Sony Ericsson W995

Sony Ericsson heeft met de W995 eigenlijk een heel nieuw tijdperk voor zijn mobiele telefoons ingeluid. Het toestel kan gezien worden als aanloop naar de Entertainment Unlimited-lijn, waar we inmiddels al wat meer over weten. Niet langer zijn telefoons van het bedrijf helemaal gericht op één feature, zoals muziek of fotografie. De W995 moet alles brengen en is ook gericht op het afspelen van video’s on the go. Als we de specificaties bekijken dan zien we dat het toestel inderdaad alles in één brengt, maar doet het dat ook goed? Je leest het in deze review.

De codenaam van de Sony Ericsson W995, Hikaru, kwam al in augustus vorig jaar voor het eerst online. Het was nog niet bekend dat er een high-end Walkman-phone achter deze naam zou zitten, het eerste bericht over Hikaru, die toen nog Hicaru genoemd werd, suggereerde een opvolger van de Sony Ericsson P1i. Het eerste echte bericht over de W995 kwam naar boven begin november 2008, toen kregen wij ook het vermoeden dat deze Walkman-flagship van 2009 hetzelfde toestel zou zijn als Hikaru, iets wat pas begin dit jaar bevestigd werd. Een maand later, een aantal dagen voor het Mobile World Congress, lekte er dan eindelijk ook beeldmateriaal van de Hikaru uit. Toen waren ook zo ongeveer alle specificaties van het toestel bekend en velen zagen het als de super feature-phone van 2009, het toestel was mede door zijn 3,5mm jack-aansluiting een droom van menig Sony Ericsson-fan. De echte naam, W995, bleef nog steeds onbekend en werd pas onthuld tijdens het Mobile World Congress, toen Sony Ericsson deze W995 ook aankondigde. Dit toestel moest de alleskunner van Sony Ericsson worden binnen zijn feature-phone-lijn en tevens was het toestel een opstapje naar de Entertainment Unlimited-lijn, die trouwens op dezelfde dag onthuld werd.

Binnen Sony Ericsson’s eigen portfolio was de W995 een combinatie van alles wat Sony Ericsson in zijn feature-phones had gestopt tot dat moment. Het toestel maakte de fusie tussen Walkman en Cyber-Shot compleet, iets waar de W902 eerder dat jaar mee begonnen was. Er waren geen compromissen meer op het gebied van de camera bij de Walkman phones, iets wat buiten de W902 al een jaar of twee niet meer was voorgekomen. Het toestel is daarnaast als broertje van de C905, geplaatst in de Walkman-lijn en met iets minder camerafeatures, maar met als grote voordelen zijn veel compactere formaat, stereo-speakers en een aansluiting voor een 3,5mm jackplug. Deze trend heeft Sony Ericsson doorgezet in de nieuwe Entertainment Unlimited-lijn, waar de W995 een soort aanloop naar is. Iets anders bijzonders aan de W995 is de nadruk die Sony Ericsson op het bekijken van video’s op de telefoon legt bij dit toestel. Het toestel komt zelfs gebundeld met 60 gratis speelfilms en een speakerstand. Daarnaast heeft het toestel een kick-stand zodat je het altijd schuin kunt neerzetten, de W995 is dan ook een soort mobiele videospeler. Dit toestel zullen wij vandaag onder handen nemen, maar eerst kijken we nog even naar de competitie die de W995 moet verslaan.

Sony Ericsson W995

 

De sliders zijn een beetje aan het uitsterven in het high-end segment evenals de feature-phones. Producenten brengen steeds meer touchscreen-smartphones uit als vlaggenschip, de W995 valt daardoor in een markt die niet heel druk is. De directe concurrenten van de W995 zijn eigenlijk de Sony Ericsson C905 en de Nokia N86. De C905 is qua specificaties bijna exact gelijk aan de W995 en de N86 is weliswaar een smartphone maar vertoont verder veel overeenkomsten met de W995. Beide toestellen hebben een groot scherm dat niet aanraakgevoelig is, een 8-megapixelcamera en een kick-stand en verder lopen de specificaties ook niet heel erg uiteen. Een andere concurrent die we kunnen bedenken voor de W995 is de Samsung S8300 UltraTOUCH, een slider die vooral van de W995 verschilt door zijn amoled-touchscreen. Verder lijken de specificaties veel op elkaar, beide toestellen zijn op de markt gezet als een high-end multimediatelefoon. De W995 heeft dus niet veel competitie te verslaan, maar alle directe concurrenten die het toestel heeft zijn flinke namen binnen de huidige telecommarkt. Verder zijn er veel andere high-end multimediatelefoons met een 8-megapixelcamera, hoewel die allemaal een andere form-factor hebben en uitgerust zijn met een touchscreen.

Sony Ericsson W995 vs Nokia N86

 

Sony Ericsson W995 vs Nokia N86

 

Sony Ericsson W995 vs Nokia N86

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type W995
Telefoonmodel Slider
Schermafmeting 2,6″
Schermresolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 262.144 kleuren
Processor en Geheugen
Geheugenkaart Type Memory Stick Micro (M2)
Intern geheugen 118MB
Kleur
Kleuren Zwart; zilver; rood
Energie
Gesprekstijd 540 minuten
Standby-tijd 370 uur
Accu 930 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wifi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Sony Ericsson standaard
Multimedia
Camera 8,1MP, autofocus
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audio-uitgang 3,5mm jackplug, FastPort
Extra’s Kickstand

Sony Ericsson W995 unpack

De Sony Ericsson W995 is verpakt in een doosje dat er niet heel goed uitziet. De verpakking is helemaal roze met daaromheen een roze met wit omhulsel met wat informatie over het toestel erop en dit ziet er een beetje goedkoop uit en doet geen eer aan de high-end-status en het stijlvolle design van het toestel. Dit is echter op zich niet zo’n probleem, omdat het toch vooral om de inhoud van de doos gaat en die is wel weer heel goed. In Nederland komt de W995 in een zogenaamd ‘Movie Pack’, waarbij een 8GB geheugenkaart, speaker stand en 60 gratis speelfilms meegeleverd worden. Deze films kun je niet zelf uitzoeken, maar het zijn redelijk goede titels. Hierover kun je meer lezen in het hoofdstuk over het Movie Pack. Naast deze leuke extra’s, heeft de W995 ook de gewone accessoires in de doos zitten, namelijk een lader, USB-kabel en een headset van goede kwaliteit. Deze headset heeft de naam HPM-77 en deze kennen we ook van de W980i en W902. De klep van de doos heeft ook nog van alles in zich, namelijk een groot aantal boekjes en een software-cd. Al met al komt de W995 in een geslaagd pakket, dat een mooi voordeel biedt in vergelijking met de meeste concurrentie in deze prijsklasse.

De Sony Ericsson W995 voelt erg goed aan in je handen, hij voelt ontzettend stevig en door de metalen onderdelen voelt hij ook lekker robuust en zeker niet goedkoop aan. Het toestel is erg compact, waardoor het zonder enig probleem in je broekzak glijdt en zelfs opengeschoven niet te lang is. De slider is heel stevig en wiebelt slechts minimaal, hoewel hij wel een beetje zwaar opengaat. Over het algemeen zijn we dan ook heel tevreden over de bouwkwaliteit van de W995, twee minpuntjes zijn het feit dat de batterijklep een beetje aan de losse kant is en dat de kick-stand niet altijd even stevig aanvoelt en misschien na verloop van tijd erg instabiel wordt.

De kleuren waarin de W995 geleverd wordt zijn leuk te noemen, het toestel is verkrijgbaar in rood, zwart en zilver. De zwarte en zilveren versies zien er stijlvol en redelijk klassiek uit, de rode versie heeft een jeugdige uitstraling en is daardoor vooral voor de jongere gebruiker van de W995 leuk. We kunnen ons voorstellen dat Sony Ericsson later nog andere kleuruitvoeringen van de W995 gaat maken, maar daar is tot op heden niets over bekend. Wij zullen in deze review de zwarte W995 onder handen nemen.

Sony Ericsson W995

 

De voorkant van de W995 is in dichtgeschoven toestand redelijk druk, er zitten zeven toetsen die los van elkaar zijn onder het scherm, die allemaal zilveren accenten bevatten of helemaal zilverkleurig zijn en dus erg afsteken tegen de zwarte ondergrond. Boven deze toetsen zit het Walkman-logo, ook uitgevoerd in het zilver en daarboven vinden we het redelijk grote scherm, omlijst met een zilverkleurige rand. Tot slot zit er nog een zilveren streepje boven het scherm waar de secundaire camera en de speaker om gesprekken mee te voeren in verwerkt zitten, met ergens rechts ernaast nog een sensor. Door het gebruik van de vele zilveren accenten ziet de voorkant van de W995 er leuk, maar een beetje druk uit.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Als het toestel opengeschoven is dan zit er onder het deel dat we hierboven besproken hebben nog een toetsenbord, dat zwarte toetsen heeft en op een zilveren ondergrond is geplaatst en dus een soort negatief is van de bovenste helft van de W995 als het gaat om het kleurgebruik. Rechts boven het toetsenbord zit de microfoon van het toestel, die daar een beetje apart geplaatst is aangezien bellen als het toestel dichtgeschoven is zo erg lastig wordt.

Sony Ericsson W995

 

Ook de achterkant van de W995 is redelijk druk te noemen. Helemaal onderaan zit het Sony Ericsson-logo, daarboven begint de batterijcover die in tegenstelling tot de rest van de achterkant van metaal gemaakt is. Hierop staan ook nog een aantal teksten, allemaal in een mooi zilveren kleurtje. Ook zit hier de lens van de camera achter, die net als het scherm omlijst is met een zilverkleurig randje. Boven de batterijcover zit een opstaand streepje waar de zilveren kick-stand van het toestel omheen zit. Als deze uitgeklapt is kun je het toestel er schuin op neerzetten, waardoor je het gemakkelijk kunt neerzetten om films te bekijken. Naast deze kick-stand zit ook nog de flitser, een klein geel rondje. Als je het toestel openschuift komt er een stuk plastic tevoorschijn met daarop een patroontje met allemaal rondjes.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

De onder- en bovenkant van de W995 zijn vrijwel gelijk aan elkaar, beide worden gekenmerkt door een grote speaker. De onderkant is helemaal bedekt met een grote speaker, opnieuw zilver omlijst. Deze beslaat een groot deel van de onderkant, het enige wat er verder nog te vinden is, is wat plastic, deels zwart en deels zilver. De bovenkant van het toestel is bijna gelijk aan de onderkant, alleen is er daar nog een 3,5mm jackaansluiting te vinden die deels de speaker onderbreekt en deels eronder zit.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Net zoals het hele design van de W995, is ook dat van de zijkanten redelijk apart te noemen. De rechterkant van het toestel bestaat uit een plastic deel met daarin een stuk metaal dat doorloopt vanaf de achterkant. Hierin zijn alle knoppen verwerkt, wat wel stijlvol is maar waardoor het toestel niet gebruiksvriendelijker wordt. Allereerst is er helemaal beneden de cameratoets met op een redelijke afstand de bedieningstoetsen voor de muziekspeler. Dit is allemaal geen probleem, maar de volumetoetsen zitten hier nog tussenin gepropt waardoor ze erg klein zijn en ook niet handig geplaatst.

Sony Ericsson W995

 

Links is de opzet van de W995 ongeveer hetzelfde, alleen dan zijn de elementen niet aan het aluminium deel verbonden. Sterker nog, er is zelfs een uitsparing in gemaakt om de Walkman-toets te plaatsen. Hoger op deze zijde zit nog de fast-port, waarvoor ook deels een uitsparing gemaakt is in het metaal. Deze opzet is wel gewoon goed en hier hebben we verder geen problemen mee.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Scherm

Het scherm van de W995 is voor de verandering eens geen touchscreen, wat ook meteen betekent dat het wat moet inleveren op de diameter. Deze is met 2,6 inch toch nog aardig groot te noemen, iets waar met de resolutie niet zo veel rekening mee is gehouden. Het scherm heeft een resolutie van 240×320 pixels en dat is eigenlijk net wat te weinig, waardoor je soms wat pixels ziet en foto’s niet helemaal scherp weergegeven zijn. Verder is het scherm wel prima, het is erg helder en de kleuren worden levendig weergegeven. Hoewel het geen oled-scherm is, zijn de contrasten toch prima en ziet het geheel er gewoon erg mooi uit. Ook onder direct zonlicht is het redelijk leesbaar, hoewel dit natuurlijk altijd beter kan.

Sony Ericsson W995 scherm

 

Toetsen

Als de W995 dichtgeschoven is zie je alleen maar het navigatietoetsenbord voor je, bestaande uit 7 toetsen waarvan er één een 5-richtingsnavigatietoets is. Al deze toetsen zijn prettig in gebruik en hebben de functies die we van Sony Ericsson gewend zijn, namelijk een beltoets, een ophangtoets, twee selectietoetsen, een wistoets en een snelkoppeling naar het activiteitenmenu om de navigatietoets heen en de navigatietoets uitgevoerd als ronde toets met in het midden een toets waarmee je handelingen kunt bevestigen en muziek kunt afspelen en pauzeren. Op de zijkanten zitten ook nog een aantal toetsen. Links zit de Walkman-toets, die lekker groot is en daardoor ook prima bruikbaar. Rechts zitten drie bedieningstoetsen voor de muziekspeler, alledrie een beetje stijf maar nog wel goed te bedienen. Daaronder zit de volumetoets, die erg klein en ook nog eens stijf is. Daarnaast werkt de plaatsing van de toetsen niet zo mee, zo weggepropt tussen de bedieningstoetsen voor de muziekspeler en de cameratoets, dus deze toetsen zijn erg slecht in gebruik helaas. De cameratoets zit helemaal onder aan de rechterkant en deze is niet stijf en ook groot genoeg, dus erg prettig in gebruik.

Als je het toestel eenmaal opengeschoven hebt, krijg je ook met het numerieke toetsenbord van de W995 te maken, een mooi toetsenbord dat groot genoeg is om lekker mee te typen. Er zit lekker wat ruimte tussen de toetsjes en doordat de toetsjes een beetje opstaan is het prettig om blind te typen. De enige minpunten zijn dat de toetsen een beetje aan de kleine kant zijn en soms iets te stijf zijn, maar dit is slechts minimaal en over het algemeen heeft de W995 dus een lekker toetsenbord.

Sony Ericsson W995 toetsenbord

 

Sony Ericsson W995 toetsen

 

De interface van de Sony Ericsson W995 is voor iedereen wel bekend, het is namelijk de interface die Sony Ericsson al ongeveer twee jaar gebruikt, onder de kenners bekend als A2 of A200. Dit systeem is sinds de C510 wel een beetje verbeterd en de W995 heeft dan ook de nieuwste versie van dit systeem, die onder andere zaken als verschillende menu-layouts en sms’en in chat-stijl bevat. In dit hoofdstuk komen alle basiszaken van de interface voorbij.

Stand-by

Sony Ericsson W995 Home

Het standby-scherm van de W995 is normaal lekker simpel en standaard. Het bestaat dan uit een flash-achtergrond die een bewegend plaatje toont dat ook soms op beweging reageert, afhankelijk van het ingestelde thema. Als je muziekspeler actief is, krijg je op deze achtgrond te zien welk nummer er speelt en dat is allemaal mooi geïntegreerd en goed te gebruiken. Natuurlijk is er ook een klok zichtbaar op het standby-scherm en ook de netwerkinformatie vind je hier. Mocht je meer willen dan alleen een saaie standby, dan kun je ook je RSS-feeds laten weergeven, die dan automatisch verder scrollen als je niets doet. Je kunt zelfs een applicatie instellen als achtergrond. Hiervoor zijn drie applicaties beschikbaar. De ene is een soort equalizergrafiekje dat reageert op het omgevingsgeluid, de andere een poppetje dat beweegt afhankelijk van hoe jij je toestel beweegt en de laatste, en ook meteen nuttigste, is een stappenteller waarbij je niet alleen je huidige resultaat maar ook dat van de afgelopen dagen te zien krijgt.

Sony Ericsson W995 muziek

 

Sony Ericsson W995 rss

 

Sony Ericsson W995 zoeken

 

Menu

Sony Ericsson W995 menu

Het menu van de W995 is standaard een raster van drie bij vier icoontjes, dat uitgerust is met wat leuke effecten mits je een thema met bijbehorend flash-menu hebt ingesteld. Via de knop ‘opties’ onderaan het menu kun je de weergave veranderen en daarbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een standaardraster, dat wil zeggen dat je het flash-menu verbergt als dat aanwezig is. Dan zijn de icoontjes wat minder strak maar wel veel kleurvoller, alleen verdwijnen de effecten. Hier kun je ook nog kiezen voor het weergeven van steeds één pictogram, die je kunt veranderen door naar boven en naar beneden te scrollen. Zo is alles wel extra duidelijk, maar niet erg overzichtelijk. De laaste weergave die je kunt kiezen is er een waarbij je alle icoontjes in een cirkel hebt staan, waar je vervolgens doorheen kunt scrollen met de navigatietoets. Dit is ook niet erg overzichtelijk, maar wel een leuke afwisseling.

Sony Ericsson W995 raster

 

Sony Ericsson W995 muziek

 

Sony Ericsson W995

 

In de indeling van de submenu’s is iets veranderd ten opzichte van oudere Sony Ericsson-modellen. Het toestel werkt met standaardlijsten, geïllustreerd met een icoontje en vaak nog uitgerust met tabbladen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de bestandsbrowser kiezen tussen een tabblad met alle bestanden, een tabblad met de bestanden op je geheugenkaart en een tabblad met de bestanden in je telefoongeheugen. Deze layout met tabbladen was eerst ook in het instellingenmenu gebruikelijk, maar dat is nu veranderd. Alles wat vroeger een tabblad was is nu een item in een soort voormenu, waarbij je in het bijbehorende instellingenmenu kunt komen door erop te klikken. Dit is iets minder prettig dan de oude layout, maar nog steeds goed bruikbaar.

Sony Ericsson W995 Sony Ericsson W995 

Mediabrowser

Voor al je multimedia heeft de W995 een mediabrowser. Dit is een erg stijlvolle applicatie, waar je echt al je media kunt vinden, namelijk Foto’s, Muziek, Video’s, Games en Webfeeds. Hierin zitten onder andere ook de muziekspeler en de galerij van het toestel verwerkt en ook zit er een RSS-lezer verwerkt in de mediabrowser. Het menu heeft een autorotate-functie die lekker werkt alleen een klein beetje vertraging heeft. Deze mediabrowser doet denken aan het menu van de PlayStationPortable en de PlayStation 3 en is voorzien van een aantal leuke animaties. In het midden van het geselecteerde item is een streep te vinden, met een gekleurde gloed aan de rechterkant. Hiervandaan worden kleine bolletjes het scherm in gespuwd, die zich langs de lijn bewegen en uiteindelijk weer terugkomen bij de oorsprong. Het geheel doet een beetje denken aan een vulkaanuitbarsting en ziet er erg leuk uit. De kleuren van dit alles, inclusief de achtergrond of het patroon van de achtergrond, zijn afhankelijk van het geselecteerde thema. In het thema Clarity is de achtergrond zilverkleurig en de lijn zwart, met een groene gloed en witte bolletjes. Bij de andere thema’s die voorgeïnstalleerd zijn heeft de achtergrond een streepjespatroon met een oranje lijn, een oranje gloed en oranje bolletjes. Mocht je andere thema’s op je W995 installeren dan kunnen deze kleuren weer anders zijn. Als je een submenu binnengaat, komt het icoontje dat hoort bij het menu waar je vandaan komt helemaal links te staan, waardoor je precies kunt zien welke menu’s er doorlopen zijn.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Activiteitenmenu

Sony Ericsson W995 multi

De Sony Ericsson W995 ondersteunt ook een ietwat beperkte vorm van multi-tasking. Het toestel heeft een speciaal menuutje, het activiteitenmenu. Het menu bestaat uit vier tabbladen: nieuwe gebeurtenissen, actieve applicaties, mijn snelkoppelingen en internet. Bij de laatste twee tabbladen kun je een aantal snelkoppelingen en favorieten toevoegen, waar je via dat menu snel bij kunt. Het tweede tabblad is een soort taakbeheer waar je alle actieve applicaties kunt zien, openen en beëindigen. Het toestel kan een aantal java-applicaties naast elkaar draaien en ook dingen als muziek luisteren en sms’en gaan samen. De functie van het laatste tabblad speekt aardig voor zich, je ziet hier alle nieuwe sms’jes, gemiste oproepen, aankomende kalenderafspraken etc. Het activiteitenmenu kan opgeroepen worden met een speciale toets, die onder de linker selectietoets zit.

Prestaties

Sony Ericsson W995 playnow

De Sony Ericsson W995 heeft zoals hierboven te lezen een prettige interface en ook de prestaties van het toestel zijn prima. De W995 is lekker snel, het toestel opent bijna alle menu’s zonder enige vertraging en is daarnaast ook redelijk stabiel te noemen. In onze testperiode is de W995 één of twee keer vastgelopen, maar dat is ongeveer gemiddeld en dus niets om je zorgen over te maken. Naast de interface draaien ook de meeste programma’s lekker, de meeste java-applicaties lopen zonder enig probleem.

Muziek

Sony Ericsson W995 muziek

Sony Ericsson staat bekend om zijn Walkman-telefoons en de W in de W995 staat dan ook voor dat merk. Kort gezegd kun je erg goede muziekkwaliteit van deze telefoons gaan verwachten. Sinds de introductie van de W800i is de Walkman-serie er eentje om rekening mee te houden en bij de W995 is dat dan ook niet anders. Allereerst worden er in-ear oordopjes meegeleverd door de producent. Deze headset verschilt nauwelijks van zijn voorgangers en hij is dan ook erg goed en comfortabel te noemen. Het geluid uit de headset is uitstekend en zowel de hoge als de lage tonen worden prima uit de headset geblazen.

Het toestel zelf heeft aan de bovenkant speakers zitten maar ook aan de onderkant. Op het eerste gezicht zouden dit rare plekken zijn, het toestel is echter vaak te vinden in horizontale stand voor zijn muziek- en videoweergave. Hierdoor kan het geluid vrijelijk naar buiten komen en het geluid is dan ook opvallend goed te noemen. De muziek wordt mooi helder ten gehore gebracht door de W995. Kortom het toestel doet zijn Walkman-naam zeer zeker eer aan en dat is erg goed te horen. Dankzij de bijgeleverde speaker kun je voldoende geluid produceren om een tram van muziek te voorzien of om lekker op het strand met vrienden van goede muziek te genieten.

Het Walkman-menu werkt simpel. Het menu van de W995 heeft een kleine facelift gekregen. Alles ziet er nog strakker en daarnaast ook een stuk toegankelijker uit. Je kunt album-art laten weergeven bij een liedje mocht je dat willen en daarnaast wordt alle info netjes weergegeven. De muziek kan ook op de achtergrond meedraaien zoals het een echte Walkman betaamt. De W995 heeft aan de zijkant ook dedicated knoppen zitten voor het Walkman-menu en om video’s en muziek door te spoelen en te pauzeren. De knoppen zijn erg prettig en een leuke toevoeging voor het toestel.

Sony Ericsson W995 muziek

 

Sony Ericsson W995 muziek

 

Sony Ericsson W995

 

Camera

Sony Ericsson W995

De camera van de W995 is prima te noemen. Het toestel heeft van de producent een 8,1-megapixelcamera meegekregen en deze scoort bij ons een ruime voldoende. De kleuren komen goed over en daarnaast zijn er weinig dingen die bij de camera opvallen. Wel is de camera wat doffer dan die van zijn concurrent, de Nokia N86. Als we de twee toestellen vergelijken op hun cameracapaciteiten dan is de N86 de winnaar aangezien de kleuren daarvan net wat levendiger overkomen. Desalniettemin weet de W995 zich prima staande te houden en hoeft Sony Ericsson zich zeer zeker niet te schamen voor de foto’s die het toestel maakt. In het donker zijn de foto’s ook prima te noemen en komen de kleuren, ondanks de LED’s, goed naar voren. De videokwaliteit van het toestel is eveneens prima, alles wordt netjes en vloeiend weergegeven. Het toestel beschikt daarnaast over voldoende geheugen om lange video’s op te nemen en dat gaat allemaal erg soepel.

Het toestel beschikt aan de voorkant ook over een VGA-camera voor het videobellen, deze zal echter erg weinig gebruikt gaan worden. Het cameramenu is erg simpel en is nauwelijks veranderd ten opzichte van voorgaande versies. Het schakelen tussen de video- en cameramodus gaat met slechts een klik en het maken van een foto gaat simpelweg via de speciale cameraknop die aan de bovenkant van het toestel te vinden is.

Al met al is de camera van de W995 prima, het toestel maakt goede foto’s. De camera maakt het multimediaplaatje helemaal af en we kunnen dan ook concluderen dat de W995 met vlag en wimpel slaagt op het multimedia-aspect.

Sony Ericsson W995 vs Nokia N86

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Navigatie

Sony Ericsson W995 navigatie

De W995 heeft verschillende navigatie-applicaties meegeleverd gekregen. Het toestel is voorzien van Google Maps en Wayfinder Navigator. Wayfinder is een trial en heeft, net als Google Maps, een actieve internetverbinding nodig om te kunnen functioneren. Het programma werkt op zich prima maar echt navigeren ermee zit er jammer genoeg niet in. Het programma leent zich wel goed om plaatsen en straten op te zoeken. Daarnaast geeft het ook een prima weergave van waar je je op dat moment bevindt. Het verversen van de kaarten via internet gaat echter te langzaam om navigeren mogelijk te maken. Het programma zelf is gedetailleerd te noemen ook al gaat het inzoomen wat traag doordat de gegevens telkens opgehaald dienen te worden.

Sony Ericsson W995 Sony Ericsson W995 

Entertainment

Sony Ericsson W995 entertainment

Het entertainmentmenu kent een hoop programma’s die eerder ook al zijn voorgekomen op andere toestellen van Sony Ericsson. Zo kun je op het toestel VideoDJ vinden en daarnaast ook PhotoDJ en MusicDJ. Met deze applicaties kun je verschillende mediabestanden bewerken en opslaan op je toestel. Zo kun je van muziekbestanden de tonen veranderen, de nummers inkorten en nog een aantal leuke dingen. Met MusicDJ zorg je ervoor dat je foto nog leuker wordt en met VideoDJ kun je zelfgemaakte video’s bewerken. Het zijn allemaal leuke toevoegingen die niet boordevol functionaliteiten zitten maar wel een leuke toevoeging zijn voor het toestel.

Verder kunnen we in het menu ook de radio terugvinden, die alleen werkt als de headset is aangesloten. Daarnaast is er een een gamemenu dat vol zit met nieuwe spellen. Zo zit er een voetbalspelletje op het toestel, een racespel en nog vijf andere die je gegarandeerd een paar dagen zoet zullen houden. Een ander leuk programma is de Bluetooth afstandsbediening. Hiermee kun je andere apparaten zoals een computer of telefoon besturen via de W995. De mogelijkheden zijn redelijk beperkt maar het idee is erg leuk en het werkt daarnaast ook prima. Enige voorwaarde is natuurlijk wel dat het andere apparaat ook Bluetooth heeft.

Tot slot zit er ook TrackID op het toestel. Met dit programma kun je muziek herkennen die in je omgeving wordt afgespeeld. Het werkt erg goed en is eigenlijk een verre voorloper van de populaire applicatie Shazam. De database die Sony Ericsson gebruikt is erg uitgebreid en de meeste nummers zullen dan ook moeiteloos herkend worden.

Sony Ericsson W995 Sony Ericsson W995 

Productiviteit

Sony Ericsson W995 productiviteit

Het productiviteitsmenu op de W995 heeft weinig spannende dingen meegekregen van Sony Ericsson. Onder het menu dat eigenlijk Agenda heet op het toestel, kunnen we de standaardzaken als de wekker, de stopwatch, kalander, taken, notities en de sync-tool terugvinden. Mocht je willen videobellen dan zit daar ook het menu om dat te activeren en een video-oproep te starten. Het menu heeft ook een lichtschakelaar waarmee je de LED’s aan de achterkant van het toestel kunt activeren voor in het donker. Daarnaast kun je er alle applicaties en de bestanden beheren via de verschillende wizards die daarvoor bedoeld zijn.

Sony Ericsson W995 Sony Ericsson W995 

Browser

Sony Ericsson W995 browser

De browser van de W995 is helaas niet erg goed. Als voorbeeld hebben we onze eigen site erbij gepakt, deze werd jammer genoeg geheel vervormd. Op zich is dat ook logisch als de browser alleen verticaal kan scrollen en niet ook nog eens horizontaal het web mag verkennen. De plaatjes worden onder elkaar weergegeven en dat ziet er niet fraai uit. Gelukkig herkent de browser wel context waardoor berichten van onze frontpage wel bij elkaar worden gehouden zodat je deze alsnog prima kunt lezen. De browser heeft daarnaast automatische RSS-herkenning waardoor je je gelijk op onze RSS-feed die in de header van elke pagina staat kunt abonneren. Met de feed worden de laatste berichten automatisch opgehaald door het toestel en zo ben je altijd up to date.

Sony Ericsson W995 browser Sony Ericsson W995 browser 

Facebook

Sony Ericsson W995

De Facebook-applicatie is nog niet te vinden op de W995 standaard echter zal Sony Ericsson later dit jaar de applicatie gaan vrijgeven. De screenshots van de applicatie zien er niet erg netjes uit maar dat kwam meer het programma dat de afbeeldingen moest maken dan door de applicatie zelf. De applicatie zelf werkt erg goed en ziet er daarnaast strak uit. Je dient eenmalig je inloggegevens in te voeren waarna hij binnen een paar seconden is ingelogd op Facebook. Vervolgens kun je bijna alles instellen en bekijken wat je ook in je normale browser kunt openen van de Facebook-pagina. De applicatie is opvallend snel te noemen en vooral via Wifi merk je niet of nauwelijks verschil met de gewone pagina. Het updaten van je status gaat gemakkelijk en daarnaast ziet de applicatie er erg goed uit en is het zeker de moeite waard om deze later nog is op je toestel te zetten als hij door de producent wordt vrijgegeven.

Sony Ericsson W995 Sony Ericsson W995 

Bellen

Sony Ericsson W995 telefoon

Het bellen gaat prima op de W995. Het toestel hoeft niet uitgeschoven te zijn als je een gesprek wilt starten aangezien je ook het scherm kunt unlocken en via het menu een nummer kunt selecteren om te bellen. Je kunt op twee verschillende manieren een gesprek starten of stoppen. Zo kun het toestel inschuiven of uitschuiven om een gesprek te stoppen of gebruikmaken van de toetsen die hiervoor speciaal bedoeld zijn. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Opvallend is wel dat je een video-oproep via aan ander menu dient te beginnen, namelijk het Agenda-menu.

Mocht je een oproep gemist hebben dan krijg je hiervan een melding op je standby-scherm en zie je direct van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was.

Sony Ericsson W995 telefoon

 

Sony Ericsson W995 telefoon

 

Sony Ericsson W995 telefoon

 

Berichten

Sony Ericsson W995 sms

Onze mailaccounts lopen via Imap of Pop3 en met beide standaarden heeft het toestel geen moeite gehad. Ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het moet instellen. Het geheel heet bij Sony Ericsson net wat anders, namelijk Exchange ActiveSync. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mailapplicatie opent. De chat-applicatie op de W995 is niet zo heel denderend en de meesten zullen er dan ook geen gebruik van gaan maken.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Sony Ericsson, de instellingen zijn uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en standaard templates aanmaken zodat je standaardberichten kunt sturen naar iemand als je even druk bezig bent.

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

Sony Ericsson W995

 

De MS410-boxen

Sony Ericsson W995 speaker

De meegeleverde speakers zijn erg goed te noemen. Het grote voordeel van de speakers is dat ze geen extra batterij of lader nodig hebben waardoor je ze ook op locaties kunt gebruiken waar geen stroom aanwezig is. De speakertjes verbruiken minimale extra batterijtijd van het toestel waardoor je ze lang kunt gebruiken. De speakers hebben aan de bovenkant een beschermkap zitten die de aansluiting voor het toestel beschermt. Als je de kap eraf haalt kun je die aan de achterkant vastklikken zodat er een standaard ontstaat voor je toestel. De connector met het toestel kun je verschuiven over de breedte waardoor je het toestel kunt positioneren zoals jij dat wilt.

Het geluidsniveau dat uit de speakers komt is vrij hoog. De W995 heeft van zichzelf al een aardig geluid via de interne speakers, het geluid dat uit de meegeleverde set komt is echter minimaal twee keer zo hard. Het geluid is daarnaast ook zuiver genoeg om te kunnen verstaan wat er daadwerkelijk uit de speakers komt. Al met al is de set een erg leuke toevoeging en het maakt dan ook het Walkman-plaatje helemaal af wat ons betreft.

Sony Ericsson W995 speaker

 

Sony Ericsson W995 speaker

 

PlayNow

Sony Ericsson W995 playnow

PlayNow Arena is de downloadwinkel van Sony Ericsson, of, zoals men die tegenwoordig ook wel noemt, de App Store van de producent. De Arena werkt prima via het toestel, de W995 heeft een speciaal menu voor de winkel. Via het toestel kun je, mits je in het bezit bent van een account, muziek, applicaties, spelletjes, thema’s, ringtones en wallpapers downloaden. De W995 ondersteunt ook video’s, deze moet je echter via je pc op je telefoon zetten anders zou het wel eens te lang kunnen gaan duren. Het is op zich zonde dat je ze niet via Wi-Fi kunt binnenhalen omdat dan de pc overbodig zou zijn.

De videosite van PlayNow is nog niet erg breed gevuld en je kunt er vooral de oudere films in vinden. Dit is echter wel de eerste dienst die echt rechtstreeks op je telefoon is ingesteld en hij werkt dan ook prima. Dit is een mooie stap voor meer content voor de mobiel, iets wat we zeker kunnen gaan verwachten van Sony Ericsson. De applicaties die je via je telefoon kunt binnenhalen zijn vaak gratis maar soms moet je er wel voor betalen. Deze winkel is al rijkelijk gevuld met applicaties en andere content en sinds kort is de winkel voor ontwikkelaars open waardoor we een lading van nieuwe applicaties kunnen gaan verwachten. Al met al een geslaagde winkel en zeker de moeite waard om in rond te kijken en content te downloaden.

Sony Ericsson W995 playnow

 

Sony Ericsson W995 playnow

 

Sony Ericsson W995 playnow

 

PlayNow Arena films

 

De Sony Ericsson W995 heeft een BST-38-batterij met een lading van 930 milliampère-uur, ook wel bekend als mAh. De batterij weet de W995 door de nodige uurtjes hevig gebruik te slepen, als je het toestel echt veel gebruikt houdt hij het ongeveer twee tot drie dagen vol en bij normaal gebruik houdt het toestel het ongeveer vier tot vijf dagen vol. Dit is een prima resultaat voor een toestel vooral omdat het toestel een redelijk groot scherm heeft. Tijdens het gebruik hadden we ook de hele dag Wi-Fi aanstaan en daarnaast zaten we ook veel op internet en hebben we foto’s en filmpjes gemaakt. Ook hebben we de nodige uurtjes muziek beluisterd, zowel via de headset als via de speakers van de telefoon en de extra meegeleverde speakers.

Al met al heeft het toestel een prima resultaat neergezet wat betreft de batterij en het uithoudingsvermogen daarvan. Het toestel gaat relatief lang mee op een lading en het laden verloopt daarnaast redelijk snel. Het toestel zelf is robuust te noemen en je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het in drieduizend stukjes ligt wanneer je het uit je handen laat vallen. Ook is het schuifmechanisme van de W995 erg prettig. Bij ons model was er totaal geen speling tussen de twee delen. Wat wel een beetje problematisch kan zijn is de kick-stand aan de achterkant van het toestel. De stand zit wel erg los op het toestel en voelt niet zo stevig aan waardoor wij ons kunnen voorstellen dat hij een keer afbreekt. Ook verdwijnt de stand niet helemaal in de body van het toestel waardoor hij soms opkomt als je het toestel in je zak schuift.

Sony Ericsson W995 batterij

 

Sony Ericsson W995 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters