen die veel willen gamen op hun telefoon. Als er niet zoveel spelletjes gespeeld worden, dan houdt de batterij het met normaal gebruik wel zo’n drie dagen uit, wat verder prima is.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters