Sony Xperia X Compact review: klein maar fijn

Sinds jaar en dag vult Sony een bijzondere niche in de smartphonemarkt: die van compacte high-end smartphones. Dit jaar pakt Sony het met de Xperia X Compact iets anders aan: hij is wat goedkoper en net niet meer high-end. Toch blijft het de beste compacte Androidsmartphone op de markt. In deze Sony Xperia X Compact review lees je er alles over.

Sony Xperia X Compact design

De naam van de Xperia X Compact doet misschien vermoeden dat het om een compacte versie van de Xperia X gaat, maar het toestel heeft meer gemeen met de Xperia XZ. Naast het formaat verschillen de twee vooral qua chipset en schermresolutie. Bovendien is de Xperia XZ waterdicht; dat is bij de Xperia X Compact helaas niet meer het geval. Die paar verschillen zorgen er wel voor dat de Xperia X Compact veel goedkoper is: €430 tegenover ruim €600. Bovendien biedt Sony op het moment van schrijven een cashback van €100 op het toestel, waardoor de prijs netto nog maar €330 bedraagt. Die cashback loopt tot 5 februari 2017; het is de vraag wat de prijs daarna gaat doen. Ik verwacht dat die dan ergens tussen de €350 en €400 komt te liggen.

De Xperia X Compact staat duidelijk lager in de markt dan zijn grote broer

Waar de Xperia Z1 Compact, Xperia Z3 Compact en Xperia Z5 Compact nog nagenoeg identieke gekrompen versies van hun grote broer waren, geldt dat voor de Xperia X Compact dus niet meer. Hij staat duidelijk wat lager in de markt en dat heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk de prijs, die erg netjes is gezien wat de telefoon te bieden heeft. De zwakkere processor – een zeskernige Snapdragon 650-chipset – is mogelijk een nadeel maar het is de vraag hoe dat uitpakt in combinatie met het 4,6-inch HD-scherm en waarschijnlijk wat minder heftige gebruiksscenario van de X Compact. Een duidelijk gemis is de niet-meer-waterdichte behuizing; als je de X Compact in de wc laat vallen of met teveel regen gebruikt heb je pech.

Gelukkig heeft Sony de nodige aspecten van het toestel wel high-end gehouden. Zo heeft de Xperia X Compact dezelfde ‘camera met drie sensoren’ als de Xperia XZ en biedt hij dezelfde goede muziekmogelijkheden als zijn grote broer. Ook de slimme software en adaptieve oplaadtechniek van Qnovo zijn aanwezig op de kleine topper van Sony. Of de nieuwe positionering van de Compact-lijn goed uitvalt zal ik in deze Sony Xperia X Compact review voor je uitzoeken.

Specificaties van de Sony Xperia X Compact
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 650
 • hexacore-processor op 1.8GHz
 • Grafisch: Adreno 510
Scherm
 • 4.6" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 23MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Het ontwerp van de Xperia X Compact lijkt erg op dat van de duurdere Sony Xperia XZ. Sony noemt het het ‘endless loop design’, wat erop slaat dat de voor- en achterkant met een kleine afronding doorlopen in de zijkanten waardoor het toestel als het ware een vloeiend geheel is. Een verschil met de XZ is dat deze X Compact geen metalen achterkant heeft, maar een plastic achterkant. Die is volgens Sony afgewerkt met een hoogglans-afwerking waardoor hij aanvoelt als keramiek. De achterkant heeft inderdaad meer weg van glas (wat officieel onder de keramieken valt) dan plastic, dat is mooi meegenomen. Omdat het geen echt glas is zal het waarschijnlijk minder snel breken bij een val en dat is natuurlijk ook prettig.

Een van de weinige kleine telefoons met goede specificaties

Verder valt de X Compact natuurlijk vooral op door zijn formaat. De naam zegt het al: de telefoon is vrij compact. Hij heeft een 4,6-inch scherm met behoorlijk kleine randen er omheen en is daarmee een van de weinige kleine telefoons met goede specificaties. Daardoor is het toestel lekker handzaam, goed met een hand te bedienen en makkelijk op te bergen. Omdat Sony toch de nodige techniek in het toestel heeft moeten stoppen is hij vrij dik. 9,5 millimeter, om precies te zijn. Niet problematisch, maar ik kan me voorstellen dat je het wat minder mooi vindt.

Sony Xperia X Compact designIn tegenstelling tot zijn voorgangers is de Xperia X Compact niet meer waterdicht. Dat was volgens Sony nodig om de prijs van het toestel niet te hoog te maken. Wat de reden ook is; jammer is het wel. Het betekent namelijk dat de telefoon gevoeliger is voor natte ongelukjes en daardoor wat minder duurzaam dan we van Sony’s Compact-toestellen gewend zijn.

De werking van de vingerafdrukscanner is een beetje inconsistent

De vingerafdrukscanner van de telefoon zit verwerkt in de powerknop, die je op de rechter zijkant van het toestel kunt vinden. Dat is wat we inmiddels gewend zijn van Sony. Als je rechtshandig bent en het toestel vaak in je rechterhand hebt is het handig, maar anders is de scanner lastig goed te bereiken. Bovendien is de werking van de vingerafdrukscanner een beetje inconsistent, waardoor je soms toch nog je pincode moet invoeren. Zeker als je een beetje vochtige of bezwete vingers hebt werkt de scanner vaak slecht. Op dat vlak scoort het toestel dus niet erg goed.

Sony Xperia X Compact screenshotHet scherm van de Xperia X Compact is klein maar fijn. Door het formaat van 4,6 inch is de telefoon wat minder geschikt voor die-hard multimediaconsumptie, browsen en gamen. Maar die afweging heb je waarschijnlijk al gemaakt als je überhaupt een klein toestel als deze overweegt. Het kleine formaat brengt ook een vrij beperkte resolutie van 720×1280 pixels met zich mee, waarmee deze X Compact zeker niet een van de scherpste schermen op de markt heeft. Je ziet het verschil met full HD ook op dit formaat zeker als je een beetje je best doet, maar ik moet ook zeggen dat het gebrek eraan niet hinderlijk is. Een positief punt is natuurlijk dat de batterij een beetje gespaard wordt door de lage resolutie.

De helderheid is bijzonder hoog

Los van de resolutie valt vooral de helderheid van het scherm op. Die is bijzonder hoog, wat ervoor zorgt dat het scherm ook in de zon nog goed leesbaar is. De kleurweergave is levendig en mooi en het contrast is voor een ips-scherm relatief hoog. Het enige dat niet helemaal top is, is de witbalans. Die is een beetje te blauw, maar dat kun je eventueel in de instellingen zelf tweaken. Daar kun je ook kiezen tussen drie verschillende weergavemodi: normaal, x-reality en superlevendig. Zo kun je kiezen of je de kleuren wat rustiger of juist levendiger wilt laten weergeven. Een beetje extra flexibiliteit voor een toch al erg net scherm dus.

Intern is de Xperia X Compact gelijk aan de Xperia X en dus niet aan de recentere Xperia XZ. Dat wil zeggen: de telefoon heeft een zeskernige Snapdragon 650-processor en 3GB werkgeheugen. Dat is ook een van de redenen dat hij in een lager marktsegment valt, wat op zich jammer is voor de liefhebbers van compacte high-endtelefoons. Gelukkig presteert de Xperia X Compact in de praktijk best goed. De telefoon loopt soepel door de interface heen en start de meeste applicaties rap op. Als je echt zware apps gaat gebruiken merk je wel dat je niet met de snelste smartphone ooit te maken hebt, maar de prestaties irriteren in ieder geval nooit.

De telefoon loopt snel door de interface heen en start de meeste apps rap op

Daarmee scoort de X Compact beter dan de Xperia X en laat hij zelfs de Xperia XZ zoals wij die getest hebben achter zich. Die had geregeld last van kleine stotteringen in de interface en dat is hier een stuk minder het geval. Het zou trouwens goed kunnen dat dat met de update naar Android 7.0 Nougat te maken heeft: die had de Xperia XZ ten tijde van onze test nog niet en deze X Compact heeft hem inmiddels wel. Hoe dan ook: de Sony Xperia X Compact is geen toestel voor echte power users, maar presteert voor normaal gebruik ruim naar behoren.

Sony Xperia X Compact screenshotOp accugebied doet de telefoon het eveneens goed. De telefoon heeft met zijn 2700mAh-accu niet de grootste batterij die er is, maar dat is gelukkig ook helemaal niet nodig met de zuinige hardware van het toestel. Je kunt met intensief gebruik gewoon netjes de dag doorkomen. Met automatische helderheid heeft het toestel na 3,5 uur screen on time vaak nog zo’n 30% over; dat is netjes. De Xperia X Compact scoort met zijn batterij al met al iets bovengemiddeld.

Een potentieel groot voordeel van de accu van deze Xperia is de speciale laadtechniek die Sony gebruikt. Het gaat om het zogenaamde adaptive charging van Qnovo, dat door het laadproces te optimaliseren de levensduur van de batterij moet verlengen. Of dat in de praktijk goed werkt is in een testperiode van een aantal weken natuurlijk een beetje lastig te controleren, maar zelfs al zou het ervoor zorgen dat je batterij minimaal langer meegaat dan is dat al mooi meegenomen. Dat opladen gaat trouwens via een usb-c poort aan de onderkant.

Op netwerkgebied is de Xperia X Compact compleet en goed. Het toestel heeft geen dualsim-ondersteuning, maar los daarvan is hij van alle gemakken voorzien. De plek van de nfc-chip wordt met een klein logootje aangegeven op de achterkant, waardoor je hem eenvoudig kunt vinden.

Sony is nogal trots op hoe slim de software van de Xperia X-serie, en daarmee ook de X Compact, zou zijn. De software zou op basis van jouw gebruik tips moeten geven hoe je het toestel beter kunt gebruiken. Denk daarbij aan tips om ongebruikte apps te sluiten, een lijstje met voorgestelde apps in het menu en tips over je workflow bij de camera. Dat doet hij, maar ik kan niet zeggen dat ik heel erg onder de indruk ben.

De software zou proactief tips moeten geven; dat gebeurt niet bijzonder veel

Het proactief geven van tips gebeurt namelijk niet bijzonder veel; ik heb in twee weken gebruik misschien twee tips gehad. Die waren voor mij als tech-adept niet erg nuttig, maar ik kan me voorstellen dat je als normale gebruiker daar meer aan hebt. Een leuke toevoeging zijn de tips over het gebruik van je toestel en het overzetten van je gegevens vanaf je oude smartphone die je krijgt als je de telefoon voor het eerst opstart. Sommige functies, zoals de smart cleaner, werken op de achtergrond en zullen daar wellicht goed werk doen. Maar dat vind ik lastig te beoordelen. Al met al is de slimme software voor een bepaalde doelgroep een mooie toevoeging, maar het is niet zo dat de Xperia X Compact hiermee een grote troef in handen heeft tegenover zijn concurrentie.

De Sony Xperia X Compact heeft de bekende schil van Sony, die wij erg prettig vinden. Sony’s softwareversie blijft vrij dicht bij de standaard Android-interface, maar voegt een aantal handige functies toe en ziet er goed uit. Hoewel de Sony Xperia X Compact met Android Marshmallow gelanceerd werd, draait hij inmiddels op versie 7.0 Nougat, waarmee het een van de eerste niet Google-smartphones is. Dat betekent dat je nu onder andere split-screen multitasken kan gebruiken en een verbeterd notificatiesysteem hebt.

Sony’s schil voegt een aantal handige functies toe en ziet er goed uit

Sony heeft redelijk wat software toegevoegd en is daarmee enigszins opdringerig. Via de WhatsNew-app probeert Sony je eigen films, muziek en software aan te smeren en zaken als Amazon Shopping en AVG Protection had Sony ook wel mogen laten. Toch staan er ook een aantal leuke eigen programma’s op de Xperia X Compact, zoals de Movie Creator die soms filmpjes in elkaar draait van de foto’s die je maakt en Lifelog dat bijhoudt wat je zoal doet op een dag en probeert je te motiveren om wat actiever te zijn. Veel van die apps kun je zelf verwijderen als je ze niet wilt; dat is een goede zaak. Maar ik had nog liever gezien dat Sony de apps via de Play Store of eventueel de eigen appstore als download had aangeboden voor wie wil.

Sony Xperia X Compact designOp multimediavlak is Sony traditioneel vrij sterk en dat geldt ook voor deze Xperia X Compact. Het toestel heeft twee front-facing speakers, hi-res audio, uitgebreide multimediasoftware en een geavanceerde camera. Ook een fm radio is aanwezig.

De front-facing speakers zijn vooral op papier leuk in dit geval: het geluid dat eruit komt is niet erg hard en ook niet erg vol. De geluidskwaliteit is nog steeds beter dan die van veel andere middensegmenters, maar niet zo goed als je zou verwachten op basis van de specificaties. De hi-res audio functies en geluidskwaliteit via de headset zijn wel erg goed. Via de functie DSEE HX kan het toestel gecomprimeerde muziek in kwaliteit ‘opschalen’, waardoor het wat ruimtelijker en voller gaat klinken.

Sony Xperia X Compact designDe Sony Xperia X Compact heeft dezelfde camera meegekregen als de duurdere Xperia XZ. Dat betekent allereerst dat hij erg uitgebreid is: hij heeft tweetal extra sensoren om de focus en kleuren te verbeteren en er is een cameraknop aanwezig op de zijkant. Dat laatste zien we bijna nooit meer, maar is wel een fijne toevoeging wat mij betreft. De camera-interface is ook uitgebreid en opgedeeld in verschillende modi: automatisch, handmatig, filmen en nog een tiental speciale modi. Dat werkt handig, maar soms duurt het wel even voordat je in de goede modus zit.

De camera kan in goede lichtomstandigheden veel detail en mooie kleuren vastleggen

De fotokwaliteit die de Xperia X Compact neerzet is prima voor de klasse waarin hij zich bevindt. De 23-megapixelcamera kan zeker in goede lichtomstandigheden veel detail vastleggen en biedt een mooie kleurweergave. De belichting en dynamische range hadden iets beter gekund, maar zijn zeker niet slecht. Alleen in het donker blijft de camera een beetje achter. Hij heeft geen optische beeldstabilisatie en dat zie je terug in hoe snel foto’s bewogen zijn en hoeveel ruis er aanwezig is. Maar voor een telefoon die nog geen €400 kost is het wel ruim voldoende.

De smartphone schiet selfies in 5 megapixel en die zijn niet zo briljant. Daarin doet hij het een stuk slechter dan zijn grote broer, die een erg goede 13-megapixel selfiecamera heeft. Filmen kan de smartphone maximaal in full HD-resolutie met 60 frames per seconde. Die filmpjes zien er goed uit, maar zijn wel een beetje schokkerig. Bovendien had ik liever gezien dat het toestel in 4K kon filmen, wat met de meeste wat duurdere smartphones wel kan.

https://youtu.be/fQP8GWwDoDo

Wie een kleine smartphone met goede specificaties wil moet al jaren bij Sony zijn. Sony’s Compact-toestellen zijn – in ieder geval op Androidgebied – al jaren het beste wat je wat dat betreft kunt krijgen. Die lijn zet Sony met de Xperia X Compact door en in simpele woorden kan ik deze Sony Xperia X Compact review concluderen met het feit dat de telefoon nog altijd dé optie is voor iedereen die een compacte en geavanceerde telefoon wil.

Dé optie voor iedereen die een compacte en geavanceerde telefoon wil

Maar het zit allemaal wel op een iets lager niveau. Jammer, want zo valt een echt compacte high-endoptie weg. Aan de andere kant: als je echt alles uit je smartphone wilt halen heb je waarschijnlijk toch behoefte aan een groter scherm en voor iedereen die gewoon een goed toestel wil is de Xperia X Compact ruim voldoende. Het toestel heeft een goed scherm, een mooi ontwerp, fijne software en een redelijk goede camera. Bovendien zijn de muziekfunctionaliteiten erg goed. Daar staat tegenover dat de telefoon in tegenstelling tot zijn voorgangers niet meer waterdicht is, nét wat krachtiger gemogen had en optische beeldstabilisatie mist in zijn camera.

Zeker voor de huidige prijs – €330 inclusief cashback – zijn die nadelen echter zeer acceptabel. Dat maakt de smartphone op dit moment een dikke aanrader. Het is even afwachten wat de prijs gaat doen wanneer de cashback-actie op 5 februari afgelopen is, maar ik verwacht dat er dan op zijn minst een paar tientjes van de huidige kale prijs af gaan. In dat geval is de Xperia X Compact ook zonder cashback nog zeker de moeite waard.

Onze review score
Pluspunten
 • Goede specificaties in kleine body
 • Mooi ontwerp
 • Fijne software
 • Sterke multimediafuncties
Minpunten
 • Niet meer waterdicht
 • Vingerafdrukscanner kan beter
 • Niet de krachtigste
 • Camera mist optische beeldstabilisatie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters