Sony Xperia P

De Sony Xperia P is het kleine broertje van de Xperia S. Het toestel is wat kleiner, is gemaakt van aluminium en heeft een wat mindere camera. Met zijn prijs van €350 is de Xperia P een interessante middenklasser, waar we in deze review uitgebreid naar kijken.

Sony Xperia P review hand

 

Als binnenkomer op de smartphonemarkt heeft Sony de Xperia NXT-serie aangewezen. Met de Xperia S was de fabrikant natuurlijk al even zelfstandig op de markt aanwezig. In Barcelona op het Mobile World Congress werd bekend gemaakt dat de Xperia S hulp zou krijgen van de Xperia U en de Xperia P. Die liggen inmiddels beiden in de winkels en moeten Sony stevig positioneren in het middensegment. De Xperia P is de duurste van de twee toestellen en zit eigenlijk qua positionering maar net onder de Xperia S.

Om de prijs omlaag te krijgen heeft Sony een aantal aanpassingen gedaan: de Xperia P heeft een 8-megapixelcamera, 16GB geheugen en een 4″-scherm met lagere qHD-resolutie. Daar tegenover staat dat het toestel een aluminium unibody heeft en dat hij een zogenaamd White Magic-display heeft, dat helderder is en beter zichtbaar moet zijn in de directe zon.

De concurrentie die de Xperia P te verduren krijgt is niet mals. Het toestel krijgt te maken met de oudere vlaggenschepen en ook met nieuwe duurdere midrangers. En dat zijn er nogal wat. De twee belangrijkste komen van Samsung in de vorm van de Galaxy Nexus en Galaxy S II, beiden oude vlaggenschepen die een minstens net zo goede specsheet hebben. Verder zijn er nog de Samsung Galaxy S Advance, HTC Sensation, Motorola Razr, Prada Phone by LG 3.0 en Nokia Lumia 800 van andere fabrikanten. Sony zelf biedt de Xperia S en Xperia sola als mogelijke alternatieven voor de Xperia P.

Sony Xperia P

 

Sony Xperia P

 

Sony Xperia P

 

Sony Xperia P

 

Sony Xperia P

 

Sony Xperia P

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia P
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 122x60x10,5 mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Slate
Kleuren Grijs, zwart, rood
Scherm
Type LCD
Diagonaal 4″
Resolutie qHD, 540×960 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart Nee
Intern geheugen 16GB
Chipset 1GHz dualcore ST-Ericsson NovaThor U8500
Accu 1305mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera VGA
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang MicroHDMI
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v2.1 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

De doos van de Xperia P is uitgerust met een aantal smart tags. Net als bij de Xperia S een leuke toevoeging. Het design van het toestel is erg goed, de aluminium unibody zijn we erg over te spreken en het design is tevens erg strak en apart.

Unboxing

De Xperia P komt in dezelfde doos als zijn grotere broer: een opvallend plat doosje. De inhoud daarvan is vrij uitgebreid. Net als de Xperia S, wordt de Xperia P geleverd met twee smarttags en een lader waarmee het toestel extra snel opgeladen kan worden. Daarnaast zit er natuurlijk een paar oortjes in de doos, in ear’s wel te verstaan. De lader doet tevens dienst als USB-kabel door de adapter eraf te halen.

Design

De Xperia P blinkt uit in zijn bouwkwaliteit en design. Het toestel is het eerste toestel sinds tijden van Sony Ericsson dat van metaal gemaakt is, en doet dat meteen goed. Het toestel heeft een unibody die doorloopt tot aan het doorzichtige balkje onder het scherm. Dat is niet de beste unibody die we ooit gezien hebben, maar het is zeker beter dan de gemiddelde telefoon. Daarnaast is het toestel lekker compact. Het enige is dat hij niet zo fijn in de hand ligt, omdat hij redelijk hoekig is.

Dat zorgt er wel voor dat het design erg mooi is: de Xperia P heeft hetzelfde design als de Xperia S en de Xperia U en is daarmee heel mooi. De telefoon is strak en het doorzichtige balkje onder het scherm maakt het design erg speciaal. Voordeel is dat de knoppen bij dit toestel gewoon in het balkje verwerkt zijn, wat een stuk ergonomischer is dan bij de Xperia S.

Er zijn drie kleuren van de Xperia P: zwart, zilver en rood. Behalve het scherm en het plastic daaromheen, is het hele toestel in die kleur.

Sony Xperia P review front

 

Sony Xperia P review front top

 

Sony Xperia P review front bottom

 

De unibody brengt wel een vervelende complicatie met zich mee: de batterij van de Xperia P is niet verwisselbaar en er kan geen MicroSD-kaartje in het apparaat. Een simkaart kun je er natuurlijk wel in kwijt, die kun je in de linker zijkant achter een klepje kwijt. Het gaat overigens wel om een MicroSim. Verder zitten aan die kant ook een MicroHDMI- en MicroUSB-poort. Aan de bovenkant vind je een 3,5mm jackingang en rechts zitten een cameraknop, een powerknop, een speaker en de volumetoets. Achterop zit niet alleen de camera, maar ook een klein streepje waardoor de NFC-ontvanger ondanks de aluminium behuizing contact kan maken. Ook het plastic klepje voor de antenne zit hier.

Sony Xperia P review back

 

Sony Xperia P review back top

 

Sony Xperia P review back top

 

Sony Xperia P review right side

 

Sony Xperia P review left side

 

Sony Xperia P review top

 

Sony Xperia P review bottom

 

Het scherm van de Xperia P is een zogenaamd White Magic-display, waar we niet onverdeeld positief over zijn. Het toetsenbord is wel prettig en werkt ook met Swype. Alleen de leestekens zijn niet ideaal ingedeeld. De batterij van de Xperia P is gemiddeld.

Scherm

De theorie achter het scherm van de Xperia P is erg goed. Het White Magic-display heeft een extra witte pixel, die de helderheid significant moet opschroeven en verder geen invloed zou moeten hebben op de weergave. Dat is helaas niet het geval. Die witte pixel zorgt ervoor dat de kleuren veel te blauw worden, vooral bij geel is dat goed te zien. Daardoor ziet alles er niet mooi meer uit. Ook zien foto’s er enigszins raar uit als de pixel aan staat.

Het voordeel is dat je die pixel ook uit kunt zetten. Als je de helderheid instelt op minder dan 75% is het net alsof er een ‘normaal’ scherm in het toestel zit, dat toch nog behoorlijk helder is. Dat is ook goed zichtbaar in de felle zon over het algemeen. Mocht het echt erg worden, dan kun je altijd de helderheid nog verder opschroeven en zo de witte pixel wel activeren. Het nadeel is dat de automatische helderheid eigenlijk onbruikbaar is: als je over de 75% komt veranderen de kleuren opeens en dat is gewoon lelijk.

Verder is het scherm wel mooi, mits je dus onder die 75% blijft. De kleurweergave is een beetje koud, maar wel mooi en het scherm is met zijn qHD-resolutie lekker scherp.

Sony Xperia P review scherm

 

Toetsen

Sony Xperia P screenshot

Het toetsenbord van de Xperia P typt niet slecht. De knopjes zijn redelijk groot, gevoelig en gewoon prima. Ook Swype is standaard aanwezig, wat het typen nog verder veraangenaamd. Het is even wennen, maar als je er goed mee overweg kunt typt het heel fijn. Het enige waar we niet zo over tevreden zijn, is de indeling van de leestekens. Die zijn niet op het standaard toetsenbordje aanwezig, maar in de balk erboven waar ook de spellingssuggesties komen. Je moet een woord dus eerst bevestigen voordat je een leesteken kunt invoeren. Die komt dan overigens wel voor de spatie.

In tegenstelling tot de Xperia S, heeft de Xperia P de capacitieve knopjes wel in het doorzichtige balkje zitten. Daar worden ze een stuk gebruiksvriendelijker van en in dit toestel hebben we niets op de knopjes aan te merken. De rest van de knopjes zitten op de rechter zijkant, en die doen het verder prima.

Batterij

De batterij van de Xperia P heeft een relatief lage capaciteit. In het dagelijks gebruik merk je daar niet heel veel van, het toestel gaat ongeveer een dag mee, wat normaal is. Maar het had zeker wat ruimer gemogen. Overigens is de batterij helaas niet verwisselbaar.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1305mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia P draait nog op Android 2.3, en dat is toch wel een beetje jammer voor zo’n nieuwe telefoon. Los daarvan heeft Sony best een goede schil over Android gezet en zijn ook de prestaties van het toestel niet slecht.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Xperia P is niet anders dan die van andere Androidtelefoons van Sony. Vijf schermen die je naar eigen inzicht kunt vullen met widgets en snelkoppelingen dus. Nog steeds ontbreken enkele in onze ogen belangrijke widgets. Zo is er geen eigen kalenderwidget aanwezig, de standaard Googlewidget daarvoor past totaal niet binnen de grafische stijl van de Xperia P. En ook een mailwidget ontbreekt helaas. Al je geplaatste widgets kun je in een overzicht zien door ‘uit te zoomen’ op het homescreen. Dan zweven alle widgets in het scherm en kun je naar het bijbehorende scherm gaan door op een widget te klikken. Een vreemd systeem dat niet erg handig is.

Leuk is de Facebookintegratie die aanwezig is tijdens het aanpassen van het homescreen: als je een app in de notificatiebalk sleept in plaats van naar een andere plek op je homescreen, maakt het toestel een post aan waarmee je die app kunt delen op Facebook. Sony heeft ook alvast de mogelijkheid om mappen aan te maken uit Android 4.0 overgebracht en dat is erg handig. Al met al zit het homescreensysteem van de Xperia P dan ook prima in elkaar.

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Menu

Sony Xperia P screenshot

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Daarvoor kun je het menu zelfs laten sorteren op de meest gebruikte applicaties, hoewel je menuvolgorde dan soms veranderd en dat is ook niet ideaal natuurlijk.

Het menu is weergegeven in rastervorm en daar kun je verder niets aan veranderen. Wel kun je dus de indeling veranderen, en via het knopje rechtsonder kun je ook applicaties die je niet meer wilt hebben snel verwijderen vanuit je menu.

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Multitasking

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dat is wel handig om snel tussen applicaties te switchen, maar is helaas niet zaligmakend. En een taakbeheerder ontbreekt op de Xperia P. Nou is dat voor Android opzich niet nodig omdat het besturingssysteem daar zelf vrij goed is, maar toch zijn veel gebruikers daar wel blij mee. Wat je overigens wel kunt doen, is via de instellingen de actieve processen bekijken.

Prestaties

Sony Xperia P screenshot

De Xperia P heeft een redelijk simpele dualcoreprocessor, namelijk de ST-Ericsson NovaThor U8500 die draait op 1GHz. Die is in theorie misschien iets slechter dan de processor in de Xperia S, maar doet het eigenlijk prima. Het toestel draait rap op de processor en heeft ook een betere GPU wat eventueel bij gamen van pas gaat komen. Al met al zijn we gewoon erg tevreden over de prestaties van de Xperia P.

De score die het toestel in Quadrant haalt is niet erg goed met zo’n 2100 punten, maar dat blijft uiteindelijk maar een getalletje.

Op multimedaigebied is de Xperia P een erg goed toestel. Het apparaat heeft een camera waar je u tegen zegt en een prima muziekspeler. Ook een filmpje spelen gaat zonder problemen. Kortom, niets mis mee.

Foto

Sony Xperia P screenshot

Er zijn twee dingen heel erg positief over de camerainterface van de Xperia P: het toestel heeft een fysieke sluitertoets en kan ontzettend snel foto’s maken. Verder is de interface prima werkbaar, maar niets speciaals. Via de zijkant van het scherm kun je wat snelkoppelingen bereiken en via het menu zijn er nog legio instellingen beschikbaar.

Over de fotokwaliteit van de Xperia P werd gezegd dat die misschien wel beter zou zijn dan die van de Xperia S. Nou hebben we helaas geen twee toestellen bij de hand gehad om dat precies te testen. Een indirecte vergelijking wijst erop dat de P iets betere foto’s maakt, maar wel op een lagere resolutie. Daardoor zal het detailniveau van de toestellen ongeveer uitmiddelen. De Xperia P heeft wellicht iets betere kleuren. Hoe dan ook: de Xperia P maakt gewoon erg goede foto’s. De 8-megapixelcamera schiet foto’s met goede kleuren, goede details en relatief weinig ruis. Ook de close-ups die de Xperia P neerzet zijn erg sterk. En daarmee behoort hij zeker tot de top van de markt.

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P testfoto

 

Sony Xperia P screenshot

Over het algemeen zien fabrikanten er weinig in om de standaardgalerij van Android aan te passen en dat geldt ook voor Sony. De Xperia P heeft de bekende galerij, waar overigens zeker niets mis mee is. Er zijn redelijk wat mogelijkheden, zo kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, Twitter of Picasa is geen probleem. Foto’s van Facebook en Picasa worden standaard in de galerij weergegeven.

Video

De Xperia P kan gangbare formaten zonder problemen afspelen, en haalt daarbij bij de meeste formaten een 1080p-resolutie. Dat zorgt ervoor dat de Xperia P prima geschikt is om een filmpje op te kijken, mede dankzij het redelijk grote scherm. Handig is ook de HDMI-uitgang waarmee je films op je TV kunt weergeven.

De YouTube-app in de P is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden.

De Xperia P filmt in 1080p en net als de foto’s, zien die video’s er niet slecht uit. Het toestel kan ook focussen tijdens het filmen. Dat gaat niet heel snel, maar zeker goed genoeg. Het geluid van de video’s is zoals we van Sony kennen boven gemiddeld.

Muziek

Sony Xperia P screenshot

De muziekspeler van de Xperia P is de nieuwe standaardspeler van Sony en biedt twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. De muziekspeler heeft redelijk wat mogelijkheden, zoals SenseMe waarmee je muziek naar je stemming kunt indelen en een infinity-knop waarmee je bijvoorbeeld informatie of bijbehorende video’s kan zoeken op internet. Ook Facebookintegratie is aanwezig.

De Xperia P heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. En dan krijg je de artiest, titel en dergelijke informatie terug. Zo kun je ook een nummer dat op de radio wordt gedraaid meteen leuk vinden op Facebook. Als je op het bekende duimpje drukt in de radioapplicatie wordt TrackID aangezwengeld en wordt de uitkomst op Facebook gezet.

Sony Xperia P screenshot

Verder is er Music Unlimited, de dienst van Sony waarmee je muziek kunt beluisteren. Daarvan staat een nog niet werkende versie op het toestel voorgeïnstalleerd, maar na een update kun je van de dienst gebruik maken. Overigens heb je daar wel een betaalde account voor nodig. Voor €4 per maand kun je een aantal kanalen beluisteren, voor €10 kun je een bibliotheek bijhouden en alle nummers on demand beluisteren.

De muziekkwaliteit van de telefoon is prima. De meegeleverde oortjes zijn redelijk, als je een paar goede oortjes koopt dan kun je helemaal prima muziek luisteren met het toestel. De speaker is niet heel hard en wat schel, maar voldoende om een nummer aan je vrienden te laten horen.

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Communiceren is het hoofddoel van de Xperia P en dat doet hij probleemloos. Er zijn geen spannende toevoegingen gedaan door Sony, maar dat hoeft ook helemaal niet. Qua apps is er toegang tot de Play Store en heeft Sony een aantal applicaties voorgeïnstalleerd.

Telefoon

Sony Xperia P screenshot

Als je het telefoonhoorntje op het homescreen van de Xperia P aanklikt, kom je in een handig schermpje dat een toetsenbord en een logboek combineert. Door op het toetsenbord te gaan tikken verandert het logboek in een smart-dial-schermpje waar je alle overeenkomstige contacten kunt zien. Dat zit dus goed in elkaar.

Datzelfde geldt voor de contactenapplicatie, die integratie met Facebook biedt. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Naast het telefoonnummer en andere contactgegevens, kun je ook de laatste Facebookupdates zien op je contactenpagina. Contacten synchroniseren kan uiteraard met Google en Exchange.

De berichtenapplicatie is een gevalletje no-nonsense en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Email

Sony Xperia P screenshot

De Xperia P heeft standaard twee mailprogramma’s, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk prima, waarbij opgemerkt moet worden dat de Gmail applicatie beter op de dienst afgesteld is en dus wat meer functies heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

Sony Xperia P screenshot

De standaard Android browser die in de Xperia P zit doet zijn werk zoals het hoort. Erg spannende dingen, behalve heel veel instellingen, hoef je hier niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten. Dingen als flash en html 5 worden uiteraard ondersteund, maar vooral Flash maakt de boel wel langzamer zoals altijd.

Applicaties

Qua apps is de Xperia P redelijk bedeeld. Wat opvalt, is dat Sony een aantal applicaties verwijderbaar heeft gemaakt, maar veel niet. Play Now en de power saver bijvoorbeeld kun je zo verwijderen, veel apps ook niet zonder het toestel te rooten. Natuurlijk zijn er een agenda, een stopwatch, een rekenmachine en meer van die standaard programmaatjes. Ook is er een Office Suite, die overigens geen bestanden kan bewerken of maken.

Interessanter zijn de smart tags en de bijbehorende software. Er komen twee stukjes NFC-software met het toestel, ten eerste het programmaatje Tags. Dat is een standaard Androidprogramma voor NFC waarmee je bijvoorbeeld contactinformatie en websites kunt delen. Dat kan best handig zijn, maar eigenlijk is NFC daar nog niet genoeg voor ingeburgerd. Daarnaast is er de Xperia Smart Tags-functie, die in de vorm van een uitgebreide widget op het toestel staat. Er worden twee tags meegeleverd in de vorm van kleine hangertjes. Aan die tags kun je via de widget instellingen en of applicaties koppelen, die het toestel zal toepassen of opstarten zodra je de tag aantikt. Overigens kun je daarvoor ook extra tags kopen bij Sony, of andere NFC-stickers gebruiken. En dat kan erg handig zijn.

Ook het bekende Timescape is weer aanwezig. Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Als je op een tegel drukt dan kom je bij het losse bericht terecht waar je hem, afhankelijk van op welk netwerk hij geplaatst is, retweeten, liken, erop reageren en eventueel meer informatie erover zien. Nou is de tegelinterface van Timescape wel heel mooi maar niet erg praktisch om tientallen tweets per dag door te bladeren. En hetzelfde geldt voor het steeds doorklikken als je iets meer met een tweet of statusupdate wilt doen. Plus dat je bijvoorbeeld foto’s toevoegen aan je update kunt vergeten via de software. Timescape is dus geen programma voor de fanatieke twitteraars, maar het is inmiddels wel een redelijk nuttig programma.

Extra software haal je zelf in de Google Play Store. Daaruit kun je allerlei applicaties downloaden, vaak gratis of heel goedkoop. Het aanbod is gigantisch en er zitten zeker goede apps bij. De interface is ook niet verkeerd. Het ziet er mooi uit, zit boordevol mogelijkheden om nieuwe apps te ontdekken en is erg functioneel. Helaas kun je alleen nog met een creditcard betalen, maar verder is het een mooi stukje software.

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

Sony Xperia P screenshot

 

De Xperia P van Sony is een erg solide middenklasser. De prijs is zelfs redelijk laag voor wat je krijgt. Het toestel heeft een prima scherm, prachtige aluminium behuizing, prima camera en werkt overall erg fijn. Het is alleen zonde dat Sony hier nog geen Android 4.0 op gezet heeft.

Sony Xperia P review black top 
Sony Xperia P review black bottom 

De prestaties van de Xperia P zijn vergelijkbaar met andere telefoons uit deze prijsklasse. En met een prijs van €350 tel je toch maar zo’n €50 meer neer dan voor een simpelere telefoon met deze prestaties. Daar krijg je een heel mooie unibody, een prima scherm en een ontzettend goede camera voor terug. Het grootste nadeel zit hem in de software. De schil is prima, maar het toestel draait nog op Android 2.3 en het ziet er niet naar uit dat de update naar Ice Cream Sandwich heel snel gaat komen. Hij komt wel, maar de beloften van Sony over de Xperia S zijn al de nodige tijd opgeschoven en de Xperia P zal zeker niet eerder geüpdatet worden.

Hoe dan ook is ons koopadvies voor de Xperia P zeker positief. Het is op dit moment één van de beste midrangetoestellen voor een goede prijs. Als je iets echt beters wilt zit je al snel bij een HTC One S of iets dergelijks, maar daar betaal je ook fors meer voor.

Sony Xperia P review black front 
Onze review score
Pluspunten
  • Mooie aluminium unibody
  • Scherp en helder scherm
  • Goede camera
  • Handige NFC-integratie
Minpunten
  • Scherm heeft een gebruiksaanwijzing
  • Werkt nog op Android 2.3
  • Ingebouwde batterij met relatief weinig vermogen
  • 16GB geheugen is niet uitbreidbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters