Sony Xperia sola

De Xperia sola is een wat simpelere allround midrange-telefoon van Sony. Waar de Xperia P en Xperia U zich vooral op design richten en daarmee dan wel qua prijs, dan wel qua mogelijkheden compromissen sluiten, is de Xperia sola een gebalanceerde tussenoptie.

Sony Xperia sola review hand

 

Met de Xperia NXT serie was Sony nog lang niet klaar met de bestorming van de midrange-markt. Onder de semi high-end Xperia S zaten al de goedkopere Xperia P en Xperia U. Daar komen nog de Xperia sola en binnenkort Xperia go en Xperia miro bij. De sola is misschien wel de minst spannende maar best gebalanceerde van de drie, die we in deze review zullen bekijken.

Bij de Xperia sola richt Sony zich vooral op de speciale ‘floating touch’ techniek en het ‘display centric’ design. En daarmee wordt het toestel toch als een quasi speciaal toestel in de markt gezet. We kunnen alvast verklappen dat dat niet helemaal terecht is. Floating touch is een gimmick en het design is gewoon wat anders dan anders.

De concurrentie in dit deel van de markt is redelijk groot. De Xperia sola kost €300 en is daarmee een van de goedkopere dualcoretelefoons, maar concurreert ook met de betere singlecoretoestellen. Die laatste categorie is redelijk schaars. Sony draagt zelf de Xperia arc S bij en HTC heeft de One V. En dan is er nog de enige Windows Phoneconcurrent van dit toestel, de Nokia Lumia 800.

De rij met dualcoretoestellen rond de €300 is inmiddels wat groter, met zelfs een tweetal uitschieters naar beneden. De Samsung Galaxy Ace 2 en de Sony Xperia U kosten nog geen €250 en doen weinig onder voor de sola. In de categorie vergane glorie hebben we drie toestellen van LG: de Prada Phone by LG 3.0, de Optimus 3D Speed en de Optimus 2X Speed. En dan zijn er nog Sony’s eigen Xperia P en Samsung’s Galaxy S Advance, waarvan de laatste eigenlijk de meest directe concurrent van de Sola is.

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Sony Xperia sola

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia sola
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0
Updatezekerheid Middel
Ontwerp
Afmetingen 116x59x9,9 mm
Gewicht 107 gram
Form-factor Slate
Kleuren Wit, zwart, rood
Scherm
Type LCD
Diagonaal 3,7″
Resolutie FWVGA, 480×854 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Chipset 1GHz dualcore ST-Ericsson NovaThor U8500
Accu 1320mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

Net als zijn grotere broers, komt er in de doos van de sola een aantal smarttags. Verder is de inhoud van de doos gewoon standaard. Het design van de telefoon is apart. Veel mensen vinden het mooi, maar velen ook niet.

Unboxing

Net als zijn grotere broers komt de Xperia sola dus met een aantal smarttags, die je kunt gebruiken om snel profielen te veranderen. Een andere handige toevoeging die Sony heeft gedaan, is die van een MicroSIM-adapter. Mocht je van een toestel met een dergelijke simkaart erin komen, dan is dat in dit toestel dus geen probleem, ondanks dat hij met een normale simkaart werkt. Verder zit er een lader, een headset en een USB-kabel in de doos. De standaardinhoud, dus.

Design

De Xperia sola wijkt af van het design dat Sony in de NXT-series gehandhaafd heeft. Het toestel heeft er het een en ander van weg, maar is toch duidelijk anders. De telefoon is nog steeds strak en vierkant, maar heeft geen doorzichtig balkje meer onder het scherm. In plaats daarvan heeft het toestel een scherm dat als het ware bovenop het toestel ligt. Reacties in onze omgeving wezen erop dat veel mensen dat toch niet zo kunnen waarderen, anderen juist wel. Wij vinden het er zelf ook een beetje vreemd uitzien. Kortom, het moet je ding zijn.

De bouwkwaliteit is verder niet verkeerd. Het toestel is wel van plastic, maar wel van fijn softtouch plastic, dat goed in de hand ligt en niet zo snel krast en vuil opneemt. En voor de polycarbonaat fanaten onder ons, ook dit toestel is van dat materiaal gemaakt. Maar dat zegt vrij weinig. Het toestel is redelijk compact en licht, wat prettig is.

Net als de Xperia P, is deze sola er in drie kleuren: rood, wit en zwart. Bij al die versies is het scherm helemaal zwart, en de rest respectievelijk rood, wit of zwart.

Sony Xperia sola review front

 

Sony Xperia sola review front top

 

Sony Xperia sola review front bottom

 

De Xperia sola heeft een batterijklep die er wel af kan, maar daar zit helaas geen verwijderbare batterij onder. Wat wel een voordeel is ten opzichte van andere Xperia’s, is dat je hier gewoon een MicroSD-kaartje in kan steken. Die kun je kwijt onder die klep, net als de simkaart. Verder zit er aan de zijkant een MicroUSB-poort en aan de bovenkant een 3,5mm jackingang. De speaker zit helemaal onderaan de achterkant, wat ervoor zorgt dat je die nog weleens per ongeluk afdekt. Maar dat gebeurt gelukkig niet heel vaak en is redelijk makkelijk te voorkomen.

Sony Xperia sola review back

 

Sony Xperia sola review back top

 

Sony Xperia sola review back bottom

 

Sony Xperia sola review left

 

Sony Xperia sola review top

 

Sony Xperia sola review right

 

Sony Xperia sola review bottom

 

De Xperia sola heeft een vrij speciaal scherm, dat niet alleen aanraking, maar ook beweging boven het scherm kan detecteren. Klinkt gaaf, maar in de praktijk heb je er helaas weinig aan. Verder is het scherm van de sola overigens niet slecht. Het toetsenbord is bekend van Sony en werkt prima, de batterij is helaas ingebouwd.

Scherm

Het scherm van de sola is op zichzelf al een best goed scherm. De kleuren zijn natuurgetrouw en mooi, en de resolutie is prima. De helderheid is niet top of the bill, maar wel oké. Maar wat echt speciaal is aan dit scherm, is dat hij je vinger al registreert zonder dat je het scherm aanraakt. Dat moet volgens Sony vooral in de browser handig zijn, doordat je een link alvast kunt selecteren zonder hem ook aan te klikken, zodat je nooit de verkeerde link te pakken hebt. In theorie erg mooi, maar in de praktijk is het zo traag dat je er eigenlijk weinig aan hebt. Het is alleen leuk om aan je vrienden te showen, maar daar houdt het mee op.

Sony Xperia sola review black

 

Toetsen

Sony Xperia sola review toetsen

Het toetsenbord van de Xperia sola typt niet slecht. De knopjes zijn redelijk groot, gevoelig en gewoon prima. Ook Swype is standaard aanwezig, wat het typen nog verder veraangenaamd. Het is even wennen, maar als je er goed mee overweg kunt typt het heel fijn. Het enige waar we niet zo over tevreden zijn, is de indeling van de leestekens. Die zijn niet op het standaard toetsenbordje aanwezig, maar in de balk erboven waar ook de spellingssuggesties komen. Je moet een woord dus eerst bevestigen voordat je een leesteken kunt invoeren. Die komt dan overigens wel voor de spatie.

De verdere knopjes van het toestel, drie capacitieve knoppen onder het scherm en nog wat knopjes aan de zijkant, werken prima. Fijn is dat er op dit toestel een cameraknop aanwezig is, zoals we overigens gewend zijn van Sony.

Batterij

De batterij van de Xperia sola heeft een relatief lage capaciteit. In het dagelijks gebruik merk je daar niet heel veel van, het toestel gaat ongeveer een dag mee, wat normaal is. Daarbij zit hij wel aan de krappe kant, trouwens. Het had dus zeker wat ruimer gemogen. Overigens is de batterij helaas niet verwisselbaar.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1320mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia sola draait helaas nog steeds op Android 2.3. Een update naar Android 4.0 ligt in het verschiet, of er ook een update naar 4.1 komt is de vraag. Sony heeft een eigen schil over Android gelegd, die we kennen van de andere toestellen van de fabrikant. Zowel de prestaties als die schil zijn goed.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Xperia sola is niet anders dan die van andere Androidtelefoons van Sony. Vijf schermen die je naar eigen inzicht kunt vullen met widgets en snelkoppelingen dus. Nog steeds ontbreken enkele in onze ogen belangrijke widgets. Zo is er geen eigen kalenderwidget aanwezig, de standaard Googlewidget daarvoor past totaal niet binnen de grafische stijl van de Xperia sola. En ook een mailwidget ontbreekt helaas. Al je geplaatste widgets kun je in een overzicht zien door ‘uit te zoomen’ op het homescreen. Dan zweven alle widgets in het scherm en kun je naar het bijbehorende scherm gaan door op een widget te klikken. Een vreemd systeem dat niet erg handig is.

Leuk is de Facebookintegratie die aanwezig is tijdens het aanpassen van het homescreen: als je een app in de notificatiebalk sleept in plaats van naar een andere plek op je homescreen, maakt het toestel een post aan waarmee je die app kunt delen op Facebook. Sony heeft ook alvast de mogelijkheid om mappen aan te maken uit Android 4.0 overgebracht en dat is erg handig. Al met al zit het homescreensysteem van de Xperia sola dan ook prima in elkaar.

Sony Xperia sola review homescreen 

Sony Xperia sola review homescreen

 

Sony Xperia sola review

 

Menu

Sony Xperia sola review menu

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Daarvoor kun je het menu zelfs laten sorteren op de meest gebruikte applicaties, hoewel je menuvolgorde dan soms veranderd en dat is ook niet ideaal natuurlijk.

Het menu is weergegeven in rastervorm en daar kun je verder niets aan veranderen. Wel kun je dus de indeling veranderen, en via het knopje rechtsonder kun je ook applicaties die je niet meer wilt hebben snel verwijderen vanuit je menu.

Multitasking

Sony Xperia sola review multitasking

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dat is wel handig om snel tussen applicaties te switchen, maar is helaas niet zaligmakend. En een taakbeheerder ontbreekt op de Xperia sola. Nou is dat voor Android opzich niet nodig omdat het besturingssysteem daar zelf vrij goed is, maar toch zijn veel gebruikers daar wel blij mee. Wat je overigens wel kunt doen, is via de instellingen de actieve processen bekijken.

Prestaties

Sony Xperia sola review prestaties

De Xperia sola draait net als de Xperia P en de Xperia U op een wat goedkopere dualcoreprocessor, de ST-Ericsson NovaThor U8500. Dat die wat goedkoper is zegt weinig: het is een prima chipset gebaseerd op de ARM Cortex A9-architectuur met een prima GPU, de Mali 400. Daar draait de Xperia sola prima op. Het toestel is zeker niet traag en loopt nauwelijks vast. Het is niet de snelste op de markt, maar voor dagelijks gebruik is het ruim voldoende en voor de prijs van €300 krijg je niets beters.

De score in de benchmarks is redelijk. In Quadrant scoort de Xperia sola zo’n 2200 punten, iets minder dan de Galaxy S Advance van Samsung die met dezelfde chip ongeveer 2900 punten scoort. Maar in de praktijk is dat verschil niet merkbaar.

De sola is geen uitblinker in het multimediadomein. De camera is wat onder gemiddeld, de muziek- en videospeler zijn prima. Al met al dus goed, maar niet veel meer dan dat.

Foto

Sony Xperia sola review camera

Een groot voordeel van de camerainterface van de Xperia sola is dat hij, zoals de meeste Sony’s, een fysieke cameraknop heeft. Verder is de interface prima werkbaar, maar niets speciaals. Via de zijkant van het scherm kun je wat snelkoppelingen bereiken en via het menu zijn er nog legio instellingen beschikbaar.

De kwaliteit van de foto’s is niet om over naar huis te schrijven. De foto’s zijn weinig detailrijk en hebben kleuren die aan de fletse kant zijn. Omgaan met grote contrasten vindt de sola lastig. Aan de andere kant zijn foto’s wel scherp en zijn de ruisniveaus niet slecht.

Sony Xperia sola review gallerij

Over het algemeen zien fabrikanten er weinig in om de standaardgalerij van Android aan te passen en dat geldt ook voor Sony. De Xperia sola heeft de bekende galerij, waar overigens zeker niets mis mee is. Er zijn redelijk wat mogelijkheden, zo kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, Twitter of Picasa is geen probleem. Foto’s van Facebook en Picasa worden standaard in de galerij weergegeven.

Video

De Xperia sola kan gangbare formaten zonder problemen afspelen, en haalt daarbij een 720p-resolutie. Iets lager dus dan zijn grotere broers, die tot 1080p kunnen afspelen. Dat zorgt ervoor dat de Xperia sola prima geschikt is om een filmpje op te kijken, hoewel het scherm aan de kleine kant is.

De YouTube-app in de sola is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden.

Net als het afspelen, gaat het opnemen van video’s met de sola niet tot 1080p HD, maar tot 720p HD. Niet omdat het toestel het niet aan kan, maar om hem te differentiëren van de rest van de lijn. De filmpjes zijn wel redelijk goed. Ze zijn scherp en de autofocus werkt goed, alleen hebben ze een beetje last van blokvorming tijdens bewegingen. Iets anders is dat de audio extreem zacht is op ons toestel, maar waarschijnlijk gaat dat om een defect in ons model.

Muziek

Sony Xperia sola review muziek

De muziekspeler van de Xperia sola is de standaardspeler van Sony en biedt twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Een redelijk handige layout. De muziekspeler heeft redelijk wat mogelijkheden, zoals SenseMe waarmee je muziek naar je stemming kunt indelen en een infinity-knop waarmee je bijvoorbeeld informatie of bijbehorende video’s kan zoeken op internet. Ook Facebookintegratie is aanwezig.

De Xperia sola heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. En dan krijg je de artiest, titel en dergelijke informatie terug. Zo kun je ook een nummer dat op de radio wordt gedraaid meteen leuk vinden op Facebook. Als je op het bekende duimpje drukt in de radioapplicatie wordt TrackID aangezwengeld en wordt de uitkomst op Facebook gezet.

De muziekkwaliteit van de telefoon is prima. De meegeleverde oortjes zijn niet zo, maar als je een paar goede oortjes koopt dan kun je helemaal prima muziek luisteren met het toestel. De speaker is niet heel hard en wat schel, maar voldoende om een nummer aan je vrienden te laten horen.

Sony Xperia sola review muziek 

Sony Xperia sola review youtube

 

Sony Xperia sola review muziek

 

Productief is de Xperia sola wel en natuurlijk kun je er gewoon mee bellen. De prima processor en standaard schermresolutie zorgen ervoor dat de meeste applicaties, waarvan er vanwege Android veel zijn, het prima doen. En Sony levert ook het een en ander mee.

Telefoon

Sony Xperia sola review telefoon

Als je het telefoonhoorntje op het homescreen van de Xperia sola aanklikt, kom je in een handig schermpje dat een toetsenbord en een logboek combineert. Door op het toetsenbord te gaan tikken verandert het logboek in een smart-dial-schermpje waar je alle overeenkomstige contacten kunt zien. Dat zit dus goed in elkaar.

Datzelfde geldt voor de contactenapplicatie, die integratie met Facebook biedt. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Naast het telefoonnummer en andere contactgegevens, kun je ook de laatste Facebookupdates zien op je contactenpagina. Contacten synchroniseren kan uiteraard met Google en Exchange.

De berichtenapplicatie is een gevalletje no-nonsense en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Sony Xperia sola review telefoon

 

Sony Xperia sola review sms

 

Email

Sony Xperia sola review e-mail

De Xperia sola heeft standaard twee mailprogramma’s, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk prima, waarbij opgemerkt moet worden dat de Gmail applicatie beter op de dienst afgesteld is en dus wat meer functies heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

Sony Xperia sola review browser

Browsen op de Xperia sola gaat snel en goed. Scrollen en zoomen op een pagina gaat zonder problemen, waarbij je via de instellingen de mogelijkheid hebt om de tekst naar je zoomniveau te resizen. Naast die instelling, is er nog een hele rits andere instellingen aanwezig, wat een standaardfeature van Android is. Daarmee kun je bijvoorbeeld het dataverbruik tijdens het browsen verkleinen door dingen uit te schakelen of zorgen dat nieuwe pagina’s op de achtergrond geopend worden zodat je gewoon door kunt gaan met lezen en een link in het artikel alvast klaar kunt zetten in een ander tabblad.

Applicaties

Qua apps is de Xperia sola redelijk bedeeld. Wat opvalt, is dat Sony een aantal applicaties verwijderbaar heeft gemaakt, maar veel niet. Play Now en de power saver bijvoorbeeld kun je zo verwijderen, veel apps ook niet zonder het toestel te rooten. Natuurlijk zijn er een agenda, een stopwatch, een rekenmachine en meer van die standaard programmaatjes. Ook is er een Office Suite, die overigens geen bestanden kan bewerken of maken. Daarnaast levert Sony McAffee mee. Als virusscan niet heel zinvol, maar als antidiefstalprogramma kan het nog best handig zijn.

Interessanter zijn de smart tags en de bijbehorende software. Er komen twee stukjes NFC-software met het toestel, ten eerste het programmaatje Tags. Dat is een standaard Androidprogramma voor NFC waarmee je bijvoorbeeld contactinformatie en websites kunt delen. Dat kan best handig zijn, maar eigenlijk is NFC daar nog niet genoeg voor ingeburgerd. Daarnaast is er de Xperia Smart Tags-functie, die in de vorm van een uitgebreide widget op het toestel staat. Er worden twee tags meegeleverd in de vorm van kleine hangertjes. Aan die tags kun je via de widget instellingen en of applicaties koppelen, die het toestel zal toepassen of opstarten zodra je de tag aantikt. Overigens kun je daarvoor ook extra tags kopen bij Sony, of andere NFC-stickers gebruiken. En dat kan erg handig zijn.

Ook het bekende Timescape is weer aanwezig. Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Als je op een tegel drukt dan kom je bij het losse bericht terecht waar je hem, afhankelijk van op welk netwerk hij geplaatst is, retweeten, liken, erop reageren en eventueel meer informatie erover zien. Nou is de tegelinterface van Timescape wel heel mooi maar niet erg praktisch om tientallen tweets per dag door te bladeren. En hetzelfde geldt voor het steeds doorklikken als je iets meer met een tweet of statusupdate wilt doen. Plus dat je bijvoorbeeld foto’s toevoegen aan je update kunt vergeten via de software. Timescape is dus geen programma voor de fanatieke twitteraars, maar het is inmiddels wel een redelijk nuttig programma.

Extra software haal je zelf in de Google Play Store. Daaruit kun je allerlei applicaties downloaden, vaak gratis of heel goedkoop. Het aanbod is gigantisch en er zitten zeker goede apps bij. De interface is ook niet verkeerd. Het ziet er mooi uit, zit boordevol mogelijkheden om nieuwe apps te ontdekken en is erg functioneel. Helaas kun je alleen nog met een creditcard betalen, maar verder is het een mooi stukje software.

Sony Xperia sola review apps 

Sony Xperia sola review apps

 

Sony Xperia sola review apps

 

Sony Xperia sola review apps

 

De Xperia sola is het no-nonsense midrangetoestel van Sony. Voor krap €300 heb je een prima dualcoreprocessor onder de motorkap en prima allroud features, maar helemaal niets speciaals. Alleen floating touch, maar dat is vrij zinloos. Het grootste nadeel is de verouderde Androidversie, maar zo’n ramp is dat nou ook weer niet.

Sony Xperia sola review black top 
Sony Xperia sola review black bottom 

En daarmee is de sola een toestel dat aan iedereen die een niet te ingewikkelde telefoon voor een relatief kleine prijs wil hebben aan te raden is. Eigenlijk net als de Samsung Galaxy S Advance die we pas bekeken hebben, die met nagenoeg dezelfde functies precies hetzelfde kost. Welke van die twee je beter kunt kopen, hangt vooral af van persoonlijke voorkeuren over bijvoorbeeld het design en de interface.

De grootste bedreiging van de sola is misschien wel het portfolio van Sony zelf. Voor zo’n €50 minder heb je een Xperia U, met een iets kleiner scherm en een geheugen dat niet uit te breiden is. Maar verder is de U net zo goed en heeft hij ook nog een interessanter design. Aan de andere kant zit de Xperia P. Zo’n €50 duurder, maar wel meteen een stuk beter met een erg goede camera, aluminium body, beter en groter scherm en meer geheugen. Dat brengt de sola in een lastig parket.

Sony Xperia sola review back 
Onze review score
Pluspunten
  • Dualcore voor een budgetprijs
  • Prima allrounder
Minpunten
  • Floating touch is nutteloos, toestel blinkt nergens in uit
  • Loopt nog op Android 2.3
  • Ingebouwde batterij met beperkte levensduur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters