Sony Ericsson Xperia X1

Een klein jaar geleden schudde Sony Ericsson de wereld wakker door een eigen Windows Mobile-toestel aan te kondigen. Dit toestel was volgens velen een droom die uitkwam en een meesterlijke zet van de producent omdat ze eindelijk een keer Windows Mobile gingen adopteren.

De Xperia X1 is één van de meest gezochte toestellen op het internet van het afgelopen jaar en het toestel heeft zelfs de hype van de Apple iPhone 3G overleefd. De vraag is nu of het toestel niet te laat in de winkels ligt en of het wel zijn hoofd boven water kan houden tegenover toestellen zoals de HTC Touch Pro en de Samsung i900 Omnia.

Xperia X1

 

Lang hebben we erop moeten wachten maar dan eindelijk hebben we één van de meest gewilde apparaatjes van dit jaar in ons bezit, de Sony Ericsson Xperia X1. We mochten het toestel voor het eerst in het echt aanschouwen op Cebit 2008 in Duitsland. Onze eerste indruk was verdeeld, de één vond het een erg mooi toestel en dacht bij zichzelf: wat wil een mens nog meer in een telefoon? De ander had zo zijn bedenkingen, met name over het scherm en het toetsenbord. Ik was dan ook die persoon met zijn bedenkingen en aan mij was de eer om dit toestel aan een kritische blik te onderwerpen.

In deze review van All About Phones over de Sony Ericsson Xperia X1 nemen we een kijkje naar bijna alle facetten van het toestel. Zo zullen we ook TouchFlo 3D HD bespreken, de GPS van de Xperia X1 en natuurlijk de accuduur van het toestel.

Hieronder staan kort de belangrijkste specificaties van de Sony Ericsson Xperia X1.

De specificaties:

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia X1
Telefoon model Slide Out
Besturingssysteem Windows Mobile 6 Professional
Scherm 3″
WVGA, 800x480pixels
65.000 kleuren
Processor en Geheugen
Processor MSM7200A 400 MHz
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 512mb
Kleur
Kleuren Zilver, Zwart
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 145g
Lengte 110.5mm
Breedte 52.6mm
Hoogte / Diepte 17mm
Energie
Gesprekstijd 10u
Stand-by tijd 833u
Accu BST-41
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
Umts/hsdpa
Bluetooth 2.0
Wifi IEEE802.11 g/b
Upnp (universal plug ’n play)
(A-)gps
Usb 2.0
Multimedia
Camera 3.15MP
Video 640×480 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met rds, Visual Radio, internetradio
Audio Mp3, Aac, eaac , wma, podcasts
Videospeler mp4, 3gp
Xperia X1

 

De Xperia X1 komt in een niet al te indrukwekkende doos aanzetten. De doos is precies hetzelfde als die van andere modellen van Sony Ericsson, wat dus betekent dat er een sleeve om de eigenlijke doos zit met een mooi X1-plaatje erop en daarin vind je dan weer een doos waarin het toestel zit en de accessoires. Het geheel voelt niet indrukwekkend aan, echter als je dan eindelijk het toestel in je handen hebt dan merk je gelijk dat er erg veel aandacht is besteed aan de vormgeving van het toestel en de gebruikte materialen. Wel moet gezegd worden dat het toestel gelijk al wat zwaar aanvoelt en dit gevoel wordt niet beter zodra hij ook voorzien is van de batterij.

Echter ligt het toestel gelijktijdig ook opmerkelijk lekker in de hand. Het is precies dik genoeg om je hand eromheen te kunnen vouwen en door zijn breedte ligt hij erg prettig in je hand. Ook het schuifmechanisme van het toetsenbord en scherm voelt erg solide aan en er is geen speling te bemerken, wat een groot pluspunt is. In de doos vinden we verder een usb-aansluiting die tevens fungeert als oplader door middel van een normale stekkerverbinding die op de usb-kabel aangesloten kan worden. Daarnaast is er ook een extra stylus, die overigens erg klein en breekbaar is, aanwezig en ook een normale stereoheadset. De headset is dezelfde als die van de Walkman-serie van Sony Ericsson en beschikt dus over in-ear oordopjes. Zelf vind ik dit erg prettig aangezien hij goed zit en het geluid hierbij optimaal is. Doordat de headset aan het toestel verbonden is met een 3.5mm-plug is er ook nog de mogelijkheid om een eigen headset erop aan te sluiten. De achterklep van het toestel ziet eruit alsof hij van geborsteld staal is. Het is echter aluminium maar dit geeft het toestel wel een erg strak uiterlijk mee. De cameramodule is duidelijk zichtbaar en verder ook netjes vormgegeven samen met de LED-flits.

Xperia X1

 

Verder kun je ook een paar knoppen aan de buitenkant van het toestel vinden. Zo is er aan de rechterkant een cameraknop gepositioneerd en aan de linkerkant vinden we de speakeruitgang en de mini-usb-aansluiting. Sony Ericsson heeft hierbij niet gekozen voor zijn eigen aansluiting maar heeft HTC de opdracht gegeven om de welbekende mini-usb erop te zetten zodat het toestel voldoet aan pda-standaarden als het gaat om verbindingen. Tot slot is onder de motorkap nog een micro-sd-kaartslot te vinden. Via de website van Sony Ericsson kun je gratis een 4gb micro-sd-kaartje krijgen voor je toestel na registratie. Wederom is Sony Ericsson hier van zijn eigen standaard afgestapt want voorheen maakten ze uitsluitend gebruik van een m2 kaartje voor hun telefoons. Het is een erg goede ontwikkeling te noemen dat ook deze producent meegaat met de laatste trends op pda-gebied.

Xperia

 

Tot slot zitten aan beide zijkanten twee kleine lampjes die als statusicoontjes gelden voor het toestel. Dus wanneer het toestel aan het laden is dan gaan deze erg rustig heen en weer pulseren in de kleuren van de regenboog wat een erg mooi effect geeft. De lampjes zitten overigens erg mooi weggewerkt in het scherm en je ziet ze dan ook niet als ze niet aan staan. De lampjes geven verder aan dat je een gemist gesprek hebt, de accu van het toestel bijna leeg is of te leeg is om nog aan te gaan en dan worden ze helder rood. Wederom een erg mooi detail van Sony Ericsson bij het design van de Xperia X1.

Xperia

 

Toetsenbord:

Het schuifmechanisme van het toetsbord is erg stevig te noemen. Veel HTC-toestellen kennen erg veel speling in dit mechanisme maar de X1 heeft hier geen last van. Het voelt allemaal erg solide aan als het toetsenbord uitgeschoven is en alsnog ligt het toestel dan prettig in de hand. De verklaring waarom het toetsenbord zo stevig is, is waarschijnlijk te vinden in het feit dat het toestel niet geheel loskomt van het scherm als het uitgeschoven is. Er blijft altijd een centimeter overlapping met het toetsenbord en het scherm waardoor de twee stevig op elkaar aansluiten en dat is erg prettig voor je eigen gemoedsrust.

Het toetsenbord zelf ziet er prima uit maar is naar mijn mening niet geschikt voor mensen met grote vingers. Zo zijn de meeste toetsjes erg klein, behalve de entertoets en de spatie. De rest is ook allemaal wat afgevlakt door de producent waardoor de toetsjes niet plat zijn maar van twee kanten oplopend zijn in hoogte. Het ziet er wel erg mooi uit maar functioneel is het niet omdat het een beetje raar aanvoelt tijdens het gebruik. Het toetsenbord is overigens ook verlicht met een witte kleur waardoor het erg prettig typen is in het donker. De lichtsterkte is precies goed om te zien waar je mee bezig bent en wederom druipt de kwaliteit af van het toetsenbord door deze extra functionaliteit.

Xperia

 

Verder zitten er ook een paar toetsen onder het scherm die niet allemaal standaard zijn. Allereerst zijn er de twee menuknoppen in het zilver, deze geven slechts de opties linksonder en rechtsonder in Windows Mobile aan waarmee je in het menu navigeert. Daarnaast is er links de belknop en de X-panelknop. Hierover later meer. Aan de rechterkant is er de ophangknop die tevens fungeert als schermlockknop. Onduidelijk is waarom voor de dubbele betekenis van deze knop is gekozen omdat je het toestel door de aan- en uitknop in te drukken feitelijk ook lockt. De lockknop activeert dan ook slechts de lockfunctionaliteit van Windows Mobile en die wordt zelden gebruikt. In het midden vinden we de bevestigingtoets die tevens fungeert als muis. Door simpelweg over de oppervlakte van de toets met je duim te glijden gaat het toestel in een menu automatisch naar links, rechts, boven en onder toe. Wederom een handige functionaliteit waar veel mensen gebruik van zullen maken.

Scherm:

Toen ik een half jaar geleden de X1 voor het eerst in mijn handen had, viel het scherm mij gelijk op. Het had een aparte resolutie voor een pda en ik wist niet of ik het nou wel of niet prettig vond. Echter na een tijdje intensief met het toestel gespeeld te hebben ben ik alleen maar vol lof over het scherm. De helderheid is uitstekend, de resolutie hoog en het detail geweldig. Het is geen groot scherm en het heeft een beetje een aparte vorm echter is de achterliggende resolutie fenomenaal en dat komt erg goed naar voren als je het multimediapanel van de X1 erbij pakt. Je ziet dan de kleuren erg mooi in elkaar overlopen en er is nergens een pixel te bekennen. Overigens is dat niet helemaal waar omdat de icoontjes van sommige programma’s van Microsoft zo oud en gaar zijn dat je wel de pixels gaat zien doordat het plaatje geen hoge resolutie heeft. Echter is dit alleen maar positief voor de Xperia X1 omdat dit wederom laat zien dat het toestel erg goed in elkaar zit.
Xperia

 

De X1 heeft aan de andere kant van de speaker aan de voorkant ook een lichtsensor zitten waarmee de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast naar de ideale lichtsterkte in de omgeving waarin je je bevindt. Het scherm wordt dus automatisch donkerder en lichter als je in en uit een donkere ruimte loopt en dat is erg prettig te noemen. Ook zit er een mooi fade out-effect in het uitgaan van het licht waardoor je ogen toch net dat beetje meer tijd krijgen om zich aan te passen aan de veranderingen. Overigens gaat het draaien van het scherm als je het toetsenbord uitsteekt vlekkeloos. Bij HTC’s is vaak een kleine vertraging merkbaar maar bij de X1 opvallend genoeg niet en hij voert het commando dan ook perfect uit. Verder reageert het scherm ook goed op handmatige invoer van je vinger, je hebt dus niet altijd je stylus nodig om iets in te geven. Je hoeft hiervoor ook niet hard te drukken aangezien dit allemaal moeiteloos geregistreerd wordt door het toestel.

Xperia X1 tobo

 

Sony Ericsson kondigde gelijktijdig met de X1 ook zijn vernieuwde panelinterface voor Windows Mobile aan. De Xperia loopt op Windows Mobile 6.1 dat verder uitstekend werkt op het toestel. Vaak is Windows Mobile een beetje traag hier en daar, echter is dit op de X1 nauwelijks merkbaar en dat is opvallend aangezien toestellen als de HTC Touch Pro dit probleem nog steeds hebben en hardwarematig zijn beide toestellen identiek. Het toestel is niet geleverd met een hele lading eigen programma’s echter zit een paar standaardprogramma’s er gewoon op zoals Opera en Windows Live Messenger. Dit is allemaal prima omdat dit het toestel niet onnodig langzaam maakt doordat alle programma’s op de achtergrond constant meedraaien. Gemiddeld heeft toestel ongeveer 50mb of meer vrij voor actief geheugen, dit is relatief veel en komt allemaal ten goede van de snelheid van het apparaat.

Interface

 

Interface

 

Interface

 

Panels:

HTC heeft TouchFLo 3D, Asus heeft Asus Launcher en Sony Ericsson heeft X-Panels en als extra optie via een omweg TouchFlo 3D HD. Wat wil een mens nog meer zou je zeggen? Allereerst hebben we een stevige kijk genomen naar de veelbesproken panelinterface van de Xperia X1. Deze panels zijn op te roepen door de speciale panelknop die aan de voorkant van het toestel te vinden is. Door de knop in te drukken krijg je alle zeven de panels voorgeschoteld. Deze zijn ToDAy, Google, Radio, screensaver, multimedia, agenda, klok en radio. Verder hebben wij er ook een TouchFlo 3D HD-panel en een SPB-panel op gezet. Panels zijn via een speciale link in het optiemenu binnen te halen van de Sony Ericssonsite.

Interface

 

Interface

 

Interface

 

Zodra je voor het eerst de panels in gebruik neemt is het even afvragen wat nou precies de meerwaarde van deze “schermen” is. Echter wordt dit na een tijdje duidelijk en kun je tot de conclusie komen dat je met de panels verschillende startschermen tot je beschikking hebt en je hierdoor makkelijker kunt navigeren door je toestel om verschillende functionaliteiten op te roepen. Zie het als verschillende beginschermen en voor de mensen die met Apple OS X werken doet het waarschijnlijk denken aan “Spaces”. Zo kun je erg makkelijk switchen tussen je standaard beginscherm waar allemaal shortcuts naar programma’s op staan of je kunt TouchFlo 3D HD erbij pakken om lekker makkelijk over je scherm te navigeren.

Interface

 

Interface

 

Interface

 

De panelinterface ziet er erg leuk uit en er is zeker veel aandacht aan besteed. Zo kun je twee verschillende views weergeven namelijk in een ruitvorm en in een regenboogvorm en door er met je vinger overheen te gaan komen ze allemaal stuk voor stuk erg mooi naar voren zetten. Zodra je een panel selecteert krijg je via de haptic feedback een trilsignaal dat het panel opent. Dit gaat niet geheel vloeiend maar dit is niet irritant te noemen en het is zeker snel genoeg. De interface is soms een beetje traag in panelstand, dit is vooral het geval als TouchFlo 3D erop staat en als je de visjes aanzet die even moeten opwarmen als ze moeten bewegen.

Interface

 

Interface

 

Interface

 

De Xperia X beschikt over een FM-radio met RDS. Voor de radio is de headset vereist. Na het aansluiten van de headset werkt de radio. De radio interface is simpel maar effectief. Je kunt snel zes favoriete zenders bereiken. Met één knop kun je schakelen tussen speaker en headset. Ook is het geluid met één knop te dempen. Bovenin is de RDS zichtbaar. De radio kun je via het speciale radiopanel bereiken. Verder is er ook een multimediapanel waarin je via een erg mooie interface alle plaatjes en video’s kunt bereiken op je toestel. Dit wordt dan ook via de interface weergegeven waardoor alles een erg strak uiterlijk meekrijgt.

Interface

 

Interface

 

Interface

 

De toegevoegde waarde van de panels zit hem dus vooral in de gemakkelijke interface die Sony Ericsson via deze panels weet te bieden voor de verschillende programma’s. Daarnaast is het erg leuk en vernieuwend voor het Windows Mobile platform om een nieuwe interface te gebruiken. Het idee erachter is ook goed aangezien je zo meerdere schermen hebt waarop je programma’s kunt laten draaien. De instellingen zijn soms wat lastig te begrijpen in het begin echter werkt het allemaal prima en het is zeker een leuke toevoeging die de X1 ook een eigen identiteit geeft.

TouchFlo 3D HD:

Naast de panelinterface is er sinds kort ook de mogelijkheid om door middel van een .cab de TouchFlo 3D HD interface op je X1 te krijgen. Door dit in een panel onder te brengen heb je eigenlijk het beste van twee werelden tot je beschikking want nu kun je ook gebruik maken van de HTC-interface. Als je TouchFlo 3D HD onder een panel brengt dan duurt het opstarten van het programma wel eventjes omdat het wel een relatief zwaar programma is dat 33mb telt. Nadat de interface opgestart is kun je rustig met je vinger over het scherm swipen om naar een bepaald item te gaan. Het werkt allemaal prima en vloeiend en kan zeker gezien worden als een meerwaarde voor het toestel.

TouchFlo 3D HD

 

TouchFlo 3D HD

 

TouchFlo 3D HD

 

Het is de bedoeling dat je via TouchFlo de hele pda bestuurt. Dit werkt prima en soepel. Soms kan hij het even niet aan maar nog vaker levert hij een prima prestatie en loopt deze prachtige UI als een zonnetje. Het geheel is opgebouwd uit elf verschillende tabjes die je hieronder allemaal kunt zien. In TouchFlo 3D HD is er een extra aandelentab bij gekomen zodat je altijd je favoriete aandelen bij de hand hebt. De interface is erg prettig om mee te werken aanzien alles lekker duidelijk is. Je gaat simpelweg met je vinger horizontaal schuivend over het scherm naar het tabje dat je moet hebben. Vervolgens wordt automatisch het juiste programma geopend en kun je verder doen wat je wilt. Het geheel heeft wat weg van de iPhone, vooral het fotoalbum en de muziekspeler en natuurlijk de nieuwe aandelentab.

TouchFlo 3D HD

 

TouchFlo 3D HD

 

TouchFlo 3D HD

 

Het geheel werkt dus prima alleen duurt het opstarten van het programma wel eventjes. Ook neemt het wel wat geheugen in beslag maar dit is allemaal prima te overzien voor het toestel. Dit programma is zeker een aanrader en je kunt het dan ook terug vinden in onze downloadarea.

Muziek, Video en foto’s

De Xperia X1 is via zijn speciale multimediapanel voorzien van een nieuwe interface als het gaat om het afspelen van video’s en plaatjes. De muziek kan ook via deze interface benaderd worden echter wordt jammer genoeg Windows Media player gebruikt om daadwerkelijk af te spelen en dat is toch zonde aangezien de rest wel een geheel nieuwe en vooral frisse eigen player heeft gekregen. Het multimediapanel heeft twee verschillende kleuren afhankelijk van het tijdstip van de dag. Zo is hij overdag blauw en ’s avonds oranje. Via het panel kun je selecteren wat je wilt gaan doen: muziek luisteren, video’s kijken, foto’s bekijken of een spelletje spelen. Ook kun je via het panel je contactpersonen oproepen en bekijken. Het duurt wel even voordat het panel is opgestart en dit komt doordat het een relatief zwaar programma is gezien de eigen interface die Sony Ericsson erin heeft verwerkt.

De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in het camera-album. Het laden van het camera-album gaat snel, net als de rest van het toestel. Vervolgens kun je snel en overzichtelijk door alle foto’s bladeren. Ook als je in TouchFlo 3D zit kun je door de foto’s heenbladeren, alleen is het overzicht dan wat minder. De fotogalerij geeft alle afbeeldingen op het toestel weer zoals het hoort. Je kunt rustig door het overzicht van de foto’s heenbladeren en dit gaat allemaal erg vloeiend. De muziekspeler werkt ook heel eenvoudig echter is het zonde dat dit via Windows Media player gaat.

Het geluid is af te spelen via de speaker, deze zit bovenaan de telefoon, de meegeleverde headset of via A2DP (draadloos stereo). De meegeleverde headset heb je ook nodig indien je radio wilt luisteren. De geluidskwaliteit is prima en dankzij de Audio Booster is het geluid naar eigen wens in te stellen waardoor het muziek luisteren erg prettig is. De geluidskwaliteit uit de speakers van de X1 vond ik zeer acceptabel voor een pda. Lage tonen waren hoorbaar, dit is iets wat bij veel telefoonspeakers ontbreekt. Een groot pluspunt is natuurlijk de 3.5mm-headsetaansluiting om muziek mee te luisteren. De koptelefoon ziet er wel goed uit en is afkomstig uit de Walkman-serie waardoor er in-ear oortjes zijn bijgeleverd. Persoonlijk vind ik deze erg prettig maar mensen die dit niet vinden kunnen hun eigen headset hiervoor gebruiken.

Camera en video

In de camerasoftware is zeer veel in te stellen. De software is afkomstig van de HTC Diamond en is daaraan bijna identiek echter heeft Sony Ericsson er wel een eigen interface aan gegeven. De onderstaande afbeeldingen laten een groot deel van de instellingen zien. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Software is ook hier weer erg gelikt en het thema van de X1 is tot in de puntjes doorgevoerd. Als je een foto neemt dan gooit de X1 je scherm om naar een horizontale oriëntatie zodat je het toestel een slag moet draaien. Dit is verder niet vervelend en goed te doen want zo kun je met je duim een foto nemen en dat is wel zo prettig.

Xperia X1 Camera

 

Xperia X1 Camera

 

Xperia X1 Camera

 

Touch HD cam

 

Touch HD cam

 

Touch HD cam

 

Als je een foto maakt of hebt genomen zie je opnieuw hoe mooi het WVGA-scherm is. Alle kleuren komen levendig over en zien er prachtig uit. Ook is er bijna geen verzadiging te zien en is alles helder en met genoeg contrast weergegeven. Door één keer met je duim op het scherm te drukken krijg je het menu naar voren waarin je alles kunt instellen. Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt tussen foto’s van de nieuwe HTC Diamond en de Sony Ericsson Xperia X1.

Links: Sony Ericsson Xperia X1 | Rechts: HTC Touch Diamond

Xperia X1 Pic

 

HTC Diamond pic

 

Xperia X1 pic

 

HTC Diamond pic

 

Xperia X1 pic

 

HTC Diamond pic

 

De videokwaliteit van de Xperia is niet bijzonder goed. De camera-afbeeldingen zijn beter, waarschijnlijk komt dit doordat de videosoftware niet goed getuned is. Je kunt er wel alles netjes op zien maar een echte film wil je er niet mee maken. Hieronder is een korte demo van ons te zien.

X1 cam

 

Op de Xperia X1 is de gebruikelijke Microsoft Windows Mobile softwarebundel aanwezig. Die bestaat uit Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Pocket Internet Explorer, Live Messenger en Gedeelde internetverbinding. Naast de Microsoft-software zitten er nog een hoop extra applicaties op het toestel. Dit zijn: FM-Radio, Adobe Reader LE, Google Maps, Java, Opera Browser en Cyberon Voice Speed Dialer. Ook zit er een Handango Inhand applicatie op waarmee je software kunt kopen voor je toestel.

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Opera Mobile is de webbrowser die zijn intrede deed met de HTC Touch Diamond. De browser is een hele verademing vergeleken met Pocket Internet Explorer. Alle pagina’s worden goed weergegeven. Daarbij kan je snel een overzicht krijgen van de gehele pagina en inzoomen op het gewenste gedeelte. Om de browser in werking te zien, kun je hieronder een video en plaatje ervan vinden. Door middel van FlashLite 3.1, wederom te vinden in onze downloadsarea, kun je ook flashsites moeiteloos weergeven zoals YouTube. De browser kan filmpjes vervolgens ook in fullscreen weergeven waardoor je feitelijk een betere browser hebt dan die van de iPhone 3G. De browser werkt gewoon erg goed en vooral snel. Daarbij wordt alles prima weergegeven en is alles goed af te lezen van het scherm.

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Jammer genoeg heeft Sony Ericsson geen TomTom Mobile 7 meegeleverd met de X1, deze software hebben we er echter wel op uitgeprobeerd, zoals in het volgende hoofdstuk is te lezen. De producent heeft in plaats van TomTom gekozen voor Google maps. Google maps is erg leuk maar het grootste nadeel is dat je een actieve internetverbinding nodig hebt om het programma te gebruiken. Via Google maps kun je wel een route uitstippelen maar ermee navigeren is niet prettig aangezien je geen gewezen instructies krijgt van straat tot straat. Het programma is makkelijk te bedienen en kan ook je locatie op de kaart bepalen door middel van de ingebouwde GPS-ontvanger.

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Verder kun je ook gegevens zoals adressen en andere nuttige plekken in de buurt opzoeken. Het is een leuk programma, echter is het zeer zeker niet bedoeld om mee te navigeren want daar slaat Google de plank helemaal mis. Je kunt ook satellietweergave kiezen waardoor je een echt beeld krijgt van de omgeving. De kwaliteit hiervan is goed te nemen en het geheel ziet er netjes uit. De GPS-fix is snel, het is de vraag of dit ook zal blijken tijdens onze test met TomTom 7.

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Xperia X1 Applicaties

 

Telefonie:

De X1 is geschikt voor normale mobiele telefonie en videotelefonie. Videotelefonie heb ik niet getest. Met behulp van extra programma’s is het ook mogelijk om VoIP (Voice over IP) te gebruiken. Via de Panelsinterface kun je snel je gewenste contact selecteren om te bellen. Een andere mogelijkheid is om de Dialer te openen. Dit is snel te doen door op de belknop te duwen. De dialer heeft grote knoppen. Bovenin staan de laatste twee gesprekken om snel opnieuw te bellen. Je kunt de gewenste contactpersoon vinden door de naam van de persoon in te toetsen (Daan = 2539). Het toestel zoekt de bijbehorende contactpersonen. Een andere methode om contacten te vinden is via het adresboek. Het adresboek laat zowel simcontacten als telefooncontacten zien. Via de opties is het eventueel mogelijk om in een exchange-adresboek te zoeken. Door op een contact te klikken verschijnt informatie over de geselecteerde contactpersoon met de opties de contactpersoon te bellen, sms’en of te mailen.

Xperia X1

 

Xperia X1

 

Xperia X1

 

De telefoniekwaliteit is goed. Het is niet beter of slechter dan bij de meeste andere toestellen. Zodra je belt verschijnt de mogelijkheid de speaker te gebruiken, notities te maken, het geluid te dempen etc. De netwerkontvangst is mijn ons gevoel beter dan die van andere toestellen (Nokia N82, HTC Diamond). Ik had thuis altijd vol bereik, terwijl ik bijvoorbeeld met een iPhone 3G thuis nauwelijks bereik heb. Wat ik minder fijn vond is dat de telefoon na circa vier seconden het beeld op zwart zet. Je kunt weer terugkeren naar de telefoonfuncties door de powerknop te gebruiken. Dit is vooral erg onhandig als je een telefoniemenu door moet.

Voor SMS beschikt het toestel over threaded SMS. Bij threaded SMS wordt SMS weergegeven als een chatbericht. Bij het openen van een bericht zie je de voorgaande berichten. Voornamelijk bij een late reactie kan dit handig zijn om een sms te begrijpen.

UMTS, HSDPA en Wifi:

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

  • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
  • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 7,2Mbps voor download
  • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
  • GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten. Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS- en HSDPA-netwerken. HSDPA en UMTS zijn nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “automatisch” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS-netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met het GSM-netwerk. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel op alleen GSM-netwerken in te stellen. Dit bespaart in batterijverbruik.

Xperia X1

 

Xperia X1

 

Xperia X1

 

Het instellen van de netwerkinstellingen om mobiel internet op te kunnen, gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een programma dat automatisch de juiste netwerkgegevens instelt. De instellingen zijn zowel voor internet als MMS. Het toestel heeft bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereogeluid). In de bovenstaande afbeelding is te zien welke bluetoothprofielen de Touch Diamond ondersteunt. Dit zijn de meest gebruikelijke profielen. A2DP klinkt goed en heeft weinig haperingen. Naast A2DP zware programma’s draaien is echter af te raden. Het geluid gaat dan wel stotteren.

Naast UMTS is het ook mogelijk om internet op te gaan via WiFi. Het WiFi-signaal is erg goed. Het batterijverbruik bij gebruik van WiFi viel heel erg mee. WiFi verbruikt in verhouding wel veel vermogen van de batterij. Het beste is om WiFi alleen te gebruiken indien het echt nodig is. Zodra je WiFi aanzet volgt een scherm waarbij je kunt kiezen met welk netwerk je wilt verbinden. Indien een bekend netwerk in bereik is, zal het toestel zich direct aanmelden op het beschikbare netwerk.

Om alle verbindingsmogelijkheden compleet te maken bezit het toestel ook GPS. GPS is noodzakelijk voor positiebepaling. Sony Ericsson levert geen navigatiesoftware mee. Wel zit op het toestel Google Maps waarmee je kunt bekijken waar je bent. De eerste GPS-fix (cold fix) duurde circa een minuut wat opvallend snel is. De keren daarna was de GPS-verbinding binnen 20 seconden actief. De GPS-ontvanger ontvangt relatief veel satellieten. Binnen in huis konden we tot 11 satellieten ontvangen. De Tytn2 bleef steken bij 7 satellieten en de Nokia N82 bij 6 satellieten.

TomTom Mobile 7

 

TomTom Mobile 7

 

TomTom Mobile 7

 

Om snel Bluetooth, WiFi en de telefoon aan en uit te zetten levert Sony Ericsson HTC’s CommManager mee. Via de CommManager is het mogelijk om met een simpele klik een communicatieservice aan of uit te zetten.

Xperia X1

Veel mensen vroegen zich af hoe het toestel zich staand zou houden op zijn batterij. Over het algemeen zijn we zeer positief over de batterij; deze gaat lang mee. We hebben de batterijcapaciteit van het toestel op verschillende manieren getest. Zo hebben we het toestel drie dagen lang zo min mogelijk gebruikt. Het toestel hield het moeiteloos vol, met nog twee streepjes van de batterij over, wat een prima prestatie is. Verder hebben we een dag lang het toestel intensief gebruikt door WiFi constant aan te hebben en gebruik te maken van HSDPA via Vodafone. Daarnaast is er ook nog even genavigeerd om TomTom 7 te testen en het resultaat van die dag was wederom dat er nog twee streepjes over waren. We konden het toestel de volgende dag nog steeds gebruiken, uiteraard wel onder normaal gebruik. Het toestel gaat dus opmerkelijk lang mee voor een pda en dat is erg positief.

Om te kijken of TomTom 7 overweg kon met de resolutie van de X1 hebben we een trial op het toestel gezet met de gratis map van Amsterdam. Het opstarten van TomTom gaat niet vlekkeloos aangezien het programma moet omschakelen naar een geschikte resolutie, echter als hij eenmaal aanstaat dan werkt het perfect en komt wederom de resolutie van het scherm naar voren die echt fenomenaal is. Alles ziet er prima uit en wordt prachtig weergegeven door TomTom. De GPS-fix is opvallend snel, binnen een minuut, en het programma werkt ook erg snel. Alleen tijdens het selecteren van een route wordt de tekst soms wat apart weergegeven. Toch is dit zeer zeker overkomelijk en TomTom 7 is een prima aanrader voor de Sony Ericsson Xperia X1.

TomTom Navigator 7

 

TomTom Navigator 7

 

TomTom Navigator 7

 

TomTom Navigator 7

 

TomTom Navigator 7

 

TomTom Navigator 7

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters