Sony Ericsson Xperia mini pro

Sony Ericsson creëerde vorig jaar met haar Xperia X10 mini en Xperia X10 mini pro een geheel nieuw segment, waar inmiddels de nodige concurrentie in ontstaan is. Met de Xperia mini en Xperia mini pro probeert Sony Ericsson deze concurrentie weer te slim af te zijn. In deze review nemen we die laatste onder de loep.

Sony Ericsson Xperia mini pro hoofdfoto

 

Dat de Xperia mini pro de opvolger van de Xperia X10 mini pro van vorig jaar is staat buiten kijf. Zowel de naam als het design van de twee toestellen zijn makkelijk met elkaar te verwarren en de gemiddelde consument zal zelfs het verschil nauwelijks zien. Maar dat verschil is er zeker. De Xperia mini pro heeft de nodige updates ten opzichte van zijn voorganger en is op het eerste gezicht dan ook een waardige opvolger.

Ondanks zijn redelijk hoge specificaties is de Xperia mini pro een instaptelefoon binnen Sony Ericsson’s smartphone-portfolio. Naast de al wat oudere Xperia X8 en de nagenoeg identieke Xperia mini is het toestel de goedkoopste Android van de producent. En dat is een hele prestatie voor een toestel met specificaties die een jaar geleden nog in het high-end-segment zouden vallen.

Heel veel directe concurrentie zal de Xperia mini pro vanwege zijn toetsenbord niet ondergaan, al die concurrentie neemt het eerder op tegen de Xperia mini. Een drietal toestellen is wel direct aan de Xperia mini pro gerelateerd, maar qua specificaties maken ze allen geen kans. Allereerst is er de Motorola Flipout, die zelfs nog een slagje kleiner is dan de mini pro en verder vooral uitblinkt in zijn aparte vorm. De Samsung Galaxy 511 is net als de Xperia mini pro een side-slider, maar wel net een slagje groter en goedkoper. Tot slot is er de HTC ChaCha die met zijn BlackBerry-formfactor het minst van de Xperia mini pro weg heeft, maar wel de enige recente concurrent van het toestel is.

Sony Ericsson Xperia mini pro ervaring

 

Sony Ericsson Xperia mini pro ervaring

 

Sony Ericsson Xperia mini pro AAP

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia mini pro
Besturingssysteem Android 2.3.3
Ontwerp
Afmetingen 92x53x18 mm
Gewicht 136 gram
Form-factor Landscape slider
Kleuren Zwart, wit, rose, blauw
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3″
Resolutie HVGA, 480×320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 400MB
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255
Accu 1200mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De doos van de Sony Ericsson Xperia mini pro is exact hetzelfde als die van zijn voorganger en eigenlijk alle andere telefoons van Sony Ericsson die geen vlaggenschip zijn. Dat het toestel binnen de GreenHeart-lijn valt lijkt de producent even te zijn vergeten. Één van de speerpunten daarvan was CO2-besparing via een kleinere verpakking, maar die is in dit geval nergens te bekennen. De inhoud van de verpakking is gewoon degelijk: een netstroomadapter en een USB-kabel die samen als lader dienen, een paar oortjes en een geheugenkaart met een opslagcapaciteit van 2GB worden met de Xperia mini pro meegeleverd.

Design

Het design van de Xperia mini pro is bijna een directe kopie van dat van de Xperia X10 mini pro, behalve dat de voorkant wat gestroomlijnder is, de lay-out van de knopjes anders is en het toestel wat groter is. Dat is overigens, behalve dat het duidt op een klein gebrek aan creativiteit, helemaal niet erg. Het toestel ziet er gewoon mooi uit en de bouwkwaliteit is ook prima. De soft-touch achterkant met een kleine kromming erin houdt lekker vast en de telefoon voelt stevig aan. De slider heeft een klein beetje speling, maar niets noemenswaardig.

Het formaat van de telefoon zijn we iets minder tevreden mee. Bij de voorganger van de Xperia mini pro werd al geklaagd dat hij te dik was, en daar heeft Sony Ericsson niets aan veranderd bij dit toestel. In verhouding lijkt hij wat dunner omdat hij in de breedte en de lengte wat opgerekt is, maar het toestel is met 18mm dikte nog steeds eigenlijk wat te dik. Of je daar last van hebt of niet dat is persoonlijk, maar zeker voor mensen die vaak strakke broeken dragen en hun telefoon in hun broekzak opbergen kan het een irritatiepunt zijn.

De Xperia mini pro houdt het concept van simpele basiskleuren met vrolijke kleuren voor de achterkant dat we van de eerste generatie mini’s kenden in stand. Er zijn nu twee basiskleuren: zwart en wit. Dat is de kleur van het toetsenbord en ook de voorkant van de telefoon. Daaronder zit een chromen rand in beide versies en daaronder begint de achterkant. Die is zwart, wit, roze of blauw en kun je ook verwisselen. Overigens zijn er niet zoals bij de originele mini’s extra achterkantjes meegeleverd.

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

De Xperia mini pro is uiteraard uitgerust met de standaard communicatiepoorten, die zich bovenaan de telefoon bevinden. Daar vind je in het midden mooi afgewerkt onder een klepje de MicroUSB-poort. Daarvan aan weerszijden zitten de 3,5mm jackingang en de power-knop. Aan de rechterkant zitten ook twee knoppen, namelijk de volumetoets en de cameraknop. De enige andere fysieke toets zit aan de voorkant in de vorm van de homeknop, met twee tiptoetsen ernaast. Op de achterkant vind je de camera en de speaker en onder de batterijklep kun je de batterij, de simkaart en de geheugenkaart kwijt.

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Sony Ericsson Xperia mini pro design

 

Scherm

Het scherm van de Xperia mini pro is er duidelijk eentje van kwaliteit over kwantiteit. Met een doorsnede van 3″ is hij natuurlijk een beetje zielig in vergelijking tussen de grote 4″-scherm van de meeste hedendaagse smartphones, maar de kwaliteit is wel erg goed. De Xperia mini pro is uitgerust met Sony’s Mobile Bravia Engine die de kleuren van je foto’s en video’s optimaliseert. Dat kennen we al van de Xperia arc en ziet er ook hier weer erg mooi uit.

In de display-vergelijking die we met elke telefoon uitvoeren scoorde de Xperia mini pro eigenlijk erg goed. De scherpte van het scherm is vanwege zijn kleine doorsnede prima en de kleuren zijn ook erg goed. Ze zijn mooi levendig maar wel realistisch, waarmee ze er iets minder flitsend uit zien dan die van een Super amoled-scherm, maar wel realistischer overkomen. Ook het contrast is erg goed. Hoewel zwart niet echt zwart is zoals bij een amoled-scherm, zien donkere plekken in afbeeldingen er wel gewoon echt donker uit, beter dan bij de meeste schermen. Een laatste pluspunt van het scherm van de Xperia mini pro is dat hij in direct zonlicht nog relatief goed leesbaar blijft.

Toetsen

De Xperia mini pro heeft, zoals zijn naam suggereert, een fysiek qwerty-toetsenbord. De Xperia X10 mini pro deed het al ontzettend goed met zijn toetsenbord, dat ondanks zijn kleine knopjes menig toestel met een groter toetsenbord probleemloos versloeg. In de Xperia mini pro heeft Sony Ericsson nagenoeg hetzelfde toetsenbord gebruikt, met nog iets grotere knopjes. Dat maakt hem nog prettiger dan die van zijn voorganger en daarmee kunnen we zeker stellen dat de Xperia mini pro één van de beste fysieke toetsenborden die je in een telefoon kunt vinden heeft. Mits je niet al te grote vingers hebt tenminste, want anders kan het formaat toch een probleem worden. De knopjes geven veel feedback en zijn redelijk bol dus makkelijk van elkaar te onderscheiden.

Ook op het scherm kun je prima typen, maar daar zijn de knopjes vanwege het geringe schermformaat wel erg klein. Zeker in portretmodus is het zelfs voor mensen met kleine handen lastig typen op het qwerty-toetsenbord. In landschapsmodus gaat het wat beter, maar is het nog steeds niet geweldig. Gelukkig kun je ook nog kiezen voor een gewoon alfanumeriek toetsenbord met of zonder T9 voor als de knopjes je te klein worden.

Sony Ericsson Xperia mini pro toetsenbord

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5
Batterij Sony Ericsson EP500
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia mini pro batterij

 

De Xperia mini pro is uitgerust met een vernieuwde versie van Sony Ericsson’s four corner-UI, die een stuk geavanceerder is geworden en alle rare punten van de vorige versie opgelost heeft. Verder heeft het toestel gewoon Sony Ericsson’s gebruikelijke schil over Android Gingerbread en dat werkt allemaal prima.

Homescreen

Het homescreen van de Sony Ericsson Xperia mini pro wordt in de vier hoeken omgeven door een aantal snelkoppelingen. Dit kennen we als de four corner-UI, die ook in de eerste generatie mini’s aanwezig was. Allevier de hoeken hebben een klein rondje dat je kunt vullen met een viertal pictogrammen en je eventueel ook leeg kunt halen. Als er meer dan één snelkoppeling in zo’n hoek staat zal hij uitklappen als je erop klikt.

Verder kun je de vijf schermen gewoon zoals we dat gewend zijn vullen met widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarbij kun je eventueel meer ruimte creëren door een widget of snelkoppeling over een van de vier hoeken heen te plaatsen, dan zal die hoek plaatsmaken voor het nieuwe element. Naast de standaard widgets heeft Sony Ericsson zelf ook nog een aantal widgets toegevoegd waardoor je een redelijk compleet pakket aan widgets voor je kiezen krijgt.

Een overzichtspagina met alle widgets die je op alle schermen gebruikt is beschikbaar door met een pinch-beweging uit te zoomen op één van de schermen. Helaas heeft Sony Ericsson ervoor gezorgd dat deze widgets rondvliegen op de pagina, waardoor het allemaal niet overzichtelijker wordt.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Menu

Het menu bestaat uit meerdere pagina’s waar je horizontaal doorheen kunt scrollen. Die kun je sorteren zoals je wilt, bijvoorbeeld op hoeveel je programma’s gebruikt of op alfabet. Je kunt ook kiezen om het helemaal zelf in te delen, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld de iPhone. Daarbij kun je programma’s ook meteen verwijderen vanuit het menu, wat erg handig is.

Een klein nadeel van het menu, is dat scrollen niet altijd even lekker werkt. Soms pakt hij je beweging niet goed en gebeurt er dus niets als je snel door het menu heen wilt scrollen. Als je echt lange en duidelijke schuifbewegingen maakt gaat het wel altijd goed, maar dat is toch niet de manier waarop je het makkelijkst door het menu heen scrolt.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Multitasking

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android en werkt over het algemeen gewoon goed. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Daar staan echt alleen de zes laatst geopende programma’s, ongeacht of ze nog steeds open staan of niet. Dat is helaas geen taakbeheerder, die moet het toestel nog ontberen. Je kunt wel iets beheren via een menuutje diep binnen de instellingen, maar dat is te omslachtig en niet erg doorzichtig als je niets van de achterliggende processen weet.

Prestaties

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

Net als de andere toestellen binnen Sony Ericsson’s nieuwe Xperia-lijn, heeft de Xperia mini pro een Qualcomm Snapdragon MSM8255-processor. Die doet zijn werk op 1GHz en is daarmee voor en goedkoop toestel als de Xperia mini pro erg snel. Gekoppeld met 512MB RAM-geheugen levert dat voor een toestel in dit segment eigenlijk bijna gegarandeerd goede prestaties, en die levert de Xperia mini pro ook. Het toestel is, los van een kleine hapering op zijn tijd en de hierboven beschreven menu-problemen werkt de Xperia mini pro eigenlijk erg snel en goed.

Dat wordt ook gereflecteerd in de benchmark-scores. Waar de gemiddelde midrange Android blijft hangen op zo’n 700 punten in Quadrant, komt de Xperia mini pro uit rond de 1750 punten en daarmee verslaat hij zelfs sommige high-end-toestellen waaronder zijn grote broer de Xperia arc.

In de multimedia-afdeling is de Sony Ericsson Xperia mini pro redelijk uitgerust. Je kunt 5-megapixelfoto’s en 720p HD-filmpjes maken en de videospeler pakt mp4’tjes tot 720p. Daarnaast beschikt het toestel over een muziekspeler met Facebook-integratie, een FM radio en een hele aardige speaker.

Foto

De camerainterface van de mini pro is redelijk druk en vol, maar wel functioneel. Het hele scherm dient als zoeker, met aan drie kanten knoppen er overheen. Rechts zijn dat je eerder gemaakte foto’s, die je kunt aanklikken om naar de galerij te gaan. Links zijn er de instellingen en beneden is een knopje om tussen foto en video te wisselen. Wel slim van Sony Ericsson is dat er twee balkjes aangebracht zijn, waarmee je de zijbalken die je niet nodig hebt weg kunt klappen. Daarmee wordt het allemaal wat rustiger als je dat wilt. Het menu is vrij uitgebreid en instellingen als glimlachdetectie, multi-autofocus, touchfocus, automatische scènes en witbalans zijn allemaal aanwezig. Ook kun je foto’s maken met de secundaire camera.

Ten opzichte van de Sony Ericsson Xperia X10 mini pro, valt de camera van de Xperia mini pro een beetje tegen. De foto’s zijn wat waziger en korreliger, en de belichting gaat relatief vaak mis. Als we de voorganger van de mini pro er even buiten laten, dan maakt het toestel best aardige foto’s. De omgang met licht is een probleempje, maar verder zijn de kleuren goed genoeg en zien de foto’s er op het eerste gezicht mooi uit. Bij verder inzoomen kom je erachter dat alles wat ‘dichtgesmeerd’ is.

De galerij van de Xperia mini pro is de standaard Android-galerij, die prima zijn werk doet. Ondersteuning voor Picasa was standaard aanwezig en daar worden in dit toestel nog eens je Facebook-foto’s aan toegevoegd. Je eigen albums komen in het beginscherm van de galerij terecht en als je doorklikt kun je ook reageren en ‘liken’.

Foto’s delen kan ook nog via DLNA, waarvoor een applicatie genaamd ‘aangesloten’ in het menu te vinden is. Daarmee kun je je Xperia mini pro tot mediaserver bombarderen en de content op een ander apparaat, bijvoorbeeld een TV met DLNA, bekijken.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Camersample Sony Ericsson Xperia mini pro

 

Camersample Sony Ericsson Xperia mini pro

 

Camersample Sony Ericsson Xperia mini pro

 

Camersample Sony Ericsson Xperia mini pro proef

 

Camersample Sony Ericsson Xperia mini pro verg

 

Muziek

Net als de galerij, is er ook in de muziekspeler ondersteuning voor Facebook aanwezig. Direct onder het afspeelscherm zit een knopje waarmee je de muziek op Facebook kunt delen. Daarnaast is er een aparte applicatie aanwezig met muziek en filmpjes die andere vrienden via Facebook gedeeld hebben. Ook de infinity button is weer aanwezig, maar dit keer in een wat discretere vorm. Een tik op de knop levert een popup-menu op waarmee je de muziek kunt opzoeken op YouTube of Wikipedia of een songtekst of karaokevideo kunt zoeken.

De muziekspeler heeft verder de bekende functies. Je kunt je muziek op allerlei manieren filteren, er zijn equalizers aanwezig en er zijn playlists voor nieuw toegevoegde muziek, muziek die vaak gespeeld wordt en muziek die nog nooit gespeeld is. Kortom, een degelijke muziekspeler met wat leuke extra’s.

De FM radio van de Xperia mini pro is erg simpel opgezet en makkelijk in gebruik. In het midden is een balk waar je de frequentie kunt veranderen en aan de zijkant zit een knopje voor TrackID. Met dat programma kun je de naam van een nummer dat op staat achterhalen, wat meestal goed werkt maar soms jammerlijk mislukt. Die software kun je overigens ook onafhankelijk van de FM radio gebruiken als je bijvoorbeeld in een club bent. De slagingskans wordt dan wel minder omdat de opname van de muziek van mindere kwaliteit is. De ontvangst van de radio is gewoon goed.

Dat geldt ook voor de geluidskwaliteit. Door de meegeleverde oortjes is het niet veel soeps, maar dat heeft vooral met de oortjes te maken en niet met de telefoon. Met een paar goede oortjes doet hij het namelijk prima. Uit de speaker komt ook goed geluid, dat flink wat bas heeft en lekker luid is. Daar heeft Sony Ericsson ook een speciale feature voor ingebouwd genaamd xLOUD. Daarmee krijgt de muziek uit je speaker een boost.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Video

Video’s opnemen met de Sony Ericsson Xperia mini pro gaat via dezelfde, wat rommelige, interface als die van de fotocamera. De Xperia mini pro kan HD filmpjes opnemen, en dat is voor een telefoon van zijn stand prijzenswaardig. Dat is dus in ieder geval al een pluspuntje. De kwaliteit van de filmpjes is helaas niet erg spannend. De filmpjes missen wat details en zijn daarmee niet meer dan gemiddeld. Maar daar mogen we zeker in dit geval niet over klagen.

Video’s afspelen gaat net wat minder. 720p HD-filmpjes ondersteunt het toestel wel, maar alleen als die in mp4- of 3gp-formaat aangeleverd worden. DivX en Xvid filmpjes kun je sowieso vergeten op het toestel en ook het afspelen van mkv’tjes behoort niet tot de mogelijkheden bij de mini pro. Overigens is het toestel vanwege zijn kleine scherm sowieso niet ideaal om films op te kijken, dus wat dat betreft is het misschien allemaal wel niet zo erg.

Ook YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

Ondanks het kleine schermpje kun je bijna alle apps gewoon afspelen op de Xperia mini pro. Wel kan het zijn dat sommige apps een beetje lastiger in gebruik worden omdat het allemaal zo klein is. Om het je alvast wat makkelijker te maken, heeft Sony Ericsson het nodige zelf voorgeïnstalleerd. Zo kun je WhatsApp al op je toestel vinden, is Timescape weer aanwezig en hoort Moxier tot het standaardreportoire van de Xperia mini pro.

Telefoon

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

De contactenapplicatie in de Xperia mini pro heeft Facebook-integratie meegekregen waardoor je bijvoorbeeld de laatste Facebook-update van je contact makkelijk kunt zien. Dat is tegenwoordig vrij standaard geworden in een smartphone, maar dat neemt niet weg dat het voor intensieve Facebook-gebruikers een leuke extra is. Verder kun je contacten natuurlijk synchroniseren met Exchange, Google of Sony Ericsson sync.

Bellen gaat via de four corner-UI, wat makkelijk werkt op het kleine schermpje van de mini pro. De kwaliteit van de gesprekken is weinig mis mee en dat geldt ook voor het bereik en de ringtones. Wel valt op dat het bereik soms even wegvalt als het toestel overschakelt van 2G naar 3G en andersom. Dat heeft bij ons nog nooit voor weggevallen gesprekken gezorgd, maar we kunnen ons voorstellen dat dat wel gebeurt.

Sms’jes worden verstuurd volgens de standaard applicatie en daar is weinig op aan te merken. Je kunt makkelijk media toevoegen en zo van je bericht een mms maken, en berichten worden netjes per conversatie gesorteerd. Handig is dat Sony Ericsson messagingservice WhatsApp alvast heeft voorgeïnstalleerd, zodat de drempel om over internet berichten te gaan versturen wel heel laag wordt.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Email

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs. Voor het meeste is wel een voortdurende dataverbinding nodig, want er wordt op de achtergrond continu gesynchroniseerd. Wat wellicht een beetje overbodig is en dataverbruik en batterij kost.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, heeft een handige toevoeging gekregen van Sony Ericsson in de vorm van een splitscreen. Dat werkt niet geweldig op het kleine schermpje van de Xperia mini pro, maar vooral in liggende modus is het wel handig dat je aan de ene kant mailtjes kunt selecteren en aan de andere kant meteen lezen. Verder werkt ook die mailclient gewoon probleemloos.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

De standaard Android browser doet zijn werk zoals het hoort. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten.

Flash is dus beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld ingesloten filmpjes kunt bekijken. Het werkt wel, maar je moet wel op een snel netwerk zitten en het maakt je pagina een stuk trager. Desondanks vinden we dat het, zeker voor zo’n klein goedkoop toestel, goed werkt.

Applicaties

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

Sony Ericsson heeft een flink aantal applicaties voorgeïnstalleerd op de Xperia mini pro. Natuurlijk zijn er de standaard organizer-applicaties, zoals de agenda, de wekker en de rekenmachine. Die werken overigens allemaal probleemloos. Dan zijn er natuurlijk de standaard Google-programma’s zoals Google Maps, Navigation en Nieuws en weer. Die zijn allemaal niet anders dan bij andere Android-telefoons. Hoewel het bij een ‘schattig’ toestel als de Xperia mini pro wel extra indrukwekkend is dat hij zo uit de doos als volledige navigator werkt.

Daarnaast heeft Sony Ericsson zelf wat handige programma’s geïnstalleerd. De eerste daarvan is natuurlijk Timescape, dat we kennen van de andere Xperia’s van Sony Ericsson. Daar komen al je binnenkomende berichtjes samen in een grafisch mooi overzicht. Potentieel is het erg mooi, maar helaas wordt je bij doorklikken meteen naar de browser gestuurd waardoor het niet erg nuttig is in de praktijk en elke social media-app uit de Market het beter doet. En dat is jammer. Verder heeft Sony Ericsson bijvoorbeeld een programma om je dataverbruik te meten, een portal voor Popcap-games en Moxier, een programma voor Exchange, op het toestel geïnstalleerd.

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

 

Screenshot Sony Ericsson xperia mini pro

Voor meer applicaties kun je terecht bij de Android Market, en ook bij een applicatie die heet ‘games ophalen’. Dat is een lijstje met links naar games die Sony Ericsson je aanraadt. Daarnaast heeft Sony Ericsson een rubriek in de Android Market met aangeraden applicaties en games.

Het assortiment van de Android Market is erg uitgebreid met zo’n 280.000 beschikbare applicaties op het moment. Daar zit helaas nogal wat troep tussen, waardoor het zoeken naar de goede apps een beetje lastig wordt. Desondanks is het een mooi aanbod met heel erg veel apps ertussen die wel nuttig zijn.

Een groter nadeel van de Android Market, is dat je verplicht bent om met creditcard te betalen. Google is wel bezig met betaling via premium sms, maar dat is in Nederland voorlopig nog ondenkbaar. En ook Paypal was blijkbaar te ingewikkeld voor Google om te integreren, en dat is toch wel enigszins jammer en apart. Overigens is daar een, enigszins omslachtige, oplossing voor in de vorm van de prepaid creditcards van 3vcash.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters