Sony Ericsson Xperia neo

Sony Ericsson biedt met zijn Xperia neo een midrange-toestel met relatief geavanceerde functies. Met een kleiner scherm en wat lomper design is de neo lager geplaatst dan de arc, maar qua features lever je weinig in met deze midrange-telefoon.

Sony Ericsson Xperia neo in de hand

 

Sony Ericsson heeft dit jaar een vrij brede Xperia-lijn neergezet met dezelfde basis: een Qualcomm MSM8255-processor en Android Gingerbread met Sony Ericsson’s eigen schil er overheen. Voor toestellen als de Xperia arc en de Xperia Play valt die processor misschien een beetje laag uit. Voor de Xperia neo, Xperia pro en Xperia ray is hij perfect. En voor de laatste drie toestellen, de Xperia mini, Xperia mini pro en Xperia active, is het misschien weer een beetje veel van het goede.

Enfin, de Xperia neo valt dus in het midden van Sony Ericsson’s Xperia-lijn van dit jaar. Het toestel heeft alle specs van de twee high-end-toestellen, maar een iets saaier design en kleiner scherm. Daarmee is het de opvolger van de Sony Ericsson Vivaz, die nog op Symbian draaide. Die was weliswaar wat meer op design gericht, het design van de Xperia neo lijkt er erg op en de features van de twee toestellen liggen in elkaars verlengde. Ook de prijs is zo’n beetje hetzelfde en beide toestellen hebben een pro-versie: de Xperia neo heeft de Xperia pro en de Vivaz had de Vivaz Pro. Het is dus wel duidelijk hoe de Vivaz-lijn geëvalueerd is met Google’s besturingssysteem erop.

Nu is de neo nog zo’n €350 en daarmee concurreert hij met omlaaggevallen vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S, HTC Desire en Sony Ericsson Xperia X10. En natuurlijk met de toestellen die in ongeveer hetzelfde segment zijn gelanceerd: de HTC Desire S, HTC Legend, Google Nexus S, Nokia C7-00, Nokia C6-01 en Acer Liquid Metal. Later zal de Xperia neo naar beneden druipen binnen de telecommarkt en dan gaat hij het opnemen tegen de Samsung Galaxy Ace en HTC Wildfire S.

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Eircsson
Type Xperia neo
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 116x57x13 mm
Gewicht 126 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Blauw, rood, zilver
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3,7″
Resolutie WVGA, 480×854 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 320MB
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De Xperia neo komt in het bekende Sony Ericsson-doosje. Dat is enigszins apart, aangezien het toestel in de GreenHeart-lijn valt. Die toestellen hadden tot voor kort een kleinere doos om zo de CO2-uitstoot tijdens de productie en het vervoer te verminderen. De nadruk ligt bij de neo weliswaar niet op het GreenHeart-merk, zo laat Sony Ericsson het merk wel langzaam verwateren en dat is jammer.

De inhoud van de doos is verder standaard. Er zit een netstroomadapter met GreenHeart-merk in en een paar GreenHeart-branded in-ear-oortjes. Daar komt een standaard USB-kabeltje bij en een minimaal aantal foldertjes. De geheugenkaart die Sony Ericsson in het toestel heeft gestopt is 8GB.

Design

De Xperia neo komt nogal dik over, en dat is een belangrijk verschil met zijn grotere en duurdere broer, de Xperia arc. Dat is een van de dunste telefoons ter wereld, maar de neo moet op een kleinere oppervlakte (onder een 3,7 inch scherm) grofweg dezelfde hardwarecomponenten wegkleien en dat gaat kennelijk ten koste van de dikte.

Het toestel is daardoor wel prettig vast te houden, vooral als je ermee fotografeert. Dat is dan weer een voordeel, want deze camera wordt gezien als de opvolger van de camphone Vivaz Pro en de 8 megapixel camera – die je verder in midrangetoestellen weinig tegenkomt – toont aan dat het de fabrikant daar ernst mee is.

Opmerkelijk zijn de ‘bobbels’ aan de boven- en onderkant van het toestel aan de achterkant. Althans, echt bobbels zijn het niet, maar wel stulpt de vorm van het toestel zowel in de dikte als in de hoogte uit. Dit is geen ramp, maar het maakt het toch al tamelijk dikke toestel nog logger. Waar de Xperia arc ons qua design erg charmeerde, is dit bij de Xperia neo niet het geval. Dit is echter een kwestie van smaak.

Sony Ericsson Xperia neo front

 

Sony Ericsson Xperia neo back

 

Sony Ericsson Xperia neo front

 

Sony Ericsson Xperia neo front top

 

Sony Ericsson Xperia neo back

 

De voorkant van het toestel is als de meeste Xperia-telefoons voorzien van drie langwerpige fysieke en glimmende knoppen, die zo naast elkaar zijn geplaatst dat ze een ietwat gekromde lijn vormen. Dit zijn van links naar rechts de terug-, home- en menu-buttons. Het scherm wordt in tegenstelling tot die van de arc omzoomd door een ietwat opstaande rand, wat het scherm misschien beter beschermt maar wel qua design een inleverpunt is. Boven het scherm vinden we de gebruikelijke telefoonluidspreker en wat sensors, en een frontcamera. Die heeft de arc bijvoorbeeld niet, en dat is meteen een groot voordeel van deze telefoon.

Met de achterkant maakt de neo geen sterke beurt, want bij ons testexemplaar dondert het klepje dat de batterij en de rest van de interne onderdelen beschermt, er steeds af. Op de achterkant is de camera niet ergens bovenin geplaatst, zoals bij de meeste smartphones, maar bijna in het midden met een led-flitser ernaast. Ook is er nog een gaatje te ontwaren waarachter een tweede microfoon is gesitueerd. Het groene, ronde SE-logootje is ook standaard op de achterkant te vinden.

Lopen we rondom het toestel, dan komen we aan de bovenkant een hdmi-ingang, en een microUSB-ingang tegen, verborgen achter klepjes. Daar tussenin zit het gat voor de 3.5 mm oortjes.

De aan-uitknop zit daar dus niet; die zit aan de rechterkant van het toestel, bovenaan. De zijkanten zijn uitgevoerd met een chroomglimmende rand, en de knopjes hebben ook die kleur. We vinden hier verder een stijlvol weggewerkte volumeknop, die gelukkig een stuk langer is dan die op de arc. Vervolgens – hoera! – komen we een heel mooi in een soort verhoging verwerkte cameraknop tegen. Druk je die in, dan wordt de foto-applicatie gestart. Wij zijn fan van een hardwareknop voor fotografie, en wat dit betreft stelt de neo ons allerminst teleur. Er is echt aandacht besteed aan dit knopje, dat trots op zijn verhoging prijkt en zo laat zien dat fotografie een sleutelkenmerk van deze telefoon is.

Aan de onderkant is niets te beleven, behalve een sleuf waar je met je nagel de achterklep kunt losmaken. Wat bij ons testtoestel dus niet nodig bleek, omdat die er zelf al vanaf valt. Links zitten geen knoppen.

Sony Ericsson Xperia neo left

 

Sony Ericsson Xperia neo right

 

Sony Ericsson Xperia neo top

 

Sony Ericsson Xperia neo bottom

 

Sony Ericsson Xperia neo top

 

Sony Ericsson Xperia neo bottom

 

Sony Ericsson Xperia neo back

 

Met de toetsen zijn we hier eigenlijk snel klaar, want die wijken niet af van standaard Androidtoestellen. Maar over de batterij moeten we wel wat kwijt, want dat is nogal een knoeperd met zijn 1500 mAh. Veel meer dan je zou verwachten in een midrange-toestel. En over het scherm zijn wij in grote lijnen tevreden, maar we hebben wel wat kanttekeningen.

Scherm

Het scherm is net als de hele huidige Xperia-range uitgerust met Bravia-technologie van Sony. Het is een prettig helder scherm, met ‘echte’ kleuren. Het is in de buitenlucht goed zichtbaar, ook als de zon erop schijnt.

Dat gezegd hebbende, valt de helderheid van het scherm ons bij de neo toch wat tegen. Zeker vergeleken met het scherm van de arc is het een stuk fletser en het valt niet helderder te krijgen door met de instellingen te rommelen. Misschien dat de milieuvriendelijke branding er iets mee te maken heeft, wie zal het zeggen, maar erg mooi vinden we dit niet.

De gevoeligheid van het scherm is echter dik in orde; het reageert goed op aanrakingen en het toestel weet meteen wat er bedoeld wordt. Helaas komt dit wat minder tot zijn recht als het onscreen toetsenbord wordt bediend, maar daarover later.

Het scherm is 3,7 inch groot en zou dus in principe dezelfde afmetingen moeten hebben als bijvoorbeeld de HTC Desire. Leggen we dat toestel er naast, dan zien we echter toch een flinke afwijking. De neo is een stuk smaller, en ietwat hoger. Dat heeft te maken met de resolutie: Sony Ericsson gebruikt een FWVGA-resolutie, tegenover de WVGA-resolutie die andere smartphonemakers gebruiken. Daarin komen er in de hoogte 54 pixelrijen bij, waardoor het toestel smaller is. Het afwijkende formaat zorgt er echter voor dat de telefoon erg lekker in de hand ligt. Je hand gaat er goed omheen en je zult de neo niet snel uit je vingers laten vallen.

Over de opstaande randen zijn we wat minder tevreden, maar dat is een designkwestie die aan de kwaliteit van het scherm niets afdoet.

Toetsen

Xperia neo screenshot

Als je een e-mail of sms begint te tikken, verschijnt automatisch het onscreen toetsenbord in beeld. Als je de telefoonapplicatie aantikt, komt er een numeriek toetsenbord in beeld met daarboven de contactenlijst. We blijven even bij het qwerty-toetsenbord. Dat is in verticale positie met wat grotere vingers lastig te bedienen. Je zit er nogal snel naast. Maar echt accuraat tikken hoeft niet, boven het toetsenbord verschijnt automatisch een lijst suggestiewoorden. Wel even opletten: als je een naam of straatnaam of zoiets tikt, in ieder geval een woord dat het ingebouwde woordenboek van de telefoon niet kent, grijpt de autocorrectie nog wel eens in. Dan kan het gebeuren dat er ineens een heel ander woord komt te staan dan je bedoelde.

In horizontale positie is het toetsenbord groter en makkelijker te bedienen, maar zo krijg je minder van het scherm in beeld. Weinig mensen gebruiken het toetsenbord op die manier, tenzij ze zich gedwongen zien om een lange tekst te tikken (en ze geen computer in de buurt hebben om dat te doen).

Deze Android-toetsenborden zijn het eigenlijk allemaal net niet, en blijven qua kwaliteit achterlopen bij die van de iPhone. Een mogelijkheid als Swype is alleen op Samsungtelefoons te vinden en de enige uitwijkmogelijkheid is het inspreken van je tekst. De Androidtoetsenbordjes zijn standaard voorzien van een microfoonknop die, als je die aanraakt, direct een inspreekmogelijkheid geven. Dat gaat echter lang niet altijd accuraat. Je moet erg duidelijk spreken en voorkomen dat er achtergrondgeluid is. Ook moet je je bij het gebruiken van de spraakherkenning realiseren dat hier de dataverbinding van het toestel wordt gebruikt; je ingesproken woorden worden razendsnel naar de Google-servers gestuurd, waar het audiobestandje wordt vertaald in tekst en direct wordt teruggestuurd naar je telefoon. Een flink data-abonnement is raadzaam als je dit vaak wilt doen.

Batterij

De accu is een 1500 mAh exemplaar dat ons, in combinatie met het ietwat kleine scherm, niet teleurstelde. Voor het eerst kunnen we langer dan twee dagen met een volle acculading doen. De meeste smartphones geven het al na krap een dag op, maar het de neo ben je nog lekker aan het fotograferen – mét flits – als anderen al aan de lader moeten.

Ook is het ons opgevallen dat de helderheid van het scherm van de neo – wellicht vanwege de Green Heart-branding? – een stuk minder is dan die van bijvoorbeeld de arc. Stel je de helderheid op het maximum in, dan is het scherm nog steeds een stuk minder dan die van zijn grote broer. Dat scheelt ook nogal wat accuvermogen. We hebben er bijna twee dagen mee kunnen werken en daarbij hebben we ons niet ingehouden qua gebruik van het toestel.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2 ~3
Batterij BA700
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia neo is voorzien van precies dezelfde interface als zijn grotere broer, de Xperia arc. De prestaties zijn vrijwel hetzelfde, omdat de processor precies hetzelfde is als die in zijn grotere broer. Wel is het ROMgeheugen wat minder groot uitgevoerd, maar dat valt niet echt in de prestaties te zien. Multitasking doet het apparaat keurig, zeker voor een toestel in deze prijsklasse.

Homescreen

Xperia neo screenshot

Het lockscreen biedt onderaan de balk die we ook van andere Xperia-toestellen kennen: schuif je hem naar rechts, dan unlock je hem, schuif je hem naar links, dan zet je hem op mute.

Eenmaal ontdaan van zijn slotje, verschijnen de homescreens. Er zijn er vijf en onderaan treffen we de touchbalk aan die we al kennen van de arc, met vijf buttons. Media, berichten, het menu, contacten en telefoon zijn daar standaard op gezet, maar je kunt ze – behalve de menubutton – wisselen met widgets of iconen op een van de homescreens. Je kunt die balk dus bijna helemaal naar je eigen voorkeuren inrichten.

Dat geldt natuurlijk ook voor de homescreens, waar de vijf schermpjes ruimte bieden voor tachtig standaardformaat widgets of iconen. Maar uiteraard kun je er ook veel grotere widgets op kwijt. Sony Ericsson heeft bijvoorbeeld op een van de homescreens een mooie widget met de fotogalerij geplaatst, waar je verkleinde versies van de foto’s in het toestel met een veeg van een vinger over je scherm kunt laten rollen. Deze widget vertoont ook de filmpjes die op het toestel staan.

De standaardwidgets zijn eigenlijk niet zo interessant, want die kennen we eigenlijk al: muziek, instellingen, zoekvenster, klok, en dat was het dan. Weinig widgets dus voorgeïnstalleerd, en dat vinden we positief, want het toestel hoeft dan niet ‘opgeruimd’ te worden voordat je je eigen programma’s en widgets wilt installeren.

Xperia neo screenshot

 

Xperia neo screenshot

 

Xperia neo screenshot

 

Menu

Xperia neo screenshot

Het menu bereik je door de middelste knop op de balk met touchbuttons aan te raken. Dan verschijnen de geïnstalleerde programma’s in beeld. Daar zitten natuurlijk alle door Google verplichte programma’s tussen plus standaardzaken als contacten, berichten, browser, muziek, camera en galerij. Vreemd genoeg geen calculator, die moet je zelf even uit de Android Market halen als je die op het toestel wilt hebben.

Het menu is horizontaal door te zoeken. Sony Ericsson heeft het zo geregeld dat je het zelf kunt indelen op vele manieren, en dat is handig. Je kunt zelf een volgorde kiezen voor de apps die in beeld komen, of ze rangschikken op alfabet, meestgebruikt, en onlangs geïnstalleerd. Als je die laatste kiest, die standaard staat ingesteld, hoef je je niet wild te zoeken naar apps die je net uit de Android Market hebt gehaald: die staan altijd helemaal achteraan.

Omdat het menu dezelfde achtergrond gebruikt als de homescreens, en daar een lichte grauwsluier overheen legt, is het soms niet helemaal helder waar je nu in zit. Omdat je er ook nog eens net als de homescreens horizontaal doorheen fietst, hebben we ons weleens afgevraagd waarom die homescreens ineens zo vol stonden. Allemaal niet zo schokkend en je bent er na een seconde achter waar je wel bent op het toestel, maar toch het vermelden waard, want verwarring op een apparaat dat je snel moet kunnen gebruiken om te telefoneren, te mailen, twitteren, fotograferen enzovoorts, kost tijd en misschien gaat er zo een leuk fotomomentje verloren.

Multitasking

Multitasking wordt volledig ondersteund door Android en werkt goed. Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Daar staan echt alleen de zes laatst geopende programma’s, ongeacht of ze nog steeds open staan of niet. Dat is helaas geen taakbeheerder, die moet het toestel nog ontberen. Hoewel over Android wordt beweerd dat de software zelf openstaande processen en apps afsluit als het geheugen te vol loopt, kan het weleens tot iets langzamere prestaties leiden als je dit helemaal aan het toestel zelf overlaat. De installatie van een task killer uit de Android Market om af en toe zelf wat apps te sluiten, is niet overbodig, zolang je die maar incidenteel gebruikt.

Prestaties

Xperia neo screenshot

Met een benchmark via Quandrant komen we niet verder dan ongeveer 1500, hoe vaak we het ook proberen. Dat is voor een midrange-telefoon overigens helemaal geen slechte score. Een aantal concurrenten met een 1GHz-processor blijven hangen rond de 1200 punten. En toestellen met processoren waarvan de snelheid niet in GHz gemeten wordt, blijven vaak onder de 1000 punten.

De neo is dan ook een redelijk snel toestel, dat in het dagelijks gebruik prima werkt. Apps reageren zoals het hoort. De homescreens haperen nauwelijks en alles (behalve de camera, waarover later meer) start snel op. Bij het afspelen van films merken we wel af en toe een lichte stottering, maar die komen niet al te vaak voor.

De Xperia neo is een volwaardige smartphone en geen featurephone, maar de nadruk op de cameravaardigheden van dit toestel doen daar wel bijna aan denken. De foto’s van de 8.1 megapixelcamera zien er dan ook heel aardig uit en de aanwezigheid van een frontcamera maakt de indruk van een echte camphone compleet.

Foto

De camera is ontegenzeggelijk het belangrijkste punt waarmee de Xperia neo zichzelf van de overige telefoons in het schap moet onderscheiden. En dat lukt dan ook. Het toestel is compleet op vastleggen gericht: met zijn 8.1 megapixelcamera achter, en zijn frontcamera en aparte cameraknop is het, zoals eerder gememoreerd, bijna een featurephone, met dit verschil dat je met de neo een uiterst complete smartphone in je handen hebt.

De camera zit midden achter op het toestel in plaats van weggedrukt in een hoekje, zoals bij de meeste andere smartphones. Waar dat toe dient weten we niet, maar handig is het wel: je hebt maar zelden een vinger voor de lens als je aan het fotograferen bent.

Als je echter een barcode wilt scannen of zoiets, wat ook met gebruik van de camera moet gebeuren, dan is die positie van de camera wat minder handig, want dan zit je hand er vaak voor. Even wennen dus, aan die aparte plek.

De ledflitser doet zijn werk zoals het hoort. Maar bijzonder krachtig is hij niet. Fotograferen in halfduister met deze flitser levert op een afstand van meer dan een meter steevast enorme ruis op in de foto. Wel aardig is dat de flitser, als je de cameraknop half indrukt, alvast aan gaat. Dat scheelt rode ogen, maar misschien scheelt het wel helemaal open ogen op de foto, want als je iemand zo fotografeert doet hij ze dicht om niet verblind te worden.

De cameraknop is in een kleine uitstulping aan de zijkant vervat en dat voelt erg prettig. Het duurt wel even voordat de camera-applicatie start als je die knop indrukt. Dat is jammer, want zo kunnen fotomomenten voorbij gaan omdat het toestel een lange opstarttijd heeft.

Screenshot Sony Ericsson Xperia neo

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia neo

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia neo

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia neo

 

De kwaliteit van foto’s is ondanks de 8-megapixelcamera niet echt enorm goed. Het blijft een telefoon met een camera, in plaats van andersom, en dat is te merken als je snel bewegende voorwerpen fotografeert, als je foto’s maakt in het donker of halfduister en zelfs buiten op een bewolkte dag houdt de kwaliteit niet echt over. In zonlicht maakt de camera daarentegen de mooiste foto’s, waarvoor een echte camera zich niet hoeft te schamen. Maar de ruis in de foto’s in iets moeilijker omstandigheden is goed te zien, zeker op het beeldscherm van een computer.

Muziek

Xperia neo screenshot

De Xperia neo is niet gepositioneerd als een muziektelefoon, maar je kunt hem uiteraard wel gebruiken als mp3-speler. Het geluid is redelijk maar niet erg bijzonder. De muziek-app is nogal eenvoudig vormgegeven maar doet zijn werk zoals het hoort. Veel bijzonders valt er over deze functie niet te vertellen. Wil je een telefoon met bijzondere aandacht voor muziek, kijk dan liever naar de Walkmantelefoons van hetzelfde merk.

De muziekspeler heeft de bekende functies. Je kunt je muziek op allerlei manieren filteren, er zijn equalizers aanwezig en er zijn playlists voor nieuw toegevoegde muziek, muziek die vaak gespeeld wordt en muziek die nog nooit gespeeld is. Kortom, een degelijke muziekspeler met wat leuke extra’s.

De FM radio van de Xperia neo is erg simpel opgezet en makkelijk in gebruik. In het midden is een balk waar je de frequentie kunt veranderen en aan de zijkant zit een knopje voor TrackID. Met dat programma kun je de naam van een nummer dat op staat achterhalen, wat meestal goed werkt maar soms niet. Die software kun je overigens ook onafhankelijk van de FM radio gebruiken als je bijvoorbeeld in een club bent. De kans dat de muziek dan wordt herkend, is dan wel minder omdat de opname van de muziek van mindere kwaliteit is. De ontvangst van de radio is in orde.

Dat geldt ook voor de geluidskwaliteit. Niet door de meegeleverde oortelefoon, maar door het toestel. De oortjes zijn niet veel soeps. Als je die vervangt door een paar betere, klinkt het ineens een stuk beter.

Uit de speaker komt ook goed geluid, dat flink wat bas heeft en lekker luid is. Daar heeft Sony Ericsson ook een speciale feature voor ingebouwd genaamd xLOUD. Daarmee krijgt de muziek uit je speaker een boost.

Via een knopje bovenin kun je een nummer direct op Facebook delen, wat een leuke toevoeging is voor mensen die helemaal gek zijn van het sociale netwerk. Ook wel aardig is de toevoeging dat je een beluisterd nummer direct op YouTube kunt opsnorren. Dan heb je er nog beeld bij ook.

De muziekspeler is voorzien van een widget op een van de homescreens. Dat is een soort verkleinde versie van de app, die je kunt openen door op de widget te tikken. Maar de muziek is dus via die widget ook direct vanuit het homescreen af te spelen.

Video

Afspelen van films op een Sony Ericsson-toestel is een lastige zaak. Veel codecs worden niet ondersteund en ook bij deze neo is veruit het grootste deel van onze testfilmpjes niet af te spelen. MP4 en 3GP-filmpjes gaan redelijk, hoewel soms ietwat stotterend over het scherm, maar Mkv, DivX, Xvid enzovoorts: die krijg je niet eens te zien in de videomap van de galerij. Als je filmpjes wilt kijken op de neo, heb je dus werk aan de winkel, want vrijwel alles moet door een converter worden gehaald.

De filmcamera van de Xperia neo is in staat om filmpjes op te nemen in 720p-resolutie. Dat doet hij aardig, maar niet echt beter dan de concurrentie. De HD-beelden zijn wel goed scherp en er stottert niets. Het toestel neemt op in 3GP-formaat. Het geluid is in orde. Maar het klinkt wel een beetje schel, wat geen wonder is; bijna alle telefoons delen dat euvel.

Screenshot Sony Ericsson Xperia neo

 

Kun je met de telefoon bellen, e-mailen en websites bezoeken? Ja, ja en ja. Het toestel is prima geschikt voor deze zaken die elke behoorlijke smartphone moet aankunnen.

Telefoon

Xperia neo screenshot

We waren benieuwd naar het telefoongeluid van de neo. Want de arc heeft het op dat punt nogal laten afweten. Over de Xperia neo zijn we echter tevreden. Het telefoongeluid is lang niet zo bedompt als bij de grotere telefoon, die hiervoor onlangs overigens een update heeft gekregen. Het geluid deugt op de neo en beide kanten van een gesprek kunnen elkaar goed horen, werden tijdens onze reviewperiode niet onverwacht opgehangen of anderszins onderbroken en het werkt kortom zoals het hoort.

De telefoonapplicatie tref je niet aan op een standaardplek op de neo. Die staat rechts op de touchbuttonbalk. Met een tamelijk a-typisch icoontje: ernaast staat die voor de contacten, met een telefoonhoorn erop, dus je zou verwachten dat je die moet hebben om te gaan bellen. Maar dat is dus anders geregeld op de Xperia neo, en trouwens ook op de meeste andere Sony Ericsson-toestellen. Je kunt het telefoon-icoon overigens zelf een andere plek geven als je dat handiger vindt.

Als je het icoontje gevonden hebt, kun je handmatig een nummer intikken. Of je kunt een contact aantikken en dan bel je ook. Je kunt ook de laatste gesprekken bekijken en een recente gesprekspartner direct vanuit die lijst terugbellen, ook voor gemiste telefoontjes bestaat die optie. Nummers die je invoert, worden vergeleken met de contactenlijst en hoef je – als het nummer daar in staat – vrijwel nooit volledig in te voeren, want na drie of vier cijfers staat het er al.

De telefoonapplicatie werkt prettig, maar wel op een erg donkere achtergrond. Die had beter wat lichter kunnen zijn naar onze smaak.

E-mail

Xperia neo screenshot

E-mailen kun je op twee manieren op de Xperia neo. Met de ingebouwde mailapplicatie, waar je kunt kiezen voor het instellen van POP, IMAP- of Microsoft Exchangeadressen. Doen we dat laatste, dan laadt de telefoon zelf de laatste e-mails van de server in, en kun je direct beginnen met mailen.

De andere manier is met Gmail. Een account daarvoor heb je sowieso nodig om een Androidtoestel volledig te kunnen benutten. Voor e-mail werkt het ook prettig.

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs.

Browser

Xperia neo screenshot

De standaard Android browser doet zijn werk zoals het hoort. Handigheidjes hoef je hier niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Op z’n kant lezen de websites net wat lekkerder, maar de meeste mensen houden hun toestel liever rechtop en zoomen wat in.

De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten.

Flash is dus beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld ingesloten filmpjes kunt bekijken. Het werkt wel, maar je moet wel op een snel netwerk zitten en het maakt je pagina een stuk trager.

Applicaties

Xperia neo screenshot

De belangrijkste eigen applicatie die Sony Ericsson op het toestel heeft gezet is Timescape, dat we al kennen sinds de X10. Je kunt hier je Twitter- en Facebookaccountgegevens invullen. In Timescape kun je vervolgens niet alleen op een grafisch mooie wijze de updates van die sociale netwerken in beeld krijgen op dezelfde ‘rol’ die we kennen van de galerijwidget, maar ook de belhistorie en de laatste sms-jes kun je zo snel bekijken.

Nog altijd zijn wij niet zo tevreden over Timescape, omdat er twee cruciale zaken in missen. Ten eerste komen tweets en Facebook-updates niet volledig in beeld. En als je erop klikt om die toch helemaal te kunnen lezen, word je niet naar de standaard Facebook- en Twitterapplicaties gebracht die gewoon op het toestel staan, maar naar de mobiele websites van deze sociale netwerken, waarvoor je je dan weer moet aanmelden. Dat is onhandig. Beter was het geweest als Timescape een verbinding kende met de mobiele apps van de sociale netwerken.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters