Sony Ericsson Vivaz

De Sony Ericsson Vivaz is de eerste van de ‘Fabulous Five’ die op de markt gaat komen en is tevens de eerste Sony Ericsson-telefoon met een HD-videocamera. Onze eerste ervaringen waren erg positief, maar weet de telefoon ons ook nog te boeien na een langere gebruiksperiode?

Sony Ericsson Vivaz hoofdfoto

 

Als er een telefoon veel uitgelekt is, dan is het wel de Sony Ericsson Vivaz. Als sinds oktober dwaalt een mysterieuze telefoon onder de naam Kurara door het geruchtencircuit rond, die niet alleen van een naam en specificaties voorzien werd door de geruchten, maar ook uitgedrukt werd in foto en zelfs video. De ellende was helemaal compleet voor producent Sony Ericsson toen de Vivaz, toen nog steeds onder codenaam Kurara en inmiddels ook productcode U5, nog voor de aankondiging volledig gepreviewed werd. Al met al had Sony Ericsson dus heel wat problemen met het geheimhouden van de Vivaz, iets dat tot op het laatste moment voor de aankondiging niet ophield. De dag voordat het toestel echt aangekondigd werd, ging het Zweedse PR bureau van Sony Ericsson de fout in door het volledige persbericht inclusief foto’s en video’s een dag te vroeg online te zetten. Uiteindelijk was het dan toch zover dat de Vivaz ook echt officieel aangekondigd werd en na een korte ontmoeting met het toestel waren we eigenlijk alleen maar positief over de Vivaz. Zo positief zelfs, dat onze preview net een marketingpraatje leek. Dat we nog een kritische blik op het toestel zouden werpen om een echte onderbouwde mening over het toestel te vormen spreekt natuurlijk voorzich en nu is die tijd gekomen en zullen we de Vivaz van top tot teen onderzoeken.

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

De Sony Ericsson Vivaz is eigenlijk één van de toestellen die Sony Ericsson moet redden. Sinds het bedrijf in de verliezen is gedoken een aantal jaar geleden heeft het bedrijf een aantal grote producten op de markt gezet om weer in de zwarte cijfers te duiken, wat tot nu toe niet succesvol was. De Xperia X1 viel tegen en de Satio deed, en doet, het samen met zijn Entertainment Unlimited-broers wel goed, maar niet goed genoeg. Onderdeel van Sony Ericsson’s nieuwe poging is de Vivaz, die samen met de Xperia X10 de basis legt voor de zogenaamde ‘Fabulous Five’, bestaande uit de Vivaz, Vivaz Pro, X10, X10 Mini en X10 Mini Pro. De Vivaz is de eerste van deze vijf die de markt zal bereiken en misschien ook wel de belangrijkste als het gaat om omzet genereren. Dat het toestel erg belangrijk is voor Sony Ericsson bleek ook wel uit het flinke marketingbudget dat de producent uittrekt om de Vivaz en de X10 te promoten.

Wat betreft de positionering zou je de Vivaz kunnen zien als een broertje van de Satio, die een aantal high-end features achterwege laat maar daarvoor in de plaats wel tegen een schappelijkere prijs op de markt beland. Zo nestelt de Vivaz zich tussen de drukke markt van full-touch Symbian-smartphones, waarbij het toestel het vooral moet opnemen tegen de Nokia X6 en de al wat oudere Samsung i8910 HD. Vooral op die laatste zet de Vivaz flink de aanval in als eerste Sony Ericsson-telefoon met een HD videocamera. Op één punt zet de Vivaz zich echter erg af tegen de rest van de markt, namelijk het formaat. Waar de trend toch vooral ligt bij de grote schermen en dus ook grote telefoons, houdt de Vivaz het allemaal erg klein en heeft Sony Ericsson juist geprobeerd een compact toetsel te creëren. Daarnaast is de Vivaz ontworpen volgens de zogenaamde ‘Human Curvature’, wat inhoudt dat het toestel wat naar de handpalm gevormd is en daardoor beter in de hand zou moeten liggen. Of dat ook echt zo is lees je later in deze review.

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

Sony Ericsson Vivaz vs Nokia X6

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Vivaz
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Symbian^1
Kleuren Zilver, zwart, blauw, rood
Scherm
Diagonaal 3,2″
Type TFT
Resolutie qHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex-A8 720MHz, PowerVR SGX graphics
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Energie
Gesprekstijd 780 minuten
Standby-tijd 440 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 8MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @24fps
Radio FM-radio
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, m4a, wma, wav, midi, ra
Video mp4, 3gp, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Nee
Applicatiewinkel PlayNow

In het kader van kosten en vooral millieubesparing komt de Vivaz in een opvallend klein doosje. De achterliggende gedachte is dat er zo meer toestellen in één keer verscheept kunnen worden en dat zorgt natuurlijk voor lagere kosten én een flinke besparing op het gebied van CO2-uitstoot. Ondanks zijn geringe formaat ziet de doos van de Vivaz er erg strak en uitnodigend uit, niet in de laatste plaats vanwege de lichte kleuren waaruit het ding is opgebouwd. Hoewel er met een kleine verpakking soms een grootse inhoud gemoeid gaat, valt dat in het geval van de Vivaz een beetje tegen. De inhoud is niet slecht, maar met een matige headset, USB-kabel, USB-adapter die als oplader dient en een 8GB geheugenkaart is de Vivaz zeker geen uitblinker qua verkooppakket. Ook een simpele stylus die je aan het toestel kunt hangen en een voucher voor 3 gratis applicaties zijn aanwezig in de doos van het toestel, maar ook dat is niets om over naar huis te schrijven. Natuurlijk is ook het nodige papierwerk te vinden in de doos van de Vivaz, maar de software zul je zelf moeten downloaden aangezien er geen CD meegeleverd wordt.

Sony Ericsson Vivaz unboxing

 

Ontworpen naar het principe van de ‘Human Curvature’ is de Vivaz een erg handzaam toestelletje. De wat geronde achterkant is inderdaad fijn om in je hand te houden, waardoor het toestel ook beter in de hand ligt dan de gemiddelde touchscreentelefoon. Het formaat van de Vivaz is daarnaast erg fijn, het toestel is, zeker voor een telefoon met een 3,2″ scherm, lekker klein en is ook qua dikte erg netjes van formaat. Dat gezegd hebbende kunnen we helaas niet zo heel positief over de bouwkwaliteit zijn. Hoewel de Vivaz stevig aanvoelt, geeft het plastic waaruit hij vervaardigd is niet echt een premium gevoel met zich mee en is het ook nog eens rampzalig als het gaat om het aantrekken van vingerafdrukken en andere vlekken. Tot slot kraakt het toestel licht aan de onderkant, maar daar zul je verder geen last van hebben. Het design van het toestel is trouwens een echt ‘love or hate-design’. We hebben, hoewel we het toestel zelf prachtig vinden, van onze omgeving erg wisselende reacties gekregen en we kunnen ons goed voorstellen dat het opvallende ronde design zeker niet voor iedereen weggelegd is.

Qua kleuren heeft Sony Ericsson het met de Vivaz goed aangepakt. De telefoon is in maarliefst vier kleuren verkrijgbaar, namelijk rood, blauw, zilver en zwart. De laatste drie versies hebben allemaal een blauwe zijkant, terwijl de rode versie ook een rode zijkant heeft. Leuk van het materiaal waarvan de zijkant van de Vivaz is gemaakt is dat het, zowel in het blauw als rood, een mysterieuze glans met zich meedraagt.

De voorkant van de Vivaz is grotendeels bezet door het touchscreen, dat met een diagonaal van 3,2 inch een flink scherm is voor de relatief kleine telefoon. Onder het scherm zijn drie knopjes geplaatst: een menuknop in het midden en daarnaast de traditionele bel- en ophangtoets, welke allemaal in de ronding van de onderkant geplaatst zijn waardoor ze goed in het design opgaan. Boven zit zoals altijd de speaker waarmee je gesprekken kan voeren, met op de omlijsting van het scherm eronder het Sony Ericsson-logo en een sensor.

Sony Ericsson Vivaz voorkant

 

Sony Ericsson Vivaz voorkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz voorkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz voorkant detail

 

De achterkant heeft zoals gezegd een lichte curve met de lens van de camera op een redelijk aparte plaats. Deze zit net wat naast het midden, waardoor hij een beetje op de onderkant van de bocht ligt en dus redelijk blootgesteld wordt aan krassen als je het toestel op een tafel ligt. De achterkant heeft verder nog het Sony Ericsson-logo op zich en naast de cameralens de tekst ‘HD’. Verder is de achterkant van de Sony Ericsson Vivaz helemaal egaal, in ons geval blauw.

Sony Ericsson Vivaz achterkant

 

Sony Ericsson Vivaz achterkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz achterkant detail

 

Beide zijkanten zijn duidelijk gevormd naar de ronde vormen van het toestel en zijn dan ook aan beide kanten afgerond. De linkerkant is uitgerust met de speaker, de MicroUSB-poort en helemaal in het hoekje de 3,5mm jack-ingang, die trouwens erg onopvallend en netjes weggewerkt is in het hoekje van de telefoon. De rechterkant heeft twee cameratoetsen, een voor video en een voor foto. Deze twee knopjes zitten onderaan, boven is de dubbele volumetoets te vinden met daarboven een klein led-lampje dat als statusindicator gebruikt wordt en onzichtbaar is als hij niet aan staat.

Sony Ericsson Vivaz zijkant

 

Sony Ericsson Vivaz zijkant

 

Sony Ericsson Vivaz zijkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz zijkant detail

 

Sony Ericsson Vivaz zijkant detail

 

De boven- en onderkant van de Vivaz zijn erg klein, aangezien ze rond aflopen. Toch heeft Sony Ericsson er het nodige weg weten te stoppen. Aan de onderkant zit een microfoon en een gaatje waar je onder andere de stylus aan kan hangen, wat trouwens niet erg praktisch is in het geval van een stylus of telefoonsierraad. Boven zit de power-knop, die net als de bovenkant zelf erg smal is.

Sony Ericsson Vivaz onderkant

 

Sony Ericsson Vivaz bovenkant

 

Scherm

De Sony Ericsson Vivaz heeft op papier alles behalve een spannend scherm. In realiteit is het scherm van de Vivaz echter opvallend goed. De kleuren die de Vivaz weergeeft zijn heel intens en tot onze verbazing wist het scherm zich in dit opzicht zelfs bijna te meten met de Samsung Jét, welke voorzien is van een prima amoled-scherm. Ook het contrast en de zwarttinten van de Vivaz zijn opvallend goed. Alleen op het gebied van helderheid is de Vivaz niet echt een uitblinker, dit valt een beetje tegen ten opzichte van andere toestellen op de markt. De resolutie is met 360×640 pixels niet echt hoog, maar het is voldoende en alles word scherp genoeg weergegeven. Een voordeel van de resolutie is de 16:9 beeldverhouding die het scherm erg geschikt maakt voor het kijken van films.

Het touch-laagje dat over het scherm van de Vivaz heen gelegd is, is helaas niet capacitief maar resistief, wat er op neerkomt dat het scherm minder gevoelig is. Gelukkig valt dit bij de Vivaz alleszins mee en is het scherm redelijk gevoelig, maar er is wel een duidelijk verschil te merken met capacitieve schermen. Voordeel is wel dat je bij de Vivaz een stylus kan gebruiken mocht dat nodig zijn, hoewel die zoals eerder genoemd niet zo handig mee te nemen is. Dat de stylus niet in de telefoon geschoven kan worden is niet zo’n probleem, maar het is wel jammer dat hij aan de onderkant van het toestel gehangen moet worden. Dat is natuurlijk niet de meest praktische plaats en ook een beetje vreemd ontworpen wat ons betreft.

Toetsen

Dat de Vivaz geen fysiek toetsenbordje heeft zal je inmiddels wel weten, maar dat betekend natuurlijk niet dat je er geen tekst mee kan invoeren. Er zijn maarliefst vier verschillende tekstinvoermogelijkheden aanwezig, waaronder handschriftherkenning. Hierover kunnen we kort zijn, het werkt eigenlijk alleen lekker als je een stylus erbij hebt en dat zal voor de meeste gebruikers not done zijn, waardoor de hele invoermethode een beetje in het niet valt. Verder is er een alfanumeriek toetsenbord aanwezig, waarmee je via T9 of de bekende ‘abc-methode’ tekst kan invoeren. Dit werkt goed, aangezien de knoppen lekker groot zijn en dus makkelijk te raken. Tot slot zijn er nog twee typen qwerty-toetsenbord, een mini-qwerty en een qwerty-toetsenbord op het volledige scherm. De eerste is net als handschriftherkenning zonder stylus vrijwel waardeloos omdat de knopjes wel erg klein zijn voor je vingers, zelfs voor mensen met kleine vingers. Het volledige qwerty-toetsenbord werkt wel goed, de knoppen zijn net aan groot genoeg en het geheel reageert goed. Het is wel jammer dat je dit toetsenbord echt moet kiezen en dat het alleen in landscape-modus gebruikt kan worden, waardoor je het toestel constant moet draaien als je het toetsenbordje, welke wat ons betreft veruit de prettigste is, wilt gebruiken. Het is ook niet zo dat het numerieke toetsenbord automatisch veranderd in een qwerty-toetsenbord als je de telefoon op z’n kant draait, wat het switchen tussen de twee ook een stuk lastiger maakt. Een ander vervelend punt is dat het volledige qwerty-toetsenbord niet bij alle applicaties werkt. Zo is hij bij de Google-applicatie niet aanwezig en kun je hem bij de Twitter client die in één van de standby-schermen verwerkt zit niet gebruiken. Ook verschijnen het mini-qwerty-toetsenbordje en de handschriftherkenning soms op de meest vreemde plaatsen.

Qua fysieke toetsjes heeft de Vivaz wel wat. Er zitten drie knoppen onder het scherm en de zijkanten hebben nog wat knopjes in huis. Onder het scherm zit de menu-toets, die ingesloten is door de bel- en ophangtoets. Deze werken lekker, ze zijn soepel en groot genoeg. De aan- en uitknop die bovenop het toestel zit is daarentegen minder prettig. Hij is redelijk stijf en geeft weinig feedback, waardoor je niet meteen doorhebt dat je hem ingedrukt hebt. De cameratoetsen en de volumetoets zijn ook prettig, hoewel de keuze voor twee cameratoetsen wel een beetje apart te noemen is. Hoewel de opstelling prima werkt, gebeurt het nog weleens dat de twee toetsen door elkaar gehaald worden waardoor je een video maakt in plaats van een foto of andersom. Daarnaast is het niet echt efficiënt ruimtegebruik natuurlijk.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz toetsenbord

 

De Sony Ericsson Vivaz heeft ten opzichte van Sony Ericsson’s eerste Symbian^1 telefoon een iets aangepaste interface. De naam Symbian^1 betekend trouwens niet dat het een nieuw besturingssysteem is, velen van jullie zullen het gewoon kennen onder de naam Symbian S60 5th edition, zoals wij het ook altijd genoemd hebben. Nu Symbian volledig open source gegaan is, is de naam echter ook veranderd in het nieuwere Symbian^1. Hieronder zullen we de belangrijkste punten uit de inteface van de Vivaz en de prestaties van het toestel bespreken.

Standby

Screenshot Sony Ericsson Vivaz standby

Net als de Satio heeft de Vivaz maarliefst vijf standby-schermen, namelijk vingergebruik, Sony Ericsson, volledige pagina, standaard en navigatiebalk. De leukste en ook meest geadverteerde is het Sony Ericsson-scherm, maar de andere zijn voor geavanceerdere gebruikers misschien een beter idee. Hieronder zullen we alle schermen even kort bespreken zodat je een idee krijgt wat je allemaal kunt op de standby schermen van de Vivaz.

Het Sony Ericsson standby-scherm bestaat uit vijf tabbladen: Twitter, contacten, snelkoppelingen, galerij en het hoofdscherm met een soort golfanimatie op de achtergrond. In de snelkoppelingen en contacten kun je negen snelkoppelingen of favorite contacten kwijt waar je makkelijk bij kunt. Het Twitter-tabblad is een erg simpele Twitter-client gebaseerd op flash, die je helaas iets te vaak vraagt of en hoe je wilt verbinden en het gebeurt ook nogal eens dat je opnieuw moet inloggen. Daarnaast is de client erg beperkt en heel bruikbaar is hij dus niet. Je kunt behalve deze vijf standaard schermen ook nog een eigen flash-bestand of afbeelding als tabblad instellen. Dit doe je, net als het indelen van de andere tabbladen trouwens, door het knopje waarmee je het tabblad activeert even ingedrukt te houden als het tabblad al actief is. Over elk scherm kun je met de ophangtoets een klein menuutje oproepen, waar een vijftal sneltoetsen op staan en ook de tijd en de provider te vinden zijn. Hier komen ook je muziek-bedieningselementen terecht als je muziek aan het afspelen bent. Al met al werkt het wel lekker, behalve dat het niet erg handig is voor mensen die hun agenda en dergelijken ook op hun telefoon willen managen, omdat dat niet weergegeven wordt.

Het tweede scherm, vingergebruik, is meer een standaard Symbian-scherm. Er zijn bovenin wat grote snelkoppelingen zichtbaar en daaronder is een achtergrond te vinden met kalenderitems erin en een klein controlebalkje voor de muziekspeler. Dit is trouwens zelf in te delen en je kunt zowel de snelkoppelingen kiezen als instellen of je kalender, snelkoppelingen en muziekspeler überhaupt worden weergegeven.

Het volgende scherm, volledige pagina, verschilt niet veel van het vingergebruik-scherm. Er zijn alleen wat minder keuzemogelijkheden en de snelkoppelingen zijn zo klein dat je bijna wel een stylus moet gebruiken om ze goed te kunnen kiezen.

Het scherm dat onder de naam standaard gehuld gaat, is ook echt wel heel standaard. Behalve een klok en onderaan een balkje met knoppen voor menu, bellen en profielen, die trouwens onder alle schermen behalve het Sony Ericsson-scherm te vinden is.

Het volgende en meteen laatste scherm, navigatiebalk, is hetzelfde als het stanaard scherm, maar dan met vier menuutjes erin die je kan uitklappen via toetsen aan de zijkant. Het gaat om een scherm met snelkoppelingen, eentje voor je agenda, eentje voor de muziekspeler en een waar een aantal persoonlijke instellingen snel mee te vinden zijn.

Over het algemeen zijn we erg tevreden over de standby-schermen die de Sony Ericsson Vivaz te bieden heeft, het Sony Ericsson scherm is grafisch erg mooi en voor mensen die wat zakelijkere functionaliteit willen is er ook nog genoeg keuze, waardoor de kans dat je geen goed scherm vind erg klein is. Wel is het jammer dat Twitter zo slecht geïntegreerd is, want dat had potentieel wel een positief puntje kunnen zijn aangezien social networking nog altijd helemaal hot is.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz standby

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz standby

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz standby

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz standby

 

Menu

Zoals we dat gewend zijn van Symbian^1, heeft de Vivaz een menu dat goed werkt maar niet heel overzichtelijk te noemen is. Je kunt in het menu kiezen tussen een raster met een aantal icoontjes erin of een lijst met alle onderdelen onder elkaar. Als een programma draait komt er een rondje boven het icoontje in het menu te staan. Je kunt het menu naar eigen wens indelen, waarbij je programma’s zelfs tussen mappen kunt verplaatsen. Dit doe je door in het menu naar opties te gaan en dan naar indelen. Je kunt icoontjes gewoon over het scherm slepen en ze neerzetten waar je ze wilt hebben. De uitstraling van het menu is prima en past helemaal in Sony Ericsson’s lijn van nieuwe toestellen. De icoontjes verschillen een beetje per thema maar zien er over het algemeen prima uit. Het menu is trouwens ook gewoon in landscapemodus bruikbaar door het toestel simpelweg op z’n kant te draaien.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz menu

 

Media menu

Screenshot Sony Ericsson Vivaz media menu

De Vivaz heeft, zoals eigenlijk elk modern Sony Ericsson-toestel dat zich niet helemaal in de laagste klasse van de markt bevindt, een speciaal menu waar alle media ondergebracht wordt. De indeling is hetzelfde als bij alle andere telefoons, de graphics en effecten zijn wat verbeterd. Het beginscherm van dit menu bestaat uit drie categorieën: foto, muziek en video. Deze leiden natuurlijk naar de videospeler, muziekspeler en galerij van het toestel. Over het verder zwarte scherm vliegen allerlei witte bolletjes, die als een soort vuurwerk ontspringen op de plaats waar je het scherm aantikt. Als je op een link klikt schuift er met wat grafisch geweld een scherm naar binnen dat nog meer categorieën heeft, met bovenaan een toets om terug te gaan naar het begin van het Media Menu en een toets om naar de laatst weergegeven foto, video of muziek te gaan. Afhankelijk van in welk scherm je zit gaat dat zo nog één of meerdere keren verder. Natuurlijk is er ook auto-rotate aanwezig in dit menu, dit werkt soepeltjes. De precieze werking van de verschillende onderdelen zullen we in de desbetreffende hoofdstukken bespreken, maar we kunnen nu alvast concluderen dat het Media Menu erg lekker werkt en grafisch zeker indrukwekkend is.

Multi-tasking

Screenshot Sony Ericsson Vivaz multi-tasking

Als rasechte Symbian-smartphone is de Vivaz natuurlijk prima in staat te multi-tasken. Als je iets aan het doen bent en op de middelste knop onder het scherm drukt gaat het toestel terug naar het menu en blijft de applicatie open staan. Dan komt er een rondje bij het item in het menu, zodat je ziet dat er nog iets open staat. Natuurlijk kun je daarna gewoon via het menu weer naar die applicatie gaan en verdergaan met waar je mee bezig was, maar je kunt ook via de taakbeheerder van de Vivaz gaan. Die roep je op door de menutoets even ingedrukt te houden, dan krijg je een klein lijstje met open applicaties. Deze is uitgerust met dezelfde kleurrijke icoontjes als het menu. Je kunt een applicatie natuurlijk sluiten uit de taakbeheerder, dat doe je door het pictogram even ingedrukt te houden, waarna er een pop-up komt waarmee je de applicatie kunt openen of afsluiten. Dit werkt prima, alleen moet je even doorhebben hoe het werkt en we missen een toets om direct alles te sluiten.

Prestaties

De Vivaz heeft met een 720MHz-processor en een aparte graphics-chip waarschijnlijk de krachtigste chipset in een Symbian-telefoon tot nu toe en dat is goed te merken. Mooie grafische effecten gaan soepeltjes en navigeren gaat erg snel. Ook applicaties werken over het algemeen snel, maar helaas heeft het toestel wel zo nu en dan te maken met een vastloper. Desondanks zijn we erg tevreden over de prestaties van de Sony Ericsson Vivaz.

De Sony Ericsson Vivaz is op cameragebied in ieder geval qua specificaties een echte uitblinker. De telefoon heeft een HD-videocamera en dat is voor Sony Ericsson al een first, maar de Vivaz heeft ook voor de hele telecommarkt een primeurtje, namelijk continu autofocus. Erg handig voor als je dingen dichtbij en verweg wilt filmen in één filmpje en zelfs in gewone compactcamera’s maar weinig toegepast. Verder heeft de Vivaz een gewone 8-megapixelcamera die het op het eerste gezicht redelijk goed lijkt te doen. Of dat echt zo is komt in dit hoofdstuk aan bod, samen met de galerij en hoe de videocamera presteert.

Foto

Zoals altijd komt eerst de fotocamera aan bod, die met precies dezelfde interface werkt als de Satio. Dat wil zeggen dat je een schermpje hebt met aan beide kanten snelkoppelingen, waarmee je de meestgebruikte dingen meteen kan regelen. Daarnaast is er nog een menu waar je de rest van de instellingen kunt doen verdeeld over drie tabbladen, namelijk foto, video en instellen. Het laatste schermpje heeft een beetje algemene instellingen zoals geotaging en automatisch weergeven nadat je een foto of video hebt gemaakt, terwijl de andere schermpjes de specifiekere instellingen bevatten. Wereldschokkende instellingen zijn er niet, maar er zijn wel wat leuke snufjes zoals touchfocus en gezichtsherkenning aanwezig, maar daar tegenover staat dat de wat fundamentelere iso-instellingen niet meer aanwezig zijn in het toestel. De interface en de instellingen zijn dan ook wel oke, behalve dat de iso niet ingesteld kan worden.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz camera

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz

 

Veel belangrijker dan hoe de interface werkt en of de instellingen een beetje compleet zijn is natuurlijk het eindresultaat: de foto’s zelf. In het geval van de Vivaz is dat redelijk goed, want hoewel de telefoon niet de beste 8-megapixelcameratelefoon is weet het toestel zich met heel wat concurrenten te meten en is vooral de scherpte van de foto’s erg netjes. Ook van teveel ruis is geen sprake maar de kleuren van de foto’s zijn dan weer wat minder. Het is allemaal een beetje aan de kille kant en dat maakt de foto’s niet prettiger om naar te kijken. Soms treed ook een licht schilder-effect op, maar dat is niet storend en over het algemeen zijn we dan ook heel tevreden over de foto’s van de Vivaz.

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Camerasample Sony Ericsson Vivaz

 

Video

Misschien nog wel belangrijker dan de foto’s is voor de Vivaz de videocamera. Het toestel heeft namelijk de eerste HD-videocamera in het portfolio van Sony Ericsson en zelfs de tweede in de gehele telecommarkt. De vergelijking met de eerste HD-videotelefoon, de Samsung i8910 HD, is natuurlijk onvermijdelijk hier. Helaas hebben we dat toestel niet voor handen, maar een indirecte vergelijking kan natuurlijk altijd gemaakt worden. Daarbij valt op dat de toestellen niet zo gek veel van elkaar verschillen, behalve dat de Vivaz een wat beter geluid weet te produceren. Dat betekend ook meteen dat de video’s niet heel speciaal zijn, maar wel duidelijk beter dan de meeste telefoons die op dit moment te koop zijn. Een ander groot voordeel dat de Vivaz heeft is, zoals hierboven al even aangehaald, continue autofocus. Dit werkt redelijk snel en is natuurlijk erg handig als je dingen dichtbij wilt filmen.

Galerij

De galerij van de Vivaz zit, zoals in het vorige hoofdstuk al vermeld werd, verwerkt in het Media Menu. De galerij is lekker uitgebreid en heeft een licht social-networking tintje aangezien je heel makkelijk over kan schakelen op de foto’s van je facebook-contacten. Bij het begin van de galerij kun je kiezen tussen laatste foto, camera-album, fotolabels, webalbums en afbeeldingen. Bij de eerste kom je gewoon bij de laatste foto die je gemaakt hebt terecht. De tweede brengt je naar alle foto’s die je met de camera hebt geschoten. Met het derde kopje kun je al je foto’s aan de hand van labels, die je wel zelf moet toekennen, bekijken. Webalbums brengt je naar Picasa of Facebook, voorlopig de enige twee diensten die beschikbaar zijn. Leuk is dat je ook reacties op foto’s kunt bekijken en toevoegen. In de gewone afdelingen van een galerij kun je ook met één druk op de knop foto’s naar Picasa, Facebook of Blogger uploaden. De galerij is grafisch ook erg mooi met leuke effecten en mooie graphics. We zijn dan ook erg tevreden met de galerij van de Vivaz.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz galerij

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz galerij

 

Een telefoon met een goede videocamera moet ook wel een beetje video’s kunnen afspelen en een telefoon zonder fatsoenlijke muziekspeler is sowieso not done tegenwoordig. Dat is dan ook de reden dat we dat bij de Vivaz even grondig zullen onderzoeken, ten slotte liet de Satio op dit gebied nog wel wat te wensen over. In dit hoofdstuk komen de belangrijke punten aan bod.

Muziekspeler

De muziekspeler gaat net als de galerij van de Vivaz uit van het Media Menu, wat ook meteen betekent dat de graphics en animaties erg mooi zijn. Het toestel heeft een flink aantal categorieën waar je uit kunt kiezen bij het selecteren van een track, maar zo veel keuze als bij de speler in Sony Ericsson’s Walkman-toestellen is er niet. Eigenlijk zijn alle standaardcategorieën aanwezig plus twee categorieën genaamd audioboeken en mijn opnamen, waarvan de functie voor zich spreekt. Als je eenmaal een track hebt geselecteerd, iets wat trouwens moeilijk gaat als je veel tracks hebt doordat je niet op naam kunt zoeken of naar een bepaalde letter kunt vliegen, kom je in een strak, redelijk basaal afspeelschermpje terecht. Wat opvalt is dat de graphics hiervan ten opzichte van de Satio aangepast zijn naar de nieuwe look die we ook in de X10-serie terugvinden. Bovenaan staat alle informatie over het nummer met daarnaast twee toetsen waarmee je shuffle en herhaling aan en uit kunt zetten. Daaronder is een albumart te vinden, waarbij in ieder geval bij onze album-arts de meeste tracks op de een of andere manier dezelfde afbeelding krijgen die dus niet overeenkomt met het nummer dat gespeeld wordt. Nog verder onderaan is een balkje waar je kunt zien hoe ver het nummer al is en waar een aantal bedieningstoetsen staat en helemaal onderaan is een aantal andere toetsen te vinden. Opvallend is dat de muziekspeler erg weinig opties heeft, zelfs een equalizer is niet aanwezig. Dat is erg jammer, zeker als je bedenkt dat de Vivaz een redelijk duur multimediatoestel is. Wat wel weer mooi is, is dat er op het standby-scherm een speciaal balkje is voor de muziekspeler waar je deze kunt bedienen en wat informatie over het nummer ziet.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz muziekspeler

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz muziekspeler

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz muziekspeler

 

De muziekkwaliteit van de Vivaz is niet meer dan gemiddeld, door de headset klinkt het wel goed maar is er zeker niets speciaals aan. De ingebouwde speaker van het toestel is wat minder, hij is erg zacht en begint op een hoog volume al snel te kraken. Mocht je je muziek via een speaker willen delen, dan is een speakerset dus zeker aan te raden.

Radio

Screenshot Sony Ericsson Vivaz radio

Natuurlijk heeft de Sony Ericsson Vivaz ook een FM-radio, die ontzettend simpel ontworpen is. De applicatie bestaat uit een afspeelscherm, dat uit niet meer bestaat dan een aantal pijltjes waarmee je de frequentie en de zender kunt instellen en de indicatoren voor de frequentie en zender. Jammer is dat er geen RDS aanwezig is, waardoor informatie over de zender en eventuele verkeersinformatie niet doorkomt bij de Vivaz. In het menu kun je niet zo veel bijzonders instellen, je vindt er dingen als kanaal opslaan en luidspreker inschakelen. De radio ondersteunt, net als de rest van de interface, auto-rotate en dat werkt allemaal prima. De muziekkwaliteit van de FM-radio is ongeveer in lijn met die van de muziekspeler, redelijk dus, maar niet bijzonder. De applicatie is behoorlijk simpel, toch zijn we er wel blij mee, hoewel wat leuke extra functies natuurlijk nooit mis waren geweest.

Mediaserver

De Vivaz heeft een leuk programmaatje genaamd Mediaserver, waarmee je via DLNA je content kan delen met je eigen Wi-Fi-netwerk. Het werkt heel simpel, je hebt een knop waarmee je de naam van je toestel kunt aanpassen en daaronder een knop waarmee je de server kan opstarten en dat is het wel zo’n beetje, waardoor je de rest op de andere apparaten in je netwerk moet doen. De echte werking van het programma hebben wij helaas niet kunnen testen aangezien we geen DLNA-netwerk hebben.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Mediaserver

 

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Vivaz TrackID

Natuurlijk komt de Sony Ericsson Vivaz ook met de dienst waar Sony Ericsson ooit mee is begonnen en die nu op elke zichzelf respecterende telefoon is te vinden: TrackID. Nog altijd onder dezelfde naam, maar wel in een nieuw jasje gestoken. Voor iedereen die de dienst nog niet kent: je kunt er muziektracks mee herkennen door een stukje op te nemen. Het toestel verzendt dat fragment vervolgens naar de database van Gracenote, waarna de track geanalyseerd en wel of niet herkend wordt. Als de track herkend wordt dan krijg je in de browser een pagina te zien waar je de naam van het nummer, de artiest en nog wat informatie te zien krijgt. Er wordt ook wekelijks een nieuwe hitlijst opgesteld op basis van wat mensen zoeken en ook oude resultaten van jezelf kun je terugvragen bij TrackID. Het is een leuke dienst om muziek te herkennen, maar erg bijzonder is het tegenwoordig niet meer.

Video playback

De videospeler van de Satio viel op door het gebrek aan DivX- en Xvid-ondersteuning, en we waren dan ook benieuwd of de Vivaz wel ondersteuning zou bieden voor deze populaire codecs. Helaas heeft de Vivaz precies dezelfde speler als de Satio en dat betekend ook meteen dat DivX en Xvid niet ondersteund worden. Natuurlijk kun je met extra software wel DivX en Xvid afspelen op het toestel, maar direct uit de doos is het onmogelijk. Verder is de videospeler van de Vivaz simpel en netjes en valt hij vooral op door zijn goede YouTube-integratie. Er is in het startscherm van de speler een linkje naar YouTube te vinden en als je een video opent kun je hem direct uploaden naar de online videodienst. Standaard formaten zoals mp4 worden soepeltjes afgespeeld, hoewel grote HD-bestanden zo nu en dan heel even blijven hangen.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz videospeler

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz videospeler

 

Zoals elke smartphone tegenwoordig komt de Vivaz met een applicatiewinkel, namelijk PlayNow. Deze winkels is niet heel erg gevuld, maar dat betekend niet dat er voor de Vivaz niet duizenden applicaties beschikbaar zijn, aangezien Symbian^1 al eventjes bestaat en een flinke achterban heeft opgebouwd. Natuurlijk heeft Sony Ericsson ook het een en ander voorgeïnstalleerd, waarbij opvallend is dat er geen games op de Vivaz zitten. De belangrijkste applicaties komen in dit hoofdstuk even aan bod. Ook PlayNow zullen we wat uitgebreider doorspitten.

PlayNow

PlayNow is een browser-based applicatiewinkel die we ook kennen van de feature-phones van Sony Ericsson en die in elk toestel terug zal komen. Het beginscherm bestaat uit sneltoetsen naar alle categorieën, die trouwens verder gaan dan alleen applicaties. PlayNow bevat games, applicaties, muziek, ringtones, thema’s en wallpapers. Daarnaast zijn er twee uitgelichte items te vinden op het beginscherm van PlayNow en zijn van elke categorie die twee populairste items zichbaar. Ook is er een zoekbalkje waarmee je snel een bestand kunt vinden. Binnen een categorie kun je nog kiezen tussen genres en de top 20 of een zoekopdracht invoeren en als je in een applicatiescherm bent kun je nog wat screenshots bekijken en de beschrijving zien. Leuk is dat er een voucher voor drie gratis PlayNow-applicaties bij de Vivaz zit, waardoor je meteen je toestel naar je wens kunt uitbreiden voor een bedrag tot €45.

Het assortiment van PlayNow valt een beetje tegen en vooral aan gratis applicaties is er een gebrek. Ook wat betreft games zul je niet te maken krijgen met een overdaad aan keuze en dat is zonde omdat er zeker veel beschikbaar is voor Symbian.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz PlayNow

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz PlayNow

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz PlayNow

 

Agenda

Net als de Sony Ericsson Satio, maakt de Vivaz gebruik van de standaard Symbian^1-agenda met wat aanpassingen. Het beginscherm bestaat uit een kalendertje met daaronder aankomende agenda-items en nog verder naar onder drie snelkoppelingen. Deze zijn voor het maken van een nieuwe taak of een nieuwe vergadering en voor het aanpassen van de kalenderweergave. Als je in het beginscherm op een afspraak drukt, krijg je daar direct details van te zien. Dat is trouwens maar zelden nodig, aangezien op het beginscherm de meeste details, waaronder zelfs de beschrijving, al weergegeven worden. Een klik op een dag brengt een overzicht van die dag naar boven. Naast vergaderingen en taken ondersteunt de agenda ook nog feestdagen en memo’s en in combinatie met alle details die je bij een item kunt toevoegen is de agenda lekker compleet. Daarnaast is synchroniseren met Exchange erg makkelijk omdat er RoadSync op het toestel geïnstalleerd is. Ook Sony Ericsson Sync is aanwezig mocht je vorige telefoon een feature-phone van Sony Ericsson zijn geweest. We zijn dan ook erg tevreden over de kalenderfuncties van de Vivaz, zeker als je bedenkt dat het een mediatelefoon is.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz agenda

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz agenda

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz agenda

 

WisePilot

De Sony Ericsson Vivaz komt met een licentie voor één maand van WisePilot, een bekend navigatieprogramma voor eigenlijk alle platforms. Een nadeel is dat WisePilot kaarten van internet haalt en dus niet zonder internetverbinding gebruikt kan worden, waardoor het programma als navigator in het buitenland, waar je hem het meeste nodig hebt, zo goed als onbruikbaar is. De GPS-ontvanger van de Vivaz is prima en heeft zelfs de eerste keer snel een fix te pakken. Ook bebouwing is niet zo’n groot probleem voor het toestel en hij zal je dus ook niet snel in de steek laten.

WisePilot zelf heeft een mooie interface die bedient wordt met grote knoppen en dus ook in een houdertje makkelijk te bedienen is. Daarnaast ziet alles er strak uit en zijn er heel wat extra services aanwezig, zoals flitsers, verkeersinformatie en zelfs het weerbericht. Het navigatiescherm ziet er strak uit en bevat de meeste informatie en mocht je meer willen weten dan zijn er ook nog wat uitbreidingen zoals een rittencomputer. Ook POI’s zijn natuurlijk van de partij, hoewel er redelijk wat in de database ontbreekt.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz WisePilot

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz WisePilot

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz WisePilot

 

Facebook

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Facebook

Facebook is hét sociale netwerk van het moment en daar speelt de Vivaz mooi op in met een voorgeïnstalleerde applicatie. De applicatie is gewoon de standaard mobiele Facebook-applicatie en zal de meeste Facebook-gebruikers met internet op hun telefoon dan ook wel bekend voorkomen. Je komt na inloggen terecht op een overzichtje van alle statusupdates van je vrienden, met rechts in de hoek een pijltje. Als je daar op drukt komt er een vakje tevoorschijn waarmee je een nieuwe statusupdate kan schrijven. Verder kun je je eigen ‘wall’ bekijken en je foto’s en berichten beheren. Ook kun je je vrienden bekijken en van elke vriend zijn ‘wall’ oproepen, zijn gegevens bekijken en zijn foto’s bekijken, waardoor je met deze voorgeïnstalleerde applicatie een redelijk complete Facebook-client hebt. Iets dat mist is chatten, wat een beetje verwonderlijk is omdat dat natuurlijk helemaal niet lastig op een telefoon te implementeren is.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Facebook

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Facebook

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Facebook

 

De Sony Ericsson Vivaz heeft zich qua multimedia wel zo’n beetje bewezen bij ons, maar de hoofdfunctie van een telefoon is nog altijd bellen en of de Vivaz dat ook goed kan is natuurlijk maar de vraag. Dat zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken, samen met de internetcapaciteiten van de telefoon. Ook berichten komen aan bod.

Bellen

Bellen met de Vivaz is ontzettend eenvoudig, je kunt via een sneltoets op het standby-scherm naar het toetsenbordje gaan, daar een nummer invoeren en direct beginnen met bellen. Als je gebeld wordt komen er toetsen om op te nemen, het gesprek te weigeren of de beltoon te dempen. Ringtones speelt de Vivaz niet heel hard gezien zijn redelijk zachte speakertje, maar het is meestal hard genoeg en in combinatie met het trilalarm is de kans dat je een gesprek mist niet erg groot. Het gesprekscherm bestaat uit het nummer dat je belt en een toets om het toetsenbordje op te roepen en that’s it. In het optiesmenu kun je tijdens een gesprek wat dingetjes doen, zoals de luidspreker activeren, je gesprek in een video-oproep veranderen en de oproep dempen of in de wacht zetten. Verder kun je tijdens een gesprek gewoon via het menu van de telefoon dingen opzoeken. De kwaliteit van de gesprekken is ruim voldoende: alles komt luid en duidelijk over. Wat wel jammer is, is dat er geen nabijheidssensor is die het scherm uitschakeld als je de telefoon aan je oor houdt.

Natuurlijk zijn in de Vivaz ook een logboek en een telefoonboek aanwezig, die beide simpel maar uitgebreid uitgevoerd zijn. Bij contacten kun je enorm veel informatie kwijt en ook het logboek bevat alle denkbare gegevens. Contacten worden net als de agenda makkelijk gesynchroniseerd via RoadSync of Sony Ericsson Sync. In z’n geheel is de belfunctie van de Vivaz dan ook prima.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Bellen

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Bellen

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz Bellen

 

Berichten

Iets dat bij de Satio ontbrak was chat-stijl sms berichten. Dit heeft Sony Ericsson bij de Vivaz wel toegevoegd in de vorm van een extra applicatie, die zowel via het applicatiescherm als uit de berichtenapplicatie te vinden is en onder de naam ‘conversaties’ gehuld gaat. Het nadeel van het feit dat het een extra applicatie is, is dat hij steeds even nodig heeft om al je conversaties in te laden, wat redelijk irritant is. Verder heeft de Vivaz gewoon de standaard berichtenapplicatie, waarbij je je verschillende inboxen als verschillende mappen te zien krijgt. Sms en mms is hier prima in verwerkt en werkt ook goed, maar over de mail hebben we iets meer te klagen.

Een van de irritaties bij de emailapplicatie is dat je zodra het automatisch downloaden van mail ingeschakeld is niet meer kunt kiezen hoeveel mailtjes er gedownload worden, maar wordt gewoon je hele inbox binnengehaald wat bij een grote inbox nergens voor nodig is en alleen maar lang duurt. Daarnaast werkt automatisch downloaden soms niet, waarmee dat te maken heeft weten we niet. Verder is de mailapplicatie trouwens wel lekker overzichtelijk en werkt hij goed, hoewel hij redelijk traag is met openen. Dit is trouwens een algemene fout van Symbian en heeft weinig met de Vivaz opzich te maken.

Screenshot Sony Ericsson Vivaz berichten

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz berichten

 

Screenshot Sony Ericsson Vivaz berichten

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Vivaz browser

De Vivaz werkt met de standaard Symbian^1 browser met een aantal kleine aanpassingen wat betekend dat de telefoon over het algemeen een prima browser heeft. Hij ondersteunt de meeste sites vlekkeloos en heeft FlashLite 3-ondersteuning, waardoor hij met de meeste Flash-objecten overweg kan. De mogelijkheid om je direct op een RSS-feed te abonneren is handig als je nieuws van sites wilt bijhouden en werkt heel simpel. Ook de weergave van eerder bezochte pagina’s, die tevoorschijn komt als je op vorige drukt, is erg goed vormgegeven. Deze weergave wordt niet zoals bij de meeste browsers doorlopen met de toetsen volgende en vorige. Als je op terug drukt, kom je in een schermpje waar je al je bezochte pagina’s in een soort carrousel te zien krijgt. Daar kun je ze allemaal doorlopen en er één selecteren, iets wat met mooie effecten gepaard gaat. Via een toets beneden is een menu op te roepen, waaruit je van alles kunt doen zoals de pagina doorzoeken, de pagina verversen en naar je homepage gaan. Navigeren over de pagina gaat prima en ook zoomen is geen probleem, hoewel hier niet echt een intuïtieve manier voor is zoals bij veel andere moderne telefoons. Een ander minpuntje is dat het niet bepaald makkelijk is om een nieuw tabblad te openen of tussen je tabbladen switchen. Zo ingewikkeld zelfs, dat wij er nog niet achter zijn hoe je een nieuw tabblad kunt openen en wanneer er precies een geopend wordt.

De batterij van de Sony Ericsson Vivaz is met zijn 1200mAh niet echt de grootste batterij die we ooit in een Symbian-smartphone gezien hebben, maar gezien het relatief kleine scherm en de redelijk goede stroom-management van Symbian moet het wel goed gaan. Dat gaat het ook, want zelfs met heel intensief gebruik houdt de Vivaz het ruim een dag vol, iets dat we van de Satio achteraf zeker niet kunnen zeggen. Om het uithoudingsvermogen van telefoons wat duidelijker weer te geven zullen we langzaam een tabel invoeren in reviews, waar alles wat overzichtelijker op te zien is. Hierbij moet wel gezegd worden dat we geen echte tests kunnen uitvoeren gezien de tijd die we hebben voor een review. De waarden in de tabel zijn dan ook allemaal schattingen op basis van ons gebruik van het toestel in ongeveer anderhalve week.

Accutijd (dagen) ~1 ~2,5 ~4
Batterij EP500
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Vivaz batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters