Sony Ericsson P1i

Welkom bij weer een nieuwe review van All About Phones! Deze keer nemen de we P1i van Sony Ericsson onder handen. De P1i is de nieuwste smartphone van Sony Ericsson en is al een geruime tijd verkrijgbaar.

De P1i draait op het UIQ 3.0 platform, welke zelf gebouwd is op Symbian 9.1. Dit krachtige platform wordt grotendeels via het touchscreen bedient. Dit touchscreen kan tot 260.000 kleuten weergeven op een resolutie van 240×320 pixels. Verder maken een 3.2 MP camera en WLAN dit een aantrekkelijk toestel.

p1i1 

Het toestel komt in een royaal gevulde doos. Sony Ericsson heeft ervoor gezorgd dat je gelijk aan de slag kunt met je P1i en heeft er daarom een 512 MB geheugenkaart bij geleverd. Met de bijgeleverde pouch kun je er gelijk voor zorgen dat je toestel niet beschadigt raakt. Hieronder nog even een overzicht van de inhoud van de doos.

 • De Sony Ericsson P1i
 • 512 MB M2 geheugenkaart (zit in het toestel)
 • Stereo Headset (HPM-65)
 • Batterij BST-40 (1120mAh)
 • Datakabel (DCU-60)
 • Lader (CST-60)
 • Cardle / Bureaulader (CDS-65)
 • Een mooie pouch
 • Een extra stylus (ISP-40)
 • CD-Rom met SE Suite
 • Gebruiksaanwijzing

p1i2

 

p1i3

 

Het uiterlijk van de P1i is behoorlijk verandert t.o.v. de P990i, geen flip meer, maar een volledig hybrid qwerty-toetsenbord. Veel M600i gebruikers zullen het ontwerp in hun eigen toestel herkennen. Het toestel volgt de laatste trend van Sony Ericsson en dus is er veel aandacht besteed aan het design. Iets wat ze in mijn ogen goed gelukt is.

Door voorkant is gedeeltelijke gemaakt uit geborsteld metaal en staat mooi in contrast met het zwarte plastic. De rood oplichtende numerieke letters zijn een fraai detail op het zwart met zilvere toestel. Naast de fastport connector aan de onderkant, zit ook een LED-je die je waarschuwt bij een lege accu, nieuwe bericht of gemist oproep.

p1i4

 

p1i5

 

De P1i heeft aan de voorzijde een mooi en helder touchscreen, met in tegenstelling tot vorige smartphones van Sony Ericsson, een zon-reflecterende laag. Hierdoor is het ook mogelijk om het toestel in direct zonlicht te gebruiken. Op de achterkant van het toestel valt vooral de 3.2 MP camera op. Aan de zijkanten van het toestel zitten verscheidene hardware toetsen, waaronder een ‘terug’ knop en een dedicated camera knop.
De bouwkwaliteit van het toestel is uitstekend, geen kraakje te bekennen. Het qwerty-toetsenbord is in het begin even wennen, aangezien elke toets twee letters van het alfabet huisvest. Maar na een middagje oefenen zal iedereen lekker weg typen.

p1i6

 

p1i7

 

Wat voor veel nieuwe UIQ3.0 gebruikers even wennen zal zijn, is het feit dat er geen echte navigatie toetsen op de P1i zitten. De interface zit zo in elkaar dat de stylus (of vinger) bij veel acties nodig zal zijn. Door de verschillende menu’s heen bladeren gaat snel, heel snel. Echter mag Sony Ericsson de snelheid waarmee smsjes worden geopenend wel opvoeren, dit staat in het niets bij de snelheid van de rest van het toestel.
De UIQ 3.0 interface heeft vooral t.o.v. de P990i een aantal updates gekregen. Zo is er nu een heus ‘today’ standby applicatie, die al je afspraken, notities, berichten, e-mail en gemiste oproepen in een overzicht laat zien op het standby display. Naast dat het nu mogelijk is om de snelkoppelingen op het standby display te veranderen, zijn het er nu ook nog eens 15. Waardoor de gebruiker snel toegang heeft tot de meest gebruikte applicaties.

p1i8

 

p1i9

 

De grootste verandering die Sony Ericsson t.o.v. de vorige UIQ 3.0 toestellen heeft gemaakt, is de hoeveel RAM geheugen, deze is namelijk verdubbelt naar 128 MB. Na opstarten is hier nog een 78 MB van over. Hierdoor kunnen nagenoeg alle programma’s draaien, zonder dat het toestel vastloopt, opnieuw opstart of programma’s sluit. Iets wat bij veel UIQ 3.0 gebruikers tot grote ergernis leed, maar bij de P1i verleden tijd is.

De P1i is de nieuwste smartphone van Sony Ericsson en heeft hierdoor de beschikking over de nieuwste technieken. Zo zijn Bluetooth V2.0 en WLAN op de P1i te vinden. Het geheugen kan uitgebreid worden d.m.v. Memory Stick Micro (M2). Zelfs infrarood is op de P1i te vinden, iets wat echter niet veel mensen zullen gebruiken

Vooral zakelijke gebruikers wil Sony Ericsson bereiken met de P1i. Quickoffice, Blackberry Connect, uitgebreide agenda, notities, Business Card Scanner en takenlijst. Wat wil een zakelijke gebruiker nog meer. Ik moet vooral de agenda applicatie lof geven, aangezien deze ontzettend overzichtelijk is en veel mogelijkheden kent.

Maar ook op multimedia gebied staat de P1i z’n mannetje. Video en audio afspelen is geen probleem. De speaker klinkt luid en de kwaliteit van de afgespeelde audio is voldoende. Foto’s maken met de 3.2 MP camera met autofocus is ook mogelijk. De camera interface lijkt erg op de interface gevonden in de andere toestellen van Sony Ericsson. Bediening met de stylus is niet altijd even makkelijk, maar je kunt de belangrijkste acties met de hardware knoppen bedienen.

p1i10

 

p1i11

 

De kwaliteit van de foto’s lijkt erg op die van de andere 3.2 MP camera’s van Sony Ericsson, maar vooral in slecht belichte ruimtes moet de P1i het afleggen tegen de K800i en K810i. Toch moet ik erbij zeggen dat de LED-jes die oplichten bij het maken van foto’s in slecht belichte ruimtes, extreem fel zijn.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters