Sony Ericsson S500i

Deze week hebben we weer een nieuwe review en ditmaal ga ik de nieuwe Sony Ericsson S500 aan de tand voelen. Het is de bedoeling dat er op deze site wekelijks een review komt van een nieuw of te verwachten toestel dat op de markt komt in Nederland.

Soms zal er een weekje tussen zitten, maar op wekelijkse basis kan je van ons een leuke review verwachten over een toestel dat hopelijk ook jou zal interesseren.

Zoals gezegd gaat het deze week over de S500 van Sony Ericsson. De S500 is een nieuwe slider van SE met een 2-megapixelcamera en uitbreidbaar geheugen. Bluetooth ontbreekt ook niet maar het toestel moet het vooral hebben van zijn stijl. Het zal in meerdere kleuren beschikbaar worden gesteld in Nederland, maar ik mag met de zwart-wit versie spelen en het onderzoeken. Voor een eerste blik kan je hieronder de filmpjes bekijken!

Toen ik deze telefoon van Sony Ericsson opgestuurd kreeg om ermee te spelen viel het mij gelijk op dat hij in de nieuwe kleine doos geleverd werd, zoals we gewend zijn van de SE K610 en K510. De topmodellen van Sony Ericsson hebben altijd een unieke verpakking met een eigen stijl en afmeting, maar de toestellen in het middensegment en de nog wat lager geprijsde toestellen hebben allemaal dezelfde doos en dat is dus bij de S500 niet anders. Overigens is dat niet iets slechts, integendeel want veel mensen gooien de doos toch weg. Zelf bewaar ik de doos altijd omdat ik erg kort met een toestel doe, ongeveer 6 maanden, en daarna verkoop ik het weer. Met de doos brengt een toestel altijd net wat meer op, omdat mensen graag een compleet pakketje willen hebben. Een tip dus als je van plan bent een gsm later te verkopen!

Zodra je de doos opent komt je de S500 tegen in zijn minibakje en hij oogt op het eerste gezicht erg prettig. Met zijn glanzende zwarte laag en witte rand ziet het toestel er erg gelikt uit en is het een lust voor het oog. Hij ligt prettig in je hand en door het afstekend randje heb je ook een goede houvast. Hij past prima in de palm van je hand en het openschuiven gaat zoals het hoort: niet te stroef en ook niet te glad zoals bij veel Samsungtelefoons wel het geval is. Doordat Samsungtelefoons wat gladder sliden voelen ze wat goedkoper aan naar mijn mening, en dat is bij deze S500 zeker niet het geval. Je voelt dat je kwaliteit in je handen hebt en van een stootje zal hij dan ook vast niet vies zijn.

s500i1 
s500i2 

Zoals gezegd is deze nieuwe Sony Ericsson zeker geen krachtpatser en hij wordt dan ook geplaatst in het middensegment van Sony Ericsson. Wat het meest aan dit toestel opvalt qua specs is zijn 2-megpixelcamera, Bluetooth-ondersteuning en FM-Radio. Met zijn 250 euro is hij erg scherp geprijsd, maar de specs zijn er wel naar:

s500i3

 

In het kleine pakketje waarin de S500 wordt geleverd zitten genoeg spullen om je in het dagelijkse mobiele onderhoud te voorzien. Een headset en een datakabel vind je terug en ook de uitgebreide manual ontbreekt niet. Het is zeker verstandig om deze door te lezen omdat het eerst even passen en meten is hoe het klepje van de batterij en simkaart opengaat en dan moet je nog het aan-knopje van het toestel zien te vinden. Omdat alles egaal zwart is is het moeilijk om een zwart knopje te vinden dat in dezelfde kleur is gespoten als het toestel en niet veel groter is dan een Smint snoepje (erg klein dus!). Het is wel jammer dat er geen M2-geheugenkaart meegeleverd is met het toestel. Het toestel heeft van zichzelf 17mb beschikbaar om liedjes en andere dingen te installeren, maar dat is tegenwoordig natuurlijk veel te weinig om leuk muziek mee te beluisteren. Gelukkig zijn de prijzen van geheugenkaarten dermate laag dat het geen onoverkomelijk obstakel moet zijn bij de aankoop van dit toestel.

Het volgende tref je aan in de doos:

  1. De Sony Ericsson S500
  2. Stereo Headset (HPM-62)
  3. Batterij BST-38 (930mAh)
  4. Datakabel (DCU-60)
  5. Lader
  6. CD-Rom met SE Suite
  7. Gebruiksaanwijzing

s500i4 
s500i5 

Sinds ik een Sony Ericsson W800 had, ben ik erg te spreken over het menu van Sony Ericsson. Het is simpel, duidelijk en overzichtelijk en je kan overal snel zijn zonder onnodig te moeten zoeken en klikken. Bij mijn oude Nokia N73 was het een hel om iets op te zoeken in de instellingen of iets te verwijderen. Door dat toestel concludeerde ik dat Symbian en ik niet echt voor elkaar gemaakt zijn, de logica van het Symbian OS ontgaat me volledig. Sony Ericsson heeft zich sinds de W800, en eigenlijk al veel eerder, gehouden aan hun eigen vertrouwde mobiele besturingssysteem dat prettig en snel te noemen is. Het is een besturingssysteem dat je binnen een week uit je hoofd kent en waar je vervolgens met je ogen dicht doorheen kunt sliden. Wel is het irritant dat de telefoon telkens trilt als je op een knopje drukt. Dit had de W850 ook en is voor zover bekend niet uit te zetten.

Het thema dat de S500 heeft meegekregen doet mij aan iets vrouwelijks denken. Het ziet er namelijk uit als een magisch elfenbos met alle toeters en bellen die je kan verzinnen. Zo is er een mooie wallpaper met bloemen waar mening twaalfjarig meisje jaloers op zou zijn! Ook als je in het menu komt gaat het glitterfestijn door, terwijl je rustig door het menu bladert, komt er een sprankelingetje langs dat je ook op de achtergrond van de wallpaper terugziet, waardoor je toch de neiging krijgt om deze telefoon aan je vriendin te doneren.

Mijn vriendin is echter niet van deze telefoon gediend, ze vindt het meer een mannending. Nu is mijn vriendin redelijk vrouwelijk (ze werkt in een kledingwinkel en dat wil wat zeggen!), maar ze vindt het toestel te robuust en in de kleur kan ze zich ook niet vinden. Nu zou je dus denken dat dit toestel een beetje tussen de wal en het schip valt, maar niks is minder waar en Sony Ericsson zou Sony Ericsson niet zijn als ze niet meerdere thema’s met het toestel zouden meeleveren! Het leuke is dat de kleuren van de lampjes aan de zijkant meeveranderen in de kleur van het thema, zodra je het thema verandert (zie filmpje 3) en dat is toch een leuke touch die Sony Ericsson aan dit toestel heeft gegeven!

Je kan natuurlijk ook je eigen thema maken en installeren; de software daarvoor vind je op de Sony Ericssonsite. Thema’s mag je op ons forum posten, dan zetten wij ze in de download area (alleen voor geregistreerde gebruikers) met jouw naam eronder zodat anderen ook van jouw thema kunnen genieten!

Elk zichzelf respecterend merk brengt tegenwoordig alleen nog maar mobieltjes met een camera uit, want anders neemt niemand je nog serieus. Zelfs Apple moest hieraan geloven met de iPhone, want anders zou het toestel niet genoeg opvallen tussen de andere merken. De S500 heeft een 2-megapixelcamera. Sony heeft toevalligerwijs een 6-megapixel digitale camera in het assortiment zitten met de naam Sony Cyber-shot DSC S500. In verschillende reviews is te lezen dat de S500 van Sony niet al te goede foto’s maakt. Hoe zit dat dan met de S500 van Sony Ericcson?

De S500 maakt prima foto’s, zoals we van Sony Ericsson gewend zijn. Sinds de K750 en W800 heeft Sony zijn Cyber-shot merk sterk gepositioneerd en uitgebreid met de K810 en nog een paar andere toestellen. De S500 heeft geen Cyber-shot lens, maar het is een goede camera voor een leuke foto en film. Het filmgedeelte is niet zo sterk, maar het is op zich goed te doen om er even mee te spelen en snel een filmpje te maken. Op de telefoon zit ook software waarmee je de foto’s kunt aanpassen en bewerken. De camera gaat vloeiend met je hand mee en maakt snel een foto, echter is het jammer dat Sony Ericsson ervoor gekozen heeft de uitgebreide mogelijkheden voor foto’s die in de K810 zitten niet toe te passen op de S500. Zo mist er bijvoorbeeld ‘best pic’, een functie die meerdere foto’s tegelijk neemt zodat jij de beste kunt uitzoeken. Ook ‘image upscaler’ mist, hiermee kan je de foto laten opleven en scherper maken. Dit is toch een gemis, maar als je kijkt naar de prijs dan is dat ook wel logisch omdat het een ander segment is.

s500i6 
s500i7 

Wat wel echt een groot gemis is, is dat er geen flits op het toestel zit. Foto’s in het donker nemen is nu nauwelijks mogelijk, de resultaten zouden bedroevend zijn. Bijna elke nieuwe mobiel op de markt heeft wel een lampje of een flits waarmee je in het donker kunt fotograferen, maar bij de S500 heeft Sony Ericsson dit weggelaten en daardoor beperken ze de camera tot een overdagcamera waarmee foto’s in het donker nemen uitgesloten is. En als je dan bedenkt dat de K800 en de K810 een echte xenonflits hadden en de S500 niet, dan is de redenatie ver te zoeken bij Sony Ericsson. Je zou kunnen zeggen dat dit weer aan de klasse van het toestel ligt, maar ze hadden er desnoods een lampje in kunnen maken zodat ik ’s nachts mijn sleutels in het donker kan vinden!

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters