Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Een maand geleden hebben we al een review geschreven over de Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Ook toen was al bekend dat naast de ‘gewone’ X10 Mini er ook een pro-versie zou komen. Inmiddels hebben wij ook de pro-versie bekeken. Deze is in vele opzichten hetzelfde als de gewone X10 Mini.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro hoofdfoto

 

De Xperia X10 Mini Pro valt net als de X10 Mini binnen de XPERIA-lijn van Sony Ericsson en maakt daarnaast ook nog deel uit van de ‘Fabulous Five’. De XPERIA-lijn van Sony Ericsson werd ooit begonnen door de Xperia X1, waarna het eigenlijk een tijd stilgelegen heeft. Sinds september is de Xperia-lijn weer opnieuw begonnen met de X2 en later de Xperia Pureness, X10, X10 Mini en X10 Mini Pro en hiermee is de lijn eigenlijk een beetje tot het premium-merk van Sony Ericsson gebombardeerd, hoewel die vlieger niet helemaal opgaat voor de X10 Mini en Mini pro. Deze zijn respectievelijk met een prijs van €250,- en €260,- namelijk erg betaalbaar en dat de toestellen binnen de lijn vallen heeft er wellicht mee te maken dat het verwanten zijn van de X10. De Fabulous Five moeten Sony Ericsson dit jaar de meeste winst gaan bezorgen en het zijn eigenlijk dé Sony Ericsson-telefoons van dit jaar. Naast de Xperia X10 Mini Pro vallen ook de Xperia X10, Vivaz, Xperia X10 Mini en Vivaz Pro binnen deze lijn. De X10 Mini Pro is misschien het beste te plaatsen bij de kleine smartphones met Qwerty zoals de N97 mini van Nokia. Toch zijn ook met dit toestel de verschillen enorm omdat de X10 Mini Pro nog echt een slag kleiner is en Android natuurlijk nog een heel nieuw scala aan mogelijkheden opent.

Sony Ericsson X10 Mini Pro

 

Sony Ericsson X10 Mini Pro

 

Sony Ericsson X10 Mini Pro

 

Sony Ericsson X10 Mini vs X10 Mini Pro

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia X10 Mini Pro
Besturingssysteem Android 1.6
Ontwerp
Afmetingen 90x52x17mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Slider
Kleuren Zwart; Wit (Pearl White); Rood
Scherm
Diagonaal 2,6″
Type TFT
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 600MHz Qualcomm MSM7227
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 128MB
Energie
Gesprekstijd 240 minuten
Standby-tijd 360 uur
Accu 970mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas ?
Google Maps Ja
Navigatie Wisepilot, 1 maand; Google Maps Navigatie
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market, PlayNow
Muziekwinkel PlayNow
Exchange RoadSync
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Ja
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

De X10 Mini Pro komt in een klein rechthoekig doosje dat strak vormgegeven is. Het ziet er allemaal mooi uit en als je de doos opent krijg je de telefoon te zien op een kartonnen ondergrond. Onder dit plateau zitten alle accessoires, in het geval van de Xperia X10 Mini Pro een headset en USB-lader, welke overigens binnen de GreenHeart-lijn valt en dus zuiniger is als de telefoon niet geladen wordt maar de lader wel in het stopcontact zit. De X10 Mini Pro wordt ook met een 2GB MicroSD-kaartje geleverd, wat gezien de prijs een prima keuze is wat ons betreft. Verder is de doos afgezien van een aantal boekjes leeg. Voor de prijs van de telefoon zijn we echter zeker tevreden met het pakket en de redelijk goede oortjes en zuinige lader zijn een leuke extra.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

De X10 Mini Pro is qua design net als de X10 Mini afgeleid van de oorspronkelijke X10. De lijnen en vormen zijn ondanks de andere afmetingen dan ook duidelijk herkenbaar en SonyEricsson heeft de toestellen niet voor niks binnen dezelfde serie geplaatst. Qua vormgeving lijkt het toestel heel erg op zijn broertje zonder Qwerty. Het is ook een klein toestel. Het nadeel is dan ook dat het toestel wat onhandig vasthoudt. Viel de dikte bij de gewone X10 mini al op, bij de pro is dit nog iets erger. Het is dus erg duidelijk dat je een telefoon in je broekzak hebt, en dit kan soms wel storend zijn. Als laatst viel ook bij de Pro op dat deze kraakt bij het gebruiken. Als je het qwerty toetsenbord gebruikt om te typen dan heb je bij elke toetsaanslag een krakend geluid. Dit is meestal natuurlijk niet erg, maar kan in een stille toch vervelend zijn. Toch blijft het toestel ondanks alles leuk om te zien, het valt op dat er over het uiterlijk nagedacht is.

De X10 Mini Pro is in drie kleuren leverbaar. Zwart, Pearl White en Rood. Het toestel ziet er in alle kleuren leuk uit, maar wat opvalt is wel dat het eigenlijk alleen de achterkant is die een andere kleur krijgt. De basiselementen (voorkant en zijkanten tot aan het toetsenbord) blijven gewoon glanzend zwart met een wat chique uitstraling. Wel heeft het zwart glanzende plastic als nadeel dat alle vingers die je er op zet gelijk zichtbaar blijven.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro voorkant

 

De voorkant van de X10 Mini Pro is eigenlijk in het geheel gelijk aan die van de X10 mini. Hij is natuurlijk vooral bezet door het redelijk kleine touchscreen. Daaronder zitten drie knopjes, compleet met icoontje erboven. Tussen deze twee elementen zit nog het Xperia-logo ingeklemd en naast dat logo vinden we boven het scherm de tekst ‘Sony Ericsson’. Net boven dat logo zit een gleuf met de speaker en de proximity-sensor erin en de lichtsensor ernaast.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro voorkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro voorkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro voorkant detail

 

De achterkant van de X10 Mini Pro is ook bijna identiek als die van de X10 Mini en loopt dankzij de human curvature in een lichte kromming, waar je overigens weinig van merkt. Bovenin zit de cameralens met daarnaast de speaker en eronder een klein rond ledje. Lager zitten eveneens een aantal logo’s, namelijk die van Sony Ericsson en het Xperia-logo. De gebruikte soort plastic hangt af van de cover die je op je toestel hebt gezet, zo is de roze cover van glanzend plastic dat een beetje goedkoop aanvoelt, terwijl de zwarte cover van hoogwaardig mat soft-touch-plastic gemaakt is. Het grote verschil met de achterkant van de X10 Mini is dat de logo’s zo geplaatst zijn dat ze rechtop staan als je het qwerty-toetsenbord gebruikt, en dus dwars als het toestel is ingeschoven.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro achterkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro achterkant open

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro achterkant detai

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro achterkant detai

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro achterkant detai

 

De rechterkant van de X10 Mini is met twee knopjes uitgerust: een dubbele volumetoets en net daaronder de cameratoets. Verder is deze zijde egaal uitgevoerd in de kleur van de gebruikte cover. De linkerkant is bijna helemaal leeg en is alleen maar gebruikt om de micro-usb connector te plaatsen.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro linkerkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro rechterkant

 

De bovenkant van de X10 Mini Pro is ook redelijk clean en bevat alleen een knopje om het toestel aan of uit te zetten en de 3,5 milimeter jackingang. Ook de onderkant van het toetsel is redelijk leeg met alleen een plaats om een draagkoordje te bevestigen en een gaatje voor de microfoon. De andere poorten, voor je geheugenkaartje en je simkaart, zitten onder de batterijklep van de telefoon verstopt. In tegenstelling tot de X10 Mini, is bij de Pro de batterij wel te vervangen.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro bovenkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro onderkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro zijkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro zijkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro zijkant detail

 

Scherm

Het scherm van de X10 Mini Pro is het zelfde scherm als bij de X10 mini is met een doorsnede van 2,55″ voor een touchscreen erg klein te noemen, maar vanwege de aangepaste UI van Sony Ericsson levert dat tijdens het gebruik weinig problemen op. Het schermpje zelf is een kwalitatief redelijk goed TFT-exemplaar dat 16 miljoen kleuren kan weergeven. Deze kleuren worden goed weergegeven en zijn intenser dan op veel andere TFT-schermen. Het scherm heeft echter wel last van een vreemde, blokkerige weergave. Dit zou kunnen komen door de relatief lage QVGA-resolutie, maar zo ziet het er niet uit. Het lijkt er eerder op dat het aantal kleuren van het scherm laag is waardoor hij op een blokkerige manier gradiënten weergeeft, maar ook dat is niet logisch omdat het menselijk oog veel minder dan 16 miljoen verschillende kleuren kan onderscheiden. Wat het ook is, erg storend kunnen we het niet noemen. Onder direct zonlicht presteert het scherm van de X10 Mini Pro iets onder gemiddeld, maar zo erg als veel moderne amoled-schermen is het niet en je kunt er nog mee werken met een beetje moeite.

De touchlaag die over het scherm van de X10 Mini Pro ligt is een capacitieve en hij reageert erg goed. Hij reageert op de kleinste aanrakingen en de standaard handelingen zijn dan ook geen probleem. Jammer is dat de X10 Mini Pro geen multi-touch ondersteund, wat later problemen kan gaan opleveren bij de applicatie-ondersteuning. Nu is het echter nog geen probleem en mis je alleen een aantal handigheden, zoals pinch-zooming in de browser.

Toetsen

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro qwerty

Bij de toetsen zit hem natuurlijk het allergrootste verschil met de X10 Mini. Waar je bij de mini moeite kan hebben met sms’en en nummers draaien op het scherm, is er bij de Pro het qwerty-toetsenbord wat uitkomst biedt. Ook al moet gezegd worden dat door de kleine omvang van het toestel ook het toetsenbord vrij klein is. Als je een beetje dunne vingers hebt en rustig typt geeft dit in het gebruik over het algemeen geen problemen, maar als je wat dikkere vingers hebt of net iets te gehaast wilt zijn gaat het wel eens mis.

Verder heeft het toetsenbord achtergrondverlichting die automatisch aan gaat als je in een donkere omgeving komt. In het donker is deze verlichting erg duidelijk. Er ontstaat echter wel een probleem bij lamplicht als het twijfelachtig is of er verlichting nodig is. Het toestel kiest er dan vaak voor om de verlichting al aan te doen. Dit geeft met het blauw/grijze licht achter een zilvergrijs toetsenbord dan problemen met de leesbaarheid van de toetsen.

Naast het Qwerty toetsenbord heeft de X10 Mini Pro drie hardwareknopjes op de voorkant, die hetzelfde zijn als die van z’n grotere en kleinere broer. Helemaal links zit de menuknop, in het midden de home-knop en rechts is de terug-knop te vinden. Deze knopjes zijn groot genoeg en geven een goede feedback, waardoor ze prima in gebruik zijn. Ook de knopjes op de zijkanten, de cameratoets en de volumetoets, werken prima. De aan- en uit-knop op de bovenkant van de telefoon is echter wat minder fijn, aangezien hij redelijk smal is en niet boven de behuizing uitkomt. Je zult dan ook niet de eerste zijn als je bij het indrukken van de knop op de plastic bovenkant van de telefoon drukt en niet op de knop zelf.

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro draait in principe op Android, maar in het dagelijkse gebruik is daar weinig van te merken. De interface heeft een complete make-over gekregen en lijkt totaal niet meer op de bekende Android UI. Natuurlijk zijn er nog wat elementen van het systeem van Google te herkennen, maar de four-corner-UI van Sony Ericsson zelf overheerst het geheel toch wel. In dit hoofdstuk zullen we deze nieuwe interface, die we nog vaak zullen terugzien, bespreken.

Standby

Het standby-scherm van de X10 Mini Pro lijkt op dat van Android, maar kan maar één widget per scherm weergeven. De snelkoppelingen, contacten en favorieten op het standby-scherm vallen hiermee weg en dat is erg jammer. Een voordeel is dat je een zo goed als onbeperkt aantal standby-schermen tot je beschikking hebt dus te weinig ruimte voor al je widgets zul je niet krijgen. In de vier hoeken van het standby-scherm staan vier zelf te kiezen programma’s, die overigens niet meer in het menu te vinden zijn als je ze ingesteld hebt als snelkoppeling in één van de vier hoeken. Hiermee zijn onze gevoelens over de standby-schermen van de X10 Mini Pro niet geheel positief te noemen, aangezien we de snelkoppelingen, contacten en browserfavorieten toch wel missen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Menu

Ook het menu van de X10 Mini Pro heeft een extreme make-over gekregen en bestaat uit een aantal rasters van 3×3 programma’s. Deze zijn uiteraard helemaal zelf in te delen en tijdens het indelen van het menu kun je ook de vier snelkoppelingen op het standby-scherm van de telefoon kiezen. Zoals gezegd komen deze echter niet meer terug in het menu, wat een flinke misser is wat ons betreft omdat het menu gewoon alle programma’s zou moeten bevatten. Verder werkt het menu, mits je hem goed ingedeeld hebt, wel goed.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Applicatiemenu

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Bij de meeste Android-toestellen is het applicatiemenu een saaie witte popup die soms totaal niet bij de verder mooi aangepaste interface past. Sony Ericsson heeft dit in de X10 Mini Pro beter gedaan en het applicatiemenu bestaat nu uit een popup met een variërend aantal lange knoppen boven elkaar die mooi in stijl zijn met de rest van de interface. Zoals altijd word het menuutje via de menutoets opgeroepen en dat kan even wennen zijn als je geen Android-telefoons gewend bent. Inmiddels is dat geen probleem meer voor ons, maar ook binnen het team van All About Phones was het bij de eerste Android-telefoons die we in handen kregen even zoeken naar de extra opties bij een programma. Dat is echter geen probleem van de X10 Mini Pro an sich en eigenlijk is het na een paar dagen gebruik helemaal geen probleem meer. Uiteindelijk werkt het dan ook best goed en de aanpassingen van Sony Ericsson zijn er mooi bij.

Multi-tasking

Zoals bij elke Android-telefoon kun je probleemloos multi-tasken met de X10 Mini Pro, alleen is er geen echte taakbeheerder aanwezig. Wat je wel bij het toestel vindt is een menuutje met de zes laatst gebruikte applicaties, wat meestal voldoende is. Het vervelende hiervan is wel dat je niet kunt kiezen om alles af te sluiten en hoewel Android applicaties die lang niet gebruikt worden vanzelf afsluit, kan het toestel er soms wel traag van worden. Daarnaast zou het voor het overzicht wel fijn zijn om een taakbeheerder te hebben. Natuurlijk kun je via de Android Market wel een taakbeheerder downloaden, maar we vinden eigenlijk dat dit gewoon in Android aanwezig moet zijn.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Prestaties

De X10 Mini Pro werkt op een 600MHz-processor en daarmee is hij voor standaard handelingen dankzij zijn kleine schermresolutie ontzettend snel. Navigeren door de interface gaan sneller dan bij zijn grote broer en menig ander Android-toestel, maar bij zware applicaties is het toestel uiteraard iets minder snel. Dat is echter geen probleem en in combinatie met het kleine aantal vastlopers dat we met de X10 Mini Pro ervaren hebben zijn we erg tevreden over de prestaties van het toestel.

Muziekspeler

In tegenstelling tot zijn grote broer heeft de X10 Mini Pro geen mediascape en dus een losstaande muziekspeler. Deze is overgens wel helemaal in dezelfde stijl als de mediascape van de X10 en ook de infinite-button is aanwezig. Als je op deze drukt kom je in een schermpje in landschapsmodus waar meer informatie over de artiest te vinden is. Als je op het omgeklapte hoekje klikt komt hetzelfde schermpje voor YouTube tevoorschijn en nog een druk op het losse hoekje brengt je bij gerelateerde nummers in de PlayNow-winkel. Hiermee heb je alle gerelateerde informatie binnen handbereik en het is een leuke manier om nieuwe muziek te vinden. Het afspeelscherm bestaat uit een grote albumart in het midden en drie ronde knoppen daaronder. Deze zijn uiteraard voor de bediening en worden nog wat lager vergezeld door een balkje dat de voortgang aangeeft. Bovenin zitten in de twee hoeken twee ronde knopjes waarmee je de huidige afspeellijst en de muziekbibliotheek kunt oproepen en daarmee houden de functies van de muziekspeler ook meteen op. Een equalizer is niet aanwezig en afgezien van de ‘shuffle alles’ knop in de bibliotheek zijn zelfs een shuffle- en herhaalmodus niet op het toestel te vinden. De interface straalt echter wel simplicity uit en voor een toestel in dit segment zijn de tekortkomingen overkomelijk en is simplicity misschien wel belangrijker.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

De kwaliteit van de speakers in het toestel is opvallend goed. De bas is erg goed te noemen voor een telefoon en het geluid is daarnaast lekker helder. Heel hard geluid komt er niet uit, maar ook op het maximale volume klinkt hij nog goed en dat is belangrijker dan die paar decibel extra wat ons betreft. Door de headset komt er ook redelijk goed geluid uit de X10 Mini Pro, maar jammer is dat dit niet te tunen is middels een equalizer.

FM-Radio

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Een andere belangrijke verandering ten opzichte van de ‘grote’ X10 is dat er in de professionele mini-versie wel een FM radio aanwezig is. Ook hier staat simplicity voorop en zijn de functies beperkt. De kern van de applicatie wordt gevormd door een grote verticale balk waarop, nadat je de boel gescand hebt, alle beschikbare frequenties te vinden zijn. Zo’n frequentie selecteer je door er simpelweg op te klikken en direct nadat je dat gedaan hebt komt er een knopje naast te staan waarmee je de zender tot favoriet kunt bombarderen. Als je dat eenmaal gedaan hebt dan kun je door de pijltjes die in de twee rechter hoeken van het scherm staan door je favorieten bladeren en dit werkt allemaal heel makkelijk. RDS is ook beschikbaar in de vorm van een paar kleine lettertjes naast de frequentie in de balk en hiermee is de radio niet uitgebreid, maar wel compleet en ontzettend gebruiksvriendelijk.

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Natuurlijk is de X10 Mini Pro ook uitgerust met het programma TrackID, al tijden Sony Ericsson’s trots. Een aantal jaar geleden introduceerde Sony Ericsson dit muziekherkenningsprogramma op haar telefoons en langzamerhand heeft iedereen het overgenomen. De TrackID in de Xperia X10 Mini Pro is aangepast naar de graphics van het toestel en functioneel enigszins anders dan van andere toestellen. Als je een nummer herkend hebt kun je hem direct downloaden uit PlayNow, meer functies zoals we die van de X10 kennen zijn niet beschikbaar. Zoals altijd gaat het herkennen via de database van Gracenote en de meeste populaire nummers worden dan ook wel herkend. Wat minder bekende nummers, die eigenlijk belangrijker zijn voor een dergelijke applicatie, worden niet altijd herkend helaas.

Video Playback

De X10 Mini Pro heeft een eigen videospeler die opnieuw ontzettend simpel is. Als je hem opent krijg je een lijstje met beschikbare filmpjes te zien, die je kunt afspelen door erop te drukken. Daar houdt de functionaliteit van de speler ook mee op en daarmee is de speler wel wat karig. De beperkte video-ondersteuning maakt dit af. Het toestel kan namelijk mp4- en 3gp-filmpjes afspelen in een resolutie kleiner dan 720p en that’s it. We zijn dus niet echt tevreden over de video-functionaliteiten van de X10 Mini Pro, maar gezien het segment van het toestel en het kleine schermpje vergeven we Sony Ericsson dit.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Foto

Ook de camerainterface van de X10 Mini Pro bestaat uit een scherm dat in de vier hoeken van het scherm wat knoppen heeft. Ook her geldt weer simpel maar niet uitgebreid en naast de vier hoeken, die staan voor flits, galerij, foto/video en scènes, zijn er dan ook geen functies aanwezig. Geo-tagging is er wel, maar dat kun je alleen bedienen door de locatieservices op je toestel helemaal aan of uit te zetten. De interface werkt verder wel heel simpel en prettig, maar iets meer functies had wel gemogen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

De foto’s die de X10 Mini Pro weet te schieten zijn heel aardig. Indoor hebben foto’s een beetje last van bewegingsonscherpte, maar buiten hebben de foto’s mooie, weliswaar een beetje over-the-top, kleuren en lekker wat detail. Ook de ruis is mooi onderdrukt gebleven en we zijn dan ook dik tevreden met de camera van dit toestel.

Camerasample Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Camerasample Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Video

Sony Ericsson heeft wat filmpjes betreft nooit echt goed te boek gestaan, maar met haar Vivaz heeft het bedrijf een goede stap gezet en hoewel de X10 Mini Pro een stapje terug is zijn ook de filmpjes van het toestel best oké. De VGA-filmpjes worden met een framerate van 30fps geschoten en zien er redelijk uit. De kleuren zijn een beetje té levendig en veel licht is een probleem, maar als het licht wat minder is dan zijn er redelijk veel details in de filmpjes aanwezig en zijn ze overall redelijk goed.

Galerij

Onder het kopje album in het menu heeft de X10 Mini Pro een enigszins beperkte galerij beschikbaar. Heb basisscherm bestaat uit een raster van 3×4 thumbnails van je laaste foto’s en video’s. Deze zijn overigens opgedeeld per maand, waarbij de maand over elke eerste thumbnail van de maand komt te staan. Als je een thumbnail aanklikt krijg je de afbeelding groot te zien met de bekende four-corner knopjes erbij. In dit geval zijn het er maar drie, die dienen om de foto te verwijderen, te uploaden of verzenden of in te stellen als achtergrond. Ondanks het gebrek aan multi-touch is de zoom-functie erg slim bedacht. We kenden het al van Samsung, maar hier werkt het een stuk beter dan bij bijvoorbeeld de Jét. Het idee is dat je je vinger even op het scherm houdt en dan naar beneden schuift om uit te zoomen en naar boven om in te zoomen. Dit werkt erg lekker en is een mooie oplossing, hoewel hij wel in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht hoort.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro heeft een, voor Android-begrippen, aparte schermresolutie met zijn QVGA-schermpje en daarmee was er wat te doen over niet ondersteunde applicaties in de Android Market. Daar zullen we later nog even op terug komen, maar in ieder geval kunnen we al vertellen dat er genoeg op het toestel staat waar je jezelf de eerste tijd mee kunt vermaken. Ook uit die categorie zullen er enige apps langskomen in dit hoofdstuk.

Android Market

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle beschikbare applicaties mooi overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten.

De Android Market zelf is inmiddels gevuld met meer dan 100.000 applicaties, maar voor de X10 Mini Pro zijn er vanwege zijn aparte resolutie een stuk minder aanwezig. Dat betekent trouwens niet dat er veel belangrijke applicaties missen en je hebt nog steeds tienduizenden apps waar je uit kun kiezen, maar er zijn wel een aantal applicaties die de X10 Mini Pro moet missen ten opzichte van andere Android-telefoons. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Timescape

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

In tegenstelling tot Mediascape, is Timescape wel gewoon beschikbaar in de X10 Mini Pro. De applicatie is iets minder uitgebreid dan die van de grote broer van het toestel en is met de four-corner UI een beetje aangepast naar de grootte van het scherm, maar in essentie is het nog allemaal hetzelfde.

De basis van Timescape is een aantal ‘Splines’, die staan voor veel zaken op het toestel. Er zijn Splines voor gemiste oproepen, berichten, Twitter, Facebook en Hyves en er is een grote ‘hoofd-Spline’. Hier wordt alle informatie van de Splines samengevoegd op chronologische volgorde. Je kunt eventueel één of meer Splines weglaten of gegevens van één of meerdere Splines niet in de hoofd-Spline weergeven. Een Spline bestaat uit een aantal tegels die in een lichte bocht onder elkaar gerangschikt zijn. De middelste tegel komt wat groter naar voren en daarop kun je meer informatie lezen. In tegenstelling tot bij de X10 zijn de verschillende Splines via een knopje te benaderen en kun je dus niet tussen de verschillende informatiestromen heen en weer schuiven. De mooie animaties hier ontbreken dan ook. Iets anders wat ontbreekt is de infinite-button. Wel kun je, mits gekoppeld, naar de contactpagina gaan, waar op zijn beurt weer een infinite-button te vinden is. Deze geeft alle communicatie met die persoon in Timescape weer. Op ons toestel ontbrak Hyves-ondersteuning overigens, dus die zul je in de screenshots niet terug zien komen. Nederlandse retail-toestellen krijgen dit wel, mocht je de telefoon via een webwinkel kopen die hem importeert dan zal hij deze functie ook missen.

Behalve de informatie op je Splines lezen, kun je ook zelf updates posten. Dit doe je via de menuknop en dan kun je Hyves, Twitter en Facebook tegelijk updaten. Natuurlijk kun je ook één of meerdere netwerken links laten liggen, via de knop ‘services selecteren’ die verschijnt als je een update typt. Een druk op een geselecteerde tegel brengt je daarnaast naar de betreffende applicatie, of in het geval van Twitter, Facebook en Hyves naar de betreffende site in de browser. Dit is jammer, aangezien het toch wel erg makkelijk en een stuk sneller zou zijn geweest als je in Timescape direct kan antwoorden, profielen bekijken, directe berichten sturen enzovoorts. Dit gaat nu allemaal via de browser en dat ziet er niet alleen veel minder strak uit, het is ook nog eens trager. Wel worden een aantal 3rd party programma’s ondersteund waar je de tegels naar kan doorsturen, zo kun je bijvoorbeeld bij het drukken op een twitter-tegel Twidroid openen in plaats van de browser.

Over het algemeen zijn we zeker over het concept van Timescape erg te spreken. Echt alles komt er samen en het is nog makkelijk uit elkaar te houden ook en dat hebben we bij nog geen andere producent gezien. De uitwerking is echter wat minder, want zeker met betrekking tot Hyves, Twitter en Facebook is Timescape wel erg beperkt. Als Sony Ericsson hier een volledige social-networking-client van zou maken dan zou de applicatie helemaal geweldig zijn, maar het begin is er alvast.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

RoadSync

Dat de X10 Mini Pro niet op Android 2.x draait maar op versie 1.6 brengt als gevolg met zich mee dat er geen standaard synchronisatie-functie is voor Exchange. Bij de X10 had Sony Ericsson dat opgelost met Moxier, de X10 Mini Pro krijgt in plaats daarvan RoadSync mee. Het idee is precies hetzelfde: je voert je gegevens in en krijgt dan in speciale RoadSync-applicaties je mail en agenda binnen. De mail-applicatie is overzichtelijk en handig en dat geldt ook voor de agenda-app, die overigens een exacte kopie is van de standaard agenda van Android. Een voordeel van RoadSync boven Moxier is dat je contacten wel gewoon in de telefoon terecht komen, waardoor je de integratie met onder andere Timescape niet misloopt. Ideaal is het nog steeds niet, maar het is een redelijke oplossing en best uit te houden die laatste maanden tot het toestel een update naar Android 2.1 krijgt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

WisePilot

Net als een groot aantal andere Sony Ericsson-telefoons, komt de Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro met een licentie voor één maand van WisePilot, een bekend navigatieprogramma voor eigenlijk alle platforms. Een nadeel is dat WisePilot kaarten van internet haalt en dus niet zonder internetverbinding gebruikt kan worden, waardoor het programma als navigator in het buitenland, waar je hem het meeste nodig hebt, zo goed als onbruikbaar is. Mocht je het programma daar wel gebruiken, dan kunnen de kosten vanwege de hoge roaming-tarieven weleens hoog oplopen. De GPS-ontvanger in de X10 Mini Pro is ontzettend snel te noemen; zelfs voor de eerste keer was de fix binnen een minuut gevonden en ook binnenshuis gaat het vinden van een fix soepeltjes.

WisePilot zelf heeft een mooie interface die bedient wordt met grote knoppen en dus ook in een houdertje makkelijk te bedienen is. Daarnaast ziet alles er strak uit en zijn er heel wat extra services aanwezig, zoals flitsers, verkeersinformatie en zelfs het weerbericht. Ook een ingebouwde bedrijvengids en telefoongids zijn van de partij, alleen werken die momenteel alleen voor Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland. Het navigatiescherm ziet er strak uit en bevat de meeste informatie en mocht je meer willen weten dan zijn er ook nog wat uitbreidingen zoals een erg uitgebreide rittencomputer. Ook POI’s zijn natuurlijk van de partij, hoewel er redelijk wat in de database ontbreekt. Ondanks dat zijn we erg tevreden over WisePilot en de GPS-functies van de X10 Mini Pro, alleen is het jammer dat de meegeleverde licentie maar voor een maand geldig is.

Dankzij Google zelf kun je nu echter makkelijk toch gratis navigeren als je licentie voor WisePilot verlopen is, aangezien ook op de X10 Mini Pro Google Maps Navigatie beschikbaar is. Dit programma is pas in Nederland geactiveerd en werkt ook op de X10 Mini Pro prima. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is even een update voor Google Maps downloaden uit de Android Market, waarna je WisePilot kunt vervangen met een prima gratis alternatief.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Games

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro komt met een spelletjes erop wat Peggle heet. Dit is een soort combinatie van een flipperkast en Block Breaker. In plaast van dat je van onder een balletje hoog houdt moet je van boven een balletje gooien. Het is de bedoeling om alle rode balletjes kapot te krijgen, waarna je het level gewonnen hebt. Je hebt een beperkt aantal balletjes, maar die kun je verhogen door bijvoorbeeld het balkje dat onder het level heen en weer gaat, weer een element van Block Breaker, te raken. Het spel is niet heel bijzonder, maar je kunt je er wel even mee vermaken en het is een redelijk creatieve fusie tussen twee bestaande games.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro is en blijft, al denken de meeste voorbijgangers die je met de telefoon in je hand zien iets anders, een telefoon. Dat betekent ook dat deze functie in orde moet zijn en hoewel dat vaak zo is, geldt dat niet voor alle telefoons. In dit hoofdstuk zullen we uitzoeken in welke groep de X10 Mini Pro valt.

Telefoon

De telefoon-applicatie van de X10 Mini Pro zit ongeveer zo in elkaar als de standaard applicatie van Android, alleen is de lay-out wat veranderd en zijn de contacten afgesplitst. De kern van de applicatie bestaat nu dus uit twee tabbladen: een logboek en een toetsenbord. De kernfuncties van die tabbladen spreken uiteraard voor zich en bieden ook geen extra functies. Helaas is ook smart-dialing niet aanwezig. Dat geldt overigens helemaal niet voor de contactenapplicatie, die flink opgeleukt is. Ook hier bestaat de basis uit twee tabbladen, één voor alle contacten en één voor je favorieten. Je kunt makkelijk in je contacten zoeken en uiteraard is synchronisatie mogelijk met Google, Sony Ericsson of Exchange. Contacten ondersteunen de standaard invoervelden, waaronder werk, adres, meerdere nummers, email en ook de mogelijkheid om gesprekken direct naar je voicemail door te sturen. Handig is hier echter de koppeling met Twitter, Hyves en Facebook, waarna je via de infinite-button direct alle communicatie met de betreffende contact via de genoemde netwerken, mail, sms en telefoon via Timescape te zien krijgt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Bellen gaat, zoals gewoonlijk, erg makkelijk. Het gemis van smart-dialing en een bel-toets is niet heel handig, maar daar is zeker mee te leven. Het bel-schermpje bevat een foto van degene met wie je belt als deze voor handen is en vier knopjes in de hoeken. Met de ene kun je het toetsenbordje oproepen, een andere dient om de speaker aan te zetten, de derde is om het gesprek te muten en de laatste beëindigt je gesprek. Je kunt tijdens een gesprek gewoon door de hele interface van het toestel bladeren. Als je dat doet zal er een sneltoets naar je gesprek op de standby-schermen terecht komen en ook de statusbalk geeft aan dat je in gesprek bent. De ontvangst is goed, ringtones zijn erg hard en de gesprekskwaliteit is over het algemeen goed. Het enige probleem is dat de microfoon door het kleine formaat van de telefoon relatief ver van je af is als je aan het bellen bent waardoor je soms wat minder goed te verstaan bent.

Berichten

De sms-applicatie van de X10 Mini Pro is weinig aangepast en ziet er alleen grafisch net iets anders uit. Het beginscherm is een lijst van je conversaties met boven een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Bij het schrijven van een bericht krijg je een chat-schermpje voorgeschoteld waar je een nummer en een bericht kunt invullen waarbij je in het midden de conversatie ziet. Ook een knop om media toe te voegen en je bericht zo in een mms te transformeren is aanwezig. Dit werkt allemaal erg gemakkelijk. Het grootste gewin van de X10 Mini Pro ten opzichte van de X10 mini is natuurlijk wel het Qwerty toetsenbord, dit is echt een verademing als we het vergelijken met het toch wat moeizame typen op het schermpje van de X10 Mini.

Er zijn maarliefst drie mail-applicaties aanwezig op de X10, een Gmail-app, een reguliere mail-applicatie en de mail-applicatie van RoadSync waar we het in het vorige hoofdstuk al even over hadden. Deze laatste is bedoeld voor Exchange, de mail-app werkt met internet mail zoals pop3 en imap en de Gmail-applicatie is, zoals de naam al zegt, voor Gmail-adressen. Het invullen van accounts gaat lekker en de mail-applicaties zijn stuk voor stuk handig in gebruik. Alleen automatisch updaten van je mail geeft nog weleens wat problemen, dus voor sommige accounts zul je dit handmatig moeten doen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini Browser A

In de browser van de Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro worden alle onderdelen van de gemiddelde website goed weergegeven en het werkt erg soepel. De browser ondersteund flash tot op zekere hoogte, waarbij de meeste flash-elementen gewoon weergegeven kunnen worden. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met de X10 Mini Pro. Op de Acid3-test scoort de telefoon zoals elk Android-toestel een indrukwekkende 93 punten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen. Alleen zoomen werkt niet zo lekker. Multi-touch wordt niet ondersteund en ook de one-finger-zoom die we kennen uit de galerij is niet aanwezig in de browser. Zoomen zal je dan ook met de twee zoom-toetsen op het scherm moeten doen. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Naar een site surfen of zoeken op Google gaat via het menu en ook de url van de pagina die je bekijkt opzoeken moet via de ‘www-knop’ in het menu. Ook een download-manager is aanwezig. Één minpuntje is dat de browser bij het laden van hele grote pagina’s nog weleens de neiging heeft om zichzelf af te sluiten.

Bij de batterij zijn er wel weer een aantal duidelijke verschillen te merken tussen de X10 Mini en de X10 Mini Pro. Was de batterij bij de X10 Mini nog ingebouwd, bij de X10 Mini Pro is deze wel te verwijderen, wat in onze ogen toch wel erg prettig is.

Als we kijken naar de levensduur van de batterij is er ook een opmerkelijk verschil te vinden tussen de X10 Mini en de X10 Mini Pro. Ook al is de verwisselbare batterij van de X10 Mini Pro ongeveer even groot als die van de X10 Mini, toch ging deze bij het testen een stuk minder lang mee. Omdat beide telefoons op het qwerty-toetsenbord na in bijna alles de zelfde componenten bevatten, verwachten wij dat dit een probleem is met software. We hopen hier binnenkort een reactie van Sony-Ericsson op te krijgen

Accutijd (dagen) ~1
Batterij BST-38
Capaciteit 970mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro batterij

 

Als we kijken naar de X10 Mini en Mini Pro dan zijn er zoals natuurlijk te verwachten was erg veel overeenkomsten te vinden. Beide toestellen hebben de zelfde versie van Android, grotendeels de zelfde hardware en nagenoeg de zelfde toepassingen. Toch zijn er ook duidelijk verschillen te vinden. Het meest duidelijke verschil is natuurlijk het qwerty-toetsenbord op de Pro versie. Dit maakt het sms’en en social networken echt een stuk makkelijker. Toch zijn er ook een paar andere zichtbare en minder zichtbare verschillen.

Andere verschillen in de hardware

Naast het Qwerty toetsenbord, is ook de dikte van het toestel anders. Dit is natuurlijk te verwachten omdat het toetsenbordje ergens moet zitten, maar toch is dit het noemen waard. De X10 Mini was een zeer klein toestel, toch viel daar de dikte al op. De X10 Mini Pro is nog net een slagje dikker waardoor deze best duidelijk in je broekzak aanwezig is.

Verder is er nog een grote hardwarematige verandering; de batterij is verwijderbaar. Dit is natuurlijk erg prettig, zeker als je batterij na wat langer gebruik minder wordt. Ook kan het natuurlijk voordelen hebben wanneer je wat langer van huis wilt zonder dat je de mogelijkheid hebt om je batterij op te laden. Een reserve batterij meenemen is in dat geval voldoende.

Verschillen in de software

De software van de Pro versie is bijna identiek aan de software van de X10 Mini. Toch zijn er een paar nuanceverschillen.

Het eerste en grootste verschil is dat veel toepassingen in horizontale en verticale weergave op het scherm kunnen verschijnen. Sony Ericsson heeft er voor gekozen dit niet standaard met de tiltsensor te doen (wat overigens wel in te schakelen is), maar te kijken naar het in en uitschuiven van het toetsenbord. Als het toetsenbord wordt uitgeschoven zorgt dit niet alleen voor verticale weergave bij de meeste toepassingen, ook verdwijnt dan gelijk het on-screen toetsenbordje waardoor je een veel groter deel van je scherm beschikbaar hebt om in te werken. Groot voordeel van het niet gebruiken van de tilt sensor is dat als je lui op de bank hangt, met een scheef toetsel, je toch gewoon je berichten kan lezen en schrijven zonder op zijn kant te hoeven lezen.

Verder zijn eigenlijk het ontbreken van de demo van het spelletje Edge en het zijdelings schuiven van de tegels in TimeScape bij verticale weergave de meest opvallende andere wijzigingen.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters