Sony Ericsson Xperia Pro

Sony Ericsson pompt in hoog tempo nieuwe Androidtelefoons uit de fabriek. De Xperia-lijn is nu al flink uitgebreid en de jongste aanwinst die wij mogen reviewen heet de Sony Ericsson Xperia Pro, een Androidtoestel met een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord en aardig wat software voor de zakelijke gebruiker.

Sony Ericsson Xperia pro hoofdfoto

 

Het is inmiddels gebruikelijk om telefoons met een qwerty-toetsenbord met de aanduiding ‘pro’ uit te rusten. Zakelijke gebruikers zouden hierdoor verleid moeten worden om hun BlackBerry in te wisselen voor zo’n ‘professioneel’ model dat werkt onder een ander platform. We gaan in deze review bekijken of de Xperia Pro echt zo’n professioneel toestel is.

Kijken we naar de concurrentie, dan komen we gezien de zakelijke intenties van het toestel snel uit bij de BlackBerry Bold-serie. Hoewel die toestellen niet dezelfde vorm hebben, zijn die ook voornamelijk op de zakelijke gebruiker gericht.

Op Androidgebied zijn er niet zoveel telefoons die een qwerty-toetsenbord hebben die onder het scherm vandaan schuift. HTC bracht al bijna een jaar geleden de HTC Desire Z uit, Motorola kwam met de Milestone-serie die ook toetsenbordjes had. Sindsdien hebben we er niet zoveel meer gezien.

In het prijssegment waarin de Xperia Pro zit, is dan ook momenteel niet zoveel concurrentie. Behalve als je het toetsenbord even vergeet; dan struikel je over de concurrenten. In de midrange categorie zijn er de Samsung Galaxy Ace en Galaxy W, de HTC Desire S, en uit eigen huis de Sony Ericsson Xperia ray en neo. Vooral die laatste, de neo, heeft veel weg van de Xperia Pro. Het enige verschil is eigenlijk het toetsenbord. Daarmee onderscheidt de Pro zich onmiddellijk van de rest.

Het toestel is groter dan de Xperia mini Pro, die ook een toetsenbordje heeft en wat dikker is. Het is dus afhankelijk van persoonlijke voorkeur: ga je liever met een kleiner toestel op pad, of met een iets grotere telefoon. Veel scheelt het op het eerste gezicht niet, maar zowel het scherm als het toetsenbord van de Xperia Pro zijn wel een stuk rianter.

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia Pro
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 120 x 57 x 13.5 mm
Gewicht 142 gram
Form-factor Qwerty slider
Kleuren Zwart, zilver, rood
Scherm
Type LED-backlit LCD
Diagonaal 3,7″
Resolutie FWVGA, 480×854 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD, 8GB bijgeleverd
Intern geheugen 512MB
Processor Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1GHz processor
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja, met aGPS ondersteuning
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth v2.1 met A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De Xperia Pro zit in net zo’n doos als alle andere toestellen van de fabrikant wat wel wat vreemd is, omdat het toestel als GreenHeart-toestel wordt verkocht. Die toestellen hadden tot voor kort een kleinere doos om zo de CO2-uitstoot tijdens de productie en het vervoer te verminderen. De nadruk ligt bij de Pro weliswaar niet op het GreenHeart-merk, zo laat Sony Ericsson dit submerk een beetje teloorgaan.

Oop de bijgeleverde HDMI-kabel na is de inhoud van de doos verder standaard. Er zit een netstroomadapter met GreenHeart-merk in en een paar GreenHeart-branded in-ear-oortjes. Daar komt een standaard USB-kabeltje bij en een minimaal aantal foldertjes. De geheugenkaart die Sony Ericsson in het toestel heeft gestopt is 8GB.

Design

Waar zijn toetsenbordloze broer de Xperia neo nog een dikkerdje was, heeft Sony Ericsson geprobeerd om de Xperia Pro een beetje dunner te doen lijken. Het toestel heeft dezelfde naar binnen gebogen achterkant als de Xperia arc. Maar vanwege het toetsenbord is het toestel toch behoorlijk dik, wat logisch is. Het design bevalt ons in ieder geval beter dan dat van de neo.

Sony Ericsson Xperia pro design

 

Sony Ericsson Xperia pro design

 

Sony Ericsson Xperia pro design

 

Sony Ericsson Xperia pro design

 

Sony Ericsson Xperia pro design

 

Sony Ericsson Xperia pro design

 

We lopen om het toestel heen en komen aan de voorkant een keurig, helder 3,7-inch scherm tegen met daarboven de telefoonmicrofoon, de sensoren en een frontcamera. Het scherm is geheel vlak uitgevoerd, zonder opstaande randjes. Het enige wat hiervan afwijkt zijn de drie hardwareknoppen onder het scherm. Die drie zijn standaard bij bijna de hele Xperia-lijn en zijn chroomkleurig uitgevoerd als een brede glimlach onder het scherm.

Aan de bovenkant van het toestel komen we de micro-USB-ingang tegen, wat opvallend is; de meeste andere Sony Ericsson-toestellen van de laatste generatie laden op via de zijkant. Wie met het toestel in zijn auto wil navigeren zal dit niet bevallen. De plaatsing van het laadgat maakt het toestel lastig om in een carkit te plaatsen; de kabel steekt er zo bovenuit en valt over het scherm weer terug naar beneden. Te hopen valt dat slimme carkitmakers zoals Brodit hier iets moois op verzinnen. Een standaard-oplaadgat aan de onderkant vinden we wel zo praktisch en het is ons een raadsel waarom het hier aan de bovenkant zit.

De onderkant van het toestel laat een gaatje zien waar je een draagkabeltje aan kunt vastmaken. De linkerkant bevat een 3.5 mm headsetingang – had díe nou maar bovenaan gezeten – plus het aanuitknopje, dat erg klein is uitgevoerd en lastig te bedienen is. Gelukkig kun je het toestel ook ‘wakkermaken’ met de homeknop onder het scherm.

Links treffen we een net zo minimaal uitgevoerd cameraknopje aan, de tamelijk kleine volumeknop en een hdmi-ingang achter een keurig klepje.

De ingangen en knopjes steken allemaal links en rechts ietwat uit, wat afbreuk doet aan het strakke design. Beter had Sony Ericsson die geheel in de kast kunnen wegwerken.

Schuiven we het toestel open, dan zien we het keurige 4-rijen toetsenbord. Zilveren knopjes op een zilveren achtergrond. De toetsen lichten op bij het openschuiven en bij gebruik. Over het toetsenbord meer op de volgende pagina.

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Sony Ericsson Xperia pro

 

Scherm

Het scherm van de Xperia Pro is prettig. Niet zo groot als de high-endtelefoons met hun schermen van 4 inch en nog groter, maar gewoon prettig in het gebruik; de apps en overzichten komen keurig in beeld op het 3,7-inch scherm. Het is een helder scherm met grote scherpte. Het LCD-scherm is weliswaar geen Amoled met het diepe zwart dat we kennen van de Samsungs, maar toch behoorlijk contrastrijk.

Het scherm is bovendien gehard tegen krassen; het kan dus een stootje hebben. We hebben met een tekenprogramma geprobeerd hoe het reageert op vingeraanrakingen. Daar reageert de Xperia Pro buitengewoon goed op. Bij andere toestellen merken we wel eens dat een rechte lijn die we tekenen, helemaal vanzelf gaat ‘golven’ omdat het toestel de aanrakingen niet goed registreert. Daar heeft de Xperia Pro volstrekt geen last van.

Het display lijkt ook een stuk helderder dan dat van de neo, dat op de een of andere manier niet zo ‘licht’ valt in te stellen. Dat komt het contrast en daarmee het gebruik in de buitenlucht ten goede. De Pro is hier een duidelijke winnaar.

Het is erg fijn dat het op dit toestel mogelijk is om screenshots te maken. Door lang op de aanuitknop te drukken, verschijnt een keuzemenu waarin de mogelijkheid wordt geboden om het getoonde op het scherm op te slaan als plaatje.

Toetsen

Xperia Pro screenshot

De aandacht gaat bij de Xperia Pro vanzelfsprekend het eerst uit naar het hardware qwerty toetsenbord onder het scherm, maar op het toestel staat ook een bijzonder goed softwaretoetsenbord waardoor je voor het kleinere werk dat ‘echte’ toetsenbord helemaal niet eens nodig hebt. Dat softwaretoetsenbord is namelijk uitgerust met Swype, waardoor je woorden kunt vormen zonder je vinger van het scherm te halen. Dit werkt bijzonder fijn en snel en doet je in veel gevallen vergeten dat je ook nog een volledig ‘echt’ toetsenbord tot je beschikking hebt.

Het swypen is hiernaast afgebeeld, maar jammer genoeg is op de screenshot niet het blauwe lijntje meegekomen dat je ziet als je op deze manier een tekst aan het produceren bent. Dat lijntje loopt achter je vinger aan wat behulpzaam is bij het vinden van de goede toetsen.

De toetsen van dat hardware toetsenbord voelen fijn aan en steken net hoog genoeg boven de ondergrond uit om het met de vingers, niet de nagels, te kunnen bedienen. Ze zitten ver genoeg uit elkaar om de goede toets te raken en een e-mail van enige lengte tikken met niets anders dan twee duimen gaat gewoon erg fijn. De enige kritiek die wij hebben is op de spatiebalk; die reageert soms niet helemaal goed waardoor we soms woorden aan elkaar schrijven.

Sony Ericsson Xperia pro

 

Batterij

De batterij is een 1500 mAh-exempaar. Het toestel kan daar iets meer dan anderhalve dag op lopen bij redelijk intensief gebruik. Dat is niet slecht.
Accutijd (dagen) ~2 ~3
Batterij Onbekend
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia Pro heeft precies dezelfde interface als topmodel arc van de Xperia-lijn. De prestaties wijken evenmin af, want ook de processor is hetzelfde, en de prestaties vallen dan ook niet tegen. Multitasken is goed te doen met dit toestel en dat is een keurige prestatie in dit prijssegment.

Homescreen

Het lockscreen biedt onderaan de balk die we ook van andere Xperia-toestellen kennen: schuif je hem naar rechts, dan unlock je hem, schuif je hem naar links, dan zet je hem op mute.

Eenmaal ontdaan van zijn slotje, verschijnen de homescreens. Er zijn er vijf en onderaan treffen we de touchbalk aan die we al kennen van de arc, met vijf buttons. Media, berichten, het menu, contacten en telefoon zijn daar standaard op gezet, maar je kunt ze – behalve de menubutton – wisselen met widgets of iconen op een van de homescreens. Je kunt die balk dus bijna helemaal naar je eigen voorkeuren inrichten.

Dat geldt natuurlijk ook voor de homescreens, waar de vijf schermpjes ruimte bieden voor tachtig standaardformaat widgets of iconen. Maar uiteraard kun je er ook veel grotere widgets op kwijt. Sony Ericsson heeft bijvoorbeeld op een van de homescreens een mooie widget met de fotogalerij geplaatst, waar je verkleinde versies van de foto’s in het toestel met een veeg van een vinger over je scherm kunt laten rollen. Deze widget vertoont ook de filmpjes die op het toestel staan.

Wil je in een keer zien wat al je vijf homescreens te melden hebben, dan kun je met een eenvoudige pinch-beweging alle widgets en apps op alle homescreens als miniatuur in beeld krijgen. Die ‘zweven’ dan min of meer een beetje rond op één scherm. Tik je op een van de widgets of apps, dan word je niet naar die widget/app gebracht maar naar het homescreen waar die op staat.

De standaardwidgets zijn er weer allemaal: Timescape, muziek, rollende galerijen het standaard zoekvenster van Google. Op dit toestel aangevuld met een balk die je direct naar de Android Market brengt. Je kunt op die balk, die voortdurend verspringt en andere informatie toont, naar games, apps en muziek. Enkele suggesties van apps worden alvast getoond. Bij de muziek word je naar Play Now van Sony Ericsson gebracht, de eigen digitale muziekwinkel van de producent. Die is helaas niet bijster goed gevuld; je kunt er eigenlijk alleen wat gratis ringtones ophalen.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Menu

Xperia Pro screenshot

In het menu kom je door de middelste knop op de balk met touchbuttons aan te raken. Dan verschijnen de geïnstalleerde programma’s in beeld. Daar zitten natuurlijk alle door Google verplichte programma’s tussen plus standaardzaken als contacten, berichten, browser, muziek, camera en galerij. En dat het een ‘professioneel’ toestel is blijkt uit het feit dat er ditmaal een calculator bij de standaard-apps zit, die moesten we bij de neo nog zelf opsnorren in de Android Market. Er zijn meer apps voor productiviteit, die komen later aan bod.

Het menu is horizontaal door te zoeken. Sony Ericsson heeft het zo geregeld dat je het zelf kunt indelen op vele manieren, en dat is handig. Je kunt zelf een volgorde kiezen voor de apps die in beeld komen, of ze rangschikken op alfabet, meestgebruikt, en onlangs geïnstalleerd. Als je die laatste kiest, die standaard staat ingesteld, hoef je je niet wild te zoeken naar apps die je net uit de Android Market hebt gehaald: die staan altijd helemaal achteraan.

Het menu verschijnt in een soort grauwsluiertje dat over de achtergrond van de homescreens wordt gelegd. Het horizontale scrollen gaat net als in die homescreens en soms denk je dat je daar in zit in plaats van in het menu. Dat is dus even opletten.

Multitasking

Multitasking wordt volledig ondersteund door Android en werkt goed. Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de acht programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Daar staan echt alleen de acht laatst geopende programma’s, ongeacht of ze nog steeds open staan of niet. Dat is helaas geen taakbeheerder, die moet het toestel nog ontberen. Hoewel over Android wordt beweerd dat de software zelf openstaande processen en apps afsluit als het geheugen te vol loopt, kan het weleens tot iets langzamere prestaties leiden als je dit helemaal aan het toestel zelf overlaat. De installatie van een task killer uit de Android Market om af en toe zelf wat apps te sluiten, is niet overbodig, zolang je die maar incidenteel gebruikt.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Prestaties

Xperia Pro screenshot

De Quadrant Benchmark geeft ons bij de Xperia Pro scores tussen een bijzonder hoge 1709 en een nogal lage, maar ook niet erg slechte 1350. Het schommelt kortom rond de 1500, wat voor een toestel in dit prijssegment een zeer keurige score is. Een aantal concurrenten met een 1GHz-processor blijft hangen rond de 1200 punten. En toestellen met processoren waarvan de snelheid niet in GHz gemeten wordt, blijven vaak onder de 1000 punten.

De prestaties in de benchmark vinden wij echter minder belangrijk dan de performance van het toestel in apps, het wisselen van de ene naar de andere app en het dagelijkse gebruik. Je moet snel kunnen overschakelen naar een telefoontje of een binnenkomende e-mail, en niet in een app blijven hangen die niet wil afsluiten. Dat gaat allemaal zeer goed op de Xperia Pro.

Een 8-megapixelcamera met speciale cameraknop, HD-video tot 720fps en een muziekwidget op het homescreen: dat belooft wat. De Xperia Pro maakt alle beloftes waar. Maar er zijn wel wat kleine kritiekpuntjes.

Foto

Omnia Pro screenshot

Als je de cameraknop aan de zijkant van het toestel indrukt, duurt het ongeveer zes a zeven sconden voordat de camera-app is gestart. Dat is nogal langzaam. We vergeleken de opstartsnelheid even met die van de standaard camera-app op een HTC Desire: die is binnen twee a drie seconden gebruiksklaar. Hier kan dus wel wat verbeterd worden.

Dat gezegd hebbende, zijn we wel blij met die cameraknop. Die geeft de gebruiker de mogelijkheid om het toestel stabiel vast te houden tijdens het fotograferen; veel beter dan bij een onscreen-cameraknop.

Behalve de 8-megapixelcamera achter vinden we ook een VGA-camera aan de voorkant waarmee je moet kunnen videobellen en waarmee je ook foto’s van jezelf kunt maken. Die camera is wel van een veel lagere resolutie dan het exemplaar van de voorkant, dus veel meer dan fotootjes voor bijvoorbeeld je Facebookprofiel kun je hier niet mee maken; het is geen afdrukkwaliteit.

De camera zelf vinden we in de linkerbovenhoek van de achterkant, naast de led-flitser. Bij de neo is die midden in het toestel geplaatst wat verder niet echt nut leek te hebben; de neo is gepositioneerd als camphone en waarschijnlijk is dit daarom gedaan. De camera van de Pro doet echter volstrekt niet onder voor die in de neo. Je kunt er mooie plaatjes mee schieten en de led-flitser is tamelijk krachtig op de korte afstand. Zodat je ook in het donker op een afstand van 2-3 meter aardige foto’s kunt maken, al zijn die wel een stuk geliger en bedekt met ruis dan een foto die je buiten bij zonlicht maakt.

De camera is voorzien van gezichts- en glimlachherkenning. De camera wacht dan totdat gezicht en glimlach te zien zijn voordat er wordt afgedrukt. Zo krijg je altijd een goed plaatje, tenminste wanneer je niet meer dan één persoon op de foto zet.

Het is mogelijk om 3D-panoramafoto’s te maken met dit toestel. Helaas zijn die op het 2D-scherm van de telefoon niet zelf te bekijken, maar wij maakten zo’n driedimensionale foto en bekeken die op een 3D-computerscherm. Dat ziet er erg goed uit; het 3D-effect is weliswaar niet echt omdat er maar een camera in het toestel zit, maar vanwege de beweging (je maakt een panoramafoto door van links naar rechts te bewegen, als een soort filmpje) krijg je toch een 3D-effect.

Je kunt ook gewone panoramafoto’s maken zonder 3D. Dit vergt enige oefening, want je moet de camera in langzaam en stabiel tempo van links naar rechts (of van boven naar onder, dat is instelbaar) bewegen. Bij ons kwam het nogal vaak voor dat de camera de opname voortijdig afbrak omdat het tempo niet goed was. Gelukkig is er ook beeldstabilisatie in te stellen en dat schijnt wat te helpen. We hebben met de Pro uiteindelijk enkele hele mooie panoramafoto’s kunnen maken.

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia pro panorama

 

Muziek

De Xperia Pro is geen speciale muziektelefoon zoals de Walkmanmodellen van de fabrikant, maar je kunt hem natuurlijk wel benutten als mp3-speler. Het geluid is redelijk maar niet erg bijzonder. De muziek-app is nogal eenvoudig vormgegeven maar doet zijn werk zoals het hoort. Veel bijzonders valt er over deze functie niet te vertellen. Wil je een telefoon met bijzondere aandacht voor muziek, kijk dan liever naar de Walkmantelefoons van hetzelfde merk.

De muziekspeler heeft de bekende functies. Je kunt je muziek op allerlei manieren filteren, er zijn equalizers aanwezig en er zijn playlists voor nieuw toegevoegde muziek, muziek die vaak gespeeld wordt en muziek die nog nooit gespeeld is. Kortom, een degelijke muziekspeler met wat leuke extra’s.

De FM radio van de Xperia Pro is erg simpel opgezet en makkelijk in gebruik. In het midden is een balk waar je de frequentie kunt veranderen en aan de zijkant zit een knopje voor TrackID. Met dat programma kun je de naam van een nummer dat op staat achterhalen, wat meestal goed werkt maar soms niet. Die software kun je overigens ook onafhankelijk van de FM radio gebruiken als je bijvoorbeeld in een club bent. De kans dat de muziek dan wordt herkend, is dan wel minder omdat de opname van de muziek van mindere kwaliteit is. De ontvangst van de radio is in orde. RDS is aanwezig. Tijdens onze test kon de radio bij het zoeken naar kanalen overigens alleen BNR radio vinden, waar alle overige kanalen zijn gebleven die in Nederland in de lucht hangen is ons een raadsel. Wellicht heeft dat te maken met de beroerde ontvangst via de draad van de bijgeleverde headset.

Via een knopje bovenin kun je een nummer direct op Facebook delen, wat een leuke toevoeging is voor mensen die helemaal gek zijn van het sociale netwerk. Ook wel aardig is de toevoeging dat je een beluisterd nummer direct op YouTube kunt opsnorren. Dan heb je er nog beeld bij ook.

De muziekspeler is voorzien van een widget op een van de homescreens. Dat is een soort verkleinde versie van de app, die je kunt openen door op de widget te tikken. Maar de muziek is dus via die widget ook direct vanuit het homescreen af te spelen.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Video

Net als bij andere Xperia-toestellen valt er op filmgebied nog wel wat te verbeteren bij de Pro. Veel codecs worden ook door dit toestel niet ondersteund. Bijna al onze testfilmpjes doen het niet op dit toestel. MP4 en 3GP-filmpjes gaan redelijk, hoewel soms ietwat stotterend over het scherm, maar Mkv, DivX, Xvid enzovoorts: die krijg je niet eens te zien in de videomap van de galerij. Als je films in dit formaat wilt afspelen, kun je het beste even een videospeler in de Android Market downloaden, dan werkt het wel. Desalniettemin is het vreemd en jammer dat dit niet standaard door het toestel ondersteund wordt.

Xperia Pro screenshot

 

De filmcamera van de Xperia Pro is in staat om filmpjes op te nemen in 720p-resolutie. Dat doet hij aardig, maar niet echt beter dan de concurrentie. De HD-beelden zijn wel goed scherp en er stottert niets. Het toestel neemt op in 3GP-formaat. Het geluid is in orde. Maar het klinkt wel een beetje schel, wat geen wonder is; bijna alle telefoons delen dat euvel.

De belangrijkste taken van een smartphone zijn nog altijd bellen, e-mailen en browsen. De Pro doet deze taken naar behoren, waarbij het toestel extra aandacht geeft aan de voor zakenlui belangrijke e-mailmogelijkheid.

Telefoon

Xperia Pro screenshot

Het geluid van de telefoon is helder en duidelijk. Van het bedompte telefoongeluid dat wij ooit in de Xperia arc hoorden, is hier geen enkele sprake. Wij hebben niet meegemaakt dat gesprekken werden onderbroken of plotseling opgehangen.

De telefoonapplicatie tref je niet aan op een standaardplek op de Pro. Die staat rechts op de touchbuttonbalk. Met een tamelijk a-typisch icoontje: ernaast staat die voor de contacten, met een telefoonhoorn erop, dus je zou verwachten dat je die moet hebben om te gaan bellen. Maar dat is dus anders geregeld op de Xperia Pro, en trouwens ook op de meeste andere Sony Ericsson-toestellen. Je kunt het telefoon-icoon overigens zelf een andere plek geven als je dat handiger vindt. Wij hebben ‘m meteen links gezet.

Als je het icoontje gevonden hebt, kun je handmatig een nummer intikken. Of je kunt een contact aantikken en dan bel je ook. Je kunt ook de laatste gesprekken bekijken en een recente gesprekspartner direct vanuit die lijst terugbellen, ook voor gemiste telefoontjes bestaat die optie. Nummers die je invoert, worden vergeleken met de contactenlijst en hoef je – als het nummer daar in staat – vrijwel nooit volledig in te voeren, want na drie of vier cijfers staat het er al.

De telefoonapplicatie werkt prettig, maar wel op een erg donkere achtergrond. Die had beter wat lichter kunnen zijn naar onze smaak.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Email

Xperia Pro screenshot

Behalve de gebruikelijke Gmail- en gewone mailapplicaties zit er een derde mogelijkheid op het toestel om te e-mailen: de app Moxier Pro. Hierin kun je een Exchange-account invoeren. Hoewel deze app in de Android Market maar liefst 15 dollar kost en je hem gratis bij de Xperia Pro krijgt, ontgaat ons de meerwaarde van deze e-mailapp. Je kunt het net zo goed doen met de standaardapp voor mail, die eveneens in staat is om Exchange-accounts in te voeren. Met de ingebouwde mailapplicatie kun je ook kiezen voor het instellen van POP- of IMAP-adressen. Bij Exchange worden direct de mails ingeladen die in de account staan.

De andere manier van mailen is met Gmail. Een account daarvoor heb je sowieso nodig om een Androidtoestel volledig te kunnen benutten. Voor e-mail werkt het ook prettig.

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs. Verlies je je toestel, dan is alle informatie dus altijd nog online beschikbaar.

Browser

De Xperia Pro bevat de standaard Androidbrowser. Die brengt websites snel en goed in beeld. Het is wel een beetje een misser dat de tekst van een website zich niet automatisch aanpast aan het zoomniveau op het scherm door een pinchbeweging. Daarvoor moet je een plus of een min indrukken onderaan het scherm. Dat is een manco dat de Androidbrowser heeft, maar bijvoorbeeld HTC heeft die browser op dit punt onderhanden genomen zodat het browsen en zoomen aanzienlijk makkelijker wordt.

Voor het eenvoudige zoomwerk volstaat dubbeltikken op het scherm. Er is veel in te stellen op het gebied van cookies, popups, afbeeldingen en flash: alles kun je aan- en uitzetten. Flash is dus beschikbaar, maar als je op 3G surft kan dat het te voorschijn toveren van een pagina wel een stuk trager maken.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Applicaties

Officesuite Pro staat op het toestel voorgeïnstalleerd. In de Android Market betaal je daar dertien euro voor. Met de Officesuite kun je de gebruikelijke Word-, Excel- en Powerpoints open krijgen en bewerken. Met het ingebouwde toetsenbord wordt dat nog makkelijker gemaakt. Hoewel het natuurlijk nogal prutsen is met het kleine scherm en het kleine toetsenbord, is het toch goed dat deze functies worden meegeleverd, en ze geven de term ‘Pro’ daadwerkelijk inhoud.

Het is in principe bijvoorbeeld goed mogelijk om op de Xperia Pro een Powerpointpresentatie samen te stellen. Sjablonen zitten er bijgeleverd en omdat de teksten in deze diapresentaties altijd nogal kort zijn, is het een peuleschil om deze taak wél in de trein te verrichten. Een hele aardige toevoeging van Sony Ericsson.

Hoewel het niet echt te verwachten valt dat iemand een hele brief of Excel-sheet op zijn telefoon gaat zitten maken natuurlijk; bewerken van bestaande documenten is echter een mogelijkheid en dat is erg handig voor mensen die vaak onderweg zijn en dit soort documenten vaak moeten bekijken en bewerken.

Behalve Officesuite Pro komen we ook virusscanner MacAfee tegen op het toestel. Het Androidplatform barst inmiddels van de mal- en spyware en dit is dus geen overbodige zaak. Voorts vinden we de app Burgeralarmen op het toestel, waarvan we ons echt afvragen wat die er nou op te zoeken heeft; Timescape, 3D-album en de e-mailclient Moxier Pro. Voor navigatie heeft Sony Ericsson het nogal overbodige Wisepilot erop gezet; Google Maps staat echter ook standaard op het toestel en daarmee navigeer je net zo lekker.

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

 

Xperia Pro screenshot

Uiteraard staat er weer Timescape op het toestel. Dat is leuk om te zien maar niet handig in het gebruik. Je kunt hier je Twitter- en Facebookaccountgegevens invullen. In Timescape kun je vervolgens niet alleen op een grafisch mooie wijze de updates van die sociale netwerken in beeld krijgen op dezelfde ‘rol’ die we kennen van de galerijwidget, maar ook de belhistorie en de laatste sms-jes kun je zo snel bekijken. Nog altijd zijn wij niet zo tevreden over Timescape, omdat er twee cruciale zaken in missen. Ten eerste komen tweets en Facebook-updates niet volledig in beeld. En als je erop klikt om die toch helemaal te kunnen lezen, word je niet naar de standaard Facebook- en Twitterapplicaties gebracht die gewoon op het toestel staan, maar naar de mobiele websites van deze sociale netwerken, waarvoor je je dan weer moet aanmelden. Dat is onhandig. Beter was het geweest als Timescape een verbinding kende met de mobiele apps van de sociale netwerken.

Voor alle apps die je niet op het toestel vindt, kun je terecht in de Android Market waar er honderdduizenden te vinden zijn. Apps zijn meestal in een wip geïnstalleerd. Pas echter op met apps die je van buiten de Android Market haalt; daar kan wel eens malware tussen zitten. Ook in de Android Market is het soms flink uitkijken. Voor de meestgebruikte en populairste apps kun je in het overzicht hieronder kijken.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters