Sony Ericsson Xperia Play

De Xperia Play is de eerste Playstation certified-telefoon die, surprise surprise, van Sony Ericsson komt. Het toestel moet nu wel succesvol een nieuw marktsegment aanboren. Een segment waar Nokia, en in mindere mate ook Sony Ericsson, eerder in faalden. Biedt de Xperia Play wel de goede combinatie tussen een telefoon en een game-device?

Sony Ericsson Xperia Play hoofdfoto

 

Als er een telefoon is waar al jaren over gepraat werd, is het wel de Xperia Play. Of in ieder geval het concept dat daarbij hoort. Sony heeft CyberShot en Walkman gedeeld met Sony Ericsson en de link tussen telefoons en gaming ligt er al jaren. Dus, zo dachten fans, moest er bijna wel een Playstation-telefoon op komst zijn. Lang voordat All About Phones bestond werd daar dan ook al over gespeculeerd. En ook na onze oprichting ging die speculatie lekker door en ons nieuwsarchief staat er inmiddels dan ook vol mee.

Hoewel Sony het bestaan van een dergelijke telefoon altijd ontkent heeft, patenteerde het bedrijf in 2006 al een dergelijk concept, wat in 2008 naar buiten kwam. In 2009 volgde het bericht dat Sony Ericsson het Playstation-merk van Sony niet mag gebruiken. De voorstellen die Sony Ericsson gedaan zou hebben om als Playstation-telefoon te dienen zouden het merk van Sony bezoedelen. Later dat jaar liet voormalig Sony Ericsson CEO Hideki Komiyama los dat een Playstation-telefoon een van de mogelijkheden zou zijn om uit het diepe dal waar Sony Ericsson zich op dat moment in bevond te komen.

De geruchten over een toestel in de vorm zoals die er nu ligt begonnen in februari 2010. Toen vertelde Sony CEO Howard Stinger dat het Playstation Network, de online gamedienst van Sony, in de toekomst naar Sony Ericsson-telefoons zou komen. In augustus kwam het tot een concreet gerucht, dat eigenlijk helemaal correct bleek te zijn. Behalve dan dat Gingerbread Android 2.3 bleek te zijn, en niet Android 3.0. Foto’s, filmpjes, benchmarks, een preview en een subtiele hint vanuit Sony Ericsson volgden snel. En zelfs een verkoopzuil van het toestel lekte. Die was zeker legitiem, maar uiteindelijk koos Sony Ericsson voor een strakkere zuil die het toestel met de Xperia Arc zal delen.

Toen Sony eind januari haar Playstation Suite voor mobiele telefoons aankondigde was het wel duidelijk hoe de vork in de steel zat en dat bevestigde Sony Ericsson begin februari met de eerste officiële uiting van de Play tijdens de Superbowl. De aankondiging volgde zoals verwacht aan de vooravond van het Mobile World Congress half februari.

Die avond lanceerde Sony Ericsson meteen een bijbehorende wedstrijd, waarbij de eerste 10 exemplaren van het toestel in Nederland weggegeven werden. De prijsuitreiking daarvan was op 19 maart in Almere tijdens een speciale editie van Gamekings Live in een grote bioscoopzaal, waarvan je hieronder een sfeerimpressie kunt vinden.

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Sony Ericsson Xperia Play Gamekings Live

 

Daarop volgde een tweede wedstrijd tijdens de officiële lancering op 28 maart in Den Haag bij The Phone House en sinds die dag is het toestel ook verkrijgbaar. Maar ook daar na was Sony Ericsson nog niet klaar: op 3 april volgde in Haarlem een derde evenement waar de telefoon eveneens te winnen was.

Dat alles toont wel aan hoe belangrijk het toestel voor Sony Ericsson is, en hoe veel het bedrijf doet om de telefoon onder de aandacht te brengen. En dat is misschien wel nodig ook, want een combinatie tussen een game-device en een telefoon is in het verleden eigenlijk nog nooit goed gegaan. Het begon al met de Nokia N-Gage die compleet flopte. En ook Sony Ericsson’s eerdere pogingen, in de vorm van de W550, F305 en Yari, waren niet erg succesvol.

Ondertussen zette Apple met de iPhone en de iPod Touch wel een erg goed mobiel gameplatform neer en probeert Google met Android hetzelfde te bereiken. Om dat tot een succes te maken is Sony Ericsson erbij gehaald en heeft Sony de Playstation Suite gelanceerd. Door de combinatie van een volledige smartphone met een speciale gamepad hoopt Sony Ericsson het concept van een echt op gaming gerichte telefoon, wat de iPhone eigenlijk niet is, eindelijk tot een succes te brengen.

Overigens mag je de Xperia Play van Sony absoluut geen Playstation phone noemen, omdat het bedrijf nog steeds met Sony Ericsson in de clinch is om de naam Playstation en de Playstation Suite ook naar telefoons van andere merken wil brengen. Maar dat neemt niet weg dat de Xperia Play bij iedereen bekend staat als Playstation phone en ook als zodanig door het leven zal gaan bij de gemiddelde consument. En, zo vertelde het bedrijf, stiekem vindt Sony Ericsson dat helemaal niet zo erg.

We hebben al de nodige aandacht besteed aan de Xperia Play in de vorm van een special in samenwerking met Gamekings, waarvan je de eerste drie delen op AAP kunt vinden. Voor deel vier kun je op de site van Gamekings terecht en deel vijf staat op de site van TeamHWW. In deze review zullen we in geschreven vorm dieper op het toestel ingaan.

Sony Ericsson Xperia Play

 

Sony Ericsson Xperia Play

 

Sony Ericsson Xperia Play wit

 

Sony Ericsson Xperia Play

 

Sony Ericsson Xperia Play

 

Sony Ericsson Xperia Play

 

Echte concurrentie heeft de Xperia Play eigenlijk niet omdat hij een een zelf gecreëerde markt valt. Maar zowel op telefoon-gebied als op handheld-gebeid zijn er wel een aantal apparaten die aanspraak maken op een stukje van die markt.

Ten eerste zijn er natuurlijk de bekende handhelds, die weliswaar niet de smartphone-features van de Xperia Play hebben, maar wel doen waar de Xperia Play zo goed in zou moeten zijn: gamen. Dat is in de eerste plaats de PSP Go, waar de Xperia Play nogal wat mee gemeen heeft. Die is net zo goed als game-device, maar kost wel een stuk minder. Dat geldt ook voor de Nintendo DS-serie, hoewel die toch iets andere gamers zal aanspreken. En dan is er nog de originele PSP van Sony. Deze apparaten zullen vooral in combinatie met een goedkopere smartphone als vervanging voor de Xperia Play gezien worden. Of andersom natuurlijk.

Op telefoon-gebied zijn het vooral de iPhone 4 en de LG Optimus 2X Speed die aanspraak maken op de titel als concurrent van de Xperia Play. Die eerste wordt al tijden als een erg goed mobiel game-platform gezien. De Optimus 2X Speed moet met zijn nVidia Tegra 2-processor en de bijbehorende speciale games vooral op grafisch gebied de Xperia Play overtreffen. Beide apparaten missen natuurlijk wel de hardwarematige gameknoppen die de Xperia Play zo speciaal maken.

Sony Ericsson Xperia Play

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia Play
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 119x62x16mm
Gewicht 175 gram
Form-factor Landscape slider
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 4,0″
Type LCD
Verbeteringen Geen
Resolutie FWVGA, 480×854 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8255
CPU 1GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 400MB
Energie
Gesprekstijd 505 minuten
Standby-tijd 425 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 10,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera WVGA, 480×800 pixels @25fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market, Playstation Suite/td>
Muziekwinkel PlayNow
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De doos die om de Xperia Play heen zit is erg standaard voor Sony Ericsson en ziet er gewoon goed uit, met een redelijk strak en fris design. Waar het echter echt om gaat is natuurlijk de inhoud, en die is erg standaard. Naast het toestel zitten er natuurlijk wat foldertjes in en daarnaast een aantal accessoires. Dat is in de eerste plaats een USB-kabel die tevens gebruikt wordt als lader middels een stopcontactadapter. Daarnaast zit er een in-ear-headset in de doos. In het toestel zit een 16GB geheugenkaart waar de nodige games op voorgeïnstalleerd staan.

De Xperia Play volgt de designfilosofie van de eerdere Xperia-toestellen, maar is wel een stuk dikker geworden. Het toestel is 16mm dik en daarmee erg dik voor de huidige maatstaven, wat je zeker merkt. Overigens hebben wij er in ieder geval geen last van, en dat zal voor erg veel consumenten gelden. Verder is de telefoon niet groter dan andere toestellen met een 4″-scherm, en daarmee nog net binnen de perken.

Het toestel volgt de zogenaamde ‘human curvature’, wat wil zeggen dat de achterkant een beetje rond loopt. Dat zorgt ervoor dat de telefoon erg goed in de hand ligt. De iets uitstekende schouderknoppen aan de rechterkant doen daar wel een beetje afbreuk aan, maar alles bij elkaar houdt het toestel prima vast.

Wat wel erg jammer is voor een high-end-telefoon als de Xperia Play, is dat het toestel van goedkoop glanzend plastic is gemaakt dat snel krast en snel vingerafdrukken opvangt. En het zorgt er ook voor dat het toestel niet heel stevig aanvoelt. Dat is jammer, want verder is de bouw van de Xperia Play, en dan met name het slide-mechanisme, wel erg goed.

Er is een witte variant van de Xperia Play en een zwarte variant. Beide varianten hebben rond de gamepad een zilverkleurige omgeving. Dat ziet er bij de zwarte versie prima uit, maar bij de witte versie had een helemaal wit, of eventueel zwart, gamepad beter gestaan. Verder zijn de toestellen aan de zijkant zilverkleurig en aan de voor- en achterkant respectievelijk zwart en wit.

De voorkant van de Xperia Play ziet er als het toestel niet opengeschoven is helemaal niet apart uit. Het is gewoon een full-touch-telefoon die de designfilisofie van Sony Ericsson duidelijk volgt. Meteen spring het grote touchscreen in het oog en verder zitten er onder het scherm de nodige knoppen en boven het scherm een aantal sensoren, een speaker en een camera.

Als je de telefoon openschuift kom je er echter meteen achter dat het geen gewone telefoon is. Er komt geen qwerty-toetsenbord onder de slider vandaan, maar een aantal gameknoppen. Die zijn allemaal netjes geplaatst en met twee touchpads in het midden is alle ruimte benut.

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

De achterkant van de Xperia Play is niets speciaals aan. Je vindt er uiteraard de camera, met flitser, en een tweetal logo’s. Daarnaast is er nog een tweede microfoon verborgen onder een klein gaatje in de achterkant. Verder is het glanzend zwart plastic van niet al te beste kwaliteit, wat je vooral merkt als je de batterijklep opentrekt. Die is dun en buigt vrij extreem door, wat eventueel later voor problemen kan zorgen zoals dat bij de Jet en Galaxy S van Samsung het geval was.

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

De linkerkant van de Xperia Play is nog niet zo apart. Het is een egaal zilverkleurig vlak met daarin twee poorten: de MicroSD-poort en de 3,5mm jackingang. Die zijn helaas beiden niet afgedekt. De rechterkant van het toestel is wel erg apart omdat daar de schouderknoppen zitten. Die steken wat uit naar achteren en zijn natuurlijk nogal groot. Daarmee is de rechterkant heel wat vlakker dan de linkerkant, die een beetje bol loopt. Die vorm is alleen in het midden wel doorgezet, waar ook nog een volumeknop tussengepropt is. Dat ziet er allemaal een beetje rommelig uit.

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

De onder- en bovenkant van het toestel lopen in een soort scherpe rand af en zijn dan ook vrij leeg, zoals we dat van de Vivaz-serie kennen. Op de bovenkant heeft Sony Ericsson nog een powerknop weten te plaatsen, die gecombineerd is met een statusledje. Aan de onderkant zit de microfoon van het toestel en is een gaatje waarmee je de batterijklep kunt openen en waar je eventueel en lanyard kunt bevestigen.

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Sony Ericsson Xperia Play design

 

Scherm

Het scherm van de Sony Ericsson Xperia Play is helaas niet erg goed. Ten eerste valt op dat de helderheid nogal achterblijft bij de meeste andere telefoons. Waarbij overigens wel gezegd moet worden dat je de automatische helderheidsaanpassing niet kunt uitzetten, dus als het heel licht is dan wordt het scherm wel wat helderder. Daarnaast zijn de kleuren van het toestel flets te noemen en is het contrast ook niet bijster goed. Om het allemaal af te maken is ook de inkijkhoek van de telefoon niet al te best.

Nou lijkt dat allemaal heel erg, maar dat valt gelukkig best wel mee. Als je het toestel gewoon gebruikt dan heb je geen problemen, alleen als je in de felle zon ermee wilt spelen wordt het lastig. Uiteindelijk levert het scherm van de Play geen echte problemen op, maar een minpuntje is het zeker wel.

Voor wat betreft de gevoeligheid zit het wel goed bij de Play, zoals bij eigenlijk iedere moderne touchscreensmartphone. Met de kleinste aanraking kun je het scherm al beroeren, waarop een snelle reactie volgt.

Toetsen

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

De Xperia Play heeft een aantal ‘gewone’ knoppen en dan natuurlijk nog de game-toetsen. Bij de gewone knoppen valt meteen de power-knop op, waar ook nog een statuslampje in verwerkt zit. Waarom in de knop en niet ergens ernaast is ons een raadsel, maar het is in ieder geval prettig om er eentje te hebben. Verder zijn de knoppen op de Xperia Play prima. Ze zijn niet zo groot, maar wel lekker soepel en prima in te drukken.

De game-knoppen zelf zijn prima. Het gaat om de bekende twee rondjes met vier knoppen erin, aan de ene kant richtingtoetsen en aan de andere kant het bekende rondje, vierkantje, kruisje en driehoekje. Die zijn allemaal goed in te drukken en werken lekker tijdens het gamen. Dat geldt zeker ook voor de L- en R-schouderknoppen, zie lekker groot zijn. Verder zit er op het gamepad nog een drietal kleine knopjes die wat minder fijn zijn, maar die je gelukkig ook nauwelijks nodig hebt. Dat zijn de menu-, select- en start-knoppen. Tot slot zitten er twee touchpads op het gamepad. Die zijn niet echt lekker. Ze moeten de joysticks vervangen, maar slagen daar niet echt in. Je hebt wel gevoel waar je met je vinger zit op de twee rondjes omdat er wat reliëf in aangebracht is, maar het is een hele kunst om er echt precieze bewegingen mee te maken. Het is echter beter dan niets en je hebt ze gelukkig niet zo vaak nodig.

Typen gaat, hoe onnatuurlijk dat soms ook voelt bij een side-slider, via een onscreen-toestenbord. Dat kan natuurlijk zowel in landschapsmodus als in portretmodus en dat werkt redelijk. Het toetsenbord is niet de beste die we ooit gezien hebben, maar met wat oefening kun je er lekker op typen. De knopjes zijn redelijk groot en er is een degelijke spellingscheck aanwezig, hoewel je de eerste weken wel even beter moet opletten omdat hij sommige samenstellingen of afkortingen niet uit zichzelf kent. Natuurlijk kun je dat eventueel uitzetten.

Een probleempje met het toetsenbord is dat de trilfeedback niet altijd werkt, zoals we dat van de X10 ook kennen. Dat is gelukkig niet het einde van de wereld, want die functie is toch vrij nutteloos en je kunt hem wel gewoon helemaal uitzetten.

Sony Ericsson Xperia Play gamepad

 

De interface van de Xperia Play is hetzelfde als de andere moderne Xperia-toestellen van Sony Ericsson en is daarmee een soort kruising tussen de oude UI van de X10 en die van de X10 Mini. Het toestel draait op Android Gingerbread en het werkt allemaal erg soepel, en de interface heeft een aantal handige toevoegingen. Ook crashes zijn we nauwelijks tegengekomen met de Xperia Play.

Homescreen

Het homescreen van de Xperia Play is nauwelijks aangepast door Sony Ericsson. Er zijn natuurlijk wat andere widgets toegevoegd, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Alleen de balk aan de onderkant is veranderd en heeft nu vijf pictogrammen.

Dat betekent dat je vijf homescreens hebt die je kunt vullen met snelkoppelingen, widgets, mappen en applicaties. Die zijn volledig vrij te plaatsen op welk scherm je ze ook wilt. De widgets lopen uiteen van een simpele klok, via een agenda die je laatste afspraak weergeeft tot een aantal uitgebreide widgets van Sony Ericsson. Zo heeft het bedrijf een galerij-widget toegevoegd waarmee je door je foto’s kunt bladeren, is er een timescape-widget waarmee je door je laatste Twitter-, Facebook- en sms-berichten kunt bladeren en zijn er een tweetal game-widgets.

De Xperia Play heeft ook een overzichtspagina, maar net wat anders dan we dat gewend zijn van andere toestellen. In plaats van dat elke pagina in het klein weergegeven wordt als je met een pinch-beweging uitzoomt op het homescreen, krijg je alle widgets die je gebruikt te zien. Als je vervolgens een widget selecteert dan ga je naar het scherm waar die widget te vinden is. Het idee is geinig, maar het werkt toch wat minder prettig dan de overzichtspagina die andere producenten gebruiken.

Daarmee is het geheel van homescreens erg functioneel en zo in te delen als je het zelf wilt. Als je het simpel wilt is dat mogelijk, en als je het menu in de meeste gevallen wilt omzeilen en alles via je homescreens wilt doen kan dat ook gewoon.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Menu

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Het menu van de Xperia Play bestaat uit een raster dat horizontaal scrollt. Daardoor ontstaan er een aantal pagina’s die allemaal 16 programma’s bevatten. Hoeveel dat er zijn ligt uiteraard aan het aantal programma’s dat er op de telefoon staat en is daarnaast zelf in te delen. Als je een applicatie een pagina verder dan de laatste pagina sleept ontstaat er simpelweg een nieuwe pagina.

Je kunt het menu dus zelf indelen, maar je kunt het ook door de telefoon laten doen. Daarvoor zijn drie opties. De leukste daarvan is dat je kunt sorteren op welke applicaties je het meeste gebruikt. Daarmee staan je favorieten altijd vooraan, maar het nadeel is dat de indeling nogal eens wijzigt. Een andere manier is om op alfabetische volgorde te sorteren en tot slot kun je de nieuwste applicaties vooraan zetten.

Applicatiemenu

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Een belangrijk onderdeel van de Android-interface is een speciaal menu dat bij de meeste applicaties te vinden is. Die kun je oproepen via een speciale knop onder het display van de Xperia Play. Dan krijg je een half doorzichtige zwarte popup waar een aantal knoppen in staat.

De precieze inhoud van dit menu verschilt per applicatie en bestaat soms uit een groot aantal knoppen en soms uit maar één knop. Overigens maken niet alle applicaties uitsluitend gebruik van dit menu en zit er soms ook nog een menu in de app zelf verstopt.

Opzich werkt het menu wel fijn, maar je moet wel even weten dat het er zit en niet in een applicatie naar de instellingen gaan zoeken, wat nog weleens kan gebeuren als je Android niet gewend bent.

Multitasking

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden zowel programma’s als processen weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan.

Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Prestaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

De Xperia Play werkt met de Qualcomm-processor die in de hele nieuwe Xperia-lijn zit en ook te vinden is in bijvoorbeeld de HTC Desire HD. Volgens Sony Ericsson zelf zit er een speciaal geoptimaliseerde GPU in, maar daar hebben we niets over kunnen vinden. We gaan er dan ook vanuit dat het hier gaat om een Qualcomm Snapdragon MSM8255 SoC met daarop een op 1GHz geklokte Qualcomm Scorpion-CPU en een Adreno 205-GPU.

Die combinatie doet zijn werk goed en is in staat om mooie graphics neer te zetten in games, en bovenal het toestel lekker soepel te laten werken. Als widgets nog geladen moeten worden op een homescreen is er even een kleine vertraging, maar verder werkt het toestel erg snel en ook stabiel. We hebben wel één grote crash meegemaakt tijdens onze testperiode, maar dat gebeurt bij de meeste nieuwe toestellen.

De benchmark-score is met zo’n 1650 punten in Quadrant redelijk. Hiermee loopt de telefoon wel wat achter bij bijvoorbeeld de HTC Desire HD, maar gemiddeld genomen is het toch best goed en aan het gebruik is het ook zeker niet te merken.

We zijn dan ook zeker niet ontevreden over de prestaties van de Xperia Play. Het enige waar we een klein beetje onze twijfels bij hebben is hoe futureproof de singlecore CPU is voor waar de telefoon voor bedoeld is: gamen.

Gezien de Xperia Play een entertainment-device bij uitstek is, zou je verwachten dat de muziek- en videoafdeling wel goed zit. Niets is echter minder waar: het toestel heeft geen FM radio, de muziekspeler is extreem basaal en er worden nauwelijks videocodecs ondersteund. Een lichtpuntje is er gelukkig ook: de stereospeakers van de Play zijn erg goed.

Muziekspeler

Mediascape is nergens meer te vinden op de Xperia Play, maar Sony Ericsson heeft er wel een aangepaste muziekspeler in gestopt. Die ziet er een stuk mooier uit dan de standaard applicatie van Android, maar is niet echt heel compleet. Het meeste missen wel de herhaal- en shuffle-instellingen. Je kunt wel alles shufflen, maar je kan niet tijdens het luisteren van een nummer iets daarover instellen. Wat wel positief is, is dat er een aantal slimme playlists zijn. Zo kun je de laatst toegevoegde nummers bekijken of een lijst maken met de nummers die je heel vaak, of juist nog nooit gespeeld hebt.

Een oude bekende die wel op de Play aanwezig is gebleven, is de infinity-button. De functionaliteit is wel een beetje gestript, maar het is nog steeds een handige toevoeging. Met het knopje, dat je op het afspeelscherm kunt vinden, kun je YouTube-video’s die gerelateerd zijn aan het nummer dat je op dat moment aan het luisteren bent zoeken.

Alles ziet er weer gelikt uit, met bijvoorbeeld bovenaan een playlist een aantal albumarts die bij de playlist horen en op de achtergrond van een album-pagina de bijbehorende albumart.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

De geluidskwaliteit die uit de headset komt is niet echt speciaal, maar wel gewoon goed. Met de equalizer kun je het nodige tweaken en het toestel klinkt helder genoeg. Wat wel bijzonder is, is het geluid dat uit de speakers komt. De Xperia Play heeft, als één van de weinige smartphones op de markt, een stereospeakers en die klinken goed. De bas is redelijk en er komt een flink volume uit het toestel, zonder dat hij daarbij kraakt.

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Het hele TrackID-principe is door Sony Ericsson geïntroduceerd en één van de vaste onderdelen die we altijd op een Sony Ericsson-telefoon tegenkomen is dan ook TrackID. De functie maakt het mogelijk om muziek die via een speaker afgespeeld wordt te herkennen, bijvoorbeeld als je op een feestje bent en een leuk nummer hoort. Een andere goede toepassing was altijd muziek van de ingebouwde radio benoemen, maar dat gaat nu niet omdat er geen radio is.

Naast het herkennen van muziek, kun je met TrackID ook muziek ontdekken via de hitlijst. Daar staat de top 10 tags van een door jou gekozen regio, waar je eens in de zoveel tijd even tussen kunt snuffelen voor nieuwe muziek.

Via beide manieren kom je op een pagina waar je de muziek verder kunt ontdekken, of juist delen. Je kunt via mail of sms een nummer delen en als je een ondersteunde Twitter-app hebt ook via Twitter. Maar je kunt ook juist zelf de diepte in duiken en via YouTube bijbehorende filmpjes zoeken, via een eventuele muziekwinkel het nummer downloaden of binnen de TrackID-app meer informatie over de artiest opzoeken.

Al met al is het een handige dienst die ook nog eens lekker uitgebreid is, en verschillende 3rd party diensten zoals Shazam daarin verslaat. Echt uniek is het echter al lang niet meer en je kunt ook zonder enig probleem een dergelijk programma uit de Android Market trekken op een andere telefoon.

Videospeler

Codec-ondersteuning voor video’s is nooit Sony Ericsson’s sterkste punt geweest en daar gaat het bij de Xperia Play ook weer helemaal mis. Het toestel kan vlekkeloos mp4- en 3gp-filmpjes afspelen tot een resolutie van 720p, maar verder komt het toestel niet. Mkv, DivX, Xvid, ze worden allemaal niet eens geïndexeerd in de videomap van je galerij. Je kunt vanwege het scherpe 4″-scherm prima films op het toestel kijken, maar je zult dus wel alles door de converter moeten halen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

De Xperia Play is zeker geen cameratelefoon. Om het toestel wat te differentiëren van de Xperia Neo, wel een cameratelefoon, heeft Sony Ericsson de resolutie van zowel de fotocamera als de videocamera omlaag gegooid. Desondanks maakt de Xperia Play best goede foto’s en is vooral het geluid van de filmpjes goed. De galerij is standaard, maar daarmee niet verkeerd.

Fotocamera

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Er is flink gestript in de aanpassingen van Sony Ericsson om sneller te kunnen updaten en ook de interface van de camera is ten prooi gevallen aan deze maatregelen. Dat wil zeggen dat de standaard Google-interface gebruikt wordt voor de camera, waar verder weinig mis mee is. Het past niet zo binnen de rest van de Xperia Play, maar zit wel prima in elkaar.

De Xperia Play heeft de nodige instellingen, zoals een aantal kleureffecten in je foto, de belichting, de witbalans en geotagging. Daarnaast kun je kiezen of je de primaire of de secundaire camera wilt gebruiken, en dat is iets dat nog weleens ontbrak.

De foto’s die uit de Xperia Play komen zijn niet echt goed, maar ook niet slecht. Vooral foto’s van objecten veraf hebben weinig details en zijn soms een beetje wazig. Maar in close-ups is de telefoon eigenlijk heel goed. Die zijn lekker scherp en hebben wel veel details. Overigens is dat iets dat we vaker bij Sony Ericsson zien. Foto’s zijn niet extreem snel bewogen, maar als er weinig licht is worden ze toch wel duidelijk bewogen, en gaat ook de levendigheid van de kleuren zwaar achteruit.

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play

 

Camerasample Sony Ericsson Play proefopstelling

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia Play vergelijk

 

Videocamera

De videocamera is ook een van de gebieden waar een beetje bezuinigd is. Video’s worden niet in 720p HD opgenomen, maar met een WVGA-resolutie. Daarnaast zijn de filmpjes niet heel detailrijk en kun je niet focussen. Wat wel weer heel goed is, is de geluidskwaliteit die de Xperia Play weet neer te zetten. Het toestel heeft twee microfoons en pikt daarmee veel geluid op en dat klinkt ook nog eens goed.

Galerij

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Sony Ericsson is bij de galerij afgestapt van haar eigen software en heeft de galerij van Google omarmd. Die is overigens meer dan prima te noemen. Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, Facebook of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

We hebben deze categorie, die normaal applicaties en pc heet, voor de gelegenheid maar even hernoemd naar applicaties en games. Want games is natuurlijk waar het allemaal om draait bij de Xperia Play. En daarin is de telefoon ook gewoon de beste tot nu toe, wat we in dit hoofdstuk verder zullen uitwerken. Daarnaast komen de nodige apps even aan bod, want de Xperia Play blijft toch een smartphone.

Android Market

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

De Android Market is uitgerust met een groot aantal categorieën, een zoekfunctie en een applicatiescherm met daarin informatie over de app, een aantal screenshots, beoordelingen en gerelateerde applicaties. Dat is allemaal redelijk, maar de opzet is wel zo dat goede applicaties moeilijk uit de berg van apps te filteren zijn. Dat gaat wel wat makkelijker via de PC versie, die het geheel een stuk beter maakt. Die versie is namelijk nog uitgebreider en loopt naadloos over in je telefoon.

Wat erg jammer is, is dat de Android Market nog steeds geen betaling via PayPal of premium sms ondersteunt. Je kunt alleen met een creditcard betalen en dat is iets dat veel jongeren gewoon niet hebben. Daarom wordt het aankopen van applicaties niet makkelijker en dat is erg jammer.

De Android Market biedt inmiddels meer dan 160.000 gratis en betaalde applicaties die je op de telefoon kunt installeren. Van serieuze toepassingen tot spelletjes, van simpel en lelijk tot ingewikkeld en grafisch geweldig mooi, er is van alles te vinden. De telefoon kan zo helemaal naar wens worden ingericht.

Om je een beetje op weg te helpen mocht je tot aanschaf van de Xperia Play overgaan, hebben we alvast een lijstje met applicaties die je volgens ons niet mag missen samengesteld.

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de Xperia Play ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel aangepast aan de interface van Sony Ericsson. Dat komt vooral naar voren in de kleur en stijl van de applicatie. Het beginscherm is standaard de dagweergave waar je een overzicht van de huidige dag kunt krijgen. Verder zijn er natuurlijk de week- en maandweergave en kun je een lijst oproepen met al je afspraken op chronologische volgorde.

Integratie met Gmail, Exchange en SyncML, waar onder andere Sony Ericsson’s eigen synchronisatiedienst mee werkt, zijn aanwezig en werken prima. Je kunt per agenda kiezen of je hem wilt weergeven of niet. Wel zijn het echt aparte agenda’s, dus je kunt niet een afspraak tegelijk naar meerdere servers uploaden.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Timescape

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

De enige speciale applicatie die we even zullen bespreken is Timescape. De speciale communicatie-applicatie van Sony Ericsson biedt een overzicht van al je Twitter-, Facebook-, sms- en mms-berichten en is meteen een soort logboek voor je gesprekken. Het ziet er allemaal gelikt uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Die kun je aantikken en zo naar voren roepen, waarmee ze meer informatie weergeven.

Via de infinity-button die op tegels te zien is kun je de profielpagina van de afzender van het bericht oproepen, waarbij verschillende accounts gekoppeld kunnen worden. Ook dat ziet er mooi uit, met de profielfoto van de persoon in kwestie verwerkt in de header.

Wat erg jammer is, en waardoor Timescape meteen min of meer waardeloos wordt, is dat je via de applicatie totaal geen interactie kunt hebben met de ontvangen berichten. Je kunt wel zelf een update plaatsen op Twitter of Facebook, maar daar houdt het mee op. Als je wilt reageren, retweeten of wat dan ook, dan wordt je doorgestuurd naar de browser. Daardoor werkt het een stuk minder lekker dan een groot aantal van de applicaties die je kunt installeren uit de Android Market.

Voor je gesprekken en berichten is Timescape wel handig omdat je daar doorgestuurd wordt naar de applicatie in de telefoon. Maar die worden volledig ondergesneeuwd door Twitter en Facebook als je die instelt. Daarmee wordt Timescape dus of een veredeld logboek dat weinig toegevoegde waarde heeft, of een ontzettend basale en daarom vrij waardeloze social networking-applicatie. En dat is jammer, want het concept is mooi.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Games

Gaming is natuurlijk waar het allemaal om gaat bij de Xperia Play en daar heeft het toestel een aantal verschillende portals voor. Ten eerste is er het speciale Xperia Play portal, dat automatisch opent als je de gamepad onder het scherm vandaan schuift. Daar vindt je enerzijds alle voor de Play geoptimaliseerde spellend die je gedownload hebt, en anderzijds een lijst van alle games die je nog kunt downloaden. Via een knop kun je in de Android Market een zoekopdracht volgen die nog meer geoptimaliseerde games vindt. De games die niet in het Xperia Play portal staan, maar wel in de Market met een speciale tag zijn wel geoptimaliseerd, maar in mindere mate dan de games in de portal.

Om het allemaal nog een beetje ingewikkelder te maken, verbinden sommige games in het portal je door naar de Android Market, en worden sommige games via de downloadomgeving van de uitgever in de browser gedownload. Dit omdat niet iedere ontwikkelaar het helemaal eens is met de voorwaarden van de Market, aldus Sony Ericsson. Om het download-verhaal nog wat ingewikkelder te maken, zijn er ook talloze games die niet geoptimaliseerd zijn voor de Play die gewoon alleen in de Android Market staan, is er nog een applicatie die “Games ophalen” heet met dezelfde inhoud als het download-gedeelte van het Xperia Play-portal en kun je via het PlayStation Pocket-portal applicaties downloaden.

Dat laatste portal dient ook als verzameling voor alle PS1-klassiekers die je op de Xperia Play kunt spelen. Die zijn te vinden via drie filters, namelijk alles, recent gespeeld en recent toegevoegd. Via de zoekknop kom je bij een lijstje van de andere beschikbare PS1-games terecht, die vervolgens uit de Market gedownload worden.

Het game-aanbod voor de Xperia Play loopt eigenlijk heel erg uiteen. Er zijn nu zo’n 60 titels beschikbaar die de tag Xperia Play optimized hebben gekregen en daar zit werkelijk vanalles tussen. Er zitten pareltjes tussen die eigenlijk alleen op de Xperia Play speelbaar zijn of zelfs exclusief zijn, maar er zitten ook games tussen die je net zo goed op een ander high-end Android-toestel kunt spelen. De PS1-games zijn vooral voor de nostalgie leuk, maar daar zitten ook wel echt goede titels bij en die zijn voorlopig wel exclusief op de Xperia Play.

Al met al is het hele game-gebeuren op de Xperia Play dus nogal gefragmenteerd. Dat is niet per se erg, maar erg netjes is het niet. Overigens komen al je games ook apart in je menu te staan, dus je kunt ook makkelijk een mapje met games aanmaken en de hele portals gewoon overslaan. Een klein voordeel van deze grote fragmentatie is dat je sommige games, in tegenstelling tot wat in de Android Market staat, wel met premium sms of PayPal kunt betalen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Het grootste voordeel van de Xperia Play zit hem echter niet in het aanbod van games, maar vooral in de manier waarop je ze speelt. Veel diepgaande games kun je simpelweg niet goed spelen met alleen een touchscreen en dat is waar het grote voordeel van de Xperia Play naar voren komt. Dat komt het beste naar voren bij het voorgeïnstalleerde Fifa 10, dat overigens wel de enige game is dat merkbaar haperingen vertoont soms. Maar ook bij bekende mobiele games als Asphalt, dat gratis te downloaden is voor de Play, is het voordeel van de gamepad groot.

Verder zijn er in veel games op de Xperia Play mogelijkheden aanwezig om online te multiplayeren. Daarbij kan je vaak zowel lokaal als via Wi-Fi online spelen. Helaas gaat dat nog weleens mis. Je moet een erg stabiele en goede Wi-Fi verbinding hebben om überhaupt iets te kunnen en bij sommige games werkt het niet goed. Dat de mogelijkheid er ligt, compleet met punten die je krijgt door te winnen, is echter mooi.

De voorgeïnstalleerde games zijn niet allemaal even succesvol, maar er zit wel voor ieder wat wils bij en je kunt natuurlijk een groot aantal goede games installeren. We zullen de voorgeïnstalleerde games hieronder even snel bespreken.

Allereerst is er Bruce Lee, een vechtgame waarbij je het één op één moet opnemen tegen iemand. Daarbij komen de controlls van de Xperia Play goed van pas en het ziet er allemaal mooi uit.

Fifa 10 is de volgende game, wat een directe port lijkt te zijn van een oudere Fifa versie van andere telefoons. Daarbij komen de controls echter wel erg goed van pas wat een duidelijke toegevoegde waarde geeft. Hoewel de game er aardig uitziet, loopt hij niet altijd even vlekkeloos en dat is erg jammer. Wel mooi is dat je tegen iemand anders met een Xperia Play via een Wi-Fi-netwerk kunt spelen.

Bij Star Battalion is het de bedoeling om de vijand uit te roeien vanuit je ruimteschip, waarbij ook eventueel een online modus aanwezig is. Helaas hebben wij die niet aan de praat gekregen, bij het verbinden met de server wordt constant een timeout gegeven. Ook bij deze game heb je duidelijk voordeel van de speciale game-knoppen van de Xperia Play.

De Sims 3 is voor iedereen wel bekend en de versie op de Xperia Play voegt niets toe boven de versie op een willekeurige andere Android-telefoon. Tijdens het besturen van je Sim is het wel mogelijk om de game-toetsen te gebruiken, maar eigenlijk alles behalve handig. De versie is wel redelijk uitgebreid en biedt zelfs verschillende geïntegreerde minigames. Alleen kun je niet zoveel verschillende meubels en dergelijken aanschaffen als in de PC versie en is de communicatie met andere Sims wat simplistischer.

Tot slot is er Crash Bandicoot, een klassieker van de PlayStation 1. Het is een 3D platform-spelletje dat ook met graphics van de PS1 komt en er dus veel slechter uitziet dan de andere games. Voor mensen die het ooit op de console gespeeld hebben zal het echter wel een feest van herkenning zijn en de game werkt in principe goed.

Voor meer informatie over het game-gebeuren kun je ook terecht bij twee video’s die we samen met Gamekings gemaakt hebben. Een daarvan gaat over emulatoren en kun je hier vinden. De andere gaat over de speciale Xperia Play-games en staat hier online.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

De Xperia Play is naast een game-device natuurlijk ook gewoon een telefoon. Bij de Nokia N-Gage, die toch wel een beetje hetzelfde concept vormde, ging dat vreselijk mis. De Xperia Play werkt wel gewoon goed als telefoon. Verder valt vooral de mail-client op, die erg goed aangepast is door Sony Ericsson.

Bellen

In tegenstelling tot bij de bovengenoemde Nokia, is er in de Xperia Play wel een heel gewone belfunctie aanwezig. Je kunt gewoon een nummer invoeren via het touchscreen of via je contactenapplicatie naar een contact bellen. Die contactenapplicatie is aardig met de nodige toegevoegde functionaliteit. Als je inlogt op Facebook met je telefoon zal de contactenapp, mits je daarvoor kiest, automatisch Facebook-profielen koppelen aan de personen die al in je adresboek staat of al je Facebook-contacten toevoegen. Zo wordt de informatie uit Facebook geïmporteerd en kun je statusupdates zien, waarvoor een speciaal tabblad beschikbaar is.

Tijdens een gesprek staat een foto van je contact centraal, met eronder een paar knoppen waarmee je makkelijk het toetsenbord kunt oproepen of de luidspreker kunt activeren. Uiteraard is je telefoon tijdens het bellen nog volledig functioneel en als je dus even iets moet opzoeken tijdens je gesprek is dat geen probleem.

De belkwaliteit van de Xperia Play is niets mis mee. Je moet er alleen even op letten dat als je tijdens het gamen een gesprek ontvangt dat je dan niet naast de microfoon gaat praten, want dat gebeurt vrij makkelijk als het toestel uitgeschoven is. De ringtones zijn erg goed hoorbaar vanwege de krachtige stereospeakers van de Play.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Sms

De sms-applicatie van de Sony Ericsson Xperia Play is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je zaken over de berichtmeldingen en ontvangstbevestigingen kunt instellen.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Email

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

Sony Ericsson heeft in de Xperia Play een ontzettend handige aanpassing in de mailaccount gemaakt. Net zoals we van sommige tablets kennen en je waarschijnlijk van je mailclient voor de PC ook gewend bent, krijg je als je het toestel op z’n kant draait een gesplitst scherm. Daar staat aan de ene kant een overzicht van je mailtjes en aan de andere kant het geselecteerde mailtje. Waar de scheidslijn ligt tussen die twee kun je zelf instellen door hem simpelweg te verslepen.

Verder is de mailapplicatie niets bijzonders en kun je er Exchange-mail of pop3/imap-mail mee openen. Dat gaat prima, hoewel er soms een aantal mailtjes in onze inbox bleven staan terwijl die op de server al verwijderd waren. Dat lijkt echter aan Android Gingerbread te liggen, want ook de Nexus S had dit probleem. Gelukkig is het slechts een enkele keer voorgekomen en dus niets om je zorgen over te maken.

Naast de mailapp is er ook nog een Gmail-app op de Xperia Play aanwezig, die geen splitscreen-functie heeft. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie en daar is op zich niets mis mee.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

Browser

De browser die in de Xperia Play te vinden is, is gewoon de standaard Android-browser. Die doet prima zijn werk. In de Play is hij redelijk snel en gaat browsen over een pagina ook gewoon vloeiend. Zoomen gaat door twee keer op het scherm te tikken of middels de bekende pinch-beweging en dat werkt ook prima op het toestel.

De Xperia Play heeft geen volledige flash-ondersteuning. Het toestel kan wel een deel van de flash-video’s afspelen, maar als je bijvoorbeeld via de Google News-applicatie op de site van de NOS uitkomt bij een filmpje of geluidsfragment gaat het mis. Dat geldt bijvoorbeeld weer niet voor de filmspeler van onze videoreviews samen met TeamHWW. Snel werken doet die trouwens ook niet. De acid3-test doorgaat de Play met een score van 93 punten, zoals elke Android-telefoon dat doet. Al met al zijn we dan ook zeker tevreden over de browser van de Play.

Screenshot Sony Ericsson Xperia Play

 

De batterij van de Xperia Play is niet geweldig, maar houdt zich toch redelijk goed. Als je de telefoon redelijk intensief gebruikt en ook nog eens een half uur tot een uur gamet, dan houdt het toestel het net een dag vol. Met alleen gamen beweert Sony Ericsson dat je vijf uur vol kunt maken, maar dat hebben we niet getest.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BST-41
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia Play batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters