Sony Ericsson Hazel

Met de Elm en Hazel introduceert Sony Ericsson de tweede generatie milieuvriendelijke GreenHeart-telefoons. Maar weten deze GreenHeart-telefoons ook het hart te veroveren van mensen die minder met het milieu begaan zijn of is het vooral een tevergeefse poging om marktaandeel terug te winnen? Omdat te onderzoeken zullen we in deze review de Hazel uitgebreid onder de loep nemen.

Sony Ericsson Hazel overzicht

 

Sony Ericsson timmert het laatste jaar hard aan de weg in een poging marktaandeel terug te winnen. Met name op het gebied van smartphones liep de Japans-Zweedse joint-venture de laatste jaren achter de feiten aan. Om die reden kwam het merk dit jaar dan ook met de zogenaamde Fabulous 5 bestaande uit de Vivaz, Vivaz Pro, XPERIA X10 en X10 mini’s. Met name de XPERIA X10 lijkt op dit moment boven verwachting te presteren in een markt die traditioneel gedomineerd wordt door Nokia, Research In Motion, HTC en Apple. De vraag is nu of Sony Ericsson deze lijn ook door weet te zetten op het vlak waar het merk de laatste jaren altijd sterk gepresteerd heeft, de feature-phones.

Tussen al het smartphone geweld van de laatste tijd lijkt nog weleens vergeten te worden dat voor veel telefoonfabrikanten de grootste afzetmarkt nog steeds ligt bij de zogenaamde feature-phones. Dat geldt ook voor Sony Ericsson, die met de nieuwste generatie GreenHeart-telefoons, bestaande uit de Elm en Hazel, de nieuwe standaard hoopt te zetten voor duurzaam geproduceerde telefoons. Onder meer met gerecycled plastic, verf op waterbasis, een energie zuinige lader en een digitale handleiding wil Sony Ericsson de Elm en Hazel onderscheiden van de gemiddelde smartphone. In deze review zullen we de slider versie van de twee, de Hazel, verder uit lichten.

Sony Ericsson Hazel

 

Sony Ericsson Hazel

 

Aangezien er weinig tot geen andere telefoons in de markt zijn die zich echt richten op milieuvriendelijkheid komt de concurrentie voor de Hazel dus uit de hoek van de traditionele feature phones. De Hazel lijkt in zijn GreenHeart-segment een los toestel, want waar de Elm de C901 opvolgt is de Hazal met zijn slider-vorm een einzelganger. Dit is echter niet helemaal waar, want eigenlijk is de Hazel een millieuvriendelijke doorontwikkeling op de W995, het Walkman-vlaggenschip van vorig jaar. Hoewel de W995 alweer geruime tijd beschikbaar is, is deze telefoon met zijn prijs van meer dan €250 toch behoorlijk wat duurder dan de Hazel die inmiddels voor minder dan €200 te koop . De Hazel heeft echter wel iets in moeten leveren op het gebied van de camera, waar de W995 nog over 8.1 megapixels beschikte moet de Hazel het met 5MP doen.

Een andere concurrent voor de Hazel is uiteraard de candybar versie in de vorm van de Elm, deze moet het stellen zonder slide mechanisme en een iets kleiner scherm. Toch is de Elm vanwege zijn significant kleinere formaat een interessant alternatief voor de Hazel.

Andere feature-phones welke in dezelfde markt vallen als de Hazel zijn de Nokia 6700, Nokia 6700 Slide, Samsung S5550, Sony Ericsson C903, Sony Ericsson Yari en de LG BL20. Alleen de laatste is een vreemde eend in de bijt, met een prijs vanaf €120 is de LG aanzienlijk goedkoper dan de andere telefoons welke allen tussen de €150 en de €200 kosten. De specificaties van de BL20 zijn dan ook wel wat minder dan die van de Hazel en daarmee mag gelijk gezegd worden dat duurzaamheid dus niet persé extra geld hoeft te kosten.

Sony Ericsson Hazel

 

Sony Ericsson Hazel

 

Sony Ericsson Hazel

 

Sony Ericsson Hazel

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Hazel
Ontwerp
Afmetingen 102x50x16mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Slider
Kleuren Zwart; Rood
Scherm
Diagonaal 2,6″
Type TFT
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 262.144
Touchscreen Nee
Geheugen
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 280MB
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Standby-tijd 430 uur
Accu 1000mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Ja
DLNA Ja
Communicatiepoort Sony Ericsson FastPort
Multimedia
Camera 5MP
Flitser LED
Videocamera QVGA, 320×240 pixels @15fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, aac
Video mp4
Audiouitgang Sony Ericsson FastPort
Locatieservices
GPS Ja
Google Maps Ja
Navigatie Ja
Internetservices
Applicatiewinkel Ja
Muziekwinkel Ja
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja
Blogger Nee

Zoals gezegd focust Sony Ericsson zich met de GreenHeart-serie op milieuvriendelijkheid, met name door middel van duurzame productie maar ook zeker door gebruik van kleinere verpakkingen. Hoewel kleine verpakkingen niet uniek zijn, heeft Sony Ericsson dit bij de Hazel tot in de perfectie uitgewerkt. Werkelijk geen millimeter in de verpakking is onbenut gelaten en door het efficiënte gebruik van de ruimte is ook extra verpakkingsmateriaal wat de boel op zijn plaats moet houden achterwege gelaten. Alles bij elkaar moet er volgens Sony Ericsson voor zorgen dat de CO² uitstoot voortkomend uit het transport meer dan 80% af is genomen ten opzichte van een conventionele verpakking.

Bij het openen van de doos valt gelijk de telefoon op, die in een zacht beschermzakje met GreenHeart-logo geleverd wordt. Verder worden alleen de essentiële accessoires meegeleverd, de oplader en de headset die zoals we gewend zijn ook dienst doet als FM-antenne. Deze zijn overigens ook beide millieuvriendelijker dan de gemiddelde headset en lader. De lader verbruikt veel minder energie als hij zonder te laden in het stopcontact zit en de headset is gemaakt van gerecycled plastic. Handleidingen of cd’s zijn in geen heinde of verre te bekennen, de Quick Start-guide en de wettelijk verplichte informatie vormen al het aanwezige papierwerk in de doos van de Hazel. Mocht je de handleiding toch een keer nodig hebben, wees dan gerust dat deze in zijn geheel terug te vinden is op de telefoon zelf.

Al met al is de doos van de Hazel bijna een nederige bedoening maar dat is dan ook precies de gedachte achter de GreenHeart-serie. Mocht de Hazel neergezet zijn als entertainment telefoon dan had de telefoon hierin ernstig tekort geschoten, maar Sony Ericsson heeft er bewust voor gekozen om bij deze telefoon alles zo minimalistisch mogelijk te houden. Daarmee mogen we wel concluderen dat de uitspraak “less is more” hier absoluut op gaat.

Sony Ericsson Hazel unboxing

 

Design

Het eerste wat opvalt als je de Sony Ericsson Hazel uit de doos haalt zijn de ronde vormen van het toestel, iets wat Sony Ericsson tot ‘human curvature’ gedoopt heeft. Kortweg houdt dit in dat dat de ronde vormen beter in de hand liggen en vaak ook minder opzichtig zijn op het moment dat je de telefoon in je broek zak hebt zitten. Het lijkt er wel op dat het toestel hierdoor iets dikker is dan veel andere telefoons, maar omdat de gehele behuizing goed afgerond is heb je daar weinig last van.

Verder valt natuurlijk op dat het scherm van de Hazel met 2.6″ redelijk groot is voor een feature phone, de ruimte voor het scherm is vooral vrij gekomen omdat er door het slide-mechanisme maar een beperkt aantal knoppen direct bereikbaar zijn. Gelukkig is er daardoor ook voor het numerieke toetsenbord meer ruimte overgebleven waardoor de toetsen opvallen groot zijn uitgevallen.

Een andere opvallende toevoeging aan de voorkant is de camera boven het scherm, deze dient in tegenstelling tot de 5MP-camera aan de achterkant niet voor het nemen van foto’s maar voor het toch redelijk geflopte videobellen. Desondanks lijkt Sony Ericsson nog te geloven in deze manier van communiceren.

Kijken we naar de bouwkwaliteit van de telefoon dan valt vooral de achterkant van de telefoon op, dit geribbelde plastic doet op het eerste gezicht nogal goedkoop aan in combinatie met de grijze kleur. Ook de voorkant doet nogal ‘plastic-achtig’ aan door de keuze om het design zo simpel mogelijk te houden, daar staat tegenover dat voor het slide-mechanisme een metalen constructie gebruikt is waardoor de telefoon, anders dan het uiterlijk doet vermoeden, zeer solide en robuust aanvoelt.

Robuust is dan eigenlijk ook het juiste woord om het design van de Hazel te typeren, geen rare en overbodige franjes maar gewoon een degelijke telefoon die goed in je hand ligt en in je zak past.

De behuizing van ons testmodel werd overigens geleverd in zwart met een grijze achterkant en toetsenbord, mocht rood meer je kleur zijn dan is het goed om te weten dat er ook een rode versie beschikbaar is.

Sony Ericsson Hazel voorkant

 

Sony Ericsson Hazel voorkant

 

Sony Ericsson Hazel achterkant

 

Sony Ericsson Hazel achterkant

 

Sony Ericsson Hazel zijkant

 

Sony Ericsson Hazel zijkant

 

Scherm

Van een 2.6″ scherm met een resolutie van 320 bij 240 pixels kijkt niemand anno 2010 nog op en het past goed binnen het feature-phone design van de Hazel. Zoals gebruikelijk heeft Sony Ericsson ook bij de Hazel gekozen voor een normaal LCD scherm en niet, zoals bij de duurdere Samsung’s inmiddels gebruikelijk is, voor een amoled-scherm. Zelfs al zou dit op papier nog wat extra energie kunnen besparen om het GreenHeart-imago kracht bij te zetten beroept Sony Ericsson zich toch liever op het bekende recept.

Samenvattend kunnen we stellen dat je van het scherm geen flitsende kleuren of diepe zwartwaardes hoeft te verwachten. Het scherm van de Hazel doet precies waarvoor het gemaakt is, in het geval van een feature-phone vooral het leesbaar maken van SMS-berichten en de contactenlijst. Het is dan ook een geruststellende gedachte dat het scherm van de Hazel zonder problemen duidelijk te lezen is in de volle zon en nauwelijks last heeft van irritante weerspiegelingen zoals dat inmiddels veel het geval is met smartphones.

Door het slide-mechanisme heeft Sony Ericsson ruimte gevonden om de Hazel uit te rusten met een 2.6″ scherm, wat relatief groot is voor een feature-phone. De candybar versie van de Hazel, de Sony Ericsson Elm, moet het bijvoorbeeld maar stellen met een 2.2″ scherm.

Aangezien het geen touch-screen telefoon betreft mogen we ook concluderen dat het scherm met 2.6″ ruim groot genoeg is, teksten lezen is geen enkel probleem. Enkel de resolutie is aan de lage kant op het moment dat je een webpagina opent die niet geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik, aangezien dit niet de hoofd taak is van een feature-phone kunnen we dit niet als minpunt rekenen.

Toetsen

Zowel het invoeren van nummers als tekstinvoer gebeurd bij de Sony Ericsson Hazel logischerwijs volledig via de numerieke toetsen. Niet alleen zijn deze toetsen opvallend groot, ook hebben ze in de behuizing voldoende bewegingsruimte waardoor je voldoende feedback krijgt op het moment dat je een toets indrukt. Alles bij elkaar typen de numerieke toetsen dan ook opvallend lekker weg, en door de grotere toetsen dus ook voor mensen met grotere handen/vingers.

Aangezien de tekstinvoer uitsluitend via de numerieke toetsen plaatsvindt mag het geen verrassing zijn dat de telefoon gebruik maakt van T9 voor het opstellen van berichten, iets wat eigenlijk al jaren gemeengoed is bij telefoons. Gelukkig werkt de T9 software ook op de Hazel gewoon feilloos en mocht je het toch zat zijn dan is er uiteraard ook de optie om het in het geheel uit te zetten.

Waar we goed te spreken waren over de numerieke toetsen gaat dit niet geheel op voor de toetsen die op het slider-gedeelte geplaatst zijn onder het scherm. Met name de onderste twee toetsen, te weten de shortcut en backspace, hebben weinig ruimte om te bewegen en dus is het nog weleens moeilijk om te voelen of je de toets ingedrukt hebt. Gelukkig zul je deze toetsen niet heel vaak nodig hebben en reageert de telefoon snel genoeg om te zien dat de toets wel degelijk ingedrukt is.

Ook over de navigatietoets zijn we niet geheel te spreken, hoewel deze goed werkt is de ring waarmee de bediening plaatsvindt relatief smal waardoor alle druk op een klein punt op je vinger terecht komt. Bij langdurig gebruik voelt dit helaas niet erg prettig aan.

De overige vijf toetsen op de slider werken naar behoren en voelen dan ook goed aan, datzelfde kan gezegd worden voor de toetsen die dienen als bediening voor de camera. Ook op de Hazel vinden we de gebruikelijke dubbelrol voor de volumeknop, die ook dienst doet als zoomknop tijdens het nemen van foto’s.

Batterij

Één van de belangrijkste nadelen van een smartphone is de beperkte batterijduur, een punt waarop de Hazel dan ook zeer goed kan en zou moeten scoren. Hoewel de Hazel het met gemiddeld gebruik makkelijk 4 dagen zou moeten volhouden zijn stand-by tijden van ruim een week zeker niet ongewoon.

Helaas voor de Hazel, die zich toch wil profileren als milieuvriendelijke telefoon, is die batterij duur echter weinig bijzonders voor een gemiddelde feature-phone. Waarmee we overigens niet willen zeggen dat de batterij duur slecht is.

Mocht de telefoon batterij onverhoopt toch leeg zijn, dan is het een geruststellende gedachte dat de telefoon in 1.5 tot 2 uur weer volledig opgeladen is.

Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~7
Batterij BST-43
Capaciteit 1000mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Net als de zogenaamde Fabulous 5, waar onder meer de X10 en de Vivaz deel vanuit maken, wordt ook de Hazel standaard uitgeleverd met een lichtblauwe interface. Dit geeft de interface van de Hazel een frisse look voor een verder bekend besturingssysteem, dit besturingssysteem wat door Sony Ericsson zelf ontwikkeld is uiterlijk al enkele jaren vrijwel ongewijzigd en zal, voor mensen die al bekend zijn met Sony Ericsson feature-phones, bekend aanvoelen.

Standby

Sony Ericsson heeft er bij de Hazel duidelijk voor gekozen de interface zo simpel mogelijk te houden, dat zorgt ervoor dat bij de eerste maal opstarten het standby-scherm opvallend leeg is. Buiten de provider informatie, tijd/datum en een directe koppeling naar de contacten, het hoofdmenu en zoeken op Google is er namelijk niks terug te vinden op het standby-scherm.

Gelukkig heeft Sony Ericsson er voor gekozen widget-functionaliteit in te bouwen op het standby-scherm, waarmee in het midden van het scherm één widget tegelijk kan worden weergegeven, hier kan echter wel eenvoudig door heen gebladerd worden. De mogelijke widgets voor het standby-scherm bestaan uit Twitter, Facebook, Agenda en een stappenteller die de CO2 besparing berekend die je bereikt door middel van lopen ten opzichte van bijvoorbeeld de auto. Helaas waren de eerste twee widgets niet beschikbaar om te testen op het door ons geteste review-toestel, koop je de Hazel in de winkel dan zouden deze widgets echter gewoon beschikbaar moeten zijn.

De andere twee werken overwegend goed, al is met name het nut van de stappenteller te betwisten maar het sluit wel goed aan bij het groene concept achter de GreenHeart-serie waar de Hazel toe behoort.

Over het geheel gezien zijn er dus weinig verassingen op het standby-scherm te vinden, hoewel de widgets een leuke toevoeging vormen lijkt het nut vooralsnog beperkt. Mochten de Twitter en Facebook widgets echter naar behoren functioneren in de retail versie dan zou dit voor een feature-phone een waardevol pluspunt genoemd mogen worden.

Standby-scherm

 

Standby-scherm Widgets

 

Menu

Net als de rest het standby-scherm heeft ook het hoofdmenu de blauwe interface meegekregen met een duidelijke en simpele lay-out. De lay-out bestaat uit 4 rijen van 3 iconen die elk een eigen functionaliteit vertegenwoordigen. Terwijl sommige iconen, zoals berichten en internet direct linken naar een applicatie, terwijl andere iconen weer linken naar een lijst met snelkoppelingen naar andere applicaties.

Met de opbouw van het menu zijn de meeste applicaties zeer eenvoudig te bereiken. Helaas is het hoofdmenu niet zelf opnieuw in te delen, hoewel de standaard indeling ook goed werkt heeft iedereen voor zichzelf altijd een beeld wat het lekkerste zou werken, wat gelijk het enige echte minpunt wat we hebben kunnen vinden aan het hoofdmenu van de Hazel.

Hoofdmenu

 

Prestaties

Tijdens het gebruik van de Sony Ericsson Hazel valt vooral de snelheid op waarmee de telefoon reageert, er zit praktisch geen tijd tussen het indrukken van een knop en het verschijnen van de gewenste info. In combinatie met een stabiel OS zorgt dit ervoor dat de Hazel een betrouwbare indruk achter laat en lekker werkt.

Alleen bij gebruik van zwaardere applicaties zoals navigatie of bij het laden van internetpagina’s valt op dat de telefoon tekort komt qua absolute rekenkracht. Over het geheel hebben we echter een zeer positieve indruk gekregen van de prestaties van de Hazel.

Eén van de grootste successen in de Sony Ericsson geschiedenis is toch wel de Walkman-phone, deze serie was jarenlang toonaangevend op het gebied van multimedia toepassingen op een telefoon en verkocht miljoenen exemplaren. Hoewel de Walkman serie inmiddels zijn langste tijd gehad lijkt te hebben en de Hazel niet eens tot deze serie behoort is de expertise van Sony Ericsson met betrekking tot multimedia toch goed terug te zien in het ontwerp van de multimedia applicaties. Interessant genoeg beschikt de Hazel zelfs over enkele features welke het huidige vlaggenschip van Sony Ericsson, de XPERIA X10, moet ontberen.

Radio

De twee belangrijkste features die de Hazel voor heeft op zijn grote broer, zijn de radio en DLNA-functionaliteit. Met name de eerste wordt door sommige mensen toch als een groot pluspunt gezien en we kunnen begrijpen waarom, zeker als je zelf niet zo’n zin hebt om een grote muziek database bij te houden of deze wekelijks te updaten met je telefoon is radio een uitkomst.

Zoals gewoonlijk bij een telefoon doet de bijgeleverde headset dienst als antenne. Eenmaal ingeplugd kun je eenvoudig scannen naar en switchen tussen zenders met een enkele druk op de d-pad.

Een leuke feature die Sony Ericsson heeft toegevoegd is TrackID. Met TrackID kun je eenvoudig een stukje muziek opnemen, wat vervolgens naar de server van Sony Ericsson wordt gestuurd, om te bepalen welk nummer en artiest het zijn. Waar dit bij de meeste telefoons via de microfoon gebeurd kan de Hazel direct vanaf de radio worden opnemen en zo heb je ook geen last meer van eventuele omgevingsgeluiden.

TrackID werkt in de praktijk erg goed, met name met wat meer mainstream muziek zal het tooltje zonder problemen de juiste artiest en titel kunnen vinden.

Als we dan toch een minpunt moeten noemen van de totale audio ervaring van de Hazel is het met name de geluidskwaliteit van de meegeleverde headset. Het geluid is weliswaar helder maar bevat geen enkele bas, wat als een gemiste kans gezien mag worden door Sony Ericsson. Zeker aangezien deze headset niet eenvoudig zelf te vervangen is vanwege de FastPort-aansluiting en je dus aangewezen zult zijn op officiële accessoires.

Ook de speaker is uiteraard geen echt alternatief, ook de speaker is helder en zelfs vrij luid te noemen. Het mag echter niemand verbazen dat een telefoon speaker ook weinig lage tonen zal leveren.

Radio

 

Mediaspeler

Al bij het opstarten van de Mediaplayer blijkt duidelijk dat hier veel werk in is gestoken door Sony Ericsson. De interface vertoont duidelijk grote gelijkenissen met de Xross Media Bar die grootaandeelhouder Sony introduceerde op de PSP en PlayStation 3 maar later ook naar de TV’s en Blu-Ray spelers bracht. Voor mensen die vaker in aanraking komen met Sony-producten zal het dan ook vertrouwd aanvoelen, maar gelukkig is het menu ook voor nieuwelingen eenvoudig te doorgronden.

De speler is als het ware opgebouwd in 5 categorieën, te weten Foto, Muziek, Video, Games en Webfeeds. Onder elke tabblad vindt je lokale content, maar ook content van relevante bronnen op internet. Voor Foto zijn dit uiteraard Flickr en Picasa maar voor video is dit bijvoorbeeld weer YouTube.

Echt bijzonder wordt het echter pas zodra je de Hazel verbind met het lokale WiFi-netwerk en op een computer Media Go installeert. Media Go is niet alleen handig om je media database te beheren en bestanden over te zetten naar je telefoon via USB maar kan ook via het draadloze netwerk en de DLNA-technologie contact houden met de Hazel. Dit houdt in dat je de telefoon automatisch draadloos kunt laten synchroniseren met de nieuwste audio tracks van je computer maar uiteraard kun je ook gewoon alle muziek vanaf je computer streamen, zolang je binnen bereik bent van je thuisnetwerk weliswaar.

De DLNA-functie functioneert perfect, al had het allemaal net iets sneller aan mogen voelen. Ook is het een gemiste kans dat de techniek enkel werkt voor Muziek en dus niet voor Video of Foto’s, terwijl de DLNA-technologie hier volledig op toegespitst is. Gezien er ook content direct vanaf internet gehaald kan worden lijkt het niet onredelijk dat ook Video’s en Foto’s over het netwerk gestreamed zou moeten kunnen worden.

Bij het bekijken van Foto of Video zijn er weinig bijzonderheden, wel is het belangrijk om te weten dat de Hazel uitgerust is met een bewegingssnesor waardoor het beeld automatisch meedraait met de positie van het scherm, iets wat over is komen waaien van de smartphones. Door deze toevoeging kun je eenvoudig breedbeeld video’s bekijken over de breedte van het scherm zonder zwarte balken.

De meeste aandacht is echter toch uit gegaan naar de Muziek speler, deze is zeer compleet te noemen met een visualisatie effect en een equalizer. Ook de shuffle en repeat modus ontbreken uiteraard niet. Verder kun je tijdens het luisteren naar Muziek zonder problemen door werken met je telefoon en wordt je bij elke nieuwe track op de hoogte gesteld van de titel die afgespeeld zal gaan worden.

Bij games zul je standaard, zoals eigenlijk op elke Sony Ericsson telefoon, alleen Quadrapop terugvinden. Je kunt via PlayNow echter eenvoudig nieuwe games downloaden.

Media

 

YouTube

 

Muziek

 

Camera

Hoewel fotocamera’s inmiddels alweer jaren deel uitmaken van de standaarduitrusting van een mobiele telefoon, slagen er maar weinig telefoonfabrikanten in om een goede fotokwaliteit te behalen. Eén van de uitzonderingen op die regel is Sony Ericsson die met name met de Cybershot-range lange tijd de beste camera telefoons in handen had maar ook met bijvoorbeeld de recente XPERIA X10 zijn goede plaatjes te schieten. Het is dan ook interessant om te zien of Sony Ericsson deze lijn door weet te zetten met de Hazel.

Het eerste wat opvalt aan de camera interface van de Hazel is dat Sony Ericsson wederom de keuze heeft gemaakt de interface zo simpel mogelijk te houden, toch kun je naar hartelust aan de slag met de geavanceerde functies die de Hazel biedt. Met onder meer glimlach detectie en panorama functionaliteit hoeft de Hazel weinig onder te doen voor een volwaardige compact camera, gelukkig werken alle functies ook uitstekend.

Van de foto’s, die de Hazel schiet op een resolutie van 5MP, worden we niet direct heel enthousiast. De foto’s lijken wat donker en extra contrast te hebben meegekregen waardoor het geheel niet helemaal natuur getrouw overkomt. Daartegenover staat dat ruis nauwelijks te ontdekken is op de foto’s en er daarmee een stuk beter uit zien dan die van de meeste telefoons uit dit segment.

Video’s opnemen doet de Hazel ook zonder problemen op VGA-resolutie, de kwaliteit van de video’s is zeer goed te noemen maar door de relatief lage resolutie zal het afspelen op een groter beeld oppervlakte als een TV vooral een blokkerig geheel worden. Met name bij snellere bewegingen lijkt de compressie van Hazel de beeldkwaliteit geen goed te doen.

Al met al is de camera van de Hazel zeer goed bevallen, helaas zou de fotokwaliteit wat ons betreft gebaat zijn bij wat lichtere foto’s maar desondanks weet de Hazel op dit gebied goed te overtuigen.

Sony Ericsson Hazel test foto 1

 

Sony Ericsson Hazel test foto 2

 

Sony Ericsson Hazel test foto 3

 

Sinds de introductie van de Apple iPhone nemen losse downloadbare applicaties of kortweg apps een steeds een belangrijkere rol in binnen de telefoonwereld. Hoewel dit oorspronkelijk voorbehouden was aan de duurdere en uitgebreidere smartphones zijn de apps inmiddels ook niet meer weg te denken van de feature phones. Het is dan ook goed om te zien dat de Hazel deze slag niet heeft gemist.

Navigatie

De Hazel heeft verschillende navigatie-applicaties meegeleverd gekregen. Het toestel is voorzien van Google Maps en Wayfinder Navigator. Wayfinder is een trial en heeft, net als Google Maps, een actieve internetverbinding nodig om te kunnen functioneren. Het programma werkt op zich prima maar echt navigeren ermee zit er jammer genoeg niet in. Het programma leent zich wel goed om plaatsen en straten op te zoeken. Daarnaast geeft het ook een prima weergave van waar je je op dat moment bevindt. Het verversen van de kaarten via internet gaat echter te langzaam om navigeren mogelijk te maken. Het programma zelf is gedetailleerd te noemen ook al gaat het inzoomen wat traag doordat de gegevens telkens opgehaald dienen te worden.

Naast deze twee navigatie apps beschikt de Hazel ook standaard over de Tracker-app, deze applicatie houdt aan de hand van GPS -sattelieten je voortgang bij op het moment dat je buiten gaat trainen. Onder de bijgehouden statistieken bevinden zich voor de hand liggende gegevens als de tijd, maar bijvoorbeeld ook de gemiddelde snelheid, afgelegde afstand en route die je ook achteraf uitgebreid kunt analyseren om te zien op welk moment je bijvoorbeeld het hardste liep. Ook kun je indien je dit wenst je persoonlijke gegevens invullen met betrekking tot bijvoorbeeld je lengte en gewicht waarmee de telefoon je calorieverbruik kan berekenen.

Google Maps

 

Productiviteit

Het productiviteitsmenu op de Hazel heeft weinig spannende dingen meegekregen van Sony Ericsson. Onder het menu dat eigenlijk Agenda heet op het toestel, kunnen we de standaardzaken als de wekker, de stopwatch, kalender, taken, notities en de sync-tool terugvinden. Mocht je willen videobellen dan zit daar ook het menu om dat te activeren en een video-oproep te starten. Het menu heeft ook een lichtschakelaar waarmee je de LED’s aan de achterkant van het toestel kunt activeren voor in het donker. Daarnaast kun je er alle applicaties en de bestanden beheren via de verschillende wizards die daarvoor bedoeld zijn.

De enige echte interessante applicatie die in dit menu terug te vinden is Media Home die je kunt instellen om automatisch je content te synchroniseren met je computer waarop Media Go geïnstalleerd is, dit gebeurd dan via het draadloos netwerk en werkt zeer eenvoudig na het doorlopen van de set-up wizard.

Productiviteit

 

PlayNow

Mocht je uitgekeken zijn op de standaard apps dan is het goed te weten dat Sony Ericsson ook daar aan gedacht heeft in de vorm van de PlayNow winkel. Via het toestel kun je, mits je in het bezit bent van een account, muziek, applicaties, spelletjes, thema’s, ringtones en wallpapers downloaden.

De applicaties die je via je telefoon kunt binnenhalen via PlayNow zijn vaak gratis maar soms moet je er wel voor betalen. De winkel is al rijkelijk gevuld met applicaties en andere content aangezien de telefoon op het bekende Java-platform draait waar al jaren door veel ontwikkelaars aan gewerkt wordt.

PlayNow

 

Bellen & SMS-en

Uiteindelijk is een mobiele telefoon, en met name een feature-phone, bedoelt om te bellen en te sms-en. Het is dan ook goed om te zien dat de Hazel op dit gebied weinig steken laat vallen, het geluid tijdens het bellen is kraak helder. Helaas lijkt het volume net als bij veel andere Sony Ericsson-toestellen wat aan de zachte kant, dit is normaal gesproken niet zo’n probleem maar juist op de luidruchtige plekken wordt het hierdoor moeilijk verstaanbaar in vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung Wave. Iets wat erg jammer is gezien het ingebouwde Noise Shield van Sony Ericsson zorgt dat de persoon aan de andere kant je in ieder geval altijd goed kan verstaan.

Ook op het gebied van SMS berichten is het goed om te weten dat de Hazel met zijn tijd mee is gegaan, ook de Hazel geeft SMS-jes nu als threads weer zodat je in één keer een overzicht hebt van de laatste berichten die je met één persoon hebt uitgewisseld. Opstellen gaat bij de Hazel op de gebruikelijke manier met het T9 toetsenbord, wat indien gewenst uiteraard ook uitgeschakeld kan worden.

Berichten

 

Browser

Waar browsers bij feature phones vaak een ondergeschoven kindje waren heeft Sony Ericsson dit punt duidelijk aan weten te pakken, waar oude Sony Ericsson telefoons zoals de W995 nog te kampen hadden met het vervormen van wegpagina’s lijkt de browser Hazel aanzienlijk minder moeite te hebben met het verkennen van het wereldwijde web. Enkel de bekende javascript drop-down menu’s lijken nog voor wat problemen te kunnen zorgen en verwacht uiteraard ook geen Flash-ondersteuning op de Hazel.

Wat ons zeer beviel was dat net als op de Android-gebaseerde telefoons er bij het invullen van een webadres automatisch suggesties van Google tevoorschijn kwamen als ook pagina’s die je eerder bezocht hebt. Daarnaast herkent de telefoon ook automatisch RSS-feeds die zijn opgenomen in de header van de HTML-code waardoor je je eenvoudig kunt abonneren op een feed zodat je altijd up to date bent op je telefoon.

Helaas leent de Hazel zich door de lage resolutie van 320×240 pixels zoals eerder al gezegd niet heel goed voor het bekijken van een gemiddelde website die niet geoptimaliseerd is voor een telefoon, hoewel je eenvoudig kunt scrollen en zoomen blijft toch altijd slechts een beperkt gedeelte van de website zichtbaar. Ook de beperkte rekenkracht van de Hazel laat zich op sommige momenten zien, wat resulteert in het traag laden van pagina’s. Zo kan het laden van onze site op 3G al snel een halve minuut duren, dit kan via WiFi echter aanzienlijk versneld worden. Dat valt de Hazel als feature phone natuurlijk ook niet aan te rekenen want de Hazel voldoet uitstekend om onderweg even snel het laatste nieuws te checken, maar een volledige ervaring kunnen het helaas niet noemen.

Sony Ericsson Hazel Browser

 

Sony Ericsson Hazel browser

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters