Sony Xperia T

In de nieuwe film Skyfall is de Xperia T een van de gadgets van James Bond, in realiteit is het een van de beste gadgets van Sony. Deze Xperia T is het nieuwe vlaggenschip van Sony en kan qua processorkracht eindelijk meedoen met de grote jongens. In deze review bekijken we hem.

Sony Xperia T review hand

 

“As used by James Bond”. Daarmee zal Sony deze Xperia T aan de man gaan brengen. Een speciale James Bond versie met exclusieve content van de Xperia T zal ter ere van de film Skyfall uitgebracht gaan worden. En dat is niet nieuw van Sony. Ter ere van de film Casino Royale bracht Sony Ericsson een speciale James Bond K800i uit en bij Quantum of Solace was het de C902 die de show stal. De Xperia T is dus het zoveelste toestel in een lijn Bond Phones.

Los daarvan is het ook gewoon het vlaggenschip van Sony Mobile totdat de CES of het MWC volgend jaar toneel zal zijn voor een nieuwe aankondiging. De Xperia T is uitgerust met een tweede generatie dualcore-processor, een 13-megapixelcamera en een 4,55″ HD scherm, en daarmee plaatst Sony hem net onder de top van de smartphonemarkt op dit moment. Een belangrijk toestel in de weg terug naar een succesvol smartphoneportfolio van Sony dus.

Ook de positionering qua design is interessant. De Xperia T valt samen met de J en de V in een nieuwe iteratie van de arc-lijn. Volgens Sony voert men vanaf nu een arc-lijn en een nxt-lijn. De Xperia S valt in de NXT-lijn, de Xperia T weer in de arc-lijn en het ligt in de lijn der verwachting dat het volgende vlaggenschip van Sony weer een ‘NXT-design’ zal hebben. Tevens is dit het laatste toestel waar Ericsson een belangrijke vinger in de pap heeft gehad, getuige de aanwezigheid van het Sony Ericsson-logo op de achterkant. In de toestellen na de Xperia T zal die niet meer aanwezig zijn.

Kortom, de Sony Xperia T is zeker geen oninteressant toestel. In deze review zullen we hem helemaal binnenstebuiten keren om uiteindelijk tot een eindoordeel te komen.

Sony Xperia T hands-on

 

Sony Xperia T hands-on

 

Sony Xperia T hands-on

 

Sony Xperia T hands-on

 

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia T
Besturingssysteem Android 4.0
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Formfactor Telefoon
Hoogte 129 mm
Breedte 67 mm
Dikte 9,4 mm
Gewicht 139 gram
Materiaal Plastic
Unibody Nee
Kleuren Zwart, zilver, wit
Scherm
Schermformaat 4,6″
Schermresolutie 720×1280
Schermtype TFT LCD
Touchscreen Ja
3D Nee
Krasbestendig Ja
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A
CPU 1,5GHz dualcore Qualcomm Krait
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Intern geheugen 16GB
Geheugenkaartondersteuning MicroSD
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 1850 mAh
Verbindingen
GSM Quad-band
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
GPS Ja
GLONASS Ja
NFC Ja
IRDA Nee
Bluetooth 3.1
A2DP Ja
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Verbindingspoorten
SIM MicroSIM
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Draadloos laden Nee
Multimedia
Resolutie primaire camera 13MP
Resolutie secundaire camera 1,3MP
Resolutie videocamera 1080p
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS

De doos van de Xperia T heeft een bescheiden inhoud. Geen extra’s, en zelfs de Smart Tags zijn uit de verpakking verdwenen. De batterij van het toestel is oké, maar niet veel meer dan dat.

Unboxing

De trend dat fabrikanten niet bijster veel meeleveren met hun high-end modellen is al tijden aan de gang. Een extraatje kon er soms nog af, zoals bij de vorige dure Xperia’s van Sony. Daar zat een drietal handige NFC Smart Tags bij. Hoewel de Xperia T nog steeds ondersteuning biedt voor die tags, moet je ze er nu zelf bijkopen. Behalve een snellader, headset en USB-kabel zit er namelijk louter wat papier in de doos van de Xperia T. Niet heel anders dan we gewend zijn tegenwoordig, maar toch jammer. Overigens zijn de oortjes wel in-eardopjes van redelijk goede kwaliteit. Sony is al tijden een van de weinig fabrikanten die echt bruikbare oortjes meelevert met zijn duurdere telefoons en dat is wel prettig.

Batterij

De batterij van de Xperia T heeft een capaciteit van 1850mAh, een beetje aan de krappe kant voor een smartphone van dit kaliber. Maar, zo vertelt Sony, de Xperia T heeft een zuinige processor en alle hardware is goed op elkaar afgestemd. Het toestel is dan ook niet snel leeg en ligt daarmee misschien iets boven gemiddeld. Maar nog steeds geldt: aan het eind van de dag moet hij aan de lader als je hem flink gebruikt.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Xperia T is er binnen de lineup van Sony wat op achteruit gegaan. Het toestel heeft niet meer zo’n aansprekend design als bijvoorbeeld de Xperia S en de Xperia arc. Maar hij ziet er nog steeds goed uit en heeft een redelijk goede bouw.

De Xperia T is afgeleid van de Xperia arc, en differentieert zich daarmee van het design dat Sony begin dit jaar aanhing. Daar is an sich weinig mis mee: net als de Xperia S was de Xperia arc een prachtig toestel. Alleen dat heeft Sony niet helemaal vast weten te houden, zo blijkt ook uit de reacties van vele arc-bezitters om ons heen. Veel van hen vonden de Xperia T aan de lompe kant en veel minder sprekend dan de arc. En daar kunnen we het niet mee oneens zijn. Het toestel is wat aan de dikke kant, heeft bij de USB- en hoofdtelefooningangen en de camera uitsteeksels waar het niet netter van wordt. Wel vinden we de telefoon nog steeds mooi, maar hij springt er zeker niet meer bovenuit zoals zijn voorgangers dat wel deden.

De bouwkwaliteit is redelijk goed. Het toestel is van plastic gemaakt, maar wel met een redelijk goede kwaliteit. De soft touch-coating voelt goed in de hand en het toestel voelt tevens stevig aan. Alleen de bovengenoemde uitsteeksels hebben we wat op aan te merken, maar dat is het.

De voorkant van de Xperia T is bijna helemaal vlak en leeg. Het grote scherm beslaat een groot deel van deze voorkant en knopjes onder het scherm zijn er niet meer. Er staan wel twee logo’s op de voorkant en daarnaast zitten de gebruikelijke sensoren en camera boven het scherm, evenals de speaker waarmee je telefoongesprekken kunt volgen.

Sony Xperia T review front

 

Sony Xperia T review front top

 

Sony Xperia T review front top 2

 

De achterkant wordt vooral gekenmerkt door zijn kromming en de camera. Die camera steekt enigszins uit, dat is jammer. Onder de camera zit een ledje en helemaal beneden vinden we nog het oude Sony Ericsson-logo. Deze Xperia T zal het laatste toestel zijn waar die op te vinden is. Daaronder zit de primaire speaker. De achterkant is redelijk strak en mooi, maar de uitstekende camera is toch wel jammer.

Sony Xperia T review back

 

Sony Xperia T review back top

 

Sony Xperia T review back bottom

 

De zijkanten van de Xperia T zijn een beetje vreemd ingedeeld. Aan de linkerkant zit slechts de MicroUSB-poort, aan de rechterkant zitten in de onderste helft vier knoppen. Wat daar het nut van is ontgaat ons, het maakt het blindelings onderscheiden van de knoppen niet makkelijker. In het midden zit de powerknop, helemaal onder de cameratoets en daartussenin gepropt zit de volumetoets. De bovenzijde van de rechterkant wordt gevuld door een klepje dat toegang geeft tot de simkaart en geheugenkaart. De onder- en bovenkant huisvesten beiden een microfoon en boven zit ook nog de ingang voor de oortelefoon.

Sony Xperia T review top

 

Sony Xperia T review right side

 

Sony Xperia T review bottom

 

Sony Xperia T review left side

 

Het scherm van de Xperia T is erg mooi. Met een goede kleurweergave en hoge resolutie is er weinig op aan te merken. Het toetsenbord is tot op redelijke hoogte te personaliseren en dat is ook prettig.

Scherm

De Xperia T heeft ongeveer hetzelfde scherm als zijn voorganger, alleen is die wel wat gegroeid. Het toestel heeft nu een 4,55″ display, met nog steeds een 720p resolutie. Dat zorgt voor heel erg scherpe beelden. Ook de kleuren van het scherm zijn mooi. Niet zo levendig als die van sommige concurrenten, maar daarentegen wel realistischer. De inkijkhoek valt een beetje tegen. Als je onder een redelijke hoek op het scherm kijkt dan verkleurt hij, iets dat helaas bij veel Sonyschermen het geval is. Overigens is het scherm wel voorbijgestreefd door concurrenten als de HTC One X, maar dat neemt niet weg dat hij heel mooi is.

Toetsen

Sony heeft met het toetsenbord van de Xperia T iets heel slims gedaan. In het verleden hadden we nog weleens kritiek op het feit dat toetsenborden soms geen punt- of kommatoetsen hebben. Bij Sony was er vroeger vaak een wat overbodig knopje aanwezig voor smileys. In de Xperia T is dat opgelost: als je het toetsenbord voor het eerst gebruikt is er een blauw oplichtend knopje dat je aandacht vraagt: die van de toetsenbordwizard. Als je die doorloopt kun je het toetsenbord helemaal naar je eigen inzicht aanpassen. Zo kun je kiezen voor een toetsenbord met of zonder leestekens boven elke letter, en kun je optionele punt-, komma- en smiley-knoppen aan het toetsenbord toevoegen. Ook de skin kun je aanpassen, hoewel dat buiten die wizard om gaat.

Los van dat alles typt het toetsenbord goed. De knoppen zijn redelijk groot een gevoelig, en voor die liefhebber is er ook Swype aanwezig. En wel de variant van Sony, die we over het algemeen beter vinden werken dan de variant die Samsung bijvoorbeeld op zijn toestellen installeert. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype prima.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

De interface van de Xperia T heeft de nodige aanpassingen ondergaan, maar lijkt nog steeds erg op wat we kennen van Sony. De verschillen zitten hem vooral in wat handige toegevoegde features. Het toestel draait op Android 4.0 en is ontzettend snel.

Lockscreen

Het lockscreen is vrij basic gehouden en doet niet veel meer dan wat notificaties tonen en natuurlijk de mogelijkheid bieden het toestel te ontgrendelen. Het scherm laat berichten, mails, gemiste gesprekken en afspraken zien en biedt tevens een sneltoets naar de camera. Wel functioneel dus, maar niet heel spannend.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Homescreen

De Xperia T maakt gebruik van de bekende vijf Android-homescreens, in te stellen met widgets en snelkoppelingen. Zoals Android 4 voorschrijft zijn de widgets nu in formaat veranderbaar, wat een handige toevoeging is. Dat systeem heeft zich over de afgelopen jaren wel bewezen en is meer dan prima. Sony heeft zijn bekende widgetoverzicht weer toegevoegd, maar daar worden we niet heel blij van. In dit overzicht vliegen je widgets een beetje heen en weer waardoor je weinig overzicht hebt en ook niet makkelijk de juiste widget kunt aantikken. Het aantal homescreens is helaas nog steeds niet aanpasbaar.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Menu

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Bovenaan staan twee knoppen, één om applicaties te verwijderen en in je menu te verslepen en één om de standaard menuindeling aan te passen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd. Het menu is in alle gevallen een raster van vier bij vijf icoontjes met meerdere pagina’s.

Als je een item in het menu ingedrukt houdt kun je hem direct op je homescreen plaatsen. En aangezien er een Facebookfunctie in dat homescreen ingebouwd zit, kun je dus ook apps uit je menu direct delen op Facebook door ze ingedrukt te houden en naar de notificatiebalk te slepen.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Instellingen

Sony Xperia T screenshot

Het instellingenmenu van de Xperia doet veel denken aan het standaard menu van Android, maar dan met een paar kleine wijzigingen van Sony. Vooral grafisch is het allemaal net wat anders. Het menu is een flinke waslijst van categorieën waar je dingen kunt instellen en dat is niet altijd even overzichtelijk. Aan de andere kant is dat overzicht sowieso lastig met zo veel instellingen.

De belangrijkste instelling die Sony zelf toegevoegd heeft is de Facebook integratie. Via het kopje Xperia kun je Facebookintegratie aanzetten voor applicaties zoals de muziekspeler en de galerij. Dat is erg handig als je een fanatiek Facebookgebruiker bent. Verder heeft Sony vooral een aantal subtiele toevoegingen gedaan zoals XLoud voor wat hardere muziek en de Mobile Bravia Engine om foto’s en video’s mooier te maken op het scherm.

Multitasking

Op het gebied van multitasking heeft Sony een redelijk geniale toevoeging gedaan in de vorm van mini apps. Als je op de multitask-knop drukt dan krijg je niet alleen de recent gebruikte programma’s te zien, maar ook een balkje met een aantal beschikbare mini apps. Deze zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen. Deze kun je zelfs minimaliseren maar via een icoontje wel bij de hand houden door ze even naar rechts te slepen. Sony heeft ook een SDK vrijgegeven voor de mini apps en biedt een link naar alle daarvoor geproduceerde apps in de Play Store. Op het moment zijn dat er nog geen, en moet je het doen met de rekenmachine, notities, timer en spraakrecorder. Maar zelfs met die vier apps is de functie al erg slim.

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren.

Via de eerder genoemde multitask-knop kun je een lijst oproepen van de laatst gebruikte programma’s. Deze lijst kun je aanpassen door programmas weg te vegen, wat goed werkt. Als je Android 2.x gewend bent is het even wennen dat je het menu moet openen met de multitask-knop en niet door de homeknop ingedrukt te houden, maar als je daaraan gewend bent werkt het erg handig. Helaas heeft de Xperia T geen echte taakbeheerder, maar eigenlijk is dat ook niet nodig in Android.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Prestaties

Sony Xperia T screenshot

Vanuit marketingperspectief gezien heeft de Xperia T een groot nadeel op het gebied van prestaties: het toestel heeft een dualcore-processor en geen quadcore-chip. In realiteit is dat helemaal geen nadeel, maar het wordt wel moeilijker voor Sony om het toestel als toptoestel te verkopen.

De dualcore-processor die in het toestel zit is een Qualcomm Snapdragon S4-chip, die we ook kennen van bijvoorbeeld de HTC One S. Sony noemt het zelf een ‘tweede generatie dualcore’ en dat is eigenlijk best een goede benaming voor de processor. Waar eerdere dualcore Snapdragons gebaseerd waren op de Scorpion-kern van Qualcomm, die al gebruikt werd in toestellen als de HTC HD2 en Sony Ericsson Xperia X10, is deze chip gebaseerd op de Krait-kern. Die is op zijn beurt weer gebaseerd op een nieuwere ARM-architectuur. Waar de Scorpion-kern verwant is aan de verouderde Cortex A8-architectuur, is de Krait-kern verwant aan de nieuwe Cortex A15-architectuur. Alle huidige quadcore-chips zijn gebaseerd op de eveneens verouderde ARM Cortex A9-architectuur.

Lang verhaal kort: de Xperia T is, net als bijvoorbeeld de HTC One S, net zo snel als de quadcore-toestellen die nu op de markt zijn. De LG Optimus G met zijn quadcore Snapdragon S4-chip zal daar misschien verandering in brengen, maar op het moment is de Xperia T qua prestaties gewoon de top van de markt. In het dagelijks gebruik is het toestel razendsnel en vergelijkbaar met de HTC One X en Samsung Galaxy S III. Er zijn wel marginale verschillen, maar je hoeft niet bang te zijn dat je een underpowered toestel koopt aan de Xperia T.

De Quadrant benchmark onderstreept dit feit. De Xperia T haalt een score van zo’n 4850 punten. De rest van de top van de smartphonemarkt zit ook rond de 5000 punten.

De multimediamogelijkheden van de Xperia T zijn heel goed. De camera is met zijn 13 megapixels één van de beste telefooncamera’s in de markt op het moment, de videospeler is gecombineerd met het prachtige scherm niet verkeerd en ook de Walkman-speler op het toestel is prima. Games kan de Xperia T goed aan.

Foto

Sony Xperia T screenshot

Er zijn twee dingen heel erg positief over de camerainterface van de Xperia T: het toestel heeft een fysieke sluitertoets en kan ontzettend snel foto’s maken. Dat vergroot de kans om het goede moment vast te leggen flink. Verder worden we niet warm of koud van de interface die de camera van de Xperia T heeft. Standaard staat hij op auto-scène en dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar.

En interessante extra is de mogelijkheid om 3D-panorama’s te maken. Die kennen we van de oudere Xperia’s, maar is hier zelfs nog wat uitgebreid. Je kunt een 3D-panorama maken door een rondje te draaien met je toestel, dan heb je een versie in 2D die je op je telefoon kunt afspelen en een versie in 3D waar je een 3D-scherm voor nodig hebt. Dat werkt met beweging en is dus niet zo accuraat als twee camera’s, maar het werkt toch aardig.

De kwaliteit van de foto’s die de Xperia T schiet is vooral goed omdat de resolutie heel hoog is. Dat betekent dat foto’s er op kleiner formaat erg goed uitzien. Als je inzoomt op de volle resolutie dan komt er nogal wat ruis naar voren, en zijn de details niet geweldig. Maar aangezien je foto’s vooral op een wat kleiner formaat zult bekijken zijn ze wel pirma. De kleuren zijn mooi en het toestel kan redelijk met grote contrasten in de foto’s omgaan. Ook low-light foto’s zijn best goed, wat te maken heeft met een nieuwe pixel-indeling. Sony heeft aan elke pixel een RGBW-subpixel toegevoegd, waardoor de pixels meer licht opvangen. Dat resulteert in aardige low-light plaatjes, hoewel de ruisniveaus dan wel erg hoog worden.

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T camera test

 

Sony Xperia T screenshot

Waar Sony eerst nog met de galerijsoftware van Google werkte, heeft men nu een eigen galerij in elkaar gedraaid. En daar wordt je als gebruiker zeker niet slechter van. Vooral grafisch ziet het er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Ook het toevoegen van een geo-tag aan een bestaande foto is een peulenschil geworden en vereist alleen nog maar een klik op de kaart. Overigens staat het geo-taggen van foto’s standaard uit in de camera.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Video

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

Filmpjes van de camera en dergelijken komen gewoon in de galerij terecht. Het toestel kan een grote variëteit aan filmformaten afspelen, zoals mkv, DivX, Xvid en mp4.

Films op een externe bron afspelen kan via MHL. Als je het toestel via MHL verbind, komt er een handige speciale applicatie tevoorschijn. Dat is een soort desktop voor op je TV, waar je snelkoppelingen naar je eigen applicaties kan plaatsen en die je met je afstandsbediening kan bedienen. Dat ziet er erg mooi uit en werkt ook goed. Hoeveel mensen er ook echt iets aan gaan hebben is natuurlijk een tweede. Overigens kun je video’s en ook foto’s en muziek ook op je TV afspelen via DLNA.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Sony gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Filmpjes die de Xperia T schiet zijn niet bepaald spannend. De kleuren zijn wat flets, de video’s zijn vrij schokkerig en de details houden niet over. Overigens filmt het toestel gewoon in 1080p HD. Autofocus tijdens het filmen werkt op zich wel goed, hoewel hij soms even bleef hangen. Hoewel de Xperia T dus één van de beste toestellen is om foto’s mee te maken, kunnen we dat over de filmfunctie niet zeggen.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Muziek

Sony Xperia T screenshot

De muziekapplicatie is gerebrand naar Walkman sinds Sony gebruik maakt van Android 4.0 en heeft een flink aantal mogelijkheden. Zo is SenseMe geherintroduceerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Die linkt dan door naar een bijbehorend YouTube-filmpje. SenseMe deelt je muziek automatisch in in verschillende categorieën, zoals energiek, relax, emotioneel of ontspannen. De precieze logica daarachter ontgaat ons. Muziek komt soms wel op een logische plek terecht, soms ook niet.

De muziekspeler zelf bestaat uit twee tabbladen: mijn muziek en afspelen. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. In het afspeelscherm zitten een aantal handige functies, zoals de ‘infinity toets’ waarmee je artiestinfo kunt zoeken op wikipedia, karaoke- of muziekvideo’s kunt zoeken op YouTube of songteksten kunt zoeken via Google. Ook heeft de Xperia T een erg makkelijk menuutje waarmee je een nummer kunt liken op Facebook, aan een speciale afspeellijst met favorieten kunt toevoegen of op een ander apparaat kunt afspelen via DLNA.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de eveneens uit het verleden bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog XLoud, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Dat laatste gaat overigens niet altijd goed en levert nog weleens rare resultaten op.

De Xperia T heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. Dan krijg je info over het nummer te zien.

De kwaliteit van de muziek van de Xperia T is via de headset lekker. De meegeleverde headset is al best goed, als je er een goede headset inplugt wordt de kwaliteit nog beter. Door de speakers klinkt het toestel net wat voller en basrijker dan de gemiddelde telefoon, maar hij blinkt niet uit.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Games

De Xperia T is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar voor de Xperia T en daarmee houdt het feest snel op. Voor games moet je dus in de Play Store gaan neuzen. Dat kan zeker wat opleveren en met zijn snelle dualcoreprocessor kan de Xperia T bijna alle games vlekkeloos aan.

Op het gebied van productiviteit is de Xperia T een standaard snelle Androidtelefoon. Sony heeft het een en ander toegevoegd, maar er zijn geen gigantische verschillen ten opzichte van concurrenten. De Play Store zorgt voor flinke uitbreidingsmogelijkheden en de snelle chip van de T zorgt ervoor dat je zo’n beetje alle apps wel kunt spelen.

Agenda

Sony Xperia T screenshot

De agenda in de Xperia T is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Office

Sony Xperia T screenshot

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia T, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite 6, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. En dat is wel jammer voor zo’n duur toestel.

Het programma is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken. Een bijkomend voordeel is dat er een volledige bestandsbeheerder ingebouwd zit, waarmee je door de bestanden op je telefoon kunt bladeren en ze ook kunt managen. Alleen bestanden die net ondersteund worden door het softwarepakket zijn helaas niet zichtbaar in deze bestandsbeheerder.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser levert Sony ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk voor Sony om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn blij dat Sony deze browser meelevert.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Locatieservices

Sony Xperia T screenshot

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill, maar toch vond Sony het nodig om daar nog wat aan toe te voegen. De Xperia T wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en WisePilot. Die laaste is een betaald navigatieprogramma waar je een maandlicentie krijgt. Dat is wel wat beter dan Google Maps, maar zal vanwege het feit dat het betaald is voor veel gebruikers niet nuttig zijn. Overigens is het met €30 voor een life-time licentie best betaalbaar.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Standaard applicaties

Sony Xperia T screenshot

Natuurlijk heeft de Xperia T alle standaardapplicaties in huis. Zo is er een wekker, een nieuwsapplicatie, een rekenmachine, een stopwatch, een wereldklok, een timer en een bureauklok. Daar heeft Sony een bescheiden aantal eigen applicaties aan toegevoegd, die gelukkig in de meeste gevallen wel handig zijn. Hieronder hebben we er twee interessante uitgepakt, maar dat zijn zeker niet de enige die aanwezig zijn. Zo is er ook de smart tags-app, een QR-code lezer of Timescape.

Een leuk tooltje dat Sony verder toegevoegd heeft, is de stroombesparing. Dat is een app waarmee je een aantal zaken kunt instellen om de batterij wat te ontzien. Je kunt aangepaste instellingen voor alles wat met energieverbruik te maken heeft instellen voor als het toestel onder een bepaald energieniveau komt en ook voor standaard tijden, waarop je je toestel toch minder gebruikt.

Ook leuk is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

De notitie-applicatie biedt integratie met Evernote en heeft een bijbehorende mini-app wat het tot een handig totaal maakt.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Extra applicaties

Sony Xperia T screenshot

Extra applicaties downloaden kan op twee manieren: via PlayNow en via de Play Store. PlayNow is een dienst van Sony zelf en die is niet erg goed gevuld en voegt eigenlijk weinig toe boven de Play Store. De Play Store biedt een ruim assortiment aan zowel gratis als betaalde applicaties.

Het beginscherm van Play biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Play Store is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van Play over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Op het gebied van connectiviteit is er weinig veranderd door Sony ten opzichte van zijn eerdere telefoons. De Xperia T komt met het wat onhandige Timescape voor sociale netwerken en heeft verder een prima bel-, sms- en mailapplicatie.

Bellen

Bellen kan het snelste via de telefoonknop die standaard in het balkje onder het homescreen staat. Je komt dan in een toetsenbordje terecht met daarboven je logboek waar je via smartdialing je nummer kunt invoeren. En je kunt daar ook direct naar het tabje contacten, het tabje groepen en het tabje favoriete contacten gaan. In dat laatste tabblad moet je overigens wel zelf personen toevoegen.

De contactenapplicatie in de Xperia T heeft vrij diepgaande Facebookintegratie meegekregen. Zo zijn er bij al je contacten die je ook als Facebookvriend hebt tabbladen voor foto’s en interesses opgenomen, is er een link in de infopagina te vinden en kun je daar zelfs de relationele status en de verjaardag van de contactpersoon in kwestie zien via Facebook. Ook een handige toevoeging is dat er op die infopagina, indien beschikbaar, direct een link staat om iemand via WhatsApp te benaderen. Verder is de contactenapplicatie gewoon standaard, met synchronisatie via Exchange en Google Contacts.

Sony Xperia T screenshot

 

Sony Xperia T screenshot

 

Berichten

Sony Xperia T screenshot

Sony heeft een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de berichtenapplicatie, maar het idee blijft hetzelfde als de standaard Android-app. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

Twee toevoegingen van Sony zijn een favoriet-knop bovenaan elk sms’je en een balkje onder het tekstinvoerveld. Met dat balkje kun je snel media of tekeningetjes aan je berichten toevoegen, waardoor het een mms wordt.

Email

Sony Xperia T screenshot

Integratie met Gmail is op de Xperia T niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Chatten

Standaard zijn op de Xperia T twee chatprogramma’s geïnstalleerd: Google+ Messenger en Google Talk. Die laatste is het interessantst en is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon Facebook Messenger, WhatsApp of een ander goed chatprogramma installeren.

Sociale netwerken

Sony Xperia T screenshot

Voor sociale netwerken heeft de Sony Xperia T allereerst erg diepe Facebookintegratie, waar we het in deze review al meerdere keren over hebben gehad. Dat wordt aangevuld door de officiële Facebookapplicatie voor Android die in principe prima werkt. Ook de officiële app voor Google+ is meegeleverd. Een applicatie speciaal voor Twitter zul je zelf achteraan moeten gaan, of je moet tevreden zijn met Timescape.

Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Inmiddels kun je iets meer met de app dan alleen informatie weergeven, maar het houdt nog steeds niet over. Aan het einde van de rit ben je gewoon veel beter af met bijvoorbeeld TweakDeck uit de Play Store, wat veel functioneler is en tevens zowel met Twitter als met Facebook werkt.

De Xperia T is een fikse stap in de goede richting van Sony. De multimediamogelijkheden zijn heel goed en qua processorkracht is het toestel eindelijk bij met de concurrentie. Het scherm is wel iets kleiner dan die van zijn grootste concurrenten, maar of dat een nadeel is, dat is vrij persoonlijk.

Sony Xperia T review black 

Qua kracht van zijn smartphones blijft Sony toch een beetje achter de concurrentie aanhollen. Met de Xperia S stapte het bedrijf laat in de dualcore-telefoons, en nu komt men met een tweede generatie dualcore terwijl concurrenten dat een half jaar geleden al hadden en inmiddels bijna aan de tweede generatie quadcore zitten. Nou merk je dat in de praktijk niet echt, de Xperia T is gewoon heel snel en kan de concurrentie op het moment goed bijhouden. Maar het staat toch niet echt lekker op het resumé van Sony. Hetzelfde geldt voor de batterij: hoewel hij het niet kort uithoudt, is de capaciteit relatief laag.

Verder doet Sony vooral waar het goed in is: multimedia, design en optimalisatie. De software is niet zo overdreven aangepast als bij Samsung, maar Sony heeft wel een aantal uiterst nuttige toevoegingen gedaan. En de multimediafuncties van de Xperia T zijn heel goed. De camera valt wat tegen, maar is nog steeds zeker niet verkeerd. Ook het design is nog best aardig en goed herkenbaar, hoewel het wel een flinke stap terug is van de prachtige designs die we van Sony gewend zijn.

Al met al kunnen we melden dat Sony er een goede concurrent bij heeft voor Samsung, LG en HTC. Voorlopig staat het bedrijf weer even naast zijn concurrenten aan de top van de smartphonemarkt en heeft het met de Xperia T een telefoon waar je zeker geen miskoop mee zult doen.

Sony Xperia T review black top 
Sony Xperia T review black bottom 

De echte concurrentie van de Xperia T, die uitgerust is met een supersnelle processor en helemaal aan de top van de markt staat, is op het moment nog niet zo heel talrijk. Binnenenkort zullen er veel telefoons bijkomen zoals de Acer Cloud Mobile, Huawei Ascend D Quad, LG Optimus G en Motorola Atrix HD. En ook op Windows Phonegebied zullen er veel gelijkwaardige telefoons gelanceerd worden. Maar momenteel bestaat de concurrentie vooral uit de vier telefoons die hieronder te vinden zijn.

HTC One S

HTC One S hoodfoto

Misschien wel de belangrijkste concurrent van de Xperia T is de HTC One S. Waarschijnlijk zal die met zijn prijskaartje de Xperia T binnen afzienbare tijd het dichtst benaderen. Het toestel heeft een nog iets kleiner scherm met wat lagere resolutie, maar verder wel dezelfde chipset en een superieure bouwkwaliteit. De One S heeft een iets mindere camera, maar is wel uitgerust met HTC Sense wat door velen als en voordeel gezien zal worden. Net als bij de Xperia T is de multimediafunctie erg goed. Al met al hebben de toestellen het nodige gemeen, en berust het vooral op persoonlijke voorkeuren welke telefoon een betere keuze voor jou is. Dat geldt overigens voor alle toestellen in dit segment op het moment.

HTC One X

HTC One X hoofdfoto

De HTC One X is de grotere broer van de One S en is in tegenstelling tot de Xperia T uitgerust met een quadcore-processor. In de praktijk maakt dat weinig uit en zijn de twee toestellen ongeveer net zo snel. Waar de HTC One X het wel duidelijk wint, is met zijn scherm en zijn design. De polycarbonaat unibody kunnen wij een stuk meer waarderen dan het ontwerp van de Xperia T en het Super LCD 2-scherm in de HTC heeft mooiere kleuren en een betere inkijkhoek. De camera in de Xperia T is weer wat beter en wij kunnen ook het feit dat de Xperia T iets compacter is wel waarderen. Ook bij deze twee toestellen berust de keuze dus vooral op persoonlijke voorkeuren.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

De Galaxy S III wordt door velen op dit moment gezien als hét toestel aan de top van de Androidmarkt. Hoewel de One X bij ons favoriet is, is ook de S III een erg goede telefoon. Qua design haalt hij het niet bij de Xperia T, maar op pure performance is de S III wel iets beter. Het scherm is een amoled-paneel, wat veel mensen meer zal aanspreken. Maar ook hier komen vooral de persoonlijke voorkeuren weer om de hoek kijken. Ook is het scherm van de S III met 4,8″ een slagje groter. De interface van de Xperia T is beter wat ons betreft, de camera’s zijn aan elkaar gelijk. Een ding dat zeker is, is dat je voor een S III wat dieper in de buidel moet tasten.

LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD hoofdfoto

LG doet mee in de race met de Optimus 4X HD. Een erg goede telefoon, die helaas wel geplaagd wordt door het feit dat de ondersteuning van LG de laatste tijd niet om over naar huis te schrijven was. De 4X HD heeft een prachtig scherm en, nu de focusproblemen eindelijk opgelost zijn, een goede camera. Ook is het toestel razendsnel en wist de schil die LG over Android gelegd heeft ons wel te bekoren. De Xperia T wint het misschien op dat gebied, net als bij de multimediamogelijkheden. Maar de 4X HD heeft weer een wat groter en mooier scherm en ligt qua prijspunt niet hoger dan de Optimus 4X HD. Een voordeel van de Xperia T is wel het betrouwbare updatebeleid van Sony.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi scherm
  • Mini apps zijn goede toevoeging aan interface
  • Handige softwaretweaks Sony
  • Erg goede multimediafuncties
  • Prima prestaties
Minpunten
  • Design is stap terug van vorige Sonytelefoons
  • Camera niet zo goed als gehoopt
  • Ingebouwde batterij

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters