Sony Ericsson Satio

Binnenkort zal Sony Ericsson officieel het eerste toestel in de Entertainment Unlimited-lijn lanceren, de Sony Ericsson Satio. Dit toestel betekent veel voor Sony Ericsson, want naast het feit dat het de eerste Entertainment Unlimited-telefoon is, is het ook één van de producten die ervoor moet zorgen dat de producent weer winst gaat behalen. De specificaties zijn er zeker naar, de Satio is een high-end smartphone die zich qua specificaties met bijna alle telefoons die op dit moment op de markt zijn kan meten en als topje van de ijsberg heeft hij ook nog een 12-megapixelcamera. Wij mochten alvast een tijdje doorbrengen met een test-model van deze Satio en hebben het toestel natuurlijk meteen aan een review onderworpen.

Sony Ericsson Satio AAP

 

Sony Ericsson wist in 2008 alle aandacht op het Mobile World Congress naar zich toe te trekken met de aankondiging van zijn eerste Windows Mobile-telefoon, de Xperia X1. In 2009 deed de producent het nog een keertje over met een preview van de Idou. Het toestel was revolutionair, zo was het de eerste Sony Ericsson met Symbian S60, was het op dat moment de eerste telefoon met een 12-megapixelcamera en ook nog de aftrap voor een geheel nieuwe lijn van Sony Ericsson, de Entertainment Unlimited-lijn. Wat dat betreft heeft Sony Ericsson dus alles van 2008 nog eens over gedaan, alleen was het niet de eerste Windows Mobile-telefoon die de Xperia-lijn aftrapte, maar de eerste Symbian S60-telefoon die de Entertainment Unlimited-lijn aftrapte. Tijdens zijn officiële aankondiging op 28 mei werd het toestel omgedoopt tot Satio en werd een aantal nieuwe details van het toestel bekend. Inmiddels is het bijna zover dat de Satio in de winkels ligt en wij mochten alvast een test-model van het toestel lenen waarvan de hardware al van het eindproduct was, maar de software nog beta was en dat van Sony Ericsson om te reviewen, waarvoor veel dank.

Sony Ericsson Satio vs. Samsung M8910 Pixon12

 

Sony Ericsson Satio vs. Samsung M8910 Pixon12

 

Sony Ericsson Satio vs. Samsung M8910 Pixon12

 

Sony Ericsson Satio vs. Samsung M8910 Pixon12

 

Een van de functies die de Satio zo bijzonder maakt is zijn 12-megapixelcamera en door die functie kwalificeert één telefoon zich meteen als directe concurrent van de Satio, namelijk de Pixon12. Bij deze twee toestellen geldt wel dat de Pixon12 alleen op het gebied van de camera een concurrent is van de Satio, verder hebben de twee toestellen niet zo veel met elkaar te maken. Hoe ze zich meten op cameragebied zullen we later in deze review onderzoeken, eerst kijken we nog even welke concurrentie de Satio verder nog heeft.

De belangrijkste concurrent naast de Pixon12 komt van Samsung in de vorm van de i8910 HD. Dit is eigenlijk de enige Symbian S60-telefoon zonder qwerty-toetsenbord die zich kan meten met de Satio, de andere toestellen met deze form factor zijn mid-range modellen zoals de Nokia 5800 XpressMusic die niet echt in de markt van de Satio liggen, simpelweg door hun lagere prijs en mindere specificaties. Een ander Symbian-toestel dat zich qua specificaties ongeveer met de Satio kan meten is de Nokia N97 en ondanks zijn uitschuifbare qwerty-toetsenbord valt deze toch wel onder de serieuze concurrenten van de Satio.

Sony Ericsson Satio vs. Nokia N97

 

Sony Ericsson Satio vs. Nokia N97

 

Sony Ericsson Satio vs. Nokia N97

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Satio
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Symbian S60 5th edition
Schermafmeting 3,5″
Schermtype TFT
Schermresolutie QHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex A8 600 MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 128MB
Kleur
Kleuren Zwart, zilver, bordeaux
Energie
Gesprekstijd 660 minuten
Standby-tijd 360 uur
Accu 1000mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Sony Ericsson Fast Port
Multimedia
Camera 12MP, autofocus
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang Sony Ericsson Fast Port
Extra’s Media Menu, Touch Focus

Sony Ericsson Satio unboxing

Bij een prototype hoort een prototypedoos en we hebben dan ook niet de retaildoos om een mooie unboxing-video te maken. Hieronder staat wel een unboxing-filmpje van onze prototypedoos om te laten zien hoe dat eruitziet en omdat de uiteindelijke doos van de Satio ongeveer hetzelfde in elkaar zal zitten en ook min of meer dezelfde accessoires biedt. Het Nederlandse retailpakket zal er iets anders uit zien wat betreft de accessoires en heeft de volgende inhoud: een headset, usb-kabel, lader en een stylus. Als leuk extraatje zit daar voor Nederland nog een 8GB geheugenkaart bij, waar je al je foto’s en muziek op kwijt kunt. Opmerkelijk is dat de headset die erbij zit, de MH300, onder de GreenHeart-lijn valt en dus gemaakt is van gerecycled plastic. De doos van de Satio is niet heel erg vol, maar wel erg verantwoord en dat is ook wat waard.

Het design van de Sony Ericsson Satio is wat anders dan dat van de gemiddelde touchscreen-telefoon. Het toestel heeft een soort bochel op de achterkant, waardoor de bovenkant dikker is dan de onderkant. Dit is natuurlijk de plaats waar de camera geplaatst is, het is begrijpelijk dat Sony Ericsson deze bouw heeft toegepast vanwege de 12-megapixelcamera. Wij vinden het niet storend, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen het aan de dikke kant vinden. Verder ziet het toestel er wel normaal uit en heeft het iets weg van de LG Viewty, met een strak rijtje van drie toetsen onder het scherm en een rond aflopende onderkant. Het toestel is ondanks zijn 3,5 inch scherm niet heel groot en ook niet echt zwaar. De Satio voelt goed aan in de hand en ook de materialen zijn prima te noemen hoewel het bijna allemaal plastic is. Het enige wat uit metaal vervaardigd is, is de lenscover. Deze is van prima kwaliteit mat zwart plastic gemaakt en dat geeft dus geen enkel probleem. Het toestel kraakt wel minimaal, maar niet zo dat het een probleem oplevert.

De Satio is in drie kleuren beschikbaar, namelijk zwart, zilver en bordeaux. Bij alle drie de kleuren is de omgeving van het scherm in het zwart uitgevoerd en de zijkanten zijn in alle drie de gevallen zilver. Het enige verschil zit hem dus in het plastic op de achterkant en aan de voorkant boven en onder het scherm. Ook de lenscover is bij alle drie de versies een andere kleur. Wij hebben de zwarte Satio gekregen en daar zullen de foto’s in deze review dan ook van gemaakt zijn. Hieronder zullen we even langs alle zijden van de Satio gaan.

Op de voorkant van het toestel zit voor het grootste deel een glanzende laag, waar onder andere het scherm onder verstopt zit. Deze neemt het grootste oppervlak in in het midden, erboven staat de naam van de producent en daarboven zit de speaker voor gesprekken. Ook de secundaire camera, de lichtsensor en de nabijheidssensor zijn in het glanzende deel boven het scherm te vinden. Nog iets hoger zit een lampje waarmee nieuwe gebeurtenissen worden getoond. Onder het scherm zit een golvend opstaand laagje met daarin drie toetsen, de bel- en ophangtoets en de menutoets. Het geheel ziet er stijlvol uit.

Sony Ericsson Satio voorkant

 

Sony Ericsson Satio voorkant

 

Sony Ericsson Satio voorkant

 

De achterkant is natuurlijk waar het allemaal gebeurt bij een high-end cameratelefoon zoals deze, alleen is dat op het eerste gezicht allesbehalve zichtbaar. Het enige wat verraadt dat er een 12-megapixelcamera te vinden is op deze achterkant is de tekst “12.1 megapixel” die op het opgehoogde deel van de achterkant staat. Op deze ophoging is ook de tekst “Sony Ericsson” te vinden en er zit een zilverkleurige streep overheen. Op het lagere deel, de batterijcover, is alleen maar het SE-logo te vinden en verder niets. Als je de ophoging naar beneden schuift komt er echter een heel vak met daarin een heleboel cameragerelateerde dingen naar boven. Zo zit er op dit vierkantje een lens, een drietal lichtjes en nog een object waarvan we niet hebben ontdekt wat het is. Ook is er een blauw lampje te vinden aan het randje van de lenscover, dat aangeeft dat de camera opgestart wordt.

Sony Ericsson Satio achterkant

 

Sony Ericsson Satio achterkant open

 

Sony Ericsson Satio achterkant detail

 

Sony Ericsson Satio achterkant detail

 

Sony Ericsson Satio achterkant detail

 

De zijkanten zijn beide vervaardigd uit een zilverkleurige plastic laag, wat voor de nodige afwisseling in het design zorgt. De rechterkant zit vol met maar liefst vier toetsen, waarvan één de dubbele volumetoets. Helemaal onder zit de cameratoets en in het midden zitten twee andere cameragerelateerde toetsen, namelijk een toets om te wisselen tussen video- en fotomodus en een toets om direct naar de galerij te gaan. De linkerkant is niet veel leger dan de rechterkant, hier zit één toets op en nog twee communicatiepoorten. De toets is eigenlijk een schuifje en dient om de telefoon te blokkeren of ontgrendelen. Hieronder bevindt zich de Fast Port waar eigenlijk alle kabeltjes, inclusief de hoofdtelefoon, aangesloten kunnen worden. Een grote misser vinden we dat deze Fast Port nog steeds niet afgedekt is en zich dus gemakkelijk opvult met rotzooi en ook het design verstoort. Onder de Fast Port zit een MicroSD-geheugenkaartslot, die wel afgedekt is met een mooi zilveren klepje.

Sony Ericsson Satio rechterkant

 

Sony Ericsson Satio linkerkant

 

De bovenkant van de Satio is wat rustiger dan de zijkanten, maar er is nog steeds het een en ander te vinden. Het eerste is de powertoets, die een beetje apart geplaatst is net links van het midden. Daarnaast, nog meer aan de linkerkant zit de speaker van de Satio, waar we later nog op terugkomen. De onderkant is in tweeën gespleten door een zilverkleurige streep en op het achterste deel is helemaal niets te vinden. Het voorste deel heeft in het midden een gaatje waar je bijvoorbeeld de stylus aan vast kunt maken, op z’n zachtst gezegd een vreemde plaats voor de stylus maar waarschijnlijk paste het nergens anders goed doordat de Satio toch aardig vol zit aan de meeste zijden.

Sony Ericsson Satio bovenkant

 

Sony Ericsson Satio onderkant

 

Scherm

In tegenstelling tot veel moderne telefoons gebruikt de Satio nog gewoon een resistief touchscreen, met als voordeel dat je met een stylus kunt werken. Daar is het toestel dan ook deels op georiënteerd met een klein qwerty-toetsenbordje in portret-modus en handschriftherkenning in de landscape-modus. Het nadeel van een resistief scherm is dat het in theorie minder gevoelig kan zijn en geen multitouch kan hebben. Dat laatste speekt voor zich op een Symbian-telefoon, het eerste is jammer. Aangezien we een prototype hebben met een scherm dat nog niet heel nauwkeurig en gevoelig is kunnen we hier echter geen uitspraken over doen, maar Sony Ericsson zorgt er ongetwijfeld voor dat dit in orde komt.

Het scherm is een TFT-exemplaar, maar wel een heel goed exemplaar. De helderheid is prima en de contrasten zijn goed genoeg wat ons betreft. Natuurlijk zijn ze niet zo goed als bij amoled-schermen en is zwart niet echt zwart, maar dit is niet storend. Het scherm kan 16 miljoen kleuren weergeven en de kleuren zijn lekker helder en levendig. Leuk van de Satio is dat hij een 16:9-schermverhouding heeft, oftewel een echt breedbeeldscherm. Hiermee kun je extra goed breedbeeldvideo’s bekijken op het toestel en dat wordt nog eens versterkt door de flinke doorsnede van 3,5 inch. Onder direct zonlicht is het scherm redelijk zichtbaar, hoewel sommige dingen wat minder goed leesbaar worden.

Toetsen

Zoals besproken in het vorige hoofdstuk heeft de Satio een flink aantal fysieke toetsen, ook al is het een full-touch-telefoon. Op de voorkant zijn er drie te vinden, zoals we dat gewend zijn bij een Symbian S60 5th edition-telefoon. De middelste is de gebruikelijke menutoets, waarmee je door hem lang in te drukken het multi-taskingmenu kunt oproepen, door hem kort in te drukken kom je in het gewone hoofdmenu terecht. Eromheen zitten de bel- en ophangtoetsen met de gebruikelijke functies. Deze toetsen zijn erg prettig in gebruik doordat ze in een golfpatroon gemaakt zijn en het midden dus een beetje omhoog komt uit de behuizing. Verder werken ze ook soepel en geven ze voldoende feedback. Op de rechterkant zit nog een hele rits toetsen, met bovenaan eerst de volumetoets. Deze is groot genoeg en laat zich ook lekker indrukken. De twee toetsen eronder zijn erg klein, maar ook erg prettig. Ze komen een beetje omhoog en zijn ontzettend soepel. Het gaat om de galerijtoets en de toets waarmee je kunt wisselen tussen de foto- en videomodus in de camera. Helemaal onderaan zit de cameratoets, die ontzettend groot is en eveneens erg fijn in gebruik. Links zit één toets, of eigenlijk een schuifje, die bedoeld is om het toestel te ver- en ontgrendelen. Deze voelt een beetje slap en goedkoop aan en is daardoor niet heel lekker in gebruik, maar hij werkt wel gewoon naar behoren. De laatste fysieke toets van de Satio zit bovenop en is de powertoets, deze is vreemd geplaast, een beetje links van het midden en net achter het hoogste punt, waardoor hij lastig te vinden is als je van voren tegen het toestel aankijkt. Hij werkt ook niet heel lekker doordat je hem echt in de behuizing moet duwen, hoewel dat natuurlijk wel tot gevolg heeft dat hij niet zomaar in je zak ingedrukt wordt.

Sony Ericsson Satio screenshot qwerty toetsenbord

 

Natuurlijk heeft de Satio ook een on-screen toetsenbord waarmee je alle tekstinvoer kunt verzorgen. Hiervoor staat een aantal keuzes tot je beschikking: handschriftherkenning, numeriek toetsenbord, mini qwerty-toetsenbord en volledig scherm qwerty-toetsenbord. De handschriftherkenning werkt redelijk, het systeem werkt een beetje traag maar is wel accuraat en doordat je een stylus kunt gebruiken is het ook goed te gebruiken. Het numerieke toetsenbord werkt wel heel lekker, de toetsen zijn gigantisch en werken dan ook lekker. Dit geldt ook, in iets mindere mate, voor het qwerty toetsenbord op volledig scherm, dat zoals de naam al suggereert alleen in landscape-modus bruikbaar is. Het mini qwerty-toetsenbord is erg klein en is dan ook alleen met de stylus bruikbaar en zelfs dan krijg je nog heel wat verkeerde aanslagen als je je er niet goed op concentreert. Door de grote keuze is er echter voor iedereen wel een goede tekstinvoermethode te vinden.

Sony Ericsson Satio screenshot handschrifherkennin

 

Sony Ericsson Satio screenshot numeriek tobo

 

Sony Ericsson Satio screenshot mini qwerty

 

De Sony Ericsson Satio is Sony Ericsson’s eerste telefoon die uitgerust is met Symbian S60 5th edition en dat brengt natuurlijk een voor Sony Ericsson nieuwe interface met zich mee. Sony Ericsson zou echter Sony Ericsson niet zijn als er niet de nodige aanpassingen aan de standaard S60-interface gedaan zouden worden en dat is dan ook gebeurd. Ten eerste is het Media Menu, bekend van eigenlijk alle Sony Ericsson-telefoons, aanwezig in een iets andere versie dan we gewend zijn en ook het standby-scherm is aangepast. In dit hoofdstuk zullen we de meeste kenmerken bespreken, sommige dingen kunnen we niet bespreken doordat die nog niet werken in onze bèta-firmware.

Standby

De Satio van Sony Ericsson heeft maar liefst vijf standby-schermen, onder de namen vingergebruik, Sony Ericsson, volledige pagina, standaard en navigatiebalk. Helaas was er van deze vijf schermen maar ééntje werkend te krijgen op ons prototype, waardoor we de overige vier dus niet kunnen beoordelen en beschrijven. De enige die goed werkte is wel meteen de belangrijkste, namelijk het Sony Ericsson standby-scherm. Dit is het scherm dat op alle filmpjes en in al het promotiemateriaal te zien is, bestaande uit vijf tabbladen. Het hoofdtabblad is redelijk simpel, het bestaat uit een achtergrond met de tijd erop en onderaan vijf toetsen. Deze toetsen brengen je direct naar de muziekspeler, het dial-pad, het Media Menu, de berichtenapplicatie en een speciale zoekapplicatie. Het tabblad daarnaast bestaat uit een scherm met al je foto’s achter elkaar geplakt. Hiermee kun je snel door alle foto’s bladeren en als je een foto even ingedrukt houdt kun je hem meteen versturen, als achtergrond instellen of openen in het Media Menu, waar je er meer mee kunt. In het volgende scherm kun je welgeteld negen snelkoppelingen naar verschillende programma’s of favorieten kwijt. Over favorieten gesproken, daar is ook een speciaal tabblad voor. Het vierde tabblad bestaat namelijk uit negen zelfgekozen favorieten. Het laatste tabblad bestaat uit negen zelfgekozen contacten. Het hele standby-scherm werkt snel en bevat een aantal mooie animaties, waardoor het erg prettig is om mee te werken. Het is ook redelijk compleet waardoor je de meeste dingen wel direct vanuit je standby-scherm kunt doen.

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Sony Ericsson Satio screenshot stand-by

 

Menu

De Sony Ericsson Satio draait op Symbian S60 5th edition en heeft dan ook min of meer het standaardmenu dat bij dit platform hoort. Je kunt hierbij kiezen tussen een raster met een aantal icoontjes erin of een lijst met alle onderdelen onder elkaar. De gebruikte icoontjes zijn wel anders dan die van de Samsung- en Nokia-toestellen op dit platform. Deze zijn erg kleurrijk en hebben een redelijk moderne uitstraling. Deze icoontjes zijn trouwens standaard voor de Entertainment Unlimited-toestellen, de Yari en Aino hebben ongeveer dezelfde. Als een programma draait komt er een rondje boven het icoontje in het menu te staan. Je kunt het menu naar eigen wens indelen, waarbij je programma’s zelfs tussen mappen kunt verplaatsen. Dit doe je door in het menu naar opties te gaan en dan naar indelen. Je kunt icoontjes gewoon over het scherm slepen en ze neerzetten waar je ze wilt hebben.

Er is een aantal thema’s voor de Satio beschikbaar waarmee de kleuren en bij sommige ook de kleuren in het menu veranderen. Dit is onder andere het Entertainment Unlimited-thema en het welbekende Clarity-thema en aangezien het om een Symbian-telefoon gaat kun je zelf nog vele thema’s downloaden.

Sony Ericsson Satio screenshot menu

 

Sony Ericsson Satio screenshot menu

 

Sony Ericsson Satio screenshot menu

 

Media Menu

Sony Ericsson Satio screenshot Media Menu

De Satio heeft, zoals eigenlijk elk modern Sony Ericsson-toestel dat zich niet helemaal in de laagste klasse van de markt bevindt, een speciaal Media Menu. De indeling is hetzelfde als bij alle andere telefoons, de graphics en effecten zijn wat verbeterd. Het beginscherm van dit menu bestaat uit drie categorieën: foto, muziek en video. Deze leiden natuurlijk naar de videospeler, muziekspeler en galerij van de Satio. Over het verder zwarte scherm vliegen allerlei witte bolletjes, die als een soort vuurwerk ontspringen op de plaats waar je het scherm aantikt. Als je op een link klikt schuift er met wat grafisch geweld een scherm naar binnen dat nog meer categorieën heeft, met bovenaan een toets om terug te gaan naar het begin van het Media Menu en één om naar de laatst weergegeven foto, video of muziek te gaan. Afhankelijk van in welk scherm je zit gaat dat zo nog één of meerdere keren verder. Natuurlijk is er ook auto-rotate aanwezig in dit menu, dit werkt soepeltjes. De precieze werking van de verschillende onderdelen zullen we in de desbetreffende hoofdstukken bespreken, maar we kunnen nu alvast concluderen dat het Media Menu erg lekker werkt en grafisch zeker indrukwekkend is.

Multi-tasking

Sony Ericsson Satio screenshot multi-tasking

Als rasechte Symbian-smartphone is de Satio natuurlijk prima in staat te multi-tasken. Als je iets aan het doen bent en op de middelste knop onder het scherm drukt gaat het toestel terug naar het menu en blijft de applicatie open staan. Dan komt er een rondje bij het item in het menu, zodat je ziet dat er nog iets open staat. Natuurlijk kun je daarna gewoon via het menu weer naar die applicatie gaan en verdergaan met waar je mee bezig was, maar je kunt ook via de taakbeheerder van de Satio gaan. Die roep je op door de menutoets even ingedrukt te houden, dan krijg je een klein lijstje met open applicaties. Deze is uitgerust met dezelfde kleurrijke icoontjes als het menu. Je kunt een applicatie natuurlijk sluiten uit de taakbeheerder, dat doe je door het icoon even ingedrukt te houden, waarna er een pop-up komt waarmee je de applicatie kunt openen of afsluiten. Dit werkt prima, alleen moet je even doorhebben hoe het werkt en we missen een toets om direct alles te sluiten.

Prestaties

Samen met het uithoudingsvermogen zijn de prestaties natuurlijk het lastigst te toetsen met een prototype omdat ze gewoon nog niet geoptimaliseerd zijn en dus waarschijnlijk een stuk minder zijn dan de prestaties van het uiteindelijke toestel. We kunnen hier dan ook niet heel veel zinnigs over zeggen, hoewel we wel kunnen verwachten dat het wel goed zal zitten. De Satio heeft immers een 600MHz-processor heeft en Symbian is niet het traagste platform. In ons toestel zijn de prestaties al redelijk indrukwekkend. Het toestel is ondanks al het grafische geweld redelijk snel te noemen. Het loopt nog wel vaak vast, maar we gaan ervan uit dat dat opgelost is in het uiteindelijke retailexemplaar.

De Satio is de tweede telefoon op de markt met een 12-megapixelcamera en het toestel moet dan ook de lat leggen voor de volgende toestellen met een dergelijke resolutie. We zullen de camerakwaliteit voldoende aandacht geven in dit hoofdstuk en om dat te bewerkstelligen hebben we het toestel naast de eerste 12-megapixelcameratelefoon, de Samsung Pixon 12, gelegd. Naast de camerakwaliteit, komen ook de interface van de camera en de galerij aan bod in dit hoofdstuk.

Foto

Sony Ericsson Satio screenshot camera

De camera-interface van de Sony Ericsson Satio is niet bepaald wat we gewend zijn van Sony Ericsson, hij heeft meer weg van Samsung’s camera-interface. Het sluiterscherm bestaat, nadat je op het scherm getikt hebt, uit vijf sneltoetsen aan de linkerkant en twee toetsen aan de rechterkant. Met de toetsen links kun je eigenlijk de meeste basisinstellingen wel bereiken, zo kun je de opnamemodus veranderen, de flits bedienen, de scène aanpassen en de belichting corrigeren. Ook is er een toets aanwezig voor de zogenaamde automodus, waarbij echt alles automatisch gaat en je helemaal niets kunt instellen. Via de knop die rechts onderin zit kom je terecht in een menuutje met drie tabbladen, waar je alle overige instellingen kunt doen. Deze tabbladen maken onderscheid tussen instellingen voor foto’s, video’s en algemene instellingen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de resolutie, witbalans en focusmodus. Ook kun je instellen of je foto’s automatisch wilt draaien, of je foto’s wilt geo-taggen en of de BestPic-functie snel of langzaam moet werken. Al met al zijn de instellingen van de Satio lekker uitgebreid, je hebt alle moderne dingen zoals gezichtsdetectie, glimlachdetectie en geo-tagging tot je beschikking en de camera heeft zelfs touch-focus ingebouwd.

Sony Ericsson Satio screenshot camera

 

Sony Ericsson Satio screenshot camera

 

Om een idee te geven van de kwaliteit die de Sony Ericsson Satio neerzet hebben we het toestel naast de enige andere telefoon met een 12-megapixelcamera gezet: de Samsung M8910 Pixon 12. Later zullen we nog een review van die telefoon publiceren, maar hierbij alvast wat foto’s van de beide toestellen. We moeten wel opmerken dat de Sony Ericsson Satio nog een prototype is, terwijl onze Pixon 12 wel een productie-exemplaar is, waardoor onze vergelijking niet helemaal eerlijk is en de Satio nog iets betere resultaten zal neerzetten zodra hij in de winkels komt.

Sony Ericsson Satio | Samsung Pixon 12
Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio Samsung Pixon 12

 

Zoals in de bovenstaande foto’s te zien is, zitten de verschillen tussen de twee toestellen vooral in de kleuren. De Satio heeft iets koudere kleuren, de Pixon 12 ziet er iets warmer uit. Welke van de twee in dat opzicht beter is, is afhankelijk van de foto en van je persoonlijke voorkeur, daar kunnen we dus moeilijk een oordeel over geven. Wat wel opvalt, is dat de Pixon 12 net iets scherpere foto’s produceert dan de Satio, maar we verwachten dat dit verschil een stuk kleiner zal zijn of zelfs verdwenen zal zijn tegen de tijd dat de Satio in de winkels ligt.

Als we de foto’s van de Satio even los van de M8910 Pixon 12 bekijken, dan kunnen we eigenlijk alleen maar erg tevreden zijn met de foto’s. De ruis in de foto’s is vaak verwaarloosbaar en door de krachtige xenon-flitser worden foto’s ook in het donker redelijk goed. Wat wel opvalt is dat de kleuren dan soms erg afwijken van de realiteit, maar dat zien we vaker gebeuren bij flitsers. Opvallend is ook dat macro-foto’s over het algemeen erg mooi worden en natuurlijk zijn de foto’s flink uit te vergroten dankzij de resolutie van 12 megapixels.

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Camerasample Sony Ericsson Satio

 

Video

Sony Ericsson Satio screenshot video camera

De interface van de videocamera is, zoals altijd, helemaal gelijk aan die van de fotocamera. Het is erg gemakkelijk om tussen de twee te switchen, dat gebeurt namelijk via een klein knopje naast de cameratoets. De Satio heeft redelijk wat instellingen voor de videocamera, zo kun je een zelfontspanner instellen en kun je de witbalans zelf aanpassen. Ook is er een aantal effecten aanwezig en kun je kiezen tussen VGA- en QVGA-filmpjes en filmpjes die voor mms geoptimaliseerd zijn. Via de sneltoetsen op het sluiterscherm zijn tevens een nachtmodus en aanpassingen in de belichting beschikbaar. Iets wat we toch wel een beetje missen is een slow- of fast-motion modus.

De kwaliteit van de filmpjes is, hoewel de Satio niet opneemt in de D1-resolutie die nu toch wel standaard is voor high-end telefoons, verbazend goed. Hoewel het toestel maar moeilijk om kan gaan met contrasten, zijn de filmpjes wel erg scherp en lekker vloeiend. Het toestel kan wat ons betreft dan ook zeker tegen sommige toestellen die wel in D1 opnemen op en dat is natuurlijk geen slecht teken.

Galerij

Sony Ericsson Satio screenshot galerij

De galerij van de Satio zit, zoals in het vorige hoofdstuk al vermeld werd, verwerkt in het Media Menu. De galerij is lekker uitgebreid en bevat één van de populairste online fotodiensten, Picasa, van top tot teen geïntegreerd. Bij het begin van de galerij kun je kiezen tussen laatste foto, camera-album, fotolabels, webalbums en afbeeldingen. Bij de eerste kom je gewoon bij de laatste foto die je gemaakt hebt terecht, deze kun je overigens ook bereiken via een sneltoets aan de zijkant. De tweede brengt je naar alle foto’s die je met de camera hebt geschoten. Met het derde kopje kun je al je foto’s aan de hand van labels, die je wel zelf moet toekennen, bekijken. Webalbums brengt je naar Picasa. Andere diensten zijn nog niet beschikbaar, maar er is wel een downloadcategorie binnen PlayNow, dus wellicht komt dat nog. Leuk is dat je bij Picasa ook reacties op foto’s kunt bekijken en toevoegen, jammer is dat je alleen je eigen Picasa-foto’s kunt zien. In de gewone afdelingen van een galerij kun je ook met één druk op de knop foto’s naar Picasa uploaden en ook Blogger, Flickr en YouTube worden hier ondersteund. De galerij is grafisch ook erg mooi met leuke effecten en mooie graphics. We zijn dan ook erg tevreden met de galerij van de Satio.

Sony Ericsson Satio screenshot galerij

 

Sony Ericsson Satio screenshot galerij

 

Als Entertainment Unlimited-telefoon zou de Satio naast zijn prima camera ook op het gebied van muziek en video playback heel wat moeten doen. Deze combinatie is Sony Ericsson eerder nog niet echt goed gelukt en het is dan ook erg interessant om te zien of dat nu wel gelukt is. In dit hoofdstuk zoeken we het uit en komen zaken zoals de mp3-speler, FM-radio en muziekkwaliteit aan bod.

Muziekspeler

De muziekspeler gaat net als de galerij van de Satio uit van het Media Menu, wat ook meteen betekent dat de graphics en animaties erg mooi zijn. Het toestel heeft een flink aantal categorieën waar je uit kunt kiezen bij het selecteren van een track, maar zo veel keuze als bij de speler in Sony Ericsson’s Walkman-toestellen is er niet. Eigenlijk zijn alle standaardcategorieën aanwezig plus twee categorieën genaamd audioboeken en mijn opnamen, waarvan de functie voor zich spreekt. Als je eenmaal een track hebt geselecteerd, iets wat trouwens moeilijk gaat als je veel tracks hebt doordat je niet op naam kunt zoeken of naar een bepaalde letter kunt vliegen, kom je in een strak, redelijk basaal afspeelschermpje terecht. Bovenaan staat alle informatie over het nummer met daarnaast twee toetsen waarmee je shuffle en herhaling aan en uit kunt zetten. Daaronder is een albumart te vinden, deze werkte nog niet helemaal lekker in ons prototype, maar we gaan ervan uit dat dat opgelost wordt. Nog verder onderaan is een balkje waar je kunt zien hoe ver het nummer al is en waar een aantal bedieningstoetsen staat en helemaal onderaan is een aantal andere toetsen te vinden. Opvallend is dat de muziekspeler erg weinig opties heeft, zelfs een equalizer is niet aanwezig. Dat is op z’n minst jammer, zeker gezien het Entertainment Unlimited-merk dat de Satio draagt. Wat wel weer mooi is, is dat er op het standby-scherm een speciaal balkje is voor de muziekspeler waar je deze kunt bedienen en ook de achtergrond wordt omgetoverd tot een leuke Flash-achtergrond als de muziek speelt.

Sony Ericsson Satio screenshot muziek

 

Sony Ericsson Satio screenshot muziek

 

Sony Ericsson Satio screenshot muziek

 

De geluidskwaliteit van de Satio is niet heel speciaal, maar de telefoon klinkt gewoon goed. De speakertjes zijn een beetje schel, maar door een goede headset is er niets op de kwaliteit aan te merken.

FM-radio

Sony Ericsson Satio screenshot radio

Natuurlijk heeft de Sony Ericsson Satio ook een FM-radio, die ontzettend simpel ontworpen is. De applicatie bestaat uit een afspeelscherm, dat uit niet meer bestaat dan een aantal pijltjes waarmee je de frequentie en de zender kunt instellen en de indicatoren voor de frequentie en zender. De applicatie heeft ook nog een optiemenu, dat er hetzelfde uitziet als alle andere standaard Symbian-menuutjes. Hier kun je niet zo veel bijzonders instellen, je vindt er dingen als kanaal opslaan en luidspreker inschakelen. De radio ondersteunt, net als de rest van de interface, auto-rotate en dat werkt allemaal prima. De muziekkwaliteit van de FM-radio is ongeveer in lijn met die van de muziekspeler, goed dus, maar niet bijzonder. De applicatie is behoorlijk simpel, toch zijn we er wel content mee, hoewel wat leuke extra functies natuurlijk nooit mis waren geweest.

TrackID

Sony Ericsson Satio screenshot trackID

Natuurlijk komt de Sony Ericsson Satio ook met de dienst waar Sony Ericsson ooit mee is begonnen en die nu op elke zichzelf respecterende telefoon is te vinden: TrackID. Nog altijd onder dezelfde naam, maar wel in een nieuw jasje gestoken. Voor iedereen die de dienst nog niet kent: je kunt er muziektracks mee herkennen door een stukje op te nemen. Het toestel verzendt dat fragment vervolgens naar de database van Gracenote, waarna de track geanalyseerd en wel of niet herkend wordt. Als de track herkend wordt dan krijg je in de browser een pagina te zien waar je de naam van het nummer, de artiest en nog wat informatie te zien krijgt. Er wordt ook wekelijks een nieuwe hitlijst opgesteld op basis van wat mensen zoeken en ook oude resultaten van jezelf kun je terugvragen bij TrackID. Het is een leuke dienst om muziek te herkennen, maar erg bijzonder is het tegenwoordig niet meer.

Video playback

Ook de videospeler zit in het Media Menu verborgen en verdeelt je video’s in ruwweg twee categorieën: video’s en camera video’s. Daarnaast is er een categorie te vinden voor podcasts, mocht je die gebruiken. Als je een categorie gekozen hebt krijg je alle video’s die in die categorie vallen te zien in een lijst, waar je er één kunt selecteren. Het afspeelscherm is net als bij de muziekspeler strak en simpel, met eigenlijk geen extra instellingen. Het enige wat je vanuit de videospeler kunt doen, is de video direct uploaden naar Blogger of YouTube, iets wat we uiteraard toejuichen. Ook e-mailen kan eenvoudig vanuit de galerij. De ondersteuning voor video’s die de Satio biedt is een beetje mager, het toestel kan geen DivX- of Xvid-filmpjes aan en dat is voor een telefoon van dit kaliber zeker een gemis, hoewel het met extra software natuurlijk wel alsnog te bewerkstellligen is. Mp4 en 3gp speelt het toestel wel zonder problemen af en het 16:9 breedbeeldscherm zorgt ervoor dat je breedbeeldfilms optimaal kunt bekijken.

Sony Ericsson Satio screenshot video

 

Een rasechte Symbian-smartphone staat natuurlijk garant voor heel wat applicaties en dat geldt dus ook voor de Sony Ericsson Satio. Je kunt je hele leven bezig blijven met het volgooien van het toestel met nieuwe applicaties, zo groot is het assortiment en natuurlijk heeft Sony Ericson zelf ook al wat werk voor je gedaan. Hoewel op ons prototype waarschijnlijk nog niet alle applicaties staan die op de retailversie terecht zullen komen, is er al flink wat voorgeïnstalleerd en uit dat aanbod zullen we in dit hoofdstuk een selectie nemen die we bespreken. Enkele voorbeelden van applicaties zijn YouTube, een kalender, RoadSync, QuickOffice, Adobe PDF en Wisepilot.

Agenda

De Satio heeft min of meer de standaard Symbian S60-agenda, maar wel met wat aanpassingen op grafisch gebied. Daarnaast zijn er wat snelkoppelingen toegevoegd. Het beginscherm bestaat uit een kalendertje met daaronder aankomende agenda-items en nog verder naar onder drie snelkoppelingen. Deze zijn voor het maken van een nieuwe taak of een nieuwe vergadering en voor het aanpassen van de kalenderweergave. Als je in het beginscherm op een afspraak drukt, krijg je daar direct details van te zien. Een klik op een dag brengt een overzicht van die dag naar boven. Naast vergaderingen en taken ondersteunt de agenda ook nog feestdagen en memo’s en in combinatie met alle details die je bij een item kunt toevoegen is de agenda lekker compleet. In combinatie met de grafische update waardoor de applicatie helemaal bij de rest van de Satio past wordt het een erg prettige agenda.

Sony Ericsson Satio screenshot agenda

 

Sony Ericsson Satio screenshot agenda

 

Sony Ericsson Satio screenshot agenda

 

WisePilot

De Satio komt met een licentie voor één maand van WisePilot, een bekend navigatieprogramma voor eigenlijk alle platforms. Een nadeel is dat WisePilot kaarten van internet haalt en dus niet zonder internetverbinding gebruikt kan worden, wat erg vervelend is in het buitenland. De GPS op de Satio werkt in principe prima, één kleine irritatie is wel dat je voor de assisted GPS zelf een internetverbinding moet instellen voordat het goed werkt. Dit doe je via de instellingen voor de positiebepalingsserver die je onder het kopje positiebepaling kunt vinden in het programma locatie, dat op zijn beurt weer onder locatieservices staat. Even zoeken dus voor de eerste keer.

WisePilot is verder wel een prima programma, de kaarten zijn mooi gedetailleerd en duidelijk. Doordat ze van internet komen zijn ze ook altijd up-to-date en het programma biedt naast gewoon turn-by-turn-navigatie ook informatie over wegopbrekingen, het verkeer en het weer. Kaarten los bekijken is ook mogelijk, maar dat kun je natuurlijk ook gewoon met Google Maps doen, een applicatie die ook op de Satio te vinden is.

Sony Ericsson Satio screenshot WisePilot

 

Sony Ericsson Satio screenshot WisePilot

 

Games

Sony Ericsson Satio screenshot sudoku

De Satio, of in ieder geval ons exemplaar, bevat één spelletje voorgeïnstalleerd, namelijk Sudoku. Dit spelletje kenden we al van andere Sony Ericsson-telefoons en is naast de Sudoku-puzzels ook nog uitgebreid met een zogenaamd Café. Hier kun je andere kleren aantrekken, vrienden uitnodigen en zelfs online rooms creëren. Ook kun je je prijzen bekijken en daarmee dingen verdienen. De gewone Sudoku-puzzels zijn simpel te spelen, goed ingericht en in verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar. De moeilijkheid varieert van very easy tot evil en er is ook een tutorial aanwezig om te leren hoe een Sudoku eigenlijk werkt. Het spel is zeker vermakelijk, maar helaas is de Sudoku-rage nu wel zo’n beetje over waardoor het spel waarschijlijk wat minder gespeeld zal worden. Desalniettemin zijn we tevreden met deze game.

Dat de Satio prima presteert op veel gebieden hebben we in de vorige hoofdstuken al ontdekt, maar het belangrijkste deel missen we eigenlijk nog: de telefoonfunctie. Misschien is het toestel wel ontzettend slecht op dit gebied en is het daardoor eigenlijk de titel telefoon niet waard. Het kan natuurlijk ook nog dat de Satio uitblinkt als een telefoon en ook voor mensen die geen uitgebreid toestel hoeven interessant wordt. In dit hoofdstuk kun je het lezen en hier kun je ook informatie over de browser en de berichtenmogelijkheden terugvinden.

Bellen

Bellen met de Satio is ontzettend eenvoudig, je kunt via een sneltoets op het standby-scherm naar het toetsenbordje gaan, daar een nummer invoeren en direct beginnen met bellen. Als je gebeld wordt komen er toetsen om op te nemen, het gesprek te weigeren of de beltoon te muten. De ringtones en het trilalarm van de Satio zijn hard genoeg. Tijdens een gesprek zijn er toetsen voor dempen, standby, speaker aan en ophangen, de rest kan gewoon via het menu gedaan worden. In het optiesmenu kun je tijdens een gesprek wat dingetjes doen. De kwaliteit van de gesprekken is ruim voldoende, de speaker klinkt lekker warm en duidelijk.

Natuurlijk zijn in de Satio ook een logboek en een telefoonboek aanwezig, die beide simpel maar uitgebreid uitgevoerd zijn. Bij contacten kun je enorm veel informatie kwijt en ook het logboek bevat alle denkbare gegevens. Al met al is de belfunctionaliteit van de Satio dus uitstekend.

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

Berichten

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

Het toetsenbord van de Satio is lekker groot en dat betekent dat je er redelijk snel berichten op kunt schrijven. Het instellen van een e-mailaccount gaat helaas nog steeds door alle gegevens van je push- of Exchange-mail in te vullen, er zijn dus geen handige tools die alles direct ophalen als je een Gmail-, Yahoo!- of Exchange-account hebt. Het maken, versturen en ontvangen van berichten gaat allemaal erg makkelijk, je vult een nummer in of selecteert een contact, waarna je in het tekstvak daaronder je bericht typt. Als je wilt kun je via een van de drie knoppen onderaan nog bijlagen toevoegen of een extra ontvanger toevoegen voordat je je bericht verstuurt. Het toestel heeft geen leuke chat-layout, maar dit is toch slechts een leuke functie en niets essentieels.

Browser

De Satio heeft een prima browser en wel de browser die standaard met Symbian S60 5th edition komt. Hij ondersteunt de meeste sites vlekkeloos en heeft FlashLite 3-ondersteuning, waardoor hij met de meeste Flash-objecten overweg kan. De mogelijkheid om je direct op een RSS-feed te abonneren is erg leuk. Ook de weergave van eerder bezochte pagina’s, die tevoorschijn komt als je op vorige drukt, is erg leuk. Deze weergave wordt niet zoals bij de meeste browsers doorlopen met de toetsen volgende en vorige. Als je op terug drukt, kom je in een schermpje waar je al je bezochte pagina’s in een soort carrousel te zien krijgt. Daar kun je ze allemaal doorlopen en er één selecteren, iets wat met mooie effecten gepaard gaat. Erg leuk dus. Via een toets beneden is een menu op te roepen, waaruit je van alles kunt doen zoals de pagina doorzoeken, de pagina verversen en naar je homepage gaan. Navigeren over de pagina gaat prima en ook zoomen is geen probleem, hoewel hier niet echt een intuïtieve manier voor is zoals bij veel andere moderne telefoons.

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

Sony Ericsson Satio screenshot bellen

 

De Satio is uitgerust met een BST-33-batterij met een capaciteit van 1000mAh. Dit is een beetje weinig voor een telefoon van dit kaliber, de batterijen van de meeste soortgelijke telefoons zitten tussen de 1200 en 1500mAh. In hoeverre dat ook te merken is in het uithoudingsvermogen, is nog even de vraag aangezien dat altijd pas op het allerlaaste moment geoptimaliseerd wordt en ons toestel dus nog over een uiterst slecht uithoudingsvermogen beschikt. We verwachten echter dat de uiteindelijke Satio zeker de dag wel door gaat komen en met niet extreem uitzonderlijk gebruik ook twee dagen wel moet halen, hoewel dat allemaal gissen blijft.

Sony Ericsson Satio batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters