Sony Xperia M4 Aqua review: waterdichte midranger volgens het boekje

De Sony Xperia M4 Aqua is de komende tijd de belangrijkste schakel in Sony’s midrange-portfolio en leent veel van de high-endtelefoons van de fabrikant. In deze review bespreken we alle ins en outs van het toestel.

Sony Xperia M4 Aqua hoofdfoto 

“De body is lekker dun en waterdicht en heeft dezelfde uitstraling als de Z-serie”

Op het Mobile World Congress was niet de nieuwe Xperia Z-telefoon, maar de Xperia M4 Aqua de ster van de show bij Sony. Waarschijnlijk had dat er meer mee te maken dat er geen nieuwe Xperia Z-telefoon te tonen viel, maar in ieder geval zette het de M4 Aqua flink in de schijnwerpers. Niet zonder resultaat, want de pers was over het algemeen erg te spreken over deze telefoon. Ook wij waren in onze hands-on overwegend positief. Nu is het tijd om uit te zoeken of dat positieve beeld blijft hangen.

De Xperia M4 Aqua kost zo’n €270 en neemt het daarmee onder andere op tegen de topsmartphones van voorgaande jaren. Dat is geen eenvoudige taak, maar de M4 Aqua lijkt er redelijk op toegerust te zijn. De telefoon heeft een 5-inch HD-display, een octacore Snaprdagon 615-processor en een 13-megapixelcamera. De body is lekker dun en waterdicht en heeft dezelfde uitstraling als de Z-serie. Groot voordeel is het feit dat er geen klepje meer over de usb-poort zit, wat we ook bij de Xperia Z3+ zagen. Sony schermt tot slot met een goede batterij, zoals het dat bij veel van zijn smartphones doet.

Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 847 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 849 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 854 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 26.1.A.1.100 en een prijs van €270.

Specificaties van de Sony Xperia M4 Aqua
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2015
 • Draait op Android 5.0 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 615
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Adreno 405
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Xperia M4 Aqua wordt geleverd in een eenvoudig doosje met de standaard inhoud. Dat wil zeggen: een usb-kabel, netstroomadapter en eenvoudige headset. Dat is overigens prima en zoals het hoort in deze klasse.

Design

Het ontwerpteam van de Xperia M4 Aqua is waarschijnlijk geregeld op te koffie gegaan bij hun collega’s van de Xperia Z3. De twee telefoons lijken als twee druppels water en zijn van een afstandje nauwelijks te onderscheiden. Of je dat onorigineel vind of er juist blij mee bent dat je voor weinig geld het ontwerp van de Z3 kunt kopen mag je zelf weten, maar in ieder geval resulteert het in een best mooie telefoon. De Xperia M4 Aqua ziet er strak en elegant uit en is lekker dun. Jammer vinden we dat er nogal grote balken boven en onder het scherm zitten, wat er niet bepaald modern uitziet en het toestel ook best groot maakt voor zijn schermformaat.

De bouwkwaliteit van de M4 Aqua is wel wat minder dan die van zijn duurdere broertje. De telefoon is volledig van plastic en de zijkanten komen net wat hoger uit dan het scherm. Bij de achterkant is het juist andersom: die ligt duidelijk bovenop de zijkanten, wat er wat ons betreft een beetje vreemd uitziet. Los van die puntjes voelt het toestel wel erg solide aan en komt hij niet goedkoop over. De voor- en achterkant van de telefoon zijn helaas wel nogal gevoelig voor vingerafdrukken.

Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 

“De telefoon is waterdicht, wat Sony voor elkaar heeft gekregen zonder extra klepjes”

Zoals de naam doet vermoeden is de Xperia M4 Aqua waterdicht. De smartphone is IP68-gecertificeerd, wat wil zeggen dat hij anderhalf uur op een meter diepte kan verblijven en stofdicht is. Dat heeft Sony voor elkaar gekregen zonder dat er klepjes over de usb-poort en audiojack nodig zijn en dat is erg prettig. De sim- en geheugenkaartingang zitten wel achter een klepje verscholen, maar dat geldt ook voor niet-waterdichte telefoons. Kritiekpuntje is wel dat deze twee klepjes een beetje fragiel overkomen.

Alle knopjes zitten aan de rechterkant van de telefoon. Daar kun je naast de volume- en powerknop ook een cameratoets vinden en dat is prettig. Het werkt wat eenvoudiger en zorgt ervoor dat je onder water foto’s kunt maken. De usb-poort zit aan de linkerkant van het toestel, dat is even wennen. Onder het scherm zit een speakergrill, maar die is puur voor de sier. Zowel de speaker als de microfoon zitten namelijk op de onderkant van de telefoon. De achterkant kan niet van de Xperia M4 Aqua af en de batterij is dan ook niet verwisselbaar.

Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 

Scherm

Sony Xperia M4 Aqua screenshot

Het display in de Xperia M4 Aqua is 5-inch groot en heeft een resolutie van 720×1280 pixels. Het is een IPS-paneel en ziet er over het algemeen goed uit. De kijkhoek is ruim voldoende en ook de helderheid van het scherm is behoorlijk hoog. Kleuren zijn behoorlijk levendig en de witbalans is netjes, waardoor alles mooi en natuurlijk overkomt. Eventueel kun je de witbalans in de instellingen aanpassen. Het contrast van het display is voldoende. De algehele weergavekwaliteit van het scherm van de Xperia M4 Aqua is kortom prima.

Een kleine aanmerking die we op het scherm hebben heeft te maken met de glaslaag die er overheen ligt. Die is niet goed gecoat, waardoor hij nogal gevoelig is voor vingerafdrukken.Daarnaast voelt het scherm niet altijd even prettig aan, vooral als je met een beetje zweterige handen aan het swypen bent merk je dat.

Prestaties

“In de praktijk is de telefoon zeker snel genoeg, maar hij wil nog weleens haperen”

De Xperia M4 Aqua is voorzien van de nieuwste Qualcommchipset voor het middensegment: de Snapdragon 615. Die heeft twee clusters met vier Cortex A53-kernen; een geklokt op 1,7GHz en een geklokt op 1GHz. De chipset beschikt over een Adreno 405-GPU en is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Het zijn solide specificaties voor een midrangetelefoon.

In de praktijk is de telefoon zeker snel genoeg, maar kan hij zich niet meten met de oude topmodellen uit dezelfde prijsklasse. Vooral als je aan het multitasken bent of snel door grote menu’s schakelt wil hij nog weleens haperen. Maar in het gebruik van applicaties, bladeren door het hoofdmenu en gebruik van basisfuncties is de M4 Aqua snel genoeg. De smartphone wordt onder zware belasting wel behoorlijk warm, maar dat lijkt geen verdere gevolgen te hebben.

“Sony claimt voor de M4 Aqua twee dagen batterijduur en maakt dat redelijk waar”

Met de netwerkondersteuning van de Xperia M4 Aqua zit het wel goed. De telefoon is voorzien van NFC, LTE en natuurlijk ook zaken als bluetooth, wifi en 3G. De ontvangst van het toestel bleek prima te zijn tijdens onze testperiode en ook met de belkwaliteit hebben we geen problemen ondervonden.

Sony claimt voor de Xperia M4 Aqua twee dagen batterijduur. Dat doet Sony wel vaker, met wisselend resultaat. In de Xperia M4 Aqua maakt men het redelijk waar. Twee dagen kwamen we niet door, maar het einde van de dag was over het algemeen met behoorlijk wat marge in zicht. We kunnen ons voorstellen dat twee dagen met wat minder intensief gebruik makkelijk moet lukken. We haalden een screen-on-time van ongeveer 4 uur en dat is netjes. Overigens ligt er in de M4 Aqua een niet-verwisselbare 2400mAh-batterij.

Sony Xperia M4 Aqua screenshot 
Sony Xperia M4 Aqua screenshot 
Sony Xperia M4 Aqua screenshot 

Software

Sony Xperia M4 Aqua screenshot

De Xperia M4 Aqua draait op Android 5.0 Lollipop met de inmiddels bekende schil van Sony daar overheen. Die is enigszins geüpdatet in material design-stijl, maar lijkt nog steeds erg op de schil die we kenden. Daar is overigens niets mis mee: de interface is behoorlijk clean en relatief dicht bij de standaard van Android gebleven. Hier en daar zijn wat nuttige functies toegevoegd.

Het hoofdmenu kun je naast alfabetisch of naar eigen inzicht ook indelen op veelgebruikte applicaties. Verder heeft Sony het mogelijk gemaakt om de snelkoppelingen in het dropdown-menu zelf in te delen. De inmiddels bekende pop-up-apps zijn ook weer aanwezig. Dit zijn widgets of speciale kleine apps die je als pop-up over je interface kan weergeven. Een handige toevoeging. De Xperia M4 Aqua heeft verder bijvoorbeeld een thema-optie en beschikt over een eenvoudige launcher voor mensen die nog niet zo aan het gebruik van een smartphone gewend zijn.

Sony Xperia M4 Aqua screenshot 
Sony Xperia M4 Aqua screenshot 
Sony Xperia M4 Aqua screenshot 
Sony Xperia M4 Aqua screenshot 

“Als je iemand bent die graag veel apps installeert zal de opslagruimte krap worden”

De Xperia M4 Aqua wordt geleverd met flink wat voorgeïnstalleerde applicaties, terwijl de beschikbare ruimte niet bijzonder groot is. Van de 8GB wordt al ruim de helft ingenomen door het besturingssysteem en nog eens ongeveer een derde zit al vol met standaard-content. Het resulteerde erin dat we bij het installeren van onze gebruikelijke applicaties direct al tegen opslagbeperkingen aanliepen. Door een beetje te schuiven naar de geheugenkaart was dat eenvoudig op te lossen, maar als je iemand bent die graag veel apps gebruikt of in ieder geval installeert zal het toestel krap worden.

Veel van de apps die Sony meelevert zijn wel nuttig, maar kun je ook eenvoudig zelf downloaden en zullen door lang niet iedereen gebruikt worden. Om een greep uit het aanbod te nemen: Vine, AVG, OfficeSuite, Movie Creator en File Commander. We hadden liever gezien dat Sony een afdeling in de Play Store had ingericht waar je dit soort apps kunt downloaden. Naast de toegevoegde applicaties zijn natuurlijk alle Google-apps en basisprogrammaatjes aanwezig.

Multimedia

Net als de meeste Xperia-telefoons heeft de M4 Aqua een fijn setje multimedia-apps. De muziek-, album- en video-applicatie zien er grafisch mooi uit, zijn uitgebreid en werken lekker. De video-app heeft een handige extra in de vorm van informatieschermen over je films. Die neemt hij over uit de Gracenote-database en zo krijg je de film in het hoofdscherm te zien met zijn filmposter en kun je informatie over het plot en de cast vinden. De album-app heeft uitgebreide filtermogelijkheden en integratie van Facebook, Picasa en Flickr.

Hoewel het lijkt alsof de speaker van de M4 Aqua aan de voorkant zit, zit hij eigenlijk onderop. Dat is trouwens niet zo’n probleem, want daar is de plaatsing nog steeds handig. Kwalitatief is de speaker ruim voldoende. Door een headset klinkt de telefoon prima, hoewel de meegeleverde headset niet zo veel soeps is.

Sony Xperia M4 Aqua camerasample 
Sony Xperia M4 Aqua camerasample 
Sony Xperia M4 Aqua camerasample 
Sony Xperia M4 Aqua camerasample 
Sony Xperia M4 Aqua camerasample testchart 

“De fotokwaliteit van de camera krijgt net geen voldoende”

Hoewel Sony erg goede cameramodules maakt, is het al tijden zo dat de eigen implementatie niet top is. De cameratelefoons van Sony zijn niet slecht, maar andere fabrikanten weten vaak betere resultaten neer te zetten met de sensoren van Sony. Dat geldt ook voor de Xperia M4 Aqua. De camera schiet 13-megapixelfoto’s die op zich redelijk wat detail hebben, maar waar wel vrij sterke effecten van de compressie zichtbaar zijn. In onze testchart resulteert dat zelfs in witte vlakken binnen de middelste cirkel die er helemaal niet zijn. Bij veel zonlicht valt op dat de witbalans van de foto’s nogal blauwig uitvalt en als het donker is dan worden de foto’s een beetje wazig. Daarnaast zijn foto’s in het donker vrij snel bewogen. Dat geldt ook voor de 5-megapixelselfies die de telefoon schiet. Los daarvan zien die er aardig uit. De M4 Aqua schiet full HD-video’s, die niet bijzonder detailrijk zijn maar wel voldoende scoren.

De camerainterface van de Xperia M4 Aqua is wel erg prettig. Het is dezelfde interface als we kennen van Sony’s Xperia Z-toestellen, die opgebouwd is uit een groot aantal cameramodi en binnen die modi een handig pop-upje als instellingenmenu heeft.

Alles bij elkaar vinden we de functionaliteit van de camera erg goed, maar krijgt de kwaliteit van de foto’s die hij maakt toch net geen voldoende. Voor €270 verwachten we toch wel een camera die wat minder steken laat vallen op het gebied van beeldverwerking en witbalans.

Conclusie

“De M4 Aqua scoort goed, onder andere vanwege zijn mooie behuizing, goede batterij en fijne software”

De Sony Xperia M4 Aqua is een midrangetelefoon volgens het boekje. De smartphone kan op een aantal vlakken niet helemaal meekomen met de ongeveer gelijk geprijsde oude vlaggenschepen, maar daar krijg je wel een wat moderner toestel dat ook nog eens waterdicht is voor terug. Tegenover veel van zijn recentere concurrenten in het middensegment scoort de telefoon behoorlijk goed, onder andere vanwege zijn mooie behuizing, goede batterij en fijne software. De prestaties zijn ruim voldoende, maar helaas is er wel af en toe een hapering merkbaar. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat de M4 Aqua waterdicht is.

Er zijn twee punten waar de Xperia M4 Aqua het echt laat afweten: de camera en de interne opslag. De camera maakt in veel gevallen gewoon niet zo’n mooie foto’s. Dat is jammer, want hij is verder wel uitgebreid en prettig in gebruik. De opslagruimte van 8GB zit bij aankoop al grotendeels vol en biedt niet echt veel ruimte om je eigen apps op te installeren. Uitbreiden met een geheugenkaartje biedt daar maar deels een oplossing voor.

Een mooie bijkomstigheid is dat deze telefoon in combinatie met een abonnement erg goedkoop verkrijgbaar is: €15 per maand. Dat is zeker een goede deal, die het ook tot onze Telekoopwijzer geschopt heeft. Maar ook in de losse verkoop, waar de Xperia M4 Aqua €270 moet opbrengen, is het geen verkeerde keuze.

Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 
Sony Xperia M4 Aqua design 

Voor een oud vlaggenschip, bijvoorbeeld in de vorm van de LG G2 of Sony Xperia Z1 betaal je net wat meer dan voor deze M4 Aqua. De enige optie die net zo duur is als de M4 Aqua is de Huawei Ascend P7, maar die presteert dan ook wat minder dan de twee hiervoor genoemde modellen. Als je naar alternatieven op zoek bent die je voor hetzelfde bedrag als de M4 Aqua kunt kopen, kom je op een aantal toestellen uit die erg aan de M4 Aqua gewaagd zijn. De Acer Liquid Jade S, Kazam Tornado 348, Huawei P8 Lite en Samsung Galaxy S5 mini bijvoorbeeld. Die laatste is overigens het enige alternatief dat ook waterdicht is.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Waterdicht
 • Goede batterij
 • Fijne software
Minpunten
 • Hapert soms
 • Weinig opslagruimte
 • Onvoldoende prestaties camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters