Sony Ericsson Xperia arc

De Sony Ericsson Xperia arc lijkt een reïncarnatie van de Xperia X10. Het toestel is echter niet de directe opvolger van zijn voorganger en de producent positioneert het toestel namelijk meer als een design-toestel. All About Phones neemt een kijkje bij de arc.

Sony Ericsson Xperia arc hoofdfoto

 

De Xperia arc vormt samen met de Xperia Play de laatste generatie smartphones van Sony Ericsson. Het is gepositioneerd als een topmodel en daar is de prijs ook naar. Je krijgt voor het geld een superdun toestel met een 4.2 inch groot scherm, een supersnelle processor en dito interface.

Daarbij maken we ons wel wat zorgen over het ‘uitstervend ras’ waartoe de Xperia Arc nu al behoort. In tegenstelling tot de topmodellen van de concurrentie heeft de arc maar één kern in zijn processor. En de Samsung Galaxy S II, de LG Optimus 2X Speed en de HTC Sensation hebben er twee. Niet dat je dit ook maar enigszins merkt aan de prestaties van het toestel, want die zijn prima in orde. Maar in de toekomst zal er steeds meer software worden gemaakt die gebaseerd is op meerdere processorkernen en de arc heeft die niet.

De prestaties en de prijs van het toestel wijken weinig af van de genoemde concurrenten. De arc steekt hier vooral tegen af door zijn opvallende design. En de uitstekende kwaliteit van het scherm mag ook genoemd worden.

Sony Ericsson Xperia Arc MWC

 

Sony Ericsson Xperia arc AAP

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Als we even kijken naar hoe de arc gepostioneerd is, als design-smartphone dus, komen er eigenlijk twee concurrenten direct in ons op. Dat is allereerst de Apple iPhone 4, die verder overigens nogal wat verschillen heeft ten opzichte van de arc. Daarnaast is er de LG Optimus Black, en dat is ongetwijfeld de meest directe concurrent voor de Xperia arc. Net zo dun, net zo licht en net als de arc uitgerust met een speciaal scherm.

Maar dat zijn zeker niet de enige twee toestellen waar de Xperia arc mee te maken gaat krijgen. De meest directe concurrenten zijn de HTC Desire S, Google Nexus S, HTC Desire HD, HTC Incredible S en Sony Ericsson’s eigen Xperia neo.

Daarnaast zijn er de dualcore-toestellen, waar de arc qua specificaties dan wel een beetje bij achterloopt, de positionering en prijs lijken verdacht veel op die van de dualcore-apparaten. En dan hebben we het natuurlijk over de al iets oudere LG Optimus 2X Speed, de nu al legendarische Samsung Galaxy S II en de allurerijke HTC Sensation.

En dan zijn we nog niet klaar: er zijn ook nog een flink aantal oude toestellen met bijna dezelfde specificaties. Maar dan voor een veel zachtere prijs. En waarom zou je veel meer betalen als je ook voor weinig geld een telefoon die hetzelfde kan kunt kopen, zou je je kunnen afvragen. Als je zo’n type bent, dan zijn de Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia X10 en HTC Desire geschikte kandidaten voor je.

En mocht je nou helemaal niets van Android willen weten, dan kun je bij de Nokia X7-00 terecht.

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type LT15i Xperia arc
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 125x63x8,7 mm
Gewicht 117 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Blauw, zilver
Scherm
Diagonaal 4,2″
Type LCD
Verbeteringen Reality Display
Resolutie WVGA, 480×854 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8255
CPU 1GHz ARM Cortex A8
GPU Adreno 205
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 320MB
Energie
Gesprekstijd 420 minuten
Standby-tijd 430 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit MicroHDMI
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 720×1280 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De Xperia arc komt in een doosje dat wat langer en platter is dan we van Sony Ericsson gewend zijn, een manier waarop de producent haar vlaggenschepen qua verpakking differentieert van de rest. De inhoud van de doos is verder niet groots: de telefoon zelf zit er natuurlijk in en verder krijg je een USB-kabel, een GreenHeart-branded netstroomadapter en een in-ear-headset bij je telefoon. Een HDMI-kabeltje ontbreekt helaas, maar verder kun je gewoon volledig aan de gang met het pakket.

De Sony Ericsson Xperia arc is qua design een zeer opvallende verschijning. Het toestel is namelijk niet overal even dik, en daarmee onderscheidt het zich van alle andere telefoons. Als je het plat op een tafel neerlegt, kun je er met wat moeite net onderdoor kijken. In het midden is de achterkant ‘hol’, alleen aan de boven- en onderkant raakt het toestel de tafel.

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

Op de voorkant van het toestel treffen we een mooi groot 4.2 inch scherm aan met drie chroomkleurige knoppen eronder. Die zijn in een iets gekromde lijn naast elkaar geplaatst. De knoppen hebben de functies terug, home en menu. De vierde knop die vaak standaard op Androidtoestellen wordt aangetroffen, de zoekknop, ontbreekt.

De knoppen geven het toestel direct een ‘Sony Ericsson’-gevoel. Precies dezelfde knoppen komen we ook tegen op eerdere Xperia-toestellen, zoals de X10 en zijn miniatuurbroertjes, en de Play.

Boven het scherm is de naam van de fabrikant afgebeeld. Helemaal aan de onderkant, nog onder de knoppen, het model: Xperia. Het toestel is bovenaan voorzien van een opening waar het telefoongesprekgeluid uit komt, de microfoon waar je zelf in praat zit echter niet op de voorkant. Die komen we tegen op de onderkant.

Sony Ericsson Xperia arc design

Aan de voorkant is het toestel voornamelijk zwart, als het tenminste uit staat. Rondom is de arc voorzien van een glimmende chroomkleurige rand met aan de linkerkant een 3,5” headset jack en aan de rechterkant, van boven naar beneden, een ledje met de kleuren groen en oranje voor de status van opladen. Dat ledje gaat ook knipperen als er een e-mail, sms of een gemist gesprek is. Vlak daaronder de USB-ingang, MicroUSB zoals voorgeschreven. Verder naar beneden komen we de volumeregelaar tegen en helemaal aan de onderkant de cameraknop.

De achterkant van het toestel is tevens de batterijklep. We zien daar de luidspreker als gleufje in uitgesneden, het logo van Sony Ericsson, de tekst Xperia en de camera, vergezeld door een enkele led-flitser en de tekst HD. Geheel in lijn met vorige Xperia-telefoons is de batterijklep aan de onderkant lichter van kleur dan de bovenkant, glimt het iets en schijnt het een beetje blauwpaars als er licht op valt, maar als dat niet zo is lijkt het toestel gewoon zwart.

De bovenkant heeft een MicroHDMI-aansluiting achter een chroomkleurig klepje en een aan-uitknop, die wat lastig te bedienen is.

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Is dit mooi? Wij vinden van wel. Sterker nog, het is naar onze bescheiden mening momenteel het mooiste toestel op de markt. De kromming is mooi gevonden. Die kromming is overigens een soort omgekeerde van wat we in de Nexus S vinden. Daar zit de kromming aan de voorkant. Verder lijken de designs trouwens totaal niet op elkaar. De arc heeft tamelijk scherpe hoeken, terwijl de Nexus S afgeronde hoeken heeft en de boven- en onderkant zijn niet recht, maar buigen een beetje naar buiten.

Het is een zeer verfrissend design. Waar de X10 al niet lelijk was, is de arc een zeer waardige opvolger waar het gaat om de vernieuwing van het toen al opvallende ontwerp. De slanke en golvende lijnen die al met de Xperia X10 zijn ingezet, hebben in de arc hun vervolmaking gevonden.

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Sony Ericsson Xperia arc design

 

Scherm

Het scherm van de Sony Ericsson is voorzien van de technologie die in Sony Bravia-tv’s zit. De Sony Mobile Bravia Engine is toegepast en dat leidt tot een zeer helder scherm, met een goed contrast, zeer goed leesbaar in direct zonlicht, kortom: De arc onderscheidt zich met dit scherm positief van de concurrentie. Sony noemt dit Reality Display. Dat zorgt ook voor zeer levendige kleuren bij het bekijken van foto’s en video’s op het scherm van de telefoon.

Het is ook nog eens 4,2 inch in diameter dus er kan een hoop op getoond worden. Toch is het toestel, hoewel het scherm maar 0,1 inch kleiner is dan bijvoorbeeld de HTC Desire HD, een stuk smaller dan die concurrent maar daarom ligt de arc ook lekkerder in de hand. Dit erg weinig gebruikte formaat is dus wat ons betreft juist heel goed gekozen.

Het capacitieve touchscreen is prima in het gebruik, ‘voelt’ goed wat je ermee wilt en heeft links en rechts nogal smalle randen; het touchscreen loopt daar bijna tegenaan. Dat leidt ertoe dat je af en toe moet opletten hoe je het toestel vasthoudt. Als je iets zit te typen en je hebt ongemerkt een andere vinger of je hand tegen een ander deel van het scherm, reageert het ineens anders dan je denkt. En omdat het toestel zo superdun is, heb je extra vaak dat de hand waarmee je het toestel alleen maar vasthoudt, zorgt voor een verkeerde bediening. Toch went dit na een tijdje, het is niet echt irritant.

Toetsen

Sony Ericsson Xperia Arc screenshot

Het toestel heeft weinig toetsen, want de meeste bediening geschiedt via het touchscreen. Aan de bovenkant zien we een aan-uitknop, onder het scherm aan de voorkant drie bedieningsknoppen met de functies terug, home en menu, en aan de rechterkant zit een volumeknop en een cameraknop.

Over de aanwezigheid van die cameraknop niets dan goeds, maar de volumeknop had wel wat groter mogen zijn. Het ding is nog geen centimeter breed. Omdat je er twee functies mee moet bedienen, namelijk harder en zachter, zit je er nogal vaak naast met dit kleine toetsje.

Wil je op de arc typen, dan ben je aangewezen op het onscreen toetsenbord. Dat kan zowel in portret- als landschapsmodus worden gebruikt.

Het is altijd een beetje lastig typen op het scherm van een smartphone dat geen fysieke toetsen heeft. Maar de fabrikanten helpen je om het zo makkelijk mogelijk te maken. De arc is zoals andere Androidtelefoons ook voorzien van een autocorrectiefunctie die, als je een tikfoutje maakt, ingrijpt en het goede woord er neerzet. Alleen is het wel oppassen daarmee: soms maakt de Arc bij een onbegrepen woord er iets totaal anders van en dan is het zaak om goed na te lezen wat je eigenlijk hebt geschreven. Veel problemen zal dit bij de meeste gebruikers niet opleveren, bijna niemand zit hele verhalen op het onscreen toetsenbordje van zijn telefoon te tikken; het blijft meestal bij een sms, tweet of korte e-mail. En daarvoor volstaat het witkleurige toetsenbord prima.

Een aardige toevoeging aan het toetsenbord is een groen balletje waarmee je de cursor in de tekst kunt verplaatsen. Wil je achteraf wat tussenvoegen, dan druk je wat langer op het tekstvak en dan verschijnt het Sony Ericsson-balletje. Sleep dat naar de juiste plek en je kunt daar typen. Dit werkt heel precies en is een betere oplossing dan de pijltjes die sommige andere telefoons hebben om je naar de juiste plek te dirigeren, of – bij de oudere generatie HTC’s – een trackballetje of trackpad om de cursor te verplaatsen.

Aardig gevonden, maar tamelijk overbodig is een tweede laag onder het toetsenbord voor smiley’s. Je krijgt weliswaar een heel palet aan kleurige smiley’s in beeld, maar als je daar eentje van in de tekst wilt zetten, verschijnen er gewoon wat leestekens. Die kun je ook gewoon zelf tikken 😉

De arc is een bijzonder snel toestel. Snel in de reacties op de vingerbediening, snel met het opstarten van programma’s en snel met het weergeven van spellen en films. Met de prestaties zit het dus wel goed, en ook de interface stelt ons niet teleur.

Standby

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

Als je de arc aanzet, is er één lockscreen beschikbaar dat van het slotje gehaald kan worden door een balkje van links naar rechts te trekken, net als bij een iPhone. Leuk is dat die balk ook omgekeerd werkt in het lockscreen: trek je het van rechts naar links, dan zet je het geluid uit. Tijdens een vergadering is dat handig om te voorkomen dat je binnenzak gaat rinkelen bij binnenkomende telefoontjes.

Zodra je het slotje van het toestel hebt gehaald, kom je in de daadwerkelijke interface van Sony Ericsson terecht. Die wijkt op een aantal punten af van die van de X10, zijn voorganger.

Nog steeds zijn er vijf homescreens die je vrijelijk kunt vullen met widgets en apps, maar de widgets die Sony Ericsson alvast op de homescreens heeft gezet, wijken af. Op het eerste homescreen geen klok bijvoorbeeld, maar de zoekwidget van Google met daaronder een Timescape-achtig widget, waarmee je door tweets, facebookberichten, smsjes en emails kunt scrollen.

Een homescreen verder treffen we een soortgelijke widget aan voor muziek- en filmbestanden. Die widgets lopen erg vloeiend over het scherm en zijn mooi ontworpen, maar niet zo erg praktisch; daarover lees je meer bij de bespreking van de software.

Uiteraard ben je zelf volledig vrij om het scherm aan te passen zoals jij het wilt en ook de achtergrondafbeelding kan gewijzigd worden. Door een eigen foto, bijvoorbeeld, of door een zelfontworpen schets met bijgeleverde tekensoftware. Ook daarover in de software-sectie van deze review meer.

Een fysieke belknop ontbreekt bij de arc, en een duidelijke schermknop is er eigenlijk ook niet echt. Je moet echt even zoeken in het begin hoe je nu eigenlijk met dit toestel moet bellen. In de vaste balk onderaan het scherm die in alle homescreens hetzelfde is, blijkt de belfunctie helemaal rechts te zitten, en een aanraking daarvan levert de verschijning van een onscreen telefoontoetsenbord op.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Menu

Onderaan alle homescreens zit een balk met softwarebuttons. Vier van de vijf kun je er zelf neerzetten, standaard zitten er de icoontjes voor mail en telefoon op. In het midden is een knop in de vorm van een vierkant raster die niet gewijzigd kan worden. Druk je daarop, dan kom je in het menu met alle applicaties die er op de telefoon staan.

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Onderaan het menu stat een balk met in het midden het huisje van homescreen, waarmee je weer naar de standby-schermen gaat. Links staat een icoontje met een pijltje naar beneden. Druk je daarop, dan verschijnt een venster waarmee je de apps volgens je eigen voorkeuren kunt sorteren in het menu: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd.

Aan de rechterkant van de balk onder het menu staat weer een vierkant raster, wat kleiner dan in het homescreen. Als je daarop drukt gaan alle apps in het scherm waar je zit, trillen. Je kunt ze dan van plaats verwisselen. Dit gaat vloeiend. Het is wel wat lastig om een app naar een ander scherm te krijgen.

In de menuschermen navigeer je van links naar rechts. Een opvallende keuze, want zo kun je makkelijk verward raken: het navigeren in de homescreens gaat ook van links naar rechts, en omgekeerd. Bij HTC-telefoons weet je meteen dat je in het menu zit omdat je dan niet meer zijdelings scrollt, maar van boven naar beneden. Bovendien is bij de concurrent de achtergrondkleur van het menu standaard zwart, en bij de arc hetzelfde als de standaard interface. Dit hadden we liever anders gezien.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Multitasking

Multitasking; de ‘middle name’ van Android. Je kunt verschillende programma’s naast elkaar hebben openstaan. Als je een spelletje speelt, kun je dat onderbreken om een e-mail te lezen of te schrijven. Waarna je weer terugkeert naar het spelletje.

Android beheert de openstaande apps zelf. Als je een app een tijdlang niet gebruikt en het verbruikt naar de zin van het OS teveel processorvermogen, wordt het vanzelf afgesloten. Althans, in theorie. Een goede task killer uit de Android Market is wat ons betreft niet overbodig om op de achtergrond draaiende zware apps gedwongen af te sluiten.

Android geeft helaas geen overzicht van openstaande apps. Het is wel mogelijk om de laatst gebruikte zes apps in beeld te krijgen door lang op de home-toets te drukken, maar die apps hoeven niet eens open te staan; het zijn gewoon de laatste die je hebt gebruikt. Een task killer geeft wel inzicht in wat er allemaal open staat en biedt de gelegenheid om zo’n app meteen af te sluiten. Het is overigens niet raadzaam om die task killer daarna zelf open te laten staan. Dan gaat ‘ie zich actief bemoeien met het geheugen- en processorgebruik en dat kan Android doorgaans het beste zelf doen.

Prestaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

In de Quadrant Benchmark heeft ons testapparaat eenmaal 1561 gescoord. Die score, waar we helaas geen screenshot van hebben, haalden we daarna nooit meer. Zoals hier wel vaker gememoreerd zegt die score niet zo vreselijk veel, maar het is wel opvallend laag ten opzichte van de directe concurrentie.

Het is ook nog eens een maximumscore: als we met de reeds eerder genoemde task killer elke app en elk proces uitzetten dat er maar is, komen we tot die 1561. Doen we dat niet, dan komen we soms niet verder dan 1230. Die bandbreedte is niet echt om vrolijk van te worden.

Dat gezegd hebbende, lijken de prestaties van het toestel de benchmarkscore totaal niet te reflecteren. Het toestel is snel, echt snel. Het reageert met lichtsnelheid op elke aanraking, op elke knopdruk (behalve die van de cameraknop waarover later meer), en elk proces start snel en blijft stabiel. Grafisch zware toepassingen worden makkelijk verricht.

Dus met die ervaring durven wij te zeggen: doei met die benchmark. De arc is een supersnel toestel, dat al zijn taken makkelijk aankan en daar gaat het om.

De arc is niet speciaal ingericht voor multimediatoepassingen, maar kan ze wel aan. Mediascape, de grote verrassing van voorganger Xperia X10, staat hier niet op. Hoe het toestel desondanks presteert met muziek en video, lees je in dit hoofdstuk.

Muziek

Mediascape is nergens meer te vinden op de Xperia arc, maar Sony Ericsson heeft er wel een aangepaste muziekspeler in gestopt. Die ziet er een stuk mooier uit dan de standaard applicatie van Android, maar is niet echt heel compleet. Het meeste missen wel de herhaal- en shuffle-instellingen. Je kunt wel alles shufflen, maar je kan niet tijdens het luisteren van een nummer iets daarover instellen. Wat wel positief is, is dat er een aantal slimme playlists zijn. Zo kun je de laatst toegevoegde nummers bekijken of een lijst maken met de nummers die je heel vaak, of juist nog nooit gespeeld hebt.

Een oude bekende die wel op de arc aanwezig is gebleven, is de infinity-button. De functionaliteit is wel een beetje gestript, maar het is nog steeds een handige toevoeging. Met het knopje, dat je op het afspeelscherm kunt vinden, kun je YouTube-video’s die gerelateerd zijn aan het nummer dat je op dat moment aan het luisteren bent zoeken.

Alles ziet er weer gelikt uit, met bijvoorbeeld bovenaan een playlist een aantal albumarts die bij de playlist horen en op de achtergrond van een album-pagina de bijbehorende albumart.

De geluidskwaliteit die uit de headset komt is niet echt speciaal, maar wel gewoon goed. Met de equalizer kun je het nodige tweaken en het toestel klinkt helder genoeg. Wat wel bijzonder is, is het geluid dat uit de speakers komt. De Xperia arc heeft, als één van de weinige smartphones op de markt, een stereospeakers en die klinken goed. De bas is redelijk en er komt een flink volume uit het toestel, zonder dat hij daarbij kraakt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Foto

Er is flink gestript in de aanpassingen van Sony Ericsson om sneller te kunnen updaten en ook de interface van de camera is ten prooi gevallen aan deze maatregelen. Dat wil zeggen dat de aanpassingen, en vooral extra features, in de camerainterface flink zijn teruggebracht. Maar het werkt nog steeds prima en daar gaat het uiteindelijk om.

De Xperia arc heeft de nodige instellingen, zoals een aantal kleureffecten in je foto, de belichting, de witbalans en geotagging. Daarnaast kun je kiezen of je de primaire of de secundaire camera wilt gebruiken, en dat is iets dat nog weleens ontbrak.

De foto’s van de Xperia arc horen zonder twijfel tot de top van de smartphonemarkt. Foto’s van veraf kunnen soms wat details missen. In close-ups is de telefoon dan weer heel goed. Die zijn lekker scherp en hebben wel veel details. Overigens is dat iets dat we vaker bij Sony Ericsson zien. In het donker zou de arc betere foto’s moeten maken door de Exmor R-technologie die gebruikt wordt. De foto’s geven inderdaad iets meer informatie weer dan die van de meeste cameratelefoons als het donker is, maar zijn nog steeds vrij snel bewogen en niet echt significant beter dan die van de concurrentie.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc proefopstel

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia arc vergelijking

 

De Sony Ericsson Xperia arc heeft een nette galerij met een sociaal tintje die niet anders is dan van andere Android-smartphones. De galerij is namelijk één van de weinige punten in Android die zo goed is dat bijna geen enkele producent hem aanpast.

Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

Daarmee is de galerij van de arc mooi, doeltreffend en redelijk uitgebreid, waardoor we er erg tevreden over zijn.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Video

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

Codec-ondersteuning voor video’s is nooit Sony Ericsson’s sterkste punt geweest en daar gaat het bij de Xperia arc ook weer helemaal mis. Het toestel kan vlekkeloos mp4- en 3gp-filmpjes afspelen tot een resolutie van 720p, maar verder komt het toestel niet. Mkv, DivX, Xvid, ze worden allemaal niet eens geïndexeerd in de videomap van je galerij. Je kunt vanwege het scherpe 4,2″-scherm prima films op het toestel kijken, maar je zult dus wel alles door de converter moeten halen.

De filmcamera van de Xperia arc is in staat om filmpjes op te nemen in 720p-resolutie. Dat doet hij aardig, maar niet echt beter dan de concurrentie. Iets dat wel beter is, is het geluid van de filmpjes. Dat klinkt gewoon erg goed. Ook hier is de Exmor R-technologie aanwezig, maar net als bij de foto’s maakt dat niet bar veel verschil.

Een moderne smartphone moet een agenda overbodig maken, en een los navigatiesysteem ook. We gaan eens kijken of de Xperia arc die taken kan overnemen.

Agenda

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

Vanzelfsprekend heeft de Xperia arc ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel aangepast aan de interface van Sony Ericsson. Dat komt vooral naar voren in de kleur en stijl van de applicatie. Het beginscherm is standaard de dagweergave waar je een overzicht van de huidige dag kunt krijgen. Verder zijn er natuurlijk de week- en maandweergave en kun je een lijst oproepen met al je afspraken op chronologische volgorde.

Integratie met Gmail, Exchange en SyncML, waar onder andere Sony Ericsson’s eigen synchronisatiedienst mee werkt, zijn aanwezig en werken prima. Je kunt per agenda kiezen of je hem wilt weergeven of niet. Wel zijn het echt aparte agenda’s, dus je kunt niet een afspraak tegelijk naar meerdere servers uploaden.

Browser

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

De standaard Android browser doet zijn werk zoals het hoort. Handigheidjes hoef je hier niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Op z’n kant lezen de websites net wat lekkerder, maar de meeste mensen houden hun toestel liever rechtop en zoomen wat in.

De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten.

Flash is dus beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld ingesloten filmpjes kunt bekijken. Het werkt wel, maar je moet wel op een snel netwerk zitten en het maakt je pagina een stuk trager.

Navigatie

De gps-functie van de Xperia arc werkt zeer goed. De satellieten zijn zo gevonden, zelfs binnenshuis, en je kunt dan meteen beginnen met navigeren als je dat wilt. Voor dat doel staat op dit toestel, net zoals op alle Androidtoestellen vanaf versie 1.6, het gratis navigatieprogramma Google Navigatie. Dat is een online navigatieprogramma waarvoor het absoluut noodzakelijk is dat je een onbeperkt data-abonnement bij het toestel hebt, anders gaat deze wegwijzer aardig in de papieren lopen. De kaarten worden namelijk steeds live vanaf internet gehaald en dat heeft weliswaar als voordeel dat je altijd recente kaarten hebt, maar het dataverbruik is groot.

Google Navigatie biedt ook verkeersinformatie die net als de kaarten zelf via de 3G-verbinding wordt binnengehaald. Die verkeersinformatie is alleen te zien op de overzichtskaart, niet in het navigatievenster. Een alternatieve route berekenen doet Google Navigatie nog niet, dus af en toe moet je even op de overzichtskaart kijken of het ergens vast staat op de route. Om enige indicatie te geven of dat zo is, krijg je een groene, gele of rode punt onderaan in beeld; die geeft aan of het snel doorrijdt, matig of dat het vaststaat.

Bijzonder van Google Navigatie is dat je er tegen kunt praten. De bestemming inspreken kan op vele manieren. Je kunt het precieze adres inspreken, bijvoorbeeld Veembroederhof Amsterdam, of gewoon een gebouw of plek zoals Rijksmuseum Amsterdam of Stadhuis Den Haag. Google kijkt in zijn eigen zoekmachine en zoekt er dan zelf automatisch het adres bij. Als Google het niet zeker weet, krijg je een lijstje met alternatieven en kun je daaruit kiezen. Als de telefoon je helemaal verkeerd heeft verstaan of moest je niezen tijdens het inspreken van de bestemming, dan kun je het zoeken gewoon afbreken en het nog een keer proberen.

Wil je in het buitenland navigeren, dan is het raadzaam om Google Navigatie te laten voor wat het is en een offline navigatieprogramma te kopen zoals Sygic Aura of Navigon. Beide programma’s zijn in de Android Market te vinden.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Extra apps

Sony Ericsson levert een aantal standaard applicaties extra mee. Die zullen we hier even bespreken.

Let’s Golf, daar kunnen we kort over zijn: het is een spelletje dat een golfbaan moet simuleren. Sla de balletjes in de gaten en je wint. De grafische prestaties van het toestel komen in dit Gameloft-spel mooi tot hun recht en het geluid is ook prima. Of de gameplay dat ook is, laten we graag aan de persoonlijke voorkeur over. Aardig is dat je het spel draadloos tegen anderen kunt spelen. Dan moet de medespeler ook het spel op zijn telefoon hebben staan.

Postcard is een app waarmee je een foto die je met het toestel hebt gemaakt, als echte ansichtkaart naar iemand kunt laten toesturen. De eerste kaart is gratis. Wij lieten die gratis kaart naar onszelf sturen. Die kwam na enkele dagen aan. De kwaliteit van de afgedrukte foto is best aardig, wat natuurlijk veel te maken heeft met de prima camera in het toestel. Wi je meer kaarten sturen, dan moet je via de app een account aanmaken en betaal je een klein bedrag per verstuurde fotokaart.

Office Suite is een viewer voor documenten. Wil je een versie waarmee je de documenten ook kunt bewerken, dan kun je voor tien dollar online een volledige versie kopen. Overigens kun je ook de officiële Google Docs-app uit de Android Market halen, die ditzelfde werk gratis doet.

Hanashi is een spelletje. Live-ware beheren is een programma waarmee je de Live View accessoire kunt aansturen, een soort mini-display dat je om je pols kunt dragen en waar updates van mail, telefoon, sms en twitter op te zien zijn. PlayNow Store geeft toegang tot een downloadwinkel voor spelletjes, muziek en films, alsmede wallpapers voor je mobieltje. Er is in deze winkel nog niet zoveel te krijgen, maar dat zal Sony Ericsson vast gaan uitbreiden in de komende maanden.

Creatouch is leuk; het is een soort tekenprogramma waarmee je je eigen wallpaper kunt maken. Dat gaat makkelijk en het is grappig om uit te proberen. Ook op andere Sony Ericsson-telefoons komen we deze app tegen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Andere apps kun je natuurlijk uit de Android Market plukken. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met ongeveer 250.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds lekker door en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn gewoon normaal.

Een nadeel van de Android Market is dat je een probleem hebt als je geen creditcard hebt en toch apps aan wilt schaffen. Betalen via PayPal is niet mogelijk en andere alternatieven die per land geregeld moeten worden, zoals premium sms of iDEAL, kun je helemaal vergeten.

Sinds kort heeft Google ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Een telefoon is natuurlijk in de eerste plaats gemaakt om te communiceren. En met een smartphone moet dat op alle mogelijke manieren kunnen. Het toestel laat het op een paar punten echter lelijk afweten.

Bellen

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

Het bellen gaat goed, beide zijden horen elkaar prima en de verbinding wordt niet vaak zomaar verbroken. Tot zover alles prima. Maar over de geluidskwaliteit van de telefoontjes hebben we wel wat te klagen. De belletjes komen nogal bedompt over. Alsof je in een hele oude telefoonhoorn zit te praten, met iemand in een heel ver land. De verbinding is natuurlijk het belangrijkste, maar de geluidskwaliteit mag ook wel behoorlijk zijn anders heb je wel een verbinding maar zit je elkaar steeds te vragen wat je ook alweer hebt gezegd. Dit is een tegenvaller van de Xperia arc.

De contactenapplicatie in de Xperia arc heeft Facebook-integratie meegekregen waardoor je bijvoorbeeld de laatste facebookupdate van je contact makkelijk kunt zien. Dat is tegenwoordig vrij standaard geworden in een smartphone, maar dat neemt niet weg dat het voor intensieve Facebook-gebruikers een leuke extra is.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

E-mail

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs. Voor het meeste is wel een voortdurende dataverbinding nodig, want er wordt op de achtergrond continu gesynchroniseerd. Wat wellicht een beetje overbodig is en dataverbruik kost. Je kunt de synchronisatie wel uitzetten en alleen handmatig je e-mail en agendawijzigingen binnenhalen, maar erg handig is dat niet. Juice Defender in de Android Market kun je eventueel installeren als je wilt dat de telefoon eens in het kwartier synchroniseert. Voor de meeste mensen is dat ruimschoots voldoende, het scheelt bovendien flink wat accuvermogen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

 

Sociale netwerken

Screenshot Sony Ericsson Xperia arc

De enige speciale applicatie die we even zullen bespreken is Timescape. De speciale communicatie-applicatie van Sony Ericsson biedt een overzicht van al je Twitter-, Facebook-, sms- en mms-berichten en is meteen een soort logboek voor je gesprekken. Het ziet er allemaal gelikt uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Die kun je aantikken en zo naar voren roepen, waarmee ze meer informatie weergeven.

De Timescape-widget ververst tweets en facebookberichten niet automatisch. Da’s ietwat jammer. Als je hem dwingt om te updaten gebeurt dat ook niet altijd vanzelf, en als je een tweet aantikt word je niet naar de twitter-app gebracht, maar naar de mobiele site van twitter. Da’s ronduit raar.

Via de infinity-button die op tegels te zien is kun je de profielpagina van de afzender van het bericht oproepen, waarbij verschillende accounts gekoppeld kunnen worden. Ook dat ziet er mooi uit, met de profielfoto van de persoon in kwestie verwerkt in de header.

Wat erg jammer is, en waardoor Timescape meteen min of meer waardeloos wordt, is dat je via de applicatie totaal geen interactie kunt hebben met de ontvangen berichten. Je kunt wel zelf een update plaatsen op Twitter of Facebook, maar daar houdt het mee op. Als je wilt reageren, retweeten of wat dan ook, dan wordt je doorgestuurd naar de browser. Daardoor werkt het een stuk minder lekker dan een groot aantal van de applicaties die je kunt installeren uit de Android Market.

Voor je gesprekken en berichten is Timescape wel handig omdat je daar doorgestuurd wordt naar de applicatie in de telefoon. Maar die worden volledig ondergesneeuwd door Twitter en Facebook als je die instelt. Daarmee wordt Timescape dus of een veredeld logboek dat weinig toegevoegde waarde heeft, of een ontzettend basale en daarom vrij waardeloze social networking-applicatie. En dat is jammer, want het concept is mooi.

Tja, daar gaan we weer. Net als bij alle andere smartphones is ook bij de Xperia arc de accu zo leeg. Als je je best doet, kun je er een werkdag mee vooruit. Dat wil zeggen: van zonsopgang tot zonsondergang. Daarna is het rennen naar de lader, want de batterij-indicator zit dan alweer zwaar in het rood. Het valt aan te raden om het toestel overdag ook af en toe ergens op te laden. Kabeltje mee dus.

Je kunt de accu wat sparen door allerlei dingen uit te zetten die een smartphone nu juist zo leuk maken: gps, wifi, bluetooth en de schermhelderheid kan een eind omlaag (wij raden de gratis app Brightness Control in de Android Market aan om dit snel te regelen). Als je ook nog programma’s als Juice Defender installeert die voorkomt dat het apparaat voordurend live synchroniseert met alle diensten van Google, spaar je niet alleen accuvermogen maar ook nog dataverbruik. Juice Defender laat het toestel maar eens per kwartier contact maken met de Google servers om Gmail en andere Google-diensten te synchroniseren. Voor de meeste mensen die het toestel voornamelijk in hun zak hebben zitten, volstaat dat prima.

Accutijd (dagen) ~2 ~3
Batterij BA750
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia arc batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters