Sony Xperia Tablet Z

Met de Sony Xperia Tablet Z heeft de Japanse fabrikant een bijzonder product afgeleverd. Een Androidtablet die waarschijnlijk de dunste van de wereld is, een van de snelste quadcore processoren bezit, en ook nog een erg mooi scherm met een hoge resolutie heeft. En net als de Xperia Z smartphone is ook deze tablet water- en stofdicht. Voeg daarbij een 8-megapixelcamera en de Xperia Tablet Z is een tablet die op papier alle concurrenten verslaat. In deze review bekijken we of dat ook in het echt zo is.

Sony Xperia Tablet Z review hand 

“Waterdicht, net als de Xperia Z smartphone”

De Tablet Z is door Sony afgelopen februari gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Na de presentatie werden diverse tablets in grote waterbakken op de beursvloer gepresenteerd, achter glas. Bezoekers konden op een knop drukken, waarna de tablet half onder water verdween. Dit allemaal om een unieke eigenschap te onderstrepen: de waterdichtheid.

De Xperia Tablet Z is uitgerust met zeer hoge specificaties en het apparaat beconcurreert dan ook meteen de toppers in de tabletmarkt, zoals de iPad 4 en de hoogst geprijsde Samsungtablets. Maar alle concurrerende tablets blijven qua hardwarespecificaties een stuk achter bij de Xperia Tablet Z. Dat geldt ook voor de Galaxy Note-serie van Samsung, die weliswaar ook quadcore-processoren bezit, maar waarvan de schermen op geen stukken na op kunnen tegen de hoge resolutie van de Xperia Tablet Z.

Sony Xperia Tablet Z hands-on 
Sony Xperia Tablet Z hands-on 
Sony Xperia Tablet Z hands-on 

Prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Sony Xperia Tablet Z

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op February 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeamBehuizing van Glas

Processor

Qualcomm S4 Pro APQ8064quadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 495 gramLengte: 0mmBreedte: 0mmDikte: 6,9mm

Scherm/invoer

10,1″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig1920×1080 schermresolutie

Camera

8MP camera1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outProprietary connector aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 5000mAhBatterij is niet vervangbaar

De batterij van de Xperia Tablet Z gaat niet bijzonder lang mee. Desondanks kun je het er wel een dag op uithouden.

Batterij

De batterij van de tablet is tamelijk snel leeg als je er zware taken op uitvoert, zoals gamen of een film bekijken. Hij houdt het over het algemeen iets minder lang vol dan tablets van de concurrentie. Er zit ook niet zo’n stevige batterij in, omdat Sony het apparaat zo dun mogelijk wilde houden. Dat heeft dus zijn prijs: een minder lange batterijduur.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Sony
Capaciteit 5000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Design is een punt waar Sony nooit tekortschiet. We bekijken de Xperia Tablet Z eens goed van alle kanten.

De tablet is erg hoekig en ligt stevig in de hand. Het is een erg licht apparaat. En heel erg dun. Dat zijn de zaken die meteen opvallen. Het design is bijzonder strak en de bouwkwaliteit is zeer degelijk. Het is een design wat ons zeer aanspreekt. De Tablet Z lijkt op geen enkele andere tablet in de markt, en dat is een prestatie, aangezien alle tablets toch voornamelijk rond een groot scherm zijn opgebouwd dat er vrijwel altijd hetzelfde uitziet.

De tablet is in zwart uitgevoerd. Het is nog niet bekend of Sony de tablet ook in wit en paars op de markt zal brengen, zoals de Xperia Z smartphone.

Sony Xperia Tablet Z review front 
Sony Xperia Tablet Z review front top 
Sony Xperia Tablet Z review front left 

De voorkant van de tablet is een grote zwarte oppervlakte, totdat je hem aanzet. Dan springen de heldere kleuren van het scherm je tegemoet. Er zitten geen knoppen aan de voorkant. Wel een frontcamera, midden voor op de ‘lange’ kant. Het Sony-logo vinden we linksboven, niet in het midden zoals bij de Xperia Z smartphone. De metalen randen zijn iets hoger dan het glazen scherm, zodat de tablet geen krassen oploopt als je hem omgekeerd op een plat oppervlak legt.

Sony Xperia Tablet Z review back 
Sony Xperia Tablet Z review back left 
Sony Xperia Tablet Z review back right 
Sony Xperia Tablet Z review back up 

De Xperia Tablet Z doet in vrijwel alles sterk denken aan de smartphone Xperia Z, maar er zijn toch verschillen. Een daarvan is de achterkant. Die is niet van glas, zoals bij de telefoon, maar van soft plastic. De achterkant is net zo strak als de voorkant, met als enige uitzondering de camera. Die is omringd met een zilverkleurig randje en zit helemaal aan de zijkant. De tekst XPERIA in het midden en een NFC-logo zijn verder de enige belevenissen die de achterkant te bieden heeft.

Sony Xperia Tablet Z review side left 
Sony Xperia Tablet Z review side bottom 
Sony Xperia Tablet Z review left 
Sony Xperia Tablet Z review side top 

De linkerzijkant van de tablet is het ‘drukst’ met de typische grote aanuitknop die chroomkleurig is uitgevoerd, een beetje uitsteekt en een van de designelementen is die Sony met de laatste Xperia-lijn heeft doorgevoerd. De volumebalk zit eronder, met een puntje aan de bovenkant, zodat je weet wat boven en onder is; niet overbodig, aangezien de tablet in alle standen kan worden benut. Twee koperen putjes voor een dockingstation en een van de twee stereospeakers zitten ook links. Die speakers zien er niet uit als zodanig, maar als een klein spleetje. Dit heeft te maken met de waterdichtheid van de tablet: zo kun je er toch geluid uit krijgen zonder dat er water in loopt. Het is even goed zoeken, maar hier zit ook het gat voor de oortelefoon verstopt. De 3,5 mm headphone ingang is verstopt achter een klepje, ook weer vanwege de waterdichtheid. Ook aan deze kant, wat een beetje een rare plek is, zit de notificatie-led. Die dus gaat oplichten als een e-mail, facebookbericht of iets dergelijks binnenkomt. Die had wat ons betreft beter aan de voorkant kunnen zitten, maar een echt probleem is dat niet.

De rechterzijkant bevat twee klepjes: eentje voor de laad- en symchronisatiekabel, die via een microUSB-poort wordt aangesloten. En eentje voor de simkaart en de microSD-kaart. Dat is een tamelijk brede klep.

Die klepjes zijn op zich stevig en nogal moeilijk open te krijgen. De klepjes zwaaien naar de zijkant als ze eenmaal open zijn, om ruimte te maken voor de kabels of de kaartjes. Maar erg stevig lijken ze toch niet, als ze eenmaal los zijn. Hopelijk zijn ze stevig genoeg om niet af te breken. Dat zou de waterdichtheid van het apparaat niet ten goede komen.

We kijken hier naar het belangrijkste punt van elke tablet: het scherm. Ook bespreken we het toetsenbord van de Xperia Tablet Z.

Scherm

“De plastic beschermlaag op het scherm loopt zelf makkelijk krasjes op”

Het scherm van de Xperia Z Tablet is erg prettig om naar te kijken. Het beeld is rustig voor de ogen, omdat de resolutie hoog is. De kleuren worden goed weergegeven en een complete film kijken op deze tablet is allerminst een straf. De resolutie is echter minder hoog dan op de iPad 4, om maar een belangrijke concurrent voor de Xperia Tablet Z te noemen. Maar wel hoog genoeg om niet ‘pixelig’ te zijn.

Zoals bij Sony gebruikelijk, zit er een plastic beschermlaag op het scherm geplakt. Dat lijkt een goede zaak omdat het scherm zo tegen krassen wordt beschermd, maar die laag loopt zelf wel tamelijk snel krasjes op. Sommige gebruikers van de Xperia Z smartphone hebben om die reden de beschermlaag er zelf af gehaald. Wat geen erg makkelijke klus is, trouwens. We weten het niet zeker, maar we vermoeden dat het scherm er nog beter uitziet als die beschermlaag weg is.

Sony Xperia Tablet Z review scherm 

Toetsen

“Het toetsenbord kan ook als miniatuur worden weergegeven”

Het toetsenbord op het scherm kan zowel met een als met twee handen worden gebruikt. Rechtsonder zit een toets waarmee het toetsenbord, dat standaard beeldvullend verschijnt, een stuk kleiner te maken. Dan krijg je een toetsenbord op ongeveer smartphonegrootte. Dit is handig voor mensen die willen swypen om een tekst te maken, of mensen die liever met een vinger tikken dan met twee handen op het scherm. Ook is er voor zo’n klein toetsenbord wat te zeggen als je er behoefte aan hebt om de rest van het beeldscherm in de gaten te houden. Dat verdwijnt onder een groot toetsenbord, maar met de miniatuurweergave is dat niet zo.

Het toetsenbord werkt lekker, zowel groot als klein. Het swypen – vegen van letter naar letter zonder je hand van het scherm te halen – is op het kleine toetsenbord beter te doen dan op het grote; die laatste is weer beter geschikt om ‘gewoon’ te typen. Beide toetsenborden reageren vlot op de invoer en de autocorrectie bij vooral het swypen stoort niet, hoewel je altijd even goed moet nalezen of er wel staat wat je bedoeld hebt.

Fysieke toetsen heeft de tablet bijna niet. Aan de voorkant en achterkant zit niets. Links komen we de typische zilverkleurige aanuitknop tegen, die een eindje uitsteekt. Daar vlak onder zit de volumeknop, die als een lang streepje in de zijkant is weggewerkt. En dat waren alle knoppen.

Als de aanuitknop lang wordt ingedrukt, komen er vier keuzemogelijkheden te voorschijn. Uitschakelen, vliegmodus, screenshot maken of de stille modus aan- of uitzetten.

Sony Xperia Tablet Z toetsenbord 
Sony Xperia Tablet Z toetsenbord 
Sony Xperia Tablet Z toetsenbord 

Sony heeft op zijn lock- en homescreens weinig anders gedaan dan de standaardinstellingen van Android overnemen. Op wat handige Sony-widgets na.

Lockscreen

Het standaard lockscreen van de Xperia Tablet Z is eenvoudig: een foto van een landschap (dat je zelf kunt wijzigen in een ander plaatje), met de klok in het midden. Links een knop om de muziek aan te zetten zonder het lockscreen te verlaten, rechts een cameraknop om de camera direct te activeren vanaf dit scherm. Het lockscreen kan ontsloten worden door een veeg naar boven of beneden te geven.

Sony Xperia Tablet Z lockscreen 

Homescreen

“Veelgebruikte apps kunnen als widgets worden weergegeven”

De vijf homescreens van Sony kennen weinig aanpassingen van de standaard Android interface. Wel is er op een van de homescreens de typische ‘camerarol-widget’ te zien, waarmee je snel door je fotoalbum kunt scrollen. Ook staat er een muziekwidget op een van de homescreens, en een widget waarin je snel een notitie kunt maken.

Onderaan het scherm, in de menubalk, zitten twee knoppen: eentje die de afstandsbediening (infrarood) voor een televisietoestel te voorschijn tovert, en eentje die een reeks veelgebruikte apps laat zien, zoals – alweer – die afstandsbediening, browser, clipbeheer, notities, recorder, rekenmachine en timer. Die lijst apps kan naar believen worden aangevuld of uitgekleed. Als je op een van die apps tikt, verschijnt niet de app, maar een widget op het scherm die direct in gebruik kan worden gesteld. Zelfs de browser komt in widgetvorm op het scherm; een vierkant op smartphone-grootte dat over het scherm kan worden verplaatst. Deze truc om veelgebruikte apps als widgets over het scherm te laten reizen kennen wel al van de Xperia Z smartphone. Met een tikje op een kruisje ben je er ook snel weer van af; de widget verdwijnt dan weer in de balk.

Sony Xperia Tablet Z homescreen 
Sony Xperia Tablet Z homescreen 
Sony Xperia Tablet Z homescreen 

Menu

“Allemaal erg Android, en erg duidelijk”

Wat het menu betreft, kent de Xperia Tablet Z weinig aanpassingen van de standaard Android interface. Rechtsboven kan het applicatiemenu worden geopend, waarna apps door ze lang vast te houden op een van de homescreens kunnen worden gezet. Wil je de laatstgebruikte apps in beeld krijgen, dan tik je op de meest rechtse van de drie standaard Android-touchbuttons linksonder. En het instellingenmenu is rechtsonder te vinden, vlakbij de klok en de notificaties van batterij, Wifi enzovoorts. Allemaal erg Android, en erg duidelijk.

Sony Xperia Tablet Z menu 
Sony Xperia Tablet Z menu 

Instellingen

“Controller voor PlayStation is aan te sluiten”

Het instellingenmenu is redelijk standaard voor Androidtablets. In het instellingenmenu vinden we wel een apart knopje voor ‘Xperia-instellingen’.

Je kunt hier een dualshock-controller voor een Playstation aansluiten. Want de Xperia Tablet Z is Playstation-gecertificeerd. Ook is hier Throw te vinden, een instellingen om bestanden draadloos over te zetten naar een ander mobiel apparaat. Het scherm van de tablet draadloos weergeven op een nabije televisie die op hetzelfde WiFi-netwerk is aangesloten komen we ook in dit rijtje Xperia-instellingen tegen. En tenslotte komen we hier ook de instellingen voor de USB-verbindingsmodi en het bijgeleverde PC-synchronisatieprogramma PC Companion tegen.

Sony Xperia Tablet Z instellingen 
Sony Xperia Tablet Z instellingen 

Multitasking

Multitasking is een standaard paradepaardje van Android, en dat is bij de Xperia Tablet Z niet anders. Je kunt veel applicaties naast elkaar open laten staan. De tablet sluit apps pas af als de werking van het apparaat wordt verstoord, omdat er teveel open staan. Dat kan ook handmatig, door de lijst van laatstgebruikte apps in beeld te brengen met de meest rechtse touchbutton linksonder op het homescreen, en apps dan naar links of rechts weg te vegen. Dan zijn ze ook meteen uit het geheugen en worden ze niet meer opengehouden, wat het RAM-geheugen kan belasten. Wil je een zware game spelen op de tablet, dan verdient het aanbeveling om in die lijst wat actieve apps te deactiveren.

Sony Xperia Tablet Z multitasking 

Prestaties

“Heilzame invloed Project Butter goed te merken”

De tablet bezit een stevige quadcore processor van Qualcomm en hoewel die inmiddels niet meer de nieuwste is, gaat alles op de Xperia Tablet Z erg snel en zijn wij geen haperingen tegengekomen, bij welk gebruik dan ook. De processor wordt dan ook ondersteund door 2GB aan RAM, wat de werking van de apps ten goede komt. Ook is de heilzame invloed van Project Butter goed te merken, die in de laatste versies van Android is verwerkt om alles gladjes te laten verlopen. In voorgaande versies van het besturingssysteem werkte alles soms een beetje houterig. Maar daar is op de Xperia Tablet Z, met Android-versie 4.2.1, niets meer van te merken.

In de Antutu benchmark scoort de Tablet Z 15006, wat in die benchmark goed is voor een keurige 3,5 sterren uit de vijf. De tablet is daarmee wel langzamer dan de Xperia Z smartphone, die een score van 19798 behaalt.

De camera van de Xperia Tablet Z is er eentje om rekening mee te houden. Desondanks blijft fotograferen met een tablet een apart fenomeen.

Foto

De Tablet Z is voorzien van twee camera’s: voor en achter. De meeste aandacht gaat altijd uit naar de achtercamera. Deze camera bezit een resolutie van 8-megapixel. Hij is niet in het midden, maar in een bovenhoek van de achterkant van de tablet geplaatst, en wordt niet ondersteund door een LED-flitslamp.

Dat heeft direct invloed op de kwaliteit van foto’s die binnenshuis worden gemaakt, of bij enigszins duistere omstandigheden buiten. De foto’s zijn niet om over naar huis te schrijven. Waarbij altijd de opmerking moet worden gemaakt dat een tablet niet het eerste apparaat is waar mensen naar grijpen als ze een foto willen maken. Maar er zijn wel tal van apps die gebruikmaken van de camera en dan is het wel handig om een beetje een goeie te hebben. Daarin stelt de camera niet teleur. Bij het gebruik van augmented reality-apps zoals Layar of een app die scans van papieren maakt, zoals Camscanner, werkt de camera naar behoren.

De interface van de camera is wat we van Sony gewend zijn. Niet al teveel poespas, functioneel en met enkele leuke mogelijkheden. Als de camera wordt aangezet, gaat de tablet automatisch in ‘liggende’ mode. Onder de rechterduim verschijnen de knoppen voor afdrukken of filmen. En rechtsboven in beeld de laatste foto in miniatuur die ermee gemaakt is. Als je dat minifotootje naar links trekt, komen de laatste vijf foto’s in beeld. Tik op eentje en je zit in het album. Dan komen de foto’s beeldvullend in beeld.

Scherpstellen kan door ergens op het scherm te tikken; dan stelt de camera scherp op het onderwerp dat daar in beeld is. De camera biedt aardig wat instelmogelijkheden. Een burst is mogelijk (snel een aantal actiefoto’s achter elkaar), een veegpanorama waarbij je een ongeveer 270 graden-foto maakt door met de tablet in je hand langzaam om je as te draaien, en diverse foto-effecten. Er zijn echter in de Google Play Store leukere apps met veel meer mogelijkheden op dit gebied te vinden, maar het is een goede zaak dat Sony er standaard al een aantal aanbiedt.

Sony Xperia Tablet Z camera app 
Sony Xperia Tablet Z camera app 
Sony Xperia Tablet Z camera app 
Sony Xperia Tablet Z foto 
Sony Xperia Tablet Z  
Sony Xperia Tablet Z  
Sony Xperia Tablet Z  
Sony Xperia Tablet Z  
Sony Xperia Tablet Z  
Sony Xperia Tablet Z  

Video

Over de videokwaliteit zijn we beter te spreken dan over de fotokwaliteit. De filmpjes worden dan ook in HD-resolutie opgenomen en dat levert een heel aardig resultaat op. Bewegingen, ook snelle, worden doorgaans goed gevolgd en vastgelegd door de camera. Ook als je later de beelden stilzet, valt op dat er geen vegen te zien zijn door de beweging. De videocamera doet kortom uitstekend zijn werk.

De frontcamera valt evenmin tegen. Die filmt eveneens in een iets lagere HD-resolutie, waardoor chatten – wat je voornamelijk doet met een camera aan de voorkant – voor de andere kant van de lijn geen vermoeiende bezigheid wordt door vage beelden of zoiets. Ook in omstandigheden met weinig licht doet de chatcamera het goed.

We hebben ons standaardpakket met allerlei soorten sample-filmpjes op de Tablet Z losgelaten. Sony stond er vroeger namelijk berucht om dat er maar weinig codecs werden meegeleverd, zodat de meeste filmformaten niet te zien waren zonder hulp van een externe app. Dit valt bij de Tablet Z enorm mee. Slechts bij één filmpje in HD MKV-formaat maakten we mee dat het geluid niet te horen was. Het bijbehorende filmpje overigens wel.

Muziek

Wie muziek zegt op een Sony-apparaat, zegt Walkman. Dit oude, vertrouwde Sony-submerk is standaard als icoon op alle homescreens opgenomen. De muziek in de tablet wordt automatisch gevonden en in de Walkman-app ondergebracht.

De audiokwaliteit van de Tablet Z lijkt ronduit slecht, wat te maken moet hebben met het feit dat de luidsprekers nogal dicht zitten vanwege de waterdichtheid van het apparaat. Maar dat geldt alleen als je ‘m in je hand houdt. Wil je echt goed geluid uit de speakers hebben, dan hoef je hem alleen maar op een tafel neer te zetten of te leggen. Dan is het geluid ineens aanzienlijk beter.

Via de 3,5 mm headphone-aansluiting is het geluid naar behoren. Niet heel bijzonder, niet heel slecht. Gewoon zoals je het mag verwachten van een high-end tablet.

Wil je het geluid verbeteren, dan biedt de Walkman-app diverse mogelijkheden. Je kunt een hele equalizer te voorschijn toveren, met voorgeïnstalleerde instellingen voor diverse soorten muziek. Die equalizer kun je ook zelf instellen. Maar nog beter is het om die hele equalizer te laten voor wat die is, en de optie ClearAudio+ aan te zetten. Dan klinkt de muziek ineens stukken beter.

In de Walkman-app zit een mooie functie die op het scherm verschijnt als een soort handgeschreven X. Als je daarop tikt, biedt de app aan om artiestinfo op te snorren op Wikipedia, of karaoke- of muziekvideo’s van dit nummer o p te zoeken op YouTube. Je kunt ook songteksten opzoeken met Google. Er wordt onmiddellijk een webbrowser geopend met zoekresultaten. Zo kun je lekker meezingen met het nummer dat je aan het beluisteren bent.

Sony Xperia Tablet Z muziek 

Games

Wie Sony zegt, zegt ook PlayStation. Het apparaat is PlayStation-gecertificeerd en je kunt er ook met een extra kabeltje, dat niet is meegeleverd, een controller van de gameconsole op aansluiten voor een betere game-ervaring. Dit is bij veel tabletspellen niet overbodig, want de besturing met touchbuttons gaat nogal eens fout omdat je geen knoppen voelt.

Sony biedt via de Xperia Lounge, die uit de Google Play Store kan worden gedownload, een aantal spelletjes en extra content voor gebruikers van een Xperia-smartphone of -tablet. Daar zit ook het spel Yoda Chronicles tussen. Dit spel haalden we eens op en dat blijkt erg lekker te gaan op het heldere scherm van deze tablet. In het actiespel, onderdeel van de Lego-serie, ben je een uit legoblokjes opgebouwde Jedi-ridder in opleiding. Je moet, kortom, schieten op alles wat beweegt. Het spel liet geen haperingen zien, laadde snel en de beelden zijn mooi, evenals het geluid.

We hebben eens een ander spel uit de Play Store gehaald om de mogelijkheden van het scherm te proberen: Glow Hockey. In dit airhockeyspel gebruik je een vinger om de hockeystick tegen de puck aan te slaan. Je kunt het met twee personen spelen. Leg de tablet op tafel en allebei kun je aan een kant van de tablet een stick bedienen. Door de snelheid van dit spel en de redelijke stroefheid van het scherm was dit spel een beetje lastiger te spelen.

Spellen doen het kortom goed op de tablet, maar je moet er wel rekening mee houden dat de meeste games in de Google Play Store eigenlijk voor smartphones zijn ontworpen. Die kun je wel spelen, maar ze worden nogal uitgerekt op het scherm, waardoor het beeld minder mooi is. Echte tabletgames zijn er nog niet zo veel. Op dit punt legt de Tablet Z, maar eigenlijk Android als geheel het af tegen de iPad, die veel meer echte tabletgames biedt.

Qua productiviteit kun je met de Xperia Tablet Z prima uit te voeten. Wel is het jammer dat er een beperkte Office Suite standaard op het apparaat aanwezig is.

Agenda

De agenda is de standaardagenda van Android, waar Sony niets aan heeft veranderd. Dat is jammer, want we vinden bijvoorbeeld de eigen kalender-apps op de tablets van Samsung en Apple een stuk beter. Gelukkig heb je een hele Play Store vol alternatieve kalender-apps, want de weergave van de Androidkalender is nogal basaal, kaal en saai. Bovendien mist deze Androidkalender behoorlijk wat functies die de alternatieve kalenders wel hebben, en zijn de bijbehorende widgets ook niet om over naar huis te schrijven.

Sony Xperia Tablet Z agenda 
Sony Xperia Tablet Z agenda 
Sony Xperia Tablet Z agenda 

Office

De tablet wordt geleverd met een testversie van Office Pro. Hiermee kun je bestaande documenten wel bekijken, maar geen nieuwe maken. Als je een Word-, Excel- of Powerpointbestand wilt aanmaken, dien je eerst voor 15 euro de volledige versie van Office Pro aan te schaffen.

Sony Xperia Tablet Z Office 
Sony Xperia Tablet Z office 
Sony Xperia Tablet Z office 

Browser

De Tablet Z wordt geleverd met de Chrome browser van Google. En meer heb je ook niet nodig. Deze uitstekende browser biedt alle mogelijkheden die je al surfend over internet nodig hebt, met meerdere tabs, synchronisatie met de Chrome browser op andere computers en telefoons, en bovenal snelheid. Chrome is een zeer snelle browser.

Toch heeft Sony gemeend om ook een eigen browser in een widget mee te moeten leveren. Daarmee kun je in een veel kleiner kadertje op het scherm surfen, terwijl je in een andere app zit. Dit is best handig, want zo kun je informatie uit de altijd ‘bovenop liggende’ widget-browser halen als die bijvoorbeeld in een tekstveld in de onderliggende app moet worden overgenomen, en vice versa. Ook kun je op die manier in twee browsers tegelijk surfen. De widgetbrowser is vrij te bewegen over het hele scherm en het formaat is aanpasbaar. Een erg handige optie.

Sony Xperia Tablet Z browser 
Sony Xperia Tablet Z browser 
Sony Xperia Tablet Z browser 
Sony Xperia Tablet Z browser 

Standaard applicaties

De agenda in de Xperia Tablet Z is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven.

Google heeft overigens onlangs haar kalander app via de play Store voorzien van de nodige updates. Deze is hieronder te downloaden en prima te gebruiken op de Xperia Tablet Z. De app update alleen niet de standaard app, maar draait er naast. Dus een beetje dubbel op, maar wel fijn.

Afstandsbediening

Onder de extra applicaties van Sony die we op de Tablet Z aantreffen, zit een echte afstandsbediening. De tablet heeft een infraroodsensor die in staat is om de televisies en set-top boxen van de meeste merken te bedienen. De Tablet Z kon uiteraard prima overweg met onze Sony-televisie, maar met de settopbox van Ziggo had hij wat meer moeite. Alle bedieningsmogelijkheden zijn er wel, maar bijvoorbeeld het volume harder en zachter zetten doet hij niet. Daar moet je toch weer de echte afstandsbediening bij halen.

Sony Xperia Tablet Z remote 
Sony Xperia Tablet Z remote 
Sony Xperia Tablet Z remote 
Sony Xperia Tablet Z remote 
Sony Xperia Tablet Z remote 

De Xperia Tablet Z van Sony kan ook prima dienst doen als social-media tablet. De tablet zelf is voorzien van voldoende apps om dit te bewerkstelligen.

Berichten

Sony heeft een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de berichtenapplicatie, maar het idee blijft hetzelfde als de standaard Android-app. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

Twee toevoegingen van Sony zijn een favoriet-knop bovenaan elk sms’je en een balkje onder het tekstinvoerveld. Met dat balkje kun je snel media of tekeningetjes aan je berichten toevoegen, waardoor het een mms wordt.

Sony Xperia Tablet Z berichten 

Email

Integratie met Gmail is op de Xperia Tablet Z niet anders dan bij enige andere Androidtelefoons en tablets, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Overigens is het ook fijn dat beide apps erg goed aangepast zijn voor de tablet. De layout werkt erg prettig en met namen Gmail is een erg fijne client om je e-mail mee te beheren op deze Xperia Tablet Z.

Sony Xperia Tablet Z e-mail 
Sony Xperia Tablet Z e-mail 
Sony Xperia Tablet Z e-mail 

Chatten

De Xperia Tablet Z kan chatten via Google Plus en Google Talk out of the box, maar natuurlijk is dat uit te breiden. Facebook is gewoon in de Play Store te vinden en zo geldt dat ook voor talloze andere apps. Google Talk is vooral ook geen verkeerde app, maar helaas gebruikt maar een kleine groep mensen die dienst waardoor je er uiteindelijk weinig aan hebt.

Sociale netwerken

Een interessante app is Sociallife. Deze app combineert je Twitter-stream en je Facebook-stream in een handig overzicht. Jammer genoeg hadden we erg veel moeite om de app werkend te krijgen. Zoals we gewend zijn van Android moeten een flink aantal apps eerst geüpdatet worden zodra je de tablet voor het eerst aanzet. Dat was bij deze app zelfs drie keer nodig. Desondanks wilde de app na afloop alsnog niet alle streams inladen en de ene keer wel weer Twitter en de andere keer geen Facebook. Er zaten dan ook veel bugs in deze app en soms gaf hij ook aan dat hij een update nodig had terwijl deze er niet eens was.

Zodra de app eenmaal wel werkt dan haalt hij de meeste updates wel binne. Het gaat hier wel uitsluitend om nieuwe updates van Facebook en Twitter. Deze worden ook gebundeld in een handig overzicht waarbij alles een eigen vierkantje krijgt. De layout is erg overzichtelijk en fijn. Reacties via de app typen gaat ook prima en statusupdates eveneens. Sony moet alleen nog even de bugs eruit filteren.

Sony Xperia Tablet Z e-mail 
Sony Xperia Tablet Z e-mail 
Sony Xperia Tablet Z e-mail 

De Xperia Tablet Z is een kunststukje. Een superplatte tablet met een mooi scherm, met zeer goede prestaties en nog waterdicht ook. Maar er zijn wel wat tekortkominkjes. Die hier niet voor niets in de verkleinvorm worden geschreven, want overall is dit een zeer goede tablet.

Sony Xperia Tablet Z review menu 

De Tablet Z is een opvallende verschijning met zijn superplatte en erg hoekige design. Dat minimalistische ontwerp spreekt ons erg aan, maar dat is persoonlijk. De enige frivoliteit die Sony zich veroorlooft, is de grote aanuitknop aan de linker zijkant. Voor de rest is het net een kleine keramische kookplaat, tot je hem aanzet en het mooie scherm zijn mogelijkheden laat zien.

De waterdichtheid is een erg handige functie die we graag in meer tablets zouden zien, want er gaan nogal wat dure apparaten onder de invloed van regen- en badwater reddeloos verloren. Met de Tablet Z is dat dus niet het geval, als je de klepjes over de poorten tenminste dicht houdt. Die klepjes zijn iets steviger dan de klepjes die de poorten op de Xperia Z smartphone afsluiten. Ze zijn ook wat moeilijker open te krijgen. In het donker aansluiten van een usb-laadkabel is met deze tablet echter geen optie. Als je het klepje al kunt vinden, is het nog een toer om dat blindelings open te krijgen en de laadkabel op de juiste plek te doen. Het openen en sluiten van die klepjes moet met veel aandacht gebeuren, anders kunnen ze eraf breken en dan is het ook meteen voorbij met de waterdichtheid.

De prestaties zijn goed, het beeld is mooi, maar het geluid is aanzienlijk minder van kwaliteit. Dat is jammer, want een tablet wordt door velen toch wel gebruikt om een YouTube-filmpje te zien/luisteren en het geluid blijkt dan nogal zacht en blikkerig te klinken. De tablet beschikt echter over NFC, en met de niet meegeleverde draadloze Sony-speaker SRS-BTV5 kun je het geluidssignaal overbrengen naar dat apparaat.

De Tablet Z is een uitmuntende tablet, met een paar kleine tekortkomingen die volledig ondersneeuwen in de extra’s, zoals de waterdichtheid en de infraroodpoort voor televisies. Android geeft het apparaat de enige beperking, want dit besturingssysteem is op tabletgebied nog niet helemaal volwassen, met een gebrek aan mooie apps die je op de iPad wel vindt. Dit lijkt echter een tijdelijk probleem, nu Androidtablets net als de telefoons met dat besturingssysteem steeds populairder worden. Het ietwat gebrekkige aanbod van apps zal dus na verloop van tijd wel aantrekken.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Strak design
  • Waterdicht
  • Prima prestaties
  • Lekker licht
  • Infrarood-poort en app
  • Mooi scherm
Minpunten
  • Slecht geluid
  • Weinig tablet apps
  • Hoge prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters