Sony Xperia S

Sony heeft met de Xperia S zijn eerste smartphone onder eigen merk op de markt gezet. Dat heeft officieel het einde van Sony Ericsson ingeluid. Los daarvan is de Xperia S ook de eerste dualcore-telefoon van het merk, de eerste telefoon met een 720p HD-scherm en het paradepaardje de eerste helft van 2012.

Sony Xperia S hoofdfoto

 

Al eind augustus 2012 werden de eerste details over de Xperia S opgevangen. Het toestel, toen bekend als Nozomi, zou een 1,4GHz-processor met een onbekend aantal cores te hebben en een scherm met een resolutie van 720p HD. Bijna goed. De goede specificaties kwamen in september, gevolgd door foto’s in november. In december was de puzzel compleet en werden foto’s van verschillende aanzichten online geplaatst. Nozomi heette inmiddels Xperia arc HD in het geruchtencircuit.

Wat al die tijd nog niet bekend was, was dat de Xperia S de eerste Sonytelefoon zou worden. Die zouden pas halverwege 2012 komen volgens de geruchten die destijds de ronde deden. Dat de Xperia S een Sonylogo zou krijgen, werd pas één dag voor de officiële aankondiging op de Consumer Electronics Show bekend.

Behalve dat de Xperia S onder de Sonyvlag valt, is het ook de eerste smartphone in de Xperia NXT-series. Dat is volgens Sony ‘the next Xperia’ en is in feite gewoon een naam voor de 2012-lineup van Sony. Dat betekent ook dat een nieuwe designfilosofie in het toestel verwerkt is, die in alle 2012-producten zal worden gebruikt. Daar is de human curvature die twee jaar geleden geïntroduceerd is nog in te vinden, maar de toestellen zijn een stuk strakker en vierkanter geworden. Ook nieuw is een doorzichtig balkje onder het scherm, dat de Xperia S en zijn broertjes een beetje een futuristische look geeft.

De Xperia S zal in ieder geval in de eerste helft van 2012 het toptoestel van Sony zijn. Daarmee houdt Sony concurrenten als Huawei, HTC en LG niet bij in de gigahertzrace, maar daarom is het toestel ook wat lager geprijsd dan bijvoorbeeld een HTC One X. Naar verwachting zal de Xperia S na de zomer opgevolgd worden door een model dat nog wat geavanceerder is en ook iets hoger in de markt gezet zal worden.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona hebben we Sony Mobile ondervraagd over hun strategie met de Xperia S en de hele Xperia NXT-series. Dat interview kun je hieronder bekijken. Daarna zullen we doorgaan met het bespreken van de concurrentie die de Xperia S tegen gaat komen.

De concurrentie waar de Xperia S mee te maken krijgt is niet mals. Zelfs als we de aankomende dualcore-toestellen even niet meerekenen; daar zal de Xperia S wat onder vallen in de markt, zijn er erg veel toestellen waar de Xperia S het wel tegen moet opnemen.

Ongetwijfeld de twee belangrijkste concurrenten zijn de Samsung Galaxy S II en binnenkort de HTC One S. De Galaxy S II is nu aan de top van de smartphonemarkt te vinden en heeft meer power maar een mindere camera en scherm. De One S zit qua specificaties ongeveer gelijk aan de Galaxy S II en zal ongetwijfeld ook erg goed gaan verkopen.

Maar er is meer natuurlijk. Vooral de recent gelanceerde dualcores zullen een bedreiging vormen voor de Xperia S, zeker omdat ze steeds meer in prijs zullen zakken. Dan gaat het vooral om de Prada Phone by LG 3.0, Motorola Razr, Galaxy Nexus en HTC Sensation. Daarnaast zal Sony zelf binnenkort nog de Xperia P op de markt zetten, die ook de nodige overlap vertoont.

Buiten Android is het aantal serieuze concurrenten schaars. Het gaat eigenlijk vooral om twee toestellen: de Apple iPhone 4S en de Nokia Lumia 800.

Sony Xperia S hands-on

 

Sony Xperia S hands-on

 

Sony Xperia S hands-on

 

Sony Xperia S hands-on

 

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia S
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0, Q2 2012
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 128x64x10,6 mm
Gewicht 144 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type LCD
Verbeteringen Reality Display
Resolutie 720p HD, 720×1280 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm MSM8260
CPU 1,5GHz dualcore Scorpion
GPU Adreno 220
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 32GB (intern)
Energie
Gesprekstijd 8,5 uur
Standby-tijd 450 uur
Accu 1750mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Ja
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit MicroHDMI
Multimedia
Primaire camera 12MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, wav, aac
Video mp4, DivX, Xvid
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja

De Xperia S komt met een redelijk uitgebreid retailpakket in Nederland. Het toestel wordt geleverd in een opvallend plat doosje, iets dat we eigenlijk al heel lang niet meer gezien hebben in telecomland. Maar he gaat natuurlijk om de inhoud. Allereerst levert Sony de standaardaccesoires mee, zoals een USB-kabel, een aantal boekjes en een headset. Dat is een in-ear-headset. De lader is redelijk opvallend: het toestel wordt geleverd met een speciale snellader. Die moet het toestel in ongeveer 75 minuten helemaal volpompen, en dat is sneller dan de gemiddelde smartphone die daar zo’n twee uur over doet. Ook worden er twee NFC-tags meegeleverd. Die kun je gebruiken in combinatie met een speciale applicatie die we later in deze review zullen bespreken. Een geheugenkaart slikt het toestel niet en is dan ook niet in de doos te vinden. En screenprotector zit standaard op het toestel zoals we dat van Sony Ericsson gewend zijn. Overigens is deze er alleen met heel erg veel moeite af te halen. Al met al heeft de Xperia S zeker een uitgebreid retailpakket waar we erg blij mee zijn.

Het design van de Xperia S vloeit, zoals in de inleiding al even aangehaald, voort uit een nieuwe designfilosofie van Sony. Het toestel is erg hoekig en strak, maar heeft aan de achterkant nog wel de bekende human curvature. Daardoor ligt de Xperia S ondanks zijn hoekigheid lekker in de hand. Wat nog wel het meest opvallend is aan deze nieuwe designfilosofie is echter het doorzichtige balkje onder het scherm. Dat komt in alle Sony’s van dit jaar terug en geeft de toestellen een mooie futuristische look. Het balkje kan oplichten en geeft aan welke knopjes waar zitten. Die knopjes zelf zitten wel boven het balkje overigens. Jammer is dat de verlichting in het balkje, in tegenstelling tot bij de Xperia U, verder geen doel dient. Wel dient het balkje nog een belangrijk ander doel: de antenne van het toestel zit erin verweven. Overigens zonder deathgrip: als je het toestel stevig rond het balkje vasthoudt blijft de ontvangst net zo goed.

De bouwkwaliteit van de Xperia S is niet perfect. Allereerst is er de ‘batterijklep’ (die overigens geen toegang tot de batterij beidt). Die heeft wat speling en schuift ook relatief makkelijk van het toestel af. Niet zo makkelijk dat dat in het dagelijks gebruik gebeurt, overigens. Ook kraakt het toestel een beetje, en dan met name het blokje onder het doorzichtige balkje. Dat zijn echter geen grote problemen, en belangrijker is dat het toestel wel goed aanvoelt. Het materiaal is plastic, maar wel prettig plastic en het toestel is vrij zwaar waardoor hij solide aanvoelt.

Er zijn twee kleuren van de Xperia S: zwart en wit. Beide kleuren zijn erg mooi en behalve het doorzichtige balkje en de ruimte rond het scherm is alles zwart in de zwarte versie en wit in de witte versie. Die ruimte rond het scherm is zoals bij wel meer telefoons altijd zwart.

Op de voorkant van de telefoon valt voor de diehard Sony Ericsson gebruiker ongetwijfeld het Sonylogo het meest op. Dat komt wat grover over dan het logo van Sony Ericsson en past in onze ogen niet zo bij een hedendaagse smartphone. Maar dat is natuurlijk ook gewoon een kwestie van wennen. Verder is de voorkant heel strak, met boven het scherm de standaard onderdelen: een logo, een camera, een speaker en wat sensoren. Onder het scherm zitten slechts drie puntjes en daarna gaat het toestel over in het doorzichtige balkje. Daaronder zit nog een plastic blokje waar het Xperialogo op staat.

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

De achterkant is eveneens erg strak. Onder het doorzichtige streepje zit weer een plastic blokje met het Xperialogo erop. Daarboven zit het oude Sony Ericssonlogo. Dan komt er een hele tijd niets en daarna volgen een tweede microfoon, een tweede speaker, een tweede camera en een ledlampje dat als flits dient. Dit zit allemaal op de middellijn van de achterkant. Naast die lijn is, behalve een kleine bolling, dus helemaal niets te vinden.

Overigens biedt de achterkant geen toegang tot de batterij. De klep die je eraf kan halen biedt alleen toegang tot de MicroSim en dus ook niet tot een geheugenkaart. En dat zijn toch wel twee gemissen van de Xperia S.

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

De zijkanten van de Xperia S zijn, gelukkig, redelijk vol. Dat betekent onder andere dat Sony wél de moeite heeft genomen om een cameraknop in te bouwen en verder ook dat er een HDMI-poort zit. De MicroHDMI- en MicroUSB-poort zitten aan weerszijden van het toestel en zijn afgewerkt met een klepje. Helaas is dat klepje erg onhandig: hij gaat er lastig af en ook lastig weer op. En dat is wel vrij irritant. Behalve de genoemde elementen zit er ook nog een volumeknop op de zijkant.

De onderkant biedt plaats aan een microfoon en een gaatje voor een eventueel keycord. De bovenkant herbergt de powerknop en de jackingang. Overigens is de plaatsing van die powerknop, linksboven, niet zo handig wat ons betreft.

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Sony Xperia S design

 

Om even met de deur in huis te vallen: de Xperia S heeft één van de beste smartphoneschermen die we ooit gezien hebben. Het scherm biedt mooie kleuren, is ontzettend scherp en is lekker helder. Alleen de inkijkhoek is niet ideaal. Het toetsenbord zijn we wat minder over tevreden. Swype wordt aangeboden en werkt lekker, maar leestekens typen met de Xperia S is een ramp.

Scherm

De Xperia S heeft als één van de eerste smartphones een scherm met een resolutie van 720p HD. Op een schermdiameter van 4,3″ betekent dat dat het scherm een hoger aantal pixels per inch heeft dan het menselijk oog kan waarnemen en tevens een hoger aantal ppi dan de iPhone 4 en iPhone 4S. Dat eerste betekent dat je eigenlijk gewoon geen afzonderlijke pixels kunt zien, en het scherm dus superscherp is.

Verder heeft de Xperia S het bekende Reality Display van Sony met de Mobile Bravia Engine erop. Dat zorgt voor mooie kleuren en ook redelijk diepe zwartwaardes. De helderheid is ook ruim voldoende en de contrasten zijn niet slecht. Het enige dat wat minder is aan dit scherm is de inkijkhoek. Die is niet zo groot. Het is niet zo dat het in het dagelijks gebruik hinderlijk is, maar als je het toestel bijvoorbeeld op je bureau hebt liggen en er vanaf een afstandje op kijkt zijn de kleuren toch wel aardig vervormd.

Toetsen

Screenshot Sony Xperia S

Het toetsenbord van de Xperia S heeft één groot probleem: de leestekens zijn slecht bereikbaar. Op het toetsenbordje zitten helemaal geen leestekens, zelfs geen punt en komma. Die verschijnen wel in een balkje boven het toetsenbord, maar dat is hetzelfde balkje als gebruikt wordt door de spellingscontrole dus daar heb je na het typen van een woord meestal woorden staan in plaats van de leestekens. Als je op zo’n woord tikt om hem te bevestigen verschijnen de leestekens wel, maar dat is niet handig. Een andere optie is om naar de leestekenspagina te gaan. Dan heb je alle tekens bij elkaar, maar ook dat is niet handig om voor een simpele punt achter je zin te moeten doen.

Verder typt de Xperia S wel aardig. De knoppen zijn redelijk groot en precies en de spellingscontrole is niets mis mee. Daarnaast is er Swype beschikbaar waardoor je nog makkelijker kan typen op de Xperia S. Dat werkt wel weer erg goed op de Xperia S, maar daar blijft het probleem van de leestekens natuurlijk bestaan. En daarom kunnen we ook niet erg tevreden zijn over het toetsenbord van de Xperia S. Gelukkig kun je dat natuurlijk makkelijk omzeilen door een toetsenbord uit de Android Market te plukken.

De verdere knopjes op de Xperia S zijn over het algemeen wat ongelukkig. De plaatsing van de powerknop is niet heel handig voor rechtshandige gebruikers, de volumetoetsen en de cameraknop zijn aan de kleine kant maar toch niet slecht. De capacitieve knopjes onder het scherm zijn dus boven de balk waar de icoontjes in staan geplaatst, wat in het begin voor wat verwarring zorgt. Dat went gelukkig wel binnen een aantal dagen. Maar dan nog zijn de knopjes niet altijd even gevoelig en dat kan weleens lastig zijn tijdens het gebruik.

De Xperia S draait voorlopig nog op Android Gingerbread. Een update naar ICS zal vlak voor de zomer komen volgens Sony, maar voorlopig moeten je het dus nog even met de oude versie van Android doen. Die draait gelukkig wel erg goed op de Xperia S dankzij de prima optimalisatie van Sony. Ook de, iets vernieuwde, interface zijn we erg over te spreken.

Lockscreen

Screenshot Sony Xperia S

Het lockscreen van de Xperia S is een kleine uitbreiding op het standaard lockscreen van Android. Het scherm geeft de tijd en de tijd van je wekker weer en is verder uitgerust met een balkje waarmee je het toestel kunt ontgrendelen of op stille modus kan zetten. Daarnaast is de status van de batterij hier aanwezig indien je toestel in de oplader hangt.

Via de instellingen kun je verder instellen wat het lockscreen nog meer moet weergeven. Tot de mogelijkheden bevinden zich gemiste gesprekken, nieuwe berichten, nieuwe mails, kalenderevents en Facebookmeldingen. Mails zijn overigens alleen van de eigen mailapplicatie van Sony, je Gmailberichten komen niet op je lockscreen terecht. Er is ook een privacymodus beschikbaar, waarmee de meldingen geen gedetailleerde informatie zullen krijgen.

Homescreen

Screenshot Sony Xperia S

Een nieuwe generatie Sonyapparaten betekent een nieuw aangepaste interface. Dat merk je in het homescreen enigszins, maar niet erg veel. Dat zal waarschijnlijk met Android Ice Cream Sandwich gaan veranderen. Er zijn wat widgets toegevoegd en het menu om een widget of iets dergelijks toe te voegen is grafisch wat geüpdatet. Maar in essentie is alles precies hetzelfde als bij de Xperia arc en zijn broertjes.

Nog steeds zijn er vijf homescreens die je vrijelijk kunt vullen met widgets en apps. En nog steeds ontbreken enkele in onze ogen belangrijke widgets. Zo is er geen eigen kalenderwidget aanwezig, de standaard Googlewidget daarvoor past totaal niet binnen de grafische stijl van de Xperia S. En ook een mailwidget ontbreekt helaas.

Ook in de Xperia S is weer het bekende widgetoverzicht aanwezig. In plaats van al je homescreens in één overzicht tonen, toont Sony na een pinchbeweging op het homescreen al je widgets in een overzicht vliegen dan een beetje door je scherm en dat is ten eerste niet handig met aantikken en ten tweede gewoon erg rommelig. Een nutteloze toevoeging dus, wat ons betreft.

Leuk is dat het ontzettend makkelijk is om mappen te maken: sleep een pictogram op een ander pictogram en er komt meteen een venstertje in beeld waar je de naam van de map kunt invoeren. En dat maakt het aanpassen van het scherm nog een beetje makkelijker. Ook Facebookintegratie is trouwens aanwezig tijdens dat aanpassen: als je een app in de notificatiebalk sleept in plaats van naar een andere plek op je homescreen, maakt he toestel een post aan waarmee je die app kunt delen op Facebook.

Los van een aantal kleine missers zitten de homescreens van de Xperia S gewoon goed in elkaar en kun je er prima mee uit de voeten. En natuurlijk is er ook nog de Android Market om het nodige aan te vullen.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Menu

Screenshot Sony Xperia S

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Onderaan het menu staat een balk met in het midden het huisje van homescreen, waarmee je weer naar de homescreens gaat. Links staat een icoontje met een pijltje naar beneden. Druk je daarop, dan verschijnt een venster waarmee je de apps volgens je eigen voorkeuren kunt sorteren in het menu: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd.

Aan de rechterkant van de balk onder het menu staat weer een vierkant raster, wat kleiner dan in het homescreen. Als je daarop drukt gaan alle apps in het scherm waar je zit, trillen. Dan kun je ze zelf indelen in het menu. Tenminste, mits je instelling op eigen volgorde staat. Anders kun je via die knop alleen geïnstalleerde applicaties weer verwijderen.

Als je een item in het menu ingedrukt houdt kun je hem direct op je homescreen plaatsen. En aangezien er een Facebookfunctie in dat homescreen ingebouwd zit, kun je dus ook apps uit je menu direct delen op Facebook door ze ingedrukt te houden en naar de notificatiebalk te slepen.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Instellingen

Screenshot Sony Xperia S

Bij de instellingen kun je een ontzettend grote lijst aan categorieën vinden, waarbinnen vaak weer een flinke waslijst aan instellingen staat. Hierdoor is het soms even zoeken voordat je gevonden hebt wat je wilt, maar het zorgt er wel voor dat je op de Xperia S werkelijk alles kunt instellen. Dat is overigens standaard voor Android Gingerbread en zal zodra het toestel en update naar Ice Cream Sandwich krijgt op de schop gaan.

Sony heeft zelf nog het een en ander toegevoegd, wat een beetje verspreidt tussen de kopjes zit. Er is ook een kopje Xperia aanwezig, daar kun je bijvoorbeeld je internetinstellingen downloaden, Facebook in Xperia instellen en aangeven of je gebruikersgegevens naar Sony wilt verzenden of niet.

Multitasking

Screenshot Sony Xperia S

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dat is wel handig om snel tussen applicaties te switchen, maar is helaas niet zaligmakend. En een taakbeheerder ontbreekt op de Xperia S. Nou is dat voor Android opzich niet nodig omdat het besturingssysteem daar zelf vrij goed is, maar toch zijn veel gebruikers daar wel blij mee. Wat je overigens wel kunt doen, is via de instellingen de actieve processen bekijken.

Prestaties

Screenshot Sony Xperia S

De Xperia S draait op de relatief zwakke Qualcomm MSM8260 chipset die we kennen van de Sensation van HTC. Dat is één van de minste dualcorechipsets op de markt, maar daar trekt de Xperia S zich eigenlijk weinig van aan. Sowieso kan een apparaat op een 1,5GHz dualcoreprocessor niet echt slecht draaien, maar de Xperia S draait zelfs erg goed op de chipset die erin zit. Ondanks zin HD-scherm loopt alles soepeler dan bij de Sensation en streeft de Xperia S in veel benchmarks zelfs de Samsung Galaxy S II voorbij.

In Quadrant, de benchmark die wij altijd uitvoeren, scoort de Xperia S zo’n 3100 punten. En dat is erg netjes. Ons vergelijkingsmateriaal klopt niet helemaal meer omdat Quadrant vernieuwd is, maar bij de Galaxy S II bleek de score ongeveer gelijk te liggen. Dus toch even ter vergelijking met scores van het oude Quadrant: de Sensation haalde zo’n 2200 punten, de Galaxy S II zo’n 3300 en de Motorola Razr zo’n 2600.

Ook de stabiliteit van de Xperia S zit wel goed. We hebben weleens een vastloper gehad en het toestel is één keer gereboot terwijl we een webpagina met zo’n 10 YouTubefilmpjes erop probeerden te openen, maar dat alles is helaas een bekende kwaal van Android en valt dus niet aan dit toestel te verwijten. Al met al scoort de Xperia S dan ook goed op de prestaties.

Met een 12-megapixelcamera, een HD-scherm waar je u tegen zegt en eindelijk betere video-ondersteuning, is de Xperia S zonder twijfel de beste multimediatelefoon die Sony Ericsson ooit gemaakt heeft. En ook ten opzichte van de andere concurrentie doet de Xperia S het erg goed op multimediagebied.

Foto

Screenshot Sony Xperia S

Er zijn twee dingen heel erg positief over de camerainterface van de Xperia S: het toestel heeft een fysieke sluitertoets en kan ontzettend snel foto’s maken. Daardoor heb je een veel grotere kans om het goede moment vast te leggen, dan bij concurrerende cameratelefoons. Verder worden we niet warm of koud van de interface die de camera van de Xperia S heeft. Standaard staat hij op auto-scène en dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar.

En interessante extra is de mogelijkheid om 3D-panorama’s te maken. Die kennen we van de oudere Xperia’s, maar is hier zelfs nog wat uitgebreid. Je kunt een 3D-panorama maken door een rondje te draaien met je toestel, dan heb je een versie in 2D die je op je telefoon kunt afspelen en een versie in 3D waar je een 3D-scherm voor nodig hebt. Dat werkt met beweging en is dus niet zo accuraat als twee camera’s, maar het werkt toch aardig. Voor iedereen die een 3D-scherm heeft: hieronder kun je een sample downloaden. Minder goed werkt een nieuwe functie, genaamd multi-angle-foto. Daarmee kun je een soort 3D-effect creëren op je telefoon zelf. Het maken van zo’n foto werkt op dezelfde manier als een 3D-panorama en er zal dan zowel een 3D-afbeelding als een multi-angle-afbeelding gemaakt worden. Die laatste kun je op je telefoon bekijken met 3D-effect. Dat werkt door je scherm een beetje heen en weer te bewegen waarbij de achtergrond harder zal bewegen dan de voorgrond, waardoor een 3D-effect tot stand komt. Dat werkt helaas erg slecht.

De kwaliteit van de gewone foto’s die uit de Xperia S komen is erg goed. Door de Exmor R-sensor zouden foto’s in donkere omstandigheden beter moeten worden, dat valt helaas tegen. Er is in donkerdere omstandigheden vooral heel veel gekleurde ruis. Maar dat doet het toestel niet slechter dan de gemiddelde cameratelefoon. Wat het toestel een stuk beter doet, is foto’s maken onder goede omstandigheden. Dan zijn de kleuren mooi, zijn de foto’s erg scherp en hebben ze veel details. En daarmee profileert de Xperia S zich naast de Nokia N8 zeker aan de top van de cameratelefoonmarkt. Waar de Xperia S vooral goed in is, is in macrofoto’s. Die kunnen van lekker dichtbij genomen worden, het focussen gaat over het algemeen erg goed en de foto’s zijn ontzettend mooi.

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S

 

Camerasample Sony Xperia S test

 

Screenshot Sony Xperia S

Zoals de meeste producenten, heeft Sony voor de galerij de prima software van Google omarmd. Picasa is helemaal geïntegreerd in de software en daar heeft Sony zelf nog Facebook aan toegevoegd. De hoofdpagina bestaat uit een soort muur met al je albums erop die mooi geanimeerd is. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem.

Bij Facebookfoto’s kun je tevens reageren of een foto leuk vinden. De mappen die hier worden weergegeven zijn al je eigen fotomappen, een map met foto’s waar je in getagd bent en een map met de vijftig nieuwste foto’s van je vrienden.

Video

Screenshot Sony Xperia S

Voor het eerst bij een Sony Ericssontelefoon is de video-ondersteuning wel fatsoenlijk, waar we heel blij mee zijn. Het toestel speelt bijna al onze testbestanden af, alleen een 1080p .mkv’tje pakte hij niet. Maar DivX, Xvid, mp4 en 720p mkv-bestanden waren allemaal geen enkel probleem. En vanwege het vrij grote 720p scherm is de telefoon ook erg geschikt om films op te kijken.

Als je toch liever films op het FullHD-scherm in je huiskamer speelt, dan heeft de Xperia S daar ook mogelijkheden voor. Het toestel is uitgerust met een MicroHDMI out inclusief een speciale applicatie die direct opgestart wordt als je het toestel verbind. Dat is een soort desktop voor op je TV, waar je snelkoppelingen naar je eigen applicaties kan plaatsen en die je met je afstandsbediening kan bedienen. Dat ziet er erg mooi uit en werkt ook goed. Hoeveel mensen er ook echt iets aan gaan hebben is natuurlijk een tweede. Overigens kun je video’s en ook foto’s en muziek ook op je TV afspelen via DLNA.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Filmpjes worden opgenomen in 1080p HD en die zijn niet slecht. De video’s hebben een redelijk scherp beeld en blinken vooral uit in hun macromodus. Het focussen gaat niet heel snel, maar als je eenmaal close-up gefocust bent dan heb je ook wat. Het geluid is redelijk, maar springt er niet uit.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Muziek

Net als bij de video’s geldt dat je muziek zowel via HDMI als via DLNA op een TV kunt spelen, en daar komt nog mogelijkheid om je muziek via de 3,5mm-ingang of Bluetooth met een ander apparaat te delen bij.

Maar ook het toestel zelf kan redelijk wat met je muziek. Meer dan ooit misschien wel, want opvallend genoeg heeft Sony een aantal stukjes software die we kennen uit de oude Walkman phones weer teruggebracht in de Xperia S. En samen met de mogelijkheden van een smartphone en de infinitytoets die we kennen uit de Xperialijn, geeft dat de nodige mogelijkheden.

De muziekspeler is ook grafisch op de schop gegaan en biedt nu twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. Bij mijn muziek zie je een aantal mapjes, waaronder SenseMe en Music Unlimited. Die laaste kun je nog niets mee: de app is nog niet beschikbaar in Nederland. SenseMe werkt wel: daarmee kun je muziek indelen in verschillende ‘kanalen’. Die kanalen passen bij een stemming en daarmee zou je je muziek moeten kunnen indelen op hoe je je voelt. Of dat nou werkelijk nuttig is, is een tweede, maar het kan in ieder geval een grappige toevoeging zijn.

Verder biedt de muziekspeler van de Xperia S de bekende inifintytoets waarmee je artiestinfo kunt zoeken op wikipedia, karaoke- of muziekvideo’s kunt zoeken op YouTube of songteksten kunt zoeken via Google. Ook heeft de Xperia S een erg makkelijk menuutje waarmee je een nummer kunt liken op Facebook, aan een speciale afspeellijst met favorieten kunt toevoegen of op een ander apparaat kunt afspelen via DLNA.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de eveneens uit het verleden bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog XLoud, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Kortom, een erg uitgebreide en goede muziekspeler.

De Xperia S heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. En dan krijg je de artiest, titel en dergelijke informatie terug. Zo kun je ook een nummer dat op de radio wordt gedraaid meteen leuk vinden op Facebook. Als je op het bekende duimpje drukt in de radioapplicatie wordt TrackID aangezwengeld en wordt de uitkomst op Facebook gezet.

De kwaliteit van de muziek van de Xperia S is via de headset lekker. De meegeleverde headset is aardig, als je er een goede headset inplugt wordt de kwaliteit nog beter. De speakers zijn gemiddeld. Op een zacht volume komt er redelijk geluid uit, als je de speakers harder zet wordt het schel en minder mooi.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Gaming

De Xperia S is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar voor de Xperia S en daarmee houdt het feest snel op. Voor games moet je dus in de Android Market, of eigenlijk Google Play zoals het sinds kort heet, gaan neuzen. Dat kan zeker wat opleveren en met zijn dualcoreprocessor kan de Xperia S het meeste vlekkeloos aan. Alleen de hoge schermresolutie kan in sommige gevallen lastig zijn met ondersteuning vanuit de game. Maar dat alles maakt de Xperia S natuurlijk geen betere gametelefoon dan zijn concurrenten, wat je door de Playstationcertificering wel zou denken.

Qua productiviteit wijkt de Xperia S eigenlijk niet af van andere Androidtoestellen: je kunt oneindig veel applicaties downloaden via de Play Store en de basis is met de bekende Google apps goed gedekt. Wel heeft Sony zelf nog wat interessante of minder interessante apps toegevoegd.

Agenda

Screenshot Sony Xperia S

Ten opzichte van de eerdere Sony Ericsson’s heeft de agenda een kleine makeover gehad en dat is zeker positief in dit geval. De maandweergave is nu uitgebreider en het is ook makkelijker om tussen de verschillende weergaven te switchen. Dat gebeurt met drie knoppen die altijd op het scherm staan. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop is er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar natuurlijk.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Office

Screenshot Sony Xperia S

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia S, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite 5, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. En dat is wel jammer voor zo’n duur toestel.

Het programma is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken. Een bijkomend voordeel is dat er een volledige bestandsbeheerder ingebouwd zit, waarmee je door de bestanden op je telefoon kunt bladeren en ze ook kunt managen. Alleen bestanden die net ondersteund worden door het softwarepakket zijn helaas niet zichtbaar in deze bestandsbeheerder.

Browser

Screenshot Sony Xperia S

De standaard Android browser die in de Xperia S zit doet zijn werk zoals het hoort. Erg spannende dingen, behalve heel veel instellingen, hoef je hier niet te verwachten. Pinch en zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Wat wel gaaf is in deze Xperia S, is dat het scherm zoveel pixels heeft dat in landschapsmodus veel websites helemaal op het scherm passen. Dat wil niet zeggen dat het ook leesbaar is, maar daarvoor kun je natuurlijk inzoomen. Een goed overzicht geeft het in ieder geval wel.

De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen en biedt ook voldoende mogelijkheden. Zo kun je afbeeldingen, popups, cookies en flash allemaal aan- en uitzetten. Dingen als flash en html 5 worden uiteraard ondersteund, maar vooral Flash maakt de boel wel langzamer zoals altijd.

Locatieservices

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill, maar toch vond Sony het nodig om daar nog wat aan toe te voegen. De Xperia S wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en WisePilot. Die laaste is een betaald navigatieprogramma waar je een maandlicentie krijgt, maar dat programma zal voor velen gezien de aanwezigheid van Google Maps niet interessant zijn.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Latitude is een applicatie waarmee je vrijwillig je privacy te grabbel kunt gooien. Of, om het wat positiever te brengen, om je vrienden elk moment te laten weten waar je bent. Het is eigenlijk gewoon een uitbreiding op Google Maps waar je al je vrienden die je via Latitude hebt kunt zien als stipjes op de kaart. En zij jou natuurlijk.

Places is eigenlijk een soort vervanging van de zoekfunctie van Google Maps. In plaats van een zoekterm ingeven in dat programma, kun je ook Places gebruiken. Dat is eigenlijk een grote verzameling POI’s. Zo kun je makkelijk toeristische attracties, cafés, pinautomaten, tankstations of restaurants in de buurt vinden. Als je die gevonden hebt kun je ze in Google Maps weergeven, er naartoe navigeren, gegevens erover vinden of de plek beoordelen.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de locatieservices in het buitenland dus eigenlijk niet veel waard zijn. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

De GPS ontvanger van de Xperia S doet het probleemloos en snel.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Standaardapplicaties

Screenshot Sony Xperia S

Natuurlijk heeft de Xperia S alle standaardapplicaties in huis. Zo is er een wekker, een nieuwsapplicatie, een rekenmachine, een stopwatch, een wereldklok, een timer en een bureauklok. Daar heeft Sony een bescheiden aantal eigen applicaties aan toegevoegd, die gelukkig in de meeste gevallen wel handig zijn. Wel valt op dat er een groot aantal ‘lege’ snelkoppelingen in het menu staan die daar niet weg kunnen. Het in Nederland niet werkzame Music Unlimited bijvoorbeeld. Of een snelkoppeling naar de instellingen die je de eerste keer dat je het toestel opstart moet doen. Of aparte snelkoppelingen naar de 3D-camera en 3D-galerij, terwijl dat gewoon opties in de reguliere camera zijn. En dat soort dingetjes zijn wel een beetje hinderlijk.

Gelukkig heeft Sony wel degelijk een aantal nuttige toevoegingen gedaan. Bijvoorbeeld in de vorm van wat NFC-functies. Daar is ten eerste het programmaatje Tags, een standaard Androidprogramma voor NFC waarmee je bijvoorbeeld contactinformatie en websites kunt delen. Dat kan best handig zijn, maar eigenlijk is NFC daar nog niet genoeg voor ingeburgerd. Veel handiger is de Xperia Smart Tags-functie, die in de vorm van een uitgebreide widget op het toestel staat. Er worden twee tags meegeleverd in de vorm van kleine hangertjes. Aan die tags kun je via de widget instellingen en of applicaties koppelen, die het toestel zal toepassen of opstarten zodra je de tag aantikt. Overigens kun je daarvoor ook extra tags kopen bij Sony, of andere NFC-stickers gebruiken. En dat kan erg handig zijn, zo kun je bijvoorbeeld een tag in je autohouder plakken zodat het toestel automatisch de GPS aanzet en de navigatieapplicatie start als je het toestel in die houder plaatst. Of eentje op je bureau leggen en daar de instellingen die je op je werk gebruikt aan koppelen. Kortom, zeker een nuttige toevoeging.

Een leuk tooltje dat Sony verder toegevoegd heeft, is de stroombesparing. Dat is een app waarmee je een aantal zaken kunt instellen om de batterij wat te ontzien. Je kunt aangepaste instellingen voor alles wat met energieverbruik te maken heeft instellen voor als het toestel onder een bepaald energieniveau komt en ook voor standaard tijden, waarop je je toestel toch minder gebruikt. Ook heeft Sony nog NeoReader geïnstalleerd, een QR-lezer die simpelweg zijn werk doet.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Extra applicaties

Screenshot Sony Xperia S

Extra applicaties downloaden kan op twee manieren: via PlayNow en via de Play Store. PlayNow is een dienst van Sony zelf en die is niet erg goed gevuld en voegt eigenlijk weinig toe boven de Play Store. De Play Store is de voormalige Android Market die vol zit met zowel gratis als betaalde applicaties. Daar kun je eigenlijk voor alles wel terecht en daar is ook niets mis mee.

Het beginscherm van Play biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Play Store is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van Play over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Communiceren dat kan de Xperia S wel. Daar zitten eigenlijk weinig verschillen met de meeste Androidtelefoons en dus gaat alles zonder problemen. Wat overigens fijn is, is dat Sony eindelijk smart dialing heeft toegevoegd aan de Xperialijn. En dat maakt het bellen op de Xperia S wat makkelijker dan bij zijn voorgangers.

Bellen

Screenshot Sony Xperia S

Bellen kan het snelste via de telefoonknop die standaard in het balkje onder het homescreen staat. Je komt dan in een toetsenbordje terecht met daarboven je logboek waar je via smartdialing je nummer kunt invoeren. En je kunt daar ook direct naar het tabje contacten en het tabje favoriete contacten gaan. In dat laatste tabblad moet je overigens wel zelf personen toevoegen.

De contactenapplicatie in de Xperia S heeft vrij diepgaande Facebookintegratie meegekregen. Zo zijn er bij al je contacten die je ook als Facebookvriend hebt tabbladen voor foto’s en interesses opgenomen, is er een link in de infopagina te vinden en kun je daar zelfs de relationele status en de verjaardag van de contactpersoon in kwestie zien via Facebook. Ook een handige toevoeging is dat er op die infopagina, indien beschikbaar, direct een link staat om iemand via WhatsApp te benaderen. Verder is de contactenapplicatie gewoon standaard, met synchronisatie via Exchange en Google Contacts.

Met de belfunctie zelf is ook niets mis, het toestel heeft een voldoende gesprekskwaliteit en hetzelfde geldt voor het bereik en het volume van de ringtones.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

Berichten

Screenshot Sony Xperia S

De sms-applicatie heeft Sony behalve op grafisch gebied niets aan aangepast. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Screenshot Sony Xperia S

Integratie met Gmail is op de Xperia S niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Dat kennen we van alle Sony Ericsson’s van het afgelopen jaar, maar werkt vanwege de hoge schermresolutie op de Xperia S extra goed. De scheidslijn kun je trouwens verslepen en als je de weergave met twee schermen niet kunt waarderen dan sleep je die lijn gewoon naar de zijkant en dan ben je er vanaf. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail. Enigszins jammer blijft dat je Gmail en je andere emailaccounts vanaf twee verschillende apps moet benaderen. Of je moet Gmail in de standaard mailapplicatie zetten, maar dan moet je extra moeite doen en mis je tevens functionaliteit.

Chatten

Standaard staat er op de Xperia S Google Talk als enige chatprogramma. Dat is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon een msn-programma of WhatsApp op je telefoon installeren. Via Google Play zijn genoeg chatprogramma’s te vinden om toch makkelijk via internet berichtjes te versturen.

Sociale netwerken

Screenshot Sony Xperia S

Voor sociale netwerken heeft de Sony Xperia S allereerst erg diepe Facebookintegratie, waar we het in deze review al meerdere keren over hebben gehad. Dat wordt aangevuld door de officiële Facebookapplicatie voor Android die in principe prima werkt. Ook de officiële app voor Google+ is meegeleverd. Een applicatie speciaal voor Twitter zul je zelf achteraan moeten gaan, of je moet tevreden zijn met Timescape.

Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Die kun je aantikken en zo naar voren roepen, waarmee ze meer informatie weergeven.

Vroeger hield het bij dat meer informatie weergeven ook wel een beetje op met Timescape, daarna werd je doorgestuurd naar en andere applicatie en dat is de reden dat we nooit echt fan zijn geweest van de software. Inmiddels heeft Sony de boel op de schop gegooid en is het al een stuk nuttiger. Behalve Twitter en Facebook zijn alle informatiestromen uit de applicatie gesloopt en nu zitten er wel geavanceerde functies voor de genoemde netwerken in de applicatie.

Als je op een tegel drukt dan kom je bij het losse bericht terecht waar je hem, afhankelijk van op welk netwerk hij geplaatst is, retweeten, liken, erop reageren en eventueel meer informatie erover zien. De bekende infinitytoets is ook nog steeds aanwezig en brengt je bij het profiel van de afzender van het bericht. En via de menuknop kun je je status bijwerken op Twitter, op Facebook of op beiden tegelijk.

Nou is de tegelinterface van Timescape wel heel mooi maar niet erg praktisch om tientallen tweets per dag door te bladeren. En hetzelfde geldt voor het steeds doorklikken als je iets meer met een tweet of statusupdate wilt doen. Plus dat je bijvoorbeeld foto’s toevoegen aan je update kunt vergeten via de software. Het is dus niet echt een optie als je fanatiek met Twitter of Facebook aan de slag wilt gaan op je toestel, maar wel een stuk beter dan eerst. En als je fanatiek aan de slag wilt gaan dan kun je altijd in de Play Store terecht voor betere software.

Screenshot Sony Xperia S

 

Screenshot Sony Xperia S

 

De batterij van de Xperia S is helaas niet echt om blij van te worden. Sowieso al niet omdat hij ingebouwd zit en je hem dus niet bij een crash, als je het toestel per ongeluk in het water laat vallen of tegen de tijd dat hij aan het eind van z’n latijn is even uit het toestel kunt trekken. Maar vooral omdat hij het toestel niet lang genoeg draaiende houdt. In veel gevallen kwamen, bij zeker niet extreem intensief gebruik, we de dag niet eens door en dat is toch wel een domper voor dit toestel.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1750mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
 • Mooi en eigenzinnig design
 • Ontzettend scherp scherm
 • Mooie interface, goed geoptimaliseerde software
 • Erg goede camera
 • HDMI-out met TV-applicatie
 • Handige toepassing van NFC geïntegreerd
 • Uitgebreide Facebookintegratie
Minpunten
 • Geen uitbreidbaar geheugen
 • Virtueel toetsenbord, capacitieve knoppen en powerknop niet ideaal
 • Moet het voorlopig doen met Android Gingerbread
 • Batterij is ondermaats en ingebouwd

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters