Sony Xperia M

De Xperia M van Sony is het goedkoopste toestel in de nieuwe lijn van Sony dat op de rand van het midden- en bodemsegment opereert. In deze review gaan we in op deze nieuwe goedkope smartphone van Sony.

Sony Xperia M hoofdfoto 

“De Xperia M is een afgeleide van Sony’s Xperia L en biedt een wat kleiner scherm en wat slechtere camera. ”

Sony heeft onlangs laten weten zich wat minder toe te spitsen op het echt lage marktsegment, maar in het middensegment blijft de producent traditioneel een van de sterkere producenten. De Xperia M balanceert op dat randje en het is te verwachten dat deze Xperia voorlopig de goedkoopste in Sony’s portfolio blijft los van de wat oudere low-enders die nog verkrijgbaar zijn.

Opereren in een lager marktsegment betekent compromissen sluiten. Soms gaat dat heel goed en soms gaat het gruwelijk mis. De grenslijn daartussen is vaak dun en een foutje kan een toestel zijn kop kosten. Waar de Xperia M zich in die schaal bevind is een van de vragen waar we ons mee bezig gaan houden in deze review.

De Xperia M is een afgeleide van Sony’s Xperia L en biedt een wat kleiner scherm en wat slechtere camera. Het ontwerp van de telefoon is een soort hybride tussen het wat oudere ontwerp van bijvoorbeeld de Xperia J en Xperia L en het OmniBalance-design dat uit de Z-serie voortkomt. De Xperia M is voorzien van een dualcore Krait-processor, een 5-megapixelcamera en een 4″ WVGA-scherm. Wat voor een geheel voorkomt uit deze componenten is in deze review te lezen.

Sony Xperia M hands-on 
Sony Xperia M hands-on 
Sony Xperia M hands-on 
Sony Xperia M hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 15.1.A.1.9.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia M

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Android 4.1.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plusdualcore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 115 gramLengte: 124mmBreedte: 62mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig480×854 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1750mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 498 uur

Het ontwerp van de Xperia M is een soort hybride tussen het OmniBalance-design van de Xperia Z en het design dat Sony er daarvoor op nahield. De telefoon valt vooral op door zijn goede afwerking. Het scherm van de telefoon is redelijk, net als het on-screen-toetsenbord.

Unboxing

Design

“De Xperia M is een erg net vormgegeven toestel dat voor zijn prijsklasse bijzonder goed afgewerkt is.”

De Xperia M is een erg net vormgegeven toestel dat voor zijn prijsklasse bijzonder goed afgewerkt is. De telefoon komt over als een toestel zonder toegang tot de batterij qua stevigheid en uitstraling. Als je even verder zoekt merk je echter dat de achterkant er in zijn geheel af kan om zo toegang te geven tot de batterij, simkaart en MicroSD. Dat betekent ook dat je de kleur van de achterkant kunt vervangen als je wilt, hoewel Sony zelf voor zover wij weten geen extra covers aanbiedt.

Een leuke toevoeging is het notificatielampje dat onder het scherm is geplaatst. Dit is niet zoals bij veel telefoons een subtiel ledje, maar een redelijk opvallend lichtbalkje dat ook wat extra functionaliteit heeft gekregen. Zo kan het lampje bijvoorbeeld meekleuren met foto’s die je bekijkt op het scherm van de Xperia M en met de album-art van de muziek die je luistert.

De Xperia M maakt gebruik van een soort hybride tussen het OmniBalance-design dat we kennen uit de Z-serie van Sony en een wat ouder ontwerp van de fabrikant. Dat zorgt voor een speelse uitstraling dat goed past in het segment. Een probleempje dat wel terugkomt uit het ontwerp van de Z-serie is dat de randen een beetje scherp zijn en het toestel daardoor niet geweldig in de hand ligt. Het formaat van de Xperia M en het gewicht zijn netjes beperkt gehouden.

Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 

De 3,5mm jack van de Xperia M zit op de bovenkant, de MicroUSB-poort bovenaan de linker zijkant. De primaire speaker van het toestel vinden we achterop en op de rechterkant zitten wat knopjes. Het gaat dan om een powerknop in de bekende Sony-stijl, een volumeknop en een cameratoets.

Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 

Scherm

“Het scherm is slechter dan gemiddeld in zijn segment,”

Het scherm van de Sony Xperia M heeft een diameter van 4″ en is voorzien van 480×854 pixels. Dat zorgt voor een scherp genoeg scherm, maar daar is het wel een beetje mee gezegd. Schermen zijn nooit het sterkste punt geweest van Sony en dat geldt ook weer voor dit toestel. Het scherm is slechter dan gemiddeld in zijn segment en dat heeft enerzijds te maken met de wat diepere ligging in de body en anderzijds het contrast. Dat is bepaald niet geweldig en zwart is erg grijzig. De kleuren zijn vrij verzadigd en redelijk goed en ook de kijkhoek valt ons niet tegen, hoewel hij zeker niet perfect is. Ons scherm heeft last van een dode pixel, wat ongetwijfeld aan ons exemplaar zal liggen maar geen goed teken is.

Toetsen

Het toetsenbord van de Xperia M is lekker aanpasbaar. Zo kun je kiezen of je punt- en kommatoetsen wilt hebben op je toetsenbordje, kun je de kleur aanpassen en kun je kiezen of je een qwerty-toetsenbord met of zonder speciale tekens boven elke letter wilt of zelfs gewoon een T9-toetsenbordje. Het toetsenbord typt vrij goed. De knoppen zijn dan wel niet zo groot, relatief gaat het allemaal makkelijk en Swype is aanwezig om de pijn verder te verzachten. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype vrij goed maar niet perfect. Je kunt een woord achteraf selecteren om het zo alsnog te vervangen, dat is prettig.

Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BA900
Capaciteit 1700mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Op softwarevlak is de Xperia M vrijwel gelijk aan de duurdere Sonytelefoons. Het toestel draait het inmiddels wat verouderde Android 4.1 met een vrij sobere schil van Sony er overheen. De prestaties zijn ruim voldoende en de camera is vrij gemiddeld in deze prijsklasse.

Interface

“Op multitask-gebied heeft Sony een handige toevoeging gedaan in de vorm van pop-up-apps.”

De interface van de Xperia M is vrij straightforward en heeft veel weg van Android’s standaardinterface. Er zijn meerdere homescreens beschikbaar waar je een groot aantal widgets, applicaties en mappen op kunt plaatsen. Het menu is een simpele raster met een aantal indelingsmogelijkheden, waardoor je makkelijk overzicht kunt krijgen. Ook leuk is de mogelijkheid om verschillende thema’s toe te passen. Daarbij verandert niet alleen de achtergrond, maar ook de accentkleuren van veel icoontjes en andere interface-elementen.

Op multitask-gebied heeft Sony een handige toevoeging gedaan in de vorm van pop-up-apps. Deze kennen we uit de duurdere Sonytelefoons en komen dus ook in deze Xperia M terug. Met deze apps kun je een kleine widget-achtige app over de interface heen leggen en hem zo gelijktijdig met andere apps gebruiken. Verder werkt multitasken op de Xperia M precies hetzelfde als op alle andere Androidtoestellen. Door de gigabyte aan RAM die de Xperia M heeft is de telefoon daartoe goed in staat.

Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 

Prestaties

“Het is in ieder geval ruim voldoende om geen irritaties te veroorzaken in het dagelijks gebruik.”

De Xperia M werkt met dezelfde processor als low-end-toppers als de Nokia Lumia 520: de Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227. Deze is geklokt op 1,2GHz en beschikt over twee Krait-kernen waardoor hij het dagelijkse gebruik makkelijk bijhoudt. Dat is natuurlijk erg prettig en daarmee heeft hij een flinke voorsprong op sommige van zijn concurrenten. Dat wil niet zeggen dat de telefoon razendsnel werkt en alle applicaties instant opstarten, maar het in ieder geval ruim voldoende om niet tegen irritaties aan te lopen in het dagelijks gebruik. Alleen met wat zwaardere apps ga je duidelijke vertragingen merken. Met de stabiliteit van de Xperia M hebben we ook geen problemen gehad.

Foto

Sony Xperia M screenshot

De Sony Xperia M heeft een vrij gemiddelde camera. Het lensje op de achterkant is goed voor 5-megapixelfoto’s die wat oververzadigde kleuren hebben en last hebben van de nodige gekleurde ruis. Een ander probleem is dat foto’s snel bewogen zijn. Als ze dat echter niet zijn dan ziet het er voldoende uit en zijn de foto’s mooi scherp.

Functioneel is de camera van de Xperia M behoorlijk uitgebreid, met bijvoorbeeld een HDR-modus, verschillende effecten en een panoramafunctie. Daarnaast heeft de Xperia M een cameraknop die het fotograferen met het toestel verder veraangenaamd.

Sony Xperia M camerasample 
Sony Xperia M camerasample 
Sony Xperia M camerasample 
Sony Xperia M camerasample 

De galerij in de Xperia M is Sony’s eigen galerij die regelmatig van updates voorzien wordt en vrij uitgebreid is. Vooral grafisch ziet het er leuk uit. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van PlayMemories Online, Facebook, Flickr en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Tot slot is er gezichtsherkenning, waarmee je foto’s per persoon kunt groeperen.

Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 

Video

Sony Xperia M screenshot

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je wilt het plot van de film. Natuurlijk heeft de Xperia M ook standaard toegang tot YouTube.

Filmpjes die de Xperia M schiet zijn in 720p-resolutie en zijn heel redelijk. Voor een telefoon van onder de €200 zijn ze beter dan gemiddeld, hoewel ze net als de foto’s wat last hebben van oververzadigde kleuren en ruis.

Muziek

“De Xperia M heeft een aardige ingebouwde speaker,”

Sony Xperia M screenshot

De muziekapplicatie schuilt op Sonytelefoons onder de naam Walkman en heeft aardig wat functies. Zo is Music Unlimited volledig geïntegreerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Verder is er op het afspeelscherm de mogelijkheid om extra informatie of filmpjes bij je muziek te zoeken en een nummer direct te liken op Facebook. De muziekspeler zelf biedt natuurlijk alle bekende functies, bijvoorbeeld de shuffle- en herhaalfuncties. Daarnaast heb je de mogelijkheid om muziek op allerlei manieren te sorteren. De Xperia M is ook gewoon uitgerust met een FM radio voor de liefhebber.

De Xperia M heeft een aardige ingebouwde speaker, die zeker voor zijn segment bovengemiddeld veel geluid produceert. Het speakertje gaat op vol volume wel wat kraken, maar ook als je hem zo zacht zet dat hij daar geen last meer van heeft komt er nog voldoende herrie uit.

Games

Android heeft een gigantisch aanbod aan games, met dank aan het gigantische aanbod van de Play Store. Om een overzicht van al je games te krijgen is er de app Play Games. Veel simpele spelletjes kun je zonder problemen spelen, zware 3D games gaan hem niet worden op dit toestel. Iets als Angry Birds gaat qua gameplay probleemloos, alleen zul je soms een wat lagere framerate tegenkomen. Ook Subway Surfers is bijvoorbeeld geen probleem.

Applicaties

Sony Xperia M screenshot

De standaard Google-applicaties zijn natuurlijk aanwezig op dit toestel en zo kun je gewoon gebruik maken van Maps, Google+ of Google Now. Als browser staat op dit toestel slechts Google Chrome. Sony zou Sony niet zijn als het niet een aantal eigen apps meegeleverd zou hebben. De leukste daarvan is Smart Connect, waarmee je het aansluiten van bepaalde accessoires kunt koppelen met een actie van het toestel. Verder levert Sony een QR-lezer, OfficeSuite, uitgebreide notitieapp, Facebook en McAffee mee.

Voor de nodige extra apps kun je terecht in de Play Store. Dat is de bekende en prima applicatiewinkel van Google. De app is overzichtelijk ingedeeld en je vindt er een gigantisch aanbod aan zowel gratis als betaalde applicaties. Zowel applicaties voor productiviteit, sociale netwerken als games zijn er in grote getale aanwezig. De winkel wordt aangevuld door Sony Select, waar je aanraders van Sony kunt vinden. Een redelijk nutteloze toevoeging in onze ogen omdat de Play Store zelf al vrij veel mogelijkheden heeft om apps te ontdekken.

Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 

Telefoon

Sony Xperia M screenshot

De bel-interface van de Xperia M is voorzien van smart dialing, waarmee je erg makkelijk nummers kunt opzoeken. De contactenapp zelf biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange. Daarnaast is Facebook-integratie aanwezig als leuke extra. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Daarbij wordt de nodige informatie van deze personen weergegeven op hun contactpagina.

Op de belkwaliteit en ontvangst van deze Xperia M hebben we niets aan te merken. En vanwege de harde speaker komen ringtones ook goed tot hun recht.

Sms’jes sturen en ontvangen gaat via een redelijk standaard en prima app waar je conversaties netjes op een rijtje gezet worden. Email gaat via de Gmail-app voor alle gebruikers van die dienst. Als je geen Gmail gebruikt is er een mailapplicatie waar je Exchange- en imap-accounts kwijt kunt die ook goed zijn ding doet.

Sony Xperia M screenshot 
Sony Xperia M screenshot 

De Sony Xperia M valt vooral op door zijn goede afwerking en relatief high-end software. Maar los daarvan is het een vrij standaard entry-level-toestel dat middenin een erg drukke markt valt.

Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 
Sony Xperia M design 

“Eigenlijk heeft de Xperia M maar een nadeel, namelijk het scherm.”

Eigenlijk heeft de Xperia M maar een nadeel, namelijk het scherm. Dat ligt wat diep in de body verzonken en biedt vooral een slecht contrast. Los daarvan is de Xperia M een leuk toestel dat uitblinkt in zijn goed afwerking voor het segment en als mooie extra ook nog verwisselbare covers heeft. Het toestel biedt verder een redelijk rappe processor die gecombineerd met 1GB RAM een ruime voldoende scoort op het gebied van prestaties.

En zo lijkt de Xperia M vooral een goede concurrent te zijn voor de Windows Phones van Nokia in dit segment. Die zijn vaak met dezelfde processor uitgerust, net zo goed en kleurrijk afgewerkt en voorzien van een matig scherm. Die toestellen, en in het bijzonder de Lumia 520, zijn wel wat goedkoper, maar voor iedereen die de uitgebreidere mogelijkheden van Android wel ziet zitten is de Xperia M een goed alternatief. De Xperia M is wat ons betreft dan ook een nette vier sterren waard.

Sony Xperia M design 

Concurrentie

De concurrentie in de prijsklasse van de Xperia M is erg stevig. De belangrijkste concurrenten bestaan misschien wel uit de Windows Phones die we voor deze prijs kunnen vinden, de Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620 en Huawei Ascend W2. Die zijn allen erg vergelijkbaar, maar wel vaak wat goedkoper. Daar tegenover staat dat de Xperia M met zijn Android wat uitgebreider is. Ook op Androidvlak zijn er echter geduchte concurrenten, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S III mini en de Acer Liquid E2. Samsung doet nog een tweede duit in het zakje met de Galaxy Core, hoewel het de vraag is of die de Xperia M met zijn tragere processor kan bijhouden. Tot slot is er nog Sony’s eigen Xperia L, die net wat geavanceerder is dan de Xperia M maar al voor een kleine meerprijs verkrijgbaar is.

Nokia Lumia 520 hoofdfoto 
Nokia Lumia 620 hoofdfoto 
Acer Liquid E2 hoofdfoto 
Sony Xperia L handson 
Onze review score
Pluspunten
  • Goede afwerking
  • Goede prestaties
  • Uitgebreide software
Minpunten
  • Matig scherm

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters