Sony Xperia J

De Xperia J is een van de vele midrangetelefoons van Sony. Waar andere toestellen het vooral van hun processorkacht of functionaliteit moeten hebben, mikt deze Xperia J op zijn scherm en design.

Sony Xperia J hoofdfoto 

“Het scherm is namelijk een van de belangrijkste punten van deze Xperia J”

Xperia U, Xperia sola, Xperia miro, Xperia go, de reden dat de Xperia J ontworpen werd was ongetwjifeld niet dat Sony nog niet goed vertegenwoordigd is in het prijssegment rond de €200. Maar wellicht ontworp Sony de Xperia J wel omdat het nog geen goedkope telefoon met een groot scherm had. Dat is namelijk een van de belangrijkste punten van deze Xperia J. Hij heeft een 4″-scherm met een nette WVGA-resolutie. En ook het design is speciaal: de Xperia J is het dichtste wat Sony dit jaar bij de originele Xperia arc zal komen. Geen platte doosjes meer zoals de Xperia sola, Xperia go en Xperia S, maar een mooie gekromde achterkant. Dat kennen we ook van de Xperia T, maar daar is het in een veel minder subtiele body gestopt.

Los van dat alles is de Xperia J gewoon weer een nieuwe midrangetelefoon van Sony binnen zijn strategie om voor iedereen een passend toestel klaar te hebben. Of die strategie echt werkt moeten we nog zien, maar in ieder geval gaat het voor het eerst sinds tijden weer wat beter bij Sony.

Sony Xperia J IFA 
Sony Xperia J IFA 
Sony Xperia J IFA 

Specificaties en prijs

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 11.0.A.3.28.

Sony Xperia J

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.0 Ice Cream SandwichBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227A (ARM Cortex A5)singlecore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 200

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 124 gramLengte: 124mmBreedte: 61mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

4″ TFT LCD schermScherm is krasbestendig480×854 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 2.1 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1750mAhSpreektijd van 5 uurStandby-tijd van 618 uur

De Xperia J komt met een redelijk karig verkooppakket. Oordopjes ontbreken. Wel tevreden zijn we over de batterij en het design van het toestel, die zijn beide niet verkeerd.

Unboxing

Design

“De Xperia J is zeker niet lelijk, maar het design is ons eigenlijk toch net iets te min.”

Het design van de Xperia J is afgeleid van de Xperia arc en heeft van de nieuwe Xperia’s ook de meeste overeenkomsten daarmee. Het toestel is wel iets dikker geworden en voelt iets goedkoper aan, maar is zeker niet slecht ontworpen. De achterkant is wat naar binnen gekromd en de telefoon ligt zodoende lekker in de hand. Opvallend is het lampje aan de onderkant, direct onder de homeknop. Die licht bijvoorbeeld op als je het toestel ontgrendelt of als er een Facebookupdate voor je klaarstaat.

Zoals het een designtoestel betaamt komt de Xperia J in de nodige verschillende kleuren. Zwart, roze, goud en wit zijn van de partij. Daarbij verandert steeds slechts de achterkant van kleur.

We zijn zeker niet ontevreden over het design van de Xperia J, maar het is ons eigenlijk toch net iets te min. Het gaat hier ten slotte om een toestel dat deels op zijn design gericht is. Daarnaast is het niet zo indrukwekkend als veel van de ontwerpen die Sony de afgelopen jaren op de markt heeft gezet.

Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 

De Xperia J heeft aan de voorkant een drietal knoppen, de secundaire speaker en een secundaire camera zitten. De primaire speaker en camera zitten achter. Onder de batterijklep kun je een sim- en geheugenkaart kwijt, maar voor beiden moet de batterij eruit. De lader gaat linksboven in het toestel, en het valt op dat er linksonder een gaatje voor een keycord te vinden is. Dat is iets wat we tegenwoordig niet meer op veel telefoons zien. De headset kun je bovenin inpluggen. Helaas heeft het toestel wel moeite met sommige headsets, onze Denon AH-C560R pakte hij bijvoorbeeld niet.

Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 
Sony Xperia J design 

Batterij

De batterij is een van de sterkere punten van deze telefoon. Die gaat met intensief gebruik ruim een dag mee, en soms tik je zelfs de twee dagen aan zonder het toestel al te veel rust te geven. Dat is dus erg netjes.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij BA900
Capaciteit 1700mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm is een van de sterkere punten van de Xperia J. Met een diameter van 4″ en een FWVGA-resolutie is die op papier erg netjes, en ook in de praktijk is hij dat. Het toetsenbord van het toestel daarentegen is niet zo denderend.

Scherm

In het prijssegment rond de €200 hoef je de grote en mooie schermen over het algemeen niet te zoeken. Dat is een feature die vaak voorbehouden is aan wat duurdere telefoons, en daar haakt deze Xperia J op in. Het toestel heeft een kwalitatief redelijk goed 4″-scherm met FWVGA-resolutie, dat wil zeggen 854×480 pixels. Uniek is dat niet, zo heeft de Liquid Gallant van Acer voor minder geld zelfs een 4,3″ qHD-scherm. Maar goed is het wel voor de prijs die je voor de Xperia J betaalt. Het scherm kan vrij helder en de kleuren zijn niet verkeerd, hoewel wel opvalt dat zwart wel heel grijs is op dit toestel.

Iets anders dat opvalt, is de coating over het scherm. Die wordt snel vies en voelt wat stroef aan tijdens het scrollen, wat niet heel prettig is. De gevoeligheid van het scherm is overigens wel goed, maar de reactietijd soms wat lang.

Alles bij elkaar is het dus niet alleen rozengeur en maneschijn met het scherm op de Xperia J, maar beter dan gemiddeld is het zeker. En dat is meteen een van de voordelen van de Xperia J.

“Het is dus niet alleen rozengeur en maneschijn met het scherm op de Xperia J,”

Toetsen

Sony Xperia J screenshot

Het toetsenbord van de Xperia J typt aardig, maar is niet zo accuraat als de meeste smartphonetoetsenborden. Swype is standaard aanwezig, wat het typen veraangenaamd. Het is even wennen, maar als je er goed mee overweg kunt typt het heel fijn. Het enige waar we niet zo over tevreden zijn, is de indeling van de leestekens. Die zijn niet op het standaard toetsenbordje aanwezig, maar in de balk erboven waar ook de spellingssuggesties komen. Je moet een woord dus eerst bevestigen voordat je een leesteken kunt invoeren. Die komt dan overigens wel voor de spatie. Ook is het jammer dat je woorden niet kunt veranderen met behulp van het woordenboek nadat ze eenmaal bevestigd zijn.

De interface van de Xperia J is de Sonyinterface die we kennen, en die is best prettig. Alleen de hardware van het toestel houdt het allemaal niet zo goed bij, wat de algehele gebruikservaring niet ten goede komt.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Xperia J is niet anders dan die van andere Androidtelefoons van Sony. Vijf schermen die je naar eigen inzicht kunt vullen met widgets en snelkoppelingen dus. Dat werkt best goed en er zijn sinds Android 4 genoeg widgets aanwezig. Sommige widgets kennen meerdere configuraties en sommigen zijn van formaat te veranderen.

Het toestel kent ook wat extra’s, zoals een widgetoverzicht. Daar komt je door te pinchen op je homescreen, en dan vliegen al je widgets in het rond. Handig is anders wat ons betreft. Wel handig is de Facebook-integratie tijdens het aanpassen van het homescreen, waarmee je widgets en apps kunt delen. En ook het feit dat je makkelijk mappen kunt maken is erg handig.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Menu

Sony Xperia J screenshot

Het menu is gewoon een raster van 4×4 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan het menu terecht. Uiteraard kun je dit zelf indelen, waarbij zelfs de mogelijkheid bestaat om je meest gebruikte applicaties vooraan in het menu te zetten. Apps direct uit het menu verwijderen kan door op menu aanpassen te klikken en dan het kruisje boven een app te selecteren.

Multitasking

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren.

Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in de recent geopende applicaties. Dat is wel handig om snel tussen applicaties te switchen, maar is helaas niet zaligmakend. En een taakbeheerder ontbreekt op de Xperia J. Nou is dat voor Android opzich niet nodig omdat het besturingssysteem daar zelf vrij goed is, maar toch zijn veel gebruikers daar wel blij mee. Wat je overigens wel kunt doen, is via de instellingen de actieve processen bekijken.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Prestaties

Sony Xperia J screenshot

In de benchmarks scoort de Xperia J met 2100 punten in Quadrant best goed. Dat is dezelfde score als veel wat goedkopere dualcoretelefoons. En dat terwijl dit toestel het moet stellen met een enkele ARM Cortex A5-kern, die verpakt is in een Qualcomm MSM7227A-chipset geklokt op 1GHz. En zo’n A5-kern is gewoon niet erg krachtig. Nou is dat voor een budgetmodel nog niet zo heel erg, maar als je bedenkt dat er voor deze prijs ook dualcoretoestellen beschikbaar zijn, klinkt het toch allemaal wat minder.

En dat wordt ook in de praktijk ondersteund. De gebruikservaring staat loodrecht tegenover de benchmarks en de Xperia J is vrij traag. De standaard interface weet hij nog wel over het scherm te duwen, maar als je een zwaardere app opent dan duurt het allemaal erg lang. Daarnaast gaat zo’n app nog weleens over de kop en is het toestel wat te traag met reageren op touchinput om sommige games goed te spelen. Qua prestaties ligt dit toestel op het niveau van een budgettelefoontje van €150, terwijl de Xperia J zo’n €70 meer kost dan dat. En dat is een grote domper voor dit toestel.

“Qua prestaties ligt dit toestel op het niveau van een budgettelefoontje van €150.”

Op entertainmentgebied is de Xperia J niet bepaald goed bedeeld. De telefoon heeft een muziekspeler die wel goed zijn ding doet. Maar de camera is ronduit slecht, en dan vooral op videogebied. En filmpjes kijken en gamen gaat vanwege de matige processor niet geweldig.

Foto

Als je in de camerainterface terechtgekomen bent, kom je de bekende Sonyinterface tegen. En die werkt best aardig, met de nodige instelmogelijkheden. Daar zijn we dus niet ontevreden over. Alleen ons toestel had een probleem met opstarten waardoor we vaak niet in de camera terecht kwamen. Een toestel-specifiek probleem, maar niet echt een goed teken.

Een nadeel dat niet alleen aan ons toestel toe te schrijven is, is de kwaliteit van de camera. Die is niet erg goed. Het toestel lijkt simpelweg niet veraf te kunnen focussen. Een probleem dat hopelijk met een softwareupdate opgelost gaat worden. Van dichtbij zijn de foto’s aardig, maar hebben ze nog steeds niet heel veel detail. De kleuren zijn niet verkeerd, hoewel het toestel nog weleens de mist in gaat met het automatisch instellen van de goede witbalans.

“De kwaliteit van de camera is niet erg goed.”

Sony Xperia J testfoto 
Sony Xperia J testfoto 
Sony Xperia J testfoto 
Sony Xperia J testfoto 

De galerij van de Xperia J is Sony’s uitgebreide album-app die we kennen van bijvoorbeeld de Xperia T. Die is erg uitgebreid en loopt op dit toestel opvallend genoeg ook redelijk snel. Je kunt op het foto-overzicht zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal Instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Video

De YouTube-app in de Xperia J is de bekende van Google, die prima zijn werk doet. De interface ziet er goed uit en de meeste opties zijn wel aanwezig, alleen je eigen video’s beheren gaat niet heel goed. Maar de app is zeker voldoende om verloren uurtjes door te komen door lekker over YouTube te browsen. Overigens niet zonder de nodige irritaties in dit toestel: net als de rest van het toestel is de app vrij traag.

Locale filmpjes speelt de Xperia J af via de galerij of een speciale film-app. Het toestel kan wel DivX-filmpjes aan, maar alles gaat maar tot een WVGA-resolutie. Zelfs 720p mp4’tjes kan het toestel niet afspelen. De film-app indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

Video’s worden maximaal geschoten in VGA-resolutie. En dat betekent dat ze niet erg goed zijn. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat ze niet heel scherp zijn en weinig details bevatten, net als de foto’s van de Xperia J.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Muziek

De muziekspeler van de Xperia J is de Walkmanspeler van Sony en biedt twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Een redelijk handige layout. De muziekspeler heeft redelijk wat mogelijkheden, zoals SenseMe waarmee je muziek naar je stemming kunt indelen en een infinity-knop waarmee je bijvoorbeeld informatie of bijbehorende video’s kan zoeken op internet. Ook Facebookintegratie is aanwezig. Al met al een prima speler dus.

De Xperia J heeft verder nog een FM radio, die vreemd genoeg weer vormgegeven is als de radioapp uit de Sony Ericssontoestellen van vorig jaar. Dat maakt overigens weinig uit, ook die lay out was niets mis mee. Muziek herkennen kan via TrackID, een soort Shazam. Dat programma is trouwens ook los beschikbaar.

De muziekkwaliteit van de telefoon is ok. De speaker is vrij hard en weet kwalitatief aardig geluid te produceren. Als je een paar goede oortjes koopt dan kun je helemaal prima muziek luisteren met het toestel. Wel pakt het toestel niet alle oortjes goed, onze Denon AH-C560R’s werden niet goed herkend bijvoorbeeld. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de aanwezigheid van een microfoon.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Games

Gamen gaat niet zo heel goed op de Xperia J vanwege zijn slechte chip. Het toestel is te traag voor veel wat ingewikkeldere games. Simpele games kun je wel prima spelen op het toestel, en ook daar zit de Play Store gelukkig vol mee.

De Xperia J is qua productiviteit in principe een standaard Androidsmartphone, met als beperking dat hij wat traag is. Sony heeft een aantal apps voorgeïnstalleerd, maar veel spannends zit daar niet tussen. Bellen, sms’en en mailen gaat prima op het toestel.

Standaard applicaties

Natuurlijk zijn er een agenda, een rekenmachine en meer van die standaard programmaatjes. Ook is er een Office Suite, die overigens geen bestanden kan bewerken of maken. De inmiddels bekende Smart Tags app moet de Xperia J ontberen: het toestel ondersteunt geen NFC. En ook Timescape is om de een of andere reden niet aanwezig, hoewel je daar weinig aan mist.

Een leuk tooltje dat Sony verder toegevoegd heeft, is de energiebesparing. Dat is een app waarmee je een aantal zaken kunt instellen om de batterij wat te ontzien. Je kunt aangepaste instellingen voor alles wat met energieverbruik te maken heeft instellen voor als het toestel onder een bepaald energieniveau komt en ook voor standaard tijden, waarop je je toestel toch minder gebruikt.

Ook leuk is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Extra applicaties

Extra apps haal je in Google’s Play Store of via Play Now, die laatste voegt weinig toe. De Play Store is wel handig en biedt een flinke catalogus aan apps waar je makkelijk doorheen kunt browsen. Daarvoor zijn ook een aantal hitlijsten en lijstjes met aanbevelingen beschikbaar. Het aanbod is erg groot en er zitten veel goedkope kwaliteitsapps tussen. In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 
Sony Xperia J screenshot 

Telefoon

“Bellen gaat prima met de telefoon, de ontvangst is goed genoeg en de belkwaliteit ook.”

Sony Xperia J screenshot

Als je het telefoonhoorntje op het homescreen van de Xperia J aanklikt, kom je in een handig schermpje dat een toetsenbord en een logboek combineert. Door op het toetsenbord te typen verandert het logboek in een smart-dial-schermpje waar je alle overeenkomstige contacten kunt zien. Raar is wel dat dit alleen werkt als je het begin van een nummer tikt, niet bij het begin van een naam.

De contactenapp biedt integratie met Facebook en zit goed in elkaar. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Naast het telefoonnummer en andere contactgegevens, kun je ook een link naar iemands Facebookprofiel zien, informatie van Facebook komt niet door in de contactenapp zelf. Contacten synchroniseren kan uiteraard met Google en Exchange.

Bellen gaat prima met de telefoon, de ontvangst is goed genoeg en de belkwaliteit ook. En ook ringtones zijn duidelijk te horen.

De berichtenapplicatie is simpel en goed en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Email

Sony Xperia J screenshot

De Xperia J heeft standaard twee mailprogramma’s, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk prima, waarbij opgemerkt moet worden dat de Gmail applicatie beter op de dienst afgesteld is en dus wat meer functies heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

Sony Xperia J screenshot

Naast de standaard Androidbrowser staat ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk voor Sony om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Het browsen gaat op dit toestel alleen niet heel snel. Pagina’s worden vrij traag geladen en navigeren over de pagina hapert nog weleens. Maar als je daar niet teveel aandacht aan besteed kun je prima browsen op dit toestel.

De Xperia J is een toestel waarvoor Sony teveel compromissen heeft gesloten wat ons betreft. Het scherm en het design, waar dit toestel het van moet hebben, zijn leuk. Maar daarvoor geef je wel een groot deel van de snelheid van het toestel weg en daar wordt de gebruikservaring niet beter op.

Dat scherm en design waar het toestel het van moet hebben zijn zeker bovengemiddeld, maar ook niet uitzonderlijk. De Xperia J ziet er goed uit, maar voelt nog wel wat goedkoop aan. Het scherm hebben we weinig over te klagen, alleen de coating die eroverheen ligt is niet prettig. Wel erg tevreden zijn we over de batterij, die gaat ruim een dag mee en meestal zelfs meer. Dat lijkt dan ook het sterkste punt van deze telefoon zijn.

Vooral op het gebied van prestaties gaat de Xperia J echt onderuit. Die zijn te min voor een toestel in dit segment. Voor minder geld zijn al verschillende dualcore-toestellen te krijgen en die werken echt een stuk prettiger. En ook de camera van dit toestel stelt weinig voor. Met name de opgenomen filmpjes zijn slecht.

Verder doet de Xperia J niet zo veel verkeerd, maar al met al zien we geen reden om het toestel te kopen. Is het je om het scherm te doen, dan zijn er betere alternatieven. En als je een leuk allround midrange-toestel wilt zijn er zelfs veel betere alternatieven. Alleen als je het design van de Xperia J echt heel mooi vind en en wat trager toestel niet zo erg, is deze telefoon een aanrader.

Sony Xperia J zwart 
Sony Xperia J zwart 
Sony Xperia J zwart 

Concurrentie

De Xperia J valt middenin een erg drukke markt, met allerlei toestellen die in vanalles uitblinken. Het rijtje concurrenten is dan ook eindeloos. De belangrijkste komt van LG, de Optimus L7. Die heeft eigenlijk dezelfde focuspunten als de Xperia J en ook meteen dezelfde mankementen. Ook de prijs is gelijk en de keuze tussen deze twee is dan ook een lastige. Misschien is het beter om ze gewoon beiden niet te kopen. Als je erg gecharmeerd bent van het grote display van de toestellen, kun je bijvoorbeeld beter terecht bij de Alcatel One Touch 995, Alcatel One Touch 997D of Acer Liquid Gallant Duo. Voor het design zijn er betere opties in de vorm van de Nokia Lumia 800, Acer Liquid Glow en Sony Xperia U.

Als je gewoon een goede midrangetelefoon zonder al te veel poespas wilt, dan zijn de Samsung Galaxy Ace 2 en Sony Xperia sola betere opties. Beide toestellen kosten met een prijskaartje van €200 twee tientjes minder dan de Xperia J. Ze hebben wel een iets kleiner scherm, maar met dezelfde resolutie. En de toestellen zijn beiden snel, uitgerust met een aardige camera en ook niet lelijk.

LG Optimus L7 MWC 2012 
Sony Xperia sola hoofdfoto 
Samsung Galaxy Ace 2 hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Aardig design
  • Relatief groot en goed scherm
  • Goede batterij
Minpunten
  • Traag
  • Slechte camera
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters