Sony Xperia V

Sony zet met de Xperia V een telefoon naast de Xperia T in zijn portfolio. De Xperia V heeft bijna dezelfde specs, een iets kleiner scherm en LTE aan boord. En, misschien nog wel het belangrijkste verschil, hij is waterdicht. In deze review bekijken we deze Xperia V.

Sony Xperia V hoofdfoto 

De Xperia V markeert een nieuwe stap in de verwatering van Sony’s portfolio. Begin dit jaar was alles duidelijk: de Xperia S, P en U waren aanwezig in het high-end-, midrange- en low-end-segment. Langzaam maar zeker werd dat wat ingewikkelder. Toestellen als de miro, tipo, sola, go, J, T en E waren lang niet altijd duidelijk ergens in de lineup te plaatsen. De Xperia V maakt dat plaatje compleet: het toestel is op sommige vlakken zelfs beter dan de Xperia T, maar dat toestel blijft tot de komst van de Xperia Z aanvoerder van het Sonyportfolio.

De Xperia V onderscheidt zich in een aantal dingen van de Xperia T. Zo heeft het toestel een iets strakker design dat bovendien waterdicht is, is LTE aanwezig op de Xperia V en heeft de Xperia V een wat kleiner 4,3-inchscherm. Iets dat niet zo makkelijk uit de spec sheet naar voren komt, maar niet onbelangrijk is, is dat de Xperia V in tegenstelling tot de T een verwisselbare batterij heeft. Daarnaast is het geheugen van de Xperia V uitbreidbaar en met 8GB intern kleiner dan dat van de Xperia T.

“De Xperia V kan zich meten met de Samsung Galaxy S III en HTC One X en is er niet minder waterdicht op.”

In de lijn van waterdichte smartphones is de Xperia V een bijzondere. Die niche bestaat al heel lang, met vroeger toestellen als de Nokia 5500 Sport erin en ongeveer twee jaar geleden kwamen de eerste waterdichte Androidsmartphones op de markt. Motorola was koploper op dat gebied met de Defy, en Sony Ericsson volgde eind 2011 met de Xperia active. Halverwege 2012 volgde de Xperia go. Ook Samsung droeg zijn steentje bij. Iets dat al die toestellen gemeen hadden, is dat ze onder deden voor de top van de markt destijds. De Xperia go had al een redelijk normaal design, maar kon niet meekomen met de Galaxy S III of HTC One X qua specificaties. De Xperia V kan dat wel, heeft een volkomen normaal design en is er niet minder waterdicht op. Dat geldt trouwens ook voor de Panasonic Eluga die vorig jaar op het Mobile World Congress aangekondigd werd, maar die haalt het qua specs ook niet bij de Xperia V.

Sony’s net nieuw aangekondigde Xperia Z gaat daar nog wat verder in: dat toestel staat echt aan de top van de markt op het moment en is ook waterdicht. De Xperia V is dan ook te zien als een opstapje naar de Xperia Z, die veel nieuwe functies van de Xperia V overneemt maar in alles een stapje verder gaat en overall geavanceerder is.

De Xperia V valt samen met de J en de T in een nieuwe iteratie van de arc-lijn. Volgens Sony voert men vanaf nu een arc-lijn en een nxt-lijn. De Xperia S valt in de NXT-lijn, de Xperia T weer in de arc-lijn. De Xperia Z heeft weer een wat strakker NXT-design. Tevens is de Xperia V de eerste telefoon die vooral door Sony ontworpen is. Dat betekent ook dat het Sony Ericsson-logo niet meer op deze telefoon te vinden is.

In deze review zullen we de Xperia V uitgebreid onder de loep nemen, te beginnen met een kleine recap van de specificaties op de volgende pagina.

Deze review is op 16 februari 2013 geüpdatet naar aanleiding van de update naar Android Jelly Bean waar hij in Nederland mee op de markt gebracht zal worden.

Sony Xperia V IFA 
Sony Xperia V IFA 
Sony Xperia V IFA 
Sony Xperia V IFA 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Xperia V. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 9.1.A.0.490.

Sony Xperia V

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in January 2013 Draait op Android 4.0 Ice Cream SandwichBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960 (Krait)dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 120 gramLengte: 129mmBreedte: 65mmDikte: 10mm

Scherm/invoer

4,3″ Mobile Bravia Engine schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1750mAhSpreektijd van 7 uurStandby-tijd van 300 uur

Het verkooppakket van de Xperia V is redelijk standaard. De batterij van het toestel is dat helaas ook: hij presteert niet zo erg goed met krap een dag uithoudingsvermogen.

Unboxing

De smart tags zijn inmiddels weer uit de pakketten van Sony verdwenen en daarmee houdt het pakket van de Xperia V de standaard inhoud over. Dat wil zeggen, een lader, een USB-kabel, wat boekjes en een kwalitatief redelijk goede headset. Prima dus, maar niet meer dan dat.

Batterij

De batterij van de Sony Xperia V zit iets onder gemiddeld qua capaciteit in het high-end-segment: 1700mAh. De hardware van de Xperia V is misschien ook iets zuiniger, maar zeker niet veel en de telefoon houdt het dan ook niet zo lang vol. Een dag intensief gebruik houdt de Xperia V net niet vol. En dat hij toch eigenlijk wel gemoeten.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het design van de Xperia V is lekker clean gehouden. Het toestel is niet meer uitgerust met allemaal uitstekende dingen zoals de Xperia T en is veel strakker. De achterkant wordt nog steeds gekenmerkt door het arc-design.

“Het mooiste aan het design van dit toestel is nog wel dat je totaal niet kunt zien dat hij waterdicht is.”

Het mooiste aan het design van dit toestel is nog wel dat je totaal niet kunt zien dat hij waterdicht is. De klepjes die de verschillende poorten afdichten doen wat vermoeden, maar die zitten ook op sommige ‘normale’ toestellen. Verder is de Xperia V strak, niet te dik en vooral erg ‘clean’ vormgegeven. Het enige dat in het oog springt is de verlaging onder het scherm, maar storend is dat niet. De achterkant is licht gekromd en houdt daardoor wat lekkerder vast, maar verder merk je er eigenlijk ook weinig van in dit toestel.

De telefoon voelt stevig aan en houdt ook lekker vast. De soft-touch-achterkant zorgt ervoor dat het toestel redelijk immuun is voor vingerafdrukken, maar krasjes komen er wel redelijk snel op. Die zijn vaak niet permanent, maar gaan wel lastig weg. Een voordeel is wel dat ze slecht zichtbaar zijn. Een ander minpuntje van de bouw van dit toestel is dat hij een beetje speling lijkt te hebben als je hem probeert te torderen. Daar heb je in het dagelijks gebruik weinig last van, maar ideaal is het niet. Meer last van heb je van het feit dat de telefoon zowel rond de speaker aan de voorkant als rond het scherm een flinke kier heeft zitten, waar stof zich snel in ophoopt. Dat hindert het gebruik niet, maar ziet er wel wat slordig uit.

De telefoon is internationaal beschikbaar in het wit, roze en zwart, maar de Sonysite in Nederland geeft voorlopig alleen de zwarte versie aan. Het toestel is in ons land dan ook redelijk sober qua kleuren.

Al met al zijn we niet ontevreden over het design en de bouw van de Xperia V. Maar het toestel is ook niet briljant vormgegeven zoals sommige oudere Sonytoestellen dat wel zijn en op het gebied van bouwkwaliteit laat hij hier en daar een puntje schieten.

De voorkant van de Xperia V is grotendeels een enkele glasplaat. De rand daaromheen wordt dus gevormd door een flinke kier en dat is jammer. Verder zit er een kleine verdieping onder het scherm. Boven het scherm zit een tweede camera, een speaker en een notificatielampje. En natuurlijk zijn hier ook de nodige sensoren aanwezig, maar die zijn goed weggewerkt.

Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 

De achterkant van de Xperia V is licht gekromd en vrij strak. De lens van de camera is helemaal bovenaan geplaatst, met een microfoon daarnaast. Eronder zit een ledje en helemaal zonder zit de speaker. Boven de speaker zit nog een gaatje dat uitkomt op de batterij van het toestel, wat daar het nut van is, is ons een raadsel. De hele achterkant kun je van het toestel afhalen en vervolgens kun je de batterij, simkaart en geheugenkaart bereiken.

Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 

De zijkanten zijn vanwege de noodzakelijke klepjes vrij strak. Aan de onderkant zit alleen een klein gaatje voor de microfoon, aan de bovenkant is de headphonejack te vinden achter een klepje. Dat is wel enigszins irritant om steeds open te maken, maar zorgt er wel voor dat het toestel waterdicht is.

Rechts zitten de volume- en powerknop, die een beetje onhandig op elkaar gepropt zitten. Een cameraknop ontbreekt, maar er is wel een gaatje aanwezig waardoor je een koordje kan doen. Dat kan als je bijvoorbeeld wilt gaan surfen met je toestel best handig zijn. De linkerkant is is voorzien van een tweede klepje, waaronder de MicroUSB-ingang te vinden. Daaronder zitten twee contactpuntjes, waarmee het toestel in combinatie met een speciale dock opgeladen kan worden zonder het klepje te moeten openen.

Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 
Sony Xperia V design 

De Xperia V heeft een redelijk speciaal scherm, dat overigens niet veel beter presteert dan de andere schermen die we van Sony kennen. Het toetsenbord van het toestel is prima en ondersteunt ook Swype.

Scherm

“Sony gebruikt veel marketingtermen voor het scherm van de Xperia V, maar in de praktijk merk je er weinig van.”

Als we even op de Sonysite kijken naar de informatie over het scherm van de Xperia V komen we heel wat marketingtermen tegen. Het gaat om een Reality Display met de Mobile Bravia Engine 2 om media te optimaliseren. Voorts gebruikt het scherm een ‘sensor-on-lens’ touchscreen techniek en zit er een OptiContrast panel in. Dat zou er allemaal voor moeten zorgen dat de Xperia V sneller op aanrakingen reageert en een betere beeldkwaliteit heeft. Mooie woorden, maar in de praktijk merk je er weinig van.

In normaal Nederlands zit er een HD-scherm in de Xperia V met een doorsnede van 4,3″. Of meer precies, een 4,3″ TFT-paneel met 720×1280 pixels. Dat scherm heeft de van Sony bekende matige inkijkhoek, maar produceert verder wel mooie kleuren. Het kan zich niet meten met bijvoorbeeld de schermen van de HTC One X of de Nokia Lumia 920, maar is desondanks een erg mooi scherm. Conform de standaard in het high-end-segment op dit moment.

Toetsen

Sony Xperia V screenshot

Sony heeft met het toetsenbord van de Xperia V iets heel slims gedaan. In het verleden hadden we nog weleens kritiek op het feit dat toetsenborden soms geen punt- of kommatoetsen hebben. Bij Sony was er vroeger vaak een wat overbodig knopje aanwezig voor smileys. In de Xperia V is dat opgelost: als je het toetsenbord voor het eerst gebruikt is er een blauw oplichtend knopje dat je aandacht vraagt: die van de toetsenbordwizard. Als je die doorloopt kun je het toetsenbord helemaal naar je eigen inzicht aanpassen. Zo kun je kiezen voor een toetsenbord met of zonder leestekens boven elke letter, en kun je optionele punt-, komma- en smiley-knoppen aan het toetsenbord toevoegen. Ook de skin kun je aanpassen, hoewel dat buiten die wizard om gaat.

Los van dat alles typt het toetsenbord goed. De knoppen zijn redelijk groot een gevoelig, en voor die liefhebber is er ook Swype aanwezig. En wel de variant van Sony, die we over het algemeen beter vinden werken dan de variant die Samsung bijvoorbeeld op zijn toestellen installeert. De spellingscontrole werkt zowel met als zonder Swype prima. Hoewel het toestel bij Swype vaak de neiging heeft om op namen uit je telefoonboek over te springen. Handig is ook dat je bij dit toestel, in tegenstelling tot bij sommige andere Sonytelefoons, woorden achteraf kan aantikken en vervolgens veranderen aan de hand van het woordenboek.

De Xperia V draait op de vijfde versie van Sony’s Xperia launcher over Android 4.1 Jelly Bean heen. Dit is de versie die Sony ook met de Xperia Z zal introduceren. De telefoon loopt erg soepel en de interface kent wat prettige tweaks.

Lockscreen

Het lockscreen is vrij basic gehouden en doet niet veel meer dan wat notificaties tonen en natuurlijk de mogelijkheid bieden het toestel te ontgrendelen. Voor dat laatste zijn geen aanwijzingen meer gegeven, dat moet volledig intuïtief gaan. Als je het scherm aanraakt verandert het deel onder je vingers in langwerpige banen die al uitnodigen naar boven of beneden te vegen. Dat is dan ook wat nodig is om het toestel te ontgrendelen.

Bovenin zitten nog twee knopjes voor camera en muziekspeler, die moet je naar de zijkant vegen om die functies op te roepen. Dat wordt met behulp van pijltjes duidelijk gemaakt zodra je ze aanraakt. Als je muziek aan het afspelen bent zal de telefoon op die knop sowieso je muziek controls weergeven. Al met al is het homescreen lekker clean en functioneel genoeg.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Homescreen

Het homescreen van de Xperia V bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal zeven schermen. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets. Die widgets kun je van formaat veranderen. Het toestel kan makkelijk mappen maken door twee apps op elkaar te slepen, dat is ook een handige toevoeging.

Het vreemde widgetoverzicht van Sony is op deze Xperia V verdwenen. Helaas is er geen betere voor in de plaats gekomen, maar brengt een pinch-beweging nu simpelweg de mogelijkheden om een homescreen te bewerken naar voren. Daarbij valt op dat er een mogelijkheid is om thema’s te veranderen. Dat is overigens al wat langer mogelijk op Xperiatoestellen, maar nog altijd vrij uniek voor smartphones.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Menu

Het menu kun je zelf op verschillende manieren indelen om de applicaties die je het meest gebruikt, snel terug te vinden. Bovenaan staan twee knoppen, één om applicaties te zoeken één om de standaard menuindeling aan te passen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: eigen volgorde, alfabetisch, meest gebruikt en onlangs geïnstalleerd. Het menu is in alle gevallen een raster van vier bij vijf icoontjes met meerdere pagina’s.

Het menu indelen gaat niet meer via een aparte knop, maar simpelweg door een app ingedrukt te houden. Als je hem dan aan je homescreen wilt toevoegen kun je hem omhoog slepen. Applicaties vanuit het menu verwijderen kan nog steeds met een speciaal knopje in het optiemenu. De mogelijkheid om applicaties te delen via Facebook die we van Sony kende is verdwenen.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Instellingen

Sony Xperia V screenshot

Het instellingenmenu van de Xperia doet veel denken aan het standaard menu van Android, maar dan met een paar kleine wijzigingen van Sony. Vooral grafisch is het allemaal net wat anders. Het menu is een flinke waslijst van categorieën waar je dingen kunt instellen en dat is niet altijd even overzichtelijk. Aan de andere kant is dat overzicht sowieso lastig met zo veel instellingen.

Een nieuwe functie van de Sony is de zogenaamde ‘uitgebreide standbymodus’, waarmee het toestel het dataverkeer uitschakelt als hij enkele minuten op standby staat. Dan krijg je weliswaar je mailtjes en WhatsApp’jes niet meer door, gezien de matige batterij van dit toestel is het helemaal niet zo’n slecht idee om die soms aan te zetten. Verder heeft Sony vooral een aantal subtiele toevoegingen gedaan zoals xLOUD voor wat hardere muziek, Clear Phase voor beter geluid uit de speaker en de Mobile Bravia Engine 2 om foto’s en video’s mooier te maken op het scherm.

Multitasking

Op het gebied van multitasking heeft Sony een redelijk geniale toevoeging gedaan in de vorm van mini apps. Als je op de multitask-knop drukt dan krijg je niet alleen de recent gebruikte programma’s te zien, maar ook een balkje met een aantal beschikbare mini apps. Deze zijn als overlay over je gewone interface te gebruiken. Zo kun je even snel een notitieblokje of een rekenmachine oproepen. Deze kun je zelfs minimaliseren maar via een icoontje wel bij de hand houden door ze even naar rechts te slepen. Sony heeft ook een SDK vrijgegeven voor de mini apps en biedt een link naar alle daarvoor geproduceerde apps in de Play Store. Daar kun je er inmiddels al een aantal van downloaden, bijvoorbeeld een spiegeltje of een eenheden converter. Standaard levert Sony een rekenmachine, notitie-applicatie, timer en spraakrecorder mee. Een erg goede functie wat ons betreft.

Openstaande applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. Conform de functionaliteit van Jelly Bean is de eerste melding wat uitgebreider en soms ook interactief. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren.

Via de eerder genoemde multitask-knop kun je een lijst oproepen van de laatst gebruikte programma’s. Deze lijst kun je aanpassen door programmas weg te vegen, wat goed werkt. Als je Android 2.x gewend bent is het even wennen dat je het menu moet openen met de multitask-knop en niet door de homeknop ingedrukt te houden, maar als je daaraan gewend bent werkt het erg handig. Helaas heeft de Xperia V geen echte taakbeheerder, maar eigenlijk is dat ook niet nodig in Android.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Prestaties

“Lang verhaal kort: de Xperia V is net zo snel als de quadcore-toestellen die nu op de markt zijn.”

Sony Xperia V screenshot

Vanuit marketingperspectief gezien heeft de Xperia V een groot nadeel op het gebied van prestaties: het toestel heeft een dualcore-processor en geen quadcore-chip. In realiteit is dat helemaal geen nadeel: de telefoon is net zo snel als bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S III. Wel komen er in de nabije toekomst toestellen aan met een snellere quadcoreprocessor, maar tegen die tijd behoort de Xperia V ook niet meer tot de top van de markt.

De dualcore-processor die in het toestel zit is een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-chip, die we ook kennen van bijvoorbeeld de HTC One S. Sony noemt het zelf een ‘tweede generatie dualcore’ en dat is eigenlijk best een goede benaming voor de processor. Waar eerdere dualcore Snapdragons gebaseerd waren op de Scorpion-kern van Qualcomm, die al gebruikt werd in toestellen als de HTC HD2 en Sony Ericsson Xperia X10, is deze chip gebaseerd op de Krait-kern. Die is afgeleid van een nieuwe ARM-architectuur. Waar de Scorpion-kern verwant is aan de verouderde Cortex A8-architectuur, is de Krait-kern verwant aan de nieuwe Cortex A15-architectuur. Quadcorechips uit bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S III en HTC One X+ zijn gebaseerd op de eveneens verouderde ARM Cortex A9-architectuur.

Lang verhaal kort: de Xperia V is, net als bijvoorbeeld de HTC One S, net zo snel als de quadcore-toestellen die nu op de markt zijn. Toestellen als de Xperia Z, LG Optimus G en Google Nexus 4 hebben een krachtigere chip, maar zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar. In het dagelijks gebruik is het toestel razendsnel en vergelijkbaar met de HTC One X en Samsung Galaxy S III. Er zijn wel marginale verschillen, maar je hoeft niet bang te zijn dat je een underpowered toestel koopt aan de Xperia V. Het toestel is stabiel en kent weinig tot geen vastlopers.

De Quadrant benchmark onderstreept dit feit. De Xperia V haalt een score van zo’n 6000 punten. De rest van de top van de smartphonemarkt zit rond de 5000 punten.

De Sony Xperia V is erg goed op entertainmentgebied. De camera is met een 13-megapixelresolutie bovengemiddeld goed en de muziekspeler erg uitgebreid. De videospeler is ook uitgebreid en ondersteunt alle formaten die je je kunt wensen. Via Music Unlimited kun je makkelijk muziek streamen.

Foto

De camerainterface van de Xperia V is prima en iets vernieuwd ten opzichte van de Xperia T. Standaard staat hij op de zogenaamde ‘superieur automatisch’-modus. Daarmee selecteert het toestel zelf de beste scène en instellingen. Dat maakt soms betere foto’s, soms wat mindere. Overigens kan dat maximaal met een resolutie van 12 megapixels. Al onze testfoto’s hieronder zijn in die superieur automatisch-modus geschoten. Dat kun je natuurlijk veranderen in de standaard modus waar je het een en ander, zoals de helderheid, kan instellen. Verder zijn touch-focus, glimlachdetectie, gezichtsherkenning, ISO-instellingen, witbalansinstellingen en noem maar op beschikbaar.

Qua functies is de camera van de Xperia V een beetje anders dan die van zijn voorgangers. Zo is de 3D-panoramafunctie eruit gesloopt, maar de gewone panoramafunctie uitgebreid. Die kan nu alle kanten op draaien, eerst ging hij alleen naar rechts. Verder is er een foto-effect-modus toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld schilder-, schets- of mozaiekeffecten aan je foto’s kunt toevoegen. Ook nieuw is de HDR-modus, waarmee je foto’t kunt maken die op meer plekken goed belicht zijn. Verder zijn de video- en fotoknop nu op hetzelfde scherm te vinden en kun je tijdens het maken van video’s ook foto’s maken. Die zijn wel maar in 720p-resolutie, ofwel 1 megapixel. Dat is nog minder dan de resolutie van de video zelf, en dus niet veel soeps.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

“De kwaliteit van de foto’s die de Xperia V schiet is vooral goed omdat de resolutie heel hoog is.”

De kwaliteit van de foto’s die de Xperia V schiet is vooral goed omdat de resolutie heel hoog is. Dat betekent dat foto’s er op kleiner formaat erg goed uitzien. Als je inzoomt op de volle resolutie dan komt er nogal wat ruis naar voren, en zijn de details niet geweldig. Maar aangezien je foto’s vooral op een wat kleiner formaat zult bekijken zijn ze wel pirma. De kleuren zijn oververzadigd maar wel redelijk mooi en het toestel kan redelijk met grote contrasten in de foto’s omgaan. Ook low-light foto’s zijn best goed, maar hebben wel veel ruis. Ook zijn foto’s relatief snel bewogen, dat is jammer.

Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 
Sony Xperia V camerasample 

Sony heeft zijn eigen bekende galerij in de Xperia V gezet. Vooral grafisch ziet die er leuk uit. Je kunt op de foto’s zoomen tot een niveau dat je zelf wilt waardoor je meer overzicht, of juist een betere preview van de foto’s hebt. Naast al je lokale foto’s, kun je ook al je foto’s van Facebook en Picasa bekijken en een aantal recente foto’s van je Facebookvrienden. Daarnaast is er een kaartweergave, waarmee je al je foto’s op basis van geo-tags op de kaart of op een wereldbol kunt weergeven. Ook het toevoegen van een geo-tag aan een bestaande foto is een peulenschil geworden en vereist alleen nog maar een klik op de kaart. Overigens staat het geo-taggen van foto’s standaard uit in de camera.

Je kunt foto’s ook bewerken, daarvoor zijn een aantal instagram-achtige filtertjes aanwezig en tevens kun je een auto-fix voor de belichting op je foto toepassen. Ook zelf wat met de belichting spelen kan, hoewel beperkt.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Video

“Filmpjes die de Xperia V schiet zijn niet bepaald spannend.”

Sony Xperia V screenshot

Sony heeft een handige applicatie toegevoegd om films te kijken. Die indexeert alle films die je op je telefoon heeft staan, en haalt ze langs de Gracenote-database om informatie ervan te tonen. Zo krijg je voor volledige films die je op je toestel hebt staan een cover te zien en als je erop klikt het plot van de film. Overigens moet je de informatie wel zelf even koppelen. Als je een film pauzeert dan slaat het toestel dat op en je voortgang wordt ook getoond per film bij het openen van de app. Erg handig dus.

Filmpjes van de camera en dergelijken komen gewoon in de galerij terecht. Het toestel kan een grote variëteit aan filmformaten afspelen, zoals mkv, DivX, Xvid en mp4. Overigens is de batterij van deze Xperia V wel binnen no-time leeg als je een hoge resolutie filmbestand decodeert. Tijdens het spelen van een 1080p .mkv-bestand was ons toestel in iets meer dan een uur door een groot deel van zijn accu heen.

Films op een externe bron afspelen kan via MHL. Als je het toestel via MHL verbind, komt er een handige speciale applicatie tevoorschijn. Dat is een soort desktop voor op je TV, waar je snelkoppelingen naar je eigen applicaties kan plaatsen en die je met je afstandsbediening kan bedienen. Dat ziet er erg mooi uit en werkt ook goed. Hoeveel mensen er ook echt iets aan gaan hebben is natuurlijk een tweede. Overigens kun je video’s en ook foto’s en muziek ook op je TV afspelen via DLNA.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Sony gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Filmpjes die de Xperia V schiet zijn niet bepaald spannend. De kleuren zijn wat flets, de video’s zijn vrij schokkerig en de details houden niet over. Overigens filmt het toestel gewoon in 1080p HD. Autofocus tijdens het filmen werkt op zich wel goed. Hoewel de Xperia V dus een van de betere toestellen is om foto’s mee te maken, kunnen we dat over de filmfunctie niet zeggen.

Muziek

De muziekapplicatie schuilt op Sonytelefoons onder de naam Walkman en heeft aardig wat functies. Zo is SenseMe geïntegreerd en kun je muziek die vrienden op Facebook hebben gedeeld bekijken. Die linkt dan door naar een bijbehorend YouTube-filmpje. SenseMe deelt je muziek automatisch in in verschillende categorieën, zoals energiek, relax, emotioneel of ontspannen. De precieze logica daarachter ontgaat ons. Muziek komt soms wel op een logische plek terecht, soms ook niet.

De muziekspeler zelf bestaat uit twee tabbladen: mijn muziek en afspelen. Dat is een handige lay-out omdat je zo altijd makkelijk door je muziek kunt bladeren, maar ook nooit het afspeelscherm uit het oog kunt verliezen. In het afspeelscherm zitten een aantal handige functies, zoals de ‘infinity toets’ waarmee je artiestinfo kunt zoeken op wikipedia, karaoke- of muziekvideo’s kunt zoeken op YouTube of songteksten kunt zoeken via Google. Ook heeft de Xperia V een erg makkelijk menuutje waarmee je een nummer kunt liken op Facebook, aan een speciale afspeellijst met favorieten kunt toevoegen of op een ander apparaat kunt afspelen via DLNA.

Ook uitgebreide Equalizerinstellingen inclusief de bekende ClearBass-functie zijn aanwezig en daarnaast ondersteunt het toestel nog xLOUD, waardoor de muziek harder en beter zou moeten klinken. Clear Phase zou daarnaast moeten zorgen dat de muziek beter klinkt door de speaker, maar heeft weinig merkbaar effect. Tot slot kun je de id3-tags van nummers handmatig aanpassen of via de Gracenote-database automatisch nummerinformatie downloaden. Dat laatste gaat overigens niet altijd goed en levert nog weleens rare resultaten op.

De Xperia V heeft ook een FM radio met een net zo simpele en duidelijke interface als de muziekspeler. Daar kun je favorieten maken, maar bovenal ook nummers herkennen. Dat gaat via TrackID, dat ook buiten de radio beschikbaar is. Dat programma neemt een stukje van je nummer op, stuurt dat naar een server waar het gematcht wordt met een nummer uit een database. Dan krijg je info over het nummer te zien.

De kwaliteit van de muziek van de Xperia V is via de headset prima. De meegeleverde headset is al best goed, als je er een goede headset inplugt wordt de kwaliteit nog beter. Door de speakers klinkt het toestel een beetje schel en vlak.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Games

De Xperia V is Playstation Certified en zou dus een goede gametelefoon moeten zijn, denk je dan. Dat valt in ieder geval voorlopig tegen. Die Playstationcertificering wil namelijk zeggen dat het toestel toegang heeft tot de Playstation Store, waar je oude PS1-games voor je telefoon kunt kopen, zoals we dat van de Xperia Play kennen. Er is in Nederland echter nog geen Playstation Store beschikbaar en daarmee houdt het feest snel op. Voor games moet je dus in de Play Store gaan neuzen. Dat kan zeker wat opleveren en met zijn snelle dualcoreprocessor kan de Xperia V bijna alle games vlekkeloos aan.

Op het gebied van productiviteit is de Xperia V een standaard snelle Androidtelefoon. Sony heeft het een en ander toegevoegd, maar er zijn geen gigantische verschillen ten opzichte van concurrenten. De Play Store zorgt voor flinke uitbreidingsmogelijkheden en de snelle chip van de V zorgt ervoor dat je zo’n beetje alle apps wel kunt spelen.

Agenda

Sony Xperia V screenshot

De agenda in de Xperia V is prima. De maandweergave geeft per dag weer of je afspraken hebt en van welke agenda’s, als je op zo’n dag klikt komt er beneden een preview. Als uitbreiding daarop zijn er ook een weekweergave en een dagweergave beschikbaar, die snel overzicht geven van al je afspraken.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Office

“Het gaat om een prima programma, alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd.”

Sony Xperia V screenshot

Er is een Office Suite beschikbaar op de Xperia V, maar die is helaas niet in staat om bestanden te bewerken of aan te maken. Het gaat om MobiSystems OfficeSuite 6, an sich een prima programma. Alleen Sony heeft de volledige licentie niet geïnstalleerd en als je die wilt moet je nog eens een tientje neertellen. En dat is wel jammer voor zo’n duur toestel.

Het programma is verder wel heel goed geschikt om je bestanden te bekijken. Er is integratie met Google Docs, Dropbox en Box en daardoor kun je zowel on- als offline bestanden makkelijk bekijken. Een bijkomend voordeel is dat er een volledige bestandsbeheerder ingebouwd zit, waarmee je door de bestanden op je telefoon kunt bladeren en ze ook kunt managen. Alleen bestanden die net ondersteund worden door het softwarepakket zijn helaas niet zichtbaar in deze bestandsbeheerder.

Browser

Sony Xperia V screenshot

De Xperia V wordt geleverd met zowel de standaard Androidbrowser als met Google Chrome. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Wel is het zo dat niet alle elementen op sommige pagina’s worden weergegeven vanwege het ontbreken van Flash en Silverlight. Overigens ondersteunt de Xperia V LTE, een snellere netwerktechnologie. Dat hebben we niet kunnen testen aangezien er nog geen netwerken beschikbaar zijn in Nederland, die komen in de loop van 2013.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Locatieservices

Sony Xperia V screenshot

De locatieservices die Google zelf levert zijn top-of-the-bill, en voor het eerst in een dure Xperiasmartphone heeft Sony daar niets aan toegevoegd. De Xperia V wordt gewoon geleverd met de Googlediensten: Google Maps, Google Maps Navigation en Google Places.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Standaard applicaties

Sony Xperia V screenshot

Natuurlijk heeft de Xperia V alle standaardapplicaties in huis. Zo is er een wekker, een nieuwsapplicatie, een rekenmachine, een stopwatch, een wereldklok, een timer en een bureauklok. Daar heeft Sony een bescheiden aantal eigen applicaties aan toegevoegd, die gelukkig in de meeste gevallen wel handig zijn. Hieronder hebben we er een interessante uitgepakt. Overigens is het pakket wat versoberd ten opzichte van eerdere toestellen: de Xperia V komt niet meer met een QR-code lezer en ook de smart-tag-app is niet meer standaard meegeleverd.

Een leuk tooltje dat Sony toegevoegd heeft, is Smart Connect. Daarmee kun je profielen instellen voor bepaalde gebeurtenissen. Daaronder vallen het aansluiten van een accessoire en een bepaalde tijdsperiode. Dan kun je bijvoorbeeld een applicatie starten, je Wi-Fi of bluetooth toggelen of zelfs een Facebook-update plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld je wekker-applicatie opstarten als je je lader ’s avonds aansluit. Erg handig wat ons betreft.

Ook leuk is Google Now. Door vanaf de homeknop naar boven te vegen wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de telefoon gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie. En voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je gewaarschuwd worden als je weg moet.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

De notitie-applicatie biedt integratie met Evernote en heeft een bijbehorende mini-app wat het tot een handig totaal maakt.

Sony Xperia V screenshot 

Extra applicaties

Extra applicaties downloaden kan op twee manieren: via PlayNow en via de Play Store. PlayNow is een dienst van Sony zelf en die is niet erg goed gevuld en voegt eigenlijk weinig toe boven de Play Store. Overigens kun je in de PlayNow-winkel wel meer downloaden dan alleen apps, zo kun je er ook terecht voor ringtones en wallpapers.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de telefoon. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is handig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Communicatief heeft de Xperia V een stapje voor. Het toestel is namelijk uitgerust met LTE-ondersteuning, wat betekent dat hij direct als de eerste LTE-netwerken in Nederland uitgerold worden razendsnel kan gaan internetten. Verder is het toestel redelijk standaard op dit gebied, met een prima belfunctie en natuurlijk toegang tot WhatsApp.

Bellen

Bellen kan het snelste via de telefoonknop die standaard in het balkje onder het homescreen staat. Je komt dan in een toetsenbordje terecht met daarboven je logboek waar je via smartdialing je nummer kunt invoeren. En je kunt daar ook direct naar het tabje contacten, het tabje groepen en het tabje favoriete contacten gaan. In dat laatste tabblad moet je overigens wel zelf personen toevoegen.

De contactenapplicatie in de Xperia V heeft vrij diepgaande Facebookintegratie meegekregen. Zo zijn er bij al je contacten die je ook als Facebookvriend hebt tabbladen voor foto’s en interesses opgenomen, is er een link in de infopagina te vinden en kun je daar zelfs de relationele status en de verjaardag van de contactpersoon in kwestie zien via Facebook. Ook een handige toevoeging is dat er op die infopagina, indien beschikbaar, direct een link staat om iemand via WhatsApp te benaderen. Verder is de contactenapplicatie gewoon standaard, met synchronisatie via Exchange en Google Contacts.

Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 
Sony Xperia V screenshot 

Berichten

Sony Xperia V screenshot

Sony heeft een aantal kleine aanpassingen gedaan aan de berichtenapplicatie, maar het idee blijft hetzelfde als de standaard Android-app. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

Twee toevoegingen van Sony zijn een favoriet-knop bovenaan elk sms’je en een balkje onder het tekstinvoerveld. Met dat balkje kun je snel media of tekeningetjes aan je berichten toevoegen, waardoor het een mms wordt.

Email

Sony Xperia V screenshot

Integratie met Gmail is op de Xperia V niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat gaat heel goed en geeft je de meeste mogelijkheden die je op je desktop ook hebt. Zo kun je mailtjes managen met verschillende labels, archiveren, verwijderen, doorsturen, beantwoorden en ook bijlagen toevoegen en uitlezen.

Andere mailaccounts komen in een speciale applicatie terecht, die door Sony wat aangepast is. De grootste verandering is een splitscreenweergave als je het toestel op zijn kant gooit. Dan komt aan de linkerkant een overzichtje met al je mails te staan en aan de rechterkant een preview van de geselecteerde mail. Verder werkt die mailapp ook goed, alleen de integratie is wel iets minder uitgebreid dan bij Gmail.

Chatten

Sony Xperia V screenshot

Standaard zijn op de Xperia V twee chatprogramma’s geïnstalleerd: Google+ Messenger en Google Talk. Die laatste is het interessantst en is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon Facebook Messenger, WhatsApp of een ander goed chatprogramma installeren.

Sociale netwerken

Sony Xperia V screenshot

Voor sociale netwerken heeft de Sony Xperia V allereerst erg diepe Facebookintegratie, waar we het in deze review al meerdere keren over hebben gehad. Dat wordt aangevuld door de officiële Facebookapplicatie voor Android die in principe prima werkt. Ook de officiële app voor Google+ is meegeleverd. Een applicatie speciaal voor Twitter zul je zelf achteraan moeten gaan, of je moet tevreden zijn met Timescape.

Timescape is een speciale applicatie van Sony waar al je Twitter- en Facebookberichten samenkomen. Het ziet er allemaal mooi uit met een soort stroom aan tegels waar je berichten op weergegeven worden. Inmiddels kun je iets meer met de app dan alleen informatie weergeven, maar het houdt nog steeds niet over. Aan het einde van de rit ben je gewoon veel beter af met bijvoorbeeld TweakDeck uit de Play Store, wat veel functioneler is en tevens zowel met Twitter als met Facebook werkt.

Sony heeft met de Xperia V een leuk toestel neergezet, maar wel eentje die een beetje tussen de wal en het schip gepositioneerd is. Wij vinden de V beter dan de T, maar het toestel zal wel genoegen moeten nemen met een positie in het middensegment.

Sony Xperia V zwart 
Sony Xperia V zwart 
Sony Xperia V zwart 

“Sony’s beste telefoon op het moment dus, maar niet voor lang.”

Over nog geen maand is het alweer de beurt aan de Xperia Z, die het toestel op alle vlakken overtreft. Op zich niets mis mee, maar het toestel wordt nu nog neergezet als Sony’s tweede high-end-telefoon naast de Xperia T. Alleen zijn die beide toestellen van een eerdere generatie als de Xperia Z, en dan is een maand wel weinig tussenpauze. Het prijsverschil tussen de twee is overigens wel gerechtvaardigd: rond de €600 voor de Z tegenover €450 voor deze V. Alleen gaat de V het wel lastig krijgen met de Xperia T, die kost nog maar €375 en dat is een betere prijs voor een toestel van dit kaliber momenteel.

Maar los daarvan is de Xperia V een erg goede keuze, met een strak design, LTE, een waterdichte body, een goed scherm, een goede camera en goede prestaties. Hij wint het wat ons betreft van de Xperia T vanwege zijn losneembare accu, design, waterdichtheid en LTE-ondersteuning, daar waar de Xperia T alleen een groter scherm in zijn voordeel heeft. Negatieve punten zijn er natuurlijk ook, zo zijn de klepjes wat irritant, houdt de inkijkhoek van het scherm te wensen over en is de batterij tamelijk slecht. Sony’s beste telefoon op het moment dus, maar niet voor lang.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De Xperia V gaat de concurrentie aan met de meeste high-end-toestellen van vorig jaar, waterdichte toestellen zitten daar niet tussen. De high-ends van dit jaar zijn er nog niet en liggen buiten het bereik van de Xperia V, in de toekomst zal hij wel met de duurdere midrange-telefoons van 2013 gaan concurreren.

HTC One S

HTC One S hoofdfoto

De HTC One S is misschien wel de belangrijkste concurrent van de Xperia V. De twee toestellen hebben vrij veel met elkaar van doen. Zo hebben ze dezelfde chipset, hetzelfde schermformaat en veel dezelfde features. Alleen heeft de Xperia V LTE, is hij waterdicht en heeft hij een beter scherm met een hogere resolutie. Ook is hij wat sneller, ondanks dat de twee toestellen hun chipset delen. De HTC One S is uitgerust met een mooie aluminium unibody met keramische afwerking, is voorzien van HTC Sense en heeft een lagere prijs. Ondanks dat is de Xperia V de winnaar van deze vergelijking wat ons betreft. LTE, de snelheid en het scherm zijn toch wel grote voordelen voor de Sonytelefoon.

Sony Xperia T

Sony Xperia T hoofdfoto

Ook Sony’s eigen Xperia T ligt op de loer. De verschillen tussen deze twee toestellen hebben we al eerder besproken in deze review: de T heeft een groter scherm en geen last van irritante klepjes over de poorten, maar is wat lelijker, is niet waterdicht, heeft een niet vervangbare batterij en mist LTE. Maar voor een meerprijs van €75 voor de V zijn die verschillen het op het moment niet waard. Voor iedereen die de toestellen niet gratis krijgen bij een abonnement is de T dan toch echt de beste keuze.

Overigen

Andere concurrenten uit de Androidhoek onderscheiden zich vooral met hun grotere schermen. De HTC One X(+), Samsung Galaxy S III, LG Optimus 4X HD en Google Nexus 4 hebben allemaal een scherm met een diameter van 4,7 of 4,8 inch. Sony’s eigen Xperia Z die binnenkort uitkomt gaat met 5″ zelfs nog verder.

Natuurlijk is ook de iPhone nog een bedreiging voor deze Xperia V, zoals hij dat eigenlijk voor iedere smartphone is. De laatste en wat minder sterke concurrentie komt van het Windows Phone-front in de vorm van de Nokia Lumia 920 en HTC 8X.

HTC One X+ hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
Google Nexus 4 hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Waterdicht
  • Goede softwaretweaks en prestaties
  • Prima multimediafuncties
  • LTE-ondersteuning
Minpunten
  • Irritante klepjes
  • Relatief klein scherm in relatief grote body
  • Slechte accu

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters