Sony Ericsson Xperia active

Na de Motorola Defy die vorig jaar redelijk succesvol was, zijn nu ook andere fabrikanten in de markt van de stevige smartphones gestapt. Sony Ericsson doet een duit in het zakje met de waterdichte Xperia active. Een volwaardige Xperia uit de 2011 lineup, maar dan anders.

Sony Ericsson Xperia active hoofdfoto

 

Extra stevige telefoons bestaan al sinds mensenheugenis, en (Sony) Ericsson is er al net zo lang mee bezig. Nog voordat Sony en Ericsson meer dan tien jaar geleden bij elkaar kwamen had Ericsson al zo’n toestel: de R310S. Daarna ging het bergafwaarts met de stevige telefoons van Sony Ericsson en uiteindelijk kwam men uit bij de Elm en Hazel. Geen slechte toestellen, maar meer dan een aardige dosis spatwater konden ze niet hebben. Inmiddels is Sony Ericsson weer helemaal terug in dit opzicht met de Xperia active. Het toestel kan een half uur op een meter onder water verblijven zonder daarvan kapot te gaan. Daarnaast is de telefoon stofdicht. Schokbestendig is de telefoon volgens sommige websites wel, maar Sony Ericsson zelf zegt van niet. Daar gaan we dan ook maar vanuit.

Het toestel is binnen Sony Ericsson’s portfolio een kleine schakel binnen een grote lijn van Xperiatoestellen, dit keer gericht op actieve gebruikers. Het toestel gebruikt dan ook bijna precies dezelfde binnenkant als de Xperia mini, maar voegt daar wat sportieve functies aan toe en is dus waterdicht. En door zo’n toestel aan de lineup toe te voegen heeft Sony Ericsson nu een toestel in echt bijna alle markten, zonder daar al te veel R&D kosten aan te hebben.

De concurrentie die de Xperia active te verduren krijgt bestaat vooral uit de Motorola Defy en de Samsung Galaxy Xcover, waarvan we binnenkort ook een review zullen publiceren. Dat zijn de enige twee smartphones die qua durability mee kunnen komen met de Xperia active. Natuurlijk zijn er ook nog de goedkopere Xcover-toestellen van Samsung en de Sonim’s van deze wereld, maar die vallen toch wel in een heel andere niche dan de Xperia active. Los van de stevige toestellen krijgt de active vooral te maken met toestellen als de Sony Ericsson Xperia mini, HTC Wildfire S en Samsung Galaxy Ace.

Xperia active

 

Xperia active

 

Xperia active

 

Xperia active preview

 

Xperia active preview

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia active
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 92x55x16,5 mm
Gewicht 110 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Type LCD
Diagonaal 3″
Resolutie HVGA, 480×320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1GB
Chipset 1GHz Qualcomm MSM8255
Accu 1200mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v2.1 met A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De Xperia active heeft een erg uitgebreide retailverpakking waarmee je goed opweg kunt met het toestel. Voor de actievelingen onder ons die een sport doen waarbij een telefoon in je zak niet handig is, is er een polsbandje. Dat is wel een lomp gevaarte waardoor het scherm minder goed te bedienen is, maar als je bijvoorbeeld surft of skiet en je statistieken bij wilt houden is het erg handig. Daarnaast is er een polsbandje dat via een speciaal ‘oog’ aan het toestel vastgezet kan worden en dan ook echt goed vast zit. Sony Ericsson levert tevens een extra cover mee waarmee je de kleur van je toestel kunt veranderen. In de doos zit verder een tweetal opzetstukjes voor je koptelefoon zodat je die beter aan je oren vast kunt maken en hij dus niet uitvalt tijdens het sporten. Tot slot zijn er de standaardaccessoires in de vorm van een netstroomadapter, een USB-kabel, een headset en een 2GB geheugenkaartje. En daarmee heeft de Xperia active een ontzettend goed retailpakket.

Design

Het design van de Xperia active is op zijn zachtst gezegd nogal apart en zal niemand aanspreken. Aan de onderkant hangt een soort ‘druppel’. Die is hol en bedoeld om de lanyard aan vast te maken, maar is het is bovenal ook een in het oog springend designelement. Of het mooi is laten we aan jou over, we hebben er in onze omgeving in ieder geval wisselende reacties op gehad. Verder ziet het toestel er gewoon niet erg verfijnd uit, maar dat is ook logisch omdat hij waterdicht moet zijn. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat het toestel er een stuk minder lomp uitziet dan de meeste waterdichte telefoons.

Het formaat van de Xperia active is erg handzaam omdat het toestel zo’n klein scherm heeft, maar hij is wel een beetje aan de dikke kant. De dikte van 16,5 millimeter staat in schril contrast met toestellen als de Xperia ray die niet eens een centimeter dik zijn.

Er zijn twee basisvarianten van de active, één met een oranje rand en één met een witte rand. Dat gaat om een klein randje om de zijkant van het toestel. Het grootste deel van de kleur wordt bepaald door de achterkant, die tevens de randen van de Xperia active deels omhuld. Die is er ook in twee varianten: zwart en wit. Die beide kleuren worden meegeleverd met het toestel, of je nou voor de oranje of de witte versie kiest. Overigens kunnen we die twee achterkanten niet laten zien omdat er bij ons toestel blijkbaar iets omgewisseld is en we dus een doos met twee witte achterkantjes ontvingen.

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Alle belangrijke poorten van de Xperia active zijn uiteraard afgesloten met een klepje die omrand is met rubber. Die poorten zitten aan de onderkant. In het midden zit de 3,5mm jackingang en direct daarnaast zit de MicroUSB-poort. Alleen de speakers en de microfoons zijn niet afgedekt, met als gevolg dat je nadat het toestel onder water is geweest te maken hebt met heel slecht of geen geluid totdat de boel opgedroogd is.

De simkaart, batterij en geheugenkaart zitten verstop onder een dubbele batterijklep. De eerste ziet er vooral leuk uit en beschermt de boel ook een beetje, de tweede is helemaal rubber omrand en zorgt er dus voor dat het toestel waterdicht is. Hier wordt het toestel wel wat dikker van, maar het voordeel is dat er geen schroefjes of iets dergelijks nodig zijn en het toestel extra goed waterdicht is. De geheugenkaart is overigens wel hot swappable.

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Sony Ericsson Xperia active design

 

Robuustheid

De Sony Ericsson Xperia active is officieel niet bestand tegen schokken of iets dergelijks, dus dat hebben we ook niet getest. Waar de active wel tegen bestand moet zijn, is water en stof.

Het toestel zou waterdicht moeten zijn tot een half uur op een meter diep, wat resulteert in een exponentieel afnemende tijd als je dieper gaat. We hebben twee tests gedaan op watergebied, namelijk een duurtest en een dieptetest. Voor de dieptetest hebben we het toestel in de sloot gegooid, en er vrijwel meteen weer uit gehaald. Dat overleefde het toestel zonder enig probleem, alleen de microfoon en speaker waren tijdelijk geblokkeerd door water, maar dat was ook zo weer verdampt.

De duurtest had het toestel wat meer moeite mee. We hebben het toestel ruim een kwartier in een glas water ondergedompeld. Dat is dus een stuk minder dan het half uur op een meter diepte waar Sony Ericsson mee adverteert. Maar toch was het toestel achteraf ook van binnen behoorlijk nat. Eerst deed het toestel het nog prima, maar na een aantal minuten werd de schermfunctie minder en hebben we het toestel voor de zekerheid maar uit elkaar gesloopt. Toen bleek dat de simkaart nat was geworden en ook alle lenzen en dergelijken van de binnenkant beslagen waren. Na een aantal dagen drogen deed het toestel het weer goed, maar het is wel duidelijk dat je het toestel beter niet lang onder water kunt houden.

De stofdichtheid hebben we getest door het toestel te begraven in de aarde, iets dat voor de gemiddelde smartphone niet heel bevorderlijk zou zijn. Daar had de active geen moeite mee, behalve dat er op wat plekken aarde achterbleef. Niet zo dat het hinderlijk is voor de werking, maar het ziet er gewoon niet zo netjes uit. Gelukkig gaat die aarde vroeg of laat ook wel weer weg daar.

Scherm

Het scherm van de Xperia active is een Mobile Bravia Display. Dat houdt in dat het toestel foto’s en video’s optimaliseert voor weergave op het scherm, waardoor alles er net wat fijner uitziet. Verder is het gewoon een TFT-schermpje, dat overigens niet slecht presteert. Door het kleine formaat is de wat lagere HVGA-resolutie geen probleem en de kleuren die de active weergeeft zien er gewoon goed uit. Het scherm heeft een redelijke inkijkhoek en doet het redelijk goed onder direct zonlicht.

Speciaal aan het scherm van de active is het zogenaamde ‘wet finger tracking’. Dat houdt in dat het scherm in staat zou moeten zijn om de beweging van je vingers nog steeds te volgen als het nat is. Met wat druppels op het scherm is dat inderdaad geen probleem, maar als het toestel net ondergedompeld is geweest dan werkt het niet zo best meer. Maar het toestel doet het zeker wel beter dan zijn concurrentie in dit opzicht.

Toetsen

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De Sony Ericsson Xperia active heeft drie toetsenborden: het gewone qwertytoetsenbord, een alfanumeriek toetsenbord en een Swype-toetsenbord. Opvallend is dat geen van deze toetsenborden de Xperiastijl graphics heeft; de bordjes zien er gewoon uit als het standaard Androidtoetsenbord. Het alfanumerieke toetsenbord heeft knoppen die groot genoeg zijn, maar is uiteraard veel minder prettig dan een qwertytoetsenbord. Door het kleine schermpje zijn de knopjes op het qwertytoetsenbord echter wel heel klein, dus dat typt ook niet ideaal.

Swype biedt hiervoor de uitkomst. Door langs de letters de ‘vegen’ kun je woorden typen met Swype, en daarbij hoef je minder nauwkeurig te zijn. Nou moeten we wel zeggen dat er ook nog geregeld een woord mis gaat met Swype op dit kleine toestel, maar tekstinvoer is in ieder geval goed te doen via de invoermethode.

De fysieke knopjes van de active zorgen ervoor dat het toestel ook als onderwatercamera gebruikt kan worden: waar je een virtuele cameraknop onder water niet kunt indrukken, kan dat met de fysieke cameraknop van de Xperia active wel. Verder valt de plaatsing van de powerknop op: die zit niet bovenop en niet aan de rechter zijkant, maar aan de linkerzijkant. En dat is precies tegenover waar we het knopje gewend zijn bij veel toestellen. Alle knopjes op de active werken verder prima.

Bij de capacitieve knoppen onder het scherm gaat het een beetje mis in combinatie met water. Deze knopjes worden nogal snel getriggerd door water en het kan dan ook goed zijn dat er een knopje getriggerd wordt als het toestel onder water komt. Nog vervelender is dat druppels die op het scherm liggen en uitzakken over deze knopjes kunnen glijden. En zo kan het zomaar zijn dat er opeens iets gebeurd wat je niet wilt als je bijvoorbeeld aan het Twitteren bent onder de douche.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Sony Ericsson EP500
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Sony Ericsson Xperia active gebruikt precies dezelfde four corner UI als de Xperia mini, die ook erg verwant is aan de algemene Androidschil van Sony Ericsson. Die draait over Android 2.3 op het moment, maar Sony Ericsson heeft al beloofd een update naar versie 4.0 te bieden. Het toestel presteert gewoon erg goed: het loopt soepel en heeft weinig last van crashes.

Homescreen

De Xperia active maakt dus gebruik van de ‘four corner UI’. Dat betekent dat het homescreen omgeven is door vier hoeken met daarin één of meerdere programma’s. Allevier de hoeken hebben een klein rondje dat je kunt vullen met een viertal pictogrammen en je eventueel ook leeg kunt halen. Als er meer dan één snelkoppeling in zo’n hoek staat zal hij uitklappen als je erop klikt.

Verder kun je de vijf schermen gewoon zoals we dat gewend zijn vullen met widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarbij kun je eventueel meer ruimte creëren door een widget over een van de vier hoeken heen te plaatsen, dan zal die hoek plaatsmaken voor het nieuwe element. Naast de standaard widgets heeft Sony Ericsson zelf ook nog een aantal widgets toegevoegd waardoor je een redelijk compleet pakket aan widgets voor je kiezen krijgt.

Een overzichtspagina met alle widgets die je op alle schermen gebruikt is beschikbaar door met een pinch-beweging uit te zoomen op één van de schermen. Helaas heeft Sony Ericsson ervoor gezorgd dat deze widgets rondvliegen op de pagina, waardoor het allemaal niet overzichtelijker wordt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Menu

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Het menu is horizontaal door te zoeken. Sony Ericsson heeft het zo geregeld dat je het zelf kunt indelen op vele manieren, en dat is handig. Je kunt zelf een volgorde kiezen voor de apps die in beeld komen, of ze rangschikken op alfabet, meestgebruikt, en onlangs geïnstalleerd. Als je die laatste kiest, die standaard staat ingesteld, hoef je je niet wild te zoeken naar apps die je net uit de Android Market hebt gehaald: die staan altijd helemaal achteraan.

Een applicatie vanuit je menu op het homescreen zetten is overigens ook heel makkelijk. Als je een app even ingedrukt houdt dan komt het homescreen tevoorschijn en dan kan je de app daar neerzetten waar je wilt.

Multitasking

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Multitasken op Android is een prettige belevenis. Er is een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Daar staan echt alleen de zes laatst geopende programma’s, ongeacht of ze nog steeds open staan of niet. Dat is helaas geen taakbeheerder, die moet het toestel nog ontberen. Je kunt wel iets beheren via een menuutje diep binnen de instellingen, maar dat is te omslachtig en niet erg doorzichtig als je niets van de achterliggende processen weet.

Daar tegenover staat wel dat programma’s standaard open blijven staan tenzij het systeem er geen ruimte meer voor heeft. Dan kunnen programma’s al onnodig bestempeld worden en dan sluit Android ze zelf af. En daarom is de hele multitaskervaring toch niet slecht.

Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Prestaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Sony Ericsson’s Xperia active is een klein krachtpatsertje. Het toestel is uitgerust met Qualcomm’s MSM8255-processor, wat toch wel de standaardprocessor voor een beetje smartphone was het afgelopen jaar. En dat heeft een reden: het stukje hardware presteert gewoon goed. De kloksnelheid van 1GHz is voldoende om alles soepel te laten lopen en het scherm van de Active is ook nog eens in een niet al te hoge resolutie, waardoor de rekenkracht niet allemaal in het weergeven van de pixels gaat zitten.

In de Quadrant-benchmark scoort de active net zo hoog als zijn Xperiafamilieleden, zo’n 1600 punten. En dat is heel aardig voor een toestel van €250.

De stabiliteit van de Xperia active is zoals je die van een Androidsmartphone mag verwachten. Dat wil zeggen dat het toestel niet extreem stabiel is: Android gaat nou eenmaal nog weleens onderuit. Maar dat gebeurt op de active niet vaker dan op de gemiddelde Androidtelefoon.

De Sony Ericsson Xperia active is één van de weinige Xperia’s dit jaar die niet uitgerust is met een 8-megapixelcamera, maar met een camera die 5-megapixelplaatjes schiet. Dat betekent dat de camera niet heel erg goede foto’s maakt, maar verder staat de Xperia active zo’n beetje op gelijke voet met de andere Xperia’s qua multimedia en dat is nog steeds niet heel slecht.

Foto

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De Sony Ericsson Xperia active is gelukkig gezegend met een cameraknop, wat het maken van een foto een stuk sneller maakt: je drukt de knop in en kunt meteen beginnen met kieken. In dit waterdichte toestel brengt die knop als bijkomend voordeel met zich mee dat je onderwaterfoto’s kunt maken vanwege de knop: een virtuele knop zou onderwater niet werken.

Verder is de camerainterface niet geweldig, maar wel aardig goed. Het basisscherm bestaat uit je zoeker in het midden en een aantal knoppen aan de zijkanten. Aan de ene kant zijn dat instellingen, die kun je uitklappen tot een heel menu. De andere, rechter, kant huisvest een schuifje waarmee je je laatst gemaakte foto’s kunt oproepen. Onderaan zit een switch tussen de foto- en videocamera.

De foto’s die uit de Xperia active komen zijn niet zo spannend. Ze zijn vrij snel bewogen, niet heel scherp en hebben een redelijk heftige antiruisbehandeling gehad wat ze ook niet beter maakt. Daarnaast zijn de kleuren wat saai. Voor de camera hoef je deze telefoon dan ook niet te kopen, maar dat is gelukkig ook niet het doel ervan.

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De galerij van de Xperia active is de standaard Androidgalerij, die prima zijn werk doet. De software is wel door Sony Ericsson zelf een beetje uitgebreid met ondersteuning voor Facebook, bovenop de Picasa-ondersteuning die er standaard in zit. Hiermee kun je niet alleen je eigen Facebookfoto’s checken, maar ook foto’s waar jij in getagd bent en de vijftig nieuwste foto’s van je vrienden.

Foto’s delen kan ook nog via DLNA, waarvoor een applicatie genaamd ‘aangesloten’ in het menu te vinden is. Daarmee kun je je active tot mediaserver bombarderen en de content op een ander apparaat, bijvoorbeeld een TV met DLNA, bekijken.

Muziek

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Direct onder het afspeelscherm in de muziekspeler zit een knopje waarmee je de muziek op Facebook kunt delen. Daarnaast is er een aparte applicatie aanwezig met muziek en filmpjes die andere vrienden via Facebook gedeeld hebben. Ook de infinity button is weer aanwezig, maar dit keer in een wat discretere vorm. Een tik op de knop levert een popup-menu op waarmee je de muziek kunt opzoeken op YouTube of Wikipedia of een songtekst of karaokevideo kunt zoeken.

De muziekspeler heeft verder de bekende functies. Je kunt je muziek op allerlei manieren filteren, er zijn equalizers aanwezig en er zijn playlists voor nieuw toegevoegde muziek, muziek die vaak gespeeld wordt en muziek die nog nooit gespeeld is. Kortom, een degelijke muziekspeler met wat leuke extra’s.

De FM radio van de Xperia active is erg simpel opgezet en makkelijk in gebruik. In het midden is een balk waar je de frequentie kunt veranderen en aan de zijkant zit een knopje voor TrackID. Met dat programma kun je de naam van een nummer dat op staat achterhalen, wat meestal goed werkt maar soms jammerlijk mislukt. Die software kun je overigens ook onafhankelijk van de FM radio gebruiken als je bijvoorbeeld in een club bent. De slagingskans wordt dan wel minder omdat de opname van de muziek van mindere kwaliteit is. Een vernuftige nieuwe feature van Sony Ericsson is om een nummer in de FM Radio op Facebook te delen. Het enige dat je hoeft te doen is op het duimpje in het speelscherm klikken. Dan zal TrackID het nummer identificeren en het toestel vervolgens automtatisch of Facbook posten.

Dat geldt ook voor de geluidskwaliteit. Met de meegeleverde oortjes is het niet geweldig, maar ook niet slecht. Met een paar goede oortjes klinkt het natuurlijk een stuk beter. Uit de speaker komt ook goed geluid, dat flink wat bas heeft en lekker luid is. Tenminste, tenzij je van plan bent op het water muziek te luisteren met het toestel. Zodra het toestel ondergedompeld is zit er water in de speaker en klinkt het nergens meer naar. Dan moet je wachten totdat de speaker weer droog is.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Video

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Net als bij andere Xperiatoestellen valt er op filmgebied nog wel wat te verbeteren bij de active. Veel codecs worden ook door dit toestel niet ondersteund. Bijna al onze testfilmpjes doen het niet op dit toestel. Mp4- en 3gp-filmpjes gaan wel, maar mkv, DivX, xvid enzovoorts: die krijg je niet eens te zien in de videomap van de galerij. Als je films in dit formaat wilt afspelen, kun je het beste even een videospeler in de Android Market downloaden, dan werkt het wel. Desalniettemin is het vreemd en jammer dat dit niet standaard door het toestel ondersteund wordt.

Wel leuk is dat de galerij ook filmpjes van Facebook ondersteunt. Dus als je daar video’s hebt staan dan kun je ze makkelijk ook aan je vrienden laten zien via je telefoon. Dan moet je overigens wel hopen dat ze in een formaat zijn dat de active ondersteunt. YouTube wordt natuurlijk wel volledig ondersteund in de bekende applicatie.

De filmpjes die de Xperia active opneemt zijn net als de foto’s niet geweldig. Maar met een resolutie van 720p HD doet het toestel toch aardig mee met de wat duurdere modellen en dat is voor de €250,- die je voor de Xperia active betaalt toch wel een leuke extra. Een andere extra is natuurlijk dat je onder water filmpjes kunt maken. Niet iets dat je dagelijks zult doen, maar wel leuk dat het kan.

De Sony Ericsson Xperia active is niet de meest productieve telefoon vanwege zijn kleine schermpje. Maar los daarvan doet het toestel goed zijn ding. Office is voorgeïnstalleerd en verder kun je gewoon terecht in de Android Market voor alle applicaties die je wilt hebben. Bellen met de active is ook geen probleem en het gebruik van sociale netwerken om contact te houden gaan helemaal goed vanwege de goede Facebookintegratie.

Telefoon

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De contactenapplicatie in de Xperia active heeft Facebook-integratie meegekregen waardoor je bijvoorbeeld de laatste Facebook-update van je contact makkelijk kunt zien. Dat is tegenwoordig vrij standaard geworden in een smartphone, maar dat neemt niet weg dat het voor intensieve Facebook-gebruikers een leuke extra is. Verder kun je contacten natuurlijk synchroniseren met Exchange, Google of Sony Ericsson sync.

Bellen gaat via de four corner-UI, wat makkelijk werkt op het kleine schermpje van de active. Het lijkt er helaas op dat er een aantal exemplaren te kampen hebben met slechte belkwaliteit. Online zijn hier wisselende reacties over te vinden, met ons toestel kregen we soms te horen slecht verstaanbaar te zijn. Navraag bij Sony Ericsson wijst uit dat er geen problemen bij hen bekend zijn. We gaan er dus vanuit dat een beperkt aantal toestellen door dit probleem getroffen is.

Sms’jes worden verstuurd volgens de standaard applicatie en daar is weinig op aan te merken. Je kunt makkelijk media toevoegen en zo van je bericht een mms maken, en berichten worden netjes per conversatie gesorteerd.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Email

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs. Voor het meeste is wel een voortdurende dataverbinding nodig, want er wordt op de achtergrond continu gesynchroniseerd. Wat wellicht een beetje overbodig is en dataverbruik en batterij kost.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, heeft een handige toevoeging gekregen van Sony Ericsson in de vorm van een splitscreen. Dat werkt niet geweldig op het kleine schermpje van de active, maar vooral in liggende modus is het wel handig dat je aan de ene kant mailtjes kunt selecteren en aan de andere kant meteen lezen. Verder werkt ook die mailclient gewoon probleemloos.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De browser die aanwezig is in de Xperia active is de standaard Androidbrowser en die doet het prima. Handige extraatjes hoef je hier echter niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Op z’n kant lezen de websites net wat lekkerder, maar de meeste mensen houden hun toestel liever rechtop en zoomen wat in. Dat maakt bij de active nog wat minder uit omdat het schermpje zo klein is dat je ook in landschapsmodus lang niet alles op de pagina krijgt.

De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten. Door sommige van die zaken, vooral flash, wordt je browser vanzelfsprekend wel trager.

Applicaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Naast de fitnessapplicaties, die we hieronder bespreken, heeft Sony Ericsson nog veel meer apps op de Xperia active gezet standaard. Natuurlijk zijn er de aan Android gekoppelde organizer-applicaties, zoals de agenda, de wekker en de rekenmachine. Die werken overigens allemaal probleemloos. Dan zijn er natuurlijk de standaard Google-programma’s zoals Google Maps, Navigation en Nieuws en weer. Die zijn allemaal niet anders dan bij andere Android-telefoons, alleen soms wat minder prettig door het kleinere schermpje.

Daarnaast heeft Sony Ericsson zelf wat handige programma’s geïnstalleerd. De eerste daarvan is natuurlijk Timescape, dat we kennen van de andere Xperia’s van Sony Ericsson. Daar komen al je binnenkomende berichtjes samen in een grafisch mooi overzicht. Potentieel is het erg mooi, maar helaas wordt je bij doorklikken meteen naar de browser gestuurd waardoor het niet erg nuttig is in de praktijk en elke social media-app uit de Market het beter doet. En dat is jammer. Verder heeft Sony Ericsson bijvoorbeeld een programma om je dataverbruik te meten, Office en Wisepilot (waarvoor een maandlicentie gratis beschikbaar is) op het toestel geïnstalleerd. En ook Facebook staat standaard op het toestel, nog buiten Timescape of de Facebookintegratie van het toestel.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

Voor nog meer appilcaties kun je terecht in de Android Market. Dat is een mooi stukje software dat je in staat stelt om honderdduizenden applicaties gratis en betaald van het web te plukken. De interface is erg strak en biedt redelijk wat mogelijkheden om apps te ontdekken. Het aanbod is zoals we dat al vaker geconstateerd hebben wel erg goed en de winkel bevat vooral veel gratis applicaties, wat natuurlijk nooit vervelend is. Nadeeltje is wel dat je alleen met een creditcard kunt betalen, dus de betaalde apps niet voor iedereen makkelijk toegankelijk zijn.

Om je een beetje op weg te helpen als je tot de aanschaf van de Xperia active, of misschien wel een ander Androidtoestel, overgaat hebben we een lijstje met applicaties die ons team handig vindt samengesteld.

Sportapplicaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

De Sony Ericsson Xperia active heeft net even een extra aandachtspuntje ten opzichte van de gemiddelde smartphone, en dat is hoe hij het doet op het ‘actieve vlak’. Het toestel wordt in de markt gezet als een apparaat voor actieve mensen en daar heeft Sony Ericsson het een en ander voor toegevoegd.

Allereerst is er ondersteuning voor ANT+. Dat is een communicatiemanier die veel door fitnessapparaten gebruikt wordt. Dan kun je denken aan een hometrainer, maar vooral ook aan apparaten als hartslagmeters of stappentellers. De techniek is te vergelijken met iets als bluetooth, maar verbruikt veel minder energie waardoor het geschikter is voor deze apparaten. Concreet houdt het in dat je via je Xperia active de gegevens die uit bijvoorbeeld je hartslagmeter komen tijdens het sporten kunt verwerken, opslaan en analyseren.

Daarvoor is alvast een applicatie meegeleverd, genaamd iMapMyFitness+. Daar kun je allerlei workouts in bijhouden, variërend van dingen in de sportschool tot skiën, surfen en hardlopen. Daarbij kun je naast ANT+ apparaten ook de ingebouwde GPS-ontvanger van de active gebruiken. Ook zit er een voedselmonitorprogramma in waar je bij kunt houden wat je allemaal gegeten hebt en waar je ook je gewicht kunt bijhouden. En natuurlijk kun je, zoals dat tegenwoordig schijnt te horen, ook alles delen via Twitter en Facebook. Al met al een compleet programma dus, al moet je wel heel gedisciplineerd zijn om alles ook echt bij te houden. Maar dat ben je als het goed is wel als je serieus bezich bent met trainen en/of diëten.

Verder is de active uitgerust met een stappenteller die je dagelijkse aantal stappen bijhoudt. Voorwaarde daarvoor is wel dat je je toestel de hele dag in je zak hebt zitten natuurlijk. Daar wordt een mooi grafiekje van gemaakt en je krijgt te zien of je je gezondheidsdoel, dat op 10.000 stappen ligt, al gehaald hebt.

Ook heeft de active een applicatie waarmee je hem als kompas kunt gebruiken. Nou is het de vraag hoe nuttig die is, omdat je behalve bij een aantal outdoorsporten niet echt een kompas nodig hebt, en bij die sporten heb je over het algemeen een kwalitatief iets hoger kompas nodig, die ook in combinatie met een kaart goed gebruikt kan worden.

De Xperia active heeft tot slot een barometer aan boord, maar daar is geen applicatie bijgeleverd. Die zul je dus zelf uit de Market moeten plukken, en dat blijkt niet zo heel makkelijk te zijn. Een hoogtemeter die met de barometer werkt, wat nauwkeuriger is en minder van de accu vraagt dan een hoogtemeting op basis van GPS, hebben we niet kunnen vinden. Althans: de twee applicaties die dat wel doen zijn beiden niet beschikbaar. De ene niet in Nederland, de andere niet voor de Xperia active. Dus het enige dat je met de barometer kunt doen is de luchtdruk weergeven om zo een voorspelling over het weer te doen. Wat natuurlijk ook nuttig kan zijn, maar het is jammer dat de volledige potentie nog niet benut wordt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia active

 

Onze review score
Pluspunten
  • Ontzettend uitgebreid retailpakket
  • Eigenzinnig design
  • Water- en stofdicht
  • Prima interface met update naar Android 4.0 gegarandeerd
  • Handige sportapplicaties meegeleverd
Minpunten
  • Dik
  • Klein scherm
  • Problemen belkwaliteit bij een aantal toestellen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters