Sony Xperia SP

De Sony Xperia SP is, net als de Xperia P vorig jaar, het designtoestel van Sony. De midrangetelefoon heeft de specs van een vlaggenschip van vorig jaar en moet indruk maken met zijn aluminium design en doorzichtige notificatiebalkje.

Sony Xperia SP hoofdfoto 

Vorig jaar trapte Sony het jaar af met de NXT-serie, 3 toestellen die allen hetzelfde design hadden en het high-end, midrange en low-end-segment bedienden. Dit jaar pakt men het iets anders aan en is er niet één uniforme lijn. De Xperia Z staat als vlaggenschip bovenaan en daaronder positioneert men de Xperia SP, Xperia L en Xperia E. De Xperia SP, die we in deze review zullen bespreken, is wel een duidelijke opvolger van de Xperia P. Met ongeveer de specificaties van de Xperia T, maar een flink opgeleukt design moet de Xperia SP het middensegment voor zich winnen.

“Met de specs van de Xperia T en een flink opgeleukt design moet de Xperia SP het middensegment voor zich winnen.”

De Xperia SP is net als zijn voorganger voorzien van het nodige alumium en biedt eveneens een doorzichtig balkje onder het scherm. Wel heeft hij een plastic achterkant. Net als zijn voorganger heeft de SP een 8-megapixelcamera en een dualcoreprocessor, maar nu wel met een Exmor RS-sensor en twee veel krachtigere kernen. Daarvoor vraagt Sony op het moment zo’n €370 via de goedkoopste webwinkel.

Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is geschreven op basis van softwareversie 12.0.A.1.211.

Sony Xperia SP

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in May 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Aluminium/plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960T (Krait)dualcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 155 gramLengte: 130mmBreedte: 67mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4,6″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2300mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 18 uurStandby-tijd van 635 uur

De doos van de Xperia SP is standaard en zodoende uitgerust met een headset, een USB-kabel en een lader. Het design van het toestel is alles behalve standaard. De Xperia SP heeft een body die wordt omgeven door een metalen rand en is verder voorzien van een doorzichtige strip onder het scherm.

Unboxing

Design

“De Xperia P evenaren qua design is niet helemaal gelukt, maar desalniettemin is de Xperia SP een mooi toestel”

De Xperia SP heeft op designgebied een flinke naam hoog te houden als opvolger van de prachtige Xperia P. Dat is helaas niet helemaal gelukt, maar desalniettemin is de Xperia SP een mooi toestel. De voorakant is volledig van glas, met helemaal aan de onderkant een doorzichtig plastic stripje. De zijkant is een naadloze metalen strip, wat op zich een mooie prestatie is van Sony. De metalen afwerking geeft het toestel een prettig en luxe gevoel, maar het feit dat de stip naadloos is merk je nauwelijks. De achterkant is van mat soft-touch-plastic wat prima aanvoelt.

Dat stripje doet ook dienst als notificatieled en kan in meerdere kleuren licht geven. Ook fungeert hij als een soort Ambilight als je foto’s kijkt of muziek luistert. Nadeel van het stripje is wel dat je hem maar beperkt kunt instellen. Je kunt hem voor bellen, sms’en en alarmen volledig instellen, zelfs op kleur per contactpersoon of per soort notificatie. Maar individuele apps moeten deze mogelijkheid maar net bieden, en bijvoorbeeld Gmail doet dat niet. Je kunt bij Gmail alleen aangeven dat je wel of geen notificaties wilt, en als je de notificaties uitzet krijg je bijvoorbeeld ook geen geluidssignaal meer bij nieuwe mailtjes. Bij een normaal notificatielampje is dat geen punt, maar deze is niet te missen. Als je ergens mee bezig bent en niet constant een knipperende telefoon voor je wilt hebben omdat er een nieuw mailtje in je mailbox zit, kun je hem niet even omdraaien. De enige mogelijkheid is dan om de telefoon op te bergen of de notificaties voor Gmail uit te zetten. En zo geldt dat voor wel meer apps.

Qua formaat is de Xperia SP prima. Hij is niet erg compact met zijn 4,6″-scherm, maar het is zeker binnen de perken gehouden en de Xperia SP ligt lekker in de hand. Het toestel is met iets minder dan een centimeter ook dun genoeg en lijkt door zijn bolle achterkant nog wat dunner.

Er zijn drie kleuren van de Xperia SP beschikbaar: zwart, wit en rood. De witte versie is uitgerust met een witte glasplaat en is dus helemaal wit, de rode versie heeft net als de zwarte een zwarte glasplaat. De zij- en achterkant zijn wel helemaal rood.

Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 

De Xperia SP heeft aan de voorkant geen knoppen zitten, die zijn allemaal on-screen geworden. De voorkant is desondanks niet erg strak, er zit een flink gat in voor de microfoon en aan de bovenkant zijn de secundaire camera en wat sensoren die niet erg goed weggewerkt zijn. Achterop springt de camera in het oog, die iets uitsteekt buiten de behuizing. Onder de lens zitten de flits en een tweede microfoon, naast de lens zit de speaker. Helaas is de aansluiting tussen de achterklep en het doorzichtige balkje onderaan niet helemaal goed.

Die achterklep is sowieso iets waar we niet erg over te spreken zijn. Het klepje is losneembaar, maar biedt slechts toegang tot de simkaart en de geheugenkaart. De batterij zit nog steeds vast en is dus niet te vervangen. Dat zal vast iets met ruimtebesparing te maken hebben, maar we vinden het wel erg jammer. Verder ligt hij iets boven de body, waardoor hij in te drukken is. Een beetje slordig.

De USB-poort zit bovenaan de linker zijkant, de 3,5mm ingang bovenop. Aan de rechterkant vinden we de powerknop, volumeknop en cameraknop.

Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 
Sony Xperia SP design 

Batterij

“De Stamina Modus zorgt ervoor dat het toestel niet constant online is als het scherm uit is.”

De Sony Xperia SP heeft een batterij met een capaciteit van 2300mAh en dat werpt zijn vruchten af. De telefoon houdt het ruim een dag vol bij intensief gebruik en dat is wat meer dan het gemiddelde in dit segment. Daar kunnen we dus dik tevreden over zijn.

Dat is overigens deels te danken aan wat slimme softwareoptimalistaties die Sony toegevoegd heeft. De Stamina Modus zorgt ervoor dat het toestel niet constant online is als het scherm uit is. Daar kun je applicaties van uitsluiten als je wilt, waardoor het toch niet hinderlijk is. Ook de location based Wi-Fi is handig: die zorgt ervoor dat Wi-Fi alleen aan is op plekken waar je een bekend netwerk hebt. Zo is het toestel dus niet constant aan het zoeken naar netwerken als je onderweg bent.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de Xperia SP is goed, maar niet veel meer dan dat. Het scherm is aan de fletse kant en heeft zoals we van Sony gewend zijn geen goede kijkhoek. Het toetsenbord daarentegen zijn we erg over te spreken.

Scherm

“De Xperia SP heeft een typisch Sonyscherm.”

De Xperia SP heeft een typisch Sonyscherm: slechte kijkhoeken en een redelijk laag contrast, maar wel realistische mooie kleuren. Die kleuren komen overigens vanwege het wat lage contrast wel wat flets over. Het toestel heeft een 4,6″-scherm met 720p-resolutie, waardoor hij scherp zat is. De helderheid van het scherm is ook prima en al met al zijn we over de beeldkwaliteit niet ontevreden. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Voor Sony heeft de Xperia SP een aantal noviteiten op schermgebied. Net als de Xperia Z heeft het scherm de Mobile Bravia Engine 2 die kleuren optimaliseert, maar nu is er ook een witbalans-tool aanwezig. Daarmee kun je de witbalans een beetje aanpassen. Verder is dit het eerste Sonyscherm dat Gorilla Glass gebruikt en daarmee ook het eerste scherm sinds tijden op een Sonytelefoon zonder opgeplakte screenprotector. En daar zijn we erg blij mee. Tot slot is het scherm van de Xperia SP geschikt om met handschoenen aan te bedienen.

Toetsen

Sony Xperia SP screenshot

De Sony Xperia SP heeft voor het toetsenbord een instellingenwizard. Dat is een goede vonst. Als je die doorloopt kun je het toetsenbord helemaal naar je eigen inzicht aanpassen. Zo kun je kiezen voor een toetsenbord met of zonder leestekens boven elke letter, en kun je optionele punt-, komma- en smiley-knoppen aan het toetsenbord toevoegen. Ook de skin van het toetsenbord kun je aanpassen.

Los van dat alles typt het toetsenbord goed. De knoppen zijn redelijk groot een gevoelig, en voor die liefhebber is er ook Swype aanwezig. En wel de variant van Sony, die we over het algemeen beter vinden werken dan de variant die Samsung bijvoorbeeld op zijn toestellen installeert. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype prima. Een probleempje is dat je een woord wel achteraf kunt selecteren om hem te veranderen, maar dat niet helemaal lekker werkt. Daarvoor komt er namelijk een vrij grote cursor op het scherm, die over de balk met suggesties heen valt. Het gebeurt daardoor regelmatig dat je net de suggestie die je nodig hebt niet kunt aantikken omdat de cursor ervoor zit. Dat is echter een klein nadeel van een verder fijn toetsenbord.

De Xperia SP heeft exact dezelfde interface als de Xperia Z, een interface waar we zeker niet ontevreden mee zijn. De Xperia SP draait op dezelfde chip als de Xperia T, maar dan met een betere GPU. Het toestel is dan ook lekker snel.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Xperia SP bestaat uit een aantal schermen die je kunt invullen naar wens. Dat aantal is aanpasbaar met een maximum van zeven, waardoor je lekker veel info kwijt kunt. De schermen kun je vullen met widgets, snelkoppelingen en mappen. Dat werkt best goed en er zijn sinds Android 4 genoeg widgets aanwezig. Sommige widgets kennen meerdere configuraties en sommigen zijn van formaat te veranderen. Een map maken is heel simpel door twee apps op elkaar te slepen.

Het vreemde widgetoverzicht van Sony is op deze Xperia SP verdwenen. Helaas is er geen betere voor in de plaats gekomen, maar brengt een pinch-beweging nu simpelweg de mogelijkheden om een homescreen te bewerken naar voren. Daarbij valt op dat er een mogelijkheid is om thema’s te veranderen. Dat is overigens al wat langer mogelijk op Xperiatoestellen, maar nog altijd vrij uniek voor smartphones.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Menu

Sony Xperia SP screenshot

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt snel terug te vinden. Bovenaan staan twee knoppen, één om applicaties te zoeken één om de standaard menu-indeling aan te passen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd. Het menu is in alle gevallen een raster van vier bij vijf icoontjes met meerdere pagina’s.

Het menu indelen gaat niet meer via een aparte knop, maar simpelweg door een app ingedrukt te houden. Als je hem dan aan je homescreen wilt toevoegen kun je hem omhoog slepen. Applicaties vanuit het menu verwijderen kan nog steeds met een speciaal knopje in het optiemenu. Datzelfde geldt voor het delen van applicaties, wat overigens via een linkje naar de Play Store werkt.

Multitasking

Op het gebied van multitasking heeft Sony een tamelijk briljante toevoeging gedaan in de vorm van mini apps. Als je op de multitask-knop drukt dan krijg je niet alleen de recent gebruikte programma’s te zien, maar ook een balkje met een aantal beschikbare mini apps. Deze zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen.

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. Daarnaast kun je interactie hebben met de bovenste melding en zo bijvoorbeeld een mailtje in Gmail meteen archiveren. Via de eerder genoemde multitask-knop kun je een lijst oproepen van de laatst gebruikte programma’s. Deze lijst kun je aanpassen door programmas weg te vegen, dan worden ze ook meteen gesloten. Dat werkt erg prettig en zorgt ervoor dat je makkelijk van taak naar taak kunt springen.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Prestaties

“Het toestel heeft een snelle processor en een nog snellere GPU, wat een goede combinatie is.”

De Sony Xperia SP draait goed. Het toestel heeft een snelle processor en een nog snellere GPU, wat een goede combinatie is. Met zware games heeft de Xperia SP vanwege de GPU, die overigens hetzelfde is als die in toestellen als de HTC One, Sony Xperia Z en Samsung Galaxy S4, geen moeite. Met het openen van applicaties, browsen en dergelijken merk je wel dat hij trager is dan die drie toestellen, maar het is nog steeds erg snel. Vastlopers hebben we nauwelijks meegemaakt en we kunnen dan ook gewoon tevreden zijn over de prestaties van de Xperia SP.

De benchmarks reflecteren dat. In Quadrant haalt de Xperia SP zo’n 7500 punten, maar iets minder dan de Sony Xperia Z. En ook in AnTuTu doet hij het met zijn 16000 punten helemaal niet verkeerd.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

De Xperia SP is op multimediavlak gemiddeld. De foto’s die het toestel maakt zijn voor een 8-megapixelcamera niet zo denderend. Het afspelen van content op het toestel zit wel goed en hetzelfde geldt voor de gamingmogelijkheden. Door de dikke GPU van het toestel kan hij de meeste games probleemloos aan.

Foto

“De plaatjes zijn al met al bruikbaar voor sociale netwerken of spontane momenten, maar veel meer niet.”

Sony Xperia SP screenshot

De camerainterface van de Xperia SP is prima. Standaard staat hij op de zogenaamde ‘superieur automatisch’-modus. Daarmee selecteert het toestel zelf de beste scène en instellingen. Dat maakt soms betere foto’s, soms wat mindere. Overigens kan dat maximaal met een resolutie van 7 megapixels. Al onze testfoto’s hieronder zijn in die superieur automatisch-modus geschoten. Dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar. Daarnaast zijn er wat extra modi, bijvoorbeeld een panoramamodus en een foto-effect-modus. Ook HDR’s schieten kan met deze Xperia SP. Daarbij valt op dat de foto’s soms erg ‘vlak’ worden van die functie, dat is jammer. Verder zijn de video- en fotoknop nu op hetzelfde scherm te vinden en kun je tijdens het maken van video’s ook foto’s maken. Die zijn wel maar in 720p-resolutie, ofwel 1 megapixel. Dat is nog minder dan de resolutie van de video zelf, en dus niet veel soeps.

De kwaliteit van de geschoten foto’s valt ons een beetje tegen. Foto’s hebben een maximale resolutie van 8 megapixels, wat natuurlijk in principe prima is. Maar ze komen lang niet in de buurt van de kwaliteit van bijvoorbeeld de 8-megapixelcamera’s van de iPhone 5, Samsung Galaxy S III of Nokia Lumia 920. De foto’s hebben, ook in goede omstandigheden, een beetje veel ruis. Verder zit er wat weinig detail in en wordt het licht op grote contrastlijnen zo gebroken dat er een vaak paarse gloed ontstaat. De dynamische range die het toestel aankan is wat beperkt. De plaatjes zijn al met al bruikbaar voor sociale netwerken of spontane momenten, maar je moet niet je vakantiefoto’s met de Xperia SP gaan schieten.

Sony Xperia SP camerasample 
Sony Xperia SP camerasample 
Sony Xperia SP camerasample 
Sony Xperia SP camerasample 
Sony Xperia SP camerasample 
Sony Xperia SP camerasample 

Sony heeft zijn eigen bekende galerij in de Xperia SP gezet. Vooral grafisch ziet die er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Ook het toevoegen van een geo-tag aan een bestaande foto is een peulenschil geworden en vereist alleen nog maar een klik op de kaart. Overigens staat het geo-taggen van foto’s standaard uit in de camera. Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt. Een nadeel is dat bewerkte foto’s met een resolutie van 1 megapixel opgeslagen worden.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Video

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie soms wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus. Filmpjes van de camera en dergelijken komen gewoon in de galerij terecht. Het toestel kan een grote variëteit aan filmformaten afspelen, zoals mkv, DivX, Xvid en mp4.

De YouTube-app is de bekende van Google, die prima zijn werk doet. De interface ziet er goed uit en de meeste opties zijn wel aanwezig, alleen je eigen video’s beheren gaat niet heel goed. Maar de app is zeker voldoende om verloren uurtjes door te komen door lekker over YouTube te browsen.

De Xperia SP kan 1080p video’s opnemen, maar net als de foto’s die het toestel schiet zien ze er niet erg indrukwekkend uit. De details houden niet over. Ook het geluid is niet heel goed en klinkt een beetje schel.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Muziek

Sony Xperia SP screenshot

De muziekspeler van de Xperia SP is de Walkmanspeler van Sony en biedt twee tabbladen: afspelen en mijn muziek. Een redelijk handige layout. De muziekspeler heeft redelijk wat mogelijkheden, zoals SenseMe waarmee je muziek naar je stemming kunt indelen en een infinity-knop waarmee je bijvoorbeeld informatie of bijbehorende video’s kan zoeken op internet. Ook Facebookintegratie is aanwezig. Al met al een prima speler dus. Een leuke toevoeging hier is dat je het balkje onder het toestel kan laten knipperen op de maat van de muziek.

De Xperia SP heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Nieuw hier is een visualizer, die je naar wens aan en uit kunt zetten. Ook leuk is dat je via TrackID nummers kunt herkennen. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. Dan krijg je info over het nummer te zien. Ook buiten de radio is TrackID beschikbaar.

De muziek die uit de Xperia SP komt is gemiddeld. Door de speaker klinkt het toestel best goed. Hij is een beetje schel, maar blijft wel goed verstaanbaar op hardere volumes. Het is net wat bovengemiddeld voor een telefoon. Als je een goed paar oortjes in de Xperia SP plugt kun je er prima muziek mee luisteren en door de uitgebreide equalizer is het geluid prima aan te passen.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Games

De Xperia SP is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar en daarmee houdt het feest snel op. Voor games moet je dus in de Play Store gaan neuzen. Dat betekent echter niet dat er geen goede games voor het toestel beschikbaar zijn: de Play Store biedt heel wat goede titels en de Xperia SP kan het meeste wel aan vanwege zijn goede GPU.

Als Androidtelefoon is de Xperia SP prima geschikt om productief mee te zijn. Office, een agenda, een mailapp, een browser, het staat er allemaal standaard op. Dat is overigens weinig speciaals. De Xperia SP heeft een telefoonapp waar weinig op aan te merken is.

Standaard applicaties

Sony Xperia SP screenshot

De Xperia SP heeft standaard prima agendasoftware die kan synchroniseren met Exchange, Google of Facebook. De app is overzichtelijk en werkt prettig. Hetzelfde geldt voor de ingebouwde Office-applicatie, die helaas geen volledige licentie heeft en waarmee je dus geen bestanden kunt bewerken of aanmaken. Om te navigeren heeft het toestel zowel WisePilot als Google Maps, waarbij je voor die eerste een proeflicentie krijgt. Google Maps is uiteraard gratis. Ook een rekenmachine, notitieapp en stopwatch zijn op de Xperia SP aanwezig. En natuurlijk is het slimme Google Now ook van de partij.

Een leuk tooltje dat Sony toegevoegd heeft, is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

Een andere app die meegeleverd wordt is McAfee Security. Dat klinkt als de zoveelste nutteloze virusscanner, maar dat is het gelukkig niet. Tenminste, niet alleen. Met de app kun je bijvoorbeeld ook je telefoon opsporen als hij gestolen wordt en bepaalde bellers blokkeren. En dat zijn best handige functies. Wel vervelend is dat je de app niet kan verwijderen en dat hij blijft zeuren als hij vindt dat je telefoon niet veilig is.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Extra applicaties

“Het aanbod is erg groot en er zitten veel goedkope kwaliteitsapps tussen.”

Sony Xperia SP screenshot

Extra apps haal je in Google’s Play Store of via Play Now, die laatste voegt weinig toe. De Play Store is wel handig en biedt een flinke catalogus aan apps waar je makkelijk doorheen kunt browsen. Daarvoor zijn ook een aantal hitlijsten en lijstjes met aanbevelingen beschikbaar. Het aanbod is erg groot en er zitten veel goedkope kwaliteitsapps tussen. In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Telefoon

“Bellen gaat prima met de telefoon, de ontvangst is goed genoeg en de belkwaliteit ook.”

Als je het telefoonhoorntje op het homescreen van de Xperia SP aanklikt, kom je in een handig schermpje dat een toetsenbord en een logboek combineert. Door op het toetsenbord te typen verandert het logboek in een smart-dial-schermpje waar je alle overeenkomstige contacten kunt zien.

De contactenapp biedt integratie met Facebook en zit goed in elkaar. Contacten die een Facebookaccount hebben waarmee je bevriend bent worden automatisch gekoppeld en krijgen ook automatisch een up-to-date profielfoto. Naast het telefoonnummer en andere contactgegevens, kun je ook een link naar iemands Facebookprofiel zien en wat beknopte informatie. Contacten synchroniseren kan uiteraard met Google en Exchange. Je kunt kiezen om alleen Facebookgegevens met bestaande contacten te synchroniseren, of om al je Facebookcontacten in je telefoonboek te stoppen.

Bellen gaat prima met de telefoon, de ontvangst is goed genoeg en de belkwaliteit ook. En ook ringtones zijn duidelijk te horen.

De berichtenapplicatie is simpel en goed en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

Email

Sony Xperia SP screenshot

Integratie met Gmail is op de Xperia SP niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Dat moet je overigens wel even aanzetten in de instellingen onder de instelling voorbeeldvenster. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Browser

Aangezien de Xperia SP standaard met Android Jelly Bean geleverd wordt, is alleen Chrome nog als browser aanwezig. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen met de Xperia SP gaat lekker snel. Vanwege de vrij hoge schermresolutie van het toestel worden pagina’s ook mooi weergegeven en kun je ver uitzoomen voor lekker veel overzicht.

Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 
Sony Xperia SP screenshot 

De Sony Xperia SP is een prima telefoon. Het toestel heeft flink wat power onder de motorkap, ziet er leuk uit en heeft een complete featureset. Maar behalve het doorzichtige notificatiebalkje onder het scherm weet het toestel zich niet echt te onderscheiden.

Sony Xperia SP zwart 
Sony Xperia SP zwart 

“Waar het toestel echt moet uitblinken, namelijk in zijn design, doet hij dat echter niet.”

Sony had met de Xperia P een echte topper te pakken vorig jaar. De Xperia SP heeft goede features en is in die zin een goede opvolger, maar is verder niet echt een spannend toestel. Het scherm is aardig, de prestaties zijn prima, de camera is redelijk en de software is gewoon goed. En de batterij is het vermelden waard: die gaat langer mee dan de gemiddelde smartphone met deze specs. Waar het toestel echt moet uitblinken, namelijk in zijn design, doet hij dat echter niet. Het toestel ziet er aardig uit en heeft als leuk onderscheidend element een doorzichtig balkje onder het scherm, maar is verder niet erg spannend. En de bouwkwaliteit laat ook nog wel wat te wensen over.

Echte minpunten heeft de Xperia SP overigens weinig. De telefoon heeft zoals we van Sony gewend zijn een scherm met slechte inkijkhoeken en een niet zo heel groot contrast, de bouw is niet geweldig en de camera valt ons een beetje tegen. Dat zijn wel meteen de enige drie minpuntjes die we hebben kunnen vinden en het zijn alledrie geen grote missers.

Misschien het grootste probleem van de Xperia SP is op het moment zijn vraagprijs. Het toestel kost €370 en is daarmee een stuk duurder dan de redelijk gelijkwaardige Xperia T. Dat is dan ook de reden dat we de Xperia SP op het moment niet met overtuiging kunnen aanraden, hoewel het zeker geen slechte telefoon is.

Sony Xperia SP zwart 

Concurrentie

De vier belangrijkste concurrenten voor de Xperia SP zijn de voormalige vlaggenschepen van Sony, LG, Samsung en HTC. Al die vier toestellen zijn grotendeels gelijkwaardig aan de Xperia SP, maar hebben focus op andere punten. De Sony Xperia T en LG Optimus 4X HD zijn beiden een stuk goedkoper dan de Xperia SP en hebben daarmee een belangrijk voordeel. De Samsung Galaxy S III en HTC One X zijn qua prijs ongeveer gelijk aan de Xperia SP en die vergelijking is dus wat spannender. Wel moet opgemerkt worden dan beide toestellen een veel beter scherm hebben dan de Xperia SP.

Twee andere concurrenten komen uit de Windows Phone-hoek in de vorm van de HTC 8X en Nokia Lumia 820. Beide prima telefoons, waarbij je uiteraard de afweging moet maken of je liever Windows Phone of Android wilt.

Sony Xperia T hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
HTC One X hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Leuk design
  • Goede batterij
  • Lekker snel
  • Handig lampje voor notificaties
  • Lekker compleet
Minpunten
  • Bouwkwaliteit kan beter
  • Scherm heeft slechte inkijkhoek en matig contrast
  • Fotokwaliteit camera valt tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters