Sony Ericsson Jalou D&G, T707 en T715 vergeleken

Sony Ericsson wordt al vaak geroemd om zijn aparte designs, maar soms gaat het bedrijf nog wat verder dan standaardtoestellen. Dit jaar heeft Sony Ericsson drie toestellen die min of meer onder de noemer ladyphone vallen gelanceerd die natuurlijk extra gericht zijn op een mooi, vrouwelijk en opvallend design. Deze toestellen, de Jalou, T707 en T715 hebben allemaal min of meer dezelfde functies, maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Om erachter te komen welk toestel het beste is, zetten wij de drie toestellen naast elkaar.

T707 vs. T715 vs. Jalou

 

De markt voor ladyphones werd ooit aangeboord door Samsung en hoewel het marktsegment wel weer zo’n beetje over zijn hoogtepunt heen is, blijven de telefoons die speciaal op vrouwen gericht zijn toch bestaan. Sony Ericsson heeft dit jaar grofweg drie van deze telefoons uitgebracht, de een wat meer gericht op de vrouw dan de ander. In deze review zullen we de drie toestellen vergelijken om tot een conclusie te komen welke van de drie toestellen het beste presteert en welke het hoogste ladyphone-gehalte heeft.

Onze eerste en meteen minst recente kandidaat is de Sony Ericsson T707, die al sinds maart in het geruchtencircuit te vinden was. Later die maand werd het toestel aangekondigd en werd bekend dat het in samenwerking met niemand minder dan Maria Sharapova op de markt gebracht zou gaan worden. Niet lang na de aankondiging kwamen we het toestel al even tegen op de TeleVisie-beurs en vorige week kon je onze ervaringen met het ding al lezen. Nu is het tijd geworden om het echt op te nemen tegen de twee andere ladyphones van Sony Ericsson: de T715 en Jalou.

De T715 is de middelste van het stel, een toestel dat met relatief weinig bombarie werd aangekondigd in juni. Deze telefoon is niet direct een ladyphone, maar wel een fashiontelefoon en de roze versie ervan kan zeker als ladyphone gezien worden, vandaar dat we hem meegenomen hebben in onze vergelijking. We kwamen het toestel al even tegen in juni, maar nu zullen we het wat uitgebreider onder handen nemen en naast zijn broertjes en zusjes zetten.

De laatste kandidaat is er niet zomaar eentje, het is namelijk de Sony Ericsson Jalou in de Dolce & Gabbana-versie. Dit toestel kwam, in de gewone versie, voor het eerst tevoorschijn op 6 juli, toen nog onder de codenaam Bao. Half augustus werd de nieuwe telefoon aangekondigd onder de naam Jalou en werd duidelijk dat er een D&G-versie van zou komen, die geladen is met speciale D&G-content en op een aantal plaatsen bladgoud over zijn behuizing heeft liggen. Deze D&G-versie is half november nog een keertje echt gelanceerd waarna wij het toestel ook meteen meekregen. Natuurlijk is het D&G-toestel alleen al door de branding van D&G een stuk aantrekkelijker als fashiontelefoon voor sommigen, maar wij zullen in deze review ook onder de Dolce & Gabbana-logo’s kijken.

T707 vs. T715 vs. Jalou

 

Omdat het concept van een vergelijkende review helemaal nieuw is op All About Phones, zullen we hier even een kleine toelichting geven. Er komt in ieder geval nog één dergelijke review van ons online binnenkort, of we doorgaan met het concept ligt een beetje aan de interesse voor deze twee artikelen. Mocht je suggesties hebben hoe we dit concept beter kunnen maken of kwijt willen wat je ervan vindt, dan kun je dat in een reactie onder dit artikel laten weten.

We zullen de vergelijking tussen de toestellen, anders dan in reguliere reviews, uiteindelijk maken op basis van punten. Onderaan ieder hoofdstuk, met uitzondering van de specificaties, staat een tabel met daarin de verschillende onderdelen die in het hoofdstuk aan bod zijn gekomen, met daarachter tussen haakjes de weging van deze onderdelen. Voor elk onderdeel krijgt ieder toestel een bepaald aantal punten op een schaal van 0 tot 10. Voor ieder hoofdstuk zal ook een totaal berekend worden, dat uiteindelijk in de conclusie omgezet zal worden in een totale score van het toestel, die vervolgens bepaalt welk toestel gewonnen heeft. Natuurlijk zullen we alles in de teksten beargumenteren en ook in de conclusie duidelijk naar voren laten komen waarom een bepaald toestel gewonnen heeft en wat de sterke punten van de andere zijn, zodat je ook voor jezelf een afweging kunt maken welk toestel voor jou het beste is.

Merk Sony Ericsson Sony Ericsson Sony Ericsson
Type Jalou D&G T707 T715
Telefoonmodel Clamshell Clamshell Slider
Schermafmeting 2″ 2,2″ 2,2″
Schermtype TFT TFT TFT
Schermresolutie QVGA QVGA QVGA
Aantal kleuren 256.144 256.144 256.144
Touchscreen Nee Nee Nee
Secundair display Ja Ja Nee
Geheugenkaart Micro SD M2 Micro SD
Intern geheugen 100MB 100MB 90MB
Kleuren Roze/goud Zwart; roze; turquoise Zilver/zwart; roze/zwart
Gesprekstijd 420 minuten 600 minuten 600 minuten
Standby-tijd 350 uur 400 uur 400 uur
Accu 930mAh 920mAh 950mAh
Verbindingstypes GSM/GPRS GSM/GPRS GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA UMTS/HSDPA UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP Bluetooth 2.0, A2DP Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Nee Nee Nee
GPS Nee Nee Nee
Communicatiepoort Fast Port Fast Port Fast Port
Camera 3,2MP 3,2MP 3,2MP, LED flitser
Videocamera QVGA @15fps QVGA @15fps QVGA @15fps
Radio FM-radio met RDS FM-radio met RDS FM-radio met RDS
Audio Mp3, wma, aac Mp3, wma, aac Mp3, wma, aac
Videospeler mp4, 3gp mp4, 3gp mp4, 3gp
Audiouitgang Fast Port Fast Port Fast Port
Extra’s Afgewerkt met bladgoud, exclusieve D&G-content, spiegelscherm Lichteffecten, Maria Sharapova-content

De doosjes van de drie toestellen zijn nogal verschillend, de T707 komt in een wat ouder standaard Sony Ericsson-doosje terwijl de T715 verpakt is in de nieuwe standaard voor mid-range toestellen. De Jalou D&G wordt geleverd in een speciaal Dolce & Gabbana-doosje dat een redelijk chique uitstraling heeft. Bij de Jalou is alles ook verpakt in roze zakjes van stof, in plaats van het gebruikelijke plastic, waardoor je direct al een premiumgevoel krijgt. De inhoud van de doosjes lijkt daarentegen wel weer heel erg op elkaar, alle drie de toestellen hebben een lader, headset en natuurlijk wat boekjes. Een datakabel ontbreekt bij alle drie de telefoons. Eigenlijk is het enige verschil in inhoud dat de Jalou een vrij goede headset heeft, de HPM-77, terwijl de T715 en T707 uitgerust zijn met de matige HPM-60-headset. Eigenlijk zijn we over de verpakkingen niet zo tevreden, een datakabel en een geheugenkaartje waren toch wel prettig geweest. De Jalou scoort vanwege zijn goede headset echter wel het beste.

Sony Ericsson T715 T707 Jalou verkooppakket

 

Doos (1) 10 7 6
Inhoud (3) 7 6 6
Totaal 7,8 6,3 6,0

De designs van de drie toestellen zijn nogal uiteenlopend, iets wat je natuurlijk ook wel mag verwachten voor fashiontelefoons. De Jalou is geïnspireerd door een geslepen edelsteen, terwijl het design van de T707 lichtelijk gebaseerd is op een tennisbal. De T715 heeft het meest discrete design, dat niet direct ergens op gebaseerd is.

Bouw

De Jalou voelt een beetje priegelig aan in de hand vanwege zijn geringe grootte en is daardoor ook niet erg gemakkelijk om mee te werken. Hij past wel goed in elke broekzak of handtas, wat natuurlijk belangrijk is voor menig vrouw. Eén groot minpunt dat door veel vrouwen naar voren werd gebracht is de dikte van het toestel, commentaar waar wij ons goed in kunnen vinden. Hoewel het toestel niet extreem dik is, is het zeker aan de dikke kant en dat valt door zijn kleine lengte en breedte nog eens extra op. De batterijklep heeft een slecht mechanisme dat snel lam wordt waardoor er kleine kiertjes ontstaan helaas. Het toestel maakt verder wel een stevige indruk en hoewel het bijna helemaal van plastic is voelt het niet erg goedkoop aan. Naast plastic heeft het toestel ook nog 24-karaats bladgoud in zich verwerkt gekregen op onder andere de navigatietoets en de zijkant van het klapmechanisme. Behalve de gouden kleur merk je daar echter weinig van. Het enige nadeel van de bouwkwaliteit van de Jalou D&G is dat de behuizing soms een klein beetje kraakt.

De T707 is aan de grote kant en dat is ook een punt dat door veel vrouwen van wie wij de mening over het toestel hebben gevraagd naar voren gebracht werd. Hoewel het toestel goed in de meeste broekzakken past ervaren veel vrouwen dit toch als niet zo prettig, wat voor een telefoon die primair gericht is op vrouwen niet erg handig is natuurlijk. De bouwkwaliteit van het ding is ook niet echt om over naar huis te schrijven, de telefoon kraakt zo nu en dan een beetje en dat geeft een goedkope indruk.

In de T715 heeft Sony Ericsson naast plastic ook metaal verwerkt, de gehele batterijklep is van aluminium gemaakt. Dit geeft het toestel meteen een lekker gevoel en wat betreft gebruikte materialen en look and feel is de T715 dan ook de beste van de drie volgens ons. Iets wat wel jammer is, is dat de batterijklep niet helemaal goed op het toestel vast lijkt te klikken waardoor er soms een klein kiertje ontstaat. Dat geeft in het begin geen problemen maar we kunnen ons voorstellen dat dat later wel zal gaan gebeuren. Het formaat van de T715 is prima, hoewel hij een klein beetje aan de brede kant is. Dit vormt echter geen probleem en werd ook door slechts een klein aantal van de ondervraagde vrouwen opgemerkt.

Uiterlijk

De voorkant van de T707 en de Jalou D&G zijn ongeveer hetzelfde ingedeeld, ze zijn allebei voorzien van een onzichtbaar display in het midden en een cameralens. Bij de T707 zit die boven in het midden, bij de Jalou linksonder. De Jalou is verder nog voorzien van het Dolce & Gabbana-logo midden bovenin, in de T707 zitten twee rondjes verwerkt die de lichteffecten van het toestel verzorgen. De T715 is, aangezien hij een compleet andere form-factor heeft heel anders ingedeeld. Daar staat centraal op de voorkant het scherm dat in een grote zwarte omgeving zit die afgewerkt is met pianolak. Onder het scherm is een grote vierkante navigatietoets te vinden met daaronder een zilverkleurig blokje waar twee toetsen in verwerkt zitten. Naast de navigatietoets zitten twee chromen ‘golven’ die als bel- en ophangtoets dienen en boven deze twee golven zitten in het zwarte gebied de twee softkeys.

Sony Ericsson Jalou voorkant

 

Sony Ericsson T707 voorkant

 

Sony Ericsson T715 voorkant

 

Opengeklapt of -geschoven onthullen de toestellen hun volledige scherm en toetsenbord, waarbij er bij de T715 niet zoveel verandert behalve dat er een redelijk prettig toetsenbordje onder de voorkant uitschuift. Bij de T707 krijg je het 2,2″-scherm te zien met daaronder een erg groot toetsenbord dat helaas een beetje stijf en vlak is. De Jalou huisvest een 2″-scherm dat als het toestel nog niet aan staat als spiegeltje dienst doet. Op de onderste helft zit natuurlijk het toetsenbord, dat prima typt. De D-pad is bij de Jalou echter wat minder prettig.

Sony Ericsson Jalou open

 

Sony Ericsson T707 open

 

Sony Ericsson T715 voorkant open

 

De zijkanten van alle drie de toestellen zijn hetzelfde ingedeeld, allemaal hebben ze op de linkerkant alleen de Fast Port, op de rechterkant is de volumetoets aanwezig. De T715 heeft hierbij als extraatje een cameratoets. De toetsen aan de zijkant bij de T715 zijn prettig, bij zowel de Jalou als de T707 is de volumetoets te klein en dus niet erg goed te gebruiken.

Sony Ericsson Jalou linkerkant

 

Sony Ericsson T707 linkerkant

 

Sony Ericsson T715 linkerkant

 

Sony Ericsson Jalou rechterkant

 

Sony Ericsson T707 rechterkant

 

Sony Ericsson T715 rechterkant

 

De bovenkant wordt bij de twee clamshells ingenomen door het klapmechanisme, bij de T715 is dit egaal zwart. De onderkant is bij alle toestellen zo goed als leeg, alleen de Jalou heeft een gaatje waarmee je de batterijklep kunt lostrekken. Natuurlijk is bij alle toestellen wel de scheiding tussen de twee helften van de telefoon te zien op de onderkant, iets wat op elke zijkant terugkomt.

Sony Ericsson T715 T707 Jalou bovenkant

 

Sony Ericsson T715 T707 Jalou onderkant

 

De achterkanten van de toestellen zijn niet zo spannend, alle drie zijn ze voorzien van het Sony Ericsson-logo en een speaker die onderaan geplaatst zit. De T715 heeft daarnaast nog de camera met een flitsertje ernaast op de achterkant zitten, helemaal links bovenaan.

Sony Ericsson Jalou achterkant

 

Sony Ericsson T707 achterkant

 

Sony Ericsson T715 achterkant

 

Formaat (4) 8 7 9
Materialen (3) 8 5 8
Bouwkwaliteit (5) 7 7 8
Looks (3) 8 8 7
Toetsenbord (3) 8 7 7
Totaal 7,7 6,3 7,9

Hoewel alle drie de toestellen in de kern dezelfde interface hebben, Sony Ericsson’s eigen platform dat door velen A200 wordt genoemd, zijn er wel kleine verschillen te vinden in de interfaces en zeker in de prestaties. Zo hebben de T707 en de Jalou speciale thema’s die veranderen afhankelijk van de tijd van de dag en is de T715 uitgerust met betere integratie van social networking. In dit hoofdstuk zullen we de interface bespreken en de verschillen aanwijzen.

Standby

Het standby-scherm van de toestellen is erg simpel en schoon, maar met applicaties uit te breiden tot een redelijk functioneel geheel. Het bestaat uit een plaatje dat, afhankelijk van het ingestelde thema, beweegt. Natuurlijk zijn er ook een klok en netwerkinformatie aanwezig. Hierbij is de klok in twee smaken verkrijgbaar, klein en groot. Deze kale standby-schermen zijn uit te breiden door middel van verschillende applicaties. Standaard kunnen alle toestellen een RSS-ticker weergeven waarbij alle berichten uit je feeds automatisch door het scherm heen komen schuiven. Daarnaast kun je een memo op het standby-scherm weergeven. Ook is het mogelijk om andere applicaties op het standby-scherm te zetten, waarin de T715 het uitgebreidst is. Het toestel kan zowel Facebook als Twitter op het standby-scherm weergeven en heeft daarnaast nog een aantal speciale standby-applicaties, namelijk Standby World, Slideshow Wallpaper en Calendar Wallpaper. Deze laatste is ook beschikbaar voor de Jalou D&G, die buiten dat nog een stappenteller heeft die je op je standby-scherm kunt plaatsen. De T707 is bedeeld met maar één standby-applicatie, namelijk Emotional PIM, een soort gepimpte klok met agendaweergave.

Jalou D&G – T707 – T715

Sony Ericsson Jalou screenshot standby

 

Sony Ericsson T707 screenshot standby

 

Sony Ericsson T715 screenshot standby

 

Sony Ericsson Jalou screenshot standby

 

Sony Ericsson T707 screenshot standby PIM

 

Sony Ericsson T715 screenshot standby facebook

 

Menu

Zoals alle Sony Ericsson-telefoons, hebben de T715, T707 en Jalou een lekker simpel menu. Het is hetzelfde als we kennen van oudere toestellen en bestaat standaard uit een raster van 3×4 icoontjes die je naar alle functies van de toestellen leiden. Het menu is echter niet alleen in dat raster beschikbaar, je kunt er ook een soort wiel van maken van icoontjes die naar je toe draaien en ook is het mogelijk om losse icoontjes over het hele scherm weer te laten geven. Tot slot zijn er nog enkele thema’s met een speciaal flash-menu dat extra animaties heeft, maar daarover meer in de volgende paragraaf.

Screenshot Sony Ericsson ladyphones menu

 

Screenshot Sony Ericsson ladyphones menu

 

Screenshot Sony Ericsson ladyphones menu

 

Thema’s

Thema’s zijn bij Sony Ericsson-telefoons de normaalste zaak van de wereld, maar op andere toestellen sterven ze steeds verder uit. De drie toestellen die we nu onder handen nemen hebben ze natuurlijk wel, waarbij de T707 en de Jalou thema’s hebben die deels veranderen met de tijd van de dag. Alle toestellen hebben hetzelfde standaardthema Clarity. Dit wit/groene thema wordt al jaren gebruikt door Sony Ericsson en is simpel en strak, maar niet echt spannend. De Jalou D&G heeft naast Clarity drie flash-thema’s en een speciaal D&G-thema. De T707 heeft ook drie extra flash-thema’s en daarbij nog een Maria Sharapova-thema, dat ook met een flash-menu uitgerust is. De T715 heeft alleen drie flash-thema’s naast Clarity. De flash-thema’s hebben, behalve het Sharapova-thema van de T707 allemaal een gewoon rastermenu dat voorzien is van wat leuke effecten. Verder is de achtergrond anders en zijn de kleurstellingen door het hele toestel anders.

Jalou D&G – T707 – T715

Sony Ericsson Jalou screenshot themas

 

Sony Ericsson T707 screenshot themas

 

Sony Ericsson T715 screenshot themas

 

Sony Ericsson Jalou screenshot themas

 

Sony Ericsson T707 screenshot themas

 

Sony Ericsson T715 screenshot themas

 

Sony Ericsson Jalou screenshot themas

 

Sony Ericsson T707 screenshot themas

 

Sony Ericsson T715 screenshot themas

 

Sony Ericsson Jalou screenshot themas

 

Sony Ericsson T707 screenshot themas

 

Sony Ericsson T715 screenshot themas

 

Mediamenu

Sony Ericsson ladyphones screenshot mediamenu

Alle mediaonderdelen in de toestellen komen samen in een speciaal menu, dat we voor het gemak even het mediamenu noemen. Dit is een stijlvolle applicatie, waarin je echt al je media kunt vinden, namelijk Foto’s, Muziek, Video’s, Games en Webfeeds. Hier vind je dus de galerij, muziekspeler, videospeler en RSS-lezer van de toestellen in één. Je kunt het menuutje zowel in landscape als in portretmodus weergeven. Alleen de Jalou heeft hier auto-rotate voor. Het mediamenu is voorzien van leuke animaties en graphics en het ziet er dan ook allemaal stijlvol uit. In het midden van het geselecteerde item is een streep te vinden, met een gekleurde gloed aan de rechterkant. Hiervandaan worden kleine bolletjes het scherm in gespuwd, die zich langs de lijn bewegen en uiteindelijk weer terugkomen bij de oorsprong. Het geheel doet een beetje denken aan een vulkaanuitbarsting en ziet er erg leuk uit. Als je een submenu binnengaat, komt het icoontje dat hoort bij het menu waar je vandaan komt helemaal links te staan, waardoor je precies kunt zien welke menu’s er doorlopen zijn.

Multitasking

Sony Ericsson ladyphones screenshot activiteiten

Hoewel alle drie de toestellen zogenaamde feature-phones zijn, is er wel een vorm van multitasking aanwezig. Hoewel het niet zo uitgebreid is als op sommige smartphones, voldoet het erg goed voor als je een aantal applicaties naast elkaar wilt draaien. Wisselen via apps gaat via het zogenaamde activiteitenmenu, waarvoor een speciaal knopje zit op het toetsenbord. Het menu bestaat uit vier tabbladen: nieuwe gebeurtenissen, actieve applicaties, mijn snelkoppelingen en internet. Bij de laatste twee tabbladen kun je een aantal snelkoppelingen en favorieten toevoegen, waar je via dat menu snel bij kunt. Het tweede tabblad is een soort taakbeheer waar je alle actieve applicaties kunt zien, openen en beëindigen. De functie van het laatste tabblad spreekt aardig voor zich, je ziet hier alle nieuwe sms’jes, gemiste oproepen, aankomende kalenderafspraken etc. Hierin zijn geen verschillen tussen de drie toestellen.

Prestaties

De toestellen werken allemaal soepel en kunnen redelijk wat tegelijk aan. Ook bugs en crashes hebben we nauwelijks meegemaakt in onze testperiode met de drie telefoons. De T715 is met een kleine marge de snelste van het stel, de Jalou D&G is net wat langzamer. De T707 is het traagste van de drie toestellen met een redelijk verschil met de andere twee toestellen. Ze zijn echter allemaal snel genoeg en de snelheid is ruim voldoende wat ons betreft.

Gebruiksvriendelijkheid (5) 9 9 9
Extra’s (3) 6 6 8
Multi-tasking (2) 7 7 7
Prestaties (3) 8 7 8
Totaal 7,8 7,5 8,2

Hoewel ladyphones natuurlijk gericht zijn op design, extraatjes, bellen en sms’en, hebben alle drie de toestellen die we vandaag in handen hebben ook een aantal multimediafeatures. De meeste dingen kun je bereiken via het mediamenu dat in het vorige hoofdstuk al even voorbij kwam en verder zijn er nog extra’s zoals een video-editor, een ringtone-maker en TrackID. Hieronder zullen we de belangrijkste dingen bespreken en vergelijken.

Muziek

De toestellen hebben Sony Ericsson’s standaard muziekspeler, die mooi verwerkt zit in het mediamenu. We kennen deze speler eigenlijk al sinds de K850i en hij is bijna gelijk aan de beroemde Walkman-speler op de Walkman-toestellen. De speler begint eigenlijk bij het indrukken van de muziektoets in het beginscherm van het mediamenu. Je kunt hier een categorie selecteren en vervolgens kom je in een stijlvol zwart afspeelscherm met de standaardinfo erop. Er zijn niet heel veel instellingen aanwezig, je kunt herhalen, shuffelen en stereo-widening instellen. Daarnaast is er een aantal equalizers aanwezig waaronder de Mega Bass. De spelers zijn op de drie de toestelen gelijk, maar de muziekkwaliteit is natuurlijk niet hetzelfde. Hierin scoort de T715 door de speakers het beste, de Jalou is iets scheller maar dat scheelt niet veel. De T707 is de schelste en blikkerigste van de drie. Dit is met het volume ongeveer hetzelfde, de T715 wint met een kleine marge op de Jalou D&G en de T707 is nog wat zachter hoewel het elkaar minder ontloopt. Door de headset is het ongeveer om het even, hoewel we het gevoel hebben dat de Jalou net iets helderder is dan de andere twee.

Sony Ericsson ladyphone screenshot muziekspeler

 

Sony Ericsson ladyphone screenshot muziekspeler

 

Sony Ericsson ladyphone screenshot muziekspeler

 

FM-radio

Alle drie de toestellen hebben ook een FM-radio, die een leuke en simpele interface heeft. Erg leuk is dat in deze radio de functie TrackID, die iedereen waarschijnlijk wel bekend is, geïntegreerd is zodat je altijd weet welke plaat er draait. De radio’s zijn verder helemaal identiek en de kwaliteit komt min of meer overeen met die van de muziekspeler.

Camera

De drie toestellen zijn allemaal uitgerust met een 3,2-megapixelcamera zonder autofocus, maar de T707 en Jalou hebben geen flitser terwijl de T715 die wel heeft. Daarnaast is de interface van de camera in de twee clamshells anders dan in de T715. De T715 heeft een liggende interface, die bekend is van de meeste wat duurdere Sony Ericsson-telefoons. Het toestel heeft daarvoor ook een speciaal cameraknopje, iets wat de T707 en de Jalou niet hebben. Die hebben beide een staande interface die veelal in de wat goedkopere toestellen gebruikt is door Sony Ericsson. De interface van de T715 is overzichtelijker, uitgebreider en werkt ook gewoon lekkerder. Wat interface betreft wint de T715 het op cameragebied dan ook moeiteloos.

Jalou D&G – T707 – T715

Screenshot Sony Ericsson Jalou camera

 

Screenshot Sony Ericsson T707 camera

 

Screenshot Sony Ericsson T715 camera

 

Screenshot Sony Ericsson Jalou camera

 

Screenshot Sony Ericsson T707 camera

 

Screenshot Sony Ericsson T715 camera

 

De kwaliteit van de gemaakte foto’s is van alle drie de toestellen niet echt om over naar huis te schrijven. Alle toestellen hebben een beetje een artistieke uitstraling in hun foto’s, wat je natuurlijk niet wilt met een foto. Dit betekent dat de details een beetje uitgesmeerd zijn en de foto’s dus een beetje de uitstraling van een schilderij krijgen. Erg scherp is het allemaal niet, maar bij de T715 is dat wel duidelijk beter dan bij de andere twee toestellen. Verder hadden de T707 en de Jalou erg last van bewegingsonscherpte, de T715 had dat wat minder. Ook wat kleuren betreft wint de T715 het, die maakt foto’s wat warmer ten opzichte van de vrij kille foto’s van de T707 en Jalou. Alle toestellen hebben een camera waar je niet meer mee kunt dan een snelle snapshot maken, maar de T715 is wel duidelijk het beste.

Jalou D&G – T707 – T715

Camerasample Sony Ericsson Jalou

 

Camerasample Sony Ericsson T707

 

Camerasample Sony Ericsson T715

 

Camerasample Sony Ericsson Jalou

 

Camerasample Sony Ericsson T707

 

Camerasample Sony Ericsson T715

 

Camerasample Sony Ericsson Jalou

 

Camerasample Sony Ericsson T707

 

Camerasample Sony Ericsson T715

 

Muziekkwaliteit (3) 8 6 8
Fotokwaliteit (3) 5 5 7
Media interface (4) 8 8 9
Extra functies (2) 7 7 7
Totaal 7,1 6,6 7,9

Naast alle extra functies zijn de drie toestellen natuurlijk gewoon telefoons. Maar doen ze het wel goed als telefoon en hebben ze een goede browser? Dat zullen we zoals altijd in dit hoofdstuk uitzoeken, tegelijk met de berichtenfuncties van de toestellen.

Bellen

Bellen met de drie toestellen is allemaal redelijk recht voor z’n raap, je kunt met het toetsenbord een nummer intoetsen, of via de contactenapplicatie naar een contact gaan. Videobellen kan ook met alle toestellen, hoewel dat uitsluitend met de camera aan de achterkant of buitenkant van de toestellen gaat. Leuk is wel dat je tijdens het videobellen ook content vanaf je telefoon kunt delen met anderen.

De contactenapplicatie is heel erg standaard maar werkt prima. Je kunt wat standaardvelden invoeren, samen met wat uitgebreidere dingen zoals een website, adres en verjaardag. De ontvangst en belkwaliteit zijn in de drie de toestellen gewoon goed.

Screenshot SE ladyphones contacten

 

Screenshot SE ladyphones bellen

 

Berichten

Sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Sony Ericsson, de instellingen zijn uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en standaard templates aanmaken zodat je standaardberichten kunt sturen naar iemand als je even druk bezig bent. Sms’en gaat in chatstijl met conversaties, of gewoon met losse berichtjes zoals dat vroeger altijd ging. Dit werkt bij het ene toestel wat lekkerder dan bij het andere vanwege de verschillen in het toestenbord, maar de softwarematige kant is identiek.

Ook e-mail pakken de telefoons zonder problemen. Je kunt zowel pop3- als imap4-accounts moeiteloos instellen en alle drie de toestellen ondersteunen push-mail zodat je je berichtjes de seconde dat ze op de server verschijnen ook op je telefoon binnenkrijgt. Er is zelfs ondersteuning voor Exchange aanwezig, wat redelijk uniek is voor telefoons van €170. Dit zit trouwens niet onder mail, maar onder synchronisatie aangezien je meer dan alleen je mail via Exchange kunt binnenhalen; ook de agenda en contacten kunnen met Exchange gesynchroniseerd worden.

Screenshot SE ladyphones berichten

 

Screenshot SE ladyphones berichten chat

 

Screenshot SE ladyphones mail

 

Browser

De toestellen hebben een redelijk goede browser met zich meegekregen. Je kunt pagina’s gewoon als volledige pagina bekijken, waarbij je wel erg veel moet scrollen. Een andere mogelijkheid is om alles in te krimpen tot één kolom, waardoor plaatjes ingekort en onder elkaar geplakt worden, alle content die naast elkaar staat onder elkaar terecht komt en de tekst precies leesbaar is op het scherm. Dat is handig als je veel wilt lezen, voor gewoon browsen bijna onbruikbaar aangezien je totaal geen overzicht hebt over de pagina. Een leuk extraatje is de RSS-lezer die met de browser gekoppeld is, waardoor je op een pagina die een RSS-feed beschikbaar heeft direct deze feed kunt toevoegen aan je RSS-lezer. Het browsen werkt snel genoeg met dank aan de snelle 3G-verbindingen. Auto-rotate is alleen beschikbaar in de Jalou, de andere twee toestellen hebben geen accellerometer.

Screenshot SE ladyphones browser

 

Screenshot SE ladyphones browser

 

Bellen (4) 8 8 8
Sms (4) 8 8 8
Mail (2) 9 9 9
Browser (3) 7 6 6
Totaal 7,9 7,7 7,7

Alle toestellen hebben wel iets om zich vooral voor een vrouwelijke groep gebruikers te profileren. De T715 heeft eigenlijk vrij weinig op dit gebied, hij is alleen maar verkrijgbaar in een roze versie. Tweede in dit opzicht is de T707, die uitgerust is met wat lichteffecten op de voorkant. Als je gebeld wordt gaat de halve cirkel op de voorkant oplichten, als je een gemist gesprek hebt of een berichtje dan licht het kleine ronde inhammetje op de voorkant op. Daarnaast heeft de T707 ook nog thema’s die zich aanpassen aan de tijd van de dag. De echte ladyphone-koningin is echter de Jalou D&G, natuurlijk niet in de laatste plaats om zijn D&G-branding. Naast deze branding, is er flink wat bladgoud gebruikt in de afwerking van dit toestel. Daarnaast heeft de Jalou een spiegeltje en is er een BMI-calculator aanwezig samen met een stappenteller. Deze zijn natuurlijk handig voor vrouwen, maar ook mannen, die op de lijn letten.

Omdat ons gehele reviewteam uit mannen bestaat, zijn we de straat opgegaan om wat meningen van de doelgroep te vragen. Hierbij gingen de vrouwen, eigenlijk vanzelfsprekend, vrijwel uitsluitend in op het design en daarover zullen we hun mening dan ook even vertolken hier. Opvallend is dat maar weinig vrouwen de drie toestellen echt mooi vonden. Bij de meeste trendgevoelige dames kwam de Jalou D&G echter wel als mooiste uit de bus. Dat toestel viel ook bij iedereen qua design het meest in de smaak. De minder trendgevoelige vrouwen gingen voor de T715. De T707 werd eigenlijk alleen in dichte vorm mooi gevonden. Het aparte klapmechanisme viel nogal uit de smaak bij veel vrouwen, waardoor het toestel in opengeklapte vorm eigenlijk altijd als lelijk gezien werd. Ook vonden velen de T707 te lomp en groot. Ook op dit onderdeel wint de Jalou D&G het dus van de andere twee.

T707 lichteffecten

 

T707 lichteffecten

 

Jalou spiegel

 

Gadgets (3) 9 7 5
Indruk vrouwen (4) 7 5 7
Totaal 7,9 5,9 6,1

De drie toestellen hebben net een andere batterij, de Jalou een BST-38 met 930mAh, de T707 een BST-39 batterij met een vermogen van 920mAh en de T715 een BST-33 die 950mAh met zich meedraagt. De prestaties op het gebied van uithoudingsvermogen zijn echter zo goed als hetzelfde, waarbij de T715 zelfs net iets minder lijkt te zijn dan de andere twee. Met normaal gebruik houden ze het zo’n drie dagen uit, als je ze heel intensief gebruikt halen ze in ieder geval de dag, wat voldoende is wat ons betreft. Het had iets meer gemogen voor dergelijke niet heel geavanceerde toestellen, maar slecht is het zeker niet.

Sony Ericsson T715 T707 Jalou batterij

 

Uithoudingsvermogen (5) 8 8 8
Totaal 8,0 8,0 8,0
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters