Sony Ericsson Xperia ray

De Sony Ericsson Xperia ray is eigenlijk in alle opzichten een kleine arc: dezelfde specs, net als de arc gericht op design. Alleen is het geheel, inclusief de prijs, wat kleiner. Dat klinkt leuk, maar de grote vraag is of er wel plaats in de markt is voor een dergelijk toestel.

Sony Ericsson Xperia ray hoofdfoto

 

Sony Ericsson lijkt in 2011 maar één strategie te hebben: de markt overspoelen met een groot aantal toestellen dat gebaseerd is op hetzelfde platform. En dat lijkt, behalve voor de absolute top van de markt, redelijk goed te werken. Het toptoestel van Sony Ericsson, de Xperia arc, ligt met de specificaties die Sony Ericsson voor haar 2011-lijn heeft uitgekozen toch een beetje achter op zijn segmentgenoten. Maar verder heeft Sony Ericsson een leuk assortiment aan toestellen dat ze vanwege het gebruik van precies dezelfde hard- en software makkelijk kunnen updaten en ook relatief goedkoop kunnen houden. En door verschillende schermformaten, USPs en ontwerpen toe te passen weet de producent toch een grote prijsrange te beslaan met dit ene platform.

Eerder dit jaar zagen we al de Xperia arc, Xperia neo, Xperia Play, Xperia mini en Xperia mini pro. Later dit jaar zullen daar de Xperia pro, Xperia neo V, Xperia arc S, Xperia active en Live bijkomen. En last but not least natuurlijk de Xperia ray. De vraag is natuurlijk waar die laatste dan in dit uitgebreide portfolio terecht komt. En die vraag is nog niet eens zo makkelijk te beantwoorden. Want met de neo heeft Sony Ericsson al een midrange-telefoon met alle specs van de arc en met de mini zit de producent al in het segment van kleinere smartphones. En een design-telefoon, dat was de arc al. Als je de doelgroep van de Xperia ray wilt specificeren, dan zul je dus ook op zoiets uitkomen als “design-bewuste mensen die graag een toestel willen dat niet te groot is”. En die doelgroep is natuurlijk gewoon erg klein. We zullen in deze review dus niet alleen kijken of de Xperia ray een goede telefoon is, maar ook of er überhaupt wel plek is voor een toestel als de ray.

Veel concurrenten van de Xperia ray komen van Sony Ericsson zelf en zijn hierboven al genoemd: de Xperia arc, Xperia neo en Xperia mini. Maar ook buiten het eigen portfolio liggen er robots op de loer voor de Xperia ray. De voornaamste concurrenten zijn LG’s op design gerichte Optimus Black, HTC’s strakke in aluminium uitgevoerde Desire S en Samsung’s vernieuwde topper de Galaxy S Plus.

Sony Ericsson Xperia ray

 

Sony Ericsson Xperia ray

 

Sony Ericsson Xperia ray

 

Sony Ericsson Xperia ray

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony Eircsson
Type Xperia ray
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 111x53x9,4 mm
Gewicht 100 gram
Form-factor Slate
Kleuren Blauw, rood, zilver
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3,3″
Resolutie FWVGA, 480×854 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Processor 1GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255
RAM-geheugen 512MB
Intern geheugen 1GB
Geheugenkaart MicroSD
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Unboxing

De doos die om de Sony Ericsson Xperia ray zit is weinig spannend. Het is de bekende doos die we van alle toestellen behalve de vlaggenschepen van Sony Ericsson kennen, met ook dezelfde inhoud. Dat wil zeggen dat de ray met een datakabel, een netstroomadapter en een matige headset geleverd wordt. Er zit alvast een 4GB MicroSD-kaartje voorgeladen in de telefoon, dus als je de telefoon aanschaft kun je qua geheugen voorlopig even vooruit.

Design

De Sony Ericsson Xperia ray is erg gericht op design en dat design ziet er dan ook mooi uit. Het toestel is erg strak en bouwt goed voort op het design van de Xperia mini’s. Alleen dit keer heeft Sony Ericsson het toestel wel dun weten te houden: de Xperia ray is met een dikte van 9,4mm één van de dunnere smartphones op de markt. Door het kleine scherm is ook de rest van het formaat van de Xperia ray dik in orde, waardoor de smartphone een stuk compacter is dan de gemiddelde smartphone.

Toen we hoorden dat de Xperia ray een metalen behuizing zou hebben, werden we meteen enthousiast: eindelijk stapt ook Sony Ericsson over op metaal voor haar Android-telefoons. Helaas was dat enthousiasme enigszins onterecht: de ray heeft welgeteld twee metalen stripjes in zijn body verwerkt zitten, en daar houdt het mee op. Het merendeel van de body is dus gewoon van plastic. Dat wil overigens niet zeggen dat de bouwkwaliteit van de telefoon niet goed is: het toestel zit gewoon solide in elkaar en voelt ook erg prettig in de hand. Mede door die twee kleine stripjes metaal

De ray komt in een aantal kleuren: roze, goud, wit en zwart. Daarmee heeft Sony Ericsson voor ieder wat wils, hoewel de roze versie vooralsnog exclusief bij Vodafone beschikbaar is.

Sony Ericsson Xperia ray kleuren

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Opvallend aan de Xperia ray is dat de telefoon een erg creatief notificatielampje heeft. Dat is geen saai klein puntje op de zij- of bovenkant, maar een verlichte omranding van de homeknop. En dat ziet er erg gaaf uit. Andere elementen op het toestel zijn redelijk standaard: bovenop zitten de power-knop en de 3,5mm jackingang, rechts zit de volumetoets en links zit de MicroUSB-poort. Natuurlijk vindt je op de voorkant het scherm, de secundaire camera en wat knopjes en zitten achter de primaire camera en de speaker. De geheugenkaartpoort en de simhouder zitten beiden onder de batterijklep, en ook beiden zo dat je de batterij eruit moet halen om er bij te kunnen.

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Sony Ericsson Xperia ray design

 

Scherm

De Sony Ericsson Xperia ray heeft net als een groot aantal andere Xperia’s een Reality Display, dat door een softwaretweak genaamd de Bravia Mobile Engine mooiere kleuren weergeeft als je foto’s of video’s bekijkt. Dat is ook inderdaad het geval, en zeker in zo’n situatie zijn de kleuren erg mooi. Maar ook in de gewone interface, waar de Bravia Mobile Engine niets doet, heeft de ray een heel aardig scherm. De kleuren zijn niet zo spetterend als bij een gemiddeld amoled-display, maar ze zijn wel gewoon mooi. Een ander voordeel van het scherm van de ray is, dat hij verrassend goed zichtbaar is in de directe zon.

De Xperia ray is samen met de eerste Wave van Samsung op het moment de telefoon met het kleinste WVGA-scherm op de markt, of in dit geval zelfs een FWVGA-scherm. De combinatie tussen een diameter van 3,3″ en een resolutie van 480×854 pixels zorgen ervoor dat de pixeldichtheid bij de ray zich bijna in het bereik van het Retina Display van de iPhone 4 bevindt. Met 297ppi is de ray net wat minder scherp dan de iPhone, die een scherm met een pixeldichtheid van 330ppi heeft. Maar in de praktijk merk je daar niets van en heeft de ray gewoon een haarscherp scherm.

Toetsen

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

Het toetsenbord is één van de zwakke punten van de Xperia ray, simpelweg omdat het scherm te klein is. Doordat het scherm een doorsnede van 3,3″ heeft kun je niet echt lekker typen. Zeker in portretmodus gaan er toch wel veel aanslagen mis vanwege het kleine schermpje. De spellingscontrole lost dat deels op, maar zeker niet helemaal. In landschapsmodus zijn de knoppen wel beter te behappen en kun je redelijk typen, maar echt prettig is anders.

Mochten je handen echt te groot zijn voor het qwerty-toetsenbord, dan heeft Sony Ericsson nog wel een T9-toetsenbord ingebouwd. Dat heeft wel grote knoppen, maar biedt natuurlijk niet het comfort van een qwerty-toetsenbord.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Sony Ericsson BA700
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia ray batterij

 

In de interface van de Xperia ray heeft geen veranderingen ondergaan ten opzichte van andere Xperia-modellen van dit jaar. Het toestel heeft nog steeds een vrij simpele schil over Android heen met een aantal handige toevoegingen, maar zonder veel bloatware. En dat is wat ons betreft erg prettig.

Homescreen

Er zijn er vijf homescreens en onderaan treffen we de bekende touchbalk aan, met vijf buttons. Media, berichten, het menu, contacten en telefoon zijn daar standaard op gezet, maar je kunt ze – behalve de menubutton – wisselen met snelkoppelingen naar je favoriete programma’s. Je kunt die balk dus bijna helemaal naar je eigen voorkeuren inrichten.

Dat geldt natuurlijk ook voor de homescreens, waar de vijf schermpjes ruimte bieden voor tachtig standaardformaat widgets of iconen. Maar uiteraard kun je er ook veel grotere widgets op kwijt. Sony Ericsson heeft bijvoorbeeld op een van de homescreens een mooie widget met de fotogalerij geplaatst, waar je verkleinde versies van de foto’s in het toestel met een veeg van een vinger over je scherm kunt laten rollen. Deze widget vertoont ook de filmpjes die op het toestel staan.

De widgets die Sony Ericsson heeft toegevoegd zijn mooi in stijl met het toestel, maar verder niet heel spannend. Enkele gevallen, zoals de Timescape-widget, springen eruit, maar over het algemeen is het vrij standaard.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Menu

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

Het menu is horizontaal door te zoeken. Sony Ericsson heeft het zo geregeld dat je het zelf kunt indelen op vele manieren, en dat is handig. Je kunt zelf een volgorde kiezen voor de apps die in beeld komen, of ze rangschikken op alfabet, meestgebruikt, en onlangs geïnstalleerd. Als je die laatste kiest, die standaard staat ingesteld, hoef je je niet wild te zoeken naar apps die je net uit de Android Market hebt gehaald: die staan altijd helemaal achteraan.

Een applicatie vanuit je menu op het homescreen zetten is overigens ook heel makkelijk. Als je een app even ingedrukt houdt dan komt het homescreen tevoorschijn en dan kan je de app daar neerzetten waar je wilt.

Multitasking

Dat de Xperia ray een Android Gingerbread-smartphone is wil onder andere zeggen dat je er prima mee kunt multitasken. Daarvoor zijn er twee springplanken: het notificatiecetrum en de laatst gebruikte programmalijst. Die eerste geeft een overzicht van alle programma’s die je aandacht vragen, bijvoorbeeld omdat je een nieuw berichtje hebt of omdat je iets aan het uploaden bent. Overigens komen ook zaken als gemiste oproepen hier terecht.

De lijst met laatst geopende programma’s kun je oproepen door de homeknop lang ingedrukt te houden en is precies zoals we die kennen van Android. In de lijst staan echt alleen de zes laatst geopende programma’s, ongeacht of ze nog steeds open staan of niet. Dat is dus helaas geen taakbeheerder, die moet het toestel nog ontberen. Je kunt wel iets beheren via een menuutje diep binnen de instellingen, maar dat is te omslachtig en niet erg doorzichtig als je niets van de achterliggende processen weet.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Prestaties

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

Ook in de Xperia ray is de Qualcomm Snapdragon MSM8255-chipset weer vertegenwoordigd, en ook in dit toestel is hij weer gekoppeld aan 512MB RAM. En dat levert, je raad het al, redelijk goede prestaties op. De telefoon is over het algemeen in het dagelijks gebruik gewoon snel en kan daarin prima meekomen met de concurrentie in het hogere midrange-segment. Vastlopers hebben we eigenlijk niet meegemaakt en noemenswaardige vertragingen ook niet echt.

De benchmark-score van de Xperia ray is zelfs aan de hoge kant. In Quadrant scoort het toestel zo’n 1700 punten als je geluk hebt, en daarmee laat het toestel zijn broertjes als de Xperia arc en Xperia neo achter zich. En ook toestellen als HTC’s Incredible S en Desire S en LG’s Optimus Black moeten het afleggen tegen de ray. Een goed resultaat voor een midrange-smartphone dus.

Op multimediagebied is de Xperia ray goed uitgerust. Hij heeft natuurlijk een wat klein scherm om echt goed films op te kijken, maar verder doet hij alles prima. Het Reality Display zorgt voor een mooie weergave van de eveneens mooie foto’s die uit de 8-megapixelcamera komen rollen en volledige Facebook-integratie maakt de muziek-, foto- en videobeleving nog beter voor sommigen.

Foto

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

De camerainterface van de Xperia ray is lekker functioneel en door het hoge resolutie scherm ook niet zo druk als we dat op de Xperia mini pro zagen. Het hele scherm dient als zoeker, met aan drie kanten knoppen er overheen. Het menu, dat je oproept via de menuknop of door de linker balk naar binnen te schuiven, is vrij uitgebreid en instellingen als glimlachdetectie, multi-autofocus, touchfocus, automatische scènes en witbalans zijn allemaal aanwezig. Ook kun je foto’s maken met de secundaire camera.

In de Xperia ray zit dezelfde Exmor R-sensor als in de arc, die erg goede foto’s maakte. Dat is ook bij de ray het geval. Foto’s zijn scherp, kleuren zijn meer dan voldoende en je kunt vaak binnenshuis ook nog wel mooie foto’s maken zonder dat die bewogen zijn. Zodra het begint te schemeren gaat de kwaliteit van de foto’s snel achteruit, ondanks de Exmor R sensor die dat deels zou moeten verhelpen.

De galerij van de Xperia ray is de standaard Android-galerij, die prima zijn werk doet. Ondersteuning voor Picasa was standaard aanwezig en daar worden in dit toestel nog eens je Facebook-foto’s aan toegevoegd. Je eigen albums komen in het beginscherm van de galerij terecht en als je doorklikt kun je ook reageren en ‘liken’.

Foto’s delen kan ook nog via DLNA, waarvoor een applicatie genaamd ‘aangesloten’ in het menu te vinden is. Daarmee kun je je Xperia ray tot mediaserver bombarderen en de content op een ander apparaat, bijvoorbeeld een TV met DLNA, bekijken.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray proef

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia ray vergelijking

 

Muziek

Net als de galerij, is er ook in de muziekspeler ondersteuning voor Facebook aanwezig. Direct boven het afspeelscherm zit een knopje waarmee je de muziek op Facebook kunt delen. Daarnaast is er een aparte applicatie aanwezig met muziek en filmpjes die andere vrienden via Facebook gedeeld hebben. Ook de infinity button is weer aanwezig, maar dit keer in een wat discretere vorm. Een tik op de knop levert een popup-menu op waarmee je de muziek kunt opzoeken op YouTube of Wikipedia of een songtekst of karaokevideo kunt zoeken.

De muziekspeler heeft verder de bekende functies. Je kunt je muziek op allerlei manieren filteren, er zijn equalizers aanwezig en er zijn playlists voor nieuw toegevoegde muziek, muziek die vaak gespeeld wordt en muziek die nog nooit gespeeld is. Leuke toevoeging aan het afspeelscherm is overigens dat de achtergrond de hoofdkleur van de album-art die bij je nummer hoort aanneemt. Kortom, een degelijke muziekspeler met wat leuke extra’s.

De FM radio van de Xperia ray is erg simpel opgezet en makkelijk in gebruik. In het midden is een balk waar je de frequentie kunt veranderen en aan de zijkant zit een knopje voor TrackID. Met dat programma kun je de naam van een nummer dat op staat achterhalen, wat meestal goed werkt maar soms jammerlijk mislukt. Die software kun je overigens ook onafhankelijk van de FM radio gebruiken als je bijvoorbeeld in een club bent. De slagingskans wordt dan wel minder omdat de opname van de muziek van mindere kwaliteit is. De ontvangst van de radio is gewoon goed.

De geluidskwaliteit die de Xperia ray neerzet is voor zo’n dunne telefoon opvallend goed. De speaker is niet extreem hard, maar de muziek die eruit komt is wel altijd helder, en er is nog een redelijke bas aanwezig ook. Door de meegeleverde oortjes is de muziek niet zo best, maar dat ligt er simpelweg aan dat Sony Ericsson niet echt goede oortjes meelevert. Als je eigen, goede, oortjes in de 3,5mm-ingang van de ray plugt dan klinkt hij gewoon prima.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Video

Afspelen van films op een Sony Ericsson-toestel is over het algemeen een lastige zaak. En dat geldt ook voor de ray. Veel codecs worden niet ondersteund en dus is veruit het grootste deel van onze testfilmpjes niet af te spelen. Mp4- en 3gp-filmpjes gaan wel goed, maar mkv, DivX, Xvid enzovoorts: die krijg je niet eens te zien in de videomap van de galerij. Als je filmpjes wilt kijken op de ray, heb je dus werk aan de winkel, want vrijwel alles moet door een converter worden gehaald. Of je moet een andere videospeler downloaden natuurlijk, want door de openheid van Android kun je veel oplossen.

Ook YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft en ook gewoon lekker werkt. Daar hebben we dus niets op aan te merken.

De video’s die je met de Xperia ray kunt opnemen zijn best goed. Ze bevatten, zeker op een afstand tot zo’n 5 meter, relatief veel details. Alleen contrasten heeft het toestel een beetje moeite mee zodat de lucht nog weleens overbelicht is als je met daglicht filmt. En hoewel het geluid dat de ray opneemt niet slecht is, valt het ons toch een beetje tegenover andere Sony Ericssons.

Hoewel niet alle applicaties perfect geschikt zijn voor het ietwat kleine scherm van de Xperia ray, kun je over het algemeen gewoon prima met de telefoon overweg op het gebied van apps. En dan levert Sony Ericsson ook nog eens een aantal handige applicaties zoals een office-pakket en een update-center mee.

Telefoon

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

De contactenapplicatie in de Xperia ray heeft Facebook-integratie meegekregen waardoor je bijvoorbeeld de laatste Facebook-update van je contact makkelijk kunt zien. Dat is tegenwoordig vrij standaard geworden in een smartphone, maar dat neemt niet weg dat het voor intensieve Facebook-gebruikers een leuke extra is. Verder kun je contacten natuurlijk synchroniseren met Exchange, Google of Sony Ericsson sync.

Het belscherm van de Xperia ray heeft gewoon de standaard functies, met de mogelijkheid om het toestel op de speaker te zetten en verder te bladeren door je hele telefoon. Handig als je iets op moet zoeken dus. De belkwaliteit van het toestel is niets mis mee en ook de ringtones zijn goed te horen. Het trilalarm is niet echt geweldig, maar doet wel zijn werk.

Sms’jes worden verstuurd volgens de standaard applicatie en daar is weinig op aan te merken. Je kunt makkelijk media toevoegen en zo van je bericht een mms maken, en berichten worden netjes per conversatie gesorteerd.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Email

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

De integratie met Gmail is uiteraard uitstekend. Sterker nog, als je de telefoon voor het eerst aanzet moet je of een Gmail-account aanmaken, of de bestaande account invoeren. Doe je dat, dan wordt alle informatie van je Google account automatisch met de telefoon gesynchroniseerd. De emails, maar ook de adressenlijst in Gmail, de agenda, de Google Reader en Google Docs. Voor het meeste is wel een voortdurende dataverbinding nodig, want er wordt op de achtergrond continu gesynchroniseerd. Wat wellicht een beetje overbodig is en dataverbruik en batterij kost.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, heeft een handige toevoeging gekregen van Sony Ericsson in de vorm van een splitscreen. Dat werkt niet geweldig op het kleine schermpje van de Xperia ray, maar vooral in liggende modus is het wel handig dat je aan de ene kant mailtjes kunt selecteren en aan de andere kant meteen lezen. Verder werkt ook die mailclient gewoon probleemloos.

Browser

De standaard Android browser doet zijn werk zoals het hoort. Handigheidjes hoef je hier niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Op z’n kant lezen de websites net wat lekkerder, maar de meeste mensen houden hun toestel liever rechtop en zoomen wat in.

De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten.

Flash is dus beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld ingesloten filmpjes kunt bekijken. Het werkt wel, maar je moet wel op een snel netwerk zitten en het maakt je pagina een stuk trager.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Applicaties

Allereerst heeft de Sony Ericsson Xperia ray natuurlijk een uitgebreid assortiment aan standaard Google-applicaties tot zijn beschikking. Naast apps als Gmail, YouTube en de galerij die wel al besproken hebben, vind je op de ray ook onder andere Google Maps, Google Maps Navigation, Nieuws en weer en Google Talk. Met uitzondering van die laatste allemaal erg handige apps waar je zo gratis gebruik van kunt maken.

Daarnaast heeft Sony Ericsson zelf wat handige programma’s geïnstalleerd. De eerste daarvan is natuurlijk Timescape, dat we kennen van de andere Xperia’s van Sony Ericsson. Daar komen al je binnenkomende berichtjes samen in een grafisch mooi overzicht. Potentieel is het erg mooi, maar helaas wordt je bij doorklikken meteen naar de browser gestuurd waardoor het niet erg nuttig is in de praktijk en elke social media-app uit de Market het beter doet. En dat is jammer. Verder heeft Sony Ericsson ook onder andere twee snelkoppelingen naar de downloadlocaties van een voetbal- en tennis-app geïnstalleerd en is Office aanwezig. Die Office Suite maakt het alleen mogelijk om Office-documenten te bekijken overigens, voor een versie waarmee je ook kunt bewerken moet je ruim een tientje neertellen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia ray

Voor meer applicaties kun je terecht bij de Android Market, en ook bij een applicatie die heet ‘games ophalen’. Dat is een lijstje met links naar games die Sony Ericsson je aanraadt. Daarnaast heeft Sony Ericsson een rubriek in de Android Market met aangeraden applicaties en games. Ook PlayNow is aanwezig, maar daar zijn vreemd genoeg geen apps te vinden.

Het assortiment van de Android Market is erg uitgebreid met zo’n 280.000 beschikbare applicaties op het moment. Daar zit helaas nogal wat troep tussen, waardoor het zoeken naar de goede apps een beetje lastig wordt. Desondanks is het een mooi aanbod met heel erg veel apps ertussen die wel nuttig zijn.

Een groter nadeel van de Android Market, is dat je verplicht bent om met creditcard te betalen. Google is wel bezig met betaling via premium sms, maar dat is in Nederland voorlopig nog ondenkbaar. En ook Paypal was blijkbaar te ingewikkeld voor Google om te integreren, en dat is toch wel enigszins jammer en apart. Overigens is daar een, enigszins omslachtige, oplossing voor in de vorm van de prepaid creditcards van 3vcash.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters