Sony Xperia Tablet S

Sony doet een nieuwe gooi naar de tablet-markt en deze keer heeft het als haar wapen de Xperia Tablet S gekozen. De tablet heeft een nieuwe bouw, betere specificaties en staat bol van de nodige Sony-content.

Sony Xperia Tablet S review hand

 

Sony is inmiddels precies een jaar op de tablet markt te vinden. Eind augustus 2011 wist de Japanner haar eerste twee Android-tablets te introduceren genaamd de Tablet S en de Tablet P. Sony zou Sony niet zijn als de tablets niet een eigen kenmerkend design mee kregen en dat was zeker met de Tablet P het geval. Ook de Tablet S viel gelijk op omdat de tablet veel weg had van een bladzijde die omgeslagen is aan de achterkant. Ondanks dat beide tablets er erg leuk uit zagen, waren ze in de praktijk minder goed in gebruik. Ze waren wat traag, de specificaties waren niet top en de bouw liet te wensen over. Hierdoor sloegen beide tablets amper aan in de markt.

Sony heeft dat dit jaar anders aangepakt en met de reïncarnatie van de Tablet S moet het deze keer wat soepeler gaan lopen. De nieuwe mobiele tak van Sony deelt nu de lakens uit in de tablet-divisie en daar is de Xperia Tablet S dan ook de eerste telg van. De tablet is expres in de Xperia-familie gestopt aangezien daar ook de smartphones van Sony onder gepositioneerd zijn.

De Xperia Tablet S heeft allereerst een geheel nieuwe bouw mee gekregen die erg premium aanvoelt. Toen we al even met de tablet mochten spelen van Sony tijdens de IFA-beurs in Berlijn viel deze aluminium bouw al bij ons in de smaak. Daarnaast heeft de tablet een hele snelle processor mee gekregen, een fijne Android build en een bijzonder goede camera, zo bleek uit onze preview.

De vraag is natuurlijk of Sony met deze nieuwe tablet het tij weet te keren in haar tablet line-up. Wij nemen de tablet van top tot teen onder de loep in deze review.

Sony Xperia Tablet S IFA

 

Sony Xperia Tablet S IFA

 

Sony Xperia Tablet S IFA

 

Sony Xperia Tablet S IFA

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Sony
Type Xperia Tablet S
Besturingssysteem Android 4.0.4
Aangekondigde updates Android 4.1
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 239.8 x 174.4 x 8.8 mm
Gewicht 570 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart
Scherm
Type LED LCD
Diagonaal 9.4″
Resolutie 1280 x 800 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart SD
Intern geheugen 16GB
Chipset 1.3GHz quadcore Nvidia Tegra 3
Accu 6000mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera VGA
FM Radio Nee
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang Component
Communicatiepoort Sony-port
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v3.0 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

De Xperia Tablet S heeft van Sony een geheel nieuw design meegekregen die tot de beste van Android-tablets behoort. In dit hoofdstuk nemen we de bouw en het design onder de loep.

Unboxing

Design

Sony Xperia Tablet S review front

 

Sony Xperia Tablet S review left front

 

Sony Xperia Tablet S review front right

 

Sony Xperia Tablet S review front rechts onder

 

Sony Xperia Tablet S review front links

 

De Xperia Tablet S is uitgerust met hetzelfde boek-achtige design als de Tablet S, maar een stuk minimalistischer. Nog belangrijker is echter van welk materiaal de tablet gemaakt is. Waar de Tablet S nog plastic fantastic was, is de Xperia Tablet S een mooi aluminium apparaat dat ook nog eens spatwaterdicht is. Vooral de aluminium bouw helpt de tablet erg en zorgt ervoor dat hij nu aanvoelt als een premium apparaat.

Door het boek-design houdt de tablet erg fijn vast. Aan de achterkant is de ‘omgeslagen bladzijde’ te zien waaronder je prima je vingers kunt klemmen en hierdoor de tablet makkelijker in je handen kunt vasthouden. Ook het vasthouden met een enkele hand gaat erg makkelijk omdat je hand onder deze rand kunt klemmen. Dit heeft Sony erg slim uitgedacht en een ander voordeel is dat de tablet bijzonder dun is waardoor hij goed in je handen past.

De verdikking aan de achterkant heeft ook nog een ander voordeel. Naast dat je de tablet zo een stuk stabieler kunt vasthouden, is het ook een stuk makkelijker geworden om de tablet in portraitmodus te houden. De verdikking is namelijk in deze stand met een enkele hand goed vast te pakken. De camera steekt daarnaast niet uit aan de achterkant en al met al is het design en de bouw en flink op vooruit gegaan en is dit dan ook gelijk het grootste pluspunt van deze tablet.

Sony Xperia Tablet S review back

 

Sony Xperia Tablet S review back left

 

Sony Xperia Tablet S review back right

 

Sony Xperia Tablet S review back bottom

 

De Xperia Tablet S van Sony heeft een paar communicatiepoorten die verstopt zitten. De tablet zou spatwaterdicht moeten zijn wat inhoudt dat alle poorten afgedicht zijn met een klepje. Dit geld overigens alleen voor de usb-poort en de SD-poort aan de zijkant. Aan de onderkant vinden we de usb-poort. Deze aansluiting is er eentje van Sony zelf en is dan ook een speciale kabel die Sony meelevert. Aan de zijkant vinden we het SD-slot en onduidelijk is voor ons waarom Sony voor SD heeft gekozen in plaats van Micro SD. Desondanks is SD goed verkrijgbaar en ongeveer evenduur als SD waardoor je hier weinig hinder van zult ondervinden.

Aan de linkerkant vinden we de 3.5mm headphone-jack en daaronder dus het SD-slot. Aan de andere kant vinden we nog de aan/uit-knop die goed te bedienen is en de volume-knop. Ook is er een klein led-lampje te vinden die aangeeft of de tablet volgeladen is.

Sony Xperia Tablet S review bottom

 

Sony Xperia Tablet S review right

 

Sony Xperia Tablet S review top

 

Sony Xperia Tablet S review left

 

Batterij

De batterij van deze Xperia Tablet S gaat lekker lang mee zoals dat bij een tablet hoort. Hij houdt het met gemak een volle dag uit en wij kregen hem in ongeveer anderhalve dag leeg. Dat is een prima prestaties bij normaal tot intensief gebruik. Als je de tablet neer legt en soms je mail checkt via Wifi dan gaat hij tot wel vier dagen mee. Met weinig tot normaal gebruik houdt hij wel twee dagen vol. Al met al een goede prestatie die overigens redelijk gelijk te noemen zijn met concurrenten.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~2 ~4
Batterij
Capaciteit 6000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Typ hier een kleine samenvatting van het hoofdstuk.

Scherm

Sony heeft een 9.4-inch scherm in de tablet gezet met een resolutie van 1280×800 pixels. Deze resolutie is prima te noemen voor een tablet, al moet hij het wel afleggen tegen de iPad 3 op dit vlak. Desondanks komt het aantal pixels per inch uit op 149 en dat is goed te noemen. Het IPS-paneel dat Sony gebruikt heeft voor deze tablet is niet zo helder als die van concurrenten, maar weergeeft kleuren wel erg goed weer.

De kleuren op het scherm komen erg goed over en waarheidsgetrouw. Daarnaast is zwart mooie zwart te noemen, al is hier en daar wel een klein beetje verkleuring waar te nemen. De helderheid ligt zoals gezegd niet zo hoog van deze tablet, maar dat is ook niet zo erg. De tablet is helder genoeg om goed te kunnen waarnemen en ook als er een lamp op het scherm blaast dat is er weinig last van weerkaatsing.

Het scherm zelf is goed krasbestendig te noemen, maar heeft wel last van vette vingers. Al met al is het een fijn scherm dat goede kleuren en helderheid heeft en erg stevig is.

Toetsen

Het toetsenbord van de Xperia Tablet S is prettig te noemen. Het toetsenbord past zich namelijk automatisch aan aan datgene waarin je aan het typen bent. Hij heeft eigenlijk twee opties. Allereerst als je bijvoorbeeld een url aan het invullen bent in de browser dan krijg je het volledige qwerty-toetsenbord te zien met grote toetsen over het hele scherm heen. Dit toetsenbord werkt snel, ziet er goed uit en is fijn in gebruik. Hij loopt ook aan de onderkant te pas af zoals een echt toetsenbord en dat typt een stukje prettiger.

Zodra je een formulier gaat invullen waar eventueel ook cijfers ingevuld kunnen worden zal de tablet dat automatisch waarnemen. Er wordt dan een klein qwerty-toetsenbord aan de linker kant weergegeven en aan de rechterkant een numpad met alle cijfers. Zo kun je sneller cijfers indrukken zodat je niet op de extra optie toets hoeft te drukken op het toetsenbord. Das is een slimme toevoeging van de fabrikant.

Overigens werkt de autocorrect prima op de tablet en is hij niet overheersend te noemen.

Sony Xperia Tablet S review toetsenbord

 

Sony Xperia Tablet S review

 

Sony heet de interface van de Xperia Tablet S van top tot teen aangepast. De interface is fijn en voelt minimalistisch aan. Sony heeft veel Android 4.0-elementen met rust gelaten.

Homescreen

Het homescreen van de Xperia Tablet S voelt erg rustig aan. Sony weergeeft hier alleen haar eigen apps, die met hun felle iconen van het scherm af springen. Daarnaast zijn er ook widgets te zien van Socialife en van accuweather. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die met widgets en apps gevuld kunnen worden.

Aan de bovenkant van elk scherm vinden we een paar quiclaunch icons die veel doen denken aan de quicklaunch icons in Windows 7 naast het startmenu. Deze icons kunnen zelf aangepast worden door ze lang in te drukken en ze er naar t hoekje toe te slepen. Ze zitten er alleen om snel apps te kunnen opstarten. Aan de onderkant vinden we ook nog twee knoppen.

De eerste is voor zogenaamde mini-apps, iets dat we ook van Sony-smartphones kennen. Deze zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen. Deze kun je zelfs minimaliseren maar via een icoontje wel bij de hand houden door ze even naar rechts te slepen. Sony heeft ook een SDK vrijgegeven voor de mini apps en biedt een link naar alle daarvoor geproduceerde apps in de Play Store. Op het moment zijn dat er nog geen, en moet je het doen met de rekenmachine, notities, timer en spraakrecorder. Maar zelfs met deze apps is de functie al erg slim.

Daarnaast vinden we de afstandsbediening-app. Je kunt zelf een televisie programmeren in de tablet dankzij de infraroodpoort die erop zit. Hierdoor kun je bijna elke tv besturen via de tablet en dat is een erg handige functie, daar waar een tablet veel op de bank wordt gebruikt door mensen. Deze mini-app komt eveneens als overlay opzetten, maar je kunt hem ook fullscreen laten weergeven.

Sony Xperia Tablet S review homescreen

 

Sony Xperia Tablet S review homescreen

 

Sony Xperia Tablet S review remote

 

Sony Xperia Tablet S review guest mode

Een andere handige optie die we ook hier tegen komen is de guest mode. Deze optie zorgt ervoor dat er verschillende profielen op de tablet ingeladen kunnen worden met twee drukken op de knop. Dit is bijvoorbeeld handig als je samen met je vriend of vriendin van de tablet gebruik maakt en graag je eigen wallpaper, apps en andere zaken in jouw eigen omgeving hebt. Een ander mooi voorbeeld is als je kinderen met de tablet aan de haal willen. Je stelt vooraf in van welke apps ze gebruik mogen maken en je activeert de modus en de kinderen krijgen alleen die apps te zien en niets anders. Ook hebben ze geen toegang tot de instellingen en mochten ze uit deze modus willen, dan kun je een wachtwoord instellen van vier cijfers om dat voor elkaar te krijgen. Erg handig en bruikbaar dus en daarnaast kunnen er meerdere profielen naast elkaar ingesteld worden.

Sony Xperia Tablet S review guest mode

 

Sony Xperia Tablet S review guest mode

 

Sony Xperia Tablet S review guest mode

 

Sony Xperia Tablet S review guest mode

 

Menu

Het menu van de tablet heeft Sony ongemoeid gelaten. Dit is het standaard Android 4.0-menu dat we kennen van andere tablets en de Nexus 7. Het menu is opgedeeld in twee delen waarbij er een gedeelte voor apps is en een gedeelte voor widgets. Je kunt de apps rangschikken op de nieuwste eerst of op alfabet en daarnaast is er nog een link naar de Google Play Store te vinden. De widgets sleep voeg je aan het homescreen toe door ze ingedrukt te houden.

Het instellingemenu is eveneens ongewijzigd. Aan de linkerkant zijn lange lijsten te zien en zodra je er op tikt wordt het rechtermenu geopend met meer opties voor dat tabje. Allemaal overzichtelijk en clean dus en met dit menu is dus ook weinig mis.

Sony Xperia Tablet S review menu

 

Sony Xperia Tablet S review

 

Sony Xperia Tablet S review

 

Sony Xperia Tablet S review

 

Multitasking

Sony Xperia Tablet S review multitasking

Multitasking op deze tablet gaat via de speciale onscreen-knop van Android 4.0. De derde knop links onderin, de twee raampjes, laat een lijstje zien met apps die open staan. Je kunt door dit lijstje heen scrollen en erop tikken om weer verder te gaan waar je gebleven was. Ook kun je een app uit het lijstje wegvegen waarna de app afgesloten wordt door het systeem. Dit overzicht is prima te noemen en Sony heeft hier dan ook niets in aangepast.

Prestaties

Sony Xperia Tablet S review prestaties

De prestaties van de Xperia Tablet S zijn erg goed te noemen. In de benchmark-tool quadrant scoort de tablet net onder de HTC One X met 4226 punten. De tablet zelf is erg snel in gebruik en kent nauwelijks een vertraging. De enige vertraging die echt merkbaar is, is als je de aan/uit-knop indrukt om de tablet uit de slaapstand te halen. Dit duurt ongeveer twee seconden voordat hij wakker wordt en de kans is groot dat het hier om een bugje gaat.

Over het algemeen is de tablet gewoon erg snel in gebruik. Games spelen er prima op en ook het openen van apps, het browsen en het afspelen van muziek en films gaat moeiteloos. Android zelf heeft soms nog een beetje lag, maar dat zal met de Android 4.1-update wel glad gestreken gaan worden. Al met al is het een hele fijne tablet qua gebruik.

De Xperia Tablet S heeft een goede camera mee gekregen van Sony. Daarnaast kun je er ook nog eens prima mee filmen en muziek mee luisteren.

Foto

De camera van de Xperia Tablet S is goed te noemen. Hij is van net wat mindere kwaliteit dan de Xperia T. Je merkt vooral dat hij een dof zo nu en dan heeft op het beeld. Desondanks komen de foto’s goed overeen met de werkelijkheid en zijn de kleuren goed te noemen. De camera heeft wel wat moeite met het scherpstellen op een punt en dat duurt dan ook even. Maar afgezien van dat is het een prima tablet camera.

Het toestel beschikt ook over een panorama-modus zodat je panorama foto’s kunt schieten. Dit werkt best aardig, al geeft hij niet aan als je het beeld te snel beweegt. Desondanks is onze foto goed gelukt. Het menu en de instellingen van de camera zijn gelijk aan dat van Android. Sony heeft hier relatief weinig aangepast.

Sony Xperia Tablet S camera

 

Sony Xperia Tablet S camera

 

Sony Xperia Tablet S camera

 

Sony Xperia Tablet S camera

 

Sony Xperia Tablet S camera

 

Waar Sony eerst nog met de galerijsoftware van Google werkte, heeft men nu een eigen galerij in elkaar gedraaid. En daar wordt je als gebruiker zeker niet slechter van. Vooral grafisch ziet het er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Ook het toevoegen van een geo-tag aan een bestaande foto is een peulenschil geworden en vereist alleen nog maar een klik op de kaart. Overigens staat het geo-taggen van foto’s standaard uit in de camera.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt.

Sony Xperia Tablet S review camera

 

Sony Xperia Tablet S review camera

 

Video

De videocamera van de Xperia tablet S is goed te noemen voor een tablet, al heeft hij wel wat stabiliteitsproblemen. Als je met de tablet een beetje beweegt dan heeft al snel moeite met het beeld te corrigeren en dat is goed te zien in onze testvideo hieronder. De camera kan daarentegen weer wel goed om gaan met de witbalans en de helderheid. De resolutie is 1080p en daarmee goed te noemen. De kleuren zijn eveneens van prima kwaliteit. Wel heeft hij soms wat lastig met scherpstellen, net als bij het nemen van foto’s.

Sony heeft een mooi Movie-icoontje op haar startscherm staan maar jammer genoeg heeft deze weinig inhoud. Je kunt uiteraard dankzij het SD-slot of via het netwerk relatief gemakkelijk films op de tablet zetten. Echter zou het nog mooier geweest zijn als Sony haar Video Unlimited-dienst ook in Nederland al had uitgerold. Jammer genoeg is deze dienst uitgesteld tot 2013 en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de licenties nog niet rond zijn voor de service in Nederland. Mocht de dienst wel vanaf 2013 gaan werken in Nederland dan kun je gemakkelijk films huren via je tablet en deze vervolgens via DLNA naar je televisie streamen.

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

Filmpjes van de camera en dergelijken komen gewoon in de galerij terecht. Het toestel kan een grote variëteit aan filmformaten afspelen, zoals mkv, DivX, Xvid en mp4.

Films op een externe bron afspelen kan via MHL. Als je het toestel via MHL verbind, komt er een handige speciale applicatie tevoorschijn. Dat is een soort desktop voor op je TV, waar je snelkoppelingen naar je eigen applicaties kan plaatsen en die je met je afstandsbediening kan bedienen. Dat ziet er erg mooi uit en werkt ook goed. Hoeveel mensen er ook echt iets aan gaan hebben is natuurlijk een tweede. Overigens kun je video’s en ook foto’s en muziek ook op je TV afspelen via DLNA.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Sony gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Sony heeft ook nog een afstandsbediening toegevoegd als app. Je kunt een TV via de app instellen en deze vervolgens via de tablet bedienen. Dit is een handige app, al duurt het instellen wel even als de app de tv niet automatisch herkent.

Sony Xperia Tablet S review

 

Sony Xperia Tablet S review camera

 

Sony Xperia Tablet S review gallerij

 

Muziek

Sony Xperia Tablet S music unlimited

De Xperia Tablet S beschikt over de Walkman-app die we ook kennen van de Sony-smartphones. Zo is met deze app onderanderen SenseMe geherintroduceerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Die linkt dan door naar een bijbehorend YouTube-filmpje. SenseMe deelt je muziek automatisch in in verschillende categorieën, zoals energiek, relax, emotioneel of ontspannen. De precieze logica daarachter ontgaat ons. Muziek komt soms wel op een logische plek terecht, soms ook niet.

De muziekspeler zelf bestaat uit twee tabbladen: mijn muziek en afspelen. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. In het afspeelscherm zitten een aantal handige functies, zoals de ‘infinity toets’ waarmee je artiestinfo kunt zoeken op wikipedia, karaoke- of muziekvideo’s kunt zoeken op YouTube of songteksten kunt zoeken via Google. Ook heeft de Xperia Tablet S een erg makkelijk menuutje waarmee je een nummer kunt liken op Facebook, aan een speciale afspeellijst met favorieten kunt toevoegen of op een ander apparaat kunt afspelen via DLNA.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de eveneens uit het verleden bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog XLoud, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Dat laatste gaat overigens niet altijd goed en levert nog weleens rare resultaten op.

Een andere app die standaard op de tablet te vinden is, is Music Unlimited. Deze streaming service doet veel denken aan Spotify maar heeft als groot voordeel dat veel gelicenseerd muziek van grote artiesten ook in deze app te vinden zijn. Qua prijsstelling is de app gelijk aan Spotify en daarmee erg betaalbaar. Een groot voordeel is ook nog eens dat je tegenwoordig via Ideal kunt betalen voor deze service, iets wat bij Spotify niet kan.

Music Unlimited werkt erg fijn en streamt moeiteloos alle nummers naar de tablet. Als je de app op andere apparaten installeert, bijvoorbeeld Android-smartphones of iOS-apparaten, dan kun je zo ook weer gelijk bij je muziek komen. Muziek kun je daarnaast DRM-vrij offline opslaan op je tablet. Het is ook mogelijk om een free abonnement te krijgen voor 30 dagen om zo de service te testen.

Sony Xperia Tablet S review music

 

Sony Xperia Tablet S review music

 

Sony Xperia Tablet S review music

 

Games

Games staan standaard niet voor geïnstalleerd op de Xperia Tablet S en dat is een gemiste kans. Zeker als je bedenkt dat Sony net haar PlayStation Suite voor Android heeft geïntroduceerd en de Xperia Tablet S daarvoor uiteraard gecertificeerd is. Jammer genoeg biedt Sony echter deze service nog niet aan in Nederland en dat is zonde aangezien het haar content-verhaal helemaal had afgemaakt.

Maar wederom lijken licenties, net als bij Video Unlimited, Sony dwars te liggen. Mocht Sony op termijn wel deze twee services in Nederland weten te introduceren, dan is het in een klap gelijk de grootste content fabrikant aangezien het muziek, films, boeken en games weet aan te bieden uit eigen stal. Zelfs Apple heeft dat plaatje nog niet compleet in ons land.

Gelukkig hebben we in de tussentijd uiteraard wel de beschikking over de Google Play Store waarin voldoende games staan van hoede kwaliteit. Ook is er nog de Nvidia Tegra Suite waarin spellen te koop zijn die speciaal voor de Tegra 3-processor in deze tablet geoptimaliseerd zijn. Games speelt de tablet dan ook prima af en zien er ook nog eens grafisch goed uit op de tablet.

Sony Xperia Tablet S review games

 

Sony Xperia Tablet S review games

 

Sony Xperia Tablet S review games

 

De Xperia Tablet S heeft een paar standaard apps van Sony mee gekregen. In dit overzicht nemen we deze apps even met je door.

Standaard applicaties

De agenda in de Xperia Tablet S is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven.

Google heeft overigens onlangs haar kalander app via de play Store voorzien van de nodige updates. Deze is hieronder te downloaden en prima te gebruiken op de Xperia Tablet S. De app update alleen niet de standaard app, maar draait er naast. Dus een beetje dubbel op, maar wel fijn.

Sony Xperia Tablet S review agenda 
Sony Xperia Tablet S review agenda 

Extra applicaties

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia Tablet S, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite 6, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. En dat is wel jammer voor een tablet.

Het programma is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken. Een bijkomend voordeel is dat er een volledige bestandsbeheerder ingebouwd zit, waarmee je door de bestanden op je telefoon kunt bladeren en ze ook kunt managen. Alleen bestanden die net ondersteund worden door het softwarepakket zijn helaas niet zichtbaar in deze bestandsbeheerder.

Een andere app die standaard op de tablet te vinden is, is Reader. Deze e-boeken app is afkomstig van Sony zelf en heeft al veel Nederlandse boeken op de tablet zitten. Je kunt middels je Sony-account inloggen en je reeds gekochte boeken lezen op de tablet of nieuwe boeken aanschaffen. Dit is uiteraard een groot pluspunt.

Sony Xperia Tablet S review office 
Sony Xperia Tablet S review office 

Social

Een interessante app is Sociallife. Deze app combineert je Twitter-stream en je Facebook-stream in een handig overzicht. Jammer genoeg hadden we erg veel moeite om de app werkend te krijgen. Zoals we gewend zijn van Android moeten een flink aantal apps eerst geüpdatet worden zodra je de tablet voor het eerst aanzet. Dat was bij deze app zelfs drie keer nodig. Desondanks wilde de app na afloop alsnog niet alle streams inladen en de ene keer wel weer Twitter en de andere keer geen Facebook. Er zaten dan ook veel bugs in deze app en soms gaf hij ook aan dat hij een update nodig had terwijl deze er niet eens was.

Zodra de app eenmaal wel werkt dan haalt hij de meeste updates wel binne. Het gaat hier wel uitsluitend om nieuwe updates van Facebook en Twitter. Deze worden ook gebundeld in een handig overzicht waarbij alles een eigen vierkantje krijgt. De layout is erg overzichtelijk en fijn. Reacties via de app typen gaat ook prima en statusupdates eveneens. Sony moet alleen nog even de bugs eruit filteren.

Sony Xperia Tablet S review social 
Sony Xperia Tablet S review social 
Sony Xperia Tablet S review social 

Email

Integratie met Gmail is op de Xperia Tablet S niet anders dan bij enige andere Androidtelefoons en tablets, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Overigens is het ook fijn dat beide apps erg goed aangepast zijn voor de tablet. De layout werkt erg prettig en met namen Gmail is een erg fijne client om je e-mail mee te beheren op deze Xperia Tablet S.

Sony Xperia Tablet S review e-mail 
Sony Xperia Tablet S review e-mail 

Browser

Naast de standaard Androidbrowser levert Sony ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk voor Sony om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn blij dat Sony deze browser meelevert.

Sony Xperia Tablet S review chrome 
Sony Xperia Tablet S review chrome 
Sony Xperia Tablet S review chrome 
Onze review score
Pluspunten
 • Erg goede bouw
 • Prima prestaties
 • Veel accessoires
 • Goede camera
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Spatwaterdicht
 • Veel content-stores aanwezig
Minpunten
 • Zwaar
 • Soms haperingen in Android
 • Niet alle content-apps van Sony werken in Nederland
 • Bugs in Sony-apps

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters