Sony Ericsson Vivaz Pro

De Sony Ericsson Vivaz Pro is zeker niet, zoals zijn naam wel doet vermoeden, louter op de zakelijke markt gericht. Met zijn 720p HD video-opname en uitgebreide multimediafeatures is de Vivaz Pro ook zeker een goede keuze voor de meer multimediaal ingestelde consument. In deze review zoeken we uit welke doelgroep de Vivaz Pro beter past en of het toestel de moeite waard is.

Sony Ericsson Vivaz Pro hoofdfoto

 

In wat alweer een ver verleden lijkt lekte er een foto van de Sony Ericsson Kanna, die wel verdacht veel leek op de wat eerder gelekte Kurara. Inmiddels zijn deze twee telefoons allang geen geheim meer en bleek dat de Kanna inderdaad erg veel gemeen had met de Kurara, inclusief de naam. De twee telefoons zijn namelijk aangekondigd als Vivaz Pro en Vivaz, beide Symbian^1-telefoons met HD videorecording. De gewone Vivaz ligt al een tijdje in de winkels en hebben we ook al een keertje onder de loep genomen. De Vivaz Pro ligt sinds enkele weken in de winkels en het is dan ook hoog tijd om het toestel binnenstebuiten te keren.

Net als de gewone Vivaz valt de Vivaz Pro binnen de ‘Fabulous Five’, die gevormd worden door de twee varianten van de Vivaz en nog drie varianten van de Xperia X10. De twee basis-toestellen van de Fabulous Five zijn al redelijk succesvol geweest en de gedachte van Sony Ericsson dat de Fabulous Five met z’n vijven het bedrijf weer winstgevend zullen maken is dan ook niet zo vreemd. Hoewel allevijf de toestellen zich vooral op de gewone consument die net wat meer wil richten, is de Vivaz Pro degene die zich ook op de zakelijke gebruiker probeert te richten. Met het qwerty-toetsenbord en de uitgebreide zakelijke mogelijkheden van Symbian aan de ene kant en de prima multimediafeatures inclusief HD videorecording aan de andere kant is de Vivaz Pro degene die het meest loyaal aan de Communication Entertainment-doelstelling van Sony Ericsson is. De Vivaz Pro moet het echter vooral hebben van zijn aparte design en prima ligging in de hand, die bevorderd wordt door de zogenaamde ‘human curvature’.

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

De Vivaz Pro heeft heel wat mogelijke alternatieven omdat hij prijstechnisch en ook grotendeels met zijn specificaties een beetje in het standaard smartphonesegment valt. Niet super high-end, maar ook niet heel goedkoop. De HD video-opname en het qwerty-toetsenbord zetten de Vivaz Pro zeker naast een groot aantal concurrenten, maar voor veel consumenten die het ene willen is het andere geen breekpunt en andersom. Daarmee zal de Vivaz Pro dus zeker niet het enige alternatief zijn voor mensen die overwegen een dergelijk toestel te kopen.

HD opname is nog maar schaars en eigenlijk zijn er maar een aantal toestellen die hiermee interfereren met de Vivaz Pro. Allereerst is er natuurlijk de gewone Vivaz en ook de Samsung i8910 HD is hierin een belangrijke concurrent. Daarnaast is er nog de Samsung Wave, die met zijn HD videorecording Bada OS, Super-amoled-scherm en naar verhouding lage prijs ongetwijfeld de nodige consumenten van de Vivaz Pro zal inpikken.

De rest van de concurrentie moet de HD functies missen, maar heeft verder nagenoeg dezelfde specs als de Vivaz Pro en deelt ook het qwerty-toetsenbord met de telefoon van Sony Ericsson. Hierbij is de Nokia N97 misschien wel de meest directe concurrent, met de N97 Mini als goedkoper alternatief. Verder is het vooral Windows Phone wat te klok slaat, met de broertjes Samsung B76x0 als meest recente optie. Deze worden gevormd door de B7610 Omnia Pro en de B7620 Giorgio Armani voor mensen die wat modebewuster zijn. Ook de HTC Touch Pro II heeft het nodige gemeen met de Vivaz Pro en tot slot is er nog de Motorola Milestone die gezegend is met Android.

Als we de niche van de Vivaz Pro iets ruimer zien en één van de twee USP’s over boord gooien is er dus genoeg moois wat de Vivaz Pro bedreigd. Deze review zal moeten uitwijzen of de Vivaz Pro toch wel goed zijn plekje kan vinden tussen de rest of dat je het toestel beter kunt overslaan en voor één van de andere hierboven genoemde smartphones moet gaan.

Sony Ericsson Vivaz Pro detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Vivaz Pro
Besturingssysteem Symbian^1
Ontwerp
Afmetingen 109x52x15 mm
Gewicht 117 gram
Form-factor Qwerty-slider
Kleuren Blauw/wit; zwart
Scherm
Diagonaal 3,2″
Type TFT
Resolutie QHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor 720MHz ARM Cortex-A8, PowerVR SGX530 graphics
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 75MB
Energie
Gesprekstijd 750 minuten
Standby-tijd 440 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @24fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac, wav, ra
Video mp4, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Nee
Google Maps Ja
Navigatie Wayfinder
Internetservices
Applicatiewinkel PlayNow
Muziekwinkel PlayNow
Exchange RoadSync
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja
Blogger Nee

Sony Ericsson Vivaz Pro unboxing

De Vivaz Pro komt net als de gewone Vivaz in een niet te groot en stijlvol doosje. Voorop staat een grote foto van het toestel en aan de achterkant zijn nog een aantal afbeeldingen met de telefoon in de hoofdrol te zien. Als je de doos openmaakt kom je eerst het toestel zelf tegen, met daaronder een aantal accessoires. Het gaat hier om een USB-kabel, een headset en een USB-adapter voor in het stopcontact waarmee je de telefoon, in combinatie met de USB-kabel, kunt opladen. Natuurlijk zijn ook de nodige paperassen aanwezig, die zich onder een soort dubbele bodem bevinden. Het pakket van de Vivaz Pro wordt afgemaakt door een 8GB-geheugenkaart die in het toestel zelf zit. Hierop is de PC Suite aanwezig, die dus niet op een losse CD staat. Hiermee is het pakket gewoon gematigd en we zijn er zeker niet ontevreden over.

Net als zijn broer is de Vivaz Pro ontworpen volgens de zogenaamde ‘Human Curvature’. De telefoon heeft een flinke ronding aan de onderkant en ligt mede dankzij dit lekker in de hand. Daarnaast is de telefoon ook gemaakt van plastic dat prettig en solide aanvoelt, dus ook daarmee weet de Vivaz Pro de nodige puntjes te scoren. De slider van de Vivaz Pro is iets aan de stroeve kant, maar is daarom wel solide en rammelt zeker niet. Één bezwaar dat we hebben met de bouwkwaliteit van de Vivaz Pro is dat de batterijklep erg strak vast zit en erg ver ombuigt tijdens het losmaken. Dit kan wellicht na veelvuldig los-en vastmaken, iets dat nodig is als je vaak je geheugenkaart uit het toestel haalt, problemen of zelfs scheurtjes opleveren.

In tegenstelling tot de gewone Vivaz, heeft de pro-versie niet heel veel kleurvarianten. Er is een wit met lichtblauwe versie en een zwarte Vivaz Pro. Bij de witte versie is de batterijklep en de bovenste en onderste rand van de voorkant wit en zijn de zijkanten en de ruimte om het toetsenbord lichtblauw. Bij de zwarte versie is gewoon alles zwart of donkergrijs. De kleuren zijn redelijk sober, maar dat past wel bij het zakelijke karakter van de Vivaz Pro.

De voorkant van de Vivaz Pro is grotendeels bezet door het touchscreen, dat met een diagonaal van 3,2 inch een flink scherm is voor de relatief kleine telefoon. Onder het scherm zijn drie knopjes geplaatst: een menuknop in het midden en daarnaast de traditionele bel- en ophangtoets, welke allemaal in de ronding van de onderkant geplaatst zijn waardoor ze goed in het design opgaan. Boven zit zoals altijd de speaker waarmee je gesprekken kan voeren, met op de omlijsting van het scherm eronder het Sony Ericsson-logo en een lichtsensor.

Sony Ericsson Vivaz Pro voorkant

 

Eenmaal opengeschoven komt er een qwerty-toetsenbordje met vier rijen tevoorschijn, waar we in het volgende hoofdstuk wat dieper op in zullen gaan.

Sony Ericsson Vivaz Pro voorkant open

 

Sony Ericsson Vivaz Pro voorkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro voorkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro voorkant detail

 

De achterkant heeft zoals gezegd een lichte curve met de lens van de camera op een redelijk aparte plaats. Hoewel het niet zo erg is als bij de gewone Vivaz, zit de lens iets hoger dan het midden van de achterkant van het toestel. Er zit wel een flinke ophoging om de lens heen dus krassen zullen niet snel ontstaan. De achterkant heeft verder nog het Sony Ericsson-logo op zich en naast de cameralens de tekst ‘HD’. Onder het logo zit de speaker en helemaal aan de bovenkant zit de aan- en uitknop, waarvan de plaatsing niet extreem prettig is. Onder de slider zit weinig interessants aan de achterkant.

Sony Ericsson Vivaz Pro achterkant

 

Sony Ericsson Vivaz Pro achterkant open

 

Sony Ericsson Vivaz Pro achterkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro achterkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro achterkant datail

 

Beide zijkanten zijn duidelijk gevormd naar de ronde vormen van het toestel en zijn dan ook aan beide kanten afgerond. De linkerkant is uitgerust met de MicroUSB-poort en de 3,5mm jack-ingang. Boven deze twee poorten zit een klein led-lampje dat als statusindicator gebruikt wordt en onzichtbaar is als hij niet aan staat en helemaal onder aan de linkerkant van de Vivaz Pro zit de microfoon. De rechterkant heeft twee cameratoetsen, een voor video en een voor foto. Deze twee knopjes zitten onderaan, boven is de dubbele volumetoets te vinden.

Sony Ericsson Vivaz Pro linkerkant

 

Sony Ericsson Vivaz Pro rechterkant

 

De boven- en onderkant van de Vivaz Pro zijn erg klein, aangezien ze rond aflopen. Ze zijn dan ook betrekkelijk leeg en het enige dat je er kunt vinden is een gaatje waar je onder andere de stylus aan kan hangen aan de onderkant.

Sony Ericsson Vivaz Pro onderkant

 

Sony Ericsson Vivaz Pro bovenkant

 

Sony Ericsson Vivaz Pro zijkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro zijkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz Pro zijkant detail

 

Scherm

De Sony Ericsson Vivaz Pro heeft op papier alles behalve een spannend scherm. In realiteit is het scherm van de Vivaz Pro echter opvallend goed. De kleuren die de Vivaz Pro weergeeft zijn heel intens en tot onze verbazing wist het scherm zich in dit opzicht zelfs bijna te meten met de Samsung Jét, welke voorzien is van een prima amoled-scherm. Ook het contrast en de zwarttinten van de Vivaz Pro zijn opvallend goed. Ook de helderheid is goed en in de directe zon presteert de Vivaz Pro aardig. De resolutie is met 360×640 pixels niet echt hoog, maar het is voldoende en alles word scherp genoeg weergegeven.

Het touch-laagje dat over het scherm van de Vivaz Pro heen gelegd is, is helaas niet capacitief maar resistief, wat er op neerkomt dat het scherm minder gevoelig is. En dat is goed te merken als je een capacitief apparaat gewend bent. Het is echter niet zo dat je er niet mee kunt werken en als je niet beter weet is het helemaal geen enkel probleem. Voordeel is wel dat je bij de Vivaz Pro een stylus kan gebruiken mocht dat nodig zijn, hoewel die niet zo handig mee te nemen is. Dat de stylus niet in de telefoon geschoven kan worden is niet zo’n probleem, maar het is wel jammer dat hij aan de onderkant van het toestel gehangen moet worden. Dat is natuurlijk niet de meest praktische plaats en ook een beetje vreemd ontworpen wat ons betreft.

Toetsen

Tekstinvoer op de Vivaz Pro kan zowel via het uitschuifbare qwerty-toetsenbord als via een on-screen-exemplaar. Dat laatste werkt niet geweldig omdat in portretmodus de knopjes extreem klein zijn en switchen naar landschapsmodus niet automatisch gaat. Het eerste werkt echter prima. De knopjes zijn groot genoeg, maar helaas zijn ze wel wat oppervlakkig en geven ze niet overdreven veel feedback. De Vivaz Pro heeft dan ook niet het beste qwerty-toetsenbord dat we ooit gezien hebben, maar hij is zeker niet slecht en beter dan een on-screen-toetsenbord is het sowieso altijd.

Qua andere fysieke toetsjes heeft de Vivaz Pro wel wat in huis. Er zitten drie knoppen onder het scherm en de zijkanten hebben nog wat knopjes in huis. Onder het scherm zit de menu-toets, die ingesloten is door de bel- en ophangtoets. Deze werken lekker, ze zijn soepel en groot genoeg. Ook deze geven niet zo heel veel feedback, maar het is zeker genoeg. Op de achterkant van het toestel kun je de aan- en uitknop vinden, die een stuk prettiger is an sich, alleen de plaatsing is even wennen. De cameratoetsen en de volumetoets zijn ook prettig, hoewel de keuze voor twee cameratoetsen wel een beetje apart te noemen is. Hoewel de opstelling prima werkt, gebeurt het nog weleens dat de twee toetsen door elkaar gehaald worden waardoor je een video maakt in plaats van een foto of andersom. Daarnaast is het niet echt efficiënt ruimtegebruik natuurlijk.

Net als zijn broertje heeft de Vivaz Pro het zwaar bekritiseerde Symbian^1 onder de motorkap. Natuurlijk is de schil van Sony Ericsson hier overheen weer beschikbaar, maar het is de vraag of dat genoeg is. In dit hoofdstuk zullen we het uit zoeken en zullen we ook even kijken of de telefoon snel genoeg is.

Standby

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

De Vivaz Pro heeft maar liefst vijf verschillende standby-schermen tot zijn beschikking, namelijk vingergebruik, Sony Ericsson, volledige pagina, standaard en navigatiebalk. De leukste en ook meest geadverteerde is het Sony Ericsson-scherm, maar de andere zijn voor geavanceerdere gebruikers misschien een beter idee. Hieronder zullen we alle schermen even kort bespreken zodat je een idee krijgt wat je allemaal kunt op de standby schermen van de Vivaz Pro.

Het Sony Ericsson standby-scherm bestaat uit vijf tabbladen: Twitter, contacten, snelkoppelingen, galerij en het hoofdscherm met een soort golfanimatie op de achtergrond. In de snelkoppelingen en contacten kun je negen snelkoppelingen of favorite contacten kwijt waar je makkelijk bij kunt. Het Twitter-tabblad is een erg simpele Twitter-client gebaseerd op flash, die je helaas iets te vaak vraagt of en hoe je wilt verbinden en het gebeurt ook nogal eens dat je opnieuw moet inloggen. Daarnaast is de client erg beperkt en heel bruikbaar is hij dus niet. Je kunt behalve deze vijf standaard schermen ook nog een eigen flash-bestand of afbeelding als tabblad instellen. Hiervoor zijn een aantal standaard flash-achtergronden beschikbaar, namelijk een virtueel aquarium, een memo-applicatie, een soort piano en een spelletje met ballonnen. Dit doe je, net als het indelen van de andere tabbladen trouwens, door het knopje waarmee je het tabblad activeert even ingedrukt te houden als het tabblad al actief is. Over elk scherm kun je met de ophangtoets een klein menuutje oproepen, waar een vijftal sneltoetsen op staan en ook de tijd en de provider te vinden zijn. Hier komen ook je muziek-bedieningselementen terecht als je muziek aan het afspelen bent. Al met al werkt het wel lekker, behalve dat het niet erg handig is voor mensen die hun agenda en dergelijken ook op hun telefoon willen managen, omdat dat niet weergegeven wordt.

Het tweede scherm, vingergebruik, is meer een standaard Symbian-scherm. Er zijn bovenin wat grote snelkoppelingen zichtbaar en daaronder is een achtergrond te vinden met kalenderitems erin en een klein controlebalkje voor de muziekspeler. Dit is trouwens zelf in te delen en je kunt zowel de snelkoppelingen kiezen als instellen of je kalender, snelkoppelingen en muziekspeler überhaupt worden weergegeven.

Het volgende scherm, volledige pagina, verschilt niet veel van het vingergebruik-scherm. Er zijn alleen wat minder keuzemogelijkheden en de snelkoppelingen zijn zo klein dat je bijna wel een stylus moet gebruiken om ze goed te kunnen kiezen.

Het scherm dat onder de naam standaard gehuld gaat, is ook echt wel heel standaard. Behalve een klok en onderaan een balkje met knoppen voor menu, bellen en profielen, die trouwens onder alle schermen behalve het Sony Ericsson-scherm te vinden is.

Het volgende en meteen laatste scherm, navigatiebalk, is hetzelfde als het standaard scherm, maar dan met vier menuutjes erin die je kan uitklappen via toetsen aan de zijkant. Het gaat om een scherm met snelkoppelingen, eentje voor je agenda, eentje voor de muziekspeler en een waar een aantal persoonlijke instellingen snel mee te vinden zijn.

Over het algemeen zijn we erg tevreden over de standby-schermen die de Sony Ericsson Vivaz Pro te bieden heeft, het Sony Ericsson scherm is grafisch erg mooi en voor mensen die wat zakelijkere functionaliteit willen is er ook nog genoeg keuze, waardoor de kans dat je geen goed scherm vind erg klein is. Wel is het jammer dat Twitter zo slecht geïntegreerd is, want dat had potentieel wel een positief puntje kunnen zijn aangezien social networking nog altijd helemaal hot is.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Menu

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

Zoals we dat gewend zijn van Symbian^1, heeft de Vivaz Pro een menu dat goed werkt maar niet heel overzichtelijk te noemen is. Je kunt in het menu kiezen tussen een raster met een aantal icoontjes erin of een lijst met alle onderdelen onder elkaar. Als een programma draait komt er een rondje boven het icoontje in het menu te staan. Je kunt het menu naar eigen wens indelen, waarbij je programma’s zelfs tussen mappen kunt verplaatsen. Dit doe je door in het menu naar opties te gaan en dan naar indelen. Je kunt icoontjes gewoon over het scherm slepen en ze neerzetten waar je ze wilt hebben. De uitstraling van het menu is prima en past helemaal in Sony Ericsson’s lijn van nieuwe toestellen. De icoontjes verschillen een beetje per thema maar zien er over het algemeen prima uit. Het menu is trouwens ook gewoon in landscapemodus bruikbaar door het toestel simpelweg op z’n kant te draaien.

Media menu

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

De Vivaz Pro heeft, zoals eigenlijk elk modern Sony Ericsson-toestel dat zich niet helemaal in de laagste klasse van de markt bevindt, een speciaal menu waar alle media ondergebracht wordt. De indeling is hetzelfde als bij alle andere telefoons, de graphics en effecten zijn wat verbeterd. Het beginscherm van dit menu bestaat uit drie categorieën: foto, muziek en video. Deze leiden natuurlijk naar de videospeler, muziekspeler en galerij van het toestel. Over het verder zwarte scherm vliegen allerlei witte bolletjes, die als een soort vuurwerk ontspringen op de plaats waar je het scherm aantikt. Als je op een link klikt schuift er met wat grafisch geweld een scherm naar binnen dat nog meer categorieën heeft, met bovenaan een toets om terug te gaan naar het begin van het Media Menu en een toets om naar de laatst weergegeven foto, video of muziek te gaan. Afhankelijk van in welk scherm je zit gaat dat zo nog één of meerdere keren verder. Natuurlijk is er ook auto-rotate aanwezig in dit menu, dit werkt soepeltjes. De precieze werking van de verschillende onderdelen zullen we in de desbetreffende hoofdstukken bespreken, maar we kunnen nu alvast concluderen dat het Media Menu erg lekker werkt en grafisch zeker indrukwekkend is.

Multi-tasking

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

Als rasechte Symbian-smartphone is de Vivaz Pro natuurlijk prima in staat te multi-tasken. Als je iets aan het doen bent en op de middelste knop onder het scherm drukt gaat het toestel terug naar het menu en blijft de applicatie open staan. Dan komt er een rondje bij het item in het menu, zodat je ziet dat er nog iets open staat. Natuurlijk kun je daarna gewoon via het menu weer naar die applicatie gaan en verdergaan met waar je mee bezig was, maar je kunt ook via de taakbeheerder van de Vivaz Pro gaan. Die roep je op door de menutoets even ingedrukt te houden, dan krijg je een klein lijstje met open applicaties. Deze is uitgerust met dezelfde kleurrijke icoontjes als het menu. Je kunt een applicatie natuurlijk sluiten uit de taakbeheerder, dat doe je door het pictogram even ingedrukt te houden, waarna er een pop-up komt waarmee je de applicatie kunt openen of afsluiten. Dit werkt prima, alleen moet je even doorhebben hoe het werkt en we missen een toets om direct alles te sluiten.

Presaties

Samen met de gewone Vivaz is de Sony Ericsson Vivaz Pro qua chipset de krachtigste Symbian-telefoon op de markt. Het toestel heeft een 720MHz-processor met een aparte graphics processor die samen in ieder geval grafisch heel wat voor elkaar krijgen. Ook in het gewone gebruik is de Vivaz Pro lekker snel en applicaties lopen ook soepel. Vastlopers komen zo nu en dan nog weleens voor en ook een melding met ‘onvoldoende geheugen’ krijg je zo nu en dan te zien, wat jammer is. Desondanks zijn we over het algemeen goed te spreken over de prestaties van de Vivaz Pro.

De Vivaz Pro is met zijn camera-skills en professionele tintje alles behalve een muziektelefoon bij uitstek, maar dat wil niet zeggen dat de nodige mogelijkheden aanwezig zijn. Via het media menu kun je op een grafisch verantwoorde manier je muziek afspelen en zaken als track-id ontbreken ook niet. In dit hoofdstuk komt het allemaal voorbij.

Muziekspeler

De muziekspeler van de Vivaz Pro gaat uit van het Media Menu, wat ook meteen betekent dat de graphics en animaties erg mooi zijn. Het toestel heeft een flink aantal categorieën waar je uit kunt kiezen bij het selecteren van een track, maar zo veel keuze als bij de speler in Sony Ericsson’s Walkman-toestellen is er niet. Eigenlijk zijn alle standaardcategorieën aanwezig plus twee categorieën genaamd audioboeken en mijn opnamen, waarvan de functie voor zich spreekt. Als je eenmaal een track hebt geselecteerd, iets wat trouwens moeilijk gaat als je veel tracks hebt doordat je niet op naam kunt zoeken of naar een bepaalde letter kunt vliegen, kom je in een strak, redelijk basaal afspeelschermpje terecht. Grafisch ziet het er lekker strak uit en de knoppen zijn net als bij de andere nieuwe toestellen van Sony Ericsson een beetje rond. Bovenaan staat alle informatie over het nummer met daarnaast twee toetsen waarmee je shuffle en herhaling aan en uit kunt zetten. Daaronder is een albumart te vinden, waarbij in ieder geval bij onze album-arts de meeste tracks op de een of andere manier dezelfde afbeelding krijgen die dus niet overeenkomt met het nummer dat gespeeld wordt. Nog verder onderaan is een balkje waar je kunt zien hoe ver het nummer al is en waar een aantal bedieningstoetsen staat en helemaal onderaan is een aantal andere toetsen te vinden. Opvallend is dat de muziekspeler erg weinig opties heeft, zelfs een equalizer is niet aanwezig. Dat is erg jammer, zeker als je bedenkt dat de Vivaz Pro een redelijk duur multimediatoestel is. Wat wel weer mooi is, is dat er op het standby-scherm een speciaal balkje is voor de muziekspeler waar je deze kunt bedienen en wat informatie over het nummer ziet.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

De muziek die uit de speakertjes van de Vivaz Pro komt is niet om over naar huis te spreken en klinkt redelijk schel. Het volume is redelijk, maar hoe hoger het volume hoe minder het geluid natuurlijk. Door de oortelefoon klinkt de Vivaz Pro niet geweldig, maar als je een goede headset koopt dan is de kwaliteit zeker goed genoeg. De bas is niet heel hoog, maar het geluid is wel redelijk helder en verder gewoon goed genoeg.

Radio

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

Natuurlijk heeft de Sony Ericsson Vivaz Pro ook een FM-radio, die ontzettend simpel ontworpen is. De applicatie bestaat uit een afspeelscherm, dat uit niet meer bestaat dan een aantal pijltjes waarmee je de frequentie en de zender kunt instellen en de indicatoren voor de frequentie en zender. RDS-informatie komt boven te staan en de frequentie vindt je beneden in het schermpje. In het menu kun je niet zo veel bijzonders instellen, je vindt er dingen als kanaal opslaan en luidspreker inschakelen. De radio ondersteunt, net als de rest van de interface, auto-rotate en dat werkt allemaal prima. De muziekkwaliteit van de FM-radio is ongeveer in lijn met die van de muziekspeler, redelijk dus, maar niet bijzonder. De applicatie is behoorlijk simpel, toch zijn we er wel blij mee, hoewel wat leuke extra functies natuurlijk nooit mis waren geweest.

Mediaserver

De Vivaz Pro heeft een leuk programmaatje genaamd Mediaserver, waarmee je via DLNA je content kan delen met je eigen Wi-Fi-netwerk. Het werkt heel simpel, je hebt een knop waarmee je de naam van je toestel kunt aanpassen en daaronder een knop waarmee je de server kan opstarten en dat is het wel zo’n beetje, waardoor je de rest op de andere apparaten in je netwerk moet doen. De echte werking van het programma hebben wij helaas niet kunnen testen aangezien we geen DLNA-netwerk hebben.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

Al sinds jaar en dag niet meer weg te denken van Sony Ericsson-telefoons en uiteraard ook aanwezig op de Vivaz Pro is TrackID. Nog altijd onder dezelfde naam, maar wel in een nieuw jasje gestoken. Voor iedereen die de dienst nog niet kent: je kunt er muziektracks mee herkennen door een stukje op te nemen. Het toestel verzendt dat fragment vervolgens naar de database van Gracenote, waarna de track geanalyseerd en wel of niet herkend wordt. Als de track herkend wordt dan krijg je in de browser een pagina te zien waar je de naam van het nummer, de artiest en nog wat informatie te zien krijgt. Er wordt ook wekelijks een nieuwe hitlijst opgesteld op basis van wat mensen zoeken en ook oude resultaten van jezelf kun je terugvragen bij TrackID. Het is een leuke dienst om muziek te herkennen, maar erg bijzonder is het tegenwoordig niet meer.

Video playback

Diep onder de motorkap heeft de Vivaz Pro de standaard Symbian-videospeler, maar die wordt alleen aangesproken als je een filmpje vanuit het bestandsbeheer afspeelt. Verder zal alles via het media menu gaan en daar kun je video’s afspelen in een nette speler die er grafisch heel wat beter uit ziet. Helaas is er geen ondersteuning voor DivX of Xvid aanwezig en kun je wmv-video’s ook niet echt fatsoenlijk afspelen. Vaak wordt alleen het videobeeld herkent en heb je dus geen geluid en bij HD-filmpjes wordt helemaal niets afgespeeld. Wat de Vivaz Pro echter wel heel goed doet is mp4-filmpjes spelen. Dit kan moeiteloos in HD gebeuren en het kwalitatief goede 16:9 scherm leent zich perfect voor het afspelen van films on-the-go.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Video’s opnemen is waar het allemaal om draait bij de Vivaz Pro, met zijn video-opnamecapaciteiten in HD en actieve focus. Ook de foto’s zijn geen onbelangrijk onderdeel voor de telefoon en in dit hoofdstuk zullen we dan ook onderzoeken of dit allemaal goed gaat en hoe het allemaal werkt, waarvoor we het toestel naast de Samsung Wave legden.

Foto

De interface van de fotocamera is zoals we dat kunnen verwachten precies hetzelfde als bij de Vivaz en de Satio. Dat wil zeggen dat je een schermpje hebt met aan beide kanten snelkoppelingen, waarmee je de meestgebruikte dingen meteen kan regelen. Daarnaast is er nog een menu waar je de rest van de instellingen kunt doen verdeeld over drie tabbladen, namelijk foto, video en instellen. Het laatste schermpje heeft een beetje algemene instellingen zoals geotaging en automatisch weergeven nadat je een foto of video hebt gemaakt, terwijl de andere schermpjes de specifiekere instellingen bevatten. Wereldschokkende instellingen zijn er niet, maar er zijn wel wat leuke snufjes zoals touchfocus en gezichtsherkenning aanwezig, maar daar tegenover staat dat de wat fundamentelere iso-instellingen niet meer aanwezig zijn in het toestel. De interface en de instellingen zijn dan ook wel oke, behalve dat de iso niet ingesteld kan worden.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

De camera van de Vivaz Pro heeft een resolutie van 5 megapixels waarmee hij wat minder grote foto’s maakt dan zijn boertje, die 8 megapixels tot zijn beschikking heeft. Dat betekend echter niet dat de foto’s niet goed zijn, want dat is zeker niet waar. De Vivaz Pro houdt zich goed staande tegen de Samsung Wave, die onder de 5-megapixelcameratelefoons zeker niet slecht scoort. De foto’s hebben wat minder last van hoge contrasten en zijn verder gezegend met redelijk veel details en redelijke, hoewel iets te koude, kleuren. Hieronder kun je een vergelijking met de Samsung Wave zien, waarbij de foto’s links van de Vivaz Pro zijn en rechts van de Wave.

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample Wave

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample Wave

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample Wave

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample

 

Sony Ericsson Vivaz Pro camerasample Wave

 

Video

Op het gebied van video’s moet de Vivaz Pro het opvallend genoeg wel afleggen tegen de Samsung Wave. Dit terwijl de eerste speciaal op video’s gericht is, terwijl het voor de tweede alleen maar een bijzaak is. Beide toestellen nemen op in een 720p-resolutie, maar zoals op onderstaande video goed te zien is, heeft de Wave betere kleuren en meer details. De echte kwaliteit van de beide toestellen ligt overigens hoger; tijdens het verwerken is wat van deze kwaliteit verloren gegaan, maar de verhoudingen tussen de kwaliteit zijn wel goed in tact gebleven. Onder het filmpje, waarbij het bovenste fragment van de Samsung Wave is en het onderste van de Sony Ericsson Vivaz Pro, zijn de originele bestanden te downloaden. Één groot voordeel dat de Vivaz Pro heeft, is dat hij tijdens het filmen op het object focust waardoor je zowel dichtbij als verweg kunt filmen.

Galerij

De galerij van de Vivaz Pro zit verwerkt in het Media Menu. De galerij is lekker uitgebreid en heeft een licht social-networking tintje aangezien je heel makkelijk over kan schakelen op de foto’s van je facebook-contacten. Bij het begin van de galerij kun je kiezen tussen laatste foto, camera-album, fotolabels, webalbums en afbeeldingen. Bij de eerste kom je gewoon bij de laatste foto die je gemaakt hebt terecht. De tweede brengt je naar alle foto’s die je met de camera hebt geschoten. Met het derde kopje kun je al je foto’s aan de hand van labels, die je wel zelf moet toekennen, bekijken. Webalbums brengt je naar Picasa of Facebook, voorlopig de enige twee diensten die beschikbaar zijn. Leuk is dat je ook reacties op foto’s kunt bekijken en toevoegen. In de gewone afdelingen van een galerij kun je ook met één druk op de knop foto’s naar Picasa, Facebook of Blogger uploaden. De galerij is grafisch ook erg mooi met leuke effecten en mooie graphics. We zijn dan ook erg tevreden met de galerij van de Vivaz Pro.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Met zijn slimme karakter is de Vivaz Pro bij uitstek een telefoon om een hele berg applicaties op te installeren. Dat is niet zo makkelijk gemaakt als bij Android of de iPhone, maar met de PlayNow-winkel en zelf zoeken kom je een heel eind. Daarnaast zijn er een flink aantal apps voorgeïnstalleerd, dus snel uitgekeken zul je niet raken met het toestel. In dit hoofdstuk komt het belangrijkste langs. Games zijn overigens standaard niet aanwezig op de telefoon.

PlayNow

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

PlayNow is een browser-based applicatiewinkel die we ook kennen van de feature-phones van Sony Ericsson en die in elk toestel terug zal komen. Het beginscherm bestaat uit sneltoetsen naar alle categorieën, die trouwens verder gaan dan alleen applicaties. PlayNow bevat games, applicaties, muziek, ringtones, thema’s en wallpapers. Daarnaast zijn er twee uitgelichte items te vinden op het beginscherm van PlayNow en zijn van elke categorie die twee populairste items zichbaar. Ook is er een zoekbalkje waarmee je snel een bestand kunt vinden. Binnen een categorie kun je nog kiezen tussen genres en de top 20 of een zoekopdracht invoeren en als je in een applicatiescherm bent kun je nog wat screenshots bekijken en de beschrijving zien.

Het assortiment van PlayNow valt een beetje tegen en vooral aan gratis applicaties is er een gebrek. Ook wat betreft games zul je niet te maken krijgen met een overdaad aan keuze en dat is zonde omdat er zeker veel beschikbaar is voor Symbian.

Agenda

Net als de Sony Ericsson Satio en de Vivaz, maakt de Vivaz Pro gebruik van de standaard Symbian^1-agenda met wat aanpassingen. Het beginscherm bestaat uit een kalendertje met daaronder aankomende agenda-items en nog verder naar onder drie snelkoppelingen. Deze zijn voor het maken van een nieuwe taak of een nieuwe vergadering en voor het aanpassen van de kalenderweergave. Als je in het beginscherm op een afspraak drukt, krijg je daar direct details van te zien. Dat is trouwens maar zelden nodig, aangezien op het beginscherm de meeste details, waaronder zelfs de beschrijving, al weergegeven worden. Een klik op een dag brengt een overzicht van die dag naar boven. Naast vergaderingen en taken ondersteunt de agenda ook nog feestdagen en memo’s en in combinatie met alle details die je bij een item kunt toevoegen is de agenda lekker compleet. Daarnaast is synchroniseren met Exchange erg makkelijk omdat er RoadSync op het toestel geïnstalleerd is. Ook Sony Ericsson Sync is aanwezig mocht je vorige telefoon een feature-phone van Sony Ericsson zijn geweest. We zijn dan ook erg tevreden over de kalenderfuncties van de Vivaz Pro, waarmee hij zijn zakelijke karakter eer aan doet.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

QuickOffice

Zoals het bij een echte zakelijke smartphone hoort, heeft de Vivaz Pro ook een office applicatie. Dit is QuickOffice en helaas is hiervoor een licentie nodig, teminste, om bestanden te maken of te bewerken. Hiervoor betaal je ruim €11, wat te doen is als je het echt nodig hebt maar toch zeker jammer. Bestanden bekijken kan wel zonder licentie en hiervoor zijn ook Word 2007-bestanden ondersteund. Tijdens het bekijken kun je zoomen en in je bestand zoeken, maar daar houdt het mee op. Concluderend zijn we niet ontzettend tevreden over de Office-kwaliteiten van de Vivaz Pro en voor een pro-versie van een telefoon hadden we wel gratis bewerken van documenten verwacht.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

NeoReader

Net als de meeste Android-telefoons tegenwoordig heeft de Sony Ericsson Vivaz Pro ook een QR-code-lezer. Deze heet NeoReader en is redelijk uitgebreid. Het programma heeft een aantal instellingen en kan omgaan met url’s, telefoonnummers en sms’jes, maar niet met platte tekst. Deze wordt afgebroken op een zeker punt en herkend als url. Als je dan op ‘ok’ klikt gaat het toestel naar een webpagina die uiteraard niet bestaat, dus is het wat lastig om de gehele tekst te achterhalen. Desondanks is het echter wel leuk dat Sony Ericsson een dergelijke lezer, die we niet heel vaak op Symbian-toestellen tegenkomen, heeft voorgeïnstalleerd.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

We moeten ondanks alle geavanceerde features niet vergeten dat we het bij de Sony Ericsson Vivaz Pro over een telefoon hebben, die dus wel goed moet kunnen bellen en sms’en. Ook internet is een belangrijke factor binnen telefoons en in dit hoofdstuk zullen we deze drie dan ook goed onderzoeken.

Telefoon

Bellen met de Vivaz Pro is ontzettend eenvoudig, je kunt via een sneltoets op het standby-scherm naar het toetsenbordje gaan, daar een nummer invoeren en direct beginnen met bellen. Via het qwerty-toetsenbord kan natuurlijk ook, maar dat is een beetje omslachtig. Als je gebeld wordt komen er toetsen om op te nemen, het gesprek te weigeren of de beltoon te dempen. Ringtones speelt de Vivaz Pro niet heel hard gezien zijn matige speaker, maar het is meestal hard genoeg en in combinatie met het trilalarm is de kans dat je een gesprek mist niet erg groot. Het gesprekscherm bestaat uit het nummer dat je belt en een toets om het toetsenbordje op te roepen en that’s it. In het optiesmenu kun je tijdens een gesprek wat dingetjes doen, zoals de luidspreker activeren, je gesprek in een video-oproep veranderen en de oproep dempen of in de wacht zetten. Verder kun je tijdens een gesprek gewoon via het menu van de telefoon dingen opzoeken. De kwaliteit van de gesprekken is ruim voldoende: alles komt luid en duidelijk over. Wat wel jammer is, is dat er geen nabijheidssensor is die het scherm uitschakeld als je de telefoon aan je oor houdt.

Natuurlijk zijn in de Vivaz Pro ook een logboek en een telefoonboek aanwezig, die beide simpel maar uitgebreid uitgevoerd zijn. Bij contacten kun je enorm veel informatie kwijt en ook het logboek bevat alle denkbare gegevens. Contacten worden net als de agenda makkelijk gesynchroniseerd via RoadSync of Sony Ericsson Sync. In z’n geheel is de belfunctie van de Vivaz Pro dan ook prima.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Berichten

Iets dat bij de Satio ontbrak was chat-stijl sms berichten. Dit heeft Sony Ericsson bij de Vivaz Pro wel toegevoegd in de vorm van een extra applicatie, die zowel via het applicatiescherm als uit de berichtenapplicatie te vinden is en onder de naam ‘conversaties’ gehuld gaat. Het nadeel van het feit dat het een extra applicatie is, is dat hij steeds even nodig heeft om al je conversaties in te laden, wat redelijk irritant is. Verder heeft de Vivaz Pro gewoon de standaard berichtenapplicatie, waarbij je je verschillende inboxen als verschillende mappen te zien krijgt. Sms en mms is hier prima in verwerkt en werkt ook goed, maar over de mail hebben we iets meer te klagen.

Een van de irritaties bij de emailapplicatie is dat je zodra het automatisch downloaden van mail ingeschakeld is niet meer kunt kiezen hoeveel mailtjes er gedownload worden, maar wordt gewoon je hele inbox binnengehaald wat bij een grote inbox nergens voor nodig is en alleen maar lang duurt. Daarnaast wordt er pas automatisch gedownload als je de mail applicatie na een restart handmatig met het internet verbonden hebt. Verder is de mailapplicatie trouwens wel lekker overzichtelijk en werkt hij goed, hoewel hij redelijk traag is met openen. Dit is trouwens een algemene fout van Symbian en heeft weinig met de Vivaz Pro opzich te maken.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Pro

De Vivaz Pro werkt met de standaard Symbian^1 browser met een aantal kleine aanpassingen wat betekent dat de telefoon over het algemeen een prima browser heeft. Hij ondersteunt de meeste sites vlekkeloos en heeft FlashLite 3-ondersteuning, waardoor hij met de meeste Flash-objecten overweg kan. De mogelijkheid om je direct op een RSS-feed te abonneren is handig als je nieuws van sites wilt bijhouden en werkt heel simpel. Ook de weergave van eerder bezochte pagina’s, die tevoorschijn komt als je op vorige drukt, is erg goed vormgegeven. Deze weergave wordt niet zoals bij de meeste browsers doorlopen met de toetsen volgende en vorige. Als je op terug drukt, kom je in een schermpje waar je al je bezochte pagina’s in een soort carrousel te zien krijgt. Daar kun je ze allemaal doorlopen en er één selecteren, iets wat met mooie effecten gepaard gaat. Via een toets beneden is een menu op te roepen, waaruit je van alles kunt doen zoals de pagina doorzoeken, de pagina verversen en naar je homepage gaan. Navigeren over de pagina gaat prima en ook zoomen is geen probleem, hoewel hier niet echt een intuïtieve manier voor is zoals bij veel andere moderne telefoons. Een ander minpuntje is dat het niet bepaald makkelijk is om een nieuw tabblad te openen of tussen je tabbladen switchen. Zo ingewikkeld zelfs, dat wij er nog niet achter zijn hoe je een nieuw tabblad kunt openen en wanneer er precies een geopend wordt.

De batterij van de Vivaz Pro houdt het relatief lang uit. Hoewel het toestel zeker niet dagen lang intensief gebruikt kan worden zonder op te laden, is een volle dag met gemak te halen wat al een prestatie op zich is voor een smartphone. Hieronder vind je de tijden die de Vivaz Pro weet te behalen in tabelvorm.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij EP500
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Vivaz Pro batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters