Sony Xperia go

Volgend op de Xperia active heeft Sony een nieuwe waterbestendige telefoon uitgebracht: de Xperia go. Het toestel is gebaseerd op de Xperia sola en heeft, in tegenstelling tot de active, een opvallend ‘normaal’ ontwerp.

Sony Xperia go hoofdfoto

 

Sony en Ericsson samen hebben een flinke geschiedenis op het gebied van extra stevige telefoons. Van de Ericsson R310S tot de opvallende Sony Ericsson Xperia active het afgelopen jaar. Dat toestel heeft het niet slecht gedaan, maar werd wel steeds meer ingehaald door handzamere modellen van de concurrent. De Galaxy Xcover van Samsung was al een stuk platter en nog recenter kwam Panasonic met twee opvallend ‘normale’ waterdichte telefoons. De Eluga en de Eluga Power behoren zelfs tot de dunste telefoons op de markt. Ook de Xperia go mag er wezen met zijn 9,8 millimeter, en daarmee doet Sony weer helemaal mee.

De Xperia go komt niet alleen in de lineup van Sony, en wordt vergezeld door de Xperia acro S. Dat toestel, dat eigenlijk simpelweg een waterdichte versie van de Xperia S is, komt echter niet naar de Nederlandse markt. Qua specificaties valt de go precies in het midden van het Sony-assortiment, boven de Xperia tipo en Xperia miro, en ongeveer gelijk met de Xperia U en Xperia sola. De extra stevigheid van het toestel is dan ook de enige functie die hem differentieert van de rest van de Sony-lineup.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia go
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0
Updatezekerheid Middel
Ontwerp
Afmetingen 111x60x9,8 mm
Gewicht 110 gram
Form-factor Slate
Kleuren Wit, zwart, geel
Scherm
Type LCD
Diagonaal 3,5″
Resolutie HVGA, 480×320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Chipset 1GHz dualcore ST-Ericsson NovaThor U8500
Accu 1320mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

Het doosje van de Xperia go is bekend: die is hetzelfde als bij de Xperia sola. Hetzelfde geldt voor de inhoud. En ook het design van de go heeft het nodige weg van zijn grotere broer. Alleen is de Xperia go wat meer rubberachtig, en natuurlijk een stuk steviger. Qua batterij zit het toestel in de middenmoot.

Unboxing

Design

Het design van de telefoon is niet zoals bij veel extra stevige telefoons lomp. Het toestel ziet er bijna zo uit als de Xperia sola, waarmee het een dun en handzaam telefoontje is. De bouwkwaliteit is vanzelfsprekend niet verkeerd. Het toestel voelt stevig en rubberachtig aan, en ligt door dat laatste ook lekker in de hand. Hij kraakt in geen geval en de klepjes lijken goed vast te zitten.

Het toestel is net als de andere Xperia-toestellen strak en vrij vierkant, wat wij er in ieder geval goed uit vinden zien. Net als bij de Xperia sola is er onder het scherm een kleine verdunning aanwezig, maar die is hier een stuk minder opvallend en daarmee in onze ogen ook mooier.

Het toestel komt in drie kleuren: geel, wit en zwart. Daarbij is, behalve het scherm en de rand eromheen, ook echt het hele toestel die kleur. Hoewel de gele versie niet bij iedereen in de smaak zal vallen, zien in ieder geval de witte en zwarte toestellen er goed uit.

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Zoals te verwachten bij een waterdichte telefoon zitten alle communicatiepoorten in de Xperia go netjes afgedekt met een klepje. Die klepjes gaan niet heel moeilijk open en daardoor is het toestel iets minder makkelijk op te laden en dergelijken. Maar daar krijg je wel een waterdicht toestel voor terug. Wat wel hinderlijk is, is dat het toestel geen verwisselbare batterij heeft. Zeker voor een outdoor toestel is het wel prettig als je de mogelijkheid hebt een extra batterij mee te dragen of de batterij op termijn te vervangen als hij slechter wordt. Zowel de simkaart als de geheugenkaart kun je kwijt onder de batterijklep, die het toestel dan wel weer heeft.

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Sony Xperia go design

 

Robuustheid

De Xperia go is niet zoals de Sonim’s van deze wereld een bouwvakkerstelefoon. Je moet er niet mee voetballen en je moet hem niet dagelijks op de grond gooien. Maar hij kan wel tegen een ongelukje en is vooral water- en stofdicht. De waterdichtheid hebben we het toestel tot op zekere hoogte toe getest. Dat wil zeggen: we hebben het toestel geen uren op een flinke diepte laten liggen, maar wel vijf minuten in een glas water ondergedompeld. Hieronder is een video daarover te zien.

We kunnen uit onze test concluderen dat je zeker niet bang hoeft te zijn dat het toestel nat wordt. Maar bubbeltjes die uit het toestel omhoog kwamen zeggen wel dat het waarschijnlijk niet raadzaam is om het toestel langere tijd ondergedompeld te laten. Zwemmen of surfen met de Xperia go moet wel kunnen omdat het toestel dan niet constant onder water is.

Batterij

De batterij van de Xperia go houdt het niet bijzonder lang uit. Het is een batterij met een capaciteit van 1320mAh, wat aan de krappe kant is voor hedendaagse begrippen. Het toestel houdt het er wel een dag op vol, maar je moet er geen geweldige batterijperformance van verwachten. Geen punt gezien de rest van de markt.

Wat wel hinderlijk is, is het feit dat de Xperia go een ingebouwde batterij heeft. Zeker gezien het om een outdoor-minded toestel gaat, zou het prettig zijn om de mogelijkheid te krijgen een tweede of zelfs derde batterij mee te nemen voor als je op stap gaat. Maar dat zit er dus niet in.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1320mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de Sony Xperia go is een van de zwakkere punten van het toestel. Met een resolutie van 320×480 pixels en een diameter van 3,5″ is het zeker niet een van de scherpste schermen op de markt. Het toetsenbord is uitgerust met Swype en daar is weinig op aan te merken.

Scherm

Het scherm van de Xperia go is los van de resolutie helemaal niet slecht. Het gaat om een reality display, dat dus uitgerust is met de Mobile Bravia Engine. Dat zorgt voor mooie kleuren en redelijk goede contrasten, ondanks dat het gaat om een TFT scherm.

Maar het grote probleem van de go is zijn schermresolutie. Die is gewoon ondermaats voor het formaat. Met hetzelfde schermformaat als de Xperia U heeft de go een veel lagere HVGA-resolutie. En je merkt goed dat het scherm minder scherp is dan die van de meeste telefoons.

Iets dat bij de Xperia active ook al aanwezig was maar bij deze Xperia go een stuk beter uitgewerkt is, is wet finger tracking. Dat wil zeggen dat je het scherm nog kunt gebruiken als je natte vingers hebt of er water op het scherm ligt. Dat kan bij een normaal capacitief touchscreen niet, bij de Xperia go dus wel. Dat werkt nog steeds niet perfect, maar wel beter dan bij de Xperia active en is tamelijk goed bruikbaar.

Sony Xperia go scherm

 

Sony Xperia go scherm

 

Toetsen

Sony Xperia go screenshot

Ondanks het vrij kleine scherm van de Xperia go, werkt het toetsenbord best goed. Ook Swype is standaard aanwezig, wat het typen nog verder veraangenaamd. Het is even wennen, maar als je er goed mee overweg kunt typt het heel fijn. Overigens moet je Swype bij de instellingen zelf even aanzetten als je wilt. Het enige waar we niet zo over tevreden zijn, is de indeling van de leestekens. Die zijn niet op het standaard toetsenbordje aanwezig, maar in de balk erboven waar ook de spellingssuggesties komen. Je moet een woord dus eerst bevestigen voordat je een leesteken kunt invoeren. Die komt dan overigens wel voor de spatie.

De verdere knopjes van het toestel, drie capacitieve knoppen onder het scherm en nog wat knopjes aan de zijkant, werken prima. Wat opvalt is het ontbreken van een cameratoets, die zijn we wel gewend van Sony maar zit niet in dit toestel. Dat is extra jammer omdat het je de mogelijkheid om onderwater te fotograferen ontneemt.

De Xperia go is één van de laatste toestellen die Sony nog met Android 2.3 op de markt slingert. Een update naar Android 4.0 is onderweg, maar wanneer die precies komt is de vraag. Sony heeft een goede reputatie wat dat betreft, maar als je direct een ICS toestel wilt, dan moet je bij de go niet zijn. Verder draait het toestel soepel en is de interface prima.

Homescreen

Sony Xperia go screenshot

Het homescreensysteem van de Xperia go is niet anders dan die van andere Androidtelefoons van Sony. Vijf schermen die je naar eigen inzicht kunt vullen met widgets en snelkoppelingen dus. Nog steeds ontbreken enkele in onze ogen belangrijke widgets. Zo is er geen eigen kalenderwidget aanwezig, de standaard Google-widget daarvoor past totaal niet binnen de grafische stijl van de Xperia sola. En ook een mailwidget ontbreekt helaas. Dat zal overigens met de update naar Android 4.0 veranderen, en eventuele ontbrekende widgets kun je ook makkelijk uit de Play Store plukken.

Het toestel kent ook wat extra’s, zoals een widgetoverzicht. Daar komt je door te pinchen op je homescreen, en dan vliegen al je widgets in het rond. Handig is anders wat ons betreft. Wel handig is de Facebook-integratie tijdens het aanpassen van het homescreen, waarmee je widgets en apps kunt delen. En ook het feit dat je mappen kunt maken is erg handig.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Menu

Het menu is gewoon een raster van 3×4 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan het menu terecht. Uiteraard kun je dit zelf indelen, waarbij zelfs de mogelijkheid bestaat om je meest gebruikte applicaties vooraan in het menu te zetten. Apps direct uit het menu verwijderen kan door op menu aanpassen te klikken en dan het kruisje boven een app te selecteren.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Multitasking

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Play Store te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dat is wel handig om snel tussen applicaties te switchen, maar is helaas niet zaligmakend. En een taakbeheerder ontbreekt op de Xperia go. Nou is dat voor Android opzich niet nodig omdat het besturingssysteem daar zelf vrij goed is, maar toch zijn veel gebruikers daar wel blij mee. Wat je overigens wel kunt doen, is via de instellingen de actieve processen bekijken.

Prestaties

Sony Xperia go screenshot

De go is uitgerust met de bekende NovaThor U8500 processor van ST-Ericsson. Hoewel dat een vrij goedkope dualcoreprocessor is, heeft hij in het verleden bewezen toch niet slecht te presteren. Dat geldt ook voor de Xperia go, het toestel is tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken simpelweg snel. De Mali 400 GPU die in het toestel zit is daarnaast een flink krachtige grafische chip, wat betekent dat de go ook met grafische taken weinig moeite zal hebben. Tenzij ze te complex worden, natuurlijk, het blijft een midrange-telefoon.

In de benchmarks doet het toestel het toestel het aardig. In Quadrant, de benchmark die wij altijd uitvoeren, haalt het toestel 2500 punten. Ongeveer net zoveel als bijvoorbeeld een Motorola Razr.

De Xperia go is niet de grootste entertainer op de wereld, maar kent toch een paar leuke trucjes. De camera weet geen indruk te maken, maar de muziekspeler en de videospeler zijn niet verkeerd. Gamen kan dankzij de prima grafische kaart zonder problemen, hoewel Sony niets voorgeïnstalleerd heeft.

Foto

Sony Xperia go screenshot

De belevenis van het maken van een foto is er niet op vooruit gegaan in de Xperia go. Waar andere Sonytelefoons een cameraknop boden, moet de go dat ontberen. Verder is er trouwens niets mis met de camera-interface van het toestel. Zaken als touchfocus zijn aanwezig en maken het schieten van een foto een stuk makkelijker, terwijl het menu makkelijk op te roepen en overzichtelijk is. Ook de makkelijk aanpasbare sneltoetsen op het scherm zijn handig.

De foto’s die uit het toestel komen zijn niet zo best. De ruisniveau’s zijn aanzienlijk bij iets mindere lichtomstandigheden en foto’s hebben weinig details. Close-ups zijn wel scherp en vrij detailrijk, dus als je die vaak maakt zit je nog wel goed met de go. Maar hoe dan ook is het niet een telefoon die geschikt is voor mensen die graag foto’s met hun telefoon maken.

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go camerasample

 

Sony Xperia go screenshot

Over het algemeen zien fabrikanten er weinig in om de standaardgalerij van Android aan te passen en dat geldt ook voor Sony. De Xperia go heeft de bekende galerij, waar overigens zeker niets mis mee is. Er zijn redelijk wat mogelijkheden, zo kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, Twitter of Picasa is geen probleem. Foto’s van Facebook en Picasa worden standaard in de galerij weergegeven.

Een leuke extra mogelijkheid is het maken van 3D-panorama’s. Hoewel het toestel geen echte 3D-camera heeft, geeft Sony de mogelijkheid om aan de hand van de beweging van het toestel 3D-panorama’s te maken. De doelgroep hiervoor, namelijk de mensen met een 3D TV, is erg klein, maar voor die mensen is het wel leuk om via hun telefoon gebruik te maken van de 3D-functie van de TV. Voor mensen die geen 3D-scherm hebben heeft Sony de mogelijkheid om een multi-angle-panorama te maken ingebouwd. Dat betekent een panorama die je een 3D-effect kan geven door het toestel te kantelen. Dat werkt echter niet.

Video

Sony Xperia go screenshot

De Xperia go kan gangbare formaten zonder problemen afspelen, en haalt daarbij een 720p-resolutie. Iets lager dus dan zijn grotere broers, die tot 1080p kunnen afspelen. Dat zorgt ervoor dat de Xperia go prima geschikt is om een filmpje op te kijken, hoewel het scherm aan de kleine kant is en de resolutie niet geweldig.

De YouTube-app in de go is de bekende van Google, die inmiddels een grote update heeft gekregen in Android 4.0, maar op dit toestel nog de oude is. Dat betekent overigens niet dat hij niet functioneel is: ook de oude YouTube-applicatie was en is ruim voldoende en biedt vele mogelijkheden.

Filmpjes opnemen doet de Xperia go tot een resolutie van 720p HD. De filmpjes zijn net als de fotós niet zo best. De scherpte en het niveau van details valt tegen, en de kleuren veranderen nogal naargelang de belichting.

Muziek

Sony Xperia go screenshot

De muziekspeler van de Xperia go is de standaardspeler van Sony en biedt twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Een redelijk handige layout. De muziekspeler heeft redelijk wat mogelijkheden, zoals SenseMe waarmee je muziek naar je stemming kunt indelen en een infinity-knop waarmee je bijvoorbeeld informatie of bijbehorende video’s kan zoeken op internet. Ook Facebookintegratie is aanwezig.

De Xperia go heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. En dan krijg je de artiest, titel en dergelijke informatie terug. Zo kun je ook een nummer dat op de radio wordt gedraaid meteen leuk vinden op Facebook. Als je op het bekende duimpje drukt in de radioapplicatie wordt TrackID aangezwengeld en wordt de uitkomst op Facebook gezet.

De muziekkwaliteit van de telefoon is prima. De meegeleverde oortjes zijn niet zo, maar als je een paar goede oortjes koopt dan kun je helemaal prima muziek luisteren met het toestel. De speaker is niet heel hard, maar blijft wel altijd helder en klinkt best goed.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Games

Om te gamen is de Xperia go niet anders dan andere Androidtelefoons. Er is niets voorgeïnstalleerd, maar dankzij de Play Store heb je toegang tot eindeloze games. Vanwege de wat verouderde resolutie zou het kunnen dat sommige games niet beschikbaar zijn voor het toestel, maar gezien HVGA nog altijd redelijk gangbaar is zijn dat er in ieder geval niet veel. Alle huidige games kan het toestel qua processorkracht wel zo’n beetje aan, wellicht dat dat in de toekomst iets minder zal worden gezien de opkomst van quadcoreprocessoren.

De Xperia go is bovenal gewoon een Androidtelefoon wat alle mogelijkheden van dien openstelt. Daarnaast heeft Sony een aantal applicaties om fit te blijven in het toestel toegevoegd, die het outdoor-karakter van de go versterken. Bellen gaat zonder problemen op het toestel.

Standaard applicaties

Natuurlijk zijn er een agenda, een stopwatch, een rekenmachine en meer van die standaard programmaatjes. Ook is er een Office Suite, die overigens geen bestanden kan bewerken of maken. Daarnaast levert Sony McAffee mee. Als virusscan niet heel zinvol, maar als antidiefstalprogramma kan het nog best handig zijn. De inmiddels bekende Smart Tags app moet de Xperia go ontberen: het toestel ondersteunt geen NFC.

Ook het bekende Timescape is weer aanwezig. Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Als je op een tegel drukt dan kom je bij het losse bericht terecht waar je hem, afhankelijk van op welk netwerk hij geplaatst is, retweeten, liken, erop reageren en eventueel meer informatie erover zien. Nou is de tegelinterface van Timescape wel heel mooi maar niet erg praktisch om tientallen tweets per dag door te bladeren. En hetzelfde geldt voor het steeds doorklikken als je iets meer met een tweet of statusupdate wilt doen. Plus dat je bijvoorbeeld foto’s toevoegen aan je update kunt vergeten via de software. Timescape is dus geen programma voor de fanatieke twitteraars, maar het is inmiddels wel een redelijk nuttig programma.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Sony heeft voor de sportieve gebruiker Walk Mate, miCoach en Figure Running toegevoegd. Er is ook een compas aanwezig, maar dat is toch vooral een gimmick. Hetzelfde geldt voor Figure Running, een applicatie waarmee je figuren op de kaart moet tekenen door een parcours te hardlopen. Misschien dat het een enkeling motiveert tot lopen, maar erg zinvol is het niet. Handiger zijn miCoach en Walk Mate. Walk Mate is een stappenteller die je op de achtergrond kunt laten draaien. Daarin kun je doelen stellen voor jezelf en statistieken zien. Misschien voor de gemiddelde sportieveling niet nodig omdat die toch wel genoeg lopen, maar een beetje inzicht krijgen in hoeveel je loopt kan zeker geen kwaad.

miCoach is een applicatie van Adidas, die je helpt te trainen. De app biedt niet alleen de standaard GPS-tracking, maar ook hele trainingsschema’s die je via de website kan downloaden en volgen. Ook je eigen trainingsschema’s creëren is mogelijk. Tijdens het volgen van je route krijg je gesproken begeleiding. De applicatie is bedoeld om te hardlopen, en is voor mensen die net even een steuntje in de rug nodig hebben om hard te lopen een mooie motivatie.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Extra applicaties

Standaard is de Xperia go natuurlijk uitgerust met de Play Store van Google, waar je terecht kunt voor al je applicaties. Dat is vaak gratis of heel goedkoop. Het aanbod is gigantisch en er zitten zeker goede apps bij. De interface is ook niet verkeerd. Het ziet er mooi uit, zit boordevol mogelijkheden om nieuwe apps te ontdekken en is erg functioneel. Het enige is, dat de interface wat traag over het beeld loopt.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Telefoon

Als je het telefoonhoorntje op het homescreen van de Xperia go aanklikt, kom je in een handig schermpje dat een toetsenbord en een logboek combineert. Door op het toetsenbord te typen verandert het logboek in een smart-dial-schermpje waar je alle overeenkomstige contacten kunt zien. Dat zit dus goed in elkaar.

Datzelfde geldt voor de contactenapplicatie, die integratie met Facebook biedt. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Naast het telefoonnummer en andere contactgegevens, kun je ook de laatste Facebookupdates zien op je contactenpagina. Contacten synchroniseren kan uiteraard met Google en Exchange.

De berichtenapplicatie is een gevalletje no-nonsense en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Sony Xperia go screenshot

 

Sony Xperia go screenshot

 

Email

Sony Xperia go screenshot

De Xperia go heeft standaard twee mailprogramma’s, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk prima, waarbij opgemerkt moet worden dat de Gmail applicatie beter op de dienst afgesteld is en dus wat meer functies heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

Sony Xperia go screenshot

Browsen op de Xperia go gaat snel en goed. Scrollen en zoomen op een pagina gaat zonder problemen, waarbij je via de instellingen de mogelijkheid hebt om de tekst naar je zoomniveau te resizen. Naast die instelling, is er nog een hele rits andere instellingen aanwezig, wat een standaardfeature van Android is. Daarmee kun je bijvoorbeeld het dataverbruik tijdens het browsen verkleinen door dingen uit te schakelen of zorgen dat nieuwe pagina’s op de achtergrond geopend worden zodat je gewoon door kunt gaan met lezen en een link in het artikel alvast klaar kunt zetten in een ander tabblad.

De Xperia go is een prima smartphone die als leuke extra heeft dat hij waterdicht is. Het toestel heeft echter ook twee flinke nadelen: de schermresolutie laat te wensen over en de camera is niet al te best. En dat is iets dat andere toestellen voor deze prijs beter doen.

Het belangrijkste dat Sony met de Xperia go heeft bereikt is het feit dat het een toestel is dat tegen een stootje kan waar je mee gezien mag worden. Geen lompe, veel te dikke behuizing meer, maar gewoon een waterdichte telefoon die in een normale huid gehuld gaat. Het toestel komt steviger over dan bijvoorbeeld de Panasonic Eluga, maar is niet dikker dan een centimeter. En de waterdichtheid zit voor normaal gebruik wel goed bij de go.

Wel een misser vinden we dat Sony zich ten opzichte van de Xperia active een stuk minder richt op de actieve gebruiker. Dat blijft toch de doelgroep van dit soort toestellen, en daar sprong de active handig op in met een aantal leuke accessoires. Daar hoef je bij de Xperia go niet meer standaard op te rekenen. Overigens kun je wel een sports pack krijgen waar die accessoires wel in zitten.

Ook los van de robuustheid is de Xperia go geen slechte smartphone. De prestaties zijn goed, de interface is niets mis mee en de mogelijkheden die je met het toestel hebt doen niet onder voor de gemiddelde andere midrange Androidtelefoon. De camera is helaas niet om over naar huis te schrijven, hoewel dat voor een outdoortelefoon wel mooi meegenomen zou zijn. Het grootste minpunt van de Xperia go is echter het scherm: dat is met zijn doorsnede van 3,5″ en HVGA-resolutie qua scherpte ondermaats, ook al presteert het scherm verder niet slecht. En dat maakt het voor de Xperia go erg moeilijk om tegen de concurrentie op te boksen. Tenminste, als je het niet belangrijk vindt dat je telefoon waterdicht is.

Concurrentie

De belangrijkste concurrentie van de Xperia go is natuurlijk die met bescherming tegen water. Daarbij gaat het eigenlijk om drie toestellen, die allen qua specs een stuk achterlopen op de Xperia go. De Motorola Defy+ wint het met zijn hogere resolutie scherm, maar is verder kansloos tegen de chipset van de Xperia go en het veel plattere design. Hij is echter wel €50 goedkoper. Ook de voordelen van de Galaxy Xcover en Xperia active zitten hem vooral in de prijs. De schermresoluties zijn hetzelfde en de specificaties halen het niet bij de Xperia go. Alleen de Panasonic Eluga is ook waterdicht en verslaat de Xperia go qua specs. Maar het toestel is ook meteen minder stevig, kost een paar tientjes meer en is bovendien slecht verkrijgbaar.

Verder komt de Xperia go vooral een golf aan midrangetelefoons tegen op de markt, die allen niet waterdicht zijn. Of de go zich ook tegen die golf weet te beschermen is maar de vraag. Los van het feit dat de go goed beschermd is winnen veel van de concurrenten het zonder heel veel moeite van de go. De Xperia sola bijvoorbeeld heeft een scherm dat groter is en een hogere resolutie heeft. Ook de schermen van de Samsung Galaxy Ace 2 en Sony Xperia U hebben een hogere resolutie, maar die toestellen zijn nog dertig tot vijftig euro goedkoper dan de Xperia go. De processor is in alle gevallen gelijk, zij het wat lager geklokt in de Ace 2. En voor wie niet perse een dualcoreprocessor hoeft, zijn er ook de HTC One V, Samsung Galaxy S Plus en op Windows Phone de Nokia Lumia 710

Sony Ericsson Xperia active hoofdfoto 
Samsung Galaxy Xcover hoofdfoto 
Sony Xperia sola hoofdfoto 
Samsung Galaxy Ace 2 MWC 2012 
Onze review score
Pluspunten
  • Slank en strak uiterlijk
  • Prima prestaties
  • Alle gemakken van Android aan boord en toch waterdicht
Minpunten
  • Geen verwisselbare batterij
  • Lage resolutie scherm
  • Draait nog op Android 2.3
  • Camera valt tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters